Корупционни скандали в екипа на Гуайдо пречат на борбата срещу Мадуро

Хуан Гуайдо

© Manaure Quintero, Reuters

Хуан ГуайдоПодозрения в корупция тегнат върху близки до Хуан Гуайдо депутати, което отслабва допълнително стратегията на лидера на венецуелската опозиция за сваляне от власт на президента социалист Николас Мадуро.


В публикувано в неделя разследване венецуелският информационен сайт Armando.info твърди, че девет подкрепящи Хуан Гуайдо опозиционни депутати са се намесили в полза на колумбийския шеф на фирма Карлос Лискано. Лискано е свързан с програмата КЛАП, създадена от правителството на Николас Мадуро за доставяне на храна на много ниски цени на най-нуждаещите се.


Според Armando.info той е в услуга на други двама колумбийски предприемачи, Алекс Сааб и Алваро Пулидо, които са обект на американски санкции за раздуване на цените на вносни хранителни продукти за КЛАП.
Американското правосъдие обвинява двамата мъже в пране на пари от КЛАП. Според разследването на Armando.info заподозрените в корупция опозиционни депутати се свързали с колумбийските и американските власти и ги помолили да проявят снизхождение към Карлос Лискано, като заявили, че той нямал нищо общо с незаконните дейности на Алекс Сааб и Алваро Пулидо.
"Няма да допусна корупцията да застраши всичко, което сме пожертвали", реагира Хуан Гуайдо в "Туитър". "Корупцията не може да се толерира", заяви той на пресконференция, на която обяви създаването на парламентарна анкетна комисия. Тези подозрения към посветили се на каузата му депутати обаче нанасят нов удар на неговата стратегия.


В качеството си на председател на еднокамарния парламент, където опозицията има мнозинство, Хуан Гуайдо на 23 януари се обяви за изпълняващ длъжността президент. Той смята, че президентските избори от 2018 г., с които Николас Мадуро се задържа на власт, са били опорочени от измами. Хуан Гуайдо е признат за и. д. президент от петдесетина държави, сред които САЩ, и от януари казва, че използва всички средства, за да постигне целите си.
През април той напразно призова армията да се разбунтува, но генералите останаха верни на Николас Мадуро, който освен това се радва на подкрепата на Куба, Русия и Китай.


Демонстрациите против Мадуро - едно от най-използваните от Гуайдо средства за натиск над властите - загубиха импулс. Последният му голям призив за протести на 16 ноември събра едва няколко хиляди души в Каракас, а в началото на годината в тях се включваха десетки хиляди венецуелци.


Проститутки и алкохол


Подозренията в корупция към обкръжението на Гуайдо не идват само от Armando.info. В петък опозиционерът уволни Умберто Калдерон Берти, дипломатическия си представител в Колумбия - една от страните, които признават Хуан Гуайдо за и. д. президент.


Калдерон Берти от своя страна обвини обвини пратеници на Хуан Гуайдо, че са използвали неправомерно финансови средства, предназначени за 148 венецуелски войници, които дезертираха в Колумбия в началото на февруари. "Колумбийските власти се свързаха с мен и ми показаха документи, в които се говореше за проститутки, алкохол, куп злоупотреби", заяви пред журналисти Калдерон Берти, без да посочва имена. Той също така подчерта, че самият Хуан Гуайдо не е замесен във финансови злоупотреби.


В събота вечерта опозиционният депутат Фреди Суперлано обяви в писмо до Хуан Гуайдо оставката си от председателството на анкетната комисия по финансовите дела на парламента, за "да улесни разследването". В същото време основните опозиционни партии, включително "Народна воля" на Хуан Гуайдо, изключиха от парламентарни комисии петима свои депутати, чиито имена се появиха в статията на Armando.info.


Тези подозрения в скандали обаче накърняват образа на Хуан Гуайдо, който е обявил за свой приоритет борбата срещу корупцията на режима. "Още е рано да се прави оценка на въздействието" на тези разкрития, заяви Феликс Сеихас, директор на социологическия институт Делфос. "Но колкото повече Гуайдо губи обществена подкрепа, толкова по-вероятно става да бъде атакуван", добави той.


На 5 януари изтича срокът на мандата на Гуайдо като председател на парламента, а той се обяви за и. д. президент именно въз основа на тази длъжност. Макар и в парламента да има известен консенсус той да запази поста си, някои по-малки групи открито критикуват стратегията му за сваляне на Николас Мадуро. Други пък започнаха преговори с държавния глава. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK