Защо Китай е лидер и във въглищата, и в зелената енергия

Защо Китай е лидер и във въглищата, и в зелената енергия

© Associated PressКитай е на първо място в света по парникови емисии и в същото време е най-големият пазар за чисти енергийни източници. Очевидният парадокс е възможен заради огромния мащаб на китайския енергиен сектор. В момент, когато световните лидери се събраха в Испания, за да обсъдят как да бъде забавено затоплянето на планетата, светлините на прожекторите са насочени към Китай. Страната е на първо място света по емисии на парникови газове.


Китай гори около половината от въглищата, използвани на Земята всяка година. Между 2000 и 2018 г. неговите въглеродни емисии почти се утроиха и сега на страната се пада дял от близо 30% от глобалните. В същото време Китай е водещият пазар за слънчеви панели, вятърни турбини и електромобили и произвежда около две трети от соларните клетки, инсталирани в света. "Наблюдаваме много противоречия в енергийното развитие на Китай. Той е най-големият пазар в света за въглища, а в същото време и за чиста енергия", обобщи Кевин Ту, изследовател от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.


Очевидният парадокс е възможен заради огромния мащаб на китайските енергийни нужди. В момент, когато икономическият растеж на Китай се забави до най-ниското си равнище от четвърт век до около 6% според официална статистика, политическите ръководители на страната засилват подкрепата си за въгледобива и други тежки индустрии - традиционния стълб на китайската енергийна система и икономика. В същото време страната намалява субсидиите за възобновяема енергия.
На годишната среща на върха на ООН за климата в Мадрид правителствените представители доуточнят правилата за прилагане на Парижкото споразумение от 2015 година, което постави за цел ограничаването на глобалното затопляне до между 1.5 и 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. Отделните държави може да решат сами как да изпълнят тази задача. По-рано Китай


пое ангажимент възобновяемите източници, включително атомната енергия


и водните централи, да достигнат дял от 20% в енергийния му микс. Експертите по климата като цяло са съгласни, че първоначалните обещания, дадени в Париж, няма да са достатъчни, за се постигне тази цел. От страните се изисква догодина да обявят по-амбициозни цели. Надеждите, че Китай ще предложи да направи много повече, угасват.


Скорошни медийни съобщения и сателитни снимки навеждат на мисълта, че строи или планира да довърши през следващите години нови електроцентрали на въглища с общ капацитет 148 гигавата - почти колкото целия капацитет на Европейския съюз, според анализ на неправителствената организация от Сан Франциско Global Energy Monitor. Инвестициите в Китай в областта на възобновяемите енергийни източници са намалели с близо 40% през първата половина на 2019 година спрямо същия период на миналата година, показват данни на Bloomberg New Energy Finance. Правителството оряза субсидиите за слънчевата енергия.


Миналата седмица в Пекин китайският министър заместник-министър на околната среда Чжао Инмин заяви пред журналисти, че делът на неизкопаемите източници в енергийния микс на страната вече е достигнал 14.3%. Той не даде индикации, че Китай ще си постави скоро по-високи цели. "Все още сме изправени пред предизвикателства да развиваме нашата икономика, да подобрим живота на хората", каза Чжао.


Китай е представян едновременно като най-лошия климатичен злодей в света или като неговия потенциален енергиен спасител. И двата суперлатива обаче до известна степен са неточни. Когато беше бързо растяща икономика, стремителното увеличаване на китайските енергийни нужди бе неизбежно. Единственият въпрос беше кога страната ще може


да задвижва достатъчно голяма част от икономиката си с възобновяеми източници,


за да ограничи увеличението на парниковите емисии. Мнозина наблюдатели се обнадеждиха от краткото понижаване на китайските въглеродни емисии между 2014 и 2016 година, както и от изявление на президента Си Цзинпин от 2017 година, че Китай е "заел водещото място в международното сътрудничество за отговаряне на климатичните промени".


Днес страната отново се съсредоточава върху въглищата и това поражда разочарование. Изкопаемите горива като въглищата, петрола и природния газ отделят въглероден диоксид в атмосферата, задържайки топлината и променяйки климата. Въглищата са сочени за най-големия виновник. Миналата година потреблението на въглища в САЩ е спаднало до най-ниското си равнище от близо 40 години, по данни на Управление за енергийна информация на страната.


Провинция Шанси е място, което е показателно за растежа, временния застой и възобновения растеж на китайския въгледобивен сектор. Шанси е обширен планински район в централната част на страната. Тя е "сърцето" на традиционната китайска въгледобивна индустрия, осеяна с големи мини, но и приема някои от най-големите соларни и вятърни енергийни проекти, според държавните медии.


През по-голямата част от последните 30 години на бърз икономически растеж въгледобивът преживя бум в Шанси и съседните провинции. Въглищата осигуряваха голяма част от енергията, необходима за растежа на китайските градове и индустрии, и Китай изпревари САЩ като източник номер на въглеродни емисии в света през 2006 година. Само че след рязък растеж в продължение на две десетилетия китайските емисии


застинаха около равнището си от 2013 година и след това леко намаляха


през 2015 и 2016-а, според Global Carbon Budget, която следи емисиите в глобален мащаб. Това понижение дойде на фона на обявената от китайските лидери "война на замърсяването" и замразяването на строителството на десетки планирани електроцентрали на въглища, някои от които в Шанси. В същото време правителството поиска от операторите на много вече изградени централи да инсталират ново оборудване за "улавяне" на серен диоксид, азотен оксид и други опасни вещества. Около 80% от китайските топлоелектрически централи сега имат такива пречиствателни инсталации, каза Алвин Лин от неправителствената организация Natural Resources Defense Council.


В резултат качеството на въздуха в много китайски градове, включително в столицата, се подобри чувствително между 2013 и 2017 година. Местните жители, отдавна свикнали да носят маски и да си купуват машини за пречистване на въздуха у дома, започнаха да се радват на повече "дни със синьо небе", както наричат в Китай дните с ниско замърсяване. Годишните равнища на т. нар. фини прахови частици (ФПЧ 2.5) - малки, но опасни замърсители - намаляха с около една трета в цял Китай между 2013 и 2017 г. - от 61.8 до 42 микрограма на 1 кубичен метър, по данни на учени от Университета Цинхуа в Пекин и други институции. "Това е голямо подобрение, но въздухът все още не е безопасен", обобщи Алвин Лин. Равнищата на замърсяване в Китай продължават да са доста над стандартите, определени от Световната здравна организация.


Защо Китай е лидер и във въглищата, и в зелената енергия

© Associated Press


Въпреки че тези преоборудвани електроцентрали на въглища отделят по-малко замърсители, които вредят на човешкото здраве, пречиствателните инсталации не намаляват парниковите газове. "Новите централи са добри за качеството на въздуха, но целият този въглероден диоксид продължава да отива в атмосферата", обясни Лин.
През последните три години китайските въглеродни емисии отново са започнали да нарастват по данни на Global Carbon Budget.


Тази тенденция стана очевидна през първата половина на 2019 година, когато китайските въглеродни емисии от изкопаеми горива и производство на бетон са се увеличили с 4% спрямо същия период миналата година според предварителен анализ на официалната статистика, направен от Лаури Миливирта, водещ анализатор в хелзинкския Centre for Research on Energy and Clean Air.


Зимата може да върне продължителния смог в Пекин, в момент, когато властите либерализират екологичния контрол върху тежката промишленост, отчасти за да компенсират забавянето на други сектори от икономиката. Производствата на цимент и стомана остават едновременно енергийно интензивни и силно замърсяващи. Разрешенията за нови централи на въглища се умножиха, след като


регулаторният контрол бе прехвърлен за кратко от Пекин на провинциалните власти,


които гледат на строителните проекти и въгледобива като на стимули за местната икономика и данъчните приходи, каза Тед Нейс, изпълнителен директор на Global Energy Monitor. "Това е все едно строител питон да погълне жираф и сега наблюдаваме как това временно увеличение преминава през системата", заяви Нейс.


Построяването на електроцентрала на въглища в Китай отнема около три години. През ноември премиерът Ли Къцян произнесе пред политици реч, в която подчерта значението на местните въглища за енергийната сигурност. Само че след като увеличаването на капацитета за производство на електроенергия от въглища изпреварва енергийното търсене, свръхкапацитетът "сега е сериозно безпокойство", каза Кевин Ту от Колумбийския университет.


И когато бъде построена нова инфраструктура, е трудно да бъде пренебрегната. "Ще е политически трудно да бъде зачеркната една чисто нова централа на въглища, която наема хора и поддържа мина. Това ще направи по-труден за Китай преходът към замяна на въглищата", каза Нейс.


Земята вече се затопли с 1 градус по Целзий. Всички сценарии, предвидени от Междуправителствената група за климатичните промени за ограничаване на затоплянето на планетата до 1.5 градуса по Целзий, включват рязко намаление на производството на електроенергия от въглища. В тези усилия други страни разчитат на Китай да произвежда по-голямата част от слънчевите панели, инсталирани по света, според анализ в списание "Сайънс", един от чиито съавтори е Джонас Нам, енергиен експерт от университета "Джон Хопкинс". За да имаме каквито и да било шансове да изпълним климатичните цели, трябва да свършим много работа до 2030 година и няма да сме в състояние да направим това без участието на Китай в осигуряването на съоръжения за чисти енергийни източници, каза Нам.


Китайското производство помогна за спада на цената на слънчевите панели с 80% между 2008 и 2013 г. Цените на вятърните турбини и литиево-йонните батерии също са се понижили значително според Bloomberg New Energy Finance. "Китай има наистина двойнствен принос. От една страна, той увеличи бързо емисиите през последните две десетилетия. От друга - показа, че е способен да внесе иновации в цялото производство и да направи новите енергийни технологии достъпни в голям мащаб, по-бързо и по-евтино", заяви Нам.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Те китайците по какво ли не са лидери?

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Накратко защото ползва въглищата за електрическа енергия, а перките и соларите ги произвежда, за да ги продава на балъците които не ползват въглища.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Те китайците по какво ли не са лидери?
  —цитат от коментар 1 на Mia san Bayern


  По стандарт на живот например.

 4. 4 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  "Земята вече се затопли с 1 градус по Целзий. Всички сценарии, предвидени от Междуправителствената група за климатичните промени за ограничаване на затоплянето на планетата до 1.5 градуса по Целзий, включват рязко намаление на производството на електроенергия от въглища."

  Ще ми е много смешно когато в следващите 20 години намалим двойно СО2-емисиите, а температурата се качи с още 1 градус. Според много учени промените са от слънчеви цикли с вековни периоди. Ама ще сме дали трилиони за емисионни квоти, въглеродни кредити, перки, панели и др. зелени работи.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  "Защо Китай е лидер и във въглищата, и в зелената енергия ?"

  За въглищата отговорът е ясен, Китай е на четвърто място по залежи на въглища в света. Те (въглищата) са и по-евтини от петрола и природния газ, които и без това Китай няма големи находища. Затова логично и най-голям процент от електроенергията в Китай се добива от ТЕЦ-ве на въглища.

  https://www.theglobaleconomy.com/rankings/coal_reserves/

  Относно ВЕИ сектора, той е много преспективен и затова китайците иневестрат страшно много в неговото развитие, ето нещо и по тази тема:

  https://www.csis.org/east-green-chinas-global-leadership-renewable-energy

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1734 Любопитно

  отново бля-бля-бля
  Историята е малко по друга в света в момента има две технологии за ниско въглеродни емисии
  едната от САЩ доколко е такава никой не знае, но ако си построиш централа по нея трябва да купуваш американски въглища защото за тях е разработена
  втората е китайска, там работят с температури до 700 градуса при което повечето метали са течни, т.е. трябват специални метали, но е доказано че докато в обикновена ТЕЦ за 1-ца енергия е нужно 420г въглища в новите централи стигат 180г
  Индия, Индонезия Африка и т.н. им трябва енергия - просто за да си зарежда населението телефоните. ако САЩ и Европа им построят фотоволтаици добре, ако не ще изберат някои от двата типа евтини въглищни централи

 7. 7 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  Новата религия.И Грета Малоумната е неин пророк..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Ми защото е лидер във всичко. А Индия е на второ място.

 9. 9 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ...там работят с температури до 700 градуса при което повечето метали са течни, т.е. трябват специални метали...
  —цитат от коментар 6 на 1001  Я пак?!
  Май не си много на ясно какви материали се изполват в котло-производството!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1012 Любопитно

  Все си мисля, че когато и да решат да направят нещо в Китай, то може да стане почти веднага, просто президента нарежда и нещата се случват. Това е възможно точно заради комунистическата диктатура, макар и не на пролетариата, за човешкия ресурс няма да споменавам. Индия са следващите в класацията, въпрос на време е...

 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#6] от "1001":

  Чета ти коментарът, чета ги и се пробвам да го осмисля!

  Не успявам!

  Това градусите и физиката брат за нищо я нямаш, от къде ги измисли тези 700 градуса в ТЕЦ, кои точно метали са течни при тази температура... как горят ези въглища в този ТЕЦ при тези 700 градуса...

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  "...Земята вече се затопли с 1 градус..." :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ivan_":

  това че не разбираш физика е разбираемо - малко я разбират
  и някои са течни а желязото омеква , но са го измислили

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Весело

  До коментар [#12] от "penetrating":

  "...Земята вече се затопли с 1 градус..."

  И автомобилите се замразиха (от връх високи такси). А уиндосът на Светлото бъдеще се заскрежи … и нищо се не види.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Весело

  До коментар [#14] от "wanderer":

  Има алтернативи :)
  електрически коли, Линукс, Марс :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Весело

  До коментар [#5] от "Иво":

  "Относно ВЕИ сектора, той е много перспективен и затова китайците инвестират страшно много в неговото развитие"

  Инвестират страшно много в производството на агрегати за ВЕИ сектора като развиват … въгледобива и енергопроизводството от него. А авторът го отбелязва, само дето това му изглежда нелогично. Явно нищо не отбира от металургия и машинопроизводство. Требе се кокс и яка енергия, а не "пръдня" от вятър и бледа усмивка тип Мона Лиза от фотоволтаик.
  Пък като има кой да плаща "пазарни" субсидии и "солидарни данъци" - "обществена отговорност", що "братята" китайци да не им приберат парите за дизайнерски слънчеви панели. Има търсене (на превзетост), а Китай е майстор по задоволяването - преди Рим са създали "каналните услуги" (канализация, устойчива на времето и … задните нужди на гражданите).

 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#13] от "1001":

  Те са го измислили, но ти дали имаш и най-малка идея какво пишеш?

  Въглищата ако си спомням правилно горяха при 1900 градуса целзий та я дай пак тея модерни ТЕЦ ове как го правят номера с посочените от теб 700 градуса.

  И ако тея простите ТЕЦ ове с техните 1900 градусасе оправят какъв им е проблема на тези "специалните" да се справят при 700 градуса...

  И


  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  а не "пръдня" от вятър и бледа усмивка тип Мона Лиза от фотоволтаик.
  —цитат от коментар 16 на wanderer


  Данните за различните източнии от които се произвежда електроенергия в Китай за 2018 г. могат да се видят тук:

  https://www.statista.com/statistics/302233/china-power-generation-by-source/

  Става въпрос за огромни количества електроенергия от ВЕИ, а не за "усмивки и пръдня".

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1734 Весело

  До коментар [#17] от "Ivan_":

  виж сега производството на ток в ТЕЦ е малко по сложно от това както си свикнал палиш огнището и слагат отгоре съда за готвене. Не става да запалиш въглища и да изведеш от огъня високоволтен електровод.
  Трябват едни турбини и те работят при много висока температура

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Всички стоки които внасят ЕС трябва да се облагът с въглероден данък съответстващ на отделените емисии от производителя на стоката.
  Никакви други политики не могат да помогнат в световен мащаб.

  подпис
 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#19] от "1001":

  Виж сега "разбирачев" историята въобще не е това което ти си мислиш или поне не е това което ти пишеш. Ако се опитваш да изведеш нещо за повишаване на ефективността на паров цикъл по Ранкин, където повишаването на температурата и НАЛЯГАНЕТО на парата води до по-висока ефективност пробвай да го напишеш като хората, че сега си ги изпраскал едни небивалици, които нищо не означават...

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Любопитно

  "Земята вече се затопли с 1 градус по Целзий. Всички сценарии, предвидени от Междуправителствената група за климатичните промени за ограничаване на затоплянето на планетата до 1.5 градуса по Целзий, включват рязко намаление на производството на електроенергия от въглища."Ще ми е много смешно когато в следващите 20 години намалим двойно СО2-емисиите, а температурата се качи с още 1 градус. Според много учени промените са от слънчеви цикли с вековни периоди. Ама ще сме дали трилиони за емисионни квоти, въглеродни кредити, перки, панели и др. зелени работи.
  —цитат от коментар 4 на Камен


  И накрая, едните ще са се преструктурирали към по-високите температури, а другите ще кретат отзад на опашката. Хайде малко предположения на сляпо. Ако слънчевите цикли са виновни, то който е на солари и вятър ще има повече файда, щото точно светлината и вятъра (свързан е с повечето енергия от слънцето) ще са в повече. Отделно, че с промяната в климата ще се променя структурата и територията на търсенето на енергия, а въглищата няма как да се местят щото ги копат от едно и също място, за разлика от соларите и перките, дето светлина и вятър има навсякъде. Гледам, че и батериите се развиват, и като нищо ще се появят "буфери" от стационарни батерии (от по-евтини метали, и по-тежки от тези за колите, ама пък теглото не е от значение като си стоят неподвижно)... Та промяна в живота и икономиката ще има щото климата се променя, просто едни ще строят вятърни мелници, пък други ще вдигат стени да им е завет...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Няма такава “перка”, която да осигури един мегават ежесекундно в продължение на цяла седмица за един тигел (4 тона алуминий)
  http://www.madehow.com/Volume-5/Aluminum.html , ако и инсталираната мощност на “перките” да е 366 терават часа.
  В САЩ, 70% от електроенерията, необходима за раздробяване на боксита, идва от водни ел. централи. Но за електролитните тигели (5% от цялата косумирана ел. енергия в САЩ) идва от сигурен източник, работещ на максимална мощност без прекъсване) требе постоянен ток с 4-6 волта и 200000 ампера.
  За производството на стомана пък трябват въглища, много въглища. Иначе, няма “перки” и “соларни панели” за износ.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Любопитно

  До коментар [#20] от "Иван К":

  “Всички стоки които внасят ЕС трябва да се облагът с въглероден данък съответстващ на отделените емисии от производителя на стоката.”

  При вноса на една “Тесла” (самолет като нашите 8 непроизведени “фърчила”) кой производител ще обложите с данък - китайския на алуминий, мексиканския на стомана, американския на електроника, немския/канадския на каучук/полимери?
  Или ще приемете, че вносителят е платил данък “въглероден отпечатък” в САЩ, която не е страна по Парижкото споразумение? Сиреч, няма данък.

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Весело

  До коментар [#22] от "gost22":

  “Ако слънчевите цикли са виновни, то който е на солари и вятър ще има повече файда, щото точно светлината и вятъра (свързан е с повечето енергия от слънцето) ще са в повече. ”

  Файда има само този, който работи с най-високо КПД и доставя в точното време и точно качество “договорената стока”. Кел файда от “вятърничав ток” на сутринта, ако през нощта производството е замръзнало (спукани тръбопроводи, скъсани уплътнения и т.н.)?
  Колко е КПД на “перка”/фотоволтаик с включена водно-електрическа каскада (или друг акумулатор/концентратор на електричество) без да се броят субсидии и други помощи, събирани от потребителите като “обществена отговорност?
  Циклите на Миланкович основно определят Ледниковите епохи - намаля слънчевата енергия (няма ток от фотоволтаик); няма изпарения от Океана, няма вятър и “перката замръзва” като паметник на човешката “умнотия”.
  Освен това, дългосрочната переспектива за Земята и Слънцето е към замръзване ... докато и ако Слънцето премине в червен гигант. Тогава Земята няма да я има.

 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Весело

  До коментар [#25] от "wanderer":

  Ти да видиш КПД-то на кюмюра, особено на бобовдолския, пък доставката, тя е едни лесни за поставяне стълбчета и едни тънички и евтинки телове, и КПД-то по пътя и то едно високо-високо... А да, и развъртането на ТЕЦ на въглища, и то става за секунди разбираш ли, точно когато ти трябва и колкото ти трябва. Баце, пиковете в мрежата идват от домакинствата и точно там е мястото на соларите и перките (ма да знаеш, че има и мънички перки, патентовани точно за блока и кооперацията, а не като онези гиганти в полето) и КПД-то ти се оправя точно от съвпадането на производството с потреблението. Отделно е много по-лесно да натрупваш топлинна енергия на място (от перките и соларите), а не да правиш ел.енергия, подстанции, високоволтови далекопроводи... Гледай на системата като цяло, а не на парче. То и само с АЕЦ и ТЕЦ на въглища не става, и заради това в системата има ВЕЦ и ПАВЕЦ. Същото комплескно нещо ще бъде и със соларите, ветрогенераторите, автомобилите и батериите (мобилни и стационарни) и другите пинизи за съхранение на енергия в подходящ вид (горещата вода е отличен акумулатор за едно домакинство). Просто домакинските уреди и организация още не са настроени към подобна система, а повечето хора схващат едва, когато видят и пипнат и от там се чува: "глупости, тЕ такова животно нЕма!" Същото е било с волските каруци и железницата, с конете и автомобилите, с кладенците и водопровода.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Весело

  ...Циклите на Миланкович основно определят Ледниковите епохи - намаля слънчевата енергия (няма ток от фотоволтаик); няма изпарения от Океана, няма вятър и “перката замръзва” като паметник на човешката “умнотия”.Освен това, дългосрочната переспектива за Земята и Слънцето е към замръзване ... докато и ако Слънцето премине в червен гигант. Тогава Земята няма да я има.
  —цитат от коментар 25 на wanderer

  Като ни дойде до главата, тогава ще го измислим и него, особено това последното, със слънцето... :)))))

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Весело

  До коментар [#26] от "gost22":

  “КПД-то ти се оправя точно от съвпадането на производството с потреблението. ”

  И жена ми ги разправя едни такива като яхне Х5-ицата - КПД-то й ставало 2000% (съотношение на товароносимост на автомобила спрямо нейната). Ама “съвпадението” се случва в едно червило (20 г) и 20 лв. като потребление срещу 30 лв. “производствени разходи” (нафта и амортизации).

 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#28] от "wanderer":

  То с шеги сметки и технологии не се получават.
  В твоето домакинство, най-големия ти разход на енергия е за топла вода. Ползваш я нормално през деня, точно когато слънцето грее. Ха сега си представи един слънчев нагревател на покрива и едно "бидонче" къде 300-400 литра, ей така — да имаш гореща вода и на следващата сутрин. Питай нЕкой от парното, енергото или газта, да видиш как ще ти обясни, че няма как да стане, щото при слънчево затъмнение незнамквоси, пък облаците (който не знае, облаците не пречат да се топли вода на покрива) колко много пречели, пък петдневна виелица мани мани...
  Пък ако някой ти каже че отоплението било най-енергоемкото, кажи му че "стириопор и ПВЦ дограма не се яде". Той ще се сети какво му подсказваш.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK