Путин обвини България, че умишлено бави "Турски поток"

Путин обвини България, че умишлено бави "Турски поток"

© ReutersБългария умишлено бави изграждането на газопровода "Турски поток" на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин.


В Сочи, където се среща със сръбския си колега Александър Вучич, Путин каза, че Русия може да намери начини да заобиколи България "през Южна Европа", ако е необходимо.


Какво отговори Бойко Борисов четете тук.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви неотдавна, че съвместно с руския си колега ще открият официално "Турски поток" на 8 януари. Проектът, започнал с идея за 4 тръби по почти 16 млрд. куб. м. газ годишно, бе свит до една тръба за турския пазар и втора само за нуждите на Югоизточна Европа и пренос до Унгария.


Часове по-рано Вучич обясни, че Сърбия почти е изградила своя участък от проекта, който се появи като алтернатива на недовършения "Южен поток". Путин потвърди, цитиран от ТАСС, че 81% от сръбския участък са изградени и че завършването е въпрос на "близките седмици". Руското ръководство, което обвинява България и за провала на "Южен поток", настояваше, че за изграждане на тръба към Европа след приключване на участъка до Турция биха били необходими бетонни гаранции.


По-рано тази година руският енергиен министър Александър Новак потвърди, че България е първата (след Турция) страна, през която газопроводът ще минава на път за Централна Европа и ще продължава в Сърбия и Унгария. Гръцкият маршрут се смяташе за алтернатива.


Путин обвини България, че умишлено бави "Турски поток"

© gazprom.ru


По време на разговора с Вучич Путин е добавил, че е постигната договореност със сръбския колега за създаване в Сърбия на подземни газови хранилища с капацитет до 2 млрд. куб. метра. "Убедени сме, че реализацията на тези мащабни енергийни проекти може забележително да подсили енергийната безопасност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа в цялост." Вучич вече е заявявал, че Сърбия няма да чака България да завърши своята част от трасето.


Това е един от трите газопровода, които "Газпром" се надяваше да бъдат завършени до края на годината. Единственият готов обаче е "Силата на Сибир", който доставя газ за Китай. При приключването на другите два според руския енергиен гигант транзитът през Украйна би могъл да стане излишен.


В реч пред Атлантическия клуб обаче посланикът на САЩ в България Херо Мустафа заяви, че за страната, която подчертава желанието си да създаде газов хъб, "Турски поток" няма да донесе очакваните ползи; напротив, "продължаването на "Турски поток" през България има за цел да използва България единствено като транзитна страна".


Българските власти съзнателно бавят строителството на "Турски поток" на своя територия, независимо, че на много пъти са давали уверения в обратното, а също и въпреки, че неведнъж Москва е молила да се осигурят газови доставки от Турция в България, цитира думите на Путин кореспондент на информационната група РБК.


Официалните власти в София много пъти се обръщаха към нас с молба да се реализира този проект, каквото и да става, след като провалиха строителството на газопровода "Южен поток", допълва думите му РБК. "Но и тук, видимо под външен натиск, не неуспешно организират тази работа."


Да видим в близко време как ще се реализира "Турски поток" на територията на България, казал още руският президент. "Ако българите не искат - не българите, а българското ръководство - ще намерим други пътища за реализиране на нашите възможности в Южна Европа."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK