Гъши дроб без гушене? Френски учени са намерили алтернатива

Гъши дроб без гушене? Френски учени са намерили алтернатива

© Reuters



В птицеферма в Югозападна Франция Валери Фосиер впръсква серум в човката на гъсоче. Това според нея е първа стъпка от първото в света производство на гъши дроб с етично третиране на животните.


Този деликатес, отдавна присъстващ в менюто на добрите ресторанти по света, се произвежда чрез насилствено хранене на птиците, за да затлъстее черният им дроб. Процесът отдавна е критикуван от защитниците на правата на животните като жестокост. В някои западни държави на него все повече се гледа с подозрение.


През октомври Ню Йорк, често посочван като американската столица на деликатесната храна, забрани продажбата на гъши дроб. Преди това същото направиха Чикаго и щатът Калифорния.




В отговор на това френската изследователска компания Aviwell край Тулуза разработи алтернативна версия за получаване на гъши дроб чрез използването на бактерии. Тя се поглъща от гъската под формата на серум и стимулира естественото, а не насилственото трупане на мазнина.


Гъши дроб без гушене? Френски учени са намерили алтернатива

© Reuters


"Това е комбинация от определени бактерии, способна за предизвика у малките гъски естествено предизвикано и напълно биологично нарастване на мазнината в черния дроб", обяснява Реми Бурселен, един от основателите на компанията.


Когато започва проекта през миналата година, Aviwell отглежда 600 гъски. Сега Фосери е първият производител на гъши дроб, прилагащ новия метод. С него между другото се удвоява животът на птиците от 3 на 6 месеца. "Това е бъдещето, защото виждаме как непрекъснато нараства движението за хуманно отношение към животните", казва тя, цитирана от "Ройтерс".


Новото поколение гъши дроб ще се изнася основно за САЩ и Европа, където това производство е забранено във Великобритания, Финландия и Полша.


Гъши дроб без гушене? Френски учени са намерили алтернатива

© Reuters


Промяната е забелязана и от френските кулинарни среди.


Симон Карлие, майстор-готвач от Тулуза и създател от месец насам на ястия с гъшия дроб на Aviwell, казва, че продуктът е с изтънчен вкус и приятна плътност. Може да се сервира студен или със съвсем лека гарнитура. "Текстурата му е по-малко отблъскваща - така да се каже - и не можем да го сравняваме с месо, но е по-лесен за ядене."


Гъши дроб без гушене? Френски учени са намерили алтернатива

© Reuters


И ще е по-скъп. Докато традиционно произведеният гъши дроб с високо качество се продава за около 300-400 евро килограма, версията на Aviwell може да достигне 1000 евро.


Естествено затлъстелият гъши черен дроб тежи 300-400 грама, а този на гушените гъски е около 1 кг.


Гъши дроб без гушене? Френски учени са намерили алтернатива

© Reuters

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK