Либийско-турска сделка вбеси Гърция и притесни Източното Средиземноморие

Турски кораб във водите на Република Кипър. Турция твърди, че с действията си в териториалните води на Кипър, където изпрати няколко сондажни кораба тази година, цели да гарантира, че приходите от разработването на газови находища ще бъдат справедливо поделени между Република Кипър и Севернокипърската турска република (СКТР), призната само от властите в Анкара.

© Associated Press

Турски кораб във водите на Република Кипър. Турция твърди, че с действията си в териториалните води на Кипър, където изпрати няколко сондажни кораба тази година, цели да гарантира, че приходите от разработването на газови находища ще бъдат справедливо поделени между Република Кипър и Севернокипърската турска република (СКТР), призната само от властите в Анкара.Гърция предприе тази сутрин първата значима официална стъпка в отговор на споразумение, очертаващо морската граница между Турция и Либия.


Посланикът на Триполи в Атина Мохамед Юнис Менфи бе изгонен заради сделката, която според гръцките власти пряко засяга интересите им, а и (по думите на гръцкия външен министър) представлява "крещящо нарушение на международното право". В сряда той получи предупреждение, че ще бъде обявен за персона нон грата, ако не успее да разясни сделката. Турция коментира стъпката - външният министър Мевлют Чавушоглу я нарече "скандална" и "незряло поведение в условията на демокрация".


Премиерът Кириакос Мицотакис междувременно заяви пред парламента, че документът е "правно невалиден". "Не само е географски и исторически невалиден - изтривайки от картата гръцки острови - а и защото доведе Турция до безпрецедентна дипломатическа изолация. Това е просто парче хартия, което никой не признава."
Защо случаят разпали страстите в Източното Средиземноморие и за пореден път изостри напрежението, включително между двете членки на НАТО Гърция и Турция? В основата е стара болка на Анкара - търсенето на петрол и газ.


"Пренебрегва очевидното"


Признатото от ООН (и силно подкрепяно от Турция) Правителство на националното съгласие в Триполи и Анкара изненадаха всички със споразумение, очертаващо морската граница и ексклузивните икономически зони на двете страни. Заедно с това бе прието разширяване на сътрудничеството в отбраната и сигурността. Районът обаче минава през зона, където за юрисдикция претендират Гърция и Кипър и където има планове за изграждане на газопровод, свързващ находища в Източното Средиземноморие с европейските пазари.


Турски медии писаха още през лятото, че целта на Анкара е да осуети опитите на Гърция и Кипър да ограничат икономическата зона на Турция до залива на Анталия. Експерти в страната предупреждават, че Анкара е изключена от инициативите на Гърция, Кипър, Израел и Египет за проучване и добив на изкопаеми горива в Източното Средиземноморие.


Медии в страната отбелязват, че особената турска география - западно от страната са множество гръцки острови, а южно от нея е Кипър - означава, че Турция за пръв път има възможност да договори изключителната си икономическа зона заедно с друга държава (изключение е признатата само от нея Севернокипърска турска република).


Гърция нарече споразумението абсурдно, тъй като очертаните граници (по думите на външния министър Никос Дендяс) "пренебрегват нещо набиващо се на очи, а то е, че между двете страни е се намира... Крит". Така документът се добави в списък на проблеми между двете страни - от Кипър до морски граници и права за добив на ресурси в Средиземно море. Мицотакис заяви вчера, че на срещата на върха на НАТО в Лондон е повдигнал темата в разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.


Позицията на Турция е недвусмислена. След като Ердоган подписа заедно с либийския премиер Файез ас Сарадж миналата седмица, външният министър Чавушоглу каза, че документът "предполага защита на правата на Турция, произтичащи от международното право". Освен това подобни споразумения могат да се подпишат и с други страни - Анкара иска "справедлива подялба" на ресурсите в Средиземно море, включително в акваторията на Кипър.


Последствията


Според "Ройтерс" документът може да направи още по-сложни за Анкара споровете за проучване на Средиземноморието за енергийни ресурси. След като Турция започна тази година сондажи в икономическата зона на Република Кипър и предизвика реакция от ЕС, Анкара допуска възможността да изпрати екипи със същата цел в зоната, която споразумението с Либия очерта като нейна. Турските власти казват, че това може да стане още щом бъде ратифицирано и от двете страни.


Освен това не само Гърция се разтревожи от документа. На него реагираха гневно и Египет (Кайро го нарече незаконен и задълбочаващ разделенията в Либия), и Кипър. Солидарност с Гърция изрази и Израел, партньор на Египет, Кипър и Гърция в разработването на находищата в Източното Средиземноморие.


Либийско-турска сделка вбеси Гърция и притесни Източното Средиземноморие

© Twitter @MFATurkey


Тези страни заедно с Йордания, Палестинската автономия и Италия създадоха тази година Газовия форум на Източното Средиземноморие, от който Турция остана изключена. Според изследователя Харис Цимитрас споразумението е сериозно препятствие за ЕС, тъй като показва, че Турция вече не действа сама в енергийната си политика в Средиземноморието, след като поне едно либийско правителство "желае да вземе страна". "Това е реакция на съюза между Кипър, Гърция и Египет... (и) придава ново измерение на играта на власт в Източното Средиземноморие."


Европейската служба за външно действие заяви в сряда, че ЕС изразява "пълна солидарност с Гърция и Кипър по отношение на скорошните действия на Турция в Източното Средиземноморие, включително в Егейско море". В изявлението се добавя, че Турция трябва да уважава суверенитета и суверенните права на всички държави - членки на ЕС.


"Не е възможно да се осъществяват проекти в региона, като се изключва страна с дълги морски граници в Източното Средиземноморие", заяви Ердоган дни след срещата на церемонията за откриване на газопровода ТАНАП. "Няма да изтеглим (корабите си) и те ще продължат да действат там."

© Associated Press

"Не е възможно да се осъществяват проекти в региона, като се изключва страна с дълги морски граници в Източното Средиземноморие", заяви Ердоган дни след срещата на церемонията за откриване на газопровода ТАНАП. "Няма да изтеглим (корабите си) и те ще продължат да действат там."


Гръцки медии пишат, че Атина е изпратила военноморски сили югоизточно от Крит и че появата на сондажен кораб на Турция би довела до ответни действия. "Подготвени сме за всички сценарии на всички нива", заяви пред "Скай нюз" гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос, без да навлиза в подробности.


Заради проучване за изкопаеми горива Гърция и Турция едва не стигнаха до въоръжен конфликт в Егейско море през 1987 г. Сега, след споразумението, Анкара твърди, че има правна база да проучва за ресурси в договорената си икономическа зона.


Според професора по международно публично право Ангелос Сиригос сделката "изгражда стена, която отцепва Гърция от разпростиране в Източното Средиземноморие". Проблем за Атина същевременно е, че самата тя не е делимитирала ексклузивната си икономическа зона и не е очертала докъде се простират интересите ѝ.

Ключови думи към статията:

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Терористите си се подкрепят...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Последният абзац от статията е важният. Другото са приказки от които нищо не се разбира... А да,и информацията че Гърция и Кипър имат териториални морски спорове?! Тоест,там всеки дърпа чергата към себе си.

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3491 Любопитно

  Проблем за Атина същевременно е, че самата тя не е делимитирала ексклузивната си икономическа зона и не е очертала докъде се простират интересите ѝ.
  —цитат от коментар 0 на материала


  Дето се вика, терикатите на баламитъе вода носят ...

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  НАТО се пази от Русия, а то войната може да дойде от Турция...

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Човека на джуджето без Душа в Либия Халифа Хафтар поддържа напрежението колкото и както му кажат от Кремъл!
  Пробват поносимостта и планират следващите бежански потоци към Европа за всяване на напрежение и раздор в ЕС и НАТО!!!

 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Турците искат да разделят Средиземно море? И по важно да отделят териториите контролирани от Гърция от една страна и тези на Египет и Израел от друга. Това няма да стане по мирен път.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Браво на Турция - изключителна външна политика, абсолютна защита на Национален Интерес, великолепна стратегия (защото това е планирано преди десетилетия, но излиза в подходящия момент), много добра политика в НАТО и Сирия. Турция все повече фигурира между големите. Получиха подкрепата на Тръмп и Джонсон - това е повече от достатъчно. Макрон и Гърция не са хепи, но това е дребна грижа в сравнение с подкрепата на Англосаксите. С две думи - правилна политика.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  Турция и Либия станаха съседки .....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jalis Ironhammer":

  Ще стане. Няма къде да ходят. Зад Турция са Съединените Щати. Това е достатъчно.

 10. 10 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Е, сега и Гърция ще подкрепя Хафтар.

  Eddie lives... somewhere in time!
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Любопитно

  До коментар [#9] от "transvaal":

  Зад Турция са Съединените Щати.
  =======
  Кои "щати"...?
  За Пентагона и някои сенатори ....е съмнително.....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1668 Весело

  До коментар [#9] от "transvaal":

  Ти живееш в някакъв различен свят. Великобритания да подкрепя Турция? Та те са все още гарант за сигурността на Кипър и имат голяма база там.
  Само глупости плещиш.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#9] от "transvaal":

  Кой ти го каза ? Много му вярвате на чичо Доналд ама на него хич не му дреме за вас .
  Има ли по изгодна сделка веднага ще ви го нач.ка . Големи коне с капаци сте ако не го виждате това .
  ПРедаде Кюрдите ,а преди това им беше голям приятел и съюзник .
  Турция настъпи ли интересите на САщ смятай че сте бита карта .
  Не забравяй че с Гърците седят Египет и Израел . Трябва ли да споменавам че нямате шанс ?

 14. 14 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Реакцията на Израел:

  Israel reiterates its full support and solidarity with Greece in its maritime zones and its opposition to any attempt to violate these rights. Israel attaches great importance to its partnership with Greece.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 15. 15 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Увяхна газта за България от Израел и Египет (

 16. 16 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Интересно става на юг! Една мини-войничка няма да е зле да се заформи да видим тогава как ще се очертаят интересите на ЕС, САЩ и Русия.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  външният министър Чавушоглу каза, че документът "предполага защита на правата на Турция, произтичащи от международното право"
  =========
  Всичко започна през 2017 година ..... когато Сиси предостави 7 хиляди квадратни километра на Гърция .....
  Въпреки протестите от турска страна ....и отричанията от гръцка ...... въпроса остана в полза на едностранчивото своеволие ....и пак сега ,след като турската държава взема адекватни мерки.....,се активизират някакви недоволства......
  На каква основа и под какъв предтекст ,Сиси подарява ......?

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1367 Весело

  Дубрутру! Новината от миналата седмица стигна до Дневник :)

  over the under
 19. 19 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Това само напомня за патологичната омраза между Ердо и Сиси. По миналия месец Сиси се среща с Путин в Сочи и самолетът му заобиколи не само Турция, а цялото Черно море. Мина през България , Румъния и Украйна.
  🙂

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 20. 20 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1367 Весело

  Но тази ситуация е показателна за всичики проблеми, които предизвикват неразбориите, които причиниха САЩ с неразбориите в Ирак, Либия, Сирия, а сега нагнетяват и напрежението около Иран. И как при отслабване на центъра (Вашингтон) сателитите му (Турция) почват да правят каквото им скимне.

  over the under
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3774 Неутрално

  Нов източник на напрежение на и без това обтегнатите до краен предел отношения между Турция и Гърция ! Апетитите за енергийни ресурси и газови трасета ще доведе до съвсем реален конфликт, в който страна ще бъде Турция ! ЕС трябва да реагира на новата реалност и да вземе реални мерки срещу турците, иначе скоро ще се окаже въвлечен в нещо далеч по - сериозно......

 22. 22 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  И по-важният въпрос - къде сме ние?

  over the under
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  ще бъдат справедливо поделени между Република Кипър и Севернокипърската турска република
  ________________
  Машала, тези колко колко са справедливи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Ако утре в центъра на Гърция открият нефт - гърците да се готвят за окупиране на територията си.
  Иначе казано - "законът на силата е приоритетен, пред силата на закона".
  Да благодарим на Господ, че в България няма нефт и газ.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jalis Ironhammer":

  Това няма да стане по мирен път.
  =======
  Ако искат война .....ще я имат, разбира се..........
  Хем Мицотакис (баща) .....ще си припомни ония времена .... когато бе избягал в Анадола .... след държавния преврат в родината му....

  При преврата в Гърция през 1967 година , тогавашния премиер , Константинос Мицотакис бе принуден да поиска убежище в Турция .... в период от 7 години....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  Реакцията на Израел:Israel reiterates its full support and solidarity with Greece in its maritime zones and its opposition to any attempt to violate these rights. Israel attaches great importance to its partnership with Greece.
  —цитат от коментар 14 на Jalis Ironhammer


  Еврейте (които са си леко лицемерни), ако ги беше грижа за онеправданите гърци щяха за тези 45 години окупация на Северен Кипър нещо да направят! По всичко си личи ,че бездействието им насърчава турците да си правят каквото искат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Интересно става на юг! Една мини-войничка няма да е зле да се заформи да видим тогава как ще се очертаят интересите на ЕС, САЩ и Русия.
  —цитат от коментар 16 на Пешката


  Няма да е зле и да разберем как ще действа НАТО при една войничка между нейни членове, щото това което казаха по- рано "да се оправят помежду си", май няма да устройва и да хареса на повечето от членовете. Прословутият Чл. 5 да не се окаже по- мъртъв и от Варшавския договор.

 28. 28 Профил на packer
  packer
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#7] от "transvaal":

  Абе много си ентусиазиран, но да не погледнат тези, от които се възхищаваш на север....

 29. 29 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Без никакво правно основание Турция и Либия си поделят Източното Средиземноморие, игнорирайки интересите на всички други държави там. Това наистина може да доведе до въоръжен конфликт между Гърция и Турция и не само между тях. А какво ще стане ако Турция и Русия си поделят например Черно море позовавайки се на правото си на 200 мили икономическа зона?

 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jalis Ironhammer":Това няма да стане по мирен път.=======Ако искат война .....ще я имат, разбира се..........Хем Мицотакис (баща) .....ще си припомни ония времена .... когато бе избягал в Анадола .... след държавния преврат в родината му....При преврата в Гърция през 1967 година , тогавашния премиер , Константинос Мицотакис бе принуден да поиска убежище в Турция .... в период от 7 години....
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  Ай ся, малко ли турски генерали и поискаха политическо убежище в ЕС? Да не говорим , колко читави генерали Ердоган ги е вкарал в затвора!
  Както и друг път съм казвал отбраната на Туция е добре и имат добро ПВО което респектира даже Израел ама за нападение на друга страна нямат интелектуален и генералски капацитет в момента!
  Освен да бомбардират села с цивилни кюрди друго не са показали от половин век!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Весело

  Очевидно е, че този конфликт трябва да бъде разрешен от безспорния авторитет и миротворец г-н Бойко Борисов.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 32. 32 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "transvaal":

  Ердоган си позволи още преди години да го вади срещу Израел и му предстои яко шамаросваме, щото САЩ са просто Израел 2 поне елита на държавата. Могат само да се молят да не ги смачкат кат хлебарки и разпачетосат на 4-5 части.

 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Весело

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Да, да, станали са....ама не сте питали Мошетата какво мислят, та може пак да има бой като през 2010-та, Мави Мармара.....ерголям тогава ви като карпатски вълк.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 34. 34 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Апропо, знаете ли защо на знамето на ЕС има само 12 звезди? Клюката твърди, че изобразяват 12-те племена на израилския народ, та...

 35. 35 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Весело

  До коментар [#9] от "transvaal":

  това лично Тръмп ли ти го каза, или просто ръсиш глупости? Наскоро САЩ признаха арменския геноцид, освен това ако тълкуваш за подкрепа...

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 36. 36 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Няма да е зле и да разберем как ще действа НАТО при една войничка между нейни членове, щото това което казаха по- рано "да се оправят помежду си", май няма да устройва и да хареса на повечето от членовете. Прословутият Чл. 5 да не се окаже по- мъртъв и от Варшавския договор.
  —цитат от коментар 27 на rvr12572942


  Да, това вече е отигравано, но днес реалностите са други. СССР и блокът около него като сдържаща сила го няма, Турция е по-близо до Русия, отколкото до Запада, макар формално да е в НАТО, страните в източното Средиземноморие са дестатабилизирани от граждански войни, начело на САЩ имаме клоун, Европа не знае къде се намира.

  over the under
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8240 Неутрално

  "Проблем за Атина същевременно е, че самата тя не е делимитирала ексклузивната си икономическа зона и не е очертала докъде се простират интересите ѝ."
  Защо не са го направили? Явно Турция използва точно това.

 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2381 Любопитно

  Човека на джуджето без Душа в Либия Халифа Хафтар поддържа напрежението колкото и както му кажат от Кремъл!Пробват поносимостта и планират следващите бежански потоци към Европа за всяване на напрежение и раздор в ЕС и НАТО!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Затова пък Ердогано се договаря с уж законното провителство за обсалютно незаконна подялба на Средиземно море! Ислямските братя винаги намират общ език срещу гяурите особено тези с меките китки от ЕС! Утре Ердоган може да си поиски и Източна Румелия както не призанава Лозанският договаро който бил несправедлив към Турция! Изобщо Ердоган върво по стъпките на Хитлер а нашите дълбоки анализатори ни плашат само с Русия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Очевидно е, че този конфликт трябва да бъде разрешен от безспорния авторитет и миротворец г-н Бойко Борисов.
  —цитат от коментар 31 на Пипера е много лют


  Да, забравих. И на този фон имаме безгръбначно за премиер, корто мисли само за собственото оцеляване.

  over the under
 40. 40 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Браво на Турция - изключителна външна политика, абсолютна защита на Национален Интерес, великолепна стратегия (защото това е планирано преди десетилетия, но излиза в подходящия момент), много добра политика в НАТО и Сирия. Турция все повече фигурира между големите. Получиха подкрепата на Тръмп и Джонсон - това е повече от достатъчно. Макрон и Гърция не са хепи, но това е дребна грижа в сравнение с подкрепата на Англосаксите. С две думи - правилна политика.
  —цитат от коментар 7 на transvaal


  тихое, москал, от 100 км си личите като напишете някъде ДжонсОн

 41. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Весело

  До коментар [#27] от "rvr12572942":

  набийте си в главите - НАТО е единствената причина да няма война между Гърция и Турция. И през 1974-та, и през 80-те, и през 1996-та.
  Американците имат достатъчно лостове да накарат Ердоган да си седи на задника и гърците и те да си налягат парцалите. Ще има гневни декларации, и толкова. Ако членка на НАТО нападне друга страна (дори и не-членка) това има сериозни последици - справка инвазията на Турция в Сирия вече има сериозни последици - тролове като Ети имат повече време да пишат глупости и ядат по-рядко.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 42. 42 Профил на Вежди Вежди
  Вежди Вежди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Турция и Либия станаха съседки .....
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Дръжки без чушки са станали...Всички държви мощно ви зароитаха и нищо съществено не правите....Хихи....Колко е инфлацията сега в Турция бе пуяк???Двуцифрена дори и с манипулираната статистика от фалшиявия режим в Анкара...Ислямист..т....Истанбул е във водна криза,заради бандитското и крадливо управление на Ердоганчо...Имамоглу вече прави ревизия на управлението на бандитската клика начело с Ердогачо...Най-големият град и финансова столица в Турция е в колапс.....Пишман ислямизъм и астонавтика...Хихи...Най-новите социологически проучвания дават категорична победа на Имамоглу срещу нещастника Ердоганчо при президентски избори..

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Весело

  До коментар [#30] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ай ся, малко ли турски генерали и поискаха политическо убежище в ЕС?
  =======
  Опа.....хвана се на изтъркания номер ....и то ,само в рамките на девет минути.....😁🔨.....
  С тоя чалъм ,у наще сайтове откриваме превратаджийските фенове.....

  Навярно вече си разбрал .... грешката......но все пак клъвна.....
  В единия случай .... убежище иска цивилен.... официално избран премиер.....
  А при твоя вариант....бягат неуспели превратаджии.....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jalis Ironhammer":Това няма да стане по мирен път.=======Ако искат война .....ще я имат, разбира се..........Хем Мицотакис (баща) .....ще си припомни ония времена .... когато бе избягал в Анадола .... след държавния преврат в родината му....При преврата в Гърция през 1967 година , тогавашния премиер , Константинос Мицотакис бе принуден да поиска убежище в Турция .... в период от 7 години....
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  Ети, не са хубави тея неща, да знаеш! Де е Турция де е YAVUZ да дупчи от югозападната страна на Кипър? А и като погледнеш така разкроената карта, Либия нещо много настрани си е присвоила, направо оставяйки Египет без граница. За тов,а че Турция си е прилапала половината югоизточно средиземноморие, все едно други там няма, дори няма да коментирам. Просто се излагат вашите, ама да знаеш който много ламти, накрая с нищо не остава. Съвсем добронамерено ти го казвам.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 45. 45 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 981 Весело

  Но тази ситуация е показателна за всичики проблеми, които предизвикват неразбориите, които причиниха САЩ с неразбориите в Ирак, Либия, Сирия, а сега нагнетяват и напрежението около Иран. И как при отслабване на центъра (Вашингтон) сателитите му (Турция) почват да правят каквото им скимне.
  —цитат от коментар 20 на Отец Сисой


  аха, отслабва центърът, аха-аха да се разпадне всеки момент като татковината ти СССР

 46. 46 Профил на Вежди Вежди
  Вежди Вежди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":Да, да, станали са....ама не сте питали Мошетата какво мислят, та може пак да има бой като през 2010-та, Мави Мармара.....ерголям тогава ви като карпатски вълк.
  —цитат от коментар 33 на Пипера е много лют


  Израел ще отупа по бързата процедура Турция....Една от най боеспособните държави е Израел и Турция трябва да внимава в картинката....Този път САЩняма да я отърват от боя на Израел....

 47. 47 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 1113 Весело

  До коментар [#27] от "rvr12572942":

  "Няма да е зле и да разберем как ще действа НАТО при една войничка между нейни членове, щото това което казаха по- рано "да се оправят помежду си", май няма да устройва и да хареса на повечето от членовете. Прословутият Чл. 5 да не се окаже по- мъртъв и от Варшавския договор. "
  "Ще се разделим на две групи и едната ще помага на единия член, другата на другия член за да е по устав и справедливо.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 48. 48 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В интервюто си пред "Катимерини" Столтенберг окончателно отряза Гърция за съдействие от страна на блока и им каза съвсем ясно : "Оправяйте се сами помежду си".
  При това положение турската наглост ще се развива свободно, а за гърците ще остане (както и през 1974г.) единствено възмутено да крякат.
  Никой няма да ги чуе.
  Нито Големия брат отвъд океана, нито бутафорния алианс в мозъчна кома.

 49. 49 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Весело

  До коментар [#38] от "Julian Mall":

  Източна Румелия е част от България още от 1885 г., границата между България и Турция е закрепена от 1913 г. с Цариградския мирен договор. Лозанския не ни касае. Само ти посочвам как фриволно боравиш с факти, от което и вадиш грешни изводи.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 50. 50 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 981 Любопитно

  До коментар [#6] от "Jalis Ironhammer":Това няма да стане по мирен път.=======Ако искат война .....ще я имат, разбира се..........Хем Мицотакис (баща) .....ще си припомни ония времена .... когато бе избягал в Анадола .... след държавния преврат в родината му....При преврата в Гърция през 1967 година , тогавашния премиер , Константинос Мицотакис бе принуден да поиска убежище в Турция .... в период от 7 години....
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  абе ти не ти ли прави впечатление че си отваряте твърде много фронтове и сте заградени от съседи които всички до един ви мразят и в червата?

  Гърция, България, Армения, Сирия, Израел, Египет, 30 милиона кюрди.....да не се свие много бързо пуйката до половината от сегашната си територия с тия ваши репчения и заплахи за война на 10 фронта

 51. 51 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#38] от "Julian Mall":Източна Румелия е част от България още от 1885 г., границата между България и Турция е закрепена от 1913 г. с Цариградския мирен договор. Лозанския не ни касае. Само ти посочвам как фриволно боравиш с факти, от което и вадиш грешни изводи.
  —цитат от коментар 49 на Пипера е много лют


  А, що, те като не признават един мирен договор, нещо ще им попречи да го направят с друг ли?
  Няма ли морал и задръжки, всичко е кухо и това ще е предверието на хаоса!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2381 Любопитно

  "Ако членка на НАТО нападне друга страна (дори и не-членка) това има сериозни последици - справка инвазията на Турция в Сирия вече има сериозни последици "

  Засега няма никакви последици! Сигурно чакат Турция да окупира цяла Северзападна Сирия че тогава, след дъжд качулка, да наложат санкции подобни на тези които бяха наложени на Русия?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  :набийте си в главите - НАТО е единствената причина да няма война между Гърция и Турция. И през 1974-та, ...
  —цитат от коментар 41 на Пипера е много лют


  Окупация на Северен Кипър не го ли броим за война, за протокола?

  over the under
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#44] от "traveler1":

  Ети, не са хубави тея неща, да знаеш!
  =======
  Не съм казала, че са хубави.......но който си проси кютека ....ще си го получи .....
  Прочети коментар 25 .....и тогава пиши......

  Вие просто пишете без да се съобразявате с фактите.....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#29] от "Voiko":

  Всички икономически зони в Черно море са определени и не подлежат на спорове. Единствено окупацията на Крим дава повод на Московския хаганат да прави искания, които международната общност игнорира.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 56. 56 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  А разните демократи как ни продъниха ушите как капитализмът е построеният комунизъм и между капиталистическите държави няма никакви противоречия - ни икономически, ни военни, ни квотни, ни за сирена (Гърция - Дания) и пр. тъпни.

  Даже, ако не си спомняте, под същия параграф минава и как Балканите били някакво си буре.
  Мчи Балканите може да са някакво микроскопично буренце с мокър и негоден за използване барут, ако сравним що воини и кланета е имало между т.нар. западни, десни, бели, пазарни, демократични и развити държави.

 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#38] от "Julian Mall":Източна Румелия е част от България още от 1885 г., границата между България и Турция е закрепена от 1913 г. с Цариградския мирен договор. Лозанския не ни касае. Само ти посочвам как фриволно боравиш с факти, от което и вадиш грешни изводи.
  —цитат от коментар 49 на Пипера е много лют


  Лозанският договор ти го давам като пример, че Турция не признава международните договори! След като не спазве един каква е гаранцията че ще спазве друг! Да ти напомням ли как спазва подписаният в Лондон мирен договор който определя границата помужду ни по линията Мидия-Енос!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#48] от "Прокопеевски":

  През 1974-та гърците играят вабанк в Кипър и се опитват да го присъединят целия към Гърция след преврат, който сваля правителството на Макариос. Турция (която наравно с Гърция и Англия е гарант по договора от 1960г.) се намесва и окупира северната част. Т.е. на едно незаконно действие се отговаря с друго незаконно. Това са фактите. Другото са опорки. НАТО не е било длъжно да помага на Гърция да окупира Кипър, а война между Гърция и Турция няма.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#42] от "AGAINST CHINA":

  ..Колко е инфлацията сега в Турция
  =========
  Ами провери ако искаш.....нали си икономиСт.....🤣🗽......
  Вече втора седмица , истанбулската борса чупи рекорд след рекорд.....

  Bukalemun
 60. 60 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#50] от "carmello":

  Източно от Анкара пуйката ще граничи с Велик Кюрдистан и няма да има граници със Сирия, Ирак и Иран. Може и с Армения и Грузия да няма също.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 61. 61 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#27] от "rvr12572942":"Няма да е зле и да разберем как ще действа НАТО при една войничка между нейни членове, щото това което казаха по- рано "да се оправят помежду си", май няма да устройва и да хареса на повечето от членовете. Прословутият Чл. 5 да не се окаже по- мъртъв и от Варшавския договор. ""Ще се разделим на две групи и едната ще помага на единия член, другата на другия член за да е по устав и справедливо.
  —цитат от коментар 47 на стафилокок

  То си има прецеденти.
  Пр. "футболната" война Салвадор - Хондурас. И двете страни са членки на Пакта Рио (което е досущ като НАТО, само че за всичките Америки) и там май също чл. 5 (доколкото си спомням!) точ в точ възпроизвежда чл. 5 от Договора за НАТО.
  И въпросът се решава не по линията на военния договор, а от Организацията на американските държави.

  Да не говорим да другия конфликт Британия - Аржентина (Малвините), където САЩ членуват с Аржентина в Пакта Рио, и с Британия в НАТО. САЩ вземат решението да подкрепят Британия, защото била права, и да са против Аржентина - защото била крива. Т.е. тук в единия случай се прилага чл. 5 НАТО, но не и чл. 5 Рио.

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#35] от "Пипера е много лют":

  Наскоро САЩ признаха арменския геноцид,
  ======
  Ама после дадоха заден......
  Явно сред янките има и умни хора.....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#44] от "traveler1": Ети, не са хубави тея неща, да знаеш! =======Не съм казала, че са хубави.......но който си проси кютека ....ще си го получи .....Прочети коментар 25 .....и тогава пиши......Вие просто пишете без да се съобразявате с фактите.....
  —цитат от коментар 54 на eti mehter


  Прочетох....И...?
  Аз не съм кьорав и да не схващам по така разчертаните карти и най-вече къде е YAVUZ на майната му от другата страна на острова.
  Самозабравянето е сладко нещо, ама рано или късно идва плащането.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 64. 64 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Турците искат да разделят Средиземно море? И по важно да отделят териториите контролирани от Гърция от една страна и тези на Египет и Израел от друга. Това няма да стане по мирен път.
  —цитат от коментар 6 на Jalis Ironhammer


  Сега разбрахте ли защо му бяха на Ердоган С - 400, и защо по никакъв начин не отстъпи на натиска да ги откаже.

 65. 65 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Ха, погледнах картата. Няма да я бъде тази граница. Само Израел е достатъчен да свие сърмите на Ердо-бабаитлъ-маскърлъ. Пък коалиция между Египет, Гърция и Израел и Ердогановия султанат ще го отнесе като куцо пиле домат.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 66. 66 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  За баш аслъ чок тариката Ердоган ли говориш? Щото ще гризне дръвчето, само с носене на вода няма да му се рзмине. Рита срещу много голям ръжен.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 67. 67 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#57] от "Julian Mall":

  НАТО е гаранцията, че Ердоган ще си седи мирен на гъза.
  Иначе за Лондонския мирен договор от 1913г. е така - причината все пак е известна.
  Сега е моментът да не взимаме категорична страна в полза на Гърция или Турция, а да гледаме собствените си интереси по отношение на двете съседки.
  Може да предложим на Гърция да върне Западна Тракия, така поне няма да имат сухопътна граница със султана, че там им е много зор, хахах. А на султана да предложим за граница Мидия-Енос, с цел раздалечаване на двете враждуващи страни, хихи.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 68. 68 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#64] от "Прокопеевски":

  Турските С 400 се очаква да са в оперативна готовност не по рано от октомври /ноември и декември догодина.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#63] от "traveler1":

  Самозабравянето е сладко нещо, ама рано или късно идва плащането.
  =======
  Трябваше да го кажеш на Сиси ....през 2017 година. ....
  Сега вече е късно. ....

  Bukalemun
 70. 70 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#51] от "traveler1":

  НАТО им пречи.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 71. 71 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Някой ще напомни ли защо и от кого Либия беше съсипана!?

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jalis Ironhammer":

  Това само напомня за патологичната омраза между Ердо и Сиси.
  =======
  Напълно логично .....
  Ердо ненавижда военните превратаджии ....а Сиси е именно такъв...

  Bukalemun
 73. 73 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#53] от "Отец Сисой":

  Кипър не е част от Гърция. Никога в модерната история не е бил. Няма и сблъсък между турски и гръцки войски. Няма обявена война, няма мирен договор.
  Това са фактите.
  Турция окупира част от остров към който претенции има и Гърция.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 74. 74 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  До коментар [#30] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Ай ся, малко ли турски генерали и поискаха политическо убежище в ЕС? =======Опа.....хвана се на изтъркания номер ....и то ,само в рамките на девет минути.....😁🔨.....С тоя чалъм ,у наще сайтове откриваме превратаджийските фенове.....Навярно вече си разбрал .... грешката......но все пак клъвна.....В единия случай .... убежище иска цивилен.... официално избран премиер.....А при твоя вариант....бягат неуспели превратаджии.....
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Пак да те светна ,че Ердоган съществува в този си тираничен вид, благодарение на евроатлантически вид благодарение на сапорта от евроатлантически корпорации които имат нужда от държавни помощи и държавни поръчки както беше примерно с VW половин милиард в касичката и държавни поръчки за десетилетия напред за пазар по 50000 коли годишно!
  Само още малко да се компроментира с някоя необмислена военна операция и ще му бият шута като му спретнат още един Таксим( този път успешен)!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 75. 75 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#62] от "eti mehter":

  Дадоха друг път. Ако османската преса така ви лъже, това е друг въпрос. Но фактът е, че САЩ признаха арменския геноцид, а после Ердоган отиде на крака при Тръмп, не посмя да откаже.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 76. 76 Профил на Вежди Вежди
  Вежди Вежди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#42] от "AGAINST CHINA": ..Колко е инфлацията сега в Турция=========Ами провери ако искаш.....нали си икономиСт.....🤣🗽......Вече втора седмица , истанбулската борса чупи рекорд след рекорд.....
  —цитат от коментар 59 на eti mehter


  Алооо,ислямис.т....Двуцифрена е инфлацията и реално е 27%....Чупила рекорди истанбулската борса???....На червено сте отдавна с този пропаднал режим,и вода няма вече в Истанбул...Краят на този провален режим в Анкара е близо...Имамоглу и светската опозиция ще ви отвее пишман ислямистите като бръмбар сламка...

 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Весело

  До коментар [#66] от "sandman":

  Щото ще гризне дръвчето,
  =======
  :))......дървояд го напранихте човека. ....
  От 20 години .....все едно и също си тананикате .....ама той , кервана си върви....

  Bukalemun
 78. 78 Профил на FES
  FES
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Турция е в пълното си право да му мислят другите.

 79. 79 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Ердоган се самозабрави и си въобрази, че Египет му е провинция на султаната и той ще назначава там Мюсюлмански братя като мамелюци, но не позна.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 80. 80 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#75] от "Пипера е много лют":

  Всъщност не го признаха. Сенатор Греъм блокира резолюцията.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Весело

  До коментар [#74] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  VW

  ....:)
  Добавяй.....тона не стига ....
  И да климата кажи нещо.....че да си по адеквтен по темата. ...

  Bukalemun
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR": За баш аслъ чок тариката Ердоган ли говориш? Щото ще гризне дръвчето
  —цитат от коментар 66 на sandman
  Стига празни приказки и закани.
  Еджевит гризна половин Кипър и никой не го спря.
  Ердоган гризна половината морска икономическа зона на Кипър и на проведената наскоро среща на НАТО никой копче не му каза.
  Вярваш ли си наистина, че на някой му пука за гръцките драми?

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До 22:"Отец Сисой"....И по-важният въпрос - къде сме ние?

  Организираме бази за платноходки и водни колела.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  [quote#67:"Пипера е много лют"]...... Може да предложим на Гърция да върне Западна Тракия, така поне няма да имат сухопътна граница със султана, че там им е много зор, хахах. А на султана да предложим за граница Мидия-Енос, с цел раздалечаване на двете враждуващи страни, хихи......."

  Кой ще го предложи? Еднокнижниците-гешефтари ли?

 87. 87 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#34] от "Vassil Stoychev":

  браво на такива юнаци като тебе :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 88. 88 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Весело

  До коментар [#82] от "AGAINST CHINA":

  Ти я усещаш бе
  ========
  Едно усещам със сигурност .....Тръмп обожава Ердо .....
  Почти всяка седмица казва публично ....колко му е фен .....:))
  Вече почнах да се съмнявам ....кого повече обича ....него или Мелания.....

  Bukalemun
 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#80] от "Jalis Ironhammer":

  Що му отваряш очите. ....не виждаш ли че не заслужава. ...?

  Bukalemun
 90. 90 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всеки, който е служил в армията и в часовете по "Чужди армии" не си е чоплил носа знае, че война между Турция и Гърция не може да има.
  Или, ако има, тя ще е кратка и след нея турската територия ще включва няколко острова повече, а гръцката няколко по-малко, сред които и Крит.
  Купчината декларации, препоръки и резолюции от кухата организация, носеща име "ООН" просто ще пълни коша с хартия за рециклиране, а още по-кухата с име "НАТО" както винаги ще остави въпроса да бъде решен помежду им.

 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Весело

  До коментар [#74] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Само още малко да се компроментира с някоя необмислена военна операция и ще му бият шута като....
  ======
  Ха са видим.....
  Запомни се .....после да не правиш осморки....

  Bukalemun
 92. 92 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#90] от "Прокопеевски":

  объркал си се, това са ти го обяснявали в пасола

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 93. 93 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#83] от "Прокопеевски":

  Само дето Кипър е отделна държава, не гръцки остров

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 94. 94 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9817 Неутрално

  Има си международен съд :)
  Предполагам Турция и Либия са готови да се явят там. Ако не са готовои, тогава те са терористи

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 95. 95 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#73] от "Пипера е много лют":

  Историята е известна, търси се отговор на въпроса след като кипърските гърци дадоха на задаен (преврата не успя и хунтата падна, президентът се вурна на власт), Турция що дири още там? Между другото това ще е и съдбата на зоната, която турците контролират в Сирия днес.

  over the under
 96. 96 Профил на Вежди Вежди
  Вежди Вежди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#82] от "AGAINST CHINA": Ти я усещаш бе========Едно усещам със сигурност .....Тръмп обожава Ердо .....Почти всяка седмица казва публично ....колко му е фен .....:))Вече почнах да се съмнявам ....кого повече обича ....него или Мелания.....
  —цитат от коментар 88 на eti mehter


  "Обожава" го като кучето си.Тръмп така "обожава "световнослабите лидерчета...Ти виж Трхмп да не ощастливи ердогановица...Тръмп е известен плейбой..Хихи...А инфлацията двуцифрената ще я сваляге с руските тенекета С-400 които ги купихте с руски заем...А Истанбул е няма вода заради твоите пишман ислямистчета..Скоро Имамоглу ще поеме кормилото на държавата и много тумор ще трябва да реже-ислямистки...Хихи...

 97. 97 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#56] от "Аскет":

  Това, за което говорите, няма абсолютно нищо общо с капитализъм. Това си е жив социализъм с неговите квоти

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 98. 98 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#32] от "Vassil Stoychev":

  Те краварите приключиха ли вече с Иран?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 99. 99 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#59] от "eti mehter":

  Инфлацията е 10,56% на годишна база (към сегашния момент).
  И малко се изсили с рекордите на турската борса. Да не би индекса на лука и шам-фъстъка да са скочили.
  Ето ти и графиката за 5 години. Чак пък рекорди...
  https://www.bloomberg.com/quote/XU100 :IND

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Весело

  До коментар [#96] от "AGAINST CHINA":

  Тръмп е известен плейбой..Хихи...
  =====
  Хи хи .....
  Много ли беше известен като плейбой. ....:))

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK