Пекин: Китай никога не е искал и никога няма да поиска нарушаване на местните закони

Хуа Чунин, говорител на Министерството на външните работи на Китай.

© fmprc.gov.cn

Хуа Чунин, говорител на Министерството на външните работи на Китай.След статията на американския държавен секретар Майк Помпео за европейското издание на "Политико" г-жа Хуа Чунин, говорител на Министерството на външните работи на Китайската народна република, коментира темата в редовните пресконференции на министерството на 3 и 5 декември 2019 г. Предлагаме ви отговорите:


Пресконференция на 3 декември 2019г.


В статия на "Политико", Държавният секретар на САЩ Майк Помпео написа, че е "критично важно европейските страни да не дават контрол до техните важни инфраструктури на китайските технологични гиганти като Huawei или ZTE", че Huawei "поддържа връзки с китайската народна армия за освобождение" и е "замесен в шпионаж" в някои страни, и "уж е откраднал интелектуална собственост" от страни, включително Германия, Израел и Обединеното кралство. Помпео също твърди, че Законът за националното разузнаване на Китай пояснява, че Китайската комунистическата партия може да принуди всеки доставчик на 5G със седалище в Китай тайно да предаде секретни данни. Имате ли отговор?


- В романа "Новогодишна жертва", написан от известния китайски писател Лю Сюн, има героиня, известна като Съпруга на Сианлин, която не спира да разказва една и съща история отново и отново. Г-н Помпео се държи точно като нея. Но, за разлика от нейния безобиден монолог, г-н Помпео не спира да повтаря отровни лъжи.
Той написа, че Huawei "предполагаемо е откраднал интелектуална собственост" от страни, включително Германия, Израел и Обединеното кралство. Ние неведнъж сме питали относно това, но САЩ отбягва този въпрос, тъй като те нямат отговор. Засега нито една държава, компания или физическо лице не може да представи категорични доказателства, които да потвърдят, че Huawei представлява заплаха за сигурността. Напротив, вестник Der Tagesspiegel през май заяви, че след години на проверки, правителството на Обединеното кралство, Федералната служба на Германия за информационна сигурност и Европейската комисия не успяха да намерят никакви "задни вратички" в Huawei.


Сега, ако погледнем към САЩ, открит факт е, че Патриотическият закон, приет след терористичната атака на 11 септември, изисква кибер компаниите редовно да предоставят информация за потребителите. Дефекти в сигурността, обаче, са открити в оборудването на американската компания Cisco, с много разкрити случаи на "задни вратички". Още през 2014 г. Apple призна в изявление, че може да има достъп до личните данни на потребителите като текстови съобщения, контакти и снимки чрез "задна вратичка" на iPhone. През 2018 г. беше разкрита "задна вратичка" на Facebook.


Според разкритията на PRISM, пред американските разузнавателни агенции гражданите на САЩ нямат никаква поверителност на личния живот: от техните телефонни разговори, кореспонденция, файлове до гласови данни. Програмата за дългосрочно наблюдение обхвана и телефонни обаждания на лидери на 35 чуждестранни държави, включително най-близките съюзници на САЩ. Германският министър на икономиката също говори за това преди няколко дни. Според репортажи, достъпни до обществеността, именно американски компании като Cisco и Apple са тези, които са помагали за изпълнението на програмата.


Помпео твърди, че китайският национален закон за разузнаване пояснява, че Китайската комунистическа партия може да принуди всеки доставчик на 5G със седалище в Китай тайно да предаде данни. Чудя се, дали той е в състояние да намери тази разпоредба? Можете да го потърсите онлайн. Този закон предвижда, че "една организация или гражданин трябва да подкрепя, подпомага и съдейства на работата на националното разузнаване в съответствие със закона и да пази всяка поверителна информация на националното разузнаване, за която знае".


Но също така предвижда, че "работата на националното разузнаване се провежда в съответствие със закона, зачита и защитава правата на човека и законните права и интереси на хора и организации". Китай никога не е искал и никога няма да поиска от никоя компания или физическо лице да нарушава местните закони и да внедри "задни вратички", за да събира за китайското правителство данни, информация или сведения, съхранявани в чужди държави, или да предоставя такава информация. Многократно сме го заявявали. Въпреки това, някои хора просто се преструват на заспали и не искат да чуят. Не можем да направим нищо.


Може би, все още си спомняте, че г-н Помпео каза в публична реч през април "ние излъгахме, ние измамихме, ние откраднахме" и това е "славата на американския експеримент". Като хора с благоприлични ценности, какво можем да кажем на някой, който се гордее с лъжата, измамата и кражбата, вместо да се срамува? Диалог е невъзможен.


Моят отговор на това е само една дума: ДОКАЗАТЕЛСТВО.


Текстът може да бъде прочетен на английски тук.


Пекин: Китай никога не е искал и никога няма да поиска нарушаване на местните закони

© fmprc.gov.cn


Пресконференция на 5 декември 2019 г.


Говорителят на Държавния департамент на САЩ в изявление от 4 декември каза, че разрешаването на китайски телекомуникационни фирми като Huawei и ZTE навсякъде в 5G мрежите на една страна ще представлява критичен риск за неприкосновеността на личния живот, правата на човека и сигурността на нейните граждани. Съединените щати настоятелно призовават всички държави, включително партньорите и съюзниците си, да приемат национални политики за сигурност, които да попречат на ненадеждни доставчици да имат достъп до каквито и да е бъдещи 5G мрежи. Какъв е вашият коментар?


- САЩ продължават да говорят за сигурността от доста дълго време. Но се питам, какъв е стандартът на сигурност? Кой решава и преценява това? Как можем да се доверим на някой, който едновременно е и състезател, и рефер и в същото време едно след друго прави лоши отсъждания? Това не е честна игра.


Така нареченият "капан за сигурност", приготвен от САЩ, звучи много сериозно, но всъщност не е нищо друго, освен абсурд. Ако логиката на САЩ гласи, че "всичко, направено в Китай, е опасно", тогава американците не трябва ли да спрат да носят обувки и дрехи, произведени в Китай, защото и те също могат да представляват заплаха за сигурността?


Неотдавна бившият изпълнителен директор на "Майкрософт" Бил Гейтс, на открито събитие, направи интересна аналогия, за да покаже абсурдната логика зад убеждението, че всичко от Китай е лошо. Той каза, че Китай е купил самолет на "Боинг". Но, заедно с това има и голямо количество американски софтуер. Ако следваме логиката на САЩ, тогава не би ли трябвало правителството на Китай да внимава с американските директиви за спиране на двигателите? Ако това беше вярно, тогава кой би се осмелил да купи самолети, автомобили или други електронни продукти, произведени в САЩ?


Направих обстойно изявление онзи ден по този въпрос. След години на прегледи британското правителство, Федералната служба на Германия за информационна сигурност и Европейската комисия не успяха да открият никаква очевидна "задна вратичка" в Huawei. Въпреки това, дефекти в сигурността са забелязани в няколко известни американски компании, включително Cisco и Apple, с много разкрити случаи на "задни вратички". Прословутата програма PRISM показа, че дори лидерите и гражданите на съюзниците на САЩ нямат поверителност на личния живот пред мощната й глобална система за наблюдение и подслушване.


Huawei заяви готовността си да подпише споразумение срещу "задни вратички" и да приеме тестване и надзор от трета страна. Могат ли САЩ да дадат същия залог?


Надяваме се и вярваме, че съответните държави ще направят независима преценка въз основа на своите дългосрочни интереси и ще се придържат към принципа на справедливост, правда и недискриминация. Сигурна съм, че са достатъчно мъдри, за да избегнат "капана за сигурност", приготвен от САЩ.


Текстът може да бъде прочетен на английски тук


Преводът е предоставен от посолството на Китайската народна република в София. Заглавието е на "Дневник".

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Честна комунистическа!
  "Китай никога не е искал и никога няма да поиска нарушаване на местните закони"

 2. 2 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Да омаловажаваш достойнствата на противника/конкурента, е най-лошият начин да възвеличиш себе си. (Познайте откъде е цитатът). Не става дума за подценяване, не, а именно за омаловажаване.

  Това беше първото, което ми дойде наум. Има и второ.

  Второто е приказката за "Лъжливото овчарче", в която могат да се припознаят всички участници в дискусията, включително (произволно) Коста Рика и Свазиленд. Тук вече не е проблем в качеството, щото лъжата така или иначе си лъсва като тиган та месечина, а в количеството лъжи. Когато те станат много, никой няма да ти вярва, дори ако говориш чиста като моминска сълза истина. И това се отнася за всички участници в т.нар. диалог.

 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 468 Весело

  Прави са китайците. Отвратително прави са, когато пускат приказката "Най-неприятното е да те бият на своя територия, по твоите правила, да се подиграят с теб и да ти покажат колко некадърно си неконкурентно способен".
  То да беше това проблем само на Huawei и ZTE? Нали по същият начин го изяде и Kaspersky :)))))

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  САЩ продължават да говорят за сигурността от доста дълго време. Но се питам, какъв е стандартът на сигурност? Кой решава и преценява това? Как можем да се доверим на някой, който едновременно е и състезател, и рефер и в същото време едно след друго прави лоши отсъждания? Това не е честна игра.
  ========
  Страхотна статия...... може би най разобличителната......

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Интересна статия.Особено на фона на напрежението и заплахите за санкции на Пекин срещу Швеция.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#3] от "Günther":

  Не са прави китайците. Никой не е прав. Това, че на теб ти харесва те да са прави, си е твое лично мнение. Проблемът идва тогава, когато правите станат много - САЩ, Китай, ЕС, и "барабар Петко с мъжете" Русия. Докато всеки доказва, че е прав, става ясно, че всички са неправи, ако може така да се изразя. Т.е. да си прав в едно, не означава, че си прав в останалото. Ма нищо, повечето "коментатори", покрай останалите си групости, правят и тази грешка.

 7. 7 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Любопитно

  какво можем да кажем на някой, който се гордее с лъжата, измамата и кражбата, вместо да се срамува? Диалог е невъзможен.

  Моят отговор на това е само една дума: ДОКАЗАТЕЛСТВО.

  И защо е тогава това поведение на виновен?

 8. 8 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Huawei заяви готовността си да подпише споразумение срещу "задни вратички" и да приеме тестване и надзор от трета страна. Могат ли САЩ да дадат същия залог?

  Всъщност няма нужда, защото те нищо не са съдействали, макар, че китайското разузнаване си има права, ама то пък реално не работи нищо...

  САЩ сигурно не могат, в този ред на мисли.

 9. 9 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#7] от "Radosveta Koleva":

  Именно това е - искането на доказателства е стандартното поведение на виновния. Това обаче е на първо четене, после наистина трябват и доказателства. А поведението на някои заинтересувани по някакъв начин се стреми да омаловажи втората част.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Честна капиталистическа!
  САЩ не подслушват и не следят никого, посредством лицензиран софтуер, на американски фирми.

 11. 11 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  САЩ продължават да говорят за сигурността от доста дълго време. Но се питам, какъв е стандартът на сигурност? Кой решава и преценява това? Как можем да се доверим на някой, който едновременно е и състезател, и рефер и в същото време едно след друго прави лоши отсъждания? Това не е честна игра.========Страхотна статия...... може би най разобличителната......
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Миленчо,щом е от комунисти-диктатори няма нищо вярно.Вашите уйгури що не ги защитавате бе пиле майчино,а чакате САЩ да поставят на мястото вашите китайските комуняги...Ако не са САЩ,Китай ще асимимира Турция за по малко от 24 часа..Ислямис..т.

  shlshlshlshl
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  По-интересния сблъсък вече се очертава САЩ-Китай, а не САЩ-Русия. Русия продължава да се утвърждава като регионален играч, въпреки последни напъни на остаряващия Путин...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  "Може би, все още си спомняте, че г-н Помпео каза в публична реч през април "ние излъгахме, ние измамихме, ние откраднахме" и това е "славата на американския експеримент". Като хора с благоприлични ценности, какво можем да кажем на някой, който се гордее с лъжата, измамата и кражбата, вместо да се срамува? Диалог е невъзможен."

  През последните 30 години поне, Китай краде каквото можем да си представим - технологии, ноу хау, патенти, индустриални изобретения и дизайни, всичко подред, без да си дава дори зора да го крие, а тази комунистка ми говори, че крадците били САЩ....Смях !

 16. 16 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#3] от "Günther":Не са прави китайците. Никой не е прав. Това, че на теб ти харесва те да са прави, си е твое лично мнение. Проблемът идва тогава, когато правите станат много - САЩ, Китай, ЕС, и "барабар Петко с мъжете" Русия. Докато всеки доказва, че е прав, става ясно, че всички са неправи, ако може така да се изразя. Т.е. да си прав в едно, не означава, че си прав в останалото. Ма нищо, повечето "коментатори", покрай останалите си групости, правят и тази грешка.
  —цитат от коментар 6 на 8th_ball

  Демек се отказваш от либерализма? 😳

  (не се чете)
 17. 17 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 221 Весело

  "Може би, все още си спомняте, че г-н Помпео каза в публична реч през април "ние излъгахме, ние измамихме, ние откраднахме" и това е "славата на американския експеримент". Като хора с благоприлични ценности, какво можем да кажем на някой, който се гордее с лъжата, измамата и кражбата, вместо да се срамува? Диалог е невъзможен."През последните 30 години поне, Китай краде каквото можем да си представим - технологии, ноу хау, патенти, индустриални изобретения и дизайни, всичко подред, без да си дава дори зора да го крие, а тази комунистка ми говори, че крадците били САЩ....Смях !
  —цитат от коментар 15 на samoedin

  Краде и СКОРОСТ! Виж разликата, как се ПРАВИ(строи) в Китай, и как в Кравария: https://youtu.be/XewnyUJgyA4?t=447

  Смях? Да, наистина УСА са за смях...но и за СРАМ! 😕🤠

  П.П. Цялата видеолекция си заслужава, и е доста кратка/компактна, няма и 19 минути. Право в целта. 👍

  (не се чете)
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK