Повече българи смятат Китай, а не САЩ за водещата икономическа сила

Премиерите на Китай и България, Ли Къцян и Бойко Борисов, в София, 7 ююли 2018 г.

© Reuters

Премиерите на Китай и България, Ли Къцян и Бойко Борисов, в София, 7 ююли 2018 г.Повече хора в България смятат, че Китай е водещата икономическа сила в света, отколкото са смятащите, че това са Съединените щати.


Това сочат данни от проучване на "Пю рисърч център". В публикуваните резултати въпросът "Коя от следните мислите, че е днес водещата икономическа сила в света - САЩ, Китай, Япония или страните от ЕС?" е само част от изследването. Той показва, че сред анкетираните страни в Източна Европа (Румъния, Молдова и Западните Балкани не са включени), както и в Италия, преобладаващият отговор е САЩ.


От анкетираните европейски държави (голяма част от ЕС) повечето в Западна Европа са посочили Китай. Такъв отговор, освен Великобритания, Франция, Германия, Испания и Швеция, е дала и Чехия. Същият е изборът на анкетираните в Русия, а извън континента - в Канада, Индонезия и Австралия.
В Полша, Литва, Словакия, Унгария, Украйна, Гърция и Турция даденият отговор е "САЩ". Това прави България единствената държава в региона, където респондентите са посочили именно Китай.


Все пак в повечето останали държави, включени в проучването, САЩ преобладават като отговор. Списъкът включва и Мексико, Бразилия, Аржентина, Тунис, Нигерия, Кения, Южна Африка, Израел, Индия, Япония, Южна Корея и Филипините. Единствено в Ливан равен брой респонденти са посочили САЩ и Китай.Изследването обхваща 38 426 души в 34 страни и е осъществено между 13 май и 2 октомври 2019 г.


Кой избира Китай, САЩ, Европа и Япония


В България разбивката на отговорите (която не включва "Не зная" и част от възможностите с по-нисък резултат) сочи, че 34 на сто са избрали Китай, попитани коя е водещата икономическа сила. Следват САЩ с 30%, Европейският съюз - с 9% и Япония - с 5 на сто. В Евроба обаче има редица страни, които много по-недвусмислено са гласували за Китай - Герчавия (53%), Холандия (49%), Франция (48%), Чехия (41%) и други. В Германия са най-малкият дял европейци, избрали САЩ (24 на сто). Само в Европа резултатът на Китай е толкова висок.


В Гърция (45%), Италия (43%), Полша (43%) и Литва (42 на сто) са и най-големите в Европа проценти за САЩ. ЕС е определян като водеща икономическа сила от 15% от холандците и литовците, 14% от германците и по 13 на сто от словаците и поляците (същият е делът на турците) и едва 3% от италианците. Във Великобритания, която е на път да напусне ЕС, така са отговорили 10 на сто. В Литва и Испания по 10 на сто са посочили Япония, за която най-високите проценти в цялата анкета са от Филипините (25%) и Индонезия (22%).Новото изследване показва, че "особено в нововъзникващите пазари хората гледат в голяма степен положително на икономическата позиция на Китай. Хората в общи линии гледат на растящата икономика на Китай като на добро нещо за страната си и вярват, че Китай има преобладаващо положително влияние върху икономическите въпроси на страната".


Дори в страните, които приветстват икономическия растеж на Китай, военната му мощ обаче не се възприема по същия начин. Освен това съседите на Китай, а и като цяло страните от Азиатско-тихоокеанския район, са склонни да гледат с лошо око както на икономическия, така и на военния възход на най-многолюдната държава. Същите държави в по-голяма степен от много други са склонни да гледат положително на американското икономическо влияние.


От Тунис, Ливан и Нигерия до Мексико преобладава мнението, че както нарастващата икономика, така и инвестициите от Китай са нещо положително. В Нигерия например с "да" са отговорили съответно 83 и 82%, в Израел - 61 и 60 на сто.


В развитите страни (от които, както сочат данните, голяма част в Европа смятат Китай за по-голямата икономическа сила) същевременно одобрението за Китай е по-слабо и това се отнася за държави, за които са по-важни човешките права и ниската толерантност за корупцията.


Сред изследваните 34 държави, посочва "Пю", тенденцията е мнозинствата в държавите да смятат, че както САЩ, така и Китай имат значително влияние върху икономическите им условия. "Но когато се оценява това влияние, повече хора казват, че (влиянието) на Китай е положително, отколкото казващите същото за САЩ." Налага се и изводът, че държавите, които посочват САЩ като водеща икономика, предпочитат връзките с тях, отколкото с Китай (България обаче не е посочена в конкретната графика на "Пю").


Доволните и недоволните от икономиката


Едновременно с това, "когато се говори за страните, които са най-голяма заплаха... както САЩ, така и Китай изникват като основна причина за притеснение сред изследваните страни," макар данните да варират по региони - САЩ са по-голяма заплаха в Близкия изток и Северна Африка, а Китай - в Азиатско-тихоокеанския регион.


"Положителното" и "отрицателното" отношение към Китай варират - при медианно одобрение 40% (стойността, от която половината страни числото е по-малко, в другата половина по-голямо) и неодобрение 41 на сто контрастите между отделните страни могат да са големи. Одобрението сред българите, споменато вече в предишно изследване на "Пю", е 55 на сто. Ново в настоящото проучване е установената връзка между търговията с Китай и отношението към него - "по-големият процент на вноса от Китай е свързан с по-отрицателни възгледи за Китай". Фактор за положителни възгледи спрямо Китай е по-голямото удовлетворение от собствената икономика.


Разликата не е толкова голяма в България, но и тук 52% от недоволните от икономиката и 62 на сто от доволните гледат благосклонно на Китай.


Слабо обаче е доверието към китайския президент Си Цзинпин (медианната стойност на смятащите, че могат да му се доверят за правилно решение, е 29 на сто, докато тези, у които липсва такова доверие, са 45 на сто). В САЩ, Канада и Западна Европа над половината от респондентите са отговорили, че му нямат доверие, но резултатите му са по-добри на юг от Сахара и в някои от изследваните близкоизточни държави.

Ключови думи към статията:

Коментари (460)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1210 Весело

  Бойко ако го гушне тоя, без да го целува, нЕма да има сила да измъца даже.

 2. 2 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е защото, как казват идиотите... българите помнят лъжите от комунизма и никой не може да ги излъже лесно. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  Това не е новина....
  Смешното е обаче, че на САЩ все им крадели технологиите. ....:).....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Що за глупаво допитване !

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  Къде е оня дето все обеснява , че ''Тръмп води парада''....?

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Любопитно

  Преди няколко години имаше изказвания на икономически наблюдатели, че Китай е най - мощната икономика. И китайците показват занижени стойности за БВП. А, след като и германците смятат така...

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Трудно ли е директно да се каже, че българите смятат както повечето държави в западна Европа ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Весело

  Как пък един не се излъга да посочи Русия

  като водеща икономическа сила ха-хааа

  Че и в самата Русия не я признават за такава.......

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  При положение , че отговор не зная не е позволен , грешката в изследването е голямо. Противниците на глобалната икономика смятат за водещ Китай а той е най-глобализираната икономика.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Че откъде българите да знаят кой е кум и кой сват. Народът се дави в океана от китайски куче-касичка и коркодилче-касичка и там вижда върха на технологичния прогрес.

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Че откъде българите да знаят кой е кум и кой сват. Народът се дави в океана от китайски куче-касичка и коркодилче-касичка и там вижда върха на технологичния прогрес.
  —цитат от коментар 11 на Lemmy


  +

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 229 Весело

  Да, селският професор, И. Христов, ще се окаже прав... Както казват старите хора, прост народ, слаба държава.
  —цитат от коментар 9 на bez_ime2

  Той говореше, за ГЛАСУВАЩИТЕ(80%)... Ти от тях ли си? 😏

  (не се чете)
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 229 Весело

  Това не е новина....Смешното е обаче, че на САЩ все им крадели технологиите. ....:).....
  —цитат от коментар 3 на eti mehter

  Тъй де... Откраднали и технология за бързо реновация на мостове! Резултатът? Вместо да реновират мост за ЧЕТИРИ години, плюс трикратно увеличение на бюджета, като в УСА, Китай реновирал подобен за...43 ЧАСА!!! Виж видеото, в предния ми пост...

  (не се чете)
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#13:"Бойчо Огнянов"][/quote]

  Комрад, ама Китай ли сега строи "Светлото бъдеще"? Големи строители сте това, болшевиките...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Най-същественото, в случая, е че ЕС не е посочена като водеша икономическа сила. А само преди някакви си 12г ЕС имаше по-голям БВП от САЩ...

 24. 24 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#13] от "Бойчо Огнянов":

  П.П. Забравил съм да добавя, че видеото има субтитри на български(cc- 🇧🇬). Явно повечето не отбират, оттам и минусите... 🤷‍♂️

  Сори! 😳

  (не се чете)
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#14:"Бойчо Огнянов"][/quote]

  Комрад, ама не знаех, че гласуващите и глупаците по форумите са различни групи... Ти бягай да стоиш "Светлото бъдеще" в Китай...

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Важна е тенденцията. Кой преди 15 години е мислил, че Китай е първа сила или че в обозримо бъдеще ще застраши лидерската позиция на САЩ? След още 15 години статуковото съвсем ще бъде променено.

 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Като се има предвид, че БВП на България на глава от населението е колкото на Китай, излиза, че и ние сме световна икономическа сила...

 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Важна е тенденцията. Кой преди 15 години е мислил, че Китай е първа сила или че в обозримо бъдеще ще застраши лидерската позиция на САЩ? След още 15 години статуковото съвсем ще бъде променено.
  —цитат от коментар 28 на faraon


  Комрад, само да ти припомня, че преди 30-40 години, СССР и НРБ бяха изпреварили САЩ и то завинаги...

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#29] от "bez_ime2":

  Повече е от Китай:)
  И какво значи да смятали хората коя икономика е най-голяма. Ами то си има измерители -БВП.
  Миналата година подредбата е САЩ, ЕС, Китай, Япония.

 32. 32 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Като се има предвид, че БВП на България на глава от населението е колкото на Китай, излиза, че и ние сме световна икономическа сила...
  —цитат от коментар 29 на bez_ime2


  Глупости. България с малки изключения не произвежда нищо, Китай произвежда почти всичко. За всекиго по нещо, за бедни и богати.

  Който не збелязва елементарни неща ще страда още повече след 10-15 години, живот и здраве. Промените в Китай се извършват с шеметна скорост.

 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#32] от "faraon":

  България произвеждаме от магданоз до сателити абсолютно всичко. Даже не ползване китайски боклуци в много изделия вече и печелим от това.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Китайските хунвейбини заклаха кокошката със златни яйца (Хонг Конг), така че родните комунисти доста ще трябва да почакат, гокато Китай стане водеща сила...

 36. 36 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  [quote#30:"bez_ime2"][/quote]

  Хи хи! Има такива които още го мислят.

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  За водещата икономическа не мога да кажа, защото днешната икономика е малко раздуто понятие...но, че са водеща производствена сила в света според мен е повече от очевидно.

  А производството е основата на добрата икономика.

  Тук в САЩ, разбира се, не производството, а консумацията е в основата на икономиката.

  И китайската и американската икономики, обаче, имат заложени огромни балони, които рано или късно ще се спукат.

  Америка спечели прекия двубой със СССР, обаче тука случая е по-друг.
  Америка на практика направи Китай това, което е сега и не може да се сърди на друг.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#29] от "bez_ime2":Повече е от Китай:)И какво значи да смятали хората коя икономика е най-голяма. Ами то си има измерители -БВП.Миналата година подредбата е САЩ, ЕС, Китай, Япония.
  —цитат от коментар 31 на Да вярваме на истината


  Е, сега икономическият модел на Б. Борисов е пример за целия свят... :)

 40. 40 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#32:"faraon"][/quote]

  Комрад, виж БВП на глава от населението и тогава пиши глупости...

 41. 41 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#30:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 36 на К2
  Хи хи! Има такива които още го мислят.[/quote]

  Те не мислят, набиват им го в кратуните... :)

 42. 42 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  За водещата икономическа не мога да кажа, защото днешната икономика е малко раздуто понятие...но, че са водеща производствена сила в света според мен е повече от очевидно.А производството е основата на добрата икономика.Тук в САЩ, разбира се, не производството, а консумацията е в основата на икономиката.И китайската и американската икономики, обаче, имат заложени огромни балони, които рано или късно ще се спукат.Америка спечели прекия двубой със СССР, обаче тука случая е по-друг.Америка на практика направи Китай това, което е сега и не може да се сърди на друг.
  —цитат от коментар 38 на Боби Колев


  Не произвеждат пък са първа сила.Разбираш ли какво си написал или ти е скучно?

  SHADOWS of SOFIA
 43. 43 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  А какво мислят китайците?
  Кой?
  Китайците бе китайците в Китай какво мислят?
  Не Си а китайците.
  По добре е право криво да се знае какво мислим от това никой да не ни пита.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Повечето българи виждат надписите "произведено в Китай"... произведено в САЩ не се среща по магазините...

 45. 45
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 46. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Весело

  До коментар [#30] от "bez_ime2":

  За това се грижеха гл. асистенти по политикономия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#39] от "bez_ime2":

  В пазарната икономика Икономиката е преди Правителството.
  Ти му дай на Бойко Борисов 46,8 милиарда лева 2020 година бюджет невиждан за България от 1878 година до днес и естествено, че ще е супер Премиер.
  А я му дай 10 милиарда няма да е супер Премиер

 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#30] от "bez_ime2":За това се грижеха гл. асистенти по политикономия
  —цитат от коментар 46 на дерибеев


  Така е, Дерибеев, ама сега поне можете да четете, а вие не го правите...

 50. 50 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#38] от "Боби Колев":

  Той тоя " балон" на САЩ дето комуноидите го чакат да се спука повече от 100 год. и все не се пука , ех мечти крепосни - и долар рухнет , и все будут рублей торгавать 😁

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#39] от "bez_ime2":В пазарната икономика Икономиката е преди Правителството.Ти му дай на Бойко Борисов 46,8 милиарда лева 2020 година бюджет невиждан за България от 1878 година до днес и естествено, че ще е супер Премиер.А я му дай 10 милиарда няма да е супер Премиер
  —цитат от коментар 48 на Да вярваме на истината


  Ако зависи от мен, няма да получи и 1 лев бюджет...

 53. 53 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 848 Неутрално

  А всъщност реалната ситуация е по-различна от отговорите на анкетата:

  https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=EU-US-CN

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Глупава анкета , защото задава въпрос за нещо , което може да се измери с числа. Всъщност анкетата измерва психологическите нагласи и внушения на хората, а те се определят до голяма степен от пропагандата. Левите световни медии, които са преобладаващи, пропагандират Китай и подлагат на унищожителна критика САЩ. Не е за пренебрегване и фактът , че каквото купиш от магазина, то се оказва китайска изработка. Магазините са пълни с китайски стоки. Китай се превърна в работилницата на света. Това виждат и забелязват хората , а не технологичния прогрес , в който водеща страна е САЩ. Не случайно международен език е английския , а не китайския.

 55. 55 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#44] от "Велков":

  След кризата в Турция по евтинийските магазини турските боклуци започнаха да изместват китайските боклуци.
  Остават само телефоните масово и телевизорите масово щото западни компании произвеждат в Китай. Ама ще поумнеят.
  Нищо, че и габровските инструментални заводи, заводи за шоколад и за някой машини направиха 20 завода в Китай.
  Повечето поумняха оставиха си производството в Европа и даже нямат китайски компоненти и продават дори в Китай 10 пъти по-скъпо.
  Ама германските тутманици бе им увиратбчутурите.

 56. 56 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Китай от 2014 е най-голямата икономика в света по най-добрия показател за сравнене PPP (Purchasing Power Parity).

 57. 57 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#52] от "bez_ime2":

  Какво да правиш. Икономиката ни се развива заради ЕС и значи има късмет.

 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Червените комуноидни примитиви мразещи запада и радващи се на успехите на Китай , без да си дадът равносметка че бързоразвиващ се и бързорастящ Китай има жизнена необходимост от територия и изкопаем ресурси , познайте кой съсед на Китай има в изобилие и от двете а е в икономическа и демографска криза . Вожда пУтин вече дада Сибир под аренда на китайците за 50 год. Но това нищо не променя , след като храносмели Сибир Китай ще поиска още .
  —цитат от коментар 27 на crq15625101


  Написал си четиво за мурзилки, които се радват на Китай ,че бил изпреварвал Америка , а не виждат , че първата жертва на китайския експанзионизъм е Русия.

 59. 59 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#33] от "Да вярваме на истината":

  сателитните чинии дека ги щамповат в пловдивските села не са сателити ве.магданоза са е турски.пхахахаха

 60. 60 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Китай дето скоро ще внасят въздух в бутилки няма как да бъде водещ, колкото и да се напъват

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 61. 61 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Китай от 2014 е най-голямата икономика в света по най-добрия показател за сравнене PPP (Purchasing Power Parity).
  —цитат от коментар 56 на jeq19606355


  Комрад, ама вЕРно ли това е най-добрия показател? Май скоро време ще ви се наложи да измисляте нови показатели, да спасявате китайския комунизъм...

 62. 62 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 229 Разстроено

  До коментар [#30] от "bez_ime2":

  "Комрад, само да ти припомня, че преди 30-40 години, СССР и НРБ бяха изпреварили САЩ и то завинаги..."

  Нарочно прекаляваш, за да звучи абсурдно... Но, че имахме подобен ШАНС преди 30 години е вярно: https://snipboard.io/pRzED8.jpg

  Китайците просто не се отказаха, за разлика от нас... 😕

  (не се чете)
 63. 63 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#44] от "Велков":След кризата в Турция по евтинийските магазини турските боклуци започнаха да изместват китайските боклуци.Остават само телефоните масово и телевизорите масово щото западни компании произвеждат в Китай. Ама ще поумнеят.Нищо, че и габровските инструментални заводи, заводи за шоколад и за някой машини направиха 20 завода в Китай.Повечето поумняха оставиха си производството в Европа и даже нямат китайски компоненти и продават дори в Китай 10 пъти по-скъпо.Ама германските тутманици бе им увиратбчутурите.
  —цитат от коментар 55 на Да вярваме на истината


  Запознати твърдят, че образователната система в Китай се развива с невероятно бързи темпове, хората в тази държава инвестират в образование и придобиване на конкретни знания в дадена област, не са като работодателите в България, които мислят преди всичко за печалбите, за своя кеф, имоти и коли. Като прибавите трудолюбието и упоритостта на този народ картинката ще придобие още по-ясни изражения.

  Китайците създават огромен научен потенциал, нещо което ще се усеща все повече през следващите години. Жалко, че българската образователна система запада все повече и повече.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  Ами правилно мислят...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 66. 66 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#30] от "bez_ime2":"Комрад, само да ти припомня, че преди 30-40 години, СССР и НРБ бяха изпреварили САЩ и то завинаги..."Нарочно прекаляваш, за да звучи абсурдно... Но, че имахме подобен ШАНС преди 30 години е вярно: https://snipboard.io/pRzED8.jpg Китайците просто не се отказаха, за разлика от нас... 😕
  —цитат от коментар 62 на Бойчо Огнянов


  За да разбереш разликата е необходимо и усилие. Един завод е сграда машини и интелктуален продукт. Ако собственик си вземе машините и нохауто , остава празна сграда.

  SHADOWS of SOFIA
 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#63] от "faraon":

  Ние с Китай няма как да се мерим. Ама съседната статуя на тая на Петър Ганев и статуята от седмицата на Файненшъл Таймс недвусмислено доказват развитието на България във високотехнологичните сектори.
  Силиконовата долина на Европа ни наричат.
  Още нищо измислено в Китай не съм видял.
  Китай е социкономика. Като България в 1989 година. Краде западни технологии експлоатира народа си и дъмпира цените. А народът произвежда боклуци.
  Вътрешната му задлъжнялост е 30 трилиона долара.

 68. 68 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Мда........, преди 30 години всички бяха със сини дрехи и гледаха ориз. В България 30 години се КРАДЕ, докато всичко крепящи структури на обществото РУХНАХА. Разбира се 30 години се борим срещу КОМУНИЗМА , ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ , АГЕНТИТЕ НА РУСИЯ...и тн.

 69. 69 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Китай дето скоро ще внасят въздух в бутилки няма как да бъде водещ, колкото и да се напъват
  —цитат от коментар 60 на angevins

  Остави Китай... А ние(с гайдите)? https://t.ly/vLpEW

  (не се чете)
 70. 70 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Държави, в които Китай е на първо място като вносител:
  https://colonelcassad.livejournal.com/5463185.html
  Дадено е и как процесът на налагане на китайските стоки се е развивал през годините.
  GAME OVER! Така май му викаха!

 71. 71 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#58] от "tacheaux":

  Е те точно затова искаме Китай, да глътне най после тая Русия. Що винаги разчитате на комунисти да свършат работа (включително и седем районни кмета да ви изберат) дето делиорманските демократи не успявате

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Този на снимката изглежда много айляк и да му е приятно.

 74. 74 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Този на снимката изглежда много айляк и да му е приятно.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#55] от "Да вярваме на истината":До коментар [#54] от "tacheaux":До коментар [#50] от "crq15625101":До коментар [#35] от "bez_ime2":Тотално не сте в час. Разтягането на опорни токи уврежда реалната представа за света. За числата вижте моя пост №70.
  —цитат от коментар 75 на tos_buratino


  Буратино, дървено човече, ти в кой час си?

 77. 77 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Китай са работните пчелички, русия суровинен придатък а САЩ ,Европа и азиатските тигри, технологиите.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 78. 78 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 229 Любопитно

  [quote#34:"Бойчо Огнянов"]
  —цитат от коментар 45 на bez_ime2
  Кой идиот ще тръгне теб да пита бе, комрад?[/quote]
  Сам си ОТГОВАРЯШ на въпроса... 😜

  (не се чете)
 79. 79 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#30] от "bez_ime2":"Комрад, само да ти припомня, че преди 30-40 години, СССР и НРБ бяха изпреварили САЩ и то завинаги..."Нарочно прекаляваш, за да звучи абсурдно... Но, че имахме подобен ШАНС преди 30 години е вярно: https://snipboard.io/pRzED8.jpg Китайците просто не се отказаха, за разлика от нас... 😕
  —цитат от коментар 62 на Бойчо Огнянов


  Не знам какъв шанс сте имали, комунистическите кратуни...

 80. 80 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#72] от "Димитър Димитров":

  А бе ти мани ги мурзиляците, лошото е, че американците почнаха да припознават Китай като първа икономическа сила. За справка ученикът на Хенри Кисинджър и професор от Харвард Алисън, той ги разправял едни такива на покойния вече сенатор Макейн.

 81. 81 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 943 Весело

  Да, селският професор, И. Христов, ще се окаже прав... Както казват старите хора, прост народ, слаба държава.
  —цитат от коментар 9 на bez_ime2


  Значи прост народ и съответно слаби държави са Германия, Канада, Австралия, Великобритания, Франция, Нидерландия, Швеция, Испания .....

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 229 Весело

  А всъщност реалната ситуация е по-различна от отговорите на анкетата:https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=EU-US-CN
  —цитат от коментар 53 на stein


  Сбъркал си нещо... Пак от същия(твоя) сайт: https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.PP.KD?locations=EU-US-CN

  (не се чете)
 84. 84 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Весело

  До коментар [#81] от "Локомотив":

  Избърза малко, колко още забавни "коментари" щяха да напишат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 85. 85 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Весело

  As of December 31, 2018, debt held by the public was $16.1 trillion and intragovernmental holdings were $5.87 trillion, for a total of $21.97 trillion. Debt held by the public was approximately 77% of GDP in 2017, ranked 43rd highest out of 207 countries.
  The national debt (or government debt) of the People's Republic of China is the total amount of money owed by the government and all state organizations and government branches of China. As of October 2018, it stands at approximately CN¥ 36 trillion (US$ 5.2 trillion), equivalent to about 47.6% of GDP.
  Просто цифри Дълг/БВП

  мурзилка
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Преди 40 години мнението на българите бе, че СССР е най-голямата сила. но се оказа че грешат. В Германия спешно се готвят закони да спрат купуването на предприятия от китайците. Тръмп спира кранч1ето с доларите за Китай. Така че скоро ще има обрат ... Оказа се, че кравите имат и рога, а краварите колтове и ласа ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  че повечето българи смятат и че Тиквуний става за премиер, че руснаците ни спасили от фашизма и че през комунизЪма било Убаво, ама това не значи че е вярно ...

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 91. 91 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Весело

  Уж малко по-нова статистика, в таблицата може да се подреждат според съотношението дълг/брутен продукт, или по имена, или по брой население на страните:
  http://worldpopulationreview.com/countries/countries-by-national-debt/

  мурзилка
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на dedolib4o
  dedolib4o
  Рейтинг: 8 Любопитно

  На въпроса "Кое е наѝ0мощното оръжие на света?", някои отговорили : автомат Калашников, други - атомната, трети - водородната бомба, а четвърти - лазерното оръжие. А едно дребно китаѝче казало: "ХОРАТА"!!!!

  И мисля, че е било съвършено право! Затова и Меркел покани мигрантите, затова и ние чакаме виетнамците!

 95. 95 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Весело

  Тая Русия на много хора им чевърка храносмилателната система от обратният край и изглежда им е приятно, че толкова много я споменават.

  мурзилка
 96. 96 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Мисля, че се заблуждават. Това е като някаква лъскава опаковка а какво има скрито под нея не се знае. Китайската икономика се накраде с технологии и продължава да краде ако мине номера но тънкостите още не съм им по силите. Количествено може да имат превес но качеството остава на страната на Запада, разб. САЩ. Аз си мисля така.

 97. 97 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Когато отидете в Китай и опитате да посетите райони, в които е забрането, тогава може да говорите. Феодална държава с крепосничество, а дали не и с активни робовладейци (партийни деятели).

 98. 98 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  По Брутен вътрешен продукт, на първо място в света е САЩ!
  На второ ЕС!
  Китай, с 2,5 пъти по-многобройно население от ЕС е далеч зад ЕС!
  А по БВП на глава от населението, Китай е някъде между 65 и 70-то място в света!

  Това е класацията. Всички останали класации се основават на чувства, на политика или на нещо друго, различно от икономическата логика!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 99. 99 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Бойко, и да го прегръщаш, и целуваш, китаецът пак ще те прецака. Тия номера минават само на Юнкер.

 100. 100 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Да, селският професор, И. Христов, ще се окаже прав... Както казват старите хора, прост народ, слаба държава.
  —цитат от коментар 9 на bez_ime2


  Верно сте прости, хеле па ти ..

  Има изчисление ПО ПАРИТЕТ на покупателната способност и там КИТАЙ Е ПЪРВИ за 2018 ..


  Гледай - шарено е, ще те зарадва:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/timeline/a3084d6d0ff5540615e938e8c7ba274a.png


  List by the International Monetary Fund (2019 estimates)[
  Rank Country/Territory GDP
  (millions of current Int$)
  World 141,859,625
  1 China 27,308,857
  — European Union 22,774,165
  2 United States 21,439,453

  Та Китай, Каскет е с 27,308,857 , а САЩ 21,439,453
  Според твоето облещено мозъче, кое ли е по-голямо???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK