Компромис или "газова война" - какво ще стане с транзита през Украйна

Лидерите на Украйна, Германия, Франция и Русия на "нормандската" среща в Париж

© Reuters

Лидерите на Украйна, Германия, Франция и Русия на "нормандската" среща в ПарижРазговорът между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна в "нормандски формат" в Париж бе основно за конфликта в Донбас. Първата среща между руския президент Владимир Путин и избрания тази година негов украински колега Володимир Зеленски обаче отвори път за решение на друг въпрос - транзита на газ през Украйна.


Споразумението за транзит за Европа изтича на 31 декември и ако няма компромис за нов, преносът за континента може да спре, както се случи през зимата на 2009 г. Тогавашният спор даде като резултат сегашния десетгодишен договор.


Русия настоява бъдещият договор да е за значително по-кратък период - най-малкото защото се надява да спре транзита през Украйна след завършване на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток". За Москва проблем са и високите транзитни такси, предлагани от Киев.


"Работа по детайлите"
Газовият конфликт засега не е разрешен. След срещата обаче Зеленски заяви, че едногодишен договор - какъвто обмисляше Москва, вече не е на дневен ред. "Мисля, че ще успеем да постигнем някакво междинно решение", каза украинският президент.


Украинският президент каза и че двамата с Путин са договорили основите на споразумение, което ще позволи транзитът да продължи, и темата вече е "разблокирана". Зеленски не влезе в подробности, а според член на руската делегация, цитиран от "Ройтерс", предстои екипите на Москва и Киев да работят по детайлите. Агенция "Униан" пък го цитира с думите, че Киев е готов да "вземе газа", заради който заведе дело в Стокхолмския арбитражен съд и за който решението бе в полза на "Нафтогаз".


Руският енергиен гигант обжалва неуспешно решението да плати 3 млрд. долара на украинската компания (сумата се получава, като към разликата между две арбитражни решения, едното в полза на "Газпром" за 2 млрд. долара, а другото в полза на "Газпром" за 4.63 млрд., се прибавят лихвите). "Газпром" обаче постави през ноември отказа от всички взаимни претенции за международен арбитраж като условие за сключване на нов договор.


От гледна точка на "Нафтогаз" обаче решение няма. Според "Интерфакс Украйна" единственото решение, което изпълнителният ѝ директор Юрий Витренко вижда в срещата, е, че страните са се "договорили да продължат да се договарят".


От "компромис" до "война"


На срещата имаше нагласа за решение - РБК отбелязва, че в нея са взели участие както Витренко и директорът на "Газпром" Алексей Милер, така и министрите на енергетиката на двете страни, Александър Новак и Алексей Оржел (този екип, без държавните глави, бе и на неуспешните преговори в Брюксел тази есен).


Но украинският премиер Олексий Хончарук написа днес във "Фейсбук", че Киев е готов и за "газова война", а преговорите, които биха избегнали този сценарий, няма да са прости.


Самият Путин е потвърждавал намерението на "Газпром", изразено в писмо до "Нафтогаз", да "спре кранчето", ако няма договор на 1 януари. Този сценарий още не е напълно изключен.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 533 Неутрално

  - Опишете ситуацията в Русия с две думи
  - Мога и с една...КРАДАТ

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  "Самият Путин е потвърждавал намерението на "Газпром", изразено в писмо до "Нафтогаз", да "спре кранчето""
  .......................
  Жужето, като спре кранчето, как ще обясни на крепостните, че по "обратната тръба" ще спрат парите за пенЦии?

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2892 Любопитно

  Опитът за шантаж от страна на Масква няма да мине!Колкото и да му се иска на уйгурският чекист....СП2 НЯМА да е готов и февруари ....и март!!!Етикетът на "сигурен доствчик" ще бъде скъсан ако Расия врътне кранчето....А еврата на Европа за жизнено необходими за "еканомиката" на расииката...Ще клекне джуджето.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Първо жуже ще се унижи плащайки трите милиарда отсъдени от арбитража. А договора вместо десет може и на пет години да се съкрати.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Едва ли ще има изненади - най-много дребни сътресения и баце пак да се наложи да носи мазут в туби. Един нов морски газопровод струва много повече от сухоземен особено ако сухоземния е изплатен отдавна. А и бели петна по картата няма - който си отстъпи тръбата веднага идва следващия и първи знаете какво може да прави!

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  "Руският енергиен гигант обжалва неуспешно решението да плати 3 млрд. долара на украинската компания (сумата се получава, като към разликата между две арбитражни решения, едното в полза на "Газпром" за 2 млрд. долара, а другото в полза на "Газпром" за 4.63 млрд., се прибавят лихвите). "!?  ???

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Алкашките "разбират" само и единствено езика на СИЛАТА!!!!
  Който очаква да се съобразяват с върховенство на международното право и закона и в дълбока заблуда и си губи времето...!!!

 8. 8 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Турски поток е готов, скоро и Северен поток 2. Което значи, че решение за транзита през Украйна няма защо да не се намери. Украйна вече не е монополист в преноса за южна Европа и за голяма част от централна-източна Европа и не може да извива ръце. Ще трябва да клекнат и на по ниски цени за пренос, ако искат изобщо да пренасят руски газ. Но нека това да им е за урок на Украйна, уж Европа беше зад тях, Ердо също ги подкрепяше, накрая и Европа и Турция си построиха директни тръби от Русия. САЩ с този клоун начело не е ясно, какво искат сега от тях ... Всеки взе своето, украинците ще трябва да се задоволят с по-малко.

  over the under
 9. 9 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Газ през Украйна за Европа ще продължи да тече!!!

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  русия КЕ КЛЕКНЕ.

  ПУТИН ЩЕ ПОДПИШЕ КАПИТУЛАЦИОННИЯ

  ГАЗОВ0-ТРАНЗИТЕН ДОГОВОР с УКРАЙНА.

  русия няма къде да мърда.

  БЕЗ ПАРИТЕ от ПРОДАЖБАТА НА ГАЗА СИ

  русия ЗАГИВА

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Най-вероятно ще остане някаква доставка през Украйна, но предполагам, че руснаците ще продават на своя граница, а от там Европа да си се оправя.

 12. 12 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Турски поток е готов, скоро и Северен поток 2. Което значи, че решение за транзита през Украйна няма защо да не се намери. Украйна вече не е монополист в преноса за южна Европа и за голяма част от централна-източна Европа и не може да извива ръце. Ще трябва да клекнат и на по ниски цени за пренос, ако искат изобщо да пренасят руски газ. Но нека това да им е за урок на Украйна, уж Европа беше зад тях, Ердо също ги подкрепяше, накрая и Европа и Турция си построиха директни тръби от Русия. САЩ с този клоун начело не е ясно, какво искат сега от тях ... Всеки взе своето, украинците ще трябва да се задоволят с по-малко.
  —цитат от коментар 8 на Отец Сисой


  Турски поток е готов по старите тръби да обсужи Гърция и Северна Мкедония.А продължението към сърбежите и Унгария което е целта му след година. Опита ти за фоново внушение нещо не минава.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3864 Весело

  Транзит през Украйна ще има, останалото са общи приказки и “мижи да те лажем”!

  klimentm
 14. 14 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Без газ и пари от транзит и Украйна и байдънови загиват.

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  Турски поток е готов,
  —цитат от коментар 8 на Отец Сисой


  От Турския поток е ГОТОВА САМО ЕДНАТА ТРЪБА.

  Тази тръба която носи ГАЗ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА ТУРЦИЯ

  ВТОРАТА тръба - тази която АКО ИМА КЛИЕНТИ

  и АКО ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА на ЕС НЕ Е ГОТОВА.

  И НЯМА ДА Е ГОТОВА до момента в който ЕС не даде гаранции

  че иска да внася газ ПРИ РУСКИТЕ УСЛОВИЯ

  Което НЯМА КАК ДА СТАНЕ

  След подписването на РУСКО-УКРАИНСКИЯ ТРАНЗИТЕН ДОГОВОР

  и Турски поток и СП-2 ставан НЕНУЖНИ

 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  От целата работа май ний сме най-заплашени. Както беше 2009. Пак от същото. Боко е успешно продължение на Станишев.

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3864 Неутрално

  Важното е какво ще решат за района който Рассия окупира, в интервю преди срещата Зеленски заяви че няма да приеме никакви други решения без първо Киев да поеме контрола на границата

  klimentm
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  Турски поток е готов по старите тръби да обсужи Гърция и Северна Мкедония.
  —цитат от коментар 12 на К2


  Дори и ТОВА НЕ Е ГОТОВО.

  От Турски порок е готова САМО ТРЪБАТА която носи газ САМО ЗА ТУРЦИЯ

  ДРУГАТА ТРЪБА ИЗОБЩО НЕ Е ГОТОВА

 19. 19 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1027 Весело

  На русоробите не им е лесно да преглътнат пълната капитулация на Путин по преноса на газ за Европа през Украйна. Що така бе, вечно губещи от запаса. Ами радвайте се на великия стратег и строител на празни газопроводи. Загроби стотици млрди € в безсмислени "потоци", които са паметници на имперската мания и несъстоятелност на кагебейския посредственяк.

  СЛАВА НА УКРАЙНА !

  Navigare Necesse Est
 20. 20 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Без газ и пари от транзит и Украйна и байдънови загиват.
  —цитат от коментар 14 на tos_buratino


  Я обясни на нас незнаещите как става така , че една голяма страна само от транзит да се изхранва.Ма много щедри били ушанките да пълнят много милиардния бюджет на укрите.
  С колко ти порасна носа бе нос дървесино?

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  [quote#18:"Hawaii"][/quote]

  Така е. За сега е възможен реверс от турция и по старата тръба Дружба към Гърците и Македония. Отеца пробва ако мине.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Винаги съм се питал - какво пречи покупката на руския газ да става на руската граница, а доставката оттам да не е руска работа ?
  Защото всяка една руска работа е или лоша, или несигурна, или направо гадна.
  При този вариант Украйна получава пари за пренос от държавите в ЕС, с тези пари поддържа мрежата и компресорите в изправност и нещо остава за нея.
  Защо не? И защо този очевиден вариант не е на масата за обсъждане?
  Знам защо - защото руската страна губи лост за политическо въздействие.
  Още един солиден аргумент в полза на това предложение, впрочем!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Руснаците ще плащат като попове на Украйна. Това ще стане.

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Газ през Украйна за Европа ще продължи да тече!!!
  —цитат от коментар 9 на val1320


  Срещу съответната цена :) Икономическа и геополитическа :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  ВТОРАТА тръба - тази която АКО ИМА КЛИЕНТИ

  и АКО ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА на ЕС НЕ Е ГОТОВА.

  И НЯМА ДА Е ГОТОВА до момента в който ЕС не даде гаранции

  че иска да внася газ ПРИ РУСКИТЕ УСЛОВИЯ
  —цитат от коментар 15 на Hawaii


  И затуй - по турскио поток към Сърбия и Унгария ще потече АЗЕРСКИ газ.
  ХАХАХАХАХАХХХАХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  ""Газпром" обаче постави през ноември отказа от всички взаимни претенции за международен арбитраж като условие за сключване на нов договор."

  Който нож вади, от нож умира ! Руснаците решиха, че могат да съдят другите, без някой да ги съди тях, и , което е по - важното, да ги осъди за милиарди.....
  Та боли ги, пищят, но това е положението !

 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Как така!
  Украйна уж в миналото беше най-послушната най-братска на Русия страна и би трябвало да е получавала най-ефтин газ. Сега съдилищата отсъждат, че Русия трябва да връща пари.
  Ето проблема. България също е послушна страна, също купувахме по братски ефтино, а не си искаме и ние подобни пари от Русия.

  подпис
 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":
  "Най-вероятно ще остане някаква доставка през Украйна, но предполагам, че руснаците ще продават на своя граница, а от там Европа да си се оправя."

  Европа точно това иска. Това е капиталистическата икономика. За Украйна и дори за всяка държава е по-добре да преговаря с капиталисти а не с политици.

  подпис
 29. 29 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иван К":

  Объркал си се. По "братски" е, но не е евтино. Монопол, бако, който ние сами си надяваме и се кефим от това вече десетилетия. Разбира се от това, освен "брата" печелят и родни крадци. И разни други тръби се бавят с десетилетия.

 30. 30 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4853 Неутрално

  Всъщност признатите претенции на Украйна за 12 милиарда долара.
  Газпром е наясно, че ще загуби и иска за слешдващите 6милиарда.
  А колко неустойки ще плащат Газхром и Пуйло на Европа за неизпълнени задължения, ако сами си врътнат кранчето - не ми се мисли.
  Затова кремълската сатрапия има САМО един полезен ход - да се съгласи с условията на Украйна, да си изпълни задълженията към Европа и да си плати присъдените до мемента суми с доставка на газ...
  На Украйна ще ѝ стигне за следващите 10 години...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иван К":

  Много фактори, много нещо играят в този пъзел. На всичкото отгоре, уверен съм, и дългосрочни визии на Големите батковци.
  Та как да прогнозира човек?

  Тук ние може да си приказваме само постфактум ...

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7722 Неутрално

  Никога няма да спре транзита през Украйна.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5145 Весело

  Русия държи само на договорите, които печели :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Прогноза: Путин демонстративно ще спре кранчето на 1 януари за да нагнети истерия. Но истинското му намерение е транзита да продължи.

  Класическо извиване на ръцете за да постигне по-добри условия. Проблемът му е /и то голям/, че така създава проблеми на основните потребители на руският газ. Които са на Запад и са вързани към украинският транзит. И с тези лупинги рискува сериозно да ги ядоса. А тогава ролите да се изменят, те пък да почнат да му затягат гайката.

  Накратко, транзит ще има. Колко, за какво време и при какви условия, ще видим.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4853 Весело

  Без газ и пари от транзит и Украйна и байдънови загиват.
  —цитат от коментар 14 на tos_buratino

  До коментар [#14] от "tos_buratino":
  Дългоноско, ще те корегирам лекичко:
  Без газ и пари от транзит и Русия и Путин загиват!
  Панимаеш?
  Тръбите и танковете не са годен хранителен продукт...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 36. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Всъщност признатите претенции на Украйна за 12 милиарда долара.Газпром е наясно, че ще загуби и иска за слешдващите 6милиарда.А колко неустойки ще плащат Газхром и Пуйло на Европа за неизпълнени задължения, ако сами си врътнат кранчето - не ми се мисли.Затова кремълската сатрапия има САМО един полезен ход - да се съгласи с условията на Украйна, да си изпълни задълженията към Европа и да си плати присъдените до мемента суми с доставка на газ...На Украйна ще ѝ стигне за следващите 10 години...
  —цитат от коментар 30 на Депутат 241


  И освен това тези дни МВФ отпусна 6 милиарда $ заем на Украйна. Работата е ясна, русийката е пребита като маче у дирек. Слава на Украйна!!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  [quote#18:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 21 на К2
  Така е. За сега е възможен реверс от турция и по старата тръба Дружба към Гърците и Македония. Отеца пробва ако мине.[/quote]

  Само че това ВЕЧЕ НЯМА ДА Е РУСКИ ГАЗ.

  Русия доставя на Турция газ покривая само и единствено

  ВЪТРЕШНО ТУРСКОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ

 38. 38 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Транзит през Украйна ще има, останалото са общи приказки и “мижи да те лажем”!
  —цитат от коментар 13 на klimentm


  Ще има - десетина % от капацитета на тръбите. И не по 10 г. , а по 1 г. договор. А през 2020 г. Украйна трябва да въведе Газовата директива на ЕС, ако иска да транспортира газ за Европа.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Винаги съм се питал - какво пречи покупката на руския газ да става на руската граница, а доставката оттам да не е руска работа ?
  —цитат от коментар 22 на Торбеш

  Руснаците не искат. Защото така прокарват геополитиката си, държат в зависимост държавите през които минава техният газ. Включително и основно чрез корупционни практики.

  Конкретен пример Украйна, могат да ги натискат с заплахата "Няма да пуснем нашият газ през вас". Ако Западна Европа купуваше руски газ на руската граница тази заплаха отпада, Русия губи геополитическо оръжие.

  Но вина има и ЕС, отдавна трябваше да им постави това като условие, купуваме вашият газ и то на единни за ЕС цени на руската граница, транспорта си е наш проблем. Основната вина е на Германия, тя получава преференциални условия. Но така фактически изпълнява плана на Путин да всява раздор в ЕС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2626 Гневно

  Как така!Украйна уж в миналото беше най-послушната най-братска на Русия страна и би трябвало да е получавала най-ефтин газ. Сега съдилищата отсъждат, че Русия трябва да връща пари.Ето проблема. България също е послушна страна, също купувахме по братски ефтино, а не си искаме и ние подобни пари от Русия.
  —цитат от коментар 27 на Иван К

  Присъдени са и на нас компенсации. Но нашите "благородно забравят" да поискат плащането им.

  Нещо повече, с този "Турски поток" губим такси и за договорен транзит през нас за Турция до 2030г според клаузата Take or Pay. Но и за тях нашите под сурдинка казват че няма да ги поискат, такова било условието за "Балкански поток".

  И какво се получава, даваме 3 милиарда за един поток който не нужен не на нас а на Путин за да докара газа от "Турски поток" до Европа заобикаляйки Украйна. Допълнително губим някъде към $500млн от загубени транзитни такси, сигурно още толкова от присъдени но невзети компенсации.... дотук поне 5-6 МИЛИАРДА лева.

  И за това получаваме едно нахокване от Путин, и риска този "Балкански поток" да стои празен и никога да не се изплати. Някой ден Баце ще лежи в затвора за това национално предателство.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  Турски поток е готов, скоро и Северен поток....
  —цитат от коментар 8 на Отец Сисой


  Нито едното, нито другото няма да са готови за датата която искат руснаците!
  На герберите на мястото бих изнудвал Газпром.
  Бих тръгнал на договор с американците, които вече предложиха да доставят втечнен газ и бих спрял строителството на Турски поток.....
  Да го питам тогава Путин къде е тръгнал?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Договарянето предстои. Най-вероятно "самоопределилите се" ще настояват за статус на автономни области, ако не и републики, като Крим преди 2014 (те си имаха и президент). Какво ще е крайното решение и дали то ще бъде постигнато ще изчакаме, и от двете страни националистите са много агресивни

 43. 43 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Путин направи два нови газопровода, за да спре транзита през Украйна и сега да се откаже ми се струва невероятно.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  Прекалено лаком гъз е Путин!
  Опитва се да изнуди всички страни едновременно и затова ще сере кръв!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3819 Весело

  Ние сме насреща , по-рано от всички сме се диверсифицирали , така ,че ще помагаме !

 46. 46 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#1] от "nikolaimi":

  правилно украинците мното крадат даже Коболев го обяви че ще краде след 01,01,2020

 47. 47 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Вече няколко пъти коментирахме, че Русия е суровинен придатък на глобалисткия капитал на Запада и тръби ще има и още ще има, понеже благоденствието на Запада след ВСВ се дължи на евтините руски суровини!

  Глобалистите искат тръбите, Путин ги доставя!

  С плановете да откажат въглищата им трябват още тръби!

  Прословутите ВЕИ зависят от наличието на базови енергийни мощности и ако няма въглища, трябват газ и обогатен уран!

  Така че ще има и АЕЦ!

 48. 48 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1694 Любопитно

  Даже не прочетох всичките опорки които сте постнали, но
  1. Другаря Си с мерзавеца Путин откри някакъв си газопрод Сила Сибири и сключи договор за Сила Сибири 2
  2. на 08.01.2020 се открива Турски поток и бойко гарантира че ще махне ззпечатката при Бобовдол да може газта да върви по старите тръби
  3. Северен поток 2 по всяка вероятност ще е готов до 25.12.2019 за да не попаднат фирмите които го изграждат род санкции
  4. Зимата е топла газа от хранилищата не се използва

  така че Украйна клеква на ниски цени или обявява търгове докато някой се наеме да транспортира през нея /това по третия енергиен пакет който сме приели/

 49. 49 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  А бе не се пънкяйте - важното е че по украинския въпрос нещата (меко казано) помръдват. Това с размяната на пленници и явното желание за читав нов газов договор говори ясно че Макрон е прав. Русия не може а и не не бива да бъде изолирана. Така я даваме на тепсия на Китай. Дано Макрон намери разумното съотношение между здравата тояга и много вкусния морков. Защото Китай има едно приемущество - много и то работливо население. Той и ЕС имат нужда от ресурсите на Русия, явно. Погледнете Владивосток, ако не бяха Япония и Корея, сега там щеше да се говори китайски. При това, като се погледне Африка, където Китай стъпи, трева не расте. Путин никак не е глупав, добре разбира всичко. Надявам се, че тоягата и моркова ще му харесат повече от китайското нашествие...

 50. 50 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Турски поток е готов, скоро и Северен поток 2. Което значи, че решение за транзита през Украйна няма защо да не се намери. Украйна вече не е монополист в преноса за южна Европа и за голяма част от централна-източна Европа и не може да извива ръце. Ще трябва да клекнат и на по ниски цени за пренос, ако искат изобщо да пренасят руски газ. Но нека това да им е за урок на Украйна, уж Европа беше зад тях, Ердо също ги подкрепяше, накрая и Европа и Турция си построиха директни тръби от Русия. САЩ с този клоун начело не е ясно, какво искат сега от тях ... Всеки взе своето, украинците ще трябва да се задоволят с по-малко.
  —цитат от коментар 8 на Отец Сисой


  Ето ти един руски поглед по темата, тотално различчен поглед от твоя. Ако четеш руски де...

  https://lenta.ru/articles/2019/12/10/finish_badly/

 51. 51 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Няма логика да се спира транзита на газ през Украйна. Това няма да стане нито през 2020г., нито занапред. Просто ще намалее количеството. Причина е, че Третият енергиен пакет просто изисква много потоци. Затова се и строят СП2 и ТП. Не за да заобиколят Украйна, а за да гарантират достатъчен обем от продажби на Русия.

 52. 52 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Да си стиснат ръцете на 5 години. Всички ще са доволни...

 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#51] от "Момо":

  Умен човек си...

 54. 54 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Лош е Властелина ВВП - брутално лош! Никой не обича силните!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 55. 55 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 930 Весело

  русия КЕ КЛЕКНЕ.ПУТИН ЩЕ ПОДПИШЕ КАПИТУЛАЦИОННИЯ ГАЗОВ0-ТРАНЗИТЕН ДОГОВОР с УКРАЙНА.русия няма къде да мърда.БЕЗ ПАРИТЕ от ПРОДАЖБАТА НА ГАЗА СИрусия ЗАГИВА
  —цитат от коментар 10 на Hawaii

  - Описал си го почти като Иван Вазов в Под Игото.
  Ето описанието в оригинал без превод на новобългафски:
  ,,...Марко гледаше с любопитство.
  Скоро там се източиха няколко редове от черковни букви и арабски цифри, правилно размесени в следующия вид:
  Т (=300) У (=400) Р (=100) Ц (=900) I (=10) А (=1)
  К (=20) Е (=5)
  П (=80) Д (=4) Н (=50) Е (=5)
  Тия черковни слова, четени като букви, казваха: ТУРЦIА КЕ ПАДНЕ; броени и събрани като цифри, изкарваха съдбоносната година 1876!
  Кой беше натъкмил тая чудновата комбинация и открил това съвпадение? Кой ум беше уловил в мрака тая светулка, тая необяснима игра на случая? Неизвестно. Такива явления новите хора ги наричат "каприз на случая"; старите ги наричат "орисия".
  Тъй предразсъдъкът обяснява, когато разсъдъкът се отказва...''

 56. 56 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Договорили се да продължат да се договарят... Това се отнася до самата среща. За газта е ясно. Путин изпадна в цуг-цванг. Защото едно е постимперският мерак да прекараш бившия си сателит, друго- реалностите. Дори чисто технологични. Не му се получиха нещата до края на годината и сега трябва да преговаря за година, поне, докато му станат потоците. Което не топли украинците и искат поне десетгодишен договор. Лоша работа. Трябва да спира преноса за Европа!? Нещо ще измислят? Почти същият сценарий се разви с анексията на Донбас. Пак от постимперски мераци, силно надценявайки се и подценявайки Украйна, Путин замахна и прибра Крим. Но в източна Украйна не се получи. Идеята беше - Новорусия от Донбас до Одеса на юг /включително/. Разчиташе че разкапаната армия на Украйна няма да окаже съпротива и горе-долу така се получи. Но подцени украинците. Които масово се вдигнаха като доброволци и с цената на близа 13 000 жертви не пуснаха руснаците по-далеч от Донбас Дори не целия. Що се отнася до самата среща - Путин е видимо разочарован. Очакваше, че заедно с Макрон и Меркел ще притисне неопитния Зеленски и украинците ще клекнат и ще приемат условията му - федерализация на Украйна /което всъщност иска, маскирано като мински съглашения, щайнмайерови планове и пр./ Всъщност, голямата изненада на срещата бе отказът на Макрон и Меркел да го подкрепят срещу Украйна. А руснаците бяха сигурни в тази подкрепа. Защо - те си знаят, но бяха сигурни. Вярно, Макрон компенсира донякъде лошото впечатление, което им направи с пасивната си позиция, посрещайки дружески Путин, прегръщайки го и целувайки го сърдечно. Докато посрещането на Зеленски бе хладно ръкостискане от метър разстояние... Четата предаде Меркел по-точно. И нямаше как да бъде иначе, след шпионския скандал, когато в Германия изловиха пореден убиец на руснаците и трябваше да гонят двама "дипломати". Издънката на ГРУ-то всъщност разкаля терена на срещата.

 57. 57 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1694 Весело

  До коментар [#36] от "EU defender":

  всъщност русия е длъжна да плати ако иска да транзитира през Украйна
  За какъв транзит тогава говорим. наси ли спец по логистиката на колко фирми си поставил условия или ще пренасяте със мен или ще ми плащате обещетения

 58. 58 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#56] от "nik_77.":

  Прочетох на вторият ред "газТА" и се отказах да прочета поста ти докрай.... газ е мъжки род, кога ще го научите.....иначе сте компетентни по темата....мда...

 59. 59 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Прогноза: Путин демонстративно ще спре кранчето на 1 януари за да нагнети истерия. Но истинското му намерение е транзита да продължи. Класическо извиване на ръцете за да постигне по-добри условия. Проблемът му е /и то голям/, че така създава проблеми на основните потребители на руският газ. Които са на Запад и са вързани към украинският транзит.
  —цитат от коментар 34 на Fred


  Много е вероятно и това с кранчето да стане. Вече има съобщения от Унгария, че газовите им хранилища са нагнетени до макс, една част е запазена за Газпром с готовност да се изнася на юг (Сърбиа, Босна) и на Запад. Подозирам и други са направили същото в подготовка за развръзката на 31 декември. Централна Европа е добре свързана, газ може до стигне до тами без да минава през Украйна. Двете тръби на Турски поток ще са дпстатъчни да се подава газ до Турция от там до Гърция, България. Така че основните потребители на руски газ (Германия и Труция ) няма изобщо да пострадат, по-малки вероятно също. Русия направи всичко възможно да изпегне политическото неизвестно от уравнението. Пък и Европа без газ няма да остане, нали САЩ с техния втечняк са насреща. Ще видим дали наистина може да се разчита на американски газ по време на криза :)

  over the under
 60. 60 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 711 Гневно

  ''Руският енергиен гигант обжалва неуспешно решението да плати 3 млрд. долара на украинската компания (сумата се получава, като към разликата между две арбитражни решения, едното в полза на "Газпром" за 2 млрд. долара, а другото в полза на "Газпром" за 4.63 млрд., се прибавят лихвите). "Газпром" обаче постави през ноември отказа от всички взаимни претенции за международен арбитраж като условие за сключване на нов договор.''

  много хубаво трябва да се прочете и осмисли от всеки в БГ този пасаж - Раша ти натриса газопровод на който ти плащаш изграждането, поччват да се трупат дължими суми за пренос и след известно време пияниците отказват да платят, даже след като са осъдени от международен арбитраж !

  а наште мърши хем ще им опростят 1 милиард за пренос, хем ще набият 4 милиарда за строежа, хем накрая от 200 милиона на година ще се окаже че имаме да взимаме 20 заради нищожен пренос, които като се съберат повече пари рАша ще откаже да ни плати

  ама са затвор ББ, Р. Овч и цялата клика, после България била най-бедната страна в ЕС - еми ако спред да плащаме по 3-4 милиарда данък рАсия на година след 10 години със сигурност ще сме далеч напред!

 61. 61 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 930 Весело

  Как така!Украйна уж в миналото беше най-послушната най-братска на Русия страна и би трябвало да е получавала най-ефтин газ. Сега съдилищата отсъждат, че Русия трябва да връща пари.Ето проблема. България също е послушна страна, също купувахме по братски ефтино, а не си искаме и ние подобни пари от Русия.
  —цитат от коментар 27 на Иван К

  -Демек отиваш на реторант- ядеш,пиеш, а после искаш да ти върнат и пари за консумацията. С Украйна случката е друга. А и според Българския правопис, пише се ,,еВтино'', ,,еВтин'', а не еФтино, както се пише на гръцки език,

 62. 62 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#59] от "Отец Сисой":

  Я пак за двете тръби на турски поток, че нещо не разбрах...

 63. 63 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#62] от "Велков":

  Турски поток е проект, който предвижда изграждането на четири тръби - две за Турция, и две за изграждане по желение на Европа. Двете тръби за Турция, всяка една с капацитет от 15.75 млрд м3 годишно, вече са готови и Газпром съобщи миналия месец, че вече ги и запълнил с газ и двете. Турците доизграждат наземната инфраструктура и газът ще потече през януари.

  over the under
 64. 64 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#62] от "Велков":

  Не трябва да збравяме, че между Турция и Русия им и една по-стара тръба (която също в началото трябваше да излиза на българския бряг, но затова че не е заслуга на Иван Костов) - т.н. Син поток, който има капацитет от 16 млрд м3. И така общият капацитет на тръбите, които да пренасят руски газ то Турция са около 48 млрд. м3. Са спрвака - Турция е внесла от Русия два пъти по малко от това количество през 2018. Т.е. половината от този капацитет може потече към Гърция и България без проблем, което е повече от достатъчно.

  over the under
 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#63] от "Отец Сисой":

  Нещо не е така... мани проекта... редуцирай нещата наполовина към момента... пробвай с две тръби, от които една за Турция и една за към нас...

  Подготви си домашното преди изказване...

 66. 66 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5267 Весело

  До коментар [#62] от "Велков":Турски поток е проект, който предвижда изграждането на четири тръби - две за Турция, и две за изграждане по желение на Европа. Двете тръби за Турция, всяка една с капацитет от 15.75 млрд м3 годишно, вече са готови и Газпром съобщи миналия месец, че вече ги и запълнил с газ и двете. Турците доизграждат наземната инфраструктура и газът ще потече през януари.
  —цитат от коментар 63 на Отец Сисой


  Ха-хааааа
  Не компютри а компоти

  НЕ 4, а САМО И ЕДИНСТВЕНО 2 ТРЪБИ - 1 само за Турция а другата за ЕС

  Почти готова е САМО ТРЪБАТА ЗА ТУРЦИЯ

  Другата тръба НЕ Е ГОТОВА и НАДАЛИ НЯКОГА ЩЕ БЪДЕ ГОТОВА

 67. 67 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#63] от "Отец Сисой":

  Предстоят санкции за Турски поток и СП-2. Та както вчера казах, газовата война е между Русия и САЩ... Украйна е експеримент...

 68. 68 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1629 Весело

  До коментар [#66] от "Hawaii":

  Що ме повтаряш бе, папагал?

 69. 69 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Експертите от диваните, направо ги разкъртиха. Само дето не вдяват, че като спре преноса през Украйна, няма да може да има т. н. виртуален реверс и укрите ще се изцъклят от студ. Освен това т. н. експерти са забили глава в евроатлантическия пясък и се са разбрали, че РФ пусна газопровода към Китай (Сила Сибири), поради износ на газ за Европа вече не е от първа необходимост. Освен това с 30 годишния огромен договор с Китай отряза мераците на САЩ да доставят на Китай втечнен газ. Изобщо Газпром може да избира на кой да доставя.
  Капиш?

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 70. 70 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5267 Весело

  Путин направи два нови газопровода, за да спре транзита през Украйна и сега да се откаже ми се струва невероятно.
  —цитат от коментар 43 на gozambo


  Ха-хаааааа

  Ако не подпише НОВ ТРАНЗИТЕН ДОГОВОР с УКРАЙНА

  русия ЩЕ Я СКЪСАТ ОТ ТЛЪСТИ НЕУСТОЙКИ

  Отделно от това русия ЩЕ ЗАГУБИ ОКОНЧАТЕЛНО ДОСЕГАШНИТЕ

  СИ КЛИЕНТИ от ЕВРОПА

  КАКТО ЗАГУБИ УКРАЙНА и ПОЛША

  ПОДПИ ШЕ ЛИ русия с УКРАЙНА - тогава може да си построи

  още НЯКОЛКО кой от кой по-Северни и по-Турски потоци

  ха-хааааа

 71. 71 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1966 Весело

  Алкашките "разбират" само и единствено езика на СИЛАТА!!!!Който очаква да се съобразяват с върховенство на международното право и закона и в дълбока заблуда и си губи времето...!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Много силно казано, поздравления;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 72. 72 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5267 Весело

  Експертите от диваните, направо ги разкъртиха. Само дето не вдяват, че като спре преноса през Украйна, няма да може да има т. н. виртуален реверс и укрите ще се изцъклят от студ. Освен това т. н. експерти са забили глава в евроатлантическия пясък и се са разбрали, че РФ пусна газопровода към Китай (Сила Сибири), поради износ на газ за Европа вече не е от първа необходимост. Освен това с 30 годишния огромен договор с Китай отряза мераците на САЩ да доставят на Китай втечнен газ. Изобщо Газпром може да избира на кой да доставя.Капиш?
  —цитат от коментар 69 на amerikanbastard


  Душа,

  Първо,
  ГАЗ в Природата СЪЩЕСТВУВА и БЕЗ ДА Е РУСКИ !
  Има АМЕРИКАНСКИ ВТЕЧНЕН
  Има Норвежки
  Има Азерски.....
  Има ВСЯКАКЪВ !!!!

  Второ,
  Това което наричаш "Сила Сибири" са
  САМО ЕДНИ ТРЪБИ ДО КИТАЙСКАТА ГРАНИЦА

  НА ТЕРИТОРИЯТА НА КИТАЙ НЯМА НИЩО ПОСТРОЕНО

  И НЯМА И ДА ИМА !!!!

  Трето,
  Тези мечти с китайските ПОРЪЧКИ НА ЕДРО
  всъщност са ЛЪЖИ НА ЕДРО без покритие

  ДОГОВОР С КИТАЙ ЗА ДОСТАВКА НА РУСКИ ГАЗ през Сила Сибири НЯМА

  И НЯМА И ДА ИМА

 73. 73 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 634 Весело

  До коментар [#65] от "Велков":

  Няма такова нещо "една за към нас". Всичко излиза на турския бряг. То така и Син поток може да е "за към нас", ама не е. Като излезе на турския пряг влиза в тяхната преносна система и те прибират транзитните такси :)

  over the under
 74. 74 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5267 Весело

  До коментар [#66] от "Hawaii":Що ме повтаряш бе, папагал?
  —цитат от коментар 68 на Велков


  Шапчо,
  Ти си ме повторил
  След като си прочел постовете ми от по-рано...

 75. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1629 Весело

  До коментар [#73] от "Отец Сисой":

  Щом казваш...

 76. 76 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 634 Весело

  Другата тръба НЕ Е ГОТОВА и НАДАЛИ НЯКОГА ЩЕ БЪДЕ ГОТОВА
  —цитат от коментар 66 на Hawaii


  Хаа-хаха. Абе къде ви намират такива? Тя и първата нямаше никога да е готова, и СП 2 никога нямаше да стане и преди него Син Поток също. Някой неща НИКОГА няма да станат, дори след като отдавна са станали :)

  То вярно, че Хавай е далече, може да не са стигнали новините до там. Ето да се ъпдейтнеш малко - двете тръби са готови и запълнени с газ :)

  Both strings of TurkStream filled up with gas

  https://www.gazprom.com/press/news/2019/november/article491783/

  over the under
 77. 77 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Най-вероятно ще остане някаква доставка през Украйна, но предполагам, че руснаците ще продават на своя граница, а от там Европа да си се оправя.
  —цитат от коментар 11 на xm...


  Добре звучи... но какво става с дългосрочните договори, някои до 2030 г? Червен ББойко ще опрости нашите неустойки, както не си взе парите преди година за надписаните цени.... ама другите държави?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 78. 78 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1966 Весело

  ДОГОВОР С КИТАЙ ЗА ДОСТАВКА НА РУСКИ ГАЗ през Сила Сибири НЯМА

  И НЯМА И ДА ИМА
  —цитат от коментар 72 на Hawaii


  Добре казано, няма как да не е истина просто ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  " Според "Интерфакс Украйна" единственото решение, което изпълнителният ѝ директор Юрий Витренко вижда в срещата, е, че страните са се "договорили да продължат да се договарят"."

  Ще се договарят до пускането на СП-2 и ТП. След това Украйна ще моли за милост.

 80. 80 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Путин направи два нови газопровода, за да спре транзита през Украйна и сега да се откаже ми се струва невероятно.
  —цитат от коментар 43 на gozambo


  Путин игра ва банк от което или се печели много или се губи много. В случая Путин изгуби много , защото е принуден да подпише с Украйна дългосрочен договор за транзит на газ от което се обезсмисля СП2 и Турски поток. Може при наличието на тези два газопровода да откаже бъдещ транзит през Украйна , но ще има да плаща огромни неустойки на Украйна от което също губи. Отделен е въпроса дали изобщо СП2 и Турски поток ще бъдат завършени.

 81. 81 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Русия има додговор с клиентите, а Украйна няма такъв с тях. Без договор между двете страни, Украйна може да начислява "произволни" такси и Русия един ден ще трябва да ги плаща.
  От другата страна са неустойки към клиентите в Европа.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 82. 82 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1966 Весело

  ДОГОВОР С КИТАЙ ЗА ДОСТАВКА НА РУСКИ ГАЗ през Сила Сибири НЯМА

  И НЯМА И ДА ИМА
  —цитат от коментар 72 на Hawaii
  ----------------------------------------------------------

  Ето и доказателство от китайска страна на горецитираната народна мъдрост:

  http://www.xinhuanet.com/english/2019-12/02/c_138600270.htm

  И не, не - написаното за някакъв си 30-годишен договор е просто лъжа, акт на путиновата хибридна война ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Да си стиснат ръцете на 5 години. Всички ще са доволни...
  —цитат от коментар 52 на Велков


  Ами какво ще правят СП2 и Турски поток през това време? Путин защо бързаше да ги строи , за което изразходи десетки милиарди долара?
  Путин се нагълта с вода. Никой няма да му прости това безумие.

 84. 84 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5267 Весело

  Ами какво ще правят СП2 и Турски поток през това време? Путин защо бързаше да ги строи , за което изразходи десетки милиарди долара?
  Путин се нагълта с вода. Никой няма да му прости това безумие.
  —цитат от коментар 83 на tacheaux


  Междувременно САЩ вече наложиха САНКЦИИ на ФИРМИТЕ работещи

  по двата тръбопровода.

  Купонът с рускиот газ тепърва започва

 85. 85 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  [quote#50:"nikolay."][/quote]

  Цялата история събрана на едно място с добър анализ и добри прогнози.
  И все пак най-болезнени за Газпром са:
  - Дълговете от 40млрд. $
  - Липсата на възможност за финансиране отвън
  - А най-страшното е алтернативните доставки за Европа

 86. 86 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Само за по-грамотните, които могат да четат текст с разбиране да четат файнаншъл таймс:
  https://www.ft.com/content/551258ca-14ed-11ea-9ee4-11f260415385

  Russia has begun gas supplies to China via the Power of Siberia pipeline, the largest gas project in its history and a symbol of Moscow’s diplomatic pivot towards Beijing at a time of worsening relations with the west.
  Dubbed “the contract of the century” by Russian gas group Gazprom, the $55bn deal with China’s oil and gas major CNPC will eventually allow for 38bn cubic metres in annual gas supplies to China via the 3,000km pipeline that crosses Siberia to the Chinese border in the south-east.
  The pipeline will allow Gazprom to significantly increase gas exports amid declining demand and gas prices in its traditional export markets of Europe and Turkey, which buy on average about 200bn cubic metres of gas a year. Work on the pipeline began shortly after the US and the EU introduced the first Crimea-linked sanctions against Russia.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 87. 87 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1966 Весело

  Путин се нагълта с вода. Никой няма да му прости това безумие.
  —цитат от коментар 83 на tacheaux


  Мдммммм, излиза, че Путин е пълен идиот......слава Богу, тукашните форумци са крайно интелигентни, прошка за тоя пигмей няма да има никаква, горко му;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 88. 88 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Само за по-грамотните, които могат да четат текст с разбиране да четат файнаншъл таймс:https://www.ft.com/content/551258ca-14ed-11ea-9ee4-11f260415385 Russia has begun gas supplies to China via the Power of Siberia pipeline, the largest gas project in its history and a symbol of Moscow’s diplomatic pivot towards Beijing at a time of worsening relations with the west.Dubbed “the contract of the century” by Russian gas group Gazprom, the $55bn deal with China’s oil and gas major CNPC will eventually allow for 38bn cubic metres in annual gas supplies to China via the 3,000km pipeline that crosses Siberia to the Chinese border in the south-east.The pipeline will allow Gazprom to significantly increase gas exports amid declining demand and gas prices in its traditional export markets of Europe and Turkey, which buy on average about 200bn cubic metres of gas a year. Work on the pipeline began shortly after the US and the EU introduced the first Crimea-linked sanctions against Russia.
  —цитат от коментар 86 на amerikanbastard

  Русия започна доставките на газ за Китай по газопровода „Силата на Сибир“, най-големият газов проект в историята й и символ на дипломатическата опорна точка на Москва спрямо Пекин в момент на влошаване на отношенията със запад.
  Наричан „договорът на века“ от руската газова група „Газпром“, сделката в размер на 55 милиарда долара с главната китайска нефтена и газова компания CNPC в крайна сметка ще позволи годишната доставка на 38 млрд. кубически на газ за Китай през дългия 3000 км газопровод, който пресича Сибир при китайската граница на югоизток.
  Газопроводът ще позволи на Газпром да увеличи значително износа на газ на фона на намаляващото търсене и намаляващите цените на газа на традиционните пазари за износ в Европа и Турция, които купуват средно около 200 милиарда кубически метра газ годишно. Работата по газопровода започна малко след като САЩ и ЕС въведоха първите свързани с Крим санкции срещу Русия.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 89. 89 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Нужна е прецизност в правописа. Тук "Велков" /№ 58/ е смутен от членуването на "газ". Според него трябва да е газът. Не с Ъ, разбира се. Но може и газ-та. Това ако само е смутило " Велков", добре. Защото не бил чел съдържанието на поста.

  Словоформи

  С дефиси (къси тирета) са показани възможностите за сричкопренасяне.
  ед.ч. газ
  членувано газ-та

 90. 90 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1567 Весело

  Те затова Путин се сърдеше на Баце, че не е ускорил строежа на Турецки паток през българска територия...

 91. 91 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1629 Весело

  До коментар [#89] от "nik_77.":

  Мъжки род е газТА... много си грамотен, браво...

 92. 92 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#90] от "palav_nik":

  Оставете го Путин - има нещо друго: България може да остане без газ дори и Украйна и Русия да се разберат. Защото управляващите са се съгласили от 01.01.2020 г. да бъде преустановен транзитът, а това значи и доставките за България по "Трасбалканския маршрут". Ето думите на Теменужка Петкова от 12.03.2019 г.:

  "На първо място ние имаме официална информация, официално писмо от страна на „Газпромекспрот“, че от 1 януари 2020 година те възнамеряват да преустановят транзита по Трансбалканския маршрут."

  Като от 01.01.2020 г. ще започне транзитът на газ от Турция за Сърбия т.е. и доставките за България по "Турския (уж Балкански) поток". Пак според думите на Теменужка Петкова от 17.09.2019 г.:

  "На 1 януари тръгва руски газ от тръбата на "Турски поток" през България към Сърбия. Петкова добави, че родния газопровод ще се нарича "Балкански поток"."

  Виждате защо се сърди Путин - защото му обещаваха, че газът ще потече от 01.01.2020 г. А сега се оказва, че това ще стане най-рано към края на юни 2020 г. Тя на Путин сръднята ще му мине, ама Бойко Борисов и Теменужка Петкова като едното нищо могат да ни оставят без газ.

 93. 93 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5267 Весело

  ...ще позволи годишната доставка на...Газопроводът ще позволи на Газпром да .......
  —цитат от коментар 88 на amerikanbastard


  Ха-хааааа

  Нещо като

  Марийка си сложи нови силиконови цици

  Това ЩР Й ПОЗВОЛИ ДА СЕ ОМЪЖИ ЗА МИЛИАРДЕР.....

  Та и с руските силиконови цици....прдон....газопроводи тъй.,,,,

  ЩЕ Й ПОЗВОЛЯТ на Марийката.....пардон....на русийката да.......

 94. 94 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Да, де, "Велков". Мъжки род е. И може "газът", но и "газта". Това ли му е проблема на "Велков" с газта? С руския газ, по-точно? Защото тук се пише за други проблеми. Например как се набута Путин с двата потока. Които ще станат, но след като договорът с Украйна изтече. И след нова година или ще спира преноса, или ще моли украинците за договорче от година само, докато му станат двата потока. А те искат договор за 10 години, поне. "Велков" да тълкува този проблем за газът/газта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK