България и още три страни от НАТО откриха център за подготовка на специални части в Хърватия (видео)

Участници в демонстрациите при откриването на Многонационалната програма за подготовка на авиацията за специални операции на НАТО (MSAP) край гр. Задар в Хърватия

© Спас Спасов

Участници в демонстрациите при откриването на Многонационалната програма за подготовка на авиацията за специални операции на НАТО (MSAP) край гр. Задар в ХърватияС демонстрация, в която участваха хеликоптери и специални части на хърватската армия във военновъздушната база Земуник край гр. Задар на Адриатическото крайбрежие, днес НАТО откри тренировъчен център на Многонационалната програма за подготовка на авиацията за специални операции на НАТО (MSAP). Тя създадена по инициатива на четири страни членки на алианса - България, Хърватия, Словения и Унгария.


Центърът е предназначен за обучение и тренировка на екипи за транспортирането на специални части до конфликтни точки. На церемонията по откриването на центъра край Задар присъстваха министрите на отбраната и представители на оперативните ръководства на армиите на страните, участващи в проекта. България бе представена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната.


Демонстрация по задържането на терористи с участието на специалните части

© Спас Спасов

Демонстрация по задържането на терористи с участието на специалните части
"Предназначението на центъра е да обучава хеликоптерни екипажи, като съчетава теоретична подготовка с 18-седмична летателна практика, каза директорът на програмата подполковник Томислав Пушник. В края на обучението екипажите трябва да са подготвени за участие в неконвенционални специални въздушни операции в съответствие с всички стандарти на НАТО."


Меморандумът за сътрудничество при създаването на програмата и изграждането на тренировъчната му база беше подписан през ноември 2018 г. от четирите страни - инициаторки на проекта, а фактическата работа по завършването му отне точно година. Изграждането на центъра беше договорено в отговор на необходимостта военовъздушните сили на България, Хърватия, Унгария и Словения да придобият способности за участие в специални операции, но и да създадат собствени подразделения с тази цел.


Като страна домакин Хърватия е инвестирала в създаването на център за настаняване на обучаващите се в програмата близо 2 млн. евро, а Съединените щати са отпуснали финансова помощ 350 хил. долара. Бюджетът на програмата ще бъде формиран с равни вноски от всички страни, участнички в проекта, а всяка от тях ще участва във въздушните тренировки със собствена летателна техника.


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов при откриването на тренировъчен център на Многонационалната програма за подготовка на авиацията за специални операции на НАТО (MSAP)

© Спас Спасов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов при откриването на тренировъчен център на Многонационалната програма за подготовка на авиацията за специални операции на НАТО (MSAP)


Пред "Дневник" министърът на отбраната Красимир Каракачанов не уточни размера на българското участие в създаването на тренировъчен център на Многонационалната програма за подготовка на авиацията за специални операции на НАТО. "Това е по програма, каза той. А годишната вноска на Българя за участие в проекта ще е 5 хил. евро. Освен това страната ни ще участва и с двата си хеликоптера "Кугър".


Според Каракачанов все още не е приключила процедурата за избор на българския офицер, който ще представлява страната ни в оперативното ръководство на проекта в Земуник. "Забавихме се, защото имаше обявен конкурс, но не беше намерен най-подходящия човек. Най-късно до края на март или началото на април той ще бъде определен", каза Каракачанов.


Според Томислав Пушник военновъздушната база край Задар е избрана най-вече заради локацията си и благоприятните за полети метеорологични условия в района. Градът се намира на брега на Адриатическо море, но и в непосредствена близост до планински и равнини терени, които осигуряват максимално добри тренировъчни условия. Разчленената брегова линия на Далмация и множеството острови също дават възможност за тренировъчни операции на море.


Базата на хърватските военновъздушни сили, в която е разположен тренировъчния център

© Спас Спасов

Базата на хърватските военновъздушни сили, в която е разположен тренировъчния център


Всеки от участниците в Многонационалната програма за подготовка на авиация за специални операции има правото да използва възможностите и базата й до ниво, пропорционално на собствения му финансов принос или друг вид принос в нея.


"Целта на проекта е да предостави на участниците в нея компетентности и умения, които да им позволят да изпълняват както индивидуалните си отбранителни цели, така и заложените в процеса на планиране на отбраната на НАТО", каза Томислав Пушник.


Друга цел на програмата е да оптимизира разходите за обучение на авиационните екипажи на четирите държави, които в момента участват в нея, и да повиши оперативната съвместимост между армиите на страните - участнички в НАТО, и партньорите на алианса.


До няколко години четирите държави, участвали в създаването на тренировъчния център в Задар, имат намерение да включат в програмите му за подготовка както летци от други страни - членки на НАТО, така и от държави, партньори на Алианса, каквато е Северна Македония.


Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ха ха ха ха 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  И България се подредила...с един участник.

 3. 3 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 1039 Весело

  Снимката с войводата кърти.

 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Много яки снимки и видео. Разходили са официални лица и журналисти по бреговата линия с Ми 17 на техните специални части.
  Също прави впечатление подредените OH 58 в хангара. Част от тях са купени , а част са подарени от щатите.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Ако ще има американски инструктори, ще е много добре. Ясно е, че няма как да командироваме 68-а бригада до Форт Брагг. но до Хърватска и на собствен ход могат да идат.

 6. 6 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 909 Неутрално

  България и още три страни от НАТО откриха център за подготовка на специални части в Хърватия (видео)

  Като гледа човек внушителните фотоси , изпитва задоволство и гордост , че И България е горд участник в Световната организация на държавите членки на кукерските празници . Но чудно защо Простия и простите са предали Перник и са се съгласили Центъра да се премести в Хърватия ? Яве е натиска от външни сили . И ново предателство на българските политици .

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 75 Неутрално

  "в отговор на необходимостта военовъздушните сили на България, Хърватия, Унгария и Словения да придобият способности за участие в специални операции, но и да създадат собствени подразделения с тази цел."

  С правилните хора на правилното място.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 8. 8 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Годишна вноска 5000 хиляди. Лв юпи йо юпи йеа ха ха ха ха пак да се посмеем скришом ха ха ха

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 9. 9 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Някой помни ли ММСЮИЕ? Въпреки смешното си име, с тях нещата си бяха ОК. Това е правилната посока. Не бива да гледаме на НАТО като на някаква централа, която автоматично ще задейства член 5, за да ни защити. Ами ако на нас ни се наложи, хипотетично, да защитим Канада?

  Създаването на регионални военни структури, подконтролни на НАТО, увеличава отбранителната ни способност.

 10. 10 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  В Хърватия на морето, може и разходки на платежоспособни туристи да изкарат някой лев вместо да подяждат бюджета. Щото хич не са евтини тия летателни часове, а това че ще научат хърватското крайбрежие полза е нула.

 11. 11 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Плужеците започнаха с плюенето...
  Да, копейките са нужни за храна.

 12. 12 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 708 Весело

  Шкембе с крилца на мястото на ушите и меч забит в главата - що е то? 😂😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK