С изборите в Алжир армията иска да възстанови "цивилната" фасада на властта

С изборите в Алжир армията иска да възстанови "цивилната" фасада на властта

© Associated PressАлжирската армия - стълб на режима, свикнала през години да действа задкулисно, сега бе принудена открито да упражни властта си. Налагайки провеждането на 12 декември на президентските избори, срещу които се обявиха много хора, генералният щаб иска да възстанови цивилната фасада на управлението, зад която той ще дърпа конците, казват експерти.


С падането от власт на Абделазиз Бутефлика, който през април бе принуден от "Хирак" (безпрецедентното народно движение на обществено недоволство) да подаде оставка след 20 години на власт, "висшето военно командване се озова на сцената против волята си, упражнявайки реалната власт", припомня Мусаб Хамуди, докторант в парижкото Висше училище по обществени науки.


"Това е доста неудобна ситуация за военните, защото те обичат да действат прикрито" в една система, която се характеризира със своята потайност, подчертава изследователят, който изучава авторитаризма в Алжир. За алжирците олицетворение на това "висше военно командване" с неясни контури е генерал Ахмед Гаид Салах, началник на генералния щаб на армията от 15 години, който задава тона на безличния президент Абделкадер Бенсалах и на правителството, натоварено да ръководи текущите дела.
"Той официално е само заместник-министър (на отбраната), но се държи като истинския господар на страната. Това е абсолютно безпрецедентна ситуация", въпреки че "армията винаги е била в центъра на управлението", казва Жан-Пиер Филию, преподавател във Висшето училище за политически науки (Sciences Po) и автор на есето "Алжир, новата независимост".


"Движението "Хирак" да бъде използвано"


Армията се оказа на първа линия срещу протестното движение, което смяташе, че може да успокои, като принуди Бутефлика да подаде оставка и вкара в затвора мразените емблематични фигури на режима му. На демонстрациите лозунгът "Армията и народът са братя" бе заменен от "Генералите да вървят на боклука" и "Гаид Салах е предател".


След обявяването на независимостта през 1962 г. армията е "държава в държавата" и "политиката винаги е в ръцете на военните", казва Камел Шеклат, експерт по Магреба в Центъра за социологически и политически изследвания в Париж. "Хирак" се противопоставя на всичко това с лозунгите "Вървете си всички" и "Държава на гражданите, а не държава казарма" - това е нещо съвсем ново (...)."


Удовлетворяването на исканията на демонстрантите "не е в дневния ред на ръководителите на армията - доказателство за това е силовото налагане на президентските избори, срещу които са повечето алжирци", казва експертът. "Армията иска просто цивилна фасада на властта си и да прехвърли на бъдещия президент политическата, икономическата и социална криза - това е времето движението "Хирак" да бъде използвано. Генералният щаб иска промяна в системата, а "Хирак" иска промяна на системата", обобщава Шеклат.


Според Жан-Пиер Филию, "ако алжирската криза доказва нещо, това е очевидната липса на политическо мислене у лидерите на армията, които искрено се надяват да възстановят статуквото и да сложат край на "Хирак", налагайки възстановяването на фасадно цивилно управление".


"Неразбирателства"


С отказа си да направи каквито и да е отстъпки на "Хирак" армията отказва "да стане свидетел как процесът на политически преход се изплъзва от нейния контрол" и по този начин да рискува "премахване на системата, която действа от обявяването на независимостта", казва Флавиен Бура, експерт по Магреба и Близкия изток в Института за стратегически изследвания на военното училище (в Париж).


Белязана от "проваления демократичен преход от началото на 90-те години", когато армията принуди президента Шадли Бенджедид да подаде оставка и прекъсна парламентарните избори, които се очакваше да бъдат спечелени от ислямистите, "военната йерархия не иска отново да се ангажира с политическото управление" - директно или чрез репресия, казва експертът.


Протестиращи студенти в столицата Алжир

© Associated Press

Протестиращи студенти в столицата Алжир


Репресията на бунтовете през 1988 г. и ролята ѝ по време на гражданската война (1992 - 2002 г.) сериозно навреди на образа на армията. "Военните имат много да губят, че да се намесят пряко в политиката. Още повече че икономическата ситуация е изключително сложна и тревожна и малко хора имат желание да се занимават с нея. Със сигурност не и военните", изтъква той.


Въпреки това много въпроси остават без отговор. "Всички ли единодушно подкрепят началника на генералния щаб? Има ли вътрешни спорове на най-високо ниво във военната йерархия? Склонен съм да мисля, че има, но съществува и обща воля нищо да не бъде излагано на показ", тъй като "армията иска да демонстрира единство".


Мусаб Хамуди твърди, че в армията има "доста осезаеми вътрешни спорове", които обясняват и защо за армията е толкова важно спешно да бъдат организирани избори.


Що се отнася до новия президент, той "няма да има никаква власт по големите въпроси. Той ще получава нареждания (от генералния щаб) - понякога те ще бъдат косвени, както винаги е било досега"./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Тя цялата "демокрация" е само една фасада
  В САЩ се менкат две партии, президентите им са от 2-3 фамилии. Гоуема демокрация, няма що.

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Без намесата на военните ислямистите ще овладеят държавата; студентките от снимката по-горе ще се наложи да се забрадят и увият в черно /както болшинството жени в Алжир днес/. Дано този път се избегне гражданската война.

 3. 3 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivangabrovo":

  Прав сте. В случая военните са по-малкото зло.

  Common sense !
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  "Това е доста неудобна ситуация за военните, защото те обичат да действат прикрито"
  =========
  Наистина са бедни ....алжирските военни .....
  И от към подкрепа, и от към идеология. ....
  Нямат си някой ''Ататюрк''.....когото да убият , затворят в мавзолей ....и да му консумират заветите ....с десетилетия. ....
  А и зад тях стои Франция. ....държавата която в момента се тресе и клатушка от политически и икономически катаклизми. ....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4034 Любопитно

  От април (когато бившия диктатор бе свален от власт) досега имаше достатъчно време опозиционните продемократични движения и партии в Алжир да се организират и подготвят за днешните избори. Надявам се някой от техните кандидати да спечели, а самите избори да протекат честно и демократично.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  . На демонстрациите лозунгът "Армията и народът са братя" бе заменен от "Генералите да вървят на боклука" и "Гаид Салах е предател".
  ========
  Същите настроения ги имаше и в Истанбул , преди 20 години. ....
  И тогава ....милиони скандираха по улиците ...''нито Шериат ,нито хунта''....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  След обявяването на независимостта през 1962 г. армията е "държава в държавата" и "политиката винаги е в ръцете на военните",
  =======
  Типично светско превратаджийска тактика ......която е обречена на провал......
  Когато алжирците си извоюват независимостта , губещатата ще е Франция.
  Франция която и в момента губи ежедневно. ....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Религията и съзнанието им са в средновековието и им приляга да бъдат абсолютна монархия. Демокрацията е много подранила.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  До коментар [#8] от "Корки":

  Демокрацията е много подранила.
  ======
  :)....колко жалък жаргон .....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4034 Любопитно

  До коментар [#8] от "Корки":

  Има такава мюсюлманска държава, която е абсолютна монархия и това КСА. Само, че това по-никакъв начин не правят тази държава по-нормална и умерена от останалите мюсюлманско арабски държави. Точно напротив, там управлява едно тиранично, криминално и кърваво кралско семейство, което тероризира народа, погазва неговите права и най-лошото, което изнася радикализъм и насилие по света.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3683 Любопитно

  До коментар [#10] от "Иво":

  Остави сега КСА ....
  Не забелязваш ли че .....все по бурните промени за независимост в Алжир , са за сметка на Франция. .....
  Колкото по свободни стават алжирците ....толкова по каталясват французите.
  Тоест ....нещата си идват на мястото. ....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4034 Любопитно

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Не забелязвам подобно развитие Ети. Алжирците протестират в защита на своите политически права и настояват за по-добър живот, повече работа за тях и по-добри услуги. А във Франция синдикатите протестират за настоящите им социални права и придобивки, които уж били орязвани от Макрон. Това виждам аз.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Тогава свали очилата и пак гледай ......
  Ставаме свидетели на уникални гео политически изменения ....
  Много от нещата на които са ни учили на времето .....са просто невалидни .....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  ''нито Шериат ,нито хунта''....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  В мюсулманският свят няма среден път. Фереджетата са водораздела.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4034 Весело

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Явно гледаме в различни посоки. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Аде,млъквай беее.Изсрал си се в половината коментари.Статията не е за падишах Ердоган.

 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#3] от "stalker":

  До коментар [#2] от "ivangabrovo":Прав сте. В случая военните са по-малкото зло.
  —цитат от коментар 3 на stalker


  Значи Вие виждате военните в Алжир като ГЕРБ в България? Да, ама алжирците не мислят така. На тях номерът с по-малкото зло вече не им минава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK