Северна Македония очаква българските учени да приемат македонския език

Зоран Заев в София през февруари 2019 г.

© Юлия Лазарова

Зоран Заев в София през февруари 2019 г.Избори 2022

Северна Македония ще реагира на оценката на Българската академия на науките, че македонският език е диалект на българския, съобщи БНР, цитирайки изказване на премиера на Северна Македония Зоран Заев пред телевизия "Телма".


"Ще реагираме, защото този въпрос е част от въпроса за решаване на проблемите между Република Северна Македония и България в Договора за добросъседство и приятелство. Първите стъпки са направени. Вярвам, че трябва да решим това. Не знам реакцията, сега чувам от вас. Разбира се, ще реагираме и чрез министерството на външните работи и ще направим всички наши коментари, след като прочетем каква е самата реакция", каза Заев в отговор на журналистически въпрос.


Според българските езиковеди официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език, а повод за реакцията на Заев е публикувана преди ден позиция на БАН спрямо приетата от Македонската академия на науките "Харта за македонския език". Възражения са представили Институтът за български език, Кирило-методиевския научен център и от Институтът за исторически изследвания.
Запитан може ли това да значи суспендиране на преговорите с България, премиерът Заев подчерта, че "Договорът с България е внимателно написан заради въпросите за идентичността" и е подписан на македонски и на български език "съгласно конституциите на двете държави".


"Тази формулировка - съгласно конституциите на държавите в самия договор показва, че България все още не е на чисто с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който остана да решим с прилагането на договора и аз вярвам и още веднъж призовавам, ако сме европейци и ако се обявяваме за европейска демокрация и за европейските ценности и права, час по-скоро да решим този въпрос", каза Заев.


Той изрази увереност, че в идния период този въпрос ще бъде решен много бързо.


"Аз мога така грубо да кажа - край, ние тук прекъсваме всичко, но това не е политиката, която водя. Аз съм внимателен политик. Ще намерим решенията с приятелство, но определено ние сме македонци, които говорим на македонски език (...) Очаквам приятелска България да реши този въпрос в кръга на решаването на онези проблематики, които са съставна част от договора, на решаването на проблемите като този с Гоце Делчев или другите въпроси", добави Заев в отговор на журналистически въпроси след дебати на тема "Пътят до членството в НАТО - от изолирана до интегрирана страна" във Философския факултет в Скопие.


Институтът за македонски език в Скопие също реагира на позицията на БАН, допълва агенция МИА.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK