Още няма робот, който да замени човека

Още няма робот, който да замени човека

© Matthew Stock, REUTERSРоботът може да е по-компетентен за някои конкретни и елементарни неща, но все още няма машина, която да може да ни замени, категорична е Натали Невжан, експерт по право и етика в областта на изкуствения интелект. Тя е преподавател в университета в Артоа и член на комисията по етика на френския Национален център за научни изследвания и участва в София в публична лекция на тема "Има ли самоличност автономният робот?", организирана от Френския институт в България.


Това е сравнително нова тема за съвременното ни общество, но по нея вече се водят дискусии. Натали Невжан коментира дебата в последните години в Европейския парламент по въпроси като този дали "умните роботи" трябва да получат правен статут, кой носи отговорността за тях - производители, потребители, те самите.


Няма съзнание в роботите и машините, категорична е Невжан. Роботите са като "консервни кутии", нямат нито воля, нито съзнание, не страдат и нямат чувства. Макар да има изследователи, които се опитват да създадат подобна машина, все още това не може да бъде направено. Дори и да си представим, че съществува система, в която са включени всички софтуери, не може да се достигне до създаване на съзнание.
Роботите са по-компетентни за дадена конкретна задача - могат да играят на шах, умеят да хващат топка и могат да се самообучават. Но ако един робот може да хваща топка, а му се хвърли плюшена играчка, той няма да съумее да я хване и отново ще трябва да започне самообучение, обясни експертът.


Роботът, предназначен да се грижи за възрастен човек, е още в лабораториите, защото е много трудно да се създаде машина, която дори да може да слуша човешкия език, а после и да реагира и да има адекватно поведение на това, което й се казва. Дори само ходенето е нещо много трудно, посочи Натали Невжан.


Тя обаче допълни, че ако все пак се създаде машина, която има чувства и желания, съществува рискът да постави своите чувства и желания пред нашите и тогава може да ни навреди. За щастие все още не съществува такава машина, човекът все още е необходим, той единствен може да забележи момента, в който машината бърка, коментира експертът.


Невжан предупреди, че трябва да се внимава с външния вид на робота. Изследователите работят върху емпатията и комуникацията между човек и машина, за да направят робота приемлив - дават му например симпатична физиономия, защото ако е сладък и приятен, ще имаме повече желание да общуваме с него. Работи се и с гласа на машините - да е мил и нежен, да насърчава човека да говори. Има дори машини, които правят малки мимики и издават звуци, наподобяващи смях. Според изследванията несъзнателно това насърчава хората да говорят на машината. Дори начинът, по който са произнесени думите, и скоростта, с която се говори, имат значение.


Има много начини да се създаде желание у човека да общува с машината - например роботът може да каже "обичам те", "ти си важен за мен" и човек, който не е осведомен, би повярвал, че роботът има истински емоции.


Дори да няма красиво лице, има случаи, в които хората персонифицират машините. Невжан разказа случаи, свързани с военни роботи, които въобще нямат човекоподобна външност и често са с т.нар. гъсенично придвижване, предназначени за обезвреждане на мини. Въпреки това войниците са смятали, че роботите им спасяват живота и са им давали имена на свои приятели. Има случаи дори на погребения на машини, а дори някои войници са изпадали в депресия, когато роботът, с който работят, експлодира.


Представете си хуманоиден робот, който всеки ден ти казва "обичам те", представете си робот, който обслужва възрастен човек, какво трябва да се направи, за да не изпадат хората в такава заблуда, каза Натали Невжан.


Тя е категорично против роботът да бъде разглеждан като правен субект. Това според нея означава, че е третиран като човешко същество и съответно възникват въпросите за даване на права и поемане на отговорност. Роботът технически е неспособен да разсъждава, как може да разбере, че е причинил злополука, реторично попита експертът. Според нея това би дало възможности производителят да има по-малка отговорност за "бъгове".


Невжан смята, че е важно да се концентрираме върху етичните въпроси на изкуствения интелект - как ние, хората, ще живеем в общество, пълно с машини. Видяхме промените в нашите междучовешки отношения и намаляване на социалната връзка заради мобилните телефони - хората предпочитат да влязат в социалните мрежи, вместо да общуват с човека срещу себе си, в ресторантите даже двойките понякога не си говорят, даде пример експертът.


Любопитно е, че думата "робот" всъщност произлиза от чешката дума "robota", което означава "работа", но и "изморителен, робски труд". Тя е използвана за първи път от писателя Карел Чапек в пиесата му "R.U.R", публикувана през 1920 г. / БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  ве ся ша почнете
  правата на робота
  половете на роботите
  ногу добре ве знайм

 2. 2 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Още не, обаче скоро друго ще бъде.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4849 Неутрално

  "Още няма робот, който да замени човека"

  На 100% никога робот няма да може да замени човека

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Какви роботи сънувате бе, в магазините само играчки, каквито имаше и преди 10-20-30-40 години? Да, за тия които са твърде млади и не помнят, и тогава имаше роботи-играчки, които можеха да "говорят".

  мурзилка
 5. 5 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 493 Неутрално

  По-добре да няма. Никога.

 6. 6 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 476 Неутрално
 7. 7 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  "Още няма робот, който да замени човека"На 100% никога робот няма да може да замени човека
  —цитат от коментар 3 на pet_fire


  Относително. Вече има роботи, които на 100% са заменили човека в много дейности и те стават все повече.

 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2000 Любопитно

  До коментар [#4] от "Маршалов":https://www.youtube.com/watch?v=_sBBaNYex3E
  —цитат от коментар 6 на оuzo


  Туй, или нещо друго с подобни възможности(без бойните, аз война няма да водя) откъде мога да си го купя...Отникъде, нали. Нямах предвид, че няма модели, които са достатъчно развити, а че не се предлагат никъде за продажба.

  мурзилка
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3198 Любопитно

  Който и робот да турите на местото бойково, ще прави по - малко глупости. Та, не знам.

 10. 10 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#8] от "Маршалов":

  Е, има доста развити роботчета-играчки, но в магазина за играчки от китай няма да ги видиш. Има серия на лего-конструктори, например, от които могат всякакви чудесии да се сглобяват.

 11. 11 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Че те хората и на колите си дават имена... :)
  Но ако си представим два съвършено еднакви робота, току-що произведени, и впоследствие попаднали в различна среда да усъвършенстват уменията си в присъщата им област, то те след време ще имат различия в развитието си. Това едва ли ги прави личности или индивиди, но ги прави РАЗЛИЧНИ и еднозначно ОТЛИЧИМИ един от друг. А самосъзнанието възниква в процеса на общуване със себеподобните точно на базата на тези различия.

 12. 12 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1233 Весело

  Преди да прочета статията си помислих, че това е мнението на старейшините на някое племе людоеди...

 13. 13 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1030 Весело
 14. 14 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Има производствени цикли, които са напълно роботизирани. Истинският робот, както ние си го представяме от фантастиката, ще върши работа най-вече в недостъпни за човека дейности и среди-безвъздушно пространство, високо налягане, студ, горещина. Т. е., Космосът и големите дълбочини на океана. Ако прочутият "Проект Филаделфия" не е измислица, а реалност, би бил успешен ако беше проведен на кораб с екипаж от роботи, а не живи хора. Става дума експеримент с кораб от Американския флот, да бъде направен невидим и телепортиран на друго място. Това става 1944 г. и казват, че е успешен опит. Високата концентрация на магнитно поле оказва обаче нездравословно влияние на моряците и според някои има смъртни случаи. Привържениците на НЛО обясняват пилотите на летящите обекти именно като роботи, а не живи същества.

 15. 15 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  Някой ден може и да има такьв робот.

 16. 16 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#8] от "Маршалов":Е, има доста развити роботчета-играчки, но в магазина за играчки от китай няма да ги видиш. Има серия на лего-конструктори, например, от които могат всякакви чудесии да се сглобяват.
  —цитат от коментар 10 на redguy


  Прегледал съм всичко, което е достъпно, предложения на роботи с човешки ръст и ходещи на краката си, а не търкалящи се на колелца кат някакви инвалиди просто няма. Най-близко до моите очаквания, от цивилните проекти стигна Азимо на Хонда, но проекта го прекратиха, след дългогодишно развитие.

  мурзилка
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8586 Неутрално

  А, някои спокойно може да ги замени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK