Столичните кметове от Вишеградската четворка започват борба с управляващите популисти

Кметът на унгарската столица Гергей Карачон

© Associated Press

Кметът на унгарската столица Гергей КарачонПрогресивните кметове на столиците на страните от Варшавската четворка се събират днес в унгарската столица Будапеща, за да сключат "пакт на свободните градове" и да се противопоставят по този начин на популистите, които управляват респективните им страни, но също и да затвърдят връзките си с Европейския съюз, предаде агенция "Франс прес".


Новината за срещата бе обявена миналата седмица от кметството на Будапеща. Домакин на срещата е кметът на унгарската столица Гергей Карачон, който е от левоцентристите. Той спечели изборите през октомври, като тогава победата му бе възприета като неочаквана, предвид факта че негов противник беше кандидатът на властта, ръководил Будапеща в продължение на девет години. Откакто стана кмет, Карачон се откроява като противник на премиера на Унгария Виктор Орбан. След избирането си Карачон пледира за засилено сътрудничество между столиците на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, представени от него като центрове на съпротивата срещу популистките партии, управляващи тези централноевропейски страни.


Според Карачон столиците на страните от Вишеградската група могат да водят диалог с Брюксел за прехвърляне на повече европейски средства директно към големите градове, без посредничеството на централните администрации.
Карачон, който защитава и идеите на еколозите, иска да насърчи инвестициите в системата на здравеопазването, на обществения транспорт и на устойчивото развитие. Преди време в интервю той каза, че Будапеща е внесла искане за директно европейско субсидиране в областта на качеството на въздуха.


Гости на Карачон днес ще бъдат кметът на Варшава Рафал Тшасковски, кметът на Прага Зденек Хржиб и кметът на Братислава Матуш Вало. Тшасковски е центрист, спечелил кметските избори миналата година срещу кандидат консерватор и националист. Той също е емблематична фигура на полската опозиция.


Хржиб е на 38 години и е представител на Пиратската партия, която критикува управлението на премиера на Чехия, популиста и бизнесмен Андрей Бабиш. Вало е на 42 години и е архитект, който не членува в нито една партия, но е представител на местните активистки среди в една страна, управлявана от популистката левица.


Срещата на четиримата кметове, на която те ще скрепят символично съюза между тях, ще бъде в сградата, в която се помещава Централноевропейският университет, създаден от американския милиардер Джордж Сорос, попаднал под критиките на Орбан. Миналата година университетът бе принуден да премести съществената част от дейностите си във Виена. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK