Защо 12345 все още е най-популярната парола

Защо 12345 все още е най-популярната парола

© Associated PressИ тази година потребителите продължават да избират едни и същи пароли и те отново са възможно най-слабите.


Това пише компанията за сигурност NordPass, получила достъп до изготвен от независими изследователи списък с 200 най-популярни пароли. А тези пароли се оказват и най-ненадеждните. Обяснението защо се избират постоянно такива пароли, година след година, е, ча потребителите се опасяват да не ги забравят и търсят възможно най-прости варианти.


Около 500 млн. пароли, станали достъпни след кибератаки и течове на информация, са станали основа на изследването. Резултатите от него сочат, че и тази година най-популярни са били паролите от последователни цифри (като 12345) или прости комбинации от цифри като 11111 или 123321. Първата спомената, 12345, е "рекордьор" с 2 812 220 профила, с 4 млн. по-малко са случаите на 123456, около 10.5 млн. - 123456789.
Над 800 хил. души продължават да използват пароли от последователни букви на клавиатурите (такива са qwerty и asdfgh).


Първите десет в списъка.

Първите десет в списъка.


Други популярни пароли са женски имена (например Nicole, Jessica и Hannah) или прости думи и изрази като princess, iloveyou или test. Изненадващо е, но най-очевидната парола - password ("парола") продължава да се използва за най-малко 830 846 профила в масива. Друга нейна разновидност, passwOrd, е използвана за защита на 29 29 267 профила, a password1 - за цели 92 009 профила.


Често същият набор букви и цифри се ползват за създаване на няколко профила. Мотивация на част от потребителите е, че няма какво да крият, а това често не отговаря на истината. Зложелатели могат да изтрият снимки, записи и документи, но могат да навредят дори просто като направят невъзможен достъпа на даден потребител до собствения му профил, предупреждават от компанията. Тенденцията се запазва въпреки че милиарди профили са били засегнати от пробиви в сигурността само през 2019 г.


"Казвали сме го преди и ще го кажем отново. И отново. И отново. Паролите са важни. Но това съобщение още не достига до милионите, които избират "12345" за парола," продължава компанията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK