Естонски популист се извини за обида на финландския премиер

Март Хелме каза, че бил неправилно разбран

© Reuters

Март Хелме каза, че бил неправилно разбранИзбори 2022

Министърът на вътрешните работи на Естония и лидер на крайнодясна консервативна партия Март Хелме се извини на премиера на Финландия Санна Марин за това, че я нарече "продавачка, издигнала се до министър-председател".


Естонският президент Керсти Калюлайд каза по-рано, че се чувства "унизена" от коментарите на 70-годишния ръководител на популистката и евроскептична партия EKRE. В понеделник тя разговаря по телефона с финландския си колега Саули Ниинисто и поднесе извиненията на страната си.


Пред радиостанция, свързана с неговата партия, Хелме каза: "Сега виждаме как една продавачка става премиер и как няколко други улични активисти и необразовани хора също влязоха в правителството."
На 34 години Марин е най-младият премиер в света и е начело на лявоцентристки кабинет на коалиция от още 4 партии, всичките ръководени от жени. Тя не се появява от нищото, а печелеше популярност през последните години и е разказвала как е израснала в семейство без възможности. Марин е работила като продавачка в магазин, преди да следва в университета и да започне кариера в политиката. Тя е и първият член на семейството си, завършил гимназия и следвал във ВУЗ.


"Това конкретно предложение за премиер на Финландия, което вие изтълкувахте като унизително, аз в действителност тълкувам като признание", каза Хелме пред журналисти. Фразата му означавала признание за това, че "от ниско социално ниво можеш да се издигнеш до върховете на политиката", след което поиска прошка от Марин за своите "невярно разбрани" думи.


Тя е зам.-председател на Социалдемократическата партия и бе избрана за премиер на 10 декември. В политиката е от 2006 година, била е стажант в министерството на финансите, работила и в правозащитната организация "Амнести интернешънъл" и в кметството на Тампере. Два пъти е била продавачка в универсален магазин, последният от тях - през 2008-2009 г.


Хелме е бивш естонски посланик в Москва и е известен с крайни изказвания, които редовно поставят в конфузна ситуация премиера Юри Ратас и неговата Партия на центъра. Той бе допуснат в правителството през април, след като Ратас изгуби парламентарното си мнозинство и трябваше да сключи сделка с EKRE, за да остане на власт.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK