През 2019 г. бизнесът започна борба с климатичната криза

През 2019 г. бизнесът започна борба с климатичната криза

© Nacho Doce, REUTERSПовишаване на световните температури, изменени климатични модели, покачване на морското
равнище, намаляване на биоразнообразието - светът търпи последиците от климатичните промени, в които не всички са убедени. Изглежда обаче, бизнесът няма съмнения и все по-активно търси начини за
конкурентоспособно справяне с един от най-значимите проблеми днес, превърнал се в чувствителна тема за обществото.


Извънредно климатично положение


Изразът бе определен от Оксфордския речник за дума на годината заради увеличената му сто пъти употреба през последните 12 месеца. Изданието го дефинира като ситуация, в която се изискват спешни действия за намаляване или спиране на климатичните промени и за избягване на потенциално необратими щети за околната среда.


Колко е извънредно климатичното положение се вижда от данните изнесени от редица организации. Според доклад на Световната метеорологична организация тази година е сред трите най-топли, регистрирани от 1850 година, а настъпващите климатични промени се дължат на парниковите газове в резултат на човешката дейност.
В друг доклад организацията алармира, че концентрацията на парникови газове е достигнала рекордни нива през 2018 година.


Програмата на ООН за околната среда предупреди, че температурата на Земята в края на нашия век може да се увеличи с 3.4 до 3.9 градуса Целзий, ако парниковите емисии не бъдат рязко ограничени още от идната година. За да бъде ограничено затоплянето в идеалния случай до 1.5 градуса по Целзий спрямо доиндустриалната ера, каквато е целта на Парижкото споразумение за климата от 2015 година - парниковите емисии трябва да намаляват със 7.6 процента годишно от догодина до 2030 година. Така общо спадът им ще бъде 55 процента.


На този фон екопротестите по света, включително емблематичните за тази година "Петъци за бъдещето", вдъхновени от 16-годишна шведска природозащитничка Грета Тунберг, издигат нестихващи призиви за бързи и решителни действия.


Европейските лидери успяха да се споразумеят да работят за превръщането на ЕС във въглеродно неутрален блок до 2050 година, т.е. дотогава или да намалят емисиите си до нула, или да ги компенсират чрез екологични и технологични мерки и средства. Редица държави законово се ангажираха с нулев въглероден отпечатък до средата на века. В същото време САЩ започнаха процедура по изтеглянето от Парижкото споразумение.


Тазгодишната 25-а Конференцията на ООН за климатичните промени (COP-25) приключи само с призиви, а решаването на трънливия въпрос за регулацията на световния пазар за въглеродни емисии бе отложено за догодина.


Активността на бизнеса е решаваща


През изминалата година все повече компании обявиха планове дейността им да стане въглеродно неутрална, т.е. да не отделят или да компенсират по различни начини въглеродния диоксид, който е парниковият газ, емитиран в най-големи количества. Зелената вълна в бизнеса, подкрепяща целите на Парижкото споразумение, е възможност за компаниите да осигурят бъдещето си, да станат по-ефективни и да се наложат като лидери в секторите си.


Ангажиментът за въглеродна неутралност на редица фирми е възможност за тях да влязат по-бързо в новите енергийни и дигитални технологии, както и да демонстрират на клиентите си своя ангажимент с борбата срещу климатичните промени, коментира пред БТА Юлиан Попов от European Climate Foundation и бивш министър на околната среда и водите.


Някои експерти обаче поставят въпроса дали листвани компании, които са ангажирани с максималната възвръщаемост за акционерите си, ще могат да направят големите инвестиции, които се изискват в борбата срещу климатичните промени, коментира агенция "Ройтерс". Доста инвеститори обаче настояват компаниите да действат срещу опасностите от климатичните промени, а главните изпълнителни директори са изправени пред протестите на младите екоактивисти по света.


Коалиции


Близо 90 компании в сектори от хранителната промишленост до производството на цимент и телекомуникациите се включиха в инициативата на коалицията We Mean Business и поеха ангажимент да намалят парниковите си емисии. Кампанията цели да насърчи мултинационалните фирми по пътя към нисковъглеродно бъдеще. Някои компании от коалицията We Mean Business се ангажираха с постигането на нулеви въглеродни емисии до 2050 година, включително швейцарският концерн за храни и напитки Nestle, френската компания за строителни материали Saint-Gobain и френската козметична компания L'Oreal.


Активността на бизнеса е решаващата сила, от която се нуждаем, коментира в статия за в. "Файненшъл таймс" бившият главен изпълнителен директор на Unilever Пол Полман. Той предупреждава, че няма време да се чака отделните компании да извървят самостоятелно пътя си към устойчивост, а е нужно секторите да работят заедно и бързо в тази насока.


През септември 60 компании, включително датският транспортен концерн A.P. Moller Maersk, компаниите за суровини COFCO International, Cargill, Trafigura, минната група Anglo American и банките Citigroup, ABN AMRO и Societe Generale (SOGN.PA) дадоха начало на инициативата Getting to Zero Coalition, чиято цел е корабите и горивата за тях да станат въглеродно неутрални до 2030 година.


Една компания сама не може да движи реформата с достатъчен мащаб и скорост. Нужни са смели, секторни коалиции за промяна, отбелязва още Полман.


Секторът на морските превози отговаря за 2.2% от световните емисии въглероден диоксид, а Международната морска организация има дългосрочна цел да свие парниковите си емисии с 50% до 2050 година спрямо 2008 година.


Сектори


През последните месеци авиосекторът е особено активен в поемането на ангажименти за нулеви въглеродни емисии. EasyJet обяви, че става първият в света голям авиопревозвач с полети с нулев въглероден отпечатък. Нискотарифната европейска авиокомпания уточни, че ще компенсира въглеродните емисии от използваното гориво при полетите си и мярката ще струва на компанията 25 милиона британски лири (29.2 милиона евро) през следващата финансова година.


Тези мерки бяха обявени в момент, в който авиационният сектор е подложен на натиск да намали въглеродния си отпечатък. На авиокомпаниите са падат около 2% от въглеродните емисии в света.


IAG, компанията - майка на British Airways, се ангажира през октомври да постигне нулеви въглеродни емисии до 2050 година. Нейният пример бе последван от австралийската Qantas и нискотарифната Norwegian Air. Авиокомпаниите Air France и British Airways обявиха намерения да компенсират въглеродните си емисии на всичките си вътрешни полети.


Тези ангажименти са доста по-амбициозни от плановете на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), която цели да намали наполовина вредните емисии от сектора до 2050-а спрямо 2005 година чрез компенсационни мерки по схемата Corsia на Международната организация за гражданска авиация на ООН.


През изминалата година все повече компании възприемат подхода за компенсиране на въглеродните си емисии, което им позволява да отделят определено количество въглероден диоксид, компенсирано след това например чрез финансиране на проекти за намаляване на вредните емисии. Тези схеми обаче са критикувани от природозащитни организации като вариант за измъкване, а не за реално намаляване на замърсителите.


Испанската Repsol стана първата водеща енергийна компания, която се ангажира да сведе до нула въглеродните си емисии до средата на века, изпреварвайки Royal Dutch Shell, която пък пое ангажимент да намали емисиите си наполовина за същия срок.


Няколко компании в този сектора си поставиха краткосрочни цели за свиване на емисиите си, но никоя преди Repsol не се е ангажирала с такава дългосрочна цел.


Компаниите увеличават производството на природен газ, което е по-малко замърсяващо изкопаемо гориво, и залагат на възобновяемата енергия като слънчевата и вятърната, чието потребление се очаква да скочи през идните десетилетия, тъй като търсенето на електроенергия расте.


Горенето на изкопаеми горива е източник на около две трети от световните парникови емисии. Вредните емисии, свързани с енергията, са се увеличили с 1,7 % през 2018 година според Международната агенция за енергията.
През септември шефът на Amazon Джеф Безос обеща да направи най-голямата американска компания за онлайн търговия въглеродно неутрална до 2040 година. Амазон ще използва 100% възобновяема енергия от 2030 година спрямо 40% сега.


Компанията за онлайн търговия Zalando се ангажира да поставя слънчеви панели и да ползва нисковъглеродни технологии в новите и съществуващите си разпределителни центрове до 2023-а и работи по ангажимента си за нулеви въглеродни емисии.


Компанията - майка на Ikea, обяви през ноември, че ще инвестира допълнителни 200 милиона евро в зелена енергия и засаждане на дървета като част от плана на най-голямата в света компания за търговия с мебели да стане въглеродно неутрална до 2030 година.


В химико-фармацевтичния сектор тази година гигантът Bayer си постави за цел да постигне въглеродна неутралност до 2030 година чрез програма за намаляване и компенсиране на парниковите си газове. Групата възнамерява да премахне отделяните от нейните производства 4 милиона тона въглеродни емисии годишно чрез масово въвеждане на възобновяеми енергии и чрез мерки за енергийна ефективност.


Според Юлиан Попов ангажиментът за въглеродна неутралност на редица компании е постижим, а в някои случаи и финансово печеливш. Важно е обаче да се следят детайлите и това в каква степен ангажиментът за въглеродна неутралност е реален и дали не е резултат на творческо счетоводство. Във всички случаи ще виждаме все повече големи фирми, които поемат подобен ангажимент, посочи бившият министър на околната среда и водите. /БТА-ИКО

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Да, ама комунетата се мъчат да слагат пръти в колелетата на нулевата въглеродна отпечатъност!

  Хора бдете!

  Ей какви зелени инициативи се заклеймяват ..

  https://www.holcim.bg/bg/ustoichivo-razvitie/alternativni-goriva-i-materiali

  "Алтернативни горива и материали
  Модерните технологични съоръжения в циментовия завод в Бели извор позволяват използването на широк кръг отпадъци в качеството на алтернативни горива. Технологията на оползотворяване на отпадъци носи сериозни ползи за околната среда като от една страна допринася за намаляване обема на депонираните отпадъци и съхранение на невъзобновяемите традиционни енергийни източници ( природен газ), а от друга чрез замяната на горивата спомага за намаляване на общото количество СО2 емисии в атмосферата, чийто основен източник са традиционните горива."
  --------------------

  Случайно ли, в леви медии има масова атака, срещу РДФ??

 2. 2 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  https://www.holcim.bg/bg/ustoichivo-razvitie

  Устойчиво развитие!
  Намаляване на СО2!

  Безвъглеродна икономика и безвъглеродни ВЕИ горива в ТЕЦ!
  ------------------

  Алтернативни горива и материали
  Модерните технологични съоръжения в циментовия завод в Бели извор позволяват използването на широк кръг отпадъци в качеството на алтернативни горива. Технологията на оползотворяване на отпадъци носи сериозни ползи за околната среда като от една страна допринася за намаляване обема на депонираните отпадъци и съхранение на невъзобновяемите традиционни енергийни източници (въглища и природен газ), а от друга чрез замяната на горивата спомага за намаляване на общото количество СО2 емисии в атмосферата, чийто основен източник са традиционните горива.

  В завода в Бели извор функционират четири инсталации за алтернативни горива - две за твърди сортирани отпадъци и по една за месокостно брашно и отпадъчни автомобилни гуми. Циментовият завод в Бели извор оползотворява и алтернативни материали.

  Събирането и подготовката на отпадъците за оползотворяването им като алтернативно гориво се извършва от "Джиосайкъл България" ЕООД.

  Официална страница на Джиосайкъл България (на английски език):

  https://www.geocycle.com/bulgaria .."
  -------------------


  Ето и от сайта на зелените бизнесмени:

  https://www.geocycle.com/bulgaria?address=Bulgaria

  "Since 2005, Geocycle Bulgaria has been offering waste management services and co-processing solutions in cooperation with Beli Izvor Cement plant.
  Almost 100 000 tons of waste collected & pre-processed by Geocycle Bulgaria in 2017 - mainly SRF from sorted municipal waste, non-hazardous industrial solid waste, animal meals, used tires.
  More than 90.000 tons of waste were co-processed in our cement kiln in 2017..
  36 dedicated people are running all Geocycle activities - 2 pre-processing platforms, market & sales, logistics."
  ----------------

  Да повторим:

  Almost 100 000 tons of waste collected & pre-processed by Geocycle Bulgaria ..

  И сме спестили тонове въглероден двуокис!
  Зелена политика!

  Грета Тунберг е във възторг .. сега в Бели Извор и Девня, скоро и в София!

 3. 3 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Гори гуми, подкрепяй Грета Тунберг!

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3338 Весело

  Бизнесмените често са простаци, но прости не са.
  Ако някои се интересуват от "зеленото", то е за да изкарат зелени, без значение какъв ще е зеленият ефект.

  Еретик
 5. 5 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Браво, така се мисли за бъдещето.

 6. 6 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Двамата автори, ЮП и колегата №1, са много прави да се тревожат в едната и другата посока. В настанилата се мем-епидемична обстановка трудно може да се прецени дали отпадъците или парниковите газове са по-опасни. Затова нека оставим нещата на Правителствата, НПО-тата и Бизнеса, докато настроят компютърните си модели. И без друго хаосът е пълен. Главното е - всичко нараства. Количествата вредни газове, количествата добивани фосилни горива, количествата зелена енергия, количествата автомобили с вътрешно и външно горене, количествата научни проекти, количествата ракети с с твърдо и меко гориво, количествата Гретета и Юлиянчета в градовете, които също нарастват. Затова всичко това трябва да престане. Толкоз!

 7. 7 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1600 Любопитно

  Да се посадят по 10 млн. фиданки от всяка държава и готово, СО2 не само ще намалее, ами и ще се наложи да го генерираме отнякъде, че ще настъпи ледников период. Ма големия бизнес няма нужда от евтини решения, а от балъци, които да се заробят за следващите няколко поколения... Тъжна работа...

 8. 8 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Браво, така се мисли за бъдещето.
  —цитат от коментар 5 на Тиволе


  В София, благодарение на бизнеса и на управлението които действат ръка за ръка , с международно финансиране , се взеха мерки за спестяване на 87.2 тона СО2 годишно!

  https://sofiawastemanagement.eu/instalacia-toploenergia/

  --------------------------------
  "Цели:
  С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ постигаме следните резултати:

  Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме..
  Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/година (7%) !
  Произвеждаме 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства.
  Произвеждаме 20 MW електро енергия за 30 000 домакинства.
  Спестяваме 17 млн. лв. на година от такса за депониране, която през 2020 г. ще е 95 лв. на тон.
  Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво.
  Спестяваме между 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво..."
  -----------------------------

  65 млн. м3 природен газ ПО-МАЛКО!
  87.2 ТОНА СО2 ПО-МАЛКО!

  Това е бъдещето!


 9. 9 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Браво, така се мисли за бъдещето.
  —цитат от коментар 5 на Тиволе


  Гори гуми, мисли за бъдещето!

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Пак ли? :)

  То това го слушаме от 1990 поне всяка година. :)

  Грета от 1992 год в официалния сайт на ООН-то. :)

  https://www.youtube.com/watch?v=JGdS8ts63Ck

 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Каква драма, какъв плам. Върнах в младежките си години, когато бях пионерче. За щастие системата не устиска да я докарам до комсомолец. хахах Сега обаче гледам има надежда. Ура другари. Да възродим отново болшевизЪма и да тръгнем към светли бъднини. хахах :-)

 12. 12 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  "Повишаване на световните температури, изменени климатични модели, покачване на морското
  равнище, намаляване на биоразнообразието..."

  Прави ли ви впечатление един от традиционните подходи на алармистите - изброяват "проблеми" , но никога магнитуда. От толкоз пропаганда едно проучване беше установило, ме бащинството от американците са с впечатление, че за последните 100г температурите са се повишили с 5.0С (а не със нищожните 0.7С), че морското ниво се е покачило с 2м (не с 20см), че човечеството е унищожило половината видовете населявали Земята преди 100г (пък то повече видове са били открити отколкото тези стотина вида дето се водят загубени ). Щото ако кажат истината на хората 90% от тях вместо да им дадат парите си ще ги разкарат с едното "Не ме занимавай с глупости!"

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Бягай са кризо, че идвам!

 14. 14 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Пак ли? :)То това го слушаме от 1990 поне всяка година. :)Грета от 1992 год в официалния сайт на ООН-то. :)https://www.youtube.com/watch?v=JGdS8ts63Ck
  —цитат от коментар 10 на realguru


  И това отново са същите хора, със същите методи. Проблемът е, че отново гледаме с насмешливо пренебрежение уж безобидните им театрални представления . През това време те ни налагат правила с които все по-нахално, все по-безскруполно и все по-жестоко продължават да паразитират на наш гръб.

 15. 15 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1132 Весело

  "безскрупулно",разбира се.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK