Тайната на понтификата вече няма да закриля педофилите в католическата църква

Тайната на понтификата вече няма да закриля педофилите в католическата църква

© Yara Nardi, REUTERSПапа Франциск забрани тайната на понтификата да обхваща и случаи на сексуално насилие срещу деца – както беше досега, пише агенция "Ройтерс".


Два подписани от папата документа забраняват да се налага задължение за мълчание върху хората, които докладват за извършено от друг насилие или са били жертви на такова.


Единият от тях пък вдига на 18 години възрастта, в която снимки и видеа на някого могат да се смятат за детска порнография.
Вдигането на папската тайна от подобни казуси бе едно от основните искания на църковните лидери по време на среща във Ватикана през февруари. Новите инструкции уточняват, че сигурността и конфиденциалността на подобни информации трябва да бъдат опазвани, за да се опази и доброто име и неприкосновеността на замесените хора; но това не бива да пречи на спазването на светските закони, сред които евентуално е и задължението властите да бъдат уведомени.


Тайната на понтификата е създадена, за да защитава чувствителна информация, свързана с управлението на църквата, обяснява сайтът "Католик хералд". Тя е подобна на класифицираните документи в светските държави.


В последните години имиджът на католическата църква бе сериозно разтърсен от разкрития за педофилите в редиците ѝ и това как системата ги е прикривала.


Австралия проведе специално разследване и нарочна комисия публикува доклад от 17 тома с над 400 препоръки как католическата църква и институциите да отговорят на проблема със сексуалната злоупотреба с деца в продължение на 90 години. Разследващите са изслушали свидетелства на повече от 15 000 жертви на посегателства в различни институции като сиропиталища, спортни клубове, училища и младежки организации. Посочени са общо 4000 такива институции, от тях 62% са католически.


Една от препоръките бе Конференцията на австралийските католически епископи да поиска от Ватикана да обмисли въвеждане на доброволно безбрачие за свещениците. Епископите трябва да изяснят също дали получена в изповедалните информация за сексуално насилие към деца подлежи на тайната на изповедта и дали опрощаването на извършителите трябва да бъде отказано, докато те не си признаят в полицията. Друга препоръка на комисията е за прикриването на сведения за педофилия да се носи наказателна отговорност, включително и от духовниците. На тези препоръки обаче Апостолическият трибунал на Ватикана отвърна с обяснението, че няма закон, който да принуди духовенството да наруши тайната на изповедта, "защото този дълг идва пряко от Бога".

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  ...,,тайната на понтификата"....
  Много тайни много тайнства.... Но всичко скрито ще излезе наяве... Така пише в книгата!

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Има признаци ,че осъзнати педофили стават католически свещеници, само за да имат възможност да практикуват греховните си влечения!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Не може да има вечна и универсална тайна за каквото и да е.
  Респект към новата политика на Папата.

  подпис
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Папа Франциск заслужава уважение И заради това си решение!!!!
  Това гнусно престъпление и клеймо трябва да спре да виси над Ватикана и католиците !!!

 5. 5 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Да бе, да! Веднага поповете ще се засрамят, освестят и ще започнат да използват момченцата по предназначение, сиреч, да пеят в хора и да прислужват на отчето. Пак ще прикриват мръсотиите им. Това никога няма да свърши, докато не премахнат целибата! Впрочем самият целибат е кощунство и богохулство! Те не подражават на Христос, а се приравняват с Него чрез "въздържание". От какво се въздържат? От жени? А от момчета - не! Наистина - тайно, но все пак. Гадост световна.

  без подпис!
 6. 6 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1115 Любопитно

  Евала на понтиака!Надявам се като такъв също и да се извини от името на ръководената от него църква се извини за сътрудничеството и пряко участие на католически свещеници и монахини в убийствата на сръбски и еврейски деца в хърватските концлагери през 2СВ.

 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Да ги женят и да си начешат крастата за секс.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Дълго очаквано, всъщност наистина революционно решение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Ivo Georgiev
  Ivo Georgiev
  Рейтинг: 240 Неутрално

  За разлика от Източно-православните първенци, папата има топки да направи подобна крачка. А тук кога? Или педофили има само сред католическите свещенници?

 10. 10 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Любопитно

  Явно предстои обмяна на опит …..

 11. 11 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  За разлика от Източно-православните първенци, папата има топки да направи подобна крачка. А тук кога? Или педофили има само сред католическите свещенници?
  —цитат от коментар 9 на Ivo Georgiev


  Говориш си ей така. Би ли споделил къде точно и при какви случаи православни свещеници, поне в България биха имали такъв служебен досег до деца? Реално нашата църква не работи особено с деца. Няма го и това уважение, което ще доведе до прикриване от жертвите и институциите. Ако има някакви случаи то те са с евангелистки и подобни пастори, при общуването им с ромчета. Като онзи британец в Сливен. Освен това при нас няма задължение свещениците да имат семейство.
  По-скоро има разни случаи на хомосексуализъм, особено при монасите. Свързано с противоречието между физически нужди и изискванията на монашеския живот

 12. 12 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#11] от "anton83":

  при нас няма задължение свещениците да НЯМАТ семейство

 13. 13 Профил на Ivo Georgiev
  Ivo Georgiev
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#11] от "anton83":

  Ами на първо място не смятам, че досега трябва да бъде задължително служебен. Те поповете не живеят в черквата. Там обикновено ходят само по работа. Освен това не смятам, че не работи с деца. И при тях има хор, неделно училище и т.н. Друг е въпросът колко са посещавани тези събития. Така че, би било много смело от твоя страна да твърдиш, че няма педофили сред българските отчета.

 14. 14 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1465 Гневно

  Съвпадение, че вчера догледах филма "Спотлайт" (2017) - блестящ!
  Майкъл Кийтън остарява много добре, Марк Ръфало също изиграва отлична роля.
  Гледайте го, няма да съжалите.
  Потресен съм от мащаба на прикриваните престъпления, които са се превърнали в рутина в католическите среди.
  Срам, отвращение.
  Злоупотреба с деца, и то от свещеници.
  Такива са за бесилото, не за друго.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 15. 15 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 298 Неутрално

  С изключение на висшите духовници, православните свещеници се женят. За протестантските даже е задължително. Проблемът стои пред католическите, които полагат обет за безбрачие. Основна причина за това са парите. След смъртта на католически свещеник, имуществото му се наследява от църквата. За каквото и да става дума, в основата са пари. От друга страна обаче, православната църква не може да се сравни по милосърдие и помощ на нуждаещите се с католическата. У нас един отец Иван от Нови Хан измива срама от лицето.

  vesela
 16. 16 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Каква потресаваща дискриминация към това сексуално малцинство!!!

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 17. 17 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#11] от "anton83": Ами на първо място не смятам, че досега трябва да бъде задължително служебен. Те поповете не живеят в черквата. Там обикновено ходят само по работа. Освен това не смятам, че не работи с деца. И при тях има хор, неделно училище и т.н. Друг е въпросът колко са посещавани тези събития. Така че, би било много смело от твоя страна да твърдиш, че няма педофили сред българските отчета.
  —цитат от коментар 13 на Ivo Georgiev


  Повечето случаи на педофилия в католическата църква са свързани с изпълнение на задълженията на свещениците. Именно чрез тази си позиция те имат досега с децата. И именно тази им позиция ги е защитавала. Чисто статистически съм убеден, че има педофили сред православното духовенство и сред протеснтантското, и сред будисткото. Както има такива и сред лекари, полицаи и т.н.

 18. 18 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#6] от "Sabbath":

  Кахане, какво стана с еврейката учителка педофилка, в женско еврейско училище в Австралия и криеща се от властите и съда в Израел, кога ще я предадете на австралийските власти ?

 19. 19 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално
 20. 20 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#19] от "chepokalipsis":

  За пред хората.... Тези не са способни на истинско покаяние...

 21. 21 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Никога няма да разбера какво прави един обикновен поп неприкосновен??? Къде Исус е написал такова нещо, на кое място, Къде е написал/казал, че свещеника е нещо повече от другите хора и има специални привилегии над тях?

  Никакви реформи няма дори да доближат до някаква нормална етика, една йерархична, алчна и пропита с кръв и отвратителни лъжи институция. Единственото ценно в нея са ръкописите и изкуството, което са заграбили.

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#15] от "vesela":

  За обикновенните свещеници в православната църква също е задължително - не може да бъдеш подстриган (не знам дали това е правилния термин) ако не си женен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK