Европарламентът поиска оставката на малтийския премиер

Европарламентът поиска оставката на малтийския премиер

© Darrin Zammit Lupi, REUTERSРазследването на смъртта на журналистката Дафне Каруана Галиция е в опасност, докато Джоузеф Мускат е премиер. Това заявиха евродепутатите днес в резолюция, приета с 581 гласа за, 26 гласа против и 83 въздържали се.


В текста се посочват твърденията за корупция и пране на пари срещу малтийския министър-председател и по-точно срещу началника на кабинета и срещу бившия министър на туризма, други представители на правителството и частни компании и лица, свързани с тях, и се изразява загриженост, че паралелните разследвания "не са напреднали или дори не са били започнати".


"Развитията в Малта през последните години са довели до сериозни и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права", заявява ЕП, изтъквайки притеснението си относно свободата на медиите, независимостта на полицията и съдебната система, свободата на мирни събрания и разделението на властите.
Евродепутатите приветстват неотдавнашните коментари на заместник-председателя на комисията г-жа Йоурова, която заявява, че липсата на съдебни реформи от страна на Малта би могло да бъде основание за задействане на процедурата по член 7. Те повтарят призива за необходимост от механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права за защита на ценностите на ЕС.


Парламентът също настоява за прекратяване на схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, тъй като те на практика продават европейско гражданство и представляват заплаха за борбата с прането на пари, борбата с трансграничната престъпност и за целостта на шенгенското пространство.


В заключение, текстът приветства създаването на годишна Европейска награда "Дафне Каруана Галиция" за изключителни постижения в разследваща журналистика. Необходимите разпоредби във връзка със създаването на наградата трябва да бъдат финализирани възможно най-скоро.


Мускат обяви преди дни, че предсрочно ще предаде поста си в началото на 2020 г., след като управляващата Лейбъристка партия избере негов наследник. Това става под натиска на протести след поредните разкрития и повдигнати обвинения за убийството през октомври 2017 г. на разследващата журналистка.


Ексклузивната история на "Ройтерс" с неразказвано досега описание на заговора да бъде убита Дафне Каруана Галиция четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK