Финландия подари на света безплатен курс по изкуствен интелект

Финландия подари на света безплатен курс по изкуствен интелект

© Скрийншот elementsofai.comКурс по основните елементи на изкуствения интелект, предлаган от миналата година на гражданите на Финландия, вече е достъпен за целия свят. При това безплатно.


Формално шестседмичната програма Elements of AI е коледен подарък за Европейския съюз в момент, когато Хелзинки приключва шестмесечното си председателство на Съвета на ЕС. Няма обаче географски ограничения кой може да участва в курса, пише технологичното издание The Verge.


Първоначалната идея на правителството в Хелзинки е да даде на финландците конкурентно преимущество в изкуствения интелект.
Курсът е достъпен (освен на финландски) на английски, немски, шведски и естонски, а до пролетта на 2020 г. ще се появи на нови езици. Идеята е "скоро" да бъде достъпен на всички европейски езици.След като 1% от 5.5 млн. финландци са преминали през курса (завършващ със сертификат), целта е 1% от европейските граждани да овладеят основите на изкуствения интелект.


Според статистиката на сайта записалите се досега на курса, разделен на 6 тематични глави, са над 230 хил. души от 110 страни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK