Директорът на "Майкрософт" Сатя Надела е човек на годината на "Файненшъл таймс"

Директорът на "Майкрософт" Сатя Надела е човек на годината на "Файненшъл таймс"

© Charles Platiau, REUTERSГлавният изпълнителен директор на "Майкрософт" (Microsoft) Сатя Надела е определен за личност на годината от британското издание "Файненшъл таймс".


Нарастващото богатство и влияние на големите технологични компании през изминалото десетилетие е определяща черта на модерния капитализъм. Преценяван дори по стандартите на повечето си колеги, Надела се откроява, пише "Файненшъл таймс".


Според изданието до края на ноември общата печалба на акционерите на "Майкрософт" за близо шестгодишния период на управление на Надела е надхвърлила 1 трилион долара.
Това е коренна промяна в сравнение със ситуацията, когато той става едва третият генерален директор на "Майкрософт" и когато софтуерната компания изглежда сякаш стремително изостава технологично, отбелязва вестникът. Изданието подчертава, че все още е твърде рано да се съди за влиянието на новия "Майкрософт", който строи Надела.


Контролирайки една от малкото платформи за облачни изчисления, които се готвят да доминират следващата технологична фаза, вероятно компанията ще оказва значително влияние на бъдещето на бизнеса и на обществото за добро или за лошо, отбелязва "Файненшъл таймс".


Характерна черта на успеха на Надела през 2019 година е колко рядко компанията му е в новинарските заглавия. С акцент върху продажбите на технологии на фирмите, а не толкова на клиентите, компанията работи до голяма степен зад кулисите, макар че достига до потребителите чрез търсачката "Бинг" (Bing), услугата си за електронна поща, игровата конзола "Ексбокс" (Xbox) и софтуер за персонални компютри, посочва изданието. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK