Ботът Александър: Войната в "Туитър" за македонската душа

Македонски националисти призовават за бойкот на референдума на историческата сделка с Гърция за смяна на името през 2018 г.

© EPA-EFE/ Георги Лицовски

Македонски националисти призовават за бойкот на референдума на историческата сделка с Гърция за смяна на името през 2018 г.Докато слънцето залязва над покривите на северномакедонския град Битоля, в близост до южната граница с Гърция, мъжът, когото наричат "Cheese" ("Сирене"), отпива глътка бира на пешеходната алея "Широк Сокак".
Що се отнася до залезите, този изглежда особено подходящ. Дванадесети август е: денят, в който Северна Македония забранява използването на звездата от Вергина - гръцки национален символ - в книги, по паметници и в обществени пространства.


За "Cheese" забраната за "присвояване" на класическата елинистична емблема с нейните отличителни заострени лъчи, е поредното развяно бяло знаме в ожесточена борба за македонската идентичност. Това е част от историческата сделка с Гърция за прекратяване на 30-годишния спор със страната за употребата на името "Македония", за което властите в Атина твърдят, че предполага териториални амбиции към едноименната северна гръцка провинция и нейното древно наследство от Александър Велики.


Съгласно споразумението, подписано през юли 2018 г., бившата Югославска република трябва да подмени карти и учебници, да прекрати използването на звездата на Вергина и – най-непростимото според "Cheese" предателство - да смени името си на "Северна Македония".
Седейки в едно открито улично кафене на фона на падащия здрач, той се кълне, че никога няма да изпадне толкова ниско, че да използва новото име. "Аз съм патриот и просто не искам името на страната ми да бъде променено", казва той пред Балканската мрежа за разследващи репортажи /БМРР/.


Въпреки, че малко хора знаят истинската идентичност на "Cheese", мнозина са запознати с неговите националистически възгледи. Всъщност, той се казва Горан Костовски, 38-годишен работник в маркетингова компания от столицата Скопие. С почти 10 000 последователи в Twitter разпръснати на три континента, през 2018г. Костовски проведе кампания в социалните медии, призоваваща македонците да бойкотират референдума за прилагане на договора за промяна на името, известен още, като Преспанското споразумение, наречено на езерото, в близост до което е подписан.


Докато споразумението от Преспа обещава да прекрати гръцката опозиция на това страната да получи членство в НАТО и ЕС, критиците смятат, че този компромис отива твърде далеч. За това и се надяват на ниска избирателна активност на референдума през септември 2018 г., която на свой ред би довела до навалидност на резултатите.
"Нямаше смисъл да казваме на света да гласува "не "на референдума, защото се страхувахме, че правителството ще изопачи резултатите", казва Костовски. "Първо трябваше да бойкотираме референдума".


Благодарение на подклаждането на улични протести у дома и набирането на долари от диаспората в чужбина, кампанията "#boycott"е изключително успешна.


Докато 95 на сто от гласувалите на референдума са "за" сделката за смяна на името, избирателната активност е едва 37 на сто - доста под минималния праг от 50 на сто. Въпреки че по-късно парламентът ратифицира Преспанското споразумение, експертите твърдят, че успехът на кампанията за потискане на избирателната активност се дължи отчасти на един нов тип информационна война, все по-често наблюдавана в националистическите среди.


Известна като "изчислителна пропаганда", тя бива дефинирана от Оксфордският институт за интернет към Университета в Оксфорд, като "взаимодействие на алгоритми, автоматизация и политика".


Малцина са усвоили това изкуство по-добре от Костовски, макар и той да е потаен относно методите, които прилага.


"Можете да кажете, че сме ботове, но това не е непременно истината", казва той, като описва новите си пехотинци в онлайн пропагандната война: фалшиви акаунти в Twitter, програмирани да се държат като хора.
"Замъгляваме мисленето ви, за да не знаете откъде точно идва нашата кампания и да не знаете накъде да се обърнете първо".


Докато много се е изговорило за балканските ферми за тролове и фалшивите фабрики за новини, значително по-малко се знае за влиянието на компютърната пропаганда върху развитието на демокрацията в региона. Разследване на БМРР за националистическите мрежи от двете страни на Преспанския спор надниква зад завесата на онлайн триковете, използвани за разпространение на политически послания и изкривяване на общественото мнение.


Това е пътуване в подземния свят на компютърни кодове и теории на конспирацията, където "потребители-фантоми" и "Twitterbots" се докосват до крайно десния екстремизъм в дигитална зала от огледала.
Дейността им зацел същото, което имат и фалшивите онлайн дискусии и новини: да се създаде изкуствено впечатление за гигантски онлайн беседа, така че създателите на общественото мнение, като журналисти и активисти, да й обърнат внимание.


Специалистите казват, че по този начин, една малка група маниаци с лаптопи могат да упражняват влияние, което да изглежда, че е резултат от дейността на една по-многобройна група, водейки до тревожни последици за демократичния ход на събитията.


Горан Костовски, мъжът зад профила "Cheese" в Twitter, седи в улично кафене в град Битоля в северна Македония

© Костас Зафейропулос

Горан Костовски, мъжът зад профила "Cheese" в Twitter, седи в улично кафене в град Битоля в северна Македония


Пране на информация


В правителствената централа в Скопие надпис с новото официално име на страната - Република Северна Македония - посреща посетителите, когато се приближат до йонийските колони на сградата, реновирана преди пет години, за да изглежда като Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия. Тя е само на хвърлей от централния площад на града, където статуя на Александър Велики, възседнал жребец, се извисява над фонтан в класически стил - резултат от преустройството на Скопие, финансирано от данъкоплатците, чиято цел е да придаде на града по-старинно усещане.


Мнозина смятат, че обявената през 2010 г. реконструкция е своеволна архитектурна нападка към Гърция от страна на правителството на тогавашния премиер Никола Груевски, след като Атина налага вето върху присъединяването на страната към НАТО през 2008 г. В правителствената централа Демиян Хаджи-Ангеловски, 28-годишен експерт по социални медии в Министерството на информацията, си припомня как около 10 влиятелни акаунта в Twitter са се стремели да доминират това, което се пише в новините по време на хода на референдума, след Преспа.


Всеки ден, по три пъти на ден, различен потребител изпраща по един или два провокативни туита, които след това биват харесвани и ретуитнати от армия от автоматизирани акаунти, казва той. Идеята е това да оформи "тенденция" в Twitter, която да бъде отбелязана от големите агрегатори на новини, като Time.mk.


"Тяхната цел беше новините да забележат и цитират тези туитове, което би накарало информацията да изглежда по-достоверна", каза той. "След това те препубликуват тези новини, като това оформя едно своеобразно пране на информация".


Според министъра на информацията Дамян Манчевски, който ръководи правителствената кампания "за" референдума за Преспа, голяма част от рециклираното съдържание се състои от фалшиви новини, предназначени да дискредитират споразумението. "Повече от 10 на сто от статиите в този период са чиста дезинформация," казва Манчевски в интервю за БМРР. И допълва: "Ботовете в Twitter бяха основният източник на фалшиви новини".


Фойерверки осветяват небето зад статуята на Александър Велики, чието официално откриване е на централния площад в Скопие през септември 2011 г. Инсталацията на скулптурата е част от културен проект, наречен "Скопие 2014", предназначен да придаде на града по-класически облик

© EPA / Наке Батев

Фойерверки осветяват небето зад статуята на Александър Велики, чието официално откриване е на централния площад в Скопие през септември 2011 г. Инсталацията на скулптурата е част от културен проект, наречен "Скопие 2014", предназначен да придаде на града по-класически облик


Една фалшива история твърди, че хората, живеещи в близост до най-голямата военна база в страната, в централния Криволашки регион, ще бъдат отровени с обеднен уран, придобит с цел военни обучения, ако правителството ратифицира сделката от Преспа и след това се присъедини към НАТО.


Разследване на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията и македонската Лабораторията за разследващи репортажи (ЛРР) проследяват историята до Златко Ковач, 50-годишен американо-македонски гражданин, който работи като вашингтонски кореспондент за руската информационна агенция "Спутник".


Ковач не отговори на запитването на БМРР за коментар.


"Ковач си сътрудничи с редица уебсайтове в [Северна] Македония, които са част от механизма за бълване на пропаганда срещу Споразумението от Преспа", казва главният редактор на ЛРР и заклет пушач Сашка Цветковска
"Историята започва да се разпространява от Ковач във Facebook. Новината веднага е публикувана в Twitter. Десетки ботове я възпроизвеждат, а след това няколко консервативни онлайн медии я публикуват като редовен журналистически материал."


В резултат на това министърът на отбраната Радмила Секеринска прекара седмица в неистово уверяване на хората, че това не е вярно, казва Цветковска.


В дните преди референдума други обезпокоителни неверни истории си проправят път в новините.
Медиите съобщават, че могат да бъдат предприети законни мерки срещу хората, несъгласни със споразумението от Преспа, че необходимостта от отпечатване на нови пари ще доведе до огромна инфлация и че Гърция ще получи карт бланш да прави, каквото си поиска.


Нищо от това не е случайно.


Анти-Преспански демонстратори протестират пред сградата на правителството в Скопие през ноември 2018 г.

© EPA-EFE/Георги Лицовски

Анти-Преспански демонстратори протестират пред сградата на правителството в Скопие през ноември 2018 г.


"Киборг ботове"


В хода на референдума Трансатлантическата комисия за изборен интегритет, създадена по инициатива на базираната в Дания фондация "Алианс за демокрациите", отчита скок в активността на ботовете, използвайки своите инструменти за мониторинг на социалните медии.


"Очевидно става дума за съгласувани усилия да се нарушат демократичните права на македонците и да се делегитимира вота на референдума", казват те в изявление.


Две седмици преди референдума, Дигиталната лаборатория за криминални изследвания (DFRLab) на базирания в САЩ Атлантически съвет, който следи дигиталната пропаганда, публикува изследване, според което крайно десните акаунти в Twitter стимулират кампанията за бойкот. За период от девет дни изследователите анализират всички туитове, използващи хаштаговете "#Бојкотирам " и "#bojkotiram" (#boycott) – общо около 23 800 такива.
Те откриват, че повече от 80 на сто са всъщност ретуити, със съотношение 4: 1 на ретуитите към оригиналното съдържание, което предполага разрастваща се автоматизация.


"Имаше добре координирана, неавтентична дейност, която унищожаваше всички нормални разговори в Twitter", заяви изследователят на DFRLab Канишк Каран пред БМРР. "Вместо да обсъждат, тези акаунти спамваха други и ги бомбардираха с хиляди споменавания и ретуити". DFRLab идентифицира деветте най-активни акаунта в Twitter, които помагат на кампанията да набере скорост - и акаунтът на Костовски, "Cheese" е сред тях.


Визуализация на DFRLab показва най-влиятелните акаунти, свързани с кампанията #boycott. ‘Cheese’ е ‘C4i72’

© DFRLab

Визуализация на DFRLab показва най-влиятелните акаунти, свързани с кампанията #boycott. ‘Cheese’ е ‘C4i72’


Според Костовски кампанията има трима основни ръководители: той, блогър на име Игор Пиповски (чиито профил в Twitter "@m0rban" носи името на популисткия унгарски премиер Виктор Орбан) и Зарко Христовски, македонски уеб разработчик, който живее в Норвегия и е направил уебсайта на кампанията. "#Бојкотирам принадлежи на народа на Македония", пише в Twitter Пиповски, отговаряйки на въпроса на БМРР, за ролята му в кампанията. "Никой не трябва да си присвоява заслугата".


БМРР не успя да се свърже с Христовски, но Костовски изложи разбиранията, за които той твърди, че мотивират всички им. "Ние живеем във време на вихреща се дигитална война", каза той пред БМРР. "От една страна: ние националистите и патриоти, а от другата: интернационалисти, комунисти и бивши комунисти и социалдемократи."


Неговият акаунт "Cheese", който е следван от всеки трети потребител на Twitter в Северна Македония, според анализ, използващ онлайн инструмента за наблюдение на "Statcounter" – не хвърля и сянка съмнение относно целта си.


В обособен туит в горната част на неговия Twitter поток се казва: "Място, където ще намерите много банери, гифове, мемета и други пропагандни материали, които биха били полезни за успешна социална кампания. Мрежа срещу фаталния референдум за промяна на нашата идентичност."


В много отношения Костовски има точно толкова много общо с крайно десните бели расисти в Съединените щати, колкото и с македонските националисти. Неговите постове в Twitter преливат от крайнодесни символи и конспиративни теории. Предишната снимка на профила му в Twitter е била карикатурният образ на Жабата Пепе, любима емблема на Ултра десните. Днес в заглавката му има голямо "Q", препратка към популярната крайно дясна конспиративна теория за заговора "QAnon":"паралелна държава", която крои планове срещу американския президент Доналд Тръмп.


В рядка публична изява Костовски прави обръщение към митинг в Скопие два дни преди референдума, носейки шапка с "Q" и тениска "Make America Great Again"("Да направим Америка отново велика").
"Всички се борим срещу паралелната държава и глобализацията", казва Костовски пред БМРР. "Имаме същите врагове и сходни идеологии." Той изброява популистите, които го вдъхновяват: Тръмп, Орбан, лидерът на френската крайно дясна опозиционна партия Марин Льо Пен и основателят на Британската партия Brexit Найджъл Фараж. В много от публикациите му в Twitter присъства и бившият стратег на Тръмп, Стив Банън.


"Бяхме развълнувани от предизборната кампания на Тръмп и се опитахме да копираме неговата методика и символизъм", казва Костовски. "Искахме хората особено да повярват, че Стив Банън е участвал в кампанията [#boycott]." В един туит от август 2018 г. той предполага, че "незаконното и изменическо" правителството на премиера Зоран Заев е задлъжняло на американския милиардер филантроп Джордж Сорос - позната фигура, която си е навлякла омразата на крайно десните групи.


"Бойкотирайте незаконния #Referendum (референдум) за нацисткото #agreement (споразумение)", добавя той.


Костовски настоява, че той и неговите колеги кръстоносци по клавиатура по никакъв начин не са необичайни.
"В нашата група всички сме просто нормални хора, с нормални работа и семейство и повечето от нас искат да останат анонимни в социалните медии."


Но разследването на БМРР показва, че въпроса с анонимността на Костовски е малко по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед .


Използвайки приложение за сканиране, наречено "Twitterbots", инструмент, създаден с цел е да оценява вероятната активност на ботовете, БМРР анализира резултатите от Twitter на "Cheese" и установи, че средно достига почти 110 "действия" на ден. Компютърните учени твърдят, че всякакъв брой действия - туитове, ретуити, харесвания и други интеракции – които наброяват над 70, предполага, че са впрегнати в действие ботове.
Докато Костовски твърди, че е използвал автоматизация само в първите дни на кампанията #boycott, анализът на БМРР потвърждава, че неговата персона "Cheese" е това, което е известно в бизнесът с "изчислителна пропаганда", като "киборг бот" – полу-човек, полу-машина.


Тези хибриди съчетават алгоритмичната автоматизация с човешка намеса, за да се справят с анти-бот защитите на Twitter, тъй като автоматизацията е строго забранена в социалномедийната платформата.


Приложението за сканиране на "Twitterbots" показва мрежата на "Cheese". Всяка точка-"възел" представлява различен акаунт в Twitter. Предполага се, че червените възли са ботове или киборг ботове, известни още като "ретуитъри", тъй като съчетават реални човешки интеракции с автоматизация

© “Twitterbots”

Приложението за сканиране на "Twitterbots" показва мрежата на "Cheese". Всяка точка-"възел" представлява различен акаунт в Twitter. Предполага се, че червените възли са ботове или киборг ботове, известни още като "ретуитъри", тъй като съчетават реални човешки интеракции с автоматизация


Бен Нимо, специалист по дигитална пропаганда в Атлантическия съвет, описва използването на такива ботове като "игра на числа". "Ако създадете достатъчо на брой фалшиви акаунти и ги автоматизирате, тогава има шанс те да се появят в списъка на тенденциозни теми", казва той пред нашия репортер в интервю за неотдавнашното разследване на Средиземноморския институт за разследващи репортажи (СИРР) в Атина. "Следователно социалните медии са мястото, където с помощта на пет човека и подходяща тактика, можете да създадете впечатлението, че пет милиона души говорят за нещо".


Проучване на мрежата на "Cheese" с помощта на аналитичния софтуер "Sparktoro" разкри, че повече от 38 на сто от неговите последователи биват класифицирани като "фалшиви" – най-вероятно ботове или други инструменти за изчислителна пропаганда.


След запитване от страна на БМРР относно какво правят от офиса на Twitter, за да се противопоставят на подобен вид дейност, бяхме насочени към актуализираната им политика срещу това, което наричат "манипулация на платформата", която включва спам, "злонамерена автоматизация" и използване на фалшиви акаунти.


Компанията отбеляза, че през май 2018 г. е идентифицирала и е оспорила съществуването на над 9,9 милиона потенциални "спам" или автоматизирани акаунтa. През септември обаче Twitter отчита "почти 50 на сто спад в оспорването на заподозрени спам акаунти, в сравнение с предходния отчетен период".


Уебсайтът на кампанията "#boycott". Заглавието гласи: "Македония има собствено име"

© Костас Зафейропулос

Уебсайтът на кампанията "#boycott". Заглавието гласи: "Македония има собствено име"


Диаспорно финансиране


Според Костовски, националистически настроените политици бързат да се присламчат към кампанията #boycott, и да се противопоставят на Преспанското споразумение. Сред тях е Филип Петровски, бивш депутат от дясната опозиционна партия ВМРО ДПМНЕ (коалиция от почти 30 малки десни партии, политически фракции и граждански асоциации), която е участвала в "Македонските бойкоти", Костовски заяви, че двамата са се срещнали през лятото на 2018 г., за да обсъдят работата си заедно. Петровски потвърди за БМРР, че е участвал активно в кампанията за бойкот.


Като основна партия в опозиция, официалната позиция на ВМРО ДПМНЕ спрямо референдума е, че хората трябва да гласуват със съвестта си, въпреки твърденията на критиците, че националистическото крило на партията е било категорично против сделката в Преспа.


"Имаме сериозни доказателства, че центровете на тези онлайн атаки са свързани с опозицията на ВМРО, но те не бяха най-изявените", заяви пред БМРР министърът на информацията Манчевски. Той каза, че всъщност най-острата опозиция към Преспа идва от македонци, живеещи в чужбина. Той цитира, като пример бизнесмен, живеещ в Торонто, на име Бил Николов, който е президент на Македонското международно движение за правата на човека в Канада.


"Най-големите екстремисти в диаспората, като него, са имигранти от второ поколение, които са идвали в страната само няколко пъти на ваканция", казва Манчевски. Костовски заяви, че Николов е финансирал анти-Преспа билборд кампания в Скопие, след като се разапалил по темата онлайн. "Много богати хора с връзки от диаспората видяха какво правим в социалните медии и разшириха влиянието ни", казва той. "Бил Николов беше един от тях."


Запитан за коментар, Николов се обърна към БМРР в туит: "Никой македонски политик (от която и да е политическа партия) няма право да договаря или променя нашето име, идентичност и история. Те атакуват и разпространяват лъжи относно хората, които защитават основните ни човешки права, но не биха се защитили от онези, които признават, че искат да заличат нашата идентичност".


Мето Колоски, президент на Обединената македонска диаспора, туитва подкрепата си за бойкотиране на референдума Преспа през юли 2018 г. Експертите твърдят, че групите от диаспората са се активизирали в усилването на подкрепата за кампанията за бойкот, след като първо започват да се палят в социалните медии


Костовски казва пред БМРР, че движението #boycott е получило няколко хиляди евро от Тодор Петров, лидер на Световния македонски конгрес, неправителствена организация, базирана в Скопие, която се гордее с членове на диаспората от САЩ, Канада, Австралия, Италия и Германия. През 1991 г. Петров се застъпва за използването на звездата на Вергина върху флага на новата държава. Световният му македонски конгрес като цяло е считан за ултранационалистическо движение.


"Световният македонски конгрес има връзки с много македонци по света и е факт, че те подпомогнаха миналогодишната кампанията за бойкот на референдума", потвърди Петров пред БМРР. Междувременно Костовски казва, че други политици "се опитаха да яхнат вълната, която създадохме. И всички поискаха - и получиха - много пари от македонската диаспора".


Според него, един такъв бенефициент е Янко Бачев, президент на проруската партия Обединена Македония - въпреки че БМРР не успя да потвърди това му твърдение.


Помолен за коментар, Бачев каза пред БМРР: "Няма да коментирам за провокатори, работещи за марионетното правителство в Македония". Бачев е забелязан на ескалиралия до насилие антипреспански протест пред парламента през юни 2018 г., който полицията потушава със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.


Хора от цяла Гърция протестират срещу Преспанското споразумение на митинг на площад Синтагма в Атина, на 20 януари 2019 г.

© EPA-EFE / Орестис Панагиоту

Хора от цяла Гърция протестират срещу Преспанското споразумение на митинг на площад Синтагма в Атина, на 20 януари 2019 г.


"Искаме си обратно името"


Разследването на БМРР показа, че гръцките националисти от другата страна на границата също са използвали изчислителна пропаганда, за да предизвикат недоволство срещу Преспанското споразумение.
И тук отново активисти от диаспората играят роля в превръщането на онлайн пропагандата в действия по улиците, като гневът срещу Преспа подхранва най-големите протести в Атина и Солун след тези по време на финансовата криза в Гърция.


"Това е географска ширина, в която през 20-ти век големи на брои групи хора са принудени да мигрират по икономически и политически причини, първо в САЩ, Канада, а след това в Австралия", казва Тасос Костопулос, историк и разследващ журналист в ежедневника "Efimerida ton Sintakton" в Атина. "Именно тези хора, особено второ и трето поколение, участват в бурна битка онлайн, разменяйки си обиди в Twitter със стотици тролове и ботове".


Подобно на "Cheese", един от главните гласове в цифровата какофония от гръцка страна, е хибрид човек-машина, сочи разследването на БМРР.


"АЗ СЪМ ГРЪЦКИ МАКЕДОНЕЦ!", пише в Twitter профила на "Pallas Athena" под изображение на звездата на Виргина. "Ние, 3,5 милиона гръцки македонци, сме уморени да бъдем ограбвани от нашата ИДЕНТИЧНОСТ, ИСТОРИЯ, ИМЕ И СИМВОЛИ! Искаме да си върнем името "Македония"!


Приложението "TweetBotorNot" оценява възможността "Pallas Athena" да е бот на почти 70 процента. Тъй като акаунтът очевидно използва автоматизация в допълнение към реалната човешка намеса, той е това, което е известно в онлайн пропагандния бизнес като "киборг бот"

© Майкъл У. Киърни

Приложението "TweetBotorNot" оценява възможността "Pallas Athena" да е бот на почти 70 процента. Тъй като акаунтът очевидно използва автоматизация в допълнение към реалната човешка намеса, той е това, което е известно в онлайн пропагандния бизнес като "киборг бот"


Общият брой туитове от акаунта на "Pallas Athena" - около 478 000 в рамките на пет години - е ясна индикация за автоматизация, въпреки че голяма част от съдържанието очевидно е генерирано и от човек.


Според анализа на "TweetBotOrNot", софтуерно приложение, което използва машинно обучение за класифициране на акаунти в Twitter като ботове или човешки, има почти 70 процента вероятност "Pallas Athena" да е киборг бот.
Използвайки разширени показатели и инструменти за мониторинг, БМРР извлече и анализира съдържанието, генерирано от акаунта в рамките на седмица - повече от 2500 туитове и ретуити.


Разчитането на данните разкри, че онлайн действията на "Pallas Athena" – човешки потребител или не - потенциално са достигнали до не по-малко от 9.7 милиона други потребители на Twitter за тези седем дни.
Анализът на геолокации показа, че тези потребители са разпределени в 106 точки по целия свят, включително Атина, Торонто, Каракас, Маями и Мелбърн.


Експертите казват, че тези цифри показват силата на изчислителната пропаганда да създавана непрекъснато разширяваща се ехо камера с помощта на един-единствен акаунт.


Приложението за сканиране "Twitterbots" показва "Pallas Athena" в центъра на мрежа от ботове и реални потребители на Twitter - най-добрата дигитална ехо камера

© “Twitterbots”

Приложението за сканиране "Twitterbots" показва "Pallas Athena" в центъра на мрежа от ботове и реални потребители на Twitter - най-добрата дигитална ехо камера


Когато от БМРР писахме на собственика на акаунта "Pallas Athena", получихме в отговор съобщение: "Драги, аз не съм бот."


Тя се идентифицира като постоянно прибиваваща в Швеция македонка, която за пръв път започва да се занимава с Twitter през 2014 г., след като вижда "хората от Скопие да твърдят, че са претърпели геноцид от гърците". "Немислимо", пише тя. "Произхождам от [древния град] на Александър Велики, Пела, и баба ми Елена винаги ми говореше за престъпленията на българи и турци в района.


"Започнах да преглеждам архивни вестници и разбрах, че те [хората, живеещи в сегашна северна Македония] са тези, извършвали истинските престъпления. Така че се заех активно да работя в Twitter по македонския въпрос. "
През април 2018 г. тя става част от публична словестна схватка в "Туитър" с "Cheese"."Лека нощ, побратиме грък," подиграва я "Cheese". "Лека нощ от един македонец от Македония".


"Pallas Athena" отговаря: "АЗ СЪМ ГРЪЦКИ МАКЕДОНЕЦ ОТ ЕДЕСА ПЕЛА В ИСТИНСКАТА ДРЕВНОГРЪЦКА МАКЕДОНИЯ, ОБЛАСТТА, В КОЯТО АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ Е РОДЕН! Вашата страна никога не е била част от древногръцка Македония. " След още подобни реплики и дуплики, двамата киборгски бота се блокират взаимно в Twitter и се заемат с други неща.


За Никос Смирнайос, професор по политическа икономика и социология на медиите и интернет в Университета в Тулуза, да се винят подобен вид предубеждения на технологиите е само една част от случващото се. "Не технологията оформя тази дълбока поляризация в двете държави, а самите общества, които десетилетия наред създават условия за тази изчислителна националистическа пропаганда да поникне и избуи", казва той.


Костас Зафейропулос е разследващ репортер за "Efimerida ton Sintakton" в Атина. Тази статия, редактирана от Тимъти Лардж, е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, с подкрепата на Фондация ERSTE в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  Не можах да изчета всичко, но внушенията, че националистите сме някакви опитни мишки, върху които са приложени модерни въздействия, са смешни и жалки.

  Ципрас му биха шута именно заради Преспанското споразумение, защото си мислеше, че въпреки протестите трябва да изпълни брюкселските заръки. Сигурна съм, че и него са го купили. Не са шепа гърци, мнозинството Гърци не искаха това споразумение.

  "Социологическо проучване, публикувано днес от в. "Елефтерос типос", показва, че около 70 процента от гърците са против Преспанското споразумение. Анкетата на социологическата компания ЕмЕрБи (MRB) показва също, че мнозинството избиратели на управляващата партия СИРИЗА са против споразумението."

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Дъъъълга и безсмислена статия.

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Материал в стил »Мъките и терзанията на еленистичната душа»
  За българо—македонците по интересна е темата ”От братя Миладинови, през Кръсте Мисирков та до превода в ефир на Гарелов” Те това развитие заслужава двойно по дълга статия. На тази тема ефин чех на скоро издаде книга ”История на Македония”. Страхотно четиво, достойно за учебно помагало както в Бг така и в Мк.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Весело

  "...на класическата еленистична емблема.."  Не става дума за елени, а за елини...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Сирок Сокак и Секеринска?! А защо не Цирок Сокак и Цекеринска?

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#5] от "razor":

  Защото според огромна чадт от младите и не толкова българи ”одмор” и ”да одморим” е сръбска дума и не я разбират...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  А " обеднен уран" на северномакедонски е "осиромашен ураниум"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Едно е сигурно, населението по онези територии в голямата си част е българско. Това че населяват област Македония не ги прави македонци. Не съм чувал за мизиици или тракиици.

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  Мдам, когато имаш жалко настояще си измисляш велико минало.
  Успех на Александър Ма.....,пардон Ботът!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  За съжаление " македонскта душа" отдавна е загубена в сърбоманската хватка, а нещата не вървят на добре с всеки изминал ден в югозападната ни съседка ! Да се оправят, не може да живееш вечно с измислен национализъм !

 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Гневно

  Едно е сигурно, населението по онези територии в голямата си част е българско. Това че населяват област Македония не ги прави македонци. Не съм чувал за мизиици или тракиици.
  —цитат от коментар 8 на truly


  Аз съм тракиец!
  По цел ден тракам по клавиатурата.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 12. 12 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 269 Весело

  Каква жалка история са националистите. Двама-трима хитреци прибират даренията от хиляди евро, а останалите - блъскат по цял ден в социалните мрежи за сините им очи.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#8] от "truly":

  Това за съжаление са романтични български представи. Реалността е, че вследствие и на политиката на държавата България, в момента не малка част са с македонско или аморфно самосъзнание.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  "Една фалшива история твърди, че хората, живеещи в близост до най-голямата военна база в страната, в централния Криволашки регион, ще бъдат отровени с обеднен уран, придобит с цел военни обучения, ако правителството ратифицира сделката от Преспа и след това се присъедини към НАТО."
  Наш'те ректуцефали кълват на по-малко. Тука им кажи, че земята е плоска и си свиркай.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Всеки разбира "широк" и "шекер", освен когато не са "преведени" от гръцки.

 16. 16 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 608 Неутрално

  "Сирок Сокак"? Не журналисти, а клоуни.

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  Любопитна статия, която дава представа, колко са зле повечето крайно десни глупаци вярващи в разни абсурдни конспиративни теории.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Весело

  Прави впечатление, че гръцкия журналист е отделил 3 пъти повече място за македонските ботове :)
  Войната на ботовете за налагане на фалшиви новини. Беше интересна препратката към Кеймбридж Аналитика. Те са приложили идеите първи

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2235 Неутрално  Време е макетета да налазят и бълг. форуми кат този.
  Ще стане интересно.

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Весело

  До коментар [#6] от "DDR":Всеки разбира "широк" и "шекер", освен когато не са "преведени" от гръцки.
  —цитат от коментар 15 на razor


  да се надяваме че ако превеждат статия за Родопите от гръцки, няма да се появят имена като "Сирока лака", "Ватак" и т.н. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Време е макетета да налазят и бълг. форуми кат този.Ще стане интересно.
  —цитат от коментар 20 на Нинов


  Това, че ги няма по българските форуми говори много ... и е тема за размисъл.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Весело

  [quote#11:"Платон Фъшкиев"]
  —цитат от коментар 19 на Rex
  По цял ден те тракат, затова си тракиец.[/quote]

  +++++
  Може и тека!Аз съм либерално настроен,кат македонски бот.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 24. 24 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Весело

  Сашо Бота - изтрещял Северномакедонски мастурбаторъ...пърдон типичен консерваторъ , фен Орбанъ , Льо Пенка , Салвини и други изпаднали популистки клоуни
  Такива идиоти в България с лопата са ги ринеш - само му вижте публикациите на Карбофски и хилядите баламурници , вярващи че НПО-та им крадат децата и ги изнасят през гара Подуене за Норвегия, или че в новия учебник за 3-ти клас имало упътване за смяна на пола в домашни условия

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 25. 25 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 855 Весело

  Мдам, когато имаш жалко настояще си измисляш велико минало.Успех на Александър Ма.....,пардон Ботът!
  —цитат от коментар 9 на Платон Фъшкиев


  Днес да не си в почивка? За пръв път виждам твой пост, в който не се споменават ДеБъ, Радан или Грета.

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Улицата се нарича Широк сокак, а не "сирок сокак", както вероятно я изговаря византиеца. Що въобще се публикуват гръцки статии за Македония?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Любопитно

  Някои си сменят душата с финикийски знаци.....познато е по тези ширини ! А как е вероятно да завърши , а....

 28. 28 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Що въобще се публикуват гръцки статии за Македония?
  —цитат от коментар 26 на Пипера е много лют


  Мисля, че това е полезно за нашето по-добро разбиране. Вижда се, че в родовата памет на гърците от Северна Гърция наравно са залегнали "престъпленията на българите и турците". И при нас има нещо подобно към гърците.

 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Споменатия в статията Ковач е един клет антички вентилатор, който в Щатите е изпаднал до там, че да слугува на рушняците.
  Гръчкия акаунт е една женица с психични отклонения.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":


  Дъъъълга и безсмислена статия.
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov


  Наистина е безсмислено дълга, но темата не е маловажна.
  Не знам технически точно по описания начин ли се случват нещата, но резултатите, при това в света, а не в много великата и почти толкова незначителна Македония, била северна или не, са показателни.
  На мен ми се струва, че доста се надценяват тези техники, с помощта на които се пускат всякакви теории и хипотези, които карат хората да вярват в едно или друго, но съм напълно сигурен, че ако човек има акъл, поне в минимални количества, трудно ще се хване на тази въдица и затова, най-ефективната борба с тези по същество фалшификати е образоването на колкото може повече хора.
  Някой беше казал, че единствения вариант за смислено "хвърляне' на пари е да ги хвърляме в образование и култура. Като се достигне критична маса от образовани и отнсително културни хора ( става дума не за мнозинство, а за критична маса), другите проблеми ще се решат по естествен път.
  Докато царува простотията, ботове или най-обикновени клюки и слухове ( да си спомним партийната книжка на Софиянски или костинбродската афера, до ден днешен плашенето с Костов, примерно), ще хващат място.

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":
  " На тази тема ефин чех на скоро издаде книга ”История на Македония”. Страхотно четиво, достойно за учебно помагало както в Бг така и в Мк."

  Какво се разказва в тази книга? Потвърждават ли се или се отричат македонските исторически лъжи?

 32. 32 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тороман":

  "Каква жалка история са националистите. Двама-трима хитреци прибират даренията от хиляди евро, а останалите - блъскат по цял ден в социалните мрежи за сините им очи. "

  Януарски, какво констатираш като ти си същия. Само, че нямаш много акъл и правиш всичко ръчно.
  Тороман, Карма, Хануки, Роко, Маняна, Тиволе, Дон Бульон, и т.н. са регистрации на един човек. ТОВА СИ ТИ. Не мога даже да се сетя за всичките. Общото между изброените "форумци" е, че пишат основно кратки коментарчета по теми за/срещу НПО-та, мекици, расизъм. Обобщено, защитават либерастията. Но тъй като го правиш сам, те разбирам, че не е лесно и на моменти се омотаваш.

 33. 33 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Четейки разни материали в българската и други демократични преси, човек разбира: има националистически ботове, има ирански ботове, има руски ботове, има севернокорейски ботове, както и всякаква друга паплач ботове, които атакуват демокрацията от различни страни. Демокрацията е в опасност, но демократични ботове няма. Да му се не види! Понеже природата не търпи празно пространство ще взема да стана първият демократичен бот. Все пак друго си е да си първи!

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Улицата се нарича Широк сокак, а не "сирок сокак", както вероятно я изговаря византиеца. Що въобще се публикуват гръцки статии за Македония?
  —цитат от коментар 26 на Пипера е много лют


  Македонците вървят стабилно назад. И надолу. Към Александър. Ботът ! Гърците го усещат, както акулата подушва капката кръв в морето. Макетата обаче си го заслужават, защото пак поставят лъжата и фалшификацията пред истината и българската си идентичност ! За пореден път. Резултатът - безпътица !

 35. 35 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 217 Неутрално
 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално


  Що въобще се публикуват гръцки статии за Македония?
  —цитат от коментар 26 на Пипера е много лют

  Мисля, че това е полезно за нашето по-добро разбиране. Вижда се, че в родовата памет на гърците от Северна Гърция наравно са залегнали "престъпленията на българите и турците". И при нас има нещо подобно към гърците.
  —цитат от коментар 28 на razor


  Би било по-полезно , ако се казват историческите истини , а не да продължават да се крият или преиначават.
  Гръцките твърдения за "престъпленията на българите и турците", са върховна наглост на гърците. Все едно турците да говорят за арменски геноцид над турците. Защото гърците точно това правят. Гръцкият геноцид над българското население в южната част на Македония по време на Балканските войни е ДОКАЗАН с Карнегиевата анкета от 1915 година. Малко след това избухва ПСВ от която Гърция излиза победител , а България победена страна. Затова Карнегиевата анкета не придобива международна известност , въпреки , че е писана от авторитетни световно утвърдени хуманисти от различни националности, американец , французин , англичанин , германец и руснак. За да не е популярна Карнегиевата анкета признаваща гръцкия геноцид над българите в Македония, виновни са българите и българската държава. Не сме като евреите и арменците да вдигаме врява по света за еврейския и арменския геноцид. Мълчим си за всички варварства на нашите съседи към българите. Затова милиони българи се отродиха и станаха гърци , сърби и македонци. Продължаваме да си мълчим , когато ни крадат историята. Българският нихилизъм е придобил уродливи размери.


 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да, ама звездата не била елинска, а Македонска.
  При няколко Македонски царства.
  При императора Александър Македонски Велики, също.

  Гърция била "подробност" сред владения на Македонски царе.
  Персия, Египет и много още... Македонски "подробности".

  Двете национални държави са новопроходили факти:
  от 19 и от 20 век.
  Те съществуват.
  А сега де...

  Териториално географски, Македония е древен неувяхващ факт.
  И културното наследство, 2000 летно, или 3000, е неувяхващо и древно.

  Общо. Международно. Трансгранично...

  Всяка национализация на общо международно културно наследство
  представлява краждебна приватизация.

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  "...на класическата еленистична емблема.."

  Не става дума за елени, а за елини...

 38. 38 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#29] от "Пипера е много лют":

  Много са смешни тия антички патриотари - живеят второ поколение в “ упадъчните и гнили , инмериалистически “ държави като САЩ , Австралия, Канада, Холадния и у “Немачко “ и оттам громят либерализма и си плачкат за рублите на Путаран и Орбанчо.
  Абсолютна античка шизофрения ;)

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  UNITED EU UNIION

  Самопределение прави хората каквито са, но не само.
  И преди е имало мобилност и териториално "смесване" на етноси,
  а сега повче.

  Географски: Тракия включва същинска Македония, и много повече
  (даже крайбрежието на Мала Азия).

  Спрямо Олимп, Тракия е веднага на север, заедно с Македония.

  Днревните Македонски царе не са имали много-много итерес
  на още по-север.
  Интересували се от Гърция, на юг от Олимп, и още по,
  Северна Африка и Близия Изток.
  Александър Велики, като по-любознателен побратимител и любовчия,
  оженил се в далечна Балгара а.к.а. Бактрия.
  И, осеял пътя си с градове "Александрия", поне един: в Египет.

  Но Велики не се кротнал в Александрия, нито в родната си Македония,
  а в Вавилон. Там и завършил земния си път.

  А съпругата му Роксана, с невръстен наследник, пристигнали
  в същинска Македония.

  Но запднала Империята, отслабнала без лидер, и от борби за власт.

  След две или три сражения с Рим, Маденоия била повалена.
  Огромната Македонска империя станала огромна провинция на нова империя,
  Римска.
  Населението било поробено буквално, както и не съвсем.
  Други избягали (главно) на север.

  На север, в частност, се разширявала и Римската имеприя:
  до Дунав... и отвъд.
  Така Тракия отвъд Дунава станала Дакия.

  Това било още преди Константин Велики.
  Преди реформирането на цялата Римска империя в християнска.
  Преди схизми между хилядолетна Източна римска империя
  и повече от хилядолетна Западна.

  Впрочем, Кубратотова България била християнски съюзник на Източната римска империя.
  И при следващи Български държави начело с канове, като Аспарух и Омуртаг,
  и при Български князе и царе.

  При Аспарух, България се простирала от Днепър до Коринт, с Дунав посредата.
  Заобикаляйки, естествено, Константинопол.

  При Омуртаг България граничила на Запад с Франкската империя.

  И т.н.

  "Византия" се появила като международно понятие чак след
  падането на хилядолетния християнски Константинопол
  под османско присъствие...

  До коментар [#8] от "truly":

  Едно е сигурно, населението по онези територии в голямата си част е българско.

  Това че населяват област Македония не ги прави македонци.
  Не съм чувал за мизиици или тракиици.

 40. 40 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#20] от "Нинов":

  Преди време имаше - и турци богато, пишещи на латиница, и сърби, и антички югославяни. После Дневник въведе задължителна регистрация и окапаха.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 41. 41 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#31] от "tacheaux":

  Ще я пусна като Новини от вас (ако я пуснат де) и ще дам малка анотация за съдържанието. Определено става за учебник и в двете държави. Или както е казал Хавел на времето —Истината побеждава 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 42. 42 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тороман":"Каква жалка история са националистите. Двама-трима хитреци прибират даренията от хиляди евро, а останалите - блъскат по цял ден в социалните мрежи за сините им очи. "Януарски, какво констатираш като ти си същия. Само, че нямаш много акъл и правиш всичко ръчно. Тороман, Карма, Хануки, Роко, Маняна, Тиволе, Дон Бульон, и т.н. са регистрации на един човек. ТОВА СИ ТИ. Не мога даже да се сетя за всичките. Общото между изброените "форумци" е, че пишат основно кратки коментарчета по теми за/срещу НПО-та, мекици, расизъм. Обобщено, защитават либерастията. Но тъй като го правиш сам, те разбирам, че не е лесно и на моменти се омотаваш.
  —цитат от коментар 32 на z_axis


  Какво е това? Някаква обида ли е? Не знам какво е януарски и какви са тези хора. Не съм влизал отдавна, рядко влизам и видях съобщение на имейла ми, че някой се е обърнал към мен. Какво е януарски - във форума съм от март 2009 г., но почти не го чета. Какви кратки коментарчета, какви мекици? Господине, мисля, че лошо сте се объркали или имате някаква форма на шизофрения.

 43. 43 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тороман":"Каква жалка история са националистите. Двама-трима хитреци прибират даренията от хиляди евро, а останалите - блъскат по цял ден в социалните мрежи за сините им очи. "Януарски, какво констатираш като ти си същия. Само, че нямаш много акъл и правиш всичко ръчно. Тороман, Карма, Хануки, Роко, Маняна, Тиволе, Дон Бульон, и т.н. са регистрации на един човек. ТОВА СИ ТИ. Не мога даже да се сетя за всичките. Общото между изброените "форумци" е, че пишат основно кратки коментарчета по теми за/срещу НПО-та, мекици, расизъм. Обобщено, защитават либерастията. Но тъй като го правиш сам, те разбирам, че не е лесно и на моменти се омотаваш.
  —цитат от коментар 32 на z_axis


  Ето ви например мой коментар от декември 2013 година - не се сещам как и какво да ви докажа, тъй като не разбирам какво говорите:
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/12/29/2211202_vicove_za_opornite_tochki/?ref=id #comment-10

  Мисля, че имаше и друг начин да се провери - някъде на настройки ли беше, не зная, казах ви че почте не влизам тук през последните месеци, дори години. И мисля, че имате някакво болестно състояние, някаква обсесия с въобръжаем враг. Моля ви, не ми пишете, че ми излизат съобщения на пощата, а аз все още държа да отсявам сериозната информация и бях оставил само имейли за най-важните неща.

 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#31] от "tacheaux":

  Книгата показва как и защо възниква македонизма и защо намира благодатна почва още по времето на ВСВ. Има много нелицеприятни неща, както за подръжниците на съвременният македонизъм, така и за тези, които разбират патриотизма като постоянно повтаряне на мантрара, че сърбите са им промили мозъците и за всичко е виновен коминтерна. Книгата обхваща периода от античността та до 2017 година. Ето и линк към нея:
  https://m.kosmas.cz/knihy/107136/dejiny-makedonie/
  Разграби се като топъл хляб ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 45. 45 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 269 Весело
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Ние тука на Балканите страдаме от неизлечим инат.

 47. 47 Профил на Мариа Николаева
  Мариа Николаева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ТА ТО МАКЕДОНСКА НАЦИЯ НЯМА ЗА КАКВА ДУША ИДЕ РЕЧ?

 48. 48 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "samoedin":

  "Македонската душа" е българска душа и тя не е окончателно загубена за българската свяст, най-малкото заради незаличимата по никакъв начин историческа и кръвна връзка.Още нещо - бъдещето на българи и македонци е орисано да бъде общо и неразривно свързано,както миналото!Денационализаторските процеси не са необратими,а хилядолетната култура,история и величие са предостатъчна гаранция за
  виталността,устойчивостта и етническия потенциал на българската нация.Майка България не може и никога не трябва да се дистанцира от своя народ,история и кръв - обратното е път към пропастта!

  Хайдушки копнения
 49. 49 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Темата на статията поставя един много важен въпрос,който касае защитата и пропагандирането на българския национален интерес в медийното пространство и в частност - социалните мрежи.Там граници няма и целенасочената информация и дезинформация е много силно оръжие за постигане на вътрешно- и външнополитически цели.Определено българската кауза в мрежите е твърде слабо защитена,като българите,ангажирани с такава дейност са изключителна рядкост и го правят за собствена сметка,по лично усмотрение и без странична подкрепа,докато така наречените "ботове"(всъщност екипи от реални хора,особено с гръцка и северномакедонска мотивация)подготвят документално обосновани постове и отговори за минути,което очевидно не е по силите на отделен човек.Често съм попадал на антибългарски публикации и с почуда съм установявал,че няма кой да даде достоен отговор при абсолютната възможност това да бъде направено,само че някой е трябвало вече да е помислил за тази възможност.Не
  апелирам за директна държавна политика защото в България има достатъчно патриотични организации,които биха могли да осмислят по-адекватно съществуването си в съвременните условия. А локумите за "диаспорното" финансиране нека да оставим за вярващите.


  Хайдушки копнения
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK