Жаир Болсонаро - една година културна контрареволюция в Бразилия

Жаир Болсонаро - една година културна контрареволюция в Бразилия

© Associated PressТръгнал на кръстоносен поход срещу прогресистките идеи, бразилският президент Жаир Болсонаро изкара много динамична първа година от мандата си - предизвика полемики и уреждане на сметки, за да наложи консервативната си и неолиберална визия. "Винаги съм мечтал да освободя Бразилия от вредните леви идеологии... Трябва да развалиш много неща, преди да започнеш да правиш нещо друго", обясни държавният глава през март по време на официално посещение във Вашингтон.


Въпреки че той постигна някои успехи като одобряването на пенсионната реформа, първата му година начело на Бразилия бе белязана от няколко повече или по-малко критични ситуации, с които успя да се справи, и уволнението на няколко министри и висши чиновници заради идеологически разногласия. Нападайки неуморно "културния марксизъм", той бе взет на мушка от критиците си, по-конкретно заради позицията му срещу субсидирането на продукции с ЛГБТ тематика.


В края на август, когато горските пожари в Амазония предизвикаха силни емоции по света, този "климатичен скептик" не спря да защитава "суверенитета" на Бразилия, като отхвърли каквато и да било чуждестранна намеса в тази област. По същото време, подразнен от критиките на журналистите, 64-годишният Жаир Болсонаро, който спечели президентските избори с 55 процента от гласовете, възкликна: "Пресата трябва да разбере, че аз спечелих, майната му!"
Най-прагматичните кръгове от неговото обкръжение (военните, бизнес средите и селскостопанското лоби) полагат усилия да укротят по някакъв начин неговия нрав, опасявайки се, че едно влошаване на имиджа на страната може да навреди на икономическите й интереси.


Около правителството обаче гравитират по-радикални течения, по-конкретно неопетдесятническите църкви и идеологическият гуру Олаво ди Карвальо, да не говорим за сина на президента, които редовно наливат масло в огъня в социалните мрежи. "Това е едно правителство, което е либерално в икономиката и антилиберално в политиката", обяснява Маркус Нобре, преподавател по философия в Университета на Кампинас.


Стратегия на хаоса


Болсонаро изпитва носталгия по годините на военния режим (1964 - 1985 г.), изпълнени с насилие, и няма особени морални задръжки. В началото на своя мандат обеща да не се бори за преизбиране, но бързо си промени мнението. "Ако народът го иска, ще останем още четири години", обяви той през юни. Популярността му намаля през първите месеци от неговия мандат, но след това се стабилизира: една трета от избирателите дават положителна оценка на представянето му, друга една трета му дават "среден", а останалата една трета - "слаб".


Болсонаро е смятан за победител при почти всички сценарии на изборите през 2022 г. Само неговият министър на правосъдието Сержио Моро, емблематична фигура за борбата срещу корупцията, би бил в състояние да го победи, показва проучване от началото на декември. В икономически план министър Пауло Гедес постигна значителен успех, като прокара в Конгреса трудната пенсионна реформа. Икономическият растеж обаче остава сравнително нисък и в страната все още има над 12 милиона безработни.


Разделение на властите


Според Маркус Нобре Болсонаро използва "хаоса като инструмент". "Той би искал да установи авторитарен режим, но няма средствата за това", допълва преподавателят и предупреждава за риска в това отношение, който носи евентуалното му преизбиране.


Един от синовете на президента, депутатът Едуардо Болсонаро, разпали духовете, като заяви през октомври, че "ако левицата се радикализира, трябва да ѝ се даде отговор", подобен на указа, с който по време на диктатурата бе затворен Конгресът и бяха отменени личните свободи през 1968 г. Въпреки че левицата е фрагментирана и отслабена, разделението на властите продължава да действа в Бразилия - някои укази и законопроекти бяха блокирани или смекчени от Върховния съд или от парламента.


Под натиска на бизнес средите правителството бе принудено, от друга страна, да възприеме прагматичен тон към Китай, обвиняван по-рано, че иска "да купи Бразилия". И поради опасения от наказателни търговски мерки от страна на арабските държави Болсонаро отложи преместването на бразилското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.


Въпреки опитите за сближаване с администрацията на Тръмп Бразилия не бе пожалена от Вашингтон, който обяви през ноември мита върху вноса на бразилска стомана и алуминий. В петък бразилският президент обаче съобщи след телефонен разговор с американския си колега, че Съединените щати все пак са се отказали от това свое намерение. "Той се сблъсква с реалността. В крайна сметка това, което остава от екстремистката реторика на Болсонаро, засяга главно атаката му срещу интелектуалците, срещу идеологията, срещу врага, който няма реална икономическа сила, за да му се противопостави", твърди Жан-Жак Курлиандски от Обсерваторията за Латинска Америка към фондация "Жан Жорес". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1101 Весело

  Много лош и противен е този "нео-либерал", защото е спрял държавните пари на ЛГБТ общността.... за това е "нео", почти наци, Хитлер с човешко лице... най-добре да е провери дали не му е незаконен син ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  за да наложи консервативната си и неолиберална визия
  —цитат от коментар 00 на Статията


  Ей това как го прави, да му... Болсонаро е един протодиктатор - нищо общо няма с европейския и северноамериканския консерватизъм - той е точен аналог с обратен знак на турболевичарите, които са превзели по диктаторски тертип силни позиции в демократичните партии в САЩ и ЕС. Но за разлика от бразилците - северните им съседи си избраха нормален демократ - Обама и нормален консерватор - Тръмп.

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3778 Неутрално

  " Нападайки неуморно "културния марксизъм", той бе взет на мушка от критиците си, по-конкретно заради позицията му срещу субсидирането на продукции с ЛГБТ тематика."

  Каква драма само един президент да се обяви срещу субсидирането на лесбийки, педерасти и подобни ! Жаир Болсонаро може да върши и неща, които не споделям, но е факт, че се бори да изгради Бразилия като една силна, независима и просперираща държава, което никак не е лесно с оглед тежкото положение, в което я завари ! Успех в усилията и реформите, които е необходимо да се предприемат, за да може Бразилия да се стабилизира като една от най - големите и силни икономики не само в Латинска Америка, но и в света !

 4. 4 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Той се сблъсква с реалността. В крайна сметка това, което остава от екстремистката реторика на Болсонаро, засяга главно атаката му срещу интелектуалците, срещу идеологията, срещу врага"
  Само приказки. Враг му е нужен да громи. Не да върши нещо.

  "Това е едно правителство, което е либерално в икономиката и антилиберално в политиката" - каша.

 5. 5 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Весело

  " ...Жан-Жак Курлиандски от Обсерваторията за Латинска Америка към фондация "Жан Жорес". "

  кво да говорим повече!

 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 640 Любопитно

  По дефиниция либералното управление предполага пазарна икономика, основана на частното предприемачество и инициатива, свобода на мисълта, свободно обменяне на идеи, прозрачност на управлението...
  Какво ли прави управлението на Болсонаро антилиберално!? Май други са антилибералите?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 7. 7 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1101 Весело

  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":

  Левите-зелени-анархо-комунисти винаги са били против всякаква форма на незвисими (от тях) сдружения, организации, институции и т.н., за това вият на умряло, когато някой остави бизнеса да харчи парите си както иска, а не за тяхната хранилка ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Една година болсонаровска простотия по линия на приказките, но поне част от министрите си знаят работата.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Достоен политик!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#7] от "100 Рублей за Доллар":

  Има и още нещо. За "левите-зелени-анархо-комунисти" либерално е, когато те забраняват изказването на мнения. Антилиберално е, когато им се забрани да забраняват.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на vsi28597208
  vsi28597208
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":Левите-зелени-анархо-комунисти
  —цитат от коментар 7 на 100 Рублей за Доллар

  Забрави да добавиш лиляво-червените турбо-либерал болшевики.

  100 Рублей, в главата ти сериозно маршируват въображаеми приятели.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  По скоро е без културна, безпардонна и просташка, но какво се очаква от един шапкар миришеш на военни обувки.

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Все още чакаме да видим поне един пример по света, в който неоконсерватизмът да е прокопсал. Хубаво е да си сложим лимит на очакванията, да не заприличаме на комунистите - 100 години провал след провал и все още е жива надеждата, че в Северна Корея, Куба и Венецуела нещата всеки момент ще "потръгнат", за да възтържествува историческата правота.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  От поредицата "популисти- палячовци"!!!

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Май икономиката работи :)

  Май ще го преизберат като Тръмп. :)

  А медиите е ясно че те са враг на народа.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Болсонаро има шанса да компрометира до дъно цяло религиозно течение, каквото е петдесятническото протестантство. Неотдавна хвана пастора им да "благослови" полицаите, застреляли 8 младежи при полицейска операция в гетата.

 18. 18 Профил на slv13604588
  slv13604588
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маняна":

  Не е каша, а най-нормалното нещо на света. Просто не е комунист, нито в икономиката, нито в нищо.

 19. 19 Профил на slv13604588
  slv13604588
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маняна":

  Не е каша, а най-нормалното нещо на света. Просто не е комунист, нито в икономиката, нито в нищо.

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  Задължително се гледа "City of God",за живота във фавелите и после се плямпа за полицейски операции и застреляни"младежи".

 21. 21 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Старата догма за деление "ляво" и "дясно" отдавна не е актуална, след като стана съвсем ясно, че зад системните партии стои един и същ капитал и те периодично си разменят местата в мнима борба.
  Истинското разделение и противоборство, при това "на живот и смърт" е между финансистите-глобалисти, наричани досега либерали, а отскоро, както те самите се опитват да го наложат "прогресисти" и националния традиционалистки консервативен капитал.
  И неслучайно в този дуел като някакъв вододел помежду им се появява темата за ЛГБТ. Тема, на пръв поглед не чак толкова значима, защото нито спадащите към тази общност са чак толкова много, колкото се опитват да ни внушават, нито правата им реално търпят сериозен ущърб.
  Темата е важна, защото е част от стратегията на глобализма за ликвидиране на основната градивна клетка на традиционализма и консервативното общество - семейството.
  Дори индивида да бъде обезличен и изваден от всякакви групи, вяра, религия, пол, националност, култура.... , докато той не бъде измъкнат и от капсулата на тази най-устойчива засега единица - семейството, той не може да бъде напълно пригоден за новия ред и цифровизиран.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Съратниците му се стремят да го укротят :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  Поредната левичарска повръщаня поместена във Франс прес , който иначе има претенциите да е обективна медия. Десните политици и държавни глави трябва да бъдат охулени , окепазени , окаляни, оплюти така , както само левичарите могат. В това отношение са майстори.
  Този словесен буламач не си струва да се коментира. Гнус.

 24. 24 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 281 Неутрално

  "Болсонаро е смятан за победител при почти всички сценарии на изборите през 2022 г. " ахахаха, не се вижда светлина в тунела за либералболшевиките и техните марионетки в Бразилия. Този ги навря грантажите в онзи тунел, дето слънце не огрява. хахах Мед ми капе на сърцето. Имало и нормални нации и кагто гледам повечето НЕ са от нагло-аглоезичният свят. :-) хахах :-)

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 716 Неутрално

  С изумление научавам от статията, че Болсонаро спрял държавните субсидии за гей филмите?!
  Представяте ли си какъв мръсник?! 😂😂
  А аз се чудех защо местната ни джендър либерална дружинка Детелинка толкова го мрази. 😂😂

 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Весело

  До коментар [#12] от "Saint of Me":

  Че то разлика между турбокомунетата на Болсонаро и турбокомунетата на джендърите няма - едни и същи папагали, дето громят врага и налагат диктатура. Евлампи, някой сериозно те е излъгал че Болсонаро има нещо общо с Тръмп - Болсонаро е като Кадафи, Кастро, Ладен, Асад - нищо общо с Тръмп, Рейгън, Буш и истинските консерватори.
  От теб не очаквах да паднеш толкова низко да припознаеш Болсонаро за свестен, само да си контра на турболевичарите - че те утре така може на АОК да скочат - и тя ли ще стане от правилната страна?
  Не им върви на Бразилците - смениха Нинова с Борисов. Тука вече ми цъкна минуса ;)

 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Весело

  До коментар [#16] от "realguru":

  Ще го преизберат като Борисов, като Путин, като Сталин, като Фат Ким, като Ме Чо Пух - целИва се тежка желЕзна десница, коленичи се пред Бащицата да се свети името му, робите "избраха" правилния си господар.


  До коментар [#14] от "cinik":
  Защо забрави Рейгън? А ако говорим за бащата на неоконсерватизма - Вашингтон - да не би да е направил малко?

 29. 29 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#27] от "Deaddark":

  Тая мода наляво и надясно да се етикетират политици че са 'като' Тръмп е пълен смях, всеки е себе си. Умнокрасивците обаче са чудесно първо приближение, не стават за олл ин разбира се но като цяло шибаш умножение по минус едно и си там некъде, после вече се ориентираш прецизно.

  А Баце е мека Мария, Болсонаро едва ли ще остави двайсе кресливеца да му затворят орловия мост :)

  Facing Worlds
 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#29] от "Saint of Me":

  Болсонаро ще свърши гонен като куче - ще си поиграе на диктатор, после бразилците ще си поиграят на бесеница. Най-малкия проблем на Болсонаро са му умнокресливците - те и в Бразилия са под опашката на коня - но когато некадърността му се отрази на консервативните бразилци - а те са огромно мнозинство - сматяй над 90% - тогава Болсонаро ще се радва ако избяга да се скрие в чужда държава под чужда самоличност. В крайна сметка пак е по-малкото зло от някой турболиберал - но то и бразилците са малко преклониглавици като нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK