Десетки частни компании следят без контрол милиони хора през мобилните им телефони

Десетки частни компании следят без контрол милиони хора през мобилните им телефони

© ReutersВсяка минута, всеки ден, навсякъде по света десетки компании почти без регулации и минимални проверки следят движението на десетки милиони хора с мобилни телефони и съхраняват данните в гигантски бази данни."


Така започва основната от пакет статии на "Ню Йорк таймс", резултат от продължило месеци наред разследване за това как такива компании с почти неизвестни имена проследяват движението на поне 12 милиона американци в някои от най-големите градове на страната, включително Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско и Лос Анджелис.


Данните не са от телеком или гигантска технологична компания, нито идват от правителствена програма за следене. Те са от компания за локализиране на потребителите в реално време, почти никога не сте чували за такива (може би само Foursqare е по-известна), но за тях всекидневието ви е книга без тайни. Те виждат къде ходите, с кого се срещате или с кого прекарвате нощта, къде се молите, посещавате ли клиника за наркомани или психиатър.
Това е част от проекта на изданието The Times Privacy и в конкретния случай разказва за достъп до само един подобен файл, съдържащ над 50 милиарда обозначения за разположение на потребителите на телефони в продължение на няколко месеца през 2016-2107 г. Това е най-големият подобен масив данни, който са виждали журналисти и благодарение само на него "Ню Йорк таймс" е проследило конкретни потребители - от висш служител на Пентагона, преминал със съпругата си през големия протест веднага след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп през семейни американци, посещавали редовно мотел за няколко часа до двама полицаи от частите за борба безредици, които иначе се появяват маскирани, за да се защити самоличността им.


Източник на файла е човек, пожелал анонимност, защото го заплашва тежко наказание, ако се разбере, че го е споделил с медиите. Анализатори, потърсени за мнение, са били толкова стресирани от съдържанието и възможностите за злоупотреби с него, че веднага искали да бъдат информирани обществеността и законодателите в САЩ.


"Ню Йорк таймс" е разговарял с десетки компании, специалисти по технологии, адвокати и академични изследователи и те също са били силно разтревожени от наученото. Всички с телефон могат да бъдат проследявани - от жителите на каравани в Александрия в щата Вирджиния до обитателите на луксозни мезонети в Манхатън. Така ясно се видяло например, че десетки потребители (не е проблем да се установи кои са те, защото ясно се виждат домовете им и по адреса се разбират имената им) са посещавали имението Playboy Mansion (някои са пренощували там) или кой е ходил на гости на Джони Деп, Тайгър Уудс и Арнолд Шварценегер.


Данните са събирани през приложения за смартфони, като често достъпът до т.нар. геолокация на собственика е ставал, без преди това да се поиска изричното му съглаие. Програмите са всевъзможни - от такива за прогноза за времето до новинарски приложения. "Ако можехте да видите целия масив данни, никога повече нямаше да използвате телефона си, както досега", пишат авторите на изследването.


"Не ви е нужно много въображение да си представите какво подобна власт за следене може да донесе на авторитарен режим като този в Китай например. В САЩ гражданите със сигурност ще се надигнат, ако правителството се опита да позволи всеки над 12-годишна възраст с проследяващо устройство да бъде следен 24 часа в денонощието. И въпреки това от появата на App Store на "Епъл" американците - приложение след приложение - дават съгласието си на подобна система на частни компании, които са далеч по-малко отговорни от едно правителство."


Компаниите, наричани още "Малките братя", повдигат куп въпроси за националната сигурност, както и за обработването, съхраняването и търговията с подобни данни, контролирани единствено от етичните кодекси или просто обикновената почтеност на служителите на тези фирми. Какво би попречило да бъдат продадени на враждебна държава данните за движението на служител на разузнаването, питат от "Ню Йорк таймс".


От бизнеса настояват, че споделят съдържанието само с проверени партньори, но няма начин това да бъде проверено или контролирано, нито гаранции, че тези информационни масиви не попадат у чужди разузнавателни служби. Оправданието на компаниите е, че хората са приели да ги проследяват, че данните не разкриват самоличността на този, който стои зад тях, както и че инфорацията е защитена. Нито едно от тези твърдения не е валидно, ако се позоваваме на файла, до който получихме достъп, отвръщат журналистите.


Специалисти потвърждават тезата на изданието - няма начин информация за геолокиране, събирана месеци и години наред, да остане абсолютно анонимна.


Разкритието на "Ню Йоркс таймс" открива не само нови възможности папараци и медии за шпионират знаменитости или хора от властта. То ще накара и мнозина журналисти да се замислят как да се срещат с източниците си, защото авторите на разследването казват, че лесно са проследили къде е ходил техен колега от "Вашингтон пост" в Арлингтън, щата Вирджиния.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK