Еволюцията на глювайн - по пазарите в Германия се търсят по-изтънчени вина

Еволюцията на глювайн - по пазарите в Германия се търсят по-изтънчени вина

© Петър КарабоевГреяното вино с подправки е неизменна част от германските коледни пазари, където е забранено да се казва откъде точно идва сгряващата напитка. Източници от индустрията казват за ДПА, че в миналото на щандовете обикновено се е продавало вече приготвено глювайн или търговците използват евтини червени вина от Източна и Южна Европа, за да го греят на място.


Но след десетилетия с евтината напитка посетителите започват да търсят по-високо качество. Както и различен вкус - не толкова подсладено и повече приличащо на местно вино. Затова и все повече са доставките директно от винарни.


Расте търсенето и на бели греяни вина, макар че тази тенденция варира в отделните райони.
Бизнесът с глювайн не е малък - германците са световни лидери в консумацията му и поглъщат годишно около 50 милиона литра. Виното е "анонимно", макар че се позволяват имена от райони със защитени географски наименования като "Нюрнбергско греяно вино". Един от водещите доставчици е баварската "Герщакер груп", която обявява, че приготвя "съгласно тайна традиционна семейна рецепта" появила се при приготвянето на нюрнбергски джинджифилов хляб.


Но групата е в растяща конкуренция с по-малки производители на вино, които започнаха да снабдяват щандовете с 30-50-литрови бъчви, разказва Ернст Бюшер от Института за германско вино в Боденхайм край Майнц. Дори магазините с големи отстъпки вече предлагат греяно вино от винарни.


Бушер обяснява още, че докато някои търговци се открояват с добавянето на подове или спиртни напитки във виното, други се фокусират върху различните вкусове и аромати на гроздето. Любителите на вино с по-малко танини се насочват към португалски или пино ноар сортове, други предпочитат по-кадифен вкус, какъвто създават дорнфелдер или риджънт. От белите все повече се търсят ароматни видове като гевюрцтраминер, мускател или морио-мускател.


Майк Дьоршук, производител на вино от Райнхесен, използва за глювайн над една четвърт от реколтата, а продажбите му са в цялата страна и чужбина. Той предпочита червено риджънт, но ако няма достатъчно количество, се насочва към дорнфелдер.


Следвайки тенденцията към не толкова сладки греяни вина, той използва не повече от 65 грама тръстикова захар на литър. Но не разкрива другите подправки от "Рецептата от къщата на баба Труде". Това е тайна, казва той за състава, кръстен на майка му.


Къде е розето, ще попитате. Германският закон признава за глювайн само червено или бяло вино. Греяно розе все още не се вписва в иначе доста широкия термин "овкусена напитка, съдържаща вино". Затова Дьоршук продава своето орозу като "гореща есен".


Сезонът за глювайн започва в края на октомври и приключва на Коледа и в тези седмици производители и търговци са непрекъснато на крак. Най-добрата температура да се продава е между нула и 10 градуса по Целзий, твърди Дьоршук.


Той вече крои дръзки планове за след две години, защото световното по футбол през 2022 г. в Катар ще е през ноември и декември.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK