Еволюцията на глювайн - по пазарите в Германия се търсят по-изтънчени вина

Еволюцията на глювайн - по пазарите в Германия се търсят по-изтънчени вина

© Петър Карабоев



Греяното вино с подправки е неизменна част от германските коледни пазари, където е забранено да се казва откъде точно идва сгряващата напитка. Източници от индустрията казват за ДПА, че в миналото на щандовете обикновено се е продавало вече приготвено глювайн или търговците използват евтини червени вина от Източна и Южна Европа, за да го греят на място.


Но след десетилетия с евтината напитка посетителите започват да търсят по-високо качество. Както и различен вкус - не толкова подсладено и повече приличащо на местно вино. Затова и все повече са доставките директно от винарни.


Расте търсенето и на бели греяни вина, макар че тази тенденция варира в отделните райони.




Бизнесът с глювайн не е малък - германците са световни лидери в консумацията му и поглъщат годишно около 50 милиона литра. Виното е "анонимно", макар че се позволяват имена от райони със защитени географски наименования като "Нюрнбергско греяно вино". Един от водещите доставчици е баварската "Герщакер груп", която обявява, че приготвя "съгласно тайна традиционна семейна рецепта" появила се при приготвянето на нюрнбергски джинджифилов хляб.


Но групата е в растяща конкуренция с по-малки производители на вино, които започнаха да снабдяват щандовете с 30-50-литрови бъчви, разказва Ернст Бюшер от Института за германско вино в Боденхайм край Майнц. Дори магазините с големи отстъпки вече предлагат греяно вино от винарни.


Бушер обяснява още, че докато някои търговци се открояват с добавянето на подове или спиртни напитки във виното, други се фокусират върху различните вкусове и аромати на гроздето. Любителите на вино с по-малко танини се насочват към португалски или пино ноар сортове, други предпочитат по-кадифен вкус, какъвто създават дорнфелдер или риджънт. От белите все повече се търсят ароматни видове като гевюрцтраминер, мускател или морио-мускател.


Майк Дьоршук, производител на вино от Райнхесен, използва за глювайн над една четвърт от реколтата, а продажбите му са в цялата страна и чужбина. Той предпочита червено риджънт, но ако няма достатъчно количество, се насочва към дорнфелдер.


Следвайки тенденцията към не толкова сладки греяни вина, той използва не повече от 65 грама тръстикова захар на литър. Но не разкрива другите подправки от "Рецептата от къщата на баба Труде". Това е тайна, казва той за състава, кръстен на майка му.


Къде е розето, ще попитате. Германският закон признава за глювайн само червено или бяло вино. Греяно розе все още не се вписва в иначе доста широкия термин "овкусена напитка, съдържаща вино". Затова Дьоршук продава своето орозу като "гореща есен".


Сезонът за глювайн започва в края на октомври и приключва на Коледа и в тези седмици производители и търговци са непрекъснато на крак. Най-добрата температура да се продава е между нула и 10 градуса по Целзий, твърди Дьоршук.


Той вече крои дръзки планове за след две години, защото световното по футбол през 2022 г. в Катар ще е през ноември и декември.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2161 Весело

    вино с подправки е неизменна част от германските коледни пазари, където е забранено да се казва откъде точно идва сгряващата напитка
    __________________
    Германия е северна страна, там виното е гадно, кисело и с гнил послевкус и т.н. за това като го сгреят с ябълки, круши и малко канела и подправки след 2-3 шнапса виното става приемливо дори за изтънчени пияници!
    Честита Коледа на всички!




    Libertarianism is just anarchy for rich people
  2. 2 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4543 Неутрално

    Това е вино от трето-четвъртото изплакване на буретата, едно от най-нискокачествените, независимо какви сортове се споменават.

    Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  3. 3 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3493 Неутрално

    Мохамед не харесва това.

  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5827 Неутрално

    На голяма почит са рецептите на регионалните производители без значение дали е бяло или червено. Аз най-много си харесах едно с ром - беше чудесно.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на sbaleev
    sbaleev
    Рейтинг: 440 Неутрално

    Честито Рождество Христово на всички !

    Аз тази вечер отварям бутилка “Сира- Иво Върбанов”

    Наздраве..

  6. 6 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1692 Весело

    вино с подправки е неизменна част от германските коледни пазари, където е забранено да се казва откъде точно идва сгряващата напитка__________________Германия е северна страна, там виното е гадно, кисело и с гнил послевкус и т.н. за това като го сгреят с ябълки, круши и малко канела и подправки след 2-3 шнапса виното става приемливо дори за изтънчени пияници!Честита Коледа на всички!
    —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


    Не е баш така-имат не лоши сухи бели вина. Но са прагматици и почти не ги изнасят а си ги пият в Немачко. Червените им....са ОК за Глювайн.

    П.С. Как така пропусна да напцуеш корпоратите? Ще се наказваме май!!!
    До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4275 Неутрално

    Когато си пил някога Малага от Бачковския манастир много трудно някое купешко червено ще те впечатли.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4275 Неутрално

    Когато си пил някога Малага от Бачковския манастир много трудно някое купешко червено ще те впечатли.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  9. 9 Профил на kamenof
    kamenof
    Рейтинг: 371 Неутрално

    До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
    Съгласен. Наскоро опитах ризлинг за пръв път и определено ми е фаворит.

  10. 10 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 3937 Неутрално

    Предпочитам смес от мерло, мавруд и сензо. Домашно приготвено, почти без капъшки. Разкош.

  11. 11 Профил на Slick
    Slick
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Пълна помия. Обида да го наричат вино.

  12. 12 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5827 Весело

    До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Верно. Почитател съм на един манастирски ризлинг от манасттира на Света Хилдегард. При това не обичам бяло вино.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4275 Неутрално

    До коментар [#12] от "penetrating":

    Опитай Снежно вино.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  14. 14 Профил на Сатана Ликующий
    Сатана Ликующий
    Рейтинг: 2026 Неутрално

    Римляните са въвели винената култура в Германия, а французите са я рафинирали в районите западно от Рейн. Белите вина са ненадминати. Аз съм ценител на едно евтино вино - шампанизираното Купферберг Голд от Майнц - брут или сект. Във Франкфурт се прави хубаво ябълково вино, но то е специфично. Глювайна е простонародна напитка, твърде сладка, твърде ароматизирана, за да се нарече вино.

    Само простите хора си мислят, че има прости неща!
  15. 15 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3828 Неутрално

    Глювайн, сангрия, нашия пелин - някакви напитки на винена основа... Но нашият пелин (без никакъв патриотечен плам) е много, много над тези 2 подобия на вина!

  16. 16 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1692 Весело

    До коментар [#12] от "penetrating":Опитай Снежно вино.
    —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


    Май имаш изнадподвпредвид ЛЕДЕНО вино (от замразено грозде)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_wine

    П.С. Пишеш за (вино) Малага от Бачковския манастир...Що не пишеш и за КОНЯК от Поморие?!? Герге, Гергеее....Малага е област в Испания, където правят (предполагам) 374 различни вина! Е, в НРБ са кръстосали няколко местни гроздета и пръкнали Пловдивска/Станимашка/Бачковска/'нам к'ва си Малага....Ами наздраве!

    Тук е мястото да споделя една история свързана с един от френския клан Ротшилдовци (те освен банкери са били и винари).

    Та...пита репортер един Ротшилд : Какво е най хубавото вино което сте пили през живота си (пита го някъде през 50те'60те години на миналия век).

    И дядката отговаря: Беше 2-3 г' преди ВСВ. Бях млад, и пътувахме с едно младо гадже по Прованса. Спряхме в едно село, и купихме прашасяла бутилка вино без етикет, няколко багета, и малко сирене и салам. И спряхме до един поток, потопихме си краката във водата и изпихме виното замезвайки с другите неща. ТОВА БЕШЕ НАЙ ДОБРОТО ВИНО което съм пил през живота си:)
    До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

    -------------------
    Предпочитам смес от мерло, мавруд и сензо. Домашно приготвено, почти без капъшки. Разкош.
    —цитат от коментар 10 на Vlado Nikolov


    Ей за туй чета Дневник: Коментарите под статиите са кратно по интересни от статиите, и по информативни! Не бях чувал за грозде/вино "сензо"-и туй научих. БЛАГОДАРСКО!!!
    До коментар [#10] от "Vlado Nikolov":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  17. 17 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5827 Весело

    До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Ледено вино. Опитвал съм няколко немски. Не съм пробвал австрийски и кандадски. Не ми хареса. Полусухо с много захар, става да го пиеш, "замезвайки" със сладкиши :)
    Иначе интересно да се пробва, но дотолкова.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4275 Неутрално

    До коментар [#16] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    https://bg.wikipedia.org/wiki/Станимашка_малага

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  19. 19 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5827 Весело

    До коментар [#16] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Да, ледено вино. Не емоят тип.
    Що се отнася до историята с Ротшилд и аз съм я чувал същата, значи е истина.
    Няколко от любимите ми вина са негови (Едмонд). Les Granges от От Медок (ежедневно, заради цената от 18 евро), Шато Лафит (много скъпи), Шато Мутон (още по-скъпи), Померол (има различни цени), Сент Емилион (има поносими цени под 100 евро) - все на избите му. Част от тях обаче съм ги пробвал по веднъж, два пъти заради "ужасните" цени :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  20. 20 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 1146 Неутрално

    При мен това се нарича glögg. Различава се от немското glühwein заради различните подправки и повечкото захар. Много добавят водка. Да си кажа честно, въобще няма вкус на вино. Не ми харесва.

    ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
  21. 21 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 1146 Неутрално

    До коментар [#16] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Пич, понеже знам че си гастроном и ценител, препоръчай нещо само да е на сносна цена. Аз бих могъл да върна услугата като ти препоръчам различни видове чай и скоч. Обичам вино, ама не съм познавач. Към този момент вкъщи имам мерло и сира.

    ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
  22. 22 Профил на vtv64
    vtv64
    Рейтинг: 294 Неутрално

    В Мюнхен за първи път опитах Ризлинг от района на Баден. Прекрасно вино, и дори не беше толкова скъпо. След години опитвах Ризлинг от веригата Реал, в Есен но беше от друго място и не толкова ароматен... но като цяло от белите вина Ризлинг-а ми е фаворит. От червените Чилийски, едно от Бразилия и няколко Френски... разбира се Български има доста. Да не им правя реклама. Глювайн-а е за весели простодушни германци...да не обиждаме виното с тази напитка. Коледа е, нек бъдем щастливи и весели. :)

  23. 23 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1692 Весело

    До коментар [#16] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Да, ледено вино. Не емоят тип.Що се отнася до историята с Ротшилд и аз съм я чувал същата, значи е истина.Няколко от любимите ми вина са негови (Едмонд). Les Granges от От Медок (ежедневно, заради цената от 18 евро), Шато Лафит (много скъпи), Шато Мутон (още по-скъпи), Померол (има различни цени), Сент Емилион (има поносими цени под 100 евро) - все на избите му. Част от тях обаче съм ги пробвал по веднъж, два пъти заради "ужасните" цени :)
    —цитат от коментар 19 на penetrating


    За цените си прав! Ама като стиснат евреЙ просто СПРЯХ да пия "етикети" и "цени", и почнах да пия "вината", това някъде преди 25 г'. Бая често хойках до Италия, и имах 'зимане даване с винари. И се случи че на едно посещение и сбирка там опитах и едно Петрус (към $2,000 бутилката от производителя), и едно Шато Лафит от порядъка на $3,000+ бутилката. Безспорно страхотни вина!!!

    На следващия ден пихме с "моя човек" едно по таквозинка Малбек, от порядъка на $ 10-12. И си признах пред него-онези вина бяха ЧУДЕСНИ, ама не бяха 2-300 пъти по добри от твоя Малбек. Да не говоря за това че не мога да си позволя да купувам вина на подобни цени. Он се позасмя и каза-ами пий ВИНО а не ЕТИКЕТ и се радвай на добро здраве без да се разоряваш/страдаш финансово.

    Е, от тогава без да ме е срам пия вина които ми се харесват ЛИЧНО, па били те от порядъка на $10-30 (трите го'Уеми Б + А струваха около $30, цена екс'фактори в Италия, по онези години). Не че понякога не дигах пози с нещо по скъпарско, ама...това бяха "пози".
    До коментар [#19] от "penetrating":

    ---------------
    До коментар [#16] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Пич, понеже знам че си гастроном и ценител, препоръчай нещо само да е на сносна цена. Аз бих могъл да върна услугата като ти препоръчам различни видове чай и скоч. Обичам вино, ама не съм познавач. Към този момент вкъщи имам мерло и сира.
    —цитат от коментар 21 на tsyrvulan


    Мерси за коплимента (настроение леко засрамено, ама доволно).

    Виж, ще споделя кои бяха моите постоянни вина в София (бях там между 2010 и 2017): Двата купажа на Тера Тангра в тетрапак 3 л-Мерло, Сира, Мавруд и Каберне Совиньон (по две от тях във всеки купаж, забравих двойките). Струваха 15-18 лв/3 л, и според мен биеха по качество куп други вина от по 15++ лв/б. Същото и за Телиш (Мерло, Каберне Совиньон и още един купаж с нещо друго) на цени 25 лв/3 л. Което ми се харесваше при тях е че бяха еднакви, за разлика от бая други вина които две бутилки купени заедно бяха различни на вкус.

    Но'ман'с ланд (от порядъка на 12-15 лв/б) също бях ОК за моя вкус. Вината на Братанови също бяха ОК, на цени под 15 лв/б. Мезек/Катаржина също бяха ОК. И Санта Сара правят добри червени вина, ама на тройни цени от тетрапака на Тера Тангра/Телиш. Та...за в къщи поркахме с мойте гости тетрапак, ама КОЛИЧЕСТВА:като добър клиент ми ги доставяха в къщи на магазински цени, минимум поръчка 4 тетрапака, веднъж на 2-3 седмици. Като ходех на гости при други-влачех бутилки Но'ман'с'ланд/Мезек/Катержина.

    Виж, виното е въпрос на вкус. Лично аз обичам по...."рунтави" вина, по тежки, по танинови, па и да нямат толкоз "боди". Други обичат "по заоблени" вина, по плътни такива (с "боди"). Не че са лоши-И ТЕ СА ЧУДЕСНИ! Просто моя вкус е такъв.

    ТовА относно червените вина. Бяли вина по мой вкус (сухи и без тинтири'минтири с дъбови стърготини) много трудно се намират по магазините и мрежите. Единствени Братанови, и свищовския Винпром правят такива (Шардоне и Совиньон Блан)-на тях им усещаш дъха на гроздето, не на дъба. Преди време пуснах 2-3 фотоновини относно белите вина, след уикенда ще се поразровя и ще ти дам допълнителна информация за белите вина.
    До коментар [#21] от "tsyrvulan":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  24. 24 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1692 Неутрално

    До коментар [#21] от "tsyrvulan":

    Обещах да дам инфо за бели вина-изпълнявям! ПРЕДСРОЧНО: Тук почна зимата-дъждове и студ (8-10 градуса ПЛЮС) та отложих планираното пътуване до Ерусалим и си кютам в къщи.

    Та...линк към "фотоновина" относно свестните (по МОЯ стандарт) БЕЛИ вина в България. Само да добавя-търсех в магазините (Омега/Аванти/Меик 98) и не ги намерих. В Меик 98 имаха нещо близко, ама не беше същото.

    https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2016/10/20/2844976_in_vino_veritas/?pic=3

    ---------------

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  25. 25 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1692 Неутрално

    До коментар [#21] от "tsyrvulan":

    Обещах да дам инфо за бели вина-изпълнявям! ПРЕДСРОЧНО: Тук почна зимата-дъждове и студ (8-10 градуса ПЛЮС) та отложих планираното пътуване до Ерусалим и си кютам в къщи.

    Та...линк към "фотоновина" относно свестните (по МОЯ стандарт) БЕЛИ вина в България. Само да добавя-търсех в магазините (Омега/Аванти/Меик 98) и не ги намерих. В Меик 98 имаха нещо близко, ама не беше същото.

    https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2016/10/20/2844976_in_vino_veritas/?pic=3

    ---------------

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK