Черна гора прие закон за религията на фона на протести и арестувана опозиция

Черна гора прие закон за религията на фона на протести и арестувана опозиция

© Stevo Vasiljevic, REUTERSПарламентът на Черна гора прие закона за религиозните общности, който накърнява интересите на Сръбската православна църква, на фона на протести и изгонени депутати от опозицията.


В подкрепа на закона гласуваха 45 депутати от 45 присъстващи в 81-местния парламент. Гласове "против" и въздържали се нямаше, тъй като гласуването протече след принудителното извеждане от залата на опозиционните депутати, които бяха задържани от полицията.


Съгласно новоприетия закон религиозните общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г., когато Черна гора става част от Сърбо-хърватско-словенското кралство (по-късно Югославия). Сръбската православна църква казва, че това ще я лиши от имуществото й, включително средновековни манастири и храмове. Правителството отрича това.
Населението на Черна гора е предимно православно, като основната църква е Сръбската православна църква. Отделната Черногорска православна църква не е призната от останалите православни църкви. Президентът на Черна гора Мило Джуканович обвини Сръбската православна църква, че следва просръбска политика и се опитва да подкопае държавността на Черна гора.


По-рано депутатите от опозиционната коалиция Демократичен фронт поискаха да се внесат изменения в текста в диалог със Сръбската православна църква. Управляващата коалиция отказа да внесе изменения в текста и опозицията заяви, че няма да позволи гласуване на документа.


Гласуването на закона завърши със сбиване между депутати от управляващата коалиция и от опозиционното движение Демократичен фронт (ДФ). На пуснат от пресслужбата видеозапис се вижда как някой хвърля в парламентарната зала балонче със сълзотворен газ, а след това опозиционни депутати разбиват един от апаратите за гласуване и се стига до сбивания, в които се включват около половината депутати в 81-местния парламент.


Охраната на парламента изведе принудително опозиционните депутати от залата, след като те заплашиха, че няма да позволят да се гласува законопроектът, който според тях е насочен против Сръбската православна църква в Черна гора.


Опозиционният депутат Марина Йочич пусна в страницата си във "Фейсбук" видеозапис, който показва как охраната принудително извежда опозиционните депутати от залата. Опозиционният депутат Славен Радунович съобщи в страницата си във "Фейсбук", че полицията е арестувала всички депутати от опозиционната коалиция Демократичен фронт и че лидерът на участващата в тази коалиция Демократична народна партия Милан Кнежевич е с пострадало коляно. Другите опозиционни депутати са в добро здраве.


В същото време стотици просръбски опозиционни активисти в Черна гора протестираха в столицата Подгорица. Десетки полицаи поставиха метални заграждения, за да спрат достъпа на демонстрантите до парламента в Подгорица. Според властите протестът е забранен, защото не е бил обявен своевременно.


Протестиращите, сред които имаше сръбски православни свещеници, се молиха и пяха религиозни песни. В отделни прояви просръбски протестиращи блокираха пътища в различни градове на страната.


Сръбската православна църква в Черна гора прикани към спокойствие и заяви, че ще сезира международни организации заради, по думите й, "грубата заплаха за свободата на вероизповеданията в Черна гора".


Премиерът Душко Маркович се срещна с водача на Сръбската православна църква в Черна гора митрополит Амфилохий. След срещата митрополитът заяви, че църквата е поискала правителството да отложи парламентарната процедура по законопроекта за след 7 януари, когато някои православни страни честват Коледа по Юлианския календар.


Лидерът на опозиционната Демократична народна партия Милан Кнежевич заяви, че в протестите има арестувани, сред които и брат му, предаде ТАСС. Кнежевич заяви в парламента, че премиерът Душко Маркович е обещал демонстрантите да не бъдат бити или арестувани. Той заплаши, че ще държи премиера лично отговорен, "ако и косъм падне от главата" на брат му.


В отговор премиерът Маркович заяви, че трябва да бъде спазван общественият ред. "Докато блокирате пътища, може някой да умре, защото не е успял да стигне навреме до болница, а освен това хората не могат да вземат децата си от детски градини. Затова полицията извършва арести. Това е конституционно и законово задължение на държавата", заяви премиерът.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Тежък удар за сърбоманите в Черна Гора...

  Eddie lives... somewhere in time!
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  Знаех си аз, че не е било заради религията точно.
  За имоти иде реч.
  Вие нали знаете, че бпц е най-крупният земевладелец измежду всички институции в България?
  Явно спц е настъпана по големия мазол също.
  П. П. Видеото от боя е много некадърно, нефелна работа.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Декеатизацията е в ход. Както винаги особено справедлива и изключително законна. :-)

 4. 4 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Който сее ветрове, жъне бури! Сърбите сяха доста ветрове миналия век и сега е време да си получат бурите.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 5. 5 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 230 Неутрално

  "религиозните общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г., когато Черна гора става част от Сърбо-хърватско-словенското кралство (по-късно Югославия)".
  "Сръбската православна църква казва, че това ще я лиши от имуществото й, включително средновековни манастири и храмове."

  В извесетн смисъл сръбските брадати чернодрешковци са прави. След 1918 година насъпва мрачно средновековие в земите на Сърбо-хърватско-словенското кралство (по-късно Югославия)".

 6. 6 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 284 Весело
 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Значи пак за имоти и пари ставало въпрос.
  Иначе, по православната традиция всяка независима страна има правото да обособи автокефална църква.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#1] от "tigervi":
  До коментар [#2] от "АзКлавдия":
  До коментар [#4] от "andreas_hofer":
  До коментар [#5] от "zaki":
  До коментар [#6] от "fio41315648":
  До коментар [#7] от "PavelCZ":

  Комунистът във вас се обади и възрадва от национализацията на църквата.

 9. 9 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Каква е тая натовска държава дето арестува опозицията и гласува закони докато ги няма?ЕС няма ли да вземе отношение към станалото?

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":

  Тавариш, имотите да си на Черна гора, просто Сръбската църква ги национализира по време на съветската окупация. СССР си замина, Югославия също - Черна гора е редно да си получи откраднатите имоти обратно.

 11. 11 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":Тавариш, имотите да си на Черна гора, просто Сръбската църква ги национализира по време на съветската окупация. СССР си замина, Югославия също - Черна гора е редно да си получи откраднатите имоти обратно.
  —цитат от коментар 10 на Deaddark


  Кога е била съветската окупация, кога е извършена тази национализация? Как така при комунистите църквата е национализирала държавни имоти?
  Разкажи сега историята!

 12. 12 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":


  До коментар [#1] от "tigervi":До коментар [#2] от "АзКлавдия":До коментар [#4] от "andreas_hofer":До коментар [#5] от "zaki":До коментар [#6] от "fio41315648":До коментар [#7] от "PavelCZ":Комунистът във вас се обади и възрадва от национализацията на църквата.
  —цитат от коментар 8 на Virgin


  Черногорци искат да живеят в "чиста и свята република", в която има разделение между светска и религиозна власт, без сръбско-руски надзор над вътрешните им проблеми. Какво се е случило след 1918г в Черна Гора ? Ако сръбската църква там притежава "вековни манастири", т.е. от преди 1918г. то няма от какво да се притеснява. Тя има от какво да се притеснява: от загубване на заграбени земи под сръбски диктат след 1918. Много ясна е и реакцията на про-сръбската опозиция. Бой, чупене на изборни машини, заплахи "няма да позволим" и прочее велико-сръбски мурафети. Учуден съм, че българи могат да подкрепят това безобразие (от което наши сънародници в западните покрайнини или Македония страдат и днес).

 13. 13 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 706 Неутрално

  ... национализацията на църквата.
  —цитат от коментар 8 на Virgin


  Не на единствената църква, а на чуждата църква. Черна гора не се е присъединила доброволно към Сърбия.

  Eddie lives... somewhere in time!
 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":

  Друго би било, да четете, преди да пишете. Ако една религиозна общност не може да си докаже имотите, то те са на държавата и в това няма нищо комунистическо. Ако има дарителска грамота (от средновековието), нотариален акт или завещание, в което съответната религиозна общност е бенифициент - от времето след 1700 година, дори да се намери само писмено свидетелство, че еди-кой си имот е на еди-си кого (например в хроника) - това е доказателство и се приема.
  Ако няма никакъв подобен документ, имотът се смята за държавен. Толкова. Ако е специфичен имот - да кажем храм или манастир, държавата може да го остави за ползване на съответстваща религиозна общност, да й го наеме или да й го дари - с това имотът се официализира и от там нататък има ясен правен статут.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 706 Неутрално

  ...Ако сръбската църква там притежава "вековни манастири", т.е. от преди 1918г...
  —цитат от коментар 12 на gavrilov


  Черна гора е била теократична монархия, князът е бил едновременно и митрополит. Интересно доколко черногорската църква формално е била подчинена на сръбската църква или е била автокефална?

  Eddie lives... somewhere in time!
 16. 16 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#11] от "Локомотив":

  Сръбската църква е национализирала църковни имоти в Черна гора. Комунизмът свърши, заграбеното се връща. Ти би ли искал Гърция да вземе имотите на БПЦ?

 17. 17 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Весело

  Гледам и Маша с мазната коса се изказала, че този закон бил неправославен.Сори, тагарищи.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#15] от "tigervi":

  Средновековната архиепископия/митрополия на Зета е била част от сръбската патриаршия от нейното дефиниране през XIII век. През периода след 1500 година е била доста самостоятелна, тъй като е била пряко дирижирана от фамилията Ньегуш, но организационно си е оставала в рамките на сръбската патриаршия. Проблемът настава след унищожението на Печката патриаршия в края на XVIII век - Вселенската Патриаршия се опитва да централизира управлението на православните в свои ръце. Но успешното въстание на Караджорджевич и създаването на автономна (1814) и независима (1878) Сърбия поставя въпроса за приемствеността на църковната йерархия. Този въпрос е решен на практика "по традиция", но значителната независимост на Зетската епархия оставя възможности за тълкуване, още повече, че има прецедент - Вселенската Патриаршия е признавала нейната автокефалност начело с митрополит през XIV век.
  Съединението на Кралство Черна Гора и Кралството на Сърби, Хървати и Словенци през 1918 не е било никога без правни въпросителни, в периода 1940-44 съществува васално Кралство Черна Гора в рамките на Италианската Империя (Кралство Италия + колониите + протекторатите).
  Последното за сега обособяване на Черна Гора като самостоятелна държава през 2006 след преходен период от 2003-6, отново отваря дебатите по въпроса.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#12] от "gavrilov":
  " Учуден съм, че българи могат да подкрепят това безобразие (от което наши сънародници в западните покрайнини или Македония страдат и днес)."

  Учуден си от реакцията на българските сърбомани? Че те са по-сърби от самите сърби. Не търси нищо българско в тях.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1075 Неутрално
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Любопитно

  Арести на опозиционни депутати за гарантиране на реда?
  Предполагам и на стабилността :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK