"Коледа без вина" - колко е важно подаръците да са етични

"Коледа без вина" - колко е важно подаръците да са етични

© Associated PressМенструалните чашки или контейнерите за отглеждане на червеи може и да не са на първо място в списъка на всеки за коледен подарък, но със засилване на антиконсуматорските настроения т. нар. етични компании се надяват да увеличат продажбите си тази година.


Близо две трети от потребителите в световен мащаб предпочитат да пазаруват от фирми, които отразяват личните им ценности, според данни на компанията за проучвания Accenture.


Социалните компании - тези, които подпомагат решаването на екологични и социални проблеми като бездомничеството или отпадъците - виждат възможност да печелят по това време на годината.
"Всеки продукт със социален елемент заличава вината от покупката, която наистина е голям проблем за консуматорството - именно това чувство на вина", казва Дейв Линтън, основател на социалната компанията за раници и сакове Madlug. Компанията с централа в Арма, Северна Ирландия, е основана през 2015 година, за да осигурява чанти за децата от системата за социални грижи, с които да могат да пренасят вещите си между домовете, а не да използват торби за смет.


Madlug прилага модела "купи едно - подари едно". При него при всяка покупка дете или бездомен получават сак или раница. "Хората по-често правят избор с мисълта, че ако ще харчат, по-добре е това да има и някакви положителни последици", обяснява Линтън.


Без значение дали става дума за наемане на коледна елха, направа на украса у дома, купуване на изживяване, а не предмет, или пълен отказ от подаръци, отношението към подаръците се променя.


Близо една трета от британските потребители посочват, че миналата година са купили подаръци, които вредят по-малко на околната среда, а според 38% е важно подаръците да имат някаква етична стойност, сочат данни на компанията за потребителски проучвания Mintel.


Около две трети от потребителите са на мнение, че търговските вериги имат отговорността да насърчават покупки, които замърсяват по-малко.


По-малко отпадъци


"Тъй като хората все по-ясно съзнават последиците от масовото консуматорство за околната среда, има тенденция, целяща коледните навици да станат по-малко разточителни", изтъква Чана Барам, старши анализатор на сектора на търговските вериги в Mintel. "Независимо че като цяло хората ще продължат да пазаруват масово за празниците, е важно търговците и марките да насърчават по-етичното потребление", допълва тя.


За търговците, чиито бизнес модели са основани на продажбата на възможно най-много стоки и на провокирането на желание чрез маркетинг, тази промяна в отношението може да представлява предизвикателство.


Голям брой търговци разчитат много на ноември и декември за бизнеса си, но растежът на продажбите е пряко свързан с променящата се нагласа на потребителите и с включването на екологични и социални послания в маркетинга.


Компанията за туристическа екипировка Patagonia, която е сертифицирана етична компания, както е добре известно, пусна реклама в "Ню Йорк таймс" през 2011 година, с която призоваваше хората да не купуват едно от якетата й по време на Черния петък, деня на големите намаления в края на ноември.


Тази година стотици търговски вериги заеха подобна позиция. Кампанията "Зелен петък" обърна внимание на последиците за околната среда от масовото потребление. При все че големите търговски вериги разгласяват сега екологичните си и социални заслуги с мегабюджети за маркетинг, за социалните компании може да се окаже трудно да бъдат чути.


Секторната асоциация Social Enterprise UK си партнира с германската технологична марка SAP за пускането на указател за подаръци, произведени от социално ангажирани компании, тази Коледа. Социално ангажираният сайт за електронна търговия Supermarket, появил се в отговор на недоволството, че няма място, от което да се правят покупки от социални компании, отчете значителен интерес към етичните си подаръчни кошници.


Подаръчните кошници, които включват изделия като чай от компания, наемаща бежанци, и бира, направена от остатъци от хляб, представляват около 70% от продажбите на сайта, който заработи преди около година, посочва основателят му Джейми Палмър.


Той казва, че корпоративните клиенти също проявяват все по-голям интерес към етичните компании, като се стремят да се откроят, купувайки подаръци, които са различни и демонстрират ценностите им.


"Прозрачността засилва още повече натиска върху компаниите (...) да бъдат по-прозрачни за многото различни елементи във веригата си на доставки. Това изтласква тези въпроси директно на върха на списъка им с приоритети", заключава той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Харесвам Патагония :)
  Съзнателен зелен отпечатък. А може и зелен отпечатък в съзнанието

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Разстроено

  "заличава вината от покупката"

  Да не дава Господ тия да вземат властта. Комунизма ще ни се стори като песен.

 3. 3 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 578 Неутрално

  И аз искам да купувам стоки, произведени от цигани, но не намирам такива.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Поредния маркетингов трик как да пазарувате повече :)

 5. 5 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1055 Весело

  Без прошуто и синьо сирене може, но Колега без вина?!??

  ХАХА
  Интерсно защо левите-зелени-анархо-комунета не агитират за Коледа без никакви подаръци??!?
  Тогава ще сме най-еко и меко, но техните спосори не одобяват това :-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 6. 6 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Е, това е стар трик на пропагандата и манипулацията: набиването на чувство за вина. Вина за всичко, за което може да се сетите, че ядете месо и мляко, че в Африка гладували, че имало бедни и бездомни, че на работниците вАзия им плащали малко, че някъде имало суша, че температурите се качвали или падали... абе за какво ли не.
  И не се насърчава разумната консумация, а се въвеждат някакви измислени критерии като въглеродни отпечатъци и други затоплистки глупости.
  За мене разумната консумация е да не се замърсява природата, да се събират разделно боклуците, да не се изхвърля храна, да не се купуват излишни неща, да не се ползват еднократни стоки винаги когато е възможно, да не се сменя често домакинска техника и да се ползва градски транспорт в градовете. Това го правя не заради затоплистите, а защото смятам че е разумно и правилно.

 7. 7 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 346 Неутрално

  В първия момент си помислих че ще либерал-болшевиките ще забранят консумацията на вино по време на Рождество, но се успокои.
  Някакви компании са си сменили политиката на продажбите - голяма работа.

  Common sense !
 8. 8 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Отделно от екологията и човешките права, не харесвам масовото купуване на подаръци само защото има такава традиция. Много от тези подаръци сменят собственика при първия удобен случай - стават "преходни". Не носят радост, превръщат дните преди празника в малък кошмар... Често трябва да се купуват за хора, които слабо познаваме, което е и причината да не улучим...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 9. 9 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Аз па НЕМАМ ГРАМ ЧУСТВО ЗА ВИТА - С КВОТО И ДА ЗАМАРСЕВАМ!
  АЛО, ВОЕННИТЕ И ПРАВИТЕЛСТВАТА: начи може да правите атомни бомби, нови супероръжия, да горите керосин в битки, да избивате БЕУЗ ВИНА?
  Защо аз да имам? Че мойна вреда е в геометрична прогресия по-малка!
  При това, медиите прават така, че да се винуваме масовката, а вие, военни и атомвни замърсители - чисти кат ъслза, полезни и богоизбрани?
  НЕ СТАВА ТАКА. ИЗБИВАЙ, СТИГА ПРОПАГАНДИРА.
  Мислим да замърсевам ПОВЕЧЕ! ИЗОСТАВАМ ОТ ВАС И СИ МИСЛИМ, ЧЕ АКО СТАНЕМ ГОЛЕМ ЗАМЪРСИТЕЛ, може и да заслужим уважение - кат вас.

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Вече не купувам подаръци, просто подарявам гифт кард и нека да си купуват по техен избор. Много е неприятно да си дадеш парите и да купиш нещо излишно за приятелите си.

 11. 11 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 585 Весело

  Точната дума е "ирония" - маркетинга ,като основен инструмент на консуматорското общество /или ,простичко казано :как да направим така ,че хората да купуват повече излишни неща ?/ се е загрижил за ценностите ...... И то за Коледа ,превърната от същите тези компании от религиозен празник в рекламна кампания на Кока Кола например.
  Всъщност горния материал е типичен пример за маркетинг - зеленото е модно ,сега е момента да пратим купувачите за "зеления" хайвер под нов бранд ,като ги накараме да се чувстват етични ,докато чакат на опашката.
  ПС . С резултата от кампанията, борда на директорите ще може да си позволи нов бизнес джет с който да отлети до някой ,ама наистина зелен остров в Индийския океан..............

  Не отговарям на хейтъри.
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Много пара в свирката 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Компания, която наема незаконни мигранти, етична ли е?

  Цялата лакърдия в този " материал " е заради тази пропагандна опорна точка!

 14. 14 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Забележете как свързват купуването на подаръци от " етични " компании с чувството за европейска ВИНА!

  И ТО ПО КОЛЕДА!

  Пропагандното внушение е, че европейците по Коледа да виновни!

  За това да дадат пари за мигрантите?!?

  Тия надминават болшевиките по пропаганда!

 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Купувам без ни най-малко чувство за вина. Изработил съм си парите, не съм ги крал. И съм си платил данъците, които никак не са малки.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "PavelCZ":

  Виновен си, понеже си бял, мъж и християнин!
  Че и хетеросексуален.

  Тези характеристики те правят виновен априори!

 17. 17 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 315 Любопитно

  О.К.-а случайно да знае автора какво точно се празнува?Що за празник е Коледа-Рождество Христово,знае ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK