Шафранът - златна мина за България

Шафранът - златна мина за България

© Associated Press



Хасан Тахиров е на 69 и науми ли си нещо, не мирясва. От девет години работи за идеята България да произвежда шафран и да стане износител на луковици, а после да създаде и собствена марка продукти, разказва Вилдан Байрямова за "Дойче веле".


Той живее на Стръмни рид в Родопите до телевизионната кула. Оттам гледа как земята опустява, как тютюнът си е отишъл от планината, а с него и хората. Но идеята за шафрана го вълнува отдавна. Избягал от България през 1973 г. едва на 20 и успял в Швеция с верига магазини. Ходил е в Иран още по времето на Пахлави. Там от приятели разбрал как и в суровия климат на планината може да се препитаваш с шафран.


"Реално в България идеята за производството на тази скъпа култура се роди през 2009 година. Беше ми омръзнало да слушам министри и политици да казват, че нещо трябва да се прави, а никой нищо конкретно не предлагаше. Ето аз я предлагам", казва той.


Началото




Със съпругата му Рени купили първите 70 кг луковици от Турция и ги раздали в около 30 села в Кърджалийско, за да пробват почвите. Засадили и в двора на къщата си и още първата година се уверили, че тази култура се развива идеално, независимо от структурата на почвите. После Тахиров решил да пробие и в държавните опитни полета. Пътувах много пъти до БАН, носех от моя разсад, предложих да опитаме в Пловдив, Русе, Враца, Видин. Беше нужно научно доказателство, че има почва за шафрана у нас. Това лилаво чудо вирее в цялата страна", убеден е пионерът.


През 2015-а той основава Българската национална асоциация за производство на шафран и биологични шафранови продукти. Членовете й вече са над 6500 с общо около 10 000 дка площи, а има и производители извън асоциацията. Хасан и Рени обработват 60 декара. Според него това производство е десет пъти по-леко в сравнение с тютюна, заетостта е само месец и възвращаемостта е бърза. "Не е като да чакаш пари по европроекти за ябълкова градина например. Според нашите статистики парите от един декар шафран се равняват на прихода от 300 декара пшеница или поне 70 декара лозе. Къде в Родопите толкова земя на едно място! За шафрана инвестираш през август и през юни вече имаш луковиците, 100 процента си връщаш вложеното, а през октомври-ноември береш цветовете. Това е наистина спасение от обезлюдяването", казва Хасан. И допълва, че все повече млади образовани хора от градовете се връщат към наследствените си имоти на село – шафранът ги привлича.


През май тази година представители на асоциацията са сключили договор с Китай за 600 тона луковици от България, азиатската държава обаче иска хиляди тонове. Договор има и с Иран, създава се център за развитие на шафрана в България. Лобистът за алтернативния земеделски поминък обяснява, че иранците са лидер в света по производство на тази култура, те продават няколкостотин вида негови продукти. "Не е за вярване – тази страна е хилядолетен производител, а сега ние ще изнасяме луковици за там. Полезно е и за двете страни – ние се нуждаем от техния опит, а те от нашите луковици, които се развиват много по-бързо поради подходящите климатични условия в България", обяснява разпалено той.


Планът "Шехерезада"


През 2018 година пътувал с българска делегация в Иран. Разговаряли с икономическия министър Емил Караниколов – разбира се, че за шафрана. Той му възложил да разработи 5-годишен план за производството, да направи проектосметка за това колко трябва да вложи държавата и да опише прогнозите за развитието. "Направих го. Посочих, че ако държавата инвестира първоначално един милион евро, създаде голямо опитно поле, започнем със сто тона или към 10 милиона луковички, засадим двеста декара първата година, то само след година ще имаме 50 милиона луковици. Те се размножават много интензивно, след което се дават на производителите. Ако 5000 производители с по половин декар засадят по 25 000 луковици, условието е следващата година да върнат обратно също толкова. Така се изгражда пирамида – тези хора създават още толкова производители, осигуряват им първичния материал. А след пет години засадените площи в България могат да станат един милион декара и 100 000 семейства в планинските региони ще имат постоянен поминък и годишен приход от около 30-40 000 лева. Излиза, че държавната инвестиция в едно семейство е десет евро. Това звучи като приказка от 1001 нощ, но не е. Аз не живея в приказките на Шехерезада, обработвам си земята и печеля, затова знам", уверява Хасан.


Миналото лято той е предал детайлния си план на министър Караниколов, но до момента не е получил одобрение. Хасан не знае дали изобщо е разглеждан и обсъден, само си повтаря, че няма право да се ядосва. Голямата му цел е България да създаде собствена шафранова марка, която би конкурирала и "Нестле" – шафранова вода например. "Тази култура е златна мина. Нали ако бутилка вода с екстракт от шафран е с 50 стотинки по-скъпа от обикновената минерална, ще я предпочетете заради безценните й качества. Или ако в бебешките и детските храни има такава добавка. В други страни се прави чай, сапун и какво ли още не, това е много продаваема стока."


До Швеция и назад


Избягал от комунизма през 1973 с приятел – през Сърбия, седмица пеша из планината, с влак до Марибор, после през Алпите пеша. В Австрия останал малко над година в емигрантския лагер в Трайскирхен до Баден, недалеч от Виена. "Защо ли - на 20 вече бях ядосан, преследваха ме. На едно тържество за 9 септември в моето село Фотиново се добрах до микрофона и извиках: "Хора, слушайте ме, най-голямата лъжа в света е комунизмът!". Тогава бях ученик в Техникума по икономика в Хасково. И накрая през 1989-а се яви и доказателството за думите ми. Образованието си по икономика продължих в Швеция, основах свой бизнес в Малмьо. Там живях до 2000 година", разказва Хасан.


Свръхдинамиката на западния живот го изтощила, връхлетяла го и трагедията с двете деца – дъщерята с тежка форма на аутизъм, сина си изгубили едва 12-годишен. "Тогава започнах да пия безконтролно, не исках да съм жив. Но шведите ме прибраха на задължително лечение за две години. Отказвах алкохола за кратко, но после пак Всяка улица, всяко дете ми връщаше спомените. Лекарите ме посъветваха да сменя средата. Избрах да се върна в родния си край, в моите Родопи, а Рени е неотлъчно до мен", казва той. И вече обмисля следващия си ход – за лилавите полета на България и живналите селища.

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 37 Любопитно

    Той е!
    Шафранът ще доведе България до просперитет,и ше ни спаси от кървавите ръце на диктатора Путин!

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  2. 2 Профил на Да вярваме на истината
    Да вярваме на истината
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

    Пропускаш, че като дойде ДъБъ на власт ще развием огромен зимен туризъм базиран на разходки със снегоходки както пише в Програмата им.

  3. 3
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  4. 4 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4092 Неутрално

    "... е предал детайлния си план на министър Караниколов, но до момента не е получил одобрение. "



    Ами някой журналист да отиде при Караниколов и да му зададе въпроса, защо?

    Скоростен индекс "Y"
  5. 5 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4092 Неутрално

    Браво на човека, България може да направи огромен пробив, само държавата малко да се размърда, което естествено, не е много вероятно да се случи...
    А иначе, шафранът вече го има и под формата на таблетки, с клинично доказана ефективност, за борба срещу стреса и безпокойството.

    Скоростен индекс "Y"
  6. 6 Профил на samoedin
    samoedin
    Рейтинг: 4001 Неутрално

    Няма работна ръка, а в отглеждането на шафран всичко е ръчно ! Тепърва трябва да се изгради сериозна мрежа по изкупуването му, преди да говорим за неговите перспективи. Но липсата на хора, живеещи извън големите градове, е най - сериозния проблем пред земеделието у нас и такъв ще си остане и занапред !

  7. 7 Профил на gr52
    gr52
    Рейтинг: 1372 Неутрално

    До коментар [#4] от "hamiltonf":

    А за Борисов и Гешев време - кога? Не разбираш приоритетите...

  8. 8 Профил на bosev.asen
    bosev.asen
    Рейтинг: 644 Неутрално

    БРАВО на човека! Добрата новина е, че има още много такива примери за успешни идеи и иновации в България... хубаво би било медиите да ги представят в детайли, защото те могат да бъдат заразителни!

  9. 9 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 2181 Неутрално

    До коментар [#6] от "samoedin":

    идеята е шафранът да замесети тютюна, давайки по-добра алтернатива, на настоящите хора, занимаващи се с отглеждането му.

  10. 10 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8197 Неутрално

    Хасан Тахиров дава акъл на турците, да се откажат от тютюна и да гледат шафран, ама те си знаят своето и после крънкат субсидии.

  11. 11 Профил на cinik
    cinik
    Рейтинг: 1911 Неутрално

    Малко реализъм няма да е излишен. Бизнес-планът сякаш преписва историята на първата борсова пирамида - с луковиците за лалета в Холандия през 1634 г. Ако производството скочи 20 пъти, цените няма да са същите.

    ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
  12. 12 Профил на Чудик
    Чудик
    Рейтинг: 226 Неутрално

    До коментар [#10] от "Роси":

    Бай Хасан е объркал адреса! Не на пл. „Княз Александър I“ 12, а в Боянските сараи е трябвало да прати проекта и съдбата му щеше да е друга. Това без хидроинженерство и хидромелиорация няма как да се случи в България.

  13. 13 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 2801 Неутрално

    До коментар [#9] от "Нинов":

    Освен това в статията пише, че ще иска да изнася луковици, за отглеждане на които имало добри условия. Това не е чак толкова досадно, като пощенето на цветчетата едно по-едно.

    ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
  14. 14 Профил на cinik
    cinik
    Рейтинг: 1911 Неутрално

    До коментар [#10] от "Роси":Бай Хасан е объркал адреса! Не на пл. „Княз Александър I“ 12, а в Боянските сараи е трябвало да прати проекта и съдбата му щеше да е друга. Това без хидроинженерство и хидромелиорация няма как да се случи в България.
    —цитат от коментар 12 на Чудик


    Там са на мода индийските биволи

    ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
  15. 15 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5175 Неутрално

    Браво на бай Хасан! Държавата няма да инвестира в това, точно заради ДПС. Ако хората започна с 30-40 хиляди годишен доход. Те ще станат независими и ДПС (а и ГЕРБ и БСП) няма да може да ги манипулира и изнудва срещу гласа им.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  16. 16 Профил на dosetliv
    dosetliv
    Рейтинг: 1398 Неутрално

    Шафранът може да пробие в БГ, но дори и затова трябва да се препечата статия от ДВ
    —цитат от коментар 3 на дерибеев


    Статия от дойчевеле е задължителна, понеже шафран са почнали да садят и в Тюрингия. И там се очаква да стане мега яката работа
    https://www.welt.de/regionales/thueringen/article202402840/Safran-Ernte-in-Thueringen-Experten-mit-Qualitaet-zufrieden.html

    Начинанието на др Тахиров е полезно. Ако имаме повече шафран, ше има и повече шафрантии.

  17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
    Котаракът на Шрьодингер
    Рейтинг: 1494 Неутрално

    До коментар [#15] от "penetrating":

    +++ Освен това в цялата схема липсват калинките и главанаците.

  18. 18 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 1832 Неутрално

    Разумна алтернатива на тютюна, но мазната политическа корпорация "ДПС" няма да допусне тази разумна алтернатива, защото чрез нея не може да държи в подчинение машината си за гласуване чрез държавните субсидии!!!!

  19. 19 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4092 Неутрално

    До коментар [#11] от "cinik":

    Огромен недостиг има за таблетна форма, и пускането му на пазара за хранителни добавки, и 50 пъти да скочи производството, пак няма да е достатъчно.

    Скоростен индекс "Y"
  20. 20 Профил на AModoMio
    AModoMio
    Рейтинг: 963 Неутрално

    Шафранът все пак е най-скъпата подправка и може би си заслужава да се отглежда.
    Краят на септември засадих 5 луковици в сандъче на терасата. Учудващо бе, че много бързо цъфнаха, а сега около всяка луковица има по 2-3 нови луковици.

    "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
  21. 21 Профил на samoedin
    samoedin
    Рейтинг: 4001 Неутрално

    До коментар [#9] от "Нинов":

    " идеята е шафранът да замесети тютюна, давайки по-добра алтернатива, на настоящите хора, занимаващи се с отглеждането му.
    "

    Идеята е добра - шафранът вирее на подобни почви, на които се отглежда и тютюна, но той е култура, която не може да бъде механизирана и всичко е на ръка. Това са луковици, които трябва да се разсаждат постоянно и да се поддържат, отделно червените власинки също трябва да се селектират много внимателно. Тютюнът също се гледа ръчно, без помощта а механизация, но проблемът е, че хората, които го берат, отдавна вече не им се занимава със земеделие и емигрират масово в страни от ЕС ! Най - големите производители на Шафран са страни като Иран и Турция, но това са държави с по над 80 милиона население, ние нямаме толкова работна ръка....

  22. 22 Профил на stalker
    stalker
    Рейтинг: 448 Неутрално

    Много разумна идея за заместването на тютюна с шафран.
    Има и предприемчиви хора.

    Common sense !
  23. 23 Профил на UJC4040
    UJC4040
    Рейтинг: 533 Неутрално

    До коментар [#19] от "hamiltonf":

    ++++++
    България е твърде малка, за да повлияе на цените по света.

    По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
  24. 24 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Неутрално

    Да пожелаем лични успехи на този човек и да намери своето щастие в живота след ударите, които е получил.

    Дано тази държава и управляващите я поне веднъж да загърбят собствените си гъхьве и да помогнат за нещо полезно за много хора и за държавата като цяло.

    За колегата който пише за спада на цената след увеличаване на добива, вероятно е така но цената е достатъчно висока към момента, за да останеш на прилична печалба...

    Модератора е неадекватен!
  25. 25 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 523 Неутрално

    Едва ли ще ви позволят големите продукционисти.

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  26. 26 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4092 Весело

    До коментар [#23] от "UJC4040":

    Отделно, дори и цената да падне, шафрана ще навлезе много по-масово на пазара, ще стане масово използван, като черния пипер, например, и печалбите дори ще бъдат по-големи...

    Скоростен индекс "Y"
  27. 27 Профил на stalker
    stalker
    Рейтинг: 448 Неутрално

    До коментар [#24] от "Ivan_":

    Да, така е.
    Един мой приятел се зае с отглеждане на лешници.
    Направи си насажденията преди години, много наши познати му се чудеха на акъла, защото си имаше не лошо заведение в центъра на София, но той ги изненада с резултатите от това си начинание.
    Оказа се изключително успешно и сега непрекъснато търси терени за развитие на нови насаждения.
    Няма никакви проблеми с реализацията, качеството на ядките е превъзходно, всъщност той е лесно инженер, който по обясними причини нямаше как да влезе в системата.
    Но ето че наученото в Лесото му помогна много.

    Common sense !
  28. 28 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Неутрално

    До коментар [#27] от "stalker":

    България има възможности , а и позиции по отношение на определени селскостопански продукти, просто трябва да се възползва. Ако няма промяна бяхме на първа позиция в света и с лавандулата...

    Отделно във страната има много неща от които може да се печели много добра, за правене на пари България е добро място.

    Модератора е неадекватен!
  29. 29 Профил на stalker
    stalker
    Рейтинг: 448 Неутрално

    До коментар [#28] от "Ivan_":

    Да, ние сме най-големия производител на лавандулово масло в света.
    Специално за лешниците, човека беше приложил изключително грамотен подход - избор на почви, микро климат, изложение, сортове посадъчен материал.
    Въобще професионална работа.
    Съвсем наивно беше ходил в началото до министерството на земеделието, ама там му бяха казали"чекай малко"...

    Common sense !
  30. 30 Профил на Корки
    Корки
    Рейтинг: 2626 Неутрално

    Развитието на бизнеса пак опира до посредници, а те са зависими от администрация и мафия. Ще бъде жалко да станем свидетели на кървави битки за пазара.

    Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  31. 31 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 2801 Неутрално

    До коментар [#29] от "stalker":

    нашите политици ги боли фара, ако те и шефовете им не са в схемата

    ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
  32. 32 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Неутрално

    До коментар [#29] от "stalker":

    Селскостопанският бизнес си е бизнес.
    Следва да го разбираш и да работиш професионално.
    Ако не го правиш си оставаш дребен производител, който се блъска по цял ден за да сложи хляб на масата... гтладен няма да остане, но до там...

    Модератора е неадекватен!
  33. 33 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 1972 Неутрално

    Наистина звучи като приказка. Влизам в google да чета за шафрана. Аз за разлика от Хасан не приемам министър Караниколов за човек.

    "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
  34. 34 Профил на Да вярваме на истината
    Да вярваме на истината
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#3] от "дерибеев":

    В Павликенско вече гледат много шафран. Но гледат и плодове и зеленчуци.
    Както и в статията пише половин декар е оптимално за семейство.
    Въобще се гледат всякакви нетипични за България неща. Гледам на пазара какво карат производителите
    А що се отнася за държавните дотации при 4 лева цена на Розовата магия домати високодобивни 36-те лева на декар може само да разсмее производителите в Поликраище например:)

  35. 35 Профил на gr52
    gr52
    Рейтинг: 1372 Неутрално

    Малко реализъм няма да е излишен. Бизнес-планът сякаш преписва историята на първата борсова пирамида - с луковиците за лалета в Холандия през 1634 г. Ако производството скочи 20 пъти, цените няма да са същите.
    —цитат от коментар 11 на cinik


    Ми не е така. Шафранът е изключително скъпа подправка. Там, където не могат да си го позволят, просто не го употребяват, или използват куркума. Но и да можеха да си го позволят, винаги съществува недостиг. Поинтересувай се от цените и употребата му. Пазар, който поради спецификата на производството на самия шафран, трудно ще бъде наситен. Аналогията не е с лалето - "лалета не се ядат", по-скоро с черния хайвер. Проблемът е най-вече този, който посочва колегата Самоед в №6. Имаш ли представа що за чудо е да измъкваш на ръка червените тичинки на сини минзухарчета, колко хора и с какво търпение при всеки от тях трябват за тази работа, и как се правят количества? Човекът затова се е насочил към отглеждането на луковици, но не от тях се прави самата подправка. Идеята му е да намерим будали, на които да си пробутаме луковиците, а те после да си дърпат тичинка по тичинка от цветчетата.

  36. 36 Профил на gr52
    gr52
    Рейтинг: 1372 Неутрално

    До коментар [#15] от "penetrating":

    В последно време не съм много убеден, че бедните хора се манипулират и изнудват по-лесно от богатите. В случая, ако родопчани, например, станат безумно богати, достатъчно ще бъде някой да държи в ръце износа на продукцията им... А и богатите, освен че далеко не са независими - един Гешев в комплект с един Цацаров напълно им стигат, са и нещо като корпоративен електорален клиент. Пристигаш с чантата с документите, говорите си известно време и след това всичките им работници гласуват за кого требе да се гласува. Та, чантата, значи, о отношение на бухалката, е същото хеликоптер "Апачи" срещу прозорците ти, в сравнение... пак с бухалката.

  37. 37 Профил на gr52
    gr52
    Рейтинг: 1372 Неутрално

    До коментар [#16] от "dosetliv":

    Ами... То сега козметиката е по-различна. Пък и колко повече? Ти жена без един тон козметика на масичката си виждал ли си? То е било навремето... Пристига, значи в селото красавица, "белосана и червосана" с екологично чисти продукти и трудовото селячество, което и по миенето на лицето не си е падало много, щото то вода от гераня трябва да мъкнеш за тази работа, е наясно с професионалната й дейност. Тогава козметиката, освен всичко останало, е прикривала и годините трудов стаж. Щото не са били предимство при определяне на почасовото заплащане.

  38. 38 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    За шафран не знам, не е традиция у нас, но можем залеем света на висококочествен ШАРЛАН- НЕРАФИНИРАНО , СТУДЕНО ПРЕСОВАНО слънчогледово олио!
    По състав и полезни ненаситен и полиненаситени мастни киселини превъзхожда зехтина, да не говорим никакъв прекрасен вкус имат салатите с него!

  39. 39 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Любопитно

    До коментар [#38] от "Phaeton.":

    Да превъзхожда зехтина, малко трудно.
    Ако превъзхождаше зехтина целият свят нямаше да се блъска за зехтин, а за слънчогледово олио.
    Нямаш начин да изкараш по-качествена растителна мазнина от растение, което е еднодневка в сравнение с дърво.
    Не зная кой те е лъгал, но си провери източникът на информация...

    Модератора е неадекватен!
  40. 40 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1197 Весело

    До коментар [#11] от "cinik":

    Именно! Ако не избързаме, някой друг ще го направи. Доколкото разбирам, в идеята ома просперитет за поне 20-тина години. Забележи само поръчките от Китай!! Докато той се развива, пазар ще има за какво ли не...
    А може да вземем и субсидии от ЕС за това.

  41. 41 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1383 Неутрално

    Мой приятел беше купил много изгодно нещо като 200-250декара към Брезнишко или Трънско - дъбови горички, ливади, през обширното имение имаше и някаква малка река.
    Планът му бе да завъди там прасета от една полудива странджанска порода, които не искат специално хранене, а само дъбови жълъди в достатъчно количество. Може тук-там да се насадят ниви с картофи, моркови, ряпа и цвекло, за да имат какво да изровят и да разнообразят менюто си.
    Отглеждат се сами, сами се размножават, което умре-умре, няма никакво въздействие с лекарства, антибиотици и т.н.
    Иска се само внимателно наблюдаване и в определен период - "бране на реколтата" от екологично и био- месопроизводство от един истински чист регион.
    Високо ценена продукция на всички пазари в цяла Европа. Хамон, прошуто, жамбон, салами от прасета - по същество от дивеч.
    Добре де, ще попитате - а как не стават плячка на вълци и лисици, на хора и т.н.? Имало било решение! Цялото имение се загражда с шипкови храсти от някакъв американски сорт - многодобивни с едри плодове (допълнителен доход), стават на гъст жив плет - една плътна, много трудна за преодоляване преграда и върши работа не само да не влезе който и да е, ами и да не избяга някое заблудено прасе.
    На пръв поглед - само позитиви. Евтина земя, екологична и ценна продукция от природна фабрика, която се самовъзпроизвежда.
    Познайте къде се препъна - няма хора, които да работят дори и немногото работа, която се иска.
    Това трябва да се има предвид, такива са реалностите.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  42. 42 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    До коментар [#39] от "Ivan_":

    Нямаш начин да изкараш по-качествена растителна мазнина от растение, което е еднодневка в сравнение с дърво.

    И що да няма начин?

    И какво значение има дали е дърво или храст?

    Що се отнася до съдържанието на шарлана- така е, както съм го написал!

  43. 43 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Неутрално

    До коментар [#42] от "Phaeton.":

    Защото слънчогледа е едногодишно растение, даже не е храст. От там всичко свързано с това едногодишно растение коренова структура, растеж, начин на събиране на вещества от почвата и като краен резултат съдържание на плода не могат да се сравняват със едно дърво, каквото е маслината.

    Затова!

    Модератора е неадекватен!
  44. 44 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2864 Весело

    До коментар [#6] от "samoedin":

    Гледам гащниците са ти натракали сума ти минуси а грам хабер си нямат по въпроса !

    Един приятел се хвана и като дойде месецът на интезивен труд за който се споменава в статията става пишман !!

    Да не говорим , че се чуди какво да прави със събраното - да го дава на безценица или да рискува с чужбина и да не види нищо !!!

  45. 45 Профил на Kosta Delev
    Kosta Delev
    Рейтинг: 1062 Неутрално

    Браво на човека - предлага нещо разумно, от което да спечелят трудолюбиви хора и то без да разчитат на цоцането на еврофондове - това е цяла епоха напред в мисленето на българския предприемач!

  46. 46 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    До коментар [#43] от "Ivan_":

    Няма такова нещо!

    Синтезът на ННМК И ПННМК, които са изключително полезни, зависят от физиологията на растенията, а не от почвата и корените.

    Няма никакво значение дали е дърво , храст или трева.

  47. 47 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Весело

    До коментар [#46] от "Phaeton."

    Викаш всичко зависи от физеологията на растенията и от корените и почвата нищо не зависи...

    Добре нашият, голям си признах те.
    То и при човекът така, всичко зависи от храносмилателната система, какво подаваш през устата е без значение....

    хайде остани си жив и здрав и ходи да провериш как слънчогледа с неговият централен корен на 3-4 метра дълбочина и останалата част от кореновата му система, която е на 40-50 сантиметра дълбочина си захранва физеологията....

    Модератора е неадекватен!
  48. 48 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    До коментар [#47] от "Ivan_":

    Физиология, мой човек, биохимия, ензими, синтез- все неща, непознати за теб!

    Не зависят от дълбочината на корените!

  49. 49 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Весело

    До коментар [#48] от "Phaeton.":

    Приятел, хайде като си толкова запознат, вземи си направи един полеви опит.
    Засади си слънчоглед и като се развие до етап цъфтеж, отрежи му корените и остави "биохимия, ензими, синтез" тези непознатите за мен неща да си свършат работата и ела ми докарай да видим какво съдържание ще имат семките от този слънчоглед.

    така де те корените нали са без значение всичко е въпрос на синтез, ензими и биоимия...

    Хайде жив и здрав и стига си се излагал повече.

    Вместо да се хабиш тук давай развивай нишата и избивай рибата със слънчогледовото масло...

    Модератора е неадекватен!
  50. 50 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    До коментар [#49] от "Ivan_":

    Физиология означава, че едно растенийце, което едвам се подава от земята, синтезира вещество, убиващо раковите клетки или незаменима аминокиселина или силна отрова!

    Ти не се излагай повече
    с твойте дълги корени!

    Тропическата растителна биосфера, наречена лабораторията на природата, е с плитки корени!

  51. 51 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 2732 Неутрално

    До коментар [#41] от "Торбеш":

    То затова тоя бизнес си е семеен. Ти си бачкаш сам. Ако успееш да хванеш жената и децата бива. :)

    Тук там хващат ромите да бачкат. Ама вече и тях ги мързи и ходят повече в строителството където надниците пак скочиха.

    Другото е зърнарите където всичко е механизирано и плащат сериозни заплати на механизаторите.

    А иначе аз познавам няколко дето си имат семейни ферми и освен някой заблуден работник те си опъват каиша. Единия има трима сина, дето ходиха в града, учиха разни неща. Ама после се върнаха. Видяха че има кинти и като им се работи за себе си, а не за друг - нещата се наредиха.

  52. 52 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Весело

    До коментар [#50] от "Phaeton.":

    Колега, пишеш си с човек, който по една случайност има в градината си от тази плиткокоренната тропическа растителност под формата на дървета авакоадо и манго. това което ти си чел аз го имам на живо.
    Сега да те светна, че във съседство имам и маслини.

    хайде сега познай, от кои от трите изброени дървета се добива най-хубавата и полезна растителна мазнина, че ако не знаеш авокадото и то може да се използва за растителна мазнина...

    та прав си, природата е невероятно, но е направила така, че дърветат са по-добрите лабораторийки от едногодишните растения...

    хайде бягай да философстваш приципно...принципно си прав и слънчогледът също прави необходимото, за да създаде растителни мазнини.
    Само където ние се хванахме да спорим за това какво е качеството на тези мазнини .
    И качеството е такова, че същата тази природа е развила маслиновото дърво да бъде най-доброто към момента нещо на планетат за производство на най-качествената растителна мазнина.

    Но пак ти повтарям, остави ни нас неуките тук и бягай бързо да започваш епохалноновият и известен само на теб бизнес с който ще изкбиеш рибата да намачкаш зехтина със слунчогледово олио,

    УСПЕХ!!!!

    Модератора е неадекватен!
  53. 53 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 2031 Неутрално

    Поредния лов на балъци! Ще отглежда луковици, но няма да бере цвят и да отделя шафрана! Ще прави клъстър с мераклии да забогатеят.....
    Българите са с плитка памет и ще се вържат, особено ако им осигури и "изгодни кредити"... както на мераклиите да отглеждат охлюви и охлювния клъстър!!! Помните ли????
    Байно, ходи да ловиш балъци другаде, Дневник го четат предимно грамотни хора!

    Русия- проказата на планетата Земя.
  54. 54 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 2031 Неутрално

    Браво на човека - предлага нещо разумно, от което да спечелят трудолюбиви хора и то без да разчитат на цоцането на еврофондове - това е цяла епоха напред в мисленето на българския предприемач!
    —цитат от коментар 45 на Kosta Delev


    Я прочети предния ми коментар!

    Русия- проказата на планетата Земя.
  55. 55 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    До коментар [#52] от "Ivan_":

    Айде сега, добре че си ти да ми кажеш какво е авокадо и какво е манго!

    Ходил съм повече по света от теб!

    Шарланът е с по добри показатели по отношение на ННМК и антиоксиданти и това е важното!

    Второто е, че различните сортове слънчоглед виреят великолепно в България!

    Третото е, че слънчогледът като култура е по евтин!

    Четвърто- салатите придобиват невероятен вкус!
    Опитай!

    Правил съм много салати на чужденци с шарлан и си облизват пръстите!

  56. 56 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1423 Весело

    До коментар [#9] от "Нинов":" идеята е шафранът да замесети тютюна, давайки по-добра алтернатива, на настоящите хора, занимаващи се с отглеждането му." ... той е култура, която не може да бъде механизирана и всичко е на ръка. ...
    —цитат от коментар 21 на samoedin

    Е, точно тук е мястото на ИИ...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  57. 57
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  58. 58 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    До коментар [#52] от "Ivan_":

    И не на последно място аз ти говоря за ННМК, ти ми говориш за растителни мазнини!

    Вземи ги оправи тия понятия!

  59. 59 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Неутрално

    До коментар [#55] от "Phaeton.":

    Колега, вкусът е въпрос на вкус.
    Ако ти харесва този вкус лошо няма, и на мен половината зехтини не ми харесват на вкус, но то затова е вкус.
    С теб колега се захванахме да си пишем не за вкус, а за полезност на двата продукта.
    Та при равни други условия, природата така го е направила, че дървото ще извлече повече полезност за разлика от едногодишното растение, по същия начин по-който пак при равни други условия по-развитото дърво ще извлече повече полезност от по-неразвитото такова. Просто тези порцеси, за които ти пишеш за физеологията на растенията протичат по-добре.
    Неслучайно когато засаждаш едногодишни растения задължително следва да имаш ротация на културите, докато при дърветата това не е необходимо...

    Относно
    "Второто е, че различните сортове слънчоглед виреят великолепно в България!
    Третото е, че слънчогледът като култура е по евтин!"

    Това е така, но с какво подкрепя тезата за качеството на полученото растително масло? По същият начин мога да ти напиша, че картофите са по-евтини и се отглеждат по-лесно, и че виреят още по-добре във България... Е, и?

    Модератора е неадекватен!
  60. 60 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Весело

    До коментар [#58] от "Phaeton.":

    Прав си, вземи и ги оправи тези понятия, че даже не разбираш за какво ти пиша.
    Слънчогледовото олио и зехтина са РАСТИТЕЛНИ МАЗНИНИ....

    Сеаг сещаш ли се какво влагам аз под термина растителни мазнини и предполагам какво ти си въобразяваш, че пиша...

    Модератора е неадекватен!
  61. 61 Профил на gr52
    gr52
    Рейтинг: 1372 Неутрално

    До коментар [#38] от "Phaeton.":Да превъзхожда зехтина, малко трудно.Ако превъзхождаше зехтина целият свят нямаше да се блъска за зехтин, а за слънчогледово олио.Нямаш начин да изкараш по-качествена растителна мазнина от растение, което е еднодневка в сравнение с дърво.Не зная кой те е лъгал, но си провери източникът на информация...
    —цитат от коментар 39 на Ivan_


    Не съм много сигурен, но май не беше и траен продукт - не може да се съхранява толкова дълго, колкото олиото. Към самото олио се отнася, струва ми се, както екстра върджин при зехтините, към …. не знам как точно го произнасят... "pomace"

  62. 62 Профил на gr52
    gr52
    Рейтинг: 1372 Неутрално

    До коментар [#41] от "Торбеш":Срещам двама мангали с лопати. Какви сте вие- питам. четиримата мускетари- отвръщат. А защо сте двама? Няма ора бате! отвърнаха.
    —цитат от коментар 57 на chichka


    ++++++++++++++

  63. 63 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Неутрално

    До коментар [#41] от "Торбеш":

    Никак лоша инвестиция, особенно що има и рекичка във собствениста...

    Да потърси хора ако трябва и по дълго и да действа, ако няма българи, да покани хора от някоя бедна държава ...

    Модератора е неадекватен!
  64. 64 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 744 Неутрално

    До коментар [#16] от "dosetliv
    Според някои изследователи шафрантия идва тъкмо от шафран. Еднаквото е в цвета. На времето задължавали пристанищните проститутки да носят жълти кърпи, за да се отличават от останалите жени. И понеже самата подправка-тогава много по-позната-също има жълт цвят, та така станало. А инак, да се върна на реалността, ний толкова сме изостанали от света-знае се защо-та така сме изостанали, че сега колкото и да се пънем да наваксаме, ще ни трябва толкова време, колкото сме загубили. Не само шафран, у нас перфектно виреят най-различни ядки, за които доскоро се облизвахме и ги купувахме от Турция, бадеми, орехи, смокини, малини, гъби...но, както по-горе забеляза един колега, никой не му се бачка по ред причини. Надявам се бързо да отмине времето на дървените философи. Весели празници.

  65. 65 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    До коментар [#60] от "Ivan_":

    Виж сега, търпеливо ще ти обясня за последен път- ценното в зехтин в шарлана са не просто растителните мазнини, каквито има навсякъде, а ННМК и антиоксидантите!

    Разните Омеги, както ги наричат търговците и витамините Е!

    Сравнявам тяхното съдържание, а не на растителните мазнини!

    Някои растителни мазнини са дори вредни, някои са даже канцерогенни!

    Тази наука на теб е неизвестна и вече се чудя на акъла си да споря с теб!

  66. 66 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 4338 Весело

    Шафранът - златната мина?!

    Боже,боже аз си мислех че живеея в 21 век?!

    klimentm
  67. 67 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Весело

    До коментар [#65] от "Phaeton.":

    Виж сега, понеже продължаваш да не разбираш и аз ще ти го обясня за последен път.
    Та имаш два вида мазнини, животински и растителни. Чаткаш ли сега какво аз влагам по д растителни мазнини...
    Сега относно качествата на зехтина не пиша нищо конкретно понеже за разлика от теб съм наясно, че има 400 сорта маслинови дървета и че даже дървета от един и същи сорт и от едно и също място ще ти дадът различен продукт само от 30 дни разликата при обирането на маслините...

    Я понеже го раздаде спец вземи и обясни при краткотройното растение слънчоглед може ли да разтегнеш прибирането на плода в 3 месечен период в зависимост от това какво съдържание искаш да получиш на крайният продукт?

    та за последен път ти пиша, УСПЕХ с мачкането на зехтина със слунчогледово олио, ти ще си първият който ще да го е направил, предполагам това ще те превърне в някаква знаменитост отделно и ще те направи богат...

    Модератора е неадекватен!
  68. 68 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    До коментар [#67] от "Ivan_":

    Какво съдържание влагаш ти в понятията не е интересно!

    Има много видове растителни и много видове животински мазнини!

    Поне това научи тази вечер, че да не ме е яд!

  69. 69 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Неутрално

    До коментар [#61] от "gr52":

    Не съм запознат с добива на олио от слънчоглед, При зехтините едно от критичните неща за качеството е да не превишиш температурата при процеса наекстракция над 26 градуса целзий.
    Та грубо казано ектра върджин наименование на зехтин може да се сложи само на този който при пресоването не е надхвърлена 26 градуса температура, затова и някъде го наричат студено пресован. Не зная при слунчогледа където семката има и черупка как става този номер признавам си там не съм запознат с процеса...

    Модератора е неадекватен!
  70. 70 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Весело

    До коментар [#68] от "Phaeton.":

    Оле...

    Модератора е неадекватен!
  71. 71 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    До коментар [#61] от "gr52":

    Има още доста растителни масла с висок антиоксидантен, антилипиден и антиатеросклеротичен статус!

    На първо място лененото.
    Тиквеното. От гроздови семки. Бадемовото.

  72. 72 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1876 Неутрално

    “Беше ми омръзнало да слушам министри и политици да казват, че нещо трябва да се прави, а никой нищо конкретно не предлагаше.“

    Браво на Хасан Тахиров. Такива хора ще спасят света. Не ние зад компютрите. Да е жив и здрав!

  73. 73 Профил на waterfall
    waterfall
    Рейтинг: 1224 Неутрално

    До коментар [#38] от "Phaeton.":

    Действай

  74. 74 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    До коментар [#69] от "Ivan_":

    Ето повече за шарлана:

    натурално нерафинирано студено пресовано слънчогледово олио, познато още като Шарлан. Продуктът е произведен изцяло натурално, без консерванти, без допълнително съставки, само и единствено от слънчоглед. Шарланът се получава чрез механично пресоване, без химическа обработка. Има специфичен вкус на суров слънчоглед и характерна миризма. Технологията, при която се прави, е без предварително запичане на семките. Температурата не надвишава 40-45 градуса и по този начин остава натуралният вкус и мирис на суровите слънчогледови семки. Маслото е по-плътно и по-гъсто.

    Полезни качества
    Суровите семки заедно с техните обвивки се пресоват, за да се запазят всички полезни за организма мастни киселини, а именно - линолеична мастна киселина, която е основната омега-6 и олеинова мастна киселина, която е основната омега-9. Омега 6 регулират функциите на имунната система и участват в комуникациите между клетните на нервната система. Омега 9 играят важна роля за намаляване нивото на лошия холестерол, като укрепват имунитета и предпазват от редица заболявания.

    Слънчогледовото масло съдържа витамин Е (43% от дневната доза се съдържат в 14 г от маслото), като активен антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали, с подмладяващ ефект върху организма. Витамин Е регулира функцията на хипофизата и по този начин повлиява функцията на половите жлези и гениталните органи. Тъй като е мастно-разтворим витамин, той регулира мастния метаболизъм и е важен за мускулите.

    Забележи- шарланът се получава от семената ПЛЮС обвивките, където да ценните микроелементи и витамини!
    Захтинът се получава само от плода!

  75. 75 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    До коментар [#69] от "Ivan_":

    Хранителни стойности на 100 гр. продукт са както следва:
    Мазнини: 100 гр.
    Мастни киселини:
    Ненаситени мастни киселини: 13,10 гр.
    Полиненаситени мастни киселини: 52,5 гр.
    Мониненаситени мастни киселини : 34,4 гр.
    Протеини: 0 гр.
    Въглехидрати: 0 гр.
    Енергийна стойност: 900 ккал./3766 kJ

  76. 76 Профил на Яed Son
    Яed Son
    Рейтинг: 14 Весело

    Той е!Шафранът ще доведе България до просперитет,и ше ни спаси от кървавите ръце на диктатора Путин!
    —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев

    Едва ли. Колежката на Соловьов в радио "Вести ФМ" е заклета путинистка. Познай как се казва? Да, Анна Шафран!

    ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
  77. 77 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1390 Неутрално

    Друго забележително растително масло е лененото!

    Сваля холестерола и предотвратява образуването на уратни бъбречни камъни!

    Понижава кръвното и захарта!

  78. 78 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 1160 Неутрално

    Погледнах в интернет цените, погледнах технологията, заплащането за труда, не мисля, че тази работа е читава. В Иран на работниците им плащат по 5 долара на ден. По принцип тази култура се отглежда там, където има огромно количество свободна работна ръка, робски труд и където има голямо потребление. Отглежда се в Иран, но в Иран всеки ден готвят с шафран. Културата е капризна на почвите и климата. Луковиците може да се развиват добре в различни райони, но при брането шафранът изисква специфичен климат, температура, влажност, от което зависи качеството му, а вероятно и количеството. От статията виждам, че българският инициатор е пробвал само как се развиват луковиците, но не и цветовете при прибиране на реколтата. Тая работа не може да стане без селскостопанските институти и опитни полета, които не съм сигурен дали още съществуват. Търговията също не е сигурна. САЩ внасят около 40 тона годишно, потреблението е почти никакво. Предполагам, че го купуват само имигранти от Иран и някои други страни. Не виждам масовото му приложение в кулинарията и общественото хранене. Работна ръка в България за производство на луковици може все още да се намира, но за бране на цветовете и отделяне на близалцата от цвета, за това работна ръка едва ли ще има. Не просто трябва работна ръка, а масивна работна ръка, защото цветовете трябва да се откъснат сутрин рано, докато не са се разтворили.
    Инициативата на Хасан /мисля беше името му/ наистина заприличва на далавера с производство и продажба на луковици.

  79. 79 Профил на Йосиф Давыдович
    Йосиф Давыдович
    Рейтинг: 0 Неутрално

    Не съм оптимист относно тази нова култура, да не стане като с лавандулата, станахме световен лидер в произвотвото на лавандулаво масло... а цената падна три пъти.... и хората които инвестираха в производството сега почнаха да корнят насажденията, а при минзухарът има много, ама много ръчен труд..

    Ешь ананасы, рябчиков жуй, день твой последний приходит, буржуй!
  80. 80 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 1160 Неутрално

    До коментар [#67] от "Ivan_":"Сега относно качествата на зехтина не пиша нищо конкретно понеже за разлика от теб съм наясно, че има 400 сорта маслинови дървета и че даже дървета от един и същи сорт и от едно и също място ще ти дадът различен продукт само от 30 дни разликата при обирането на маслините..."


    И ти си брал маслини от колко сорта?

  81. 81 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Весело

    До коментар [#74] от "Phaeton.":

    "Захтинът се получава само от плода!"

    Пич, още във началото ти написах да не си правиш труд да пишеш, за да не се излагаш...

    Сега отиваш, взимаш една слънчогледова семка, обелваш я и виждаш какво има вътре.
    След това отиваш взимаш една маслина обелваш я и виждаш какво има вътре.
    След това сядаш и започваш мноооого бавно, но пък много задълбочено да размишляваш относно това каква е структурата на маслината и на слънчогледовата семка. Ако по някаква случайно достигнеш до някакъв извод вземи и ела да напишеш какво си измъдрил.


    ПП Я сега вземи и обясни дали температураната разлика при пресоването ДО 26 градуса при зехтина и До 45 градуса оказва някакво влияние върху качеството на получената растителна мазнина... дали има някакви вещества, които се влияят от температури над 27 градуса целзий... и дали нещо не се получава в тази мазнина когато температурата надвиши 27 градуса

    Модератора е неадекватен!
  82. 82 Профил на Яed Son
    Яed Son
    Рейтинг: 14 Любопитно

    А какво стана с розовото масло? Едно време бяхме №1! Преди години гледах един страхотен и уникален документален филм от Великобритания, за туризма ни през 60-те, и там разказваха за розобера , преработката, и производството.

    Не ми се търси сега...

    ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
  83. 83 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Весело

    До коментар [#80] от "gozambo":

    Здравей Гозамбо,
    въпросът ти е по-сложен отколкото си мислиш.
    1. Аз имам една финка, която е с градина и във нея има 215 плодови дървета. всъщност 214 плодови, защото едното дърво е дафинов лист. Та в тази финнка имам над 30 различни вида плодови дървета. От така кометираното авокадо имам 3 различни сорта, отделно от два от сортовете имам дървета на 45+ години и дървета на 20 години и дръвчета на 6-7 години, така я получих.
    от маслините понеже не съм специалист както местните хора и не съм разпитвал дърво по дърво смятам, че имам 7 различни сорта като според мен имам дървета на над 100 години поне, защото трудно моге да определиш може и да са на над 500 години...
    Та относно тези дървета по-старите някой от тях са били обрязвани през времето и имат старо стъбло и относително млади корони.

    И след това встъпление да се пробвам да ти отговоря, от поне 7 вида маслини.
    С оглед на дискусията ако правя отделен зехтин от всяко дърво, ще получа зехтин със 7 различни състава. Ако пък се направя на луд и обера половината маслини от всяко дърво в началото на декември, а другата половина втората половина на януари, ще имам 14 зехтина всичките със различни състави.

    Та затова и се забавлявам с колегата, който тръгна да се обяснява относно състава на "зехтина", на кой зехтин състава.

    Слунчогледа е растение произхождащо от северна и централна америка. Вкарват го испанците във Европа, отива до русия и там го култивират за олио, до тогава не е имало разновидност на слънчогледа използван за олио.

    Маслината е култивирана за зехтин от природата, на по малко от 3-4 километра от мен има маслинови дървета които са над 1000 годишни...

    Та така, колегата го гледам фермани изписа засъстава на олиото...

    Модератора е неадекватен!
  84. 84 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Весело

    До коментар [#78] от "gozambo":

    "САЩ внасят около 40 тона годишно, потреблението е почти никакво. "

    Гозамбо, ти шафран през живота си виждал ли си?
    Или поне снимката от статията погледна ли я?
    Тези червени "пръчици" в чиниите когато са изсушени се използват за подправки.
    Та 40 тона шафран за година си е здраво количество...
    Паеля ял ли си през живота си? Ако е направена коректно имаш сложен шафран вътре...

    Модератора е неадекватен!
  85. 85 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 1160 Неутрално

    Златната мина в земеделието в България е държавна политика и държавна протекция на храни, които се консумират в България. Свинското в момента в България е четири пъти по-скъпо, отколкото в САЩ, вие говорите за шафрани. Народът казва- изпусни питомното, па гони дивото!
    Тези дни прави луканки, правих бомбари, свинският бут го купувам за почти долар на паунд, т.е. два долара за килограм. В България свинското е достигнало 8 долара за килограм. Ядете четири пъти по-скъпо свинско, отколкото ние в САЩ и сте тръгнали да развивате производство на шафран, който нито сте вкусвали, нито някога ще вкусите! Дива работа!

  86. 86 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 1160 Неутрално

    До коментар [#78] от "gozambo":"САЩ внасят около 40 тона годишно, потреблението е почти никакво. "Гозамбо, ти шафран през живота си виждал ли си?Или поне снимката от статията погледна ли я?Тези червени "пръчици" в чиниите когато са изсушени се използват за подправки.Та 40 тона шафран за година си е здраво количество...Паеля ял ли си през живота си? Ако е направена коректно имаш сложен шафран вътре...
    —цитат от коментар 84 на Ivan_


    И ти си мислиш, че България ще измести някой, за да му заеме мястото в тези 40 тона? В Амазон цената му варира около три пъти, сигурно зависи от качеството или кой знае. Предлагането е огромно, търсенето не нараства.
    Аз не съм вкусвал шафран, не го използваме за подправка. Но лошата новина е, че нямаме намерение да го използваме, а ние сме фамилия, която си готви и която експериментира с всякакви кухни и кулинарни рецепти.
    Сигурно не знаете, но с розите стана голяма набутвация. Рози, рози, рози, сега няма кой да ги изкупува, няма пазар, хората си чакат парите за розовия цвят. С шафранът ще бъде още по-зле.

  87. 87 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3622 Неутрално

    Друго забележително растително масло е лененото!Сваля холестерола и предотвратява образуването на уратни бъбречни камъни!Понижава кръвното и захарта!
    —цитат от коментар 77 на Phaeton.


    -------------
    Аз съм купувала шарлан, за да се жабуркам сутрин с него. Не успях, защото е много неприятно, но пък е много полезно. Извлича токсините от тялото, не знам защо, но с тази мазнина е най-добре да се прави.

    Любовта ще спаси света!!!
  88. 88 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2760 Весело

    До коментар [#86] от "gozambo":

    Мда, не си вкусвал, не си го използвал не го знаеш че съществува до тази статия, но пък си сигурен, че никога няма да го използваш...

    Логично...

    "а ние сме фамилия, която си готви и която експериментира с всякакви кухни и кулинарни рецепти."

    Вярвам ти, няма как и двете да не са верни едновременно, хем обичате да готвите и експериментирате, хем си сигурен, че няма да използваш шафран....

    Модератора е неадекватен!
  89. 89 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3622 Неутрално

    До коментар [#85] от "gozambo":

    В България цената на свинското смятам, че е доста по-ниска от тази в САЩ.
    Домашно телешко, гледано само в планината, без смески и хормони, най-доброто от телето е 8-9 долара. Домашно свинско, отново гледано на слънце, без "смески" е около 6-7 долара.
    В магазина месото за готвене е около 4 долара.

    Любовта ще спаси света!!!
  90. 90 Профил на Боби Бобев
    Боби Бобев
    Рейтинг: 240 Неутрално

    До коментар [#85] от "gozambo":

    8 долара за килограм, ама друг път.

  91. 91 Профил на Яed Son
    Яed Son
    Рейтинг: 14 Любопитно

    До коментар [#87] от "hope":

    Сигурно има предвид и (гел)хапове. Аз го използвам и наливно(за салати), както и самото семе, или хапове, когато ме мързи.

    Примери: https://is.gd/v9LxwM , https://is.gd/zjrbZS

    ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
  92. 92 Профил на volarok
    volarok
    Рейтинг: 1932 Неутрално

    Човече, не се занимавай с рекетьора Караниколов. Той най-много да ти вземе бизнеса. Направете асоциация и развивайте всичко сами, без участието на крадливата държава.

  93. 93 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1423 Весело

    До коментар [#41] от "Торбеш":

    А-а-а, препънал се е в заплащането, не в липсата на хора. Иначе си прав за примера — на днешно време труда е скъпа съставка, особено пък ръчния труд и недооценяването му води до прецакване.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  94. 94 Профил на Uprsport
    Uprsport
    Рейтинг: 1627 Неутрално

    До коментар [#10] от "Роси":Бай Хасан е объркал адреса! Не на пл. „Княз Александър I“ 12, а в Боянските сараи е трябвало да прати проекта и съдбата му щеше да е друга. Това без хидроинженерство и хидромелиорация няма как да се случи в България.
    —цитат от коментар 12 на Чудик



    Браво на бай Хасан! Държавата няма да инвестира в това, точно заради ДПС. Ако хората започна с 30-40 хиляди годишен доход. Те ще станат независими и ДПС (а и ГЕРБ и БСП) няма да може да ги манипулира и изнудва срещу гласа им.
    —цитат от коментар 15 на penetrating


    За съжаление и двамата сте прави. Това обаче няма да помогне нещата да се случат.
    И ще цитирам потребителя Mara71, мнение, което е дадено по друг повод, но се оказва изключително вярно и точно за случващото се в България (в икономиката, образованието, здравеопазването и т.н.):
    "Отбор от ДС дядовци белобради България взе да граби.
    С много ръце я хващат, силно се напъват, тя се непоклаща
    ДСдядовци Шиши и Шаши викат. Дружно се захващат, бизнесът опъват, България се непоклаща.
    Шиши и Шаши викат ДАНС и Цаци. Дружно се захващат, КТБ опъват, България се непоклаща.
    ДАНС и Цаци викат КЗК и КФН. Дружно се захващат, неудобните опъват, България се непоклаща.
    КЗК и КФН викат Боко и Цецо.
    Здравата подхващат, България измъкват, в Сарая я замъкват.
    И там всички с нея сладко се гостили. Три дни яли, пели и се веселили."

  95. 95 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
    Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
    Рейтинг: 2344 Неутрално

    До коментар [#11] от "cinik":


    Малко реализъм няма да е излишен. Бизнес-планът сякаш преписва историята на първата борсова пирамида - с луковиците за лалета в Холандия през 1634 г. Ако производството скочи 20 пъти, цените няма да са същите.
    —цитат от коментар 11 на cinik


    По принцип да, но България не може да промени световният пазар, така че цените ще останат каквито са, а и да се променят няма да е, заради евентуално голямо производство в България.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  96. 96 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
    Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
    Рейтинг: 2344 Неутрално

    До коментар [#92] от "volarok":

    Иска да стане по-бързо. Без намеса на държавата това не може да стане.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  97. 97 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
    Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
    Рейтинг: 2344 Неутрално

    До коментар [#89] от "hope":

    Свинското скочи двойно почти. Май не го знаеше.
    Избиха свинете. Заразиха ги с чума.

    Миналата година избиха козите, но се оказа менте болест. Затова тази година пуснаха истинска чума.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  98. 98 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5175 Весело

    До коментар [#17] от "Котаракът на Шрьодингер":

    Точно така, но то е защото калинки за Борисов тема, те са "звездния отбор" :)
    А пък Главанаците за НЕГО са винаги от "другите" и Той няма какво да им обръща внимание :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  99. 99 Профил на Pavel Makedonski
    Pavel Makedonski
    Рейтинг: 276 Неутрално

    Аз лично съм опитал някаква комуникация с този г-н Тахир. Той дори не може да говори добре български, а за някакъв бизнес, освен да му купиш луковиците (според други в този бранш) е смешно да се говори. Статията е поредната поръчкова, и далеч от истината. За сведение: предложението ми бе да закупя отпадъка (сините листенца) от шафрана! Нула интерес, при положение, че цена дори не бе коментирана! Опитах и с други производители, нула интерес. Само едно българско семейство покрай Ботевград си е развило този бизнес. Толкова за стаиите на Дневник!

  100. 100 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3622 Неутрално

    До коментар [#89] от "hope":Свинското скочи двойно почти. Май не го знаеше.Избиха свинете. Заразиха ги с чума.Миналата година избиха козите, но се оказа менте болест. Затова тази година пуснаха истинска чума.
    —цитат от коментар 97 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


    ----------------
    май...юни, около Благоевград няма чума, цената е 4 лв. живо тегло. В Кюстендилска област също. Телешкото е 8лв. заден бут.

    Любовта ще спаси света!!!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK