Застрашени ли са отново евреите в Германия

Застрашени ли са отново евреите в Германия

© Associated PressЕврейските общности в Германия са силни и имат отчетливо присъствие в обществото. На много места има нови синагоги. 2019-а не отмина обаче без антисемитски прояви. Значи ли това, че евреите отново са застрашени, обяснява "Дойче веле".


Да, казва Маргита Нойвалд-Голинг от еврейската общност в Кьолн. Тя се сблъскала с антисемитизъм в училище, когато един учител й казал: "При Хитлер щеше да свършиш в газовата камера." Подобни случаи изобщо не са рядкост, посочва тя.


Нойвалд-Голин, която е дългогодишна вицепрезидентка на Европейския съвет на Женската международна ционистка организация (WIZO), държи да се прави разлика между омразата към евреите и антисемитизма. "Антисемитизъм за мен е изкуствена и наукообразна дума. Зад нея обаче всъщност се крие омраза към евреите, и то само към тях."
По сходен начин отговарят и други евреи, когато бъдат попитани дали са ставали жертва на антисемитизъм. Възрастна еврейка от Франкфурт споделя, че преди няколко седмица съседка, която познава отдавна, я заговорила и я наругала заради позицията на Израел спрямо ивицата Газа. "Познавам я от десетилетия, гледах как растат децата й." Берлинският равин Йехуда Тайхтал пък неотдавна, както си вървял с децата си по улицата, бил наруган и заплют от двама мъже, по всяка вероятност от арабски произход. Такова ужасно нещо не бива да се случва на никого, казва той.


Поведението на политиците е необяснимо


Ежедневен антисемитизъм - нещо нормално в Германия през 2019-а година. На проведения наскоро в Берлин конгрес на еврейските общини не се отправят обвинения, страх няма. Но се усеща възмущение от изявленията на политиците. Никой не проявява разбиране към това, че след ужасното нападение срещу синагогата в Хале на 9 ноември, на най-големия еврейски празник Йом Кипур, политици говорят за "невъзможно" деяние. Четири месеца по-късно председателят на общинския съвет в Касел Валтер Любке, неевреин, бе застрелян от дясноекстремист. "Естествено никой от нас не може да си представи атентат срещу синагога", казва Йозеф Шустер, председател на Централния съвет на евреите в Германия. Но от бруталното убийство на Любке "стана ясно, че от дясноекстремистките нападатели може да се очаква всичко възможно, дори невъзможното".


"След атентата в Хале бях крайно шокирана от това, че високопоставени политици заявиха като че ли изпълнени с изненада, че дясноекстремистите са антисемити. Как е възможно това", казва Симоне Рафаел от фондацията "Амадеу Антонио". Според нея обществената представа за тази заплаха е напълно погрешна - евреите разбират това.


В Германия броят на антисемитските нападения с политически мотиви расте отдавна. А и никога не е бил малък. През 2003-а десни екстремисти планират атака срещу синагогата в Мюнхен, през 2010-а е запален пожар в Новото еврейско гробище в Дрезден, през 2018-а един еврейски ресторант в Кемниц е замерян с камъни. Това са най-известните случаи. По данни на Федералната криминална служба през 2011 година е имало 1691 нападения срещу евреи, през 2018-а те са били 1799. "През 2019-а пак ще има увеличение", прогнозира президентът на Службата Холгер Мюнх. Той допълва също, че над 80 процента от антиеврейските атаки са извършени от десни екстремисти.


Как се отразява това на германските евреи? "Еврейските общности се чувстват в Германия у дома си, казва Йозеф Шустер. Оръжията и бомбите няма да ни разубедят. Който не иска в тази страна да живеят евреи, нека сам да напусне страната."


"Винаги готовите куфари"


Още от създаването на федералната република за живеещите тогава в Германия евреи дълго време се говори, че са "с винаги приготвени куфари". Това звучи неуместно от гледна точка на разцвета на повече от стоте еврейски общности в страната с около 100 000 членове, последван от притока на евреи от Русия и Източна Европа след 90-те години. Днес в Германия има нови синагоги и еврейски домове с разнообразна социална и културна програма. Думите за куфарите изглеждаха неуместно до терористичната атака в Хале. "Куфарите отдавна са разопаковани, казва Шустер. Но един или друг вероятно се замисля къде са му прибрани куфарите."


След нападението в Хале реагираха и вътрешните министри на федералните провинции. Ужасът от това, че синагогата в Хале (градът е с определено дясноекстремистко присъствие) на празника Йом Кипур е била без полицейска охрана, трябва да предизвика вземане на съответните мерки: повече полицейска защита, строителни мерки за сигурност.


Защитата е едно, а последователните действия на следователите и правосъдието - друго, отбелязва Шустер. Той има чувството, че правосъдието като че ли "не вижда добре с дясното око". Говори за присъди, при които деянието е подбудено от "класически антисемитски мотиви", при които обаче съдиите много се стараели да намерят доводи за смекчаване на наказанието. "В такъв случай липсва назидателният ефект. Толкова по-благодарен съм за инициативата на Бундесрата, а и на министерството на правосъдието", отбелязва той, имайки предвид искането на политиците след нападението в Хале. Тяхното настояване е антисемитските мотиви изрично да бъдат упоменати в наказателното право като утежняващи санкцията.


Всеки случай трябва да бъде докладван


По отношение на наказателното преследване следователите изрично настояват пред засегнатите да съобщават за всеки отделен случай. Това би помогнало за разкриването на черната статистика, взаимовръзките и развитията. "Ще имаме по-ясна представа за нещата, ако се подават жалби", посочва Мюнх. "Колкото повече знаем, толкова по-добре ще можем да се ориентираме." За момента, както посочва президентът на Федералната криминална служба, разкриваемостта при антисемитските деяния е 46 процента. Типичният извършител е мъж над 30-годишна възраст. При около половината от случаите извършителите вече са известни на полицията.


Нужни са и други мерки - срещу антиеврейската омраза и "разюзданите кампании" в мрежата, за повече разяснения в училище, при подхода срещу десния екстремизъм по стадионите, при интеграцията на мюсюлманите от традиционно враждебно настроени към евреите и към Израел страни. "Имаме нужда от повече звена за консултация и повече компетентност за адекватна реакция на подобни антисемитски нападения", казва Симоне Рафаел. "Все пак вече има някои много добри структури." Тя би могла само да препоръча на засегнатите да се обърнат към някоя от съществуващите служби и да потърсят там помощ.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Със тези статии доказвате само едно, че винаги евреите са жертвите. Докато евреите не се отделят от ционистите ( фашисти ) винаги ще ги мразят. А те не мразят ли другите народи? Нима не се мислят за над тях, нима не учат че всички са гои? Нима не мразят християните, а мюсюлманите ги бомбардират, като ги изкарват терористи чрез техните медии? Хайде моля Ви се, няма и един човек да повярва на това, именно еврейскта вяра е злокачествения тумор на света, няма друга религия която да се мисли че са над всички.

 3. 3 Профил на Яed Son
  Яed Son
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Оня ден пак имаше стрелба в центъра на Берлин...

  ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Весело

  Юдеистичните религии нямат приемственост меко казано - във всяка една от тях е записано че мир ще има, докато само тяхната религия владее всичко.
  18 тъмни века не стигат да се поучим какво носи юдеистичната религия, дори всекидневният пример с днешните нейни последователи в Азия не е достатъчен.
  Е... изхвърляйте библиотеката - скоро няма да има нужда от книги - книгата ще е само една и ще се чете и тълкува само от избрани от най-висше ниво.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Любопитно

  2019-а не отмина обаче без антисемитски прояви. Значи ли това, че евреите отново са застрашени, обяснява "Дойче веле".

  Или в "Дойче веле " работят полуидиоти или в Дневник преводачите са .....

 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Нима с ромите или руските спортисти е по различно. или они са по-малко хора?!

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  "Застрашени ли са отново евреите в Германия"

  Застрашени са повече от колкото преди години заради увеличаването на крайно десните отрепки подкрепящи античовешката нацистка идеология в Германия. Точно те извършват повечето нападения срещу евреи в Германия, цитирам от статията:

  "През 2019-а пак ще има увеличение", прогнозира президентът на Федералната криминална служба Холгер Мюнх. Той допълва също, че над 80 процента от антиеврейските атаки са извършени от десни екстремисти."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  То туй нещо не е от сега, ами много отдавна

  "В отговор те Му казаха: „Нашият баща е Авраам.“ Иисус им рече: „Ако бяхте синове на Авраам, щяхте да вършите Авраамовите дела. 40 А сега искате да убиете Мене, Човека, Който ви каза истината, която чу от Бога. Това Авраам не е вършил. 41 Вие вършите делата на вашия баща.“ Казаха Му: „Ние не сме родени от блудство. Един Отец имаме – Бог.“ 42 Иисус им отвърна: „Ако Бог беше ваш Отец, щяхте да Ме обичате, защото Аз от Бога излязох и дойдох, понеже Аз не идвам от Себе Си, но Той Ме изпрати. 43 Защо не разбирате какво говоря Аз? Защото не можете да слушате учението Ми. 44 Ваш баща е дяволът и вие искате да изпълнявате желанията на баща си. Той си беше от началото човекоубиец и не устоя в истината, понеже у него няма истина. Когато изговаря лъжа, говори своето, защото е лъжец и баща на лъжата. "

  Йоан 39

 10. 10 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Евреите са интелигентен древен народ. Повечето от тях са свестни и трудолюбиви.
  Но също така е факт, че религията им е една от най-ненавистните и от тях има елитни кръгове, които работят за злото срещу цялото човечество.
  Тези кръгове са доста влиятелни, и е напълно възможно да влияят и на дойче веле.

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  "Възрастна еврейка от Франкфурт споделя, че преди няколко седмица съседка, която познава отдавна, я заговорила и я наругала заради позицията на Израел спрямо ивицата Газа."

  Модно е да прикриеш антисемитизъм под предлог за защита на палестинците.

  подпис
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  "Докато евреите не се отделят от ционистите ( фашисти ) винаги ще ги мразят."

  Евреите са мразени и преследвани в Европа и другаде стотици години преди появата на ционистката идея

  подпис
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Заедно с вълната от мигранти мюсюлмани, неизбежно ще нарастват и антиеврейските прояви в ЕС.
  Любопитно е да намлюдаваме докога медиите в ЕС ще обвиняват само десните сили в ЕС. Все ще дойде момент, когато някой ще извика "кралят е гол" и коментаторите ще се втурнат да си спомнят нещо дето уж не са го забелязвали.

  подпис
 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Имат си специална дума за хората нехаресващи евреи, цялата световна война се върти около техния "холокост", има една книга "Шест милиона изгубени и намерени", забавно четиво е, пробваха да съдят автора, но той доказа всичките си твърдения в книгата с факти и не им се получи. Библията е писана от евреи, там са и "свещените земи". Мнозинството богаташи по света, са евреи или с евреиски корени. Дори майката на путин имаше евреиска фамилия или презиме (не съм сигурен кое от двете бе). Нацистите ги преследват и до 90г (и продължават)., докато те не преследваха евреите, след като масата от тях заминаха в Русия, какво стана с прошката? Та в тоя ред на мисли, шепа народ, вдига доста голям шум около себе си, нима други народи не са по-застрашени? Примерно кюрдите в Турция? Как все те са неоправдани, засегнати, преследвани?

 15. 15 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  И С две думи- турлю гювеч!

 16. 16 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Били са роби на Фараона в Египет, но са били изгонени. След това са заробени от асирийския цар Навуходоносор, но и той ги е изгонил след 30г. Били са преследвани от испанската Инквизиция, след товаХитлер, Сталин, палестинци,араби, а сега пак немци?! Защо така и от хиляди години?

 17. 17 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#14] от "chepokalipsis":

  Преди 2 години в Германия една жена искаше дискусия по темата холокоста, писала до министъра, до всички институции и дори до еврейската организация, къде и точно как се е случило това? Нямаше отговор от никого, дори от министъра. Жената беше много стара, и все пак я осъдиха на 18 месеца затвор. А защо ли? Защото еврейското лоби не признава никого, ако ще да си и немец. Холокостът възниква през шейсетте години на миналия век от Ели Визел, главния лъжец на индустрията холокостът.

 18. 18 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Статистическата бройка на салафитите в Германия беше неглижирана и числата - занижени умишлено или не. Еврейските организации там обаче биха камбаната и бройките излязоха наяве. От 2015-та насам , бройката се е удвоила , макар че е афиф ,понеже една голяма част от гостите на Меркел въобще са "изчезнали ",понеже така и така са влизали без паспорти и местонахождението и заниманията им са неизвестни.

 19. 19 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#16] от "Пламен Данаилов":
  За Сталин не сте прав. Сталин и Ленин са си евреи които избиха милиони хора. Не случайно Сталин е искал еврейска държава в пределите на руската федерация.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "cvz19584875":

  Съдейки по това къде им е създал Еврейската автономна република (в Далечния Изток, на границата с Китай) смятам, че не ги е обичал особено.

 23. 23 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пламен Данаилов":

  Сталин не е създател на еврейската държава, а фамилия Ротшилдови, може да се каже че дори са собственици на тази държава. Хитлер е продукт на ционистите, но всичко се изопачава, както за втората световна война, където те имат пръст.

 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Изненадана съм от коментиращите. Все ми се струваше, че такива настроения срещу евреите, само защото са евреи, не са толкова широко разпространени... Жалко... Сред евреите както сред всички други етноси има и свестни, и кофти хора, не могат да се правят обобщения, защото няма да верни.

  Обаче от статията оставам с впечатлението че антисемитизма е единствено от страна на дясно-екстремистки движения. Изобщо не вярвам да е така. Бих искала да знам какъв процент са арабските извършители на такива прояви.

 25. 25 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 458 Весело

  Евреите всъщност не са евреи. Юдеите на царете Соломон и Давид отдавна са се пръснали по света, колко от тях са оцелели, е пълна загадка. Огромната част от т.нар. "евреи" са наследниците на някогашните хазари - същите, които са унищожили България на Кубрат. Историята им е добре описана - древните руси ликвидират това дяволско царство, населението обаче остава и се размножава. Изповядват юдаизъм, затова грешно ги наричат "евреи". Генетично нямат нищо общо със семитите (днешните араби). Милиони руски тарикати се изселиха в Израел, така че някой ден руснаците спокойно може да кажат "Израел наш".

  master
 26. 26 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#21] от "GreenBush":

  Вярно е това което сте писали, дори Тръмп си го призна. Лепиш една брада, казваш аллаху акбар виж ти си станал мюсюлманин със оръжия в ръка. И после пак със техните медии да се показват че имало терористи във Х държава, държава но много близко до еврейската държава. И така узаконяваш влизането по чужди държави, смазваш тамошното население и пращаш в другите държави. След като са се изпразнили си разширяващ границите на държавата си, и това ако не е факт, можете да ме поправите.

 27. 27 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#24] от "areta":

  Прочетете книгата на Георги Ифандиев Холокостът, там има хубави материали. Човекът го доказва, тръгва от много далече, минава през османската империя ( където се говори за арменския геноцид което е пак дело на евреите масони ) как са живяли там евреите и накрая какво е станало. Има и още много книги, но просто трябва да се чете.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Тъжно е когато тези отношения изпъкват. Предполагам те се усилват по време на криза.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Мога да дам един пример. Във летището на Франкфурт всеки ден каца самолет от Израел, и то два пъти, и просто си нямате на понятие как го пазят този самолет. Със калашници и двама снайперисти, и моят въпрос е следния, да не би те да са повече от другите хора? Дори е забранено да им се снима самолета, ако видят че снимаш, веднага те спират и те карат да изтриеш. Много хора им се смеят като видят въоражени полицай до зъби.

 30. 30 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван K":

  Евреите са богатство за всяка държава: интелигентни и предприемчиви. Сред тях образованието се цени много високо и необразован евреин трудно би си намерил съпруга. Идеално се интегрират във всяка държава, но за съжаление гоненията срещу тях винаги са съществували, често и като държавна политика.
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6779534
  Може би завистта е причина за омразата към тях.

 31. 31 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  А, и да добавя - не съм евреин.

 32. 32 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#24] от "areta":

  Е, няма как това да стане. Арабите са свещените крави на политкоректността.

 33. 33 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#30] от "ckn29372393":

  Не е завистта, а заради това което правят по света. А убийствата, бомбардиране по чужди държави, анексиране на територии ( голанските възвишения и палестинските земи ) са си факт. Не случайно съм писал по горе, евреите докато не сринат ционистите, всеки не ще ги иска. И да спрат да пишат срещу всеки ( по техните медии и вестници ) било то християни, мюсюлмани и тк..к.

 34. 34 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  На същото мнение съм!

 35. 35 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#33] от "cvz19584875":

  Вината не е само на Израел, в повечето случаи съседните арабски държави са го нападали. Целта им винаги е била да го унищожат.
  Палестинците в Израел живеят много по-добре отколкото в другите арабски държави наоколо. Не случайно Йордания прогони палестинците от нейна територия след като се разкри, че готвели преврат. Много повече палестинци са избити от араби, отколкото от Израел, но за това се мълчи.

 36. 36 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  DW много срамежливо премълчава, че през последните 1-2 години нападенията над еврей са ОСНОВНО от токущо пристигнали клети мигранти мюсюлмани.
  Няколко весника писаха деликатно по темата, като всячески се мъчеха да намесят и някакви митични ултрадесни елементи.
  Ще е интересно, защото мигрантите става все по-нагли и това не може да се скрие. Хората го виждат. ДВ и 100 статии да напише всички са наясно защо се увеличават атаките срещу евреите.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 37. 37 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2504 Весело

  " Никой по света не обича евреите, но това няма нищо общо с евреите, а само с озлобената глупост на неевреите" / стара еврейска поговорка, възприета като всеобщ морален принцип след ВСВ/

  Мараба, С-ДС доносници!
 38. 38 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Имат си специална дума за хората нехаресващи евреи, цялата световна война се върти около техния "холокост", има една книга "Шест милиона изгубени и намерени", забавно четиво е, пробваха да съдят автора, но той доказа всичките си твърдения в книгата с факти и не им се получи. Библията е писана от евреи, там са и "свещените земи". Мнозинството богаташи по света, са евреи или с евреиски корени. Дори майката на путин имаше евреиска фамилия или презиме (не съм сигурен кое от двете бе). Нацистите ги преследват и до 90г (и продължават)., докато те не преследваха евреите, след като масата от тях заминаха в Русия, какво стана с прошката? Та в тоя ред на мисли, шепа народ, вдига доста голям шум около себе си, нима други народи не са по-застрашени? Примерно кюрдите в Турция? Как все те са неоправдани, засегнати, преследвани?
  —цитат от коментар 14 на chepokalipsis


  Без да имам информация за връзките и родствата на Путин, се забелязва очевидното:

  Източноазиатският кагебиски "социализъм" действа много синхронизирано със западния нео"социализъм". Да не говорим, че се знае кой организира болшевишката революция, и с чии пари.
  Няма начин да не е схема и планиран контролът и на източноазиатските пари. Вече едно 100 години!
  Логично е да има връзка!

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  До коментар [#24] от "areta":

  Прочети отново статията, там пише какъв е процента (и отговорът на твоя въпрос). ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#36] от "dgd":

  Кажете ни кой вестници!?! Та 99% от медиите да са свободни от шефовете им? А шефовете ги знаем кои са, а най тиражираните медии в Германия като Билд са на фирма от Израел, и сега какво правим?

 41. 41 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#35] от "ckn29372393":

  Ако ти кажа че палестинците са именно законните еврейи на Палестина, ще ми повярвате ли? Трябва да прочетете за Хазария, от къде тръгва еврейската вяра, и да стигнете до Палестина. Палестинците са си евреи, но са приели мюсюлманството от арабите, кой на сила, кой по собствено желание. Но от това което знам, мюсюлманите никога няма да те накарат да приемеш нещо на сила.

 42. 42 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Голям праз
  Неолибералната икономика упражнява геноцид над възрастните хора, ще мислим за
  Евреите.

  Идеологията на кобсумеризъм, свръхпроизводство, падане на качество а услуги при увеличаване на цената и трупане на дълг до безкрай, няма нужда от входно човешки останки над 60 годишна възраст.

  Неолиберализма има нужда от унтерменши - консуматори и служители в активна възраст, заробени със заеми доживот.

  И унтерменшите не трябва да живеят повече от 60.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 43. 43 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#30] от "ckn29372393":

  Не завистта а стрикно капсулираното общество което е проядено от непотизъм, финансови спекулации, надменно отношение на някои индивиди от тази общност, "Dear white people" феноменът в САЩ и прочие прояви за промяна на общественото мнение които дават стабилна храна за конспирации и прочие. С подобен ефект всички щяха да бъдат гербофоби ако ГЕРБ беше религия по почти същите причини. Греницата много лесно може да се размие по политическа линия ляво дясно. Не малка част от десните "антисемити" са всъщност поддръжници на Израел, пример Тръмп. Отляво обаче са мноого против всичкия антисемитизъм и прочие, до моментът в който някой палестинец не направи глупост и евреите отвърнат. След тази пресявка на хора които са крайно десни и крайнолеви ще могат да се отсеят автентичните антисемити.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 44. 44 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Да създадеш Държавата Израел в Палестина ,само защото ционистите се позоваха на Библията,си има логика. Англичаните всячески са се противопоставяли на такова решение,понеже тва е да построиш кокошкарник с рехава ограда,сред леговища на лисици. Тоест- предпоставка за постоянни конфликти с муслимите в района ,без да броим разгневените араби,потомци на Авраам там . Ноооо,това пък е предпоставка за постоянна намеса на Америка за защита на евреите от агресивните муслита , негласно предоставяне и стратегическо дидлоциране на ядрено оръжие в Израел. Не са прости те не саааа....

 45. 45 Профил на id
  id
  Рейтинг: 464 Неутрално

  обяснява "Дойче веле" ... дайте сега да ни обясни Дойче веле ... само приказки докато крайно-десните мародерстват ... приказките и бездействието на Дойче веле ги прави колаборационисти на фашизоидните елементи... и какво значи "Дойче веле" ... Хитлер последно се беше заел да прави "Дойче веле" а 40 милиона му помагаха

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Подобни писания и публикации имат за цел да отклонят вниманието на хората от срутилият се комунизъм и опасността той отново да се възроди. Имат за цел също така да бъдат забравени престъпленията на комунизма и да не бъдат наказвани комунистическите престъпници. Затова изтърканата тема за нацизма ще се подновява и дъвче отново и отново до втръсване.

 48. 48 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Евреите са богатство за всяка държава: интелигентни и предприемчиви. Сред тях образованието се цени много високо и необразован евреин трудно би си намерил съпруга. Идеално се интегрират във всяка държава, ...
  —цитат от коментар 30 на ckn29372393

  Идете в Израел да видите необразовани евреи,за които светските училища са нещо непознато, мъжете изучават само тората и талмуда, не работят, държавата ги финансира, 10/12 деца, жените им работят, същото е с тях и в САЩ.
  И не се интегрират с местното население в държавите, интегрира се само част от техния елит, и то не с населението, а само с елита на държавите в които са се заселили, заради ползите и привилегиите/ и това е една от причините, започват да действат чрез различни организации за прокарване на закони удобни и полезни само за тях, но не и за населението.
  Цялата кампания сега по медиите за този "антисемитизъм" в Германия/също в САЩ/, е с цел да придобият нови привилегии, какво имам предвид, искат да има в държавния бюджет ново официално перо за тях, за 100 000 евреи/ при население 83млн./, охрана и защита на евреите, с тези средсва от данъкоплатците да се наемат фирми които да ги охраняват, синагоги, училища, разни организации.
  Това вече са го постигнали в Швейцария.
  Държавата там плаща 500 000 ш.франка годишно, сега се иска и кантоните отделно да добавят средства/някои вече го правят/, до сумата 7 млн.ш.франка годишно .
  На ред е Германия да плаща.


 49. 49 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Вече повече от 70 години немците плащат репарации на евреите за холокоста. Изплащаха пари на пострадалите, май продължават да плащат и на наследниците. Естествено е да се възмутят и да реагират . Никой не обича да го правят на абдал.

 50. 50 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#7] от "hasmokar":
  Не по-малко, а въобще...

 51. 51 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#29] от "cvz19584875":
  Гаранция баш с калашници го пазят!

 52. 52 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#47] от "tacheaux":
  Подобни писания и публикации имат за цел да отклонят вниманието на хората от срутилият се комунизъм и опасността той отново да се възроди. Имат за цел също така да бъдат забравени престъпленията на комунизма и да не бъдат наказвани комунистическите престъпници. Затова изтърканата тема за нацизма ще се подновява и дъвче отново и отново до втръсване.
  ===========================================================================

  Подобни статии имат за цел да отклонят вниманието на хората не от срутилият се комунизъм и не от опасността той отново да се възроди, защото такава опасност не съществува.
  А имат за цел да отклонят вниманието от единствената реално-съществуваща опасност - мултикултурализма като идеология и практика за разбиване на хомогенните западни общества. Между впрочем по-голямата част от анти-семитските прояви в Германия идват от новите "германци" - имигранти предимно от Турция, Близкия Изток, Азия и Африка.....

 53. 53 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#48] от "Ixquick":

  Тези ортодоксалните не са голям процент и живеят предимно в Израел, кой иначе ще ги търпи такива?

 54. 54 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван K":Евреите са мразени и преследвани в Европа и другаде стотици години преди появата на ционистката идея
  >>>Теодор Херцл , бащата на ционизма, на основата на личния си опит стига до заключението че асимилацията няма да реши проблема с антисемитизма. Радикалното решение според новия Мойсей е било създаването на еврейска държава. Първият конгрес на ционистите е през 1897 в Базел:
  https://isralove.org/load/13-1-0-1009
  Между другото Хитлер е насърчавал ционистите и даже ги е финансирал през 80-те. Неговият антисемитизъм е бил по-скоро ..антиглобализъм( според реалиите на времето). Британската империя обаче не е била в особен възторг от плановете за основаване на еврейска държава в Палестина.

 55. 55 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#53] от "ckn29372393":

  НюЙорк ,НюДжърси, и в САЩ живеят на гърба на социалната система, изолирани като в гето
  Статията / June 11, 2018
  "Insular Hasidic Jews
  struggle to preserve customs as legal and social pressures build"

  Колкото до линка в коментара ви 30,
  колко "умни са евреите", "нобелови награди",какво бил направил Паси за благото на Европа/човечеството ..., този автор просто е подмишка/ надявам се че не сте вие авторът/.
  И за каква завист говорите?
  Разбира се, че има евреи с изключителен интелект и способности, но това важи за всички раси.
  За нобеловите награди, те не са доказателство за гениалност, шведите с население по малко от евреите, са открили 20 елемента от менделевата таблици, Британия 24, САЩ 21...
  А ако говорим за иновации, пример шотландците, приблизително 5млн., са дали на човечеството радарната технология, пеницилина, телефона и много други полези неща.
  Или пък Португалия, с население в 1 500г по малко от 2млн., създават кораби/еквивалент може би на космическите сега/, а откритията направени от тях, пълнят иначе празната карта на глобуса, и навсякъде са оставили своя отпечатък, пристанища до Япония, Индия, Африка, ЛАмерика.
  Какво са направили или създали по това време евреите за благото на човечеството, с по голямо население, те даже са се разпространили по всички континети блатодарение на инфраструктурата и откритията на такива нации като Португалия.
  Да, вярно е , определена група евреи, особено немските евреи имат публикувани открития в пълно съответствие с числото им в Германия.
  Но те са постигнали това не зад гето стените, където са сами между себе си като племе, а в широкия свят на гоите, т.е. при използване на инфраструктурата , ресурсите , културата на гоите./Известно е че Айнщайн не е завършил еврейско йешива в Израел, нали?/

 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Весело

  До коментар [#55] от "Ixquick":
  Колега, вие като интересуващ е от тайните на Мирозданието ...гой:), заслужавате определен респект . Ето ви един линк към интервюто със прочут руски математик, публикувал доста противоречивата "Русофобия" ( за ролята на малкия народ):
  https://www.apn.ru/index.php?newsid=36018
  п.п. Разбрах от интервюто, че ..Петрарка бил основателят на алпинизма :): ...именно на Западе появился альпинизм. Причем первое в истории восхождение на горную вершину совершил не кто-нибудь, а Петрарка. Так что Петрарка — духовный отец альпинизма. Мне это было интересно, поскольку я сам альпинист.

 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#54] от "тулса": Понеже виждам заслужен минус на постинга си( може би заради грешката в годините..) , да дам и един линк:
  .......Between November, 1933, and 31 December 1937, 77,800,000 Reichmarks, or $22,500,000, (values in 1938 currency) worth of goods were exported to Jewish businesses in Palestine under the program...
  https://en.wikipedia.org/wiki/Haavara_Agreement

 58. 58 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#3] от "Яed Son":

  Алах Акбар, Шалом найн..

  Да кажем не на педерастията!
 59. 59 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Beh na po4ivka v aruba tozi mesec za dve sedmici.Do men ima6e ruski evrei do6li v USA predi 25 godini.Okaza se 4e tehnata stq e sre6tu moqta 2308.Poslednite nekolko dena gledam sled obed go nema samo semeistvoto mu na plaza.Kam 4.30 se poqvi.Kogato si zaminavam davam kartata za havlia i tazi za vratata.Kazvat mi 4e dalza $67 za masazi i spa jakuzi.Kazah 4e izob6to ne sam polzval i nema da plata.Doide upravitelkata i vze dokumenta da proverqva po zapisite ot kamerite dali ne laza.Sled 30 minuti doide i mi kaza da napuskam bez da pla6tam.Tozi ruski evrein e izpolzval nomera na moita staq 2308 za masazi i smetkata da bade platena ot men.samo toi znae6e nomera na moita staq.E kak da obi4a6 evrein?

 60. 60 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  До коментар [#24] от "areta":Прочети отново статията, там пише какъв е процента (и отговорът на твоя въпрос). ;-)
  —цитат от коментар 39 на Иво


  И ти естествено се върза, нали? Само дето милицията в Райха брои за "атака" всяка псувня по адрес на евреин, а всеки дето я е изрекъл и не е тъмнокафяв и от най-мирната религия за "дясноекстремист". Така се манипулира статистиката, моето момче. И после с кеф обявяваш "80%", нищо че зад тези 80% стоят псувни, а зад другите 20% насилие и убийства. Ако ги питаш и в Ню Йорк насилието срещу евреи е плод на "white supremacy", ама снимки на бели насилници не могат ти показа.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK