Европейските пари само влошиха мигрантската криза в Либия

Европейските пари само влошиха мигрантската криза в Либия

© Goran Tomasevic, REUTERSКогато Европейският съюз насочи милиони евро в Либия, за да намали потока от мигранти, пресичащи Средиземно море, този паричен ресурс бе свързан с обещания за подобрения в центровете за задържане, станали печално известни с малтретирането в тях, и за борба с трафика на хора.


Това обаче не се случи. Напротив, мизерията и нищетата, в която живеят мигрантите в Либия, породи една процъфтяваща и високодоходна бизнес мрежа, финансирана частично от ЕС и организирана от ООН, констатира разследване на "Асошиейтед прес".


ЕС е изпратил над 327.9 млн. евро в Либия, като още 41 млн. бяха допълнително одобрени в началото на декември. Повечето от тези пари се предоставят чрез агенции и структури на ООН. АП констатира, че в тази страна без функциониращо правителство огромни суми европейски пари се отклоняват към свързани мрежи от членове на местни военизирани групировки, трафиканти и служители на бреговата охрана, които експлоатират мигрантите. В някои случаи служители на ООН са знаели, че парите отиват към мрежите на военизираните групировки (милициите), сочат разменени вътрешни имейли.
Милициите подлагат на мъчения, рекетират и по всякакъв друг начин тормозят мигрантите за откупи в центровете за задържане под носа на ООН, често в лагери, които получават милионни суми от Европа, показва разследването на АП. Много мигранти също така просто изчезват от центровете за задържане, като биват продадени на трафикантите или на други центрове.


Същите тези милиции влизат в сговор с някои служители от частите на либийската брегова охрана, която е обучавана и получава оборудване от Европа, за да държи мигрантите далече от нейните брегове. Но нейните служители връщат някои мигранти в центровете за задържане чрез сделки с милициите, откри АП, и получават подкупи, за да пуснат други на път за Европа.


Милициите, участващи в тормоза и трафика на хора, също отклоняват европейски фондове, предоставяни чрез ООН, за да хранят и да оказват друга помощ на мигрантите, които обаче гладуват. Например водят се преговори за милиони евро по договори на ООН за доставка на храни с фирма, контролирана от лидер на една милиция, въпреки че други екипи на ООН биха тревога за глад в неговия център за задържане, сочат имейли, получени от АП, и интервюта с поне половин дузина либийски чиновници.


В много случаи парите се прехвърлят за изпиране в съседен Тунис и после се връщат обратно при милициите в Либия.


Проблемът за миграцията терзае Европа, откакто масова бежанска вълна заля континента през 2015 и 2016 година. Тогава над милион души нахлуха в континента, бягайки от насилие и нищета в Близкия изток, Афганистан и Африка. През 2015 г. Европейският съюз създаде фонд за пресичане на миграцията от Африка, пари от който се изпращат в Либия.


Но Либия е затънала в корупция и се раздира от гражданска война. Западната й част, включително столицата Триполи, се управлява от правителство, договорено с посредничеството на ООН, докато източната част се управлява от друго правителство, подкрепяно от армейския командир Халифа Хафтар. Този хаос е идеална среда за печалбарите да правят пари на гърба на мигрантите.


Въпреки ролята, която играят в либийската система от центрове за задържане, и ЕС, и ООН твърдят, че искат центровете да бъдат закрити. В писмено изявление до АП ЕС посочи, че според международното право той не е отговорен за онова, което става в центровете. "Либийските власти трябва да предоставят на задържаните бежанци и мигранти адекватна и качествена храна, както и такива условия в центровете за задържане, съответстващи на договорените международни стандарти", се казва в документа.


ООН пък заяви, че трябва да работи с всеки, който управлява центровете за задържане, за да запази достъп до уязвими мигранти. "Върховният комисариат на ООН за бежанците не избира своите партньори, каза Чарли Яксли, говорител на комисариата, който е една от основните агенции на световната организация в Либия. Тези (местни) служители се назначават от министерството на вътрешните работи... но някои вероятно са свързани и с местните милиции."


След двуседмични разговори с АП комисариатът на ООН каза, че ще промени политиката си да сключва договори за храна и помощи за мигрантите чрез посредници. "Частично заради ескалиращия конфликт в Триполи и заради възможен риск за почтеността на програмата на комисариата на ООН комисариатът реши от 1 януари 2020 г. да сключва преки договори за такива услуги", посочи Яксли.


Мрежите на въоръжените милиции правят пари пряко от тормоза над мигрантите, като ги подлагат на мъчения и понякога изпращат на техните семейства видеозаписи, за да искат откупи от тях. Те също така работят съвместно с трафикантите и с някои служители на бреговата охрана, констатира АП.


Понякога служители на бреговата охрана печелят пари, като правят точно онова, което ЕС иска от тях да предотвратят: пускайки мигрантите да прекосяват (Средиземно море), казва Тарик Ламлум, лидер на либийската правозащитна организация "Белади". Трафикантите плащат на бреговата охрана подкуп от около 10 000 долара на лодка, която да бъде пропусната, и ако условията позволяват, пускат по 5-6 лодки едновременно, каза той.


Шефът на либийската агенция за борба с незаконната миграция (АБНМ), която отговаря за центровете за задържани към вътрешното министерство, признава наличието на корупция и сговор между милициите, бреговата охрана и трафикантите, а дори и в самото правителство. "Те са в едно легло с тях, както и хората от моята агенция", каза Ал Мабрук Абдел-Хафез.


Освен чрез пряк тормоз над мигрантите мрежата на милициите печели и чрез пряко присвояване на пари от фондовете на ЕС, изпратени за тяхното изхранване и сигурност, разкриват над дузина служители и хуманитарни работници в Либия и Тунис, както и вътрешни имейли на ООН и протоколи от срещи, които АП успя да види.


Милиони евро по договор за храна и помощ за мигранти са отишли при най-малко една компания, свързана с Мохамед ал Ходжа - лидер на милиция, който летя до Рим през 2017 г. за среща на ООН по миграцията, сочат вътрешни имейли на ООН, видени от АП, двама високопоставени либийски служители и международен хуманитарен работник. Ал Ходжа е също така заместник-шеф на посочената по-горе АБНМ.


Един от либийските служители показа многомилионен договор в евро за кетъринг с компания, наречена "Ард ал Уатан" ("Земята на народа"), която е под контрола на Ал Ходжа.


По времето, когато са се водили преговорите за договора, Ал Ходжа вече е управлявал друг център за мигранти - "Тарик ал Сика", печално известен с тормоза, включително побои, тежък принудителен труд и мощна мрежа за изтръгване на откупи. Имейли на ООН показват, че мигрантите са страдали от тежко недохранване, имало е и епидемия от туберкулоза. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  ООН за пореден път доказа колко неадекватна, корумпирана и безполезна сбирщина на левундери е

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Повечето участници в преразпределението са създадени и са там само заради европейските пари. Затова и такива помощи трябва да се минимизират. Те не решават съществуващи проблеми, те създават нови

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Те сигурно и в родината си са живели по същия начин. Тогава, каква е разликата.

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Трябваше с парите да се създадат международни гранични сили, които да патрулират около бреговете на Либия и на момента да връщат мигрантите на брега. Като разберат, че номерът не минава, самите мигранти щяха де се откажат от този маршрут.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Ами след като брутално нападнеш суверенна държава и избиеш лидерите ѝ какво ли изненадва "анализаторите"? Нещо в Ирак дали се случва?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 310 Неутрално

  парите трябва да послужат за закриване на тези центрове и връщане на мигрантите обратно в страни по произход,но това ще стане по-касно като се накрадат и задоволят всички по веригата-от ООН и ЕС бюпократите и левундерите до айдуците в Африка.Лошото е че средната класа в Европа плаща за всичко и на бедните и на богатите

 7. 7 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Те и тези дето дойдоха в Европа започват да живеят в мизерия. Не за всички има място и възможности за приютяване.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 8. 8 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Милициите,дето подлагали на мъчения и рекетирали мигрантите,създадоха пазари за роби и прочие,не са ли същите тия,дето бяха"бунтовници"срещу сатрапския режим на Кадафи и борци за демокрация,а?

 9. 9 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Преди 2011-та нямаше такъв проблем. Какво се случи, че след 2011-та в Либия се появи Ислямска държава, има гражданска война, цяла Африка я използва за сборен пункт за изселване към Европа. какво стана?

  Ами Либия изчезна като държава. А кой я изчезна? Ми имаше един Саркози, един Камерън... една Хилъри... тези що не са на съд сега, че говорим за робски пазари в 21-век?!

 10. 10 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Все едно чета "Мъртви Души" от Гогол.

 11. 11 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Спокойно, пичове и пички. Сега руснаците като си възстановят контрола върху Либия и мигрантската криза ще секне. Доказано е, че такава се появява в страни, от където се изтеглят руснаците. Там, където те пипат, пиле не може да прехвръкне през оградата

  Бог да благослови Америка за България!
 12. 12 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#9] от "diegos":

  Защото са недосегаеми и съд не ги лови.Пък и на кого му пука на запад за някакви араби,негра,славяни.

 13. 13 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Напротив, мизерията и нищетата, в която живеят мигрантите в Либия, породи една процъфтяваща и високодоходна бизнес мрежа, финансирана частично от ЕС и организирана от ООН, констатира разследване на "Асошиейтед прес".

  Д а не забравяме и водните таксита маскирани като спасителни кораби - закриляни от ООН и щедро финансирани от нпо-та с неизяснен произход на финансиране.

  Европа наля милиарди в една кофа без дъно.
  Но всеки знае, ако се каже и дума против, ти си расист, фашист и бял хомофоб мразещ ИК и подкрепящ насилието срещу жени, както и виден подбудител на омраза!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 14. 14 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Няма управия със страните от третия свят . Само връщане на колониалната система му е майката.

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 453 Весело

  Баси, колко минуса отразих. Абе аланкоолу! Да сте чували за сирийски бежанци, откакто руснаците са в Сирия? :)

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#10] от "Петър Николов":

  Верно не си чел Гогол

 17. 17 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#14] от "Rex":

  Да, обаче няма кандидати за колонизатори. Колониите носят само загуби.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Гневно

  На какво се чуди авторът?
  Ако ЕС не даваха пари на местните бандити, тогава същите бандити щяха да ни ги пренасят през морето в индустраялни количества.
  Сега ЕС дава пари на бандитите и бандитите малтретират мигрантите. Да помислим дали би било възможно мигрантите да се възпрат само с подобряване на условията в лагерите. Въпрос за 50 стотинки. Тогава половината африканци биха населили трайно всички лагери и ще гладуват с много повече пари.
  Европолитиците се правят на ощипани - Вай, вай ние ви плащаме за едно а пък вие правите друго. Да, друго е направено, но това работи.

  подпис
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Гневно

  До коментар [#15] от "Günther":
  " Да сте чували за сирийски бежанци, откакто руснаците са в Сирия? :)"

  Прав си.
  Докато СССР командваше у нас всички бежанци от комунистическия рай ги застрелваха на границата.

  подпис
 20. 20 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Баси, колко минуса отразих. Абе аланкоолу! Да сте чували за сирийски бежанци, откакто руснаците са в Сирия? :)
  —цитат от коментар 15 на Günther


  Не знам за сирийски бежанци, ама съм чувал че във форума има един руски пе--рас с кучешка глава на аватара.

 21. 21 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  ООН за пореден път доказа колко неадекватна, корумпирана и безполезна сбирщина на левундери е
  ==============================================================================

  А ти що пропусна ЕС, в края на краищата те са основния финансов донор?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK