След самоубийства във Великобритания разследват лекарство срещу акне

След самоубийства във Великобритания разследват лекарство срещу акне

© Associated PressБританският регулатор на пазара на лекарства (MHRA) обяви нова проверка на използван от десетилетия лекарствен продукт за екстремни форми на акне, след като през миналата година 10 самоубийства в страната бяха свързани с приемането му от пациенти.


Става дума за "Роакутан" на фирмата "Рош" (Roche), който се предлага и в България. Той е крайно средство "при риск да останат постоянни белези върху кожата". "Ще приемате "Роакутан" при акне, което не се е подобрило след други видове лечение против акне, включително антибиотици и препарати за приложение върху кожата", пише още в инструкция на български.


Листовката за "Роакутан" е пълна с много сериозни предупреждения, включително за това, че след края на приемането му всички останали капсули трябва незабавно да бъдат предадени на лекаря. Особено изчерпателни са предупрежденията за ефекта върху бременни, едно от които е да не се дарява кръв и 1 месец след приемането му, тъй като, ако се прелее, ще увреди плода.
Експертна група ще провери още веднъж данните, а през 2020 г. трябва да публикува препоръките си за лекуването на акне и Националният институт за здраве и здравни грижи.


"Гардиън" цитира изявление на "Рош", в което се казва, че милиони пациенти по света приемат изотретиноин и че "подобно на повечето медикаменти, той може да предизвиква странични ефекти". "Затова и препоръчваме много да се внимава, когато се изписва, особено да се има предвид дали човекът е имал случаи на депресия, да е сигурно, че пациентът разбира какво може да последва от приемането му и да бъде внимателно наблюдаван, за да е сигурно, че получава грижата, от която се нуждае".


Броят на регистрираните в MHRA фатални случаи е 5 пъти повече от предходната година и е най-високият в историята на статистиката за това лекарство, започнала през 1983 г., уточнява лондонският "Гардиън". Но регулаторът казва, че е възможно реакцията на "Роакутан" да се е случила в друга година, но да е докладвана през 2019 г.


Случаи на самоубийства, за които британски медии съобщаваха през последните години като свързани с лекарството, официално не са свързани с лечението или причината още не е установена. Но техни роднини и близки описват, че след като са започнали да го приемат, самоубилите се са станали други хора.


Във Великобритания "Роакутан" (търговско наименование на изотретиноин, предлаган и като Accutane) се взема годишно от около 30 000 души. Системата за обществено здравеопазване NHS показва рязко увеличаване за 10 години на рецептите - от 34 283 през 2008 г. на 69 040 през 2018 г. От MHRA казват, че системата им за докладване на съмнителни случае "не е доказателство за странични ефекти, а подозрение от съобщаващия, че лекарството може да е причинителят".


Досега проучвания не са установили пряка връзка между увеличения риск от псхитиатрични състояния и заболявания и самоубийствата, но има странични ефекти и за тях се съдържат предупреждения в листовките. Тези за депресия и проблеми с психичното здраве са добавени през 1998 г.


В българска листовка пише:


"Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Роакутан:


• ако някога сте имали каквито и да е проблеми с психичното здраве. Това включва депресия, склонност към агресия или промени в настроението. Това също включва и мисли за самонараняване или самоубийство, защото Вашето настроение може да се повлияе, докато приемате Роакутан.(...)


Вие може да не забележите някои промени в настроението и поведението си, затова е много важно да кажете на приятелите и семейството си, че приемате това лекарство. Те може да забележат тези промени и да Ви помогнат бързо да установите някои проблеми, които трябва да обсъдите с Вашия лекар.(...)


Уведомете лекуващия си лекар, ако някога сте имали психично заболяване (включително депресия, суицидно поведение или психози) или ако приемате лекарства за някое от тези състояния.(...)"


Британската експертна група е проверявала медикаментите с изотретиноин през 2005 г. и 2014 г. През 2018 г. приключи европейският преглед за риск от невропсихиатрични заболявания от това вещество като заключението е, че информацията в продуктите за възможни странични ефекти за психическото състояние отразяват известното към този момент.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  Ако е истина е ужасно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Значи си имаме препарат, който може да се използва за диверсии, покушения и атентати.
  Например могат да го препоръчат на един световен лидер, който води постоянна борба с бръчките...

 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  стига тъпизми , всички пациенти са предупредени да ползват препарата с особено внимание ,поради страничните ефекти ,досега не сме виждали усложнения , но винаги може да се появят .

 4. 4 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Ужас.
  Много нелепи странични ефекти.

  Panta rhei....
 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Как може легално да се предписват подобни гадости на хората ?! Лекуване главоболие с гилотина....

 6. 6 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  ''след като през миналата година 10 самоубийства в страната бяха свързани с приемането му от пациенти.''

  ''Броят на регистрираните в MHRA фатални случаи е 5 пъти повече от предходната година и е най-високият в историята на статистиката за това лекарство''

  ''Във Великобритания "Роакутан" (търговско наименование на изотретиноин, предлаган и като Accutane) се взема годишно от около 30 000 души''


  Сега, малко четене с разбиране - миналата година са се самоубили 2 (ДВАМА ЧОВЕКА), тази година 10 човека (5 пъти повече) от 30 000 приемащи го, или 0.03%....

  сигурен съм, че процентно повече хора са се самоубили сред вземащите ибупрофен миналата година !

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  Дали пък не се самоубиват, защото не могат да приемат външния си вид?

  Еретик
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4555 Любопитно

  До коментар [#6] от "carmello":

  Откъде си сигурен?

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 9. 9 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Става въпрос за странично действие при пациенти с позната, тежка депресия. А не по принцип. Това се знае за лекарството още от самото му допускане на пазара от преди повече от 30 години. И е контраиндицирано при такива.
  Статията е излишна.

 10. 10 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Поредната война на фармацевтичния фронт. Преди няколко месеца набедиха всеизвестния ранитидин и го спряха. Колкото до Роакутана, препарата има чудесно действие, страничните ефекти са силно зависими от дозировката и в това е майсторството на лекаря да определи точната доза при все още наличен ефект. Лично съм го употребявал години без забележими негативни ефекти. Смешно е при суицидни случаи по-малко от пръстите на ръцете годишно на фона на над 30000 употребяващи го, да се твърди, че това е причината. Пациенти с тежки форми на акне в голям процент са депресивни дори и да не приемат препарата. Последният не лекува вече възникналите обезобразяващи последици от заболяването.

 11. 11 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#9] от "5149mich":

  Вярно, това е на листовката. Изотретионин е RX и се изписва много внимателно от кожни лекари като последно средство срещу тежко акне. Преди това се разпитва пациента подробно за евентуален риск.
  Иначе е някаква изчанчена форма на витамин В.
  В България се внасят предимно аналози от Гърция, където те са 5 пъти по-евтини и гръцките фармацевти го дават лесно без рецепта

 12. 12 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#10] от "pganev11":

  https://www.wsj.com/articles/SB120890352155036159

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 13. 13 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#9] от "5149mich":
  До коментар [#6] от "carmello":

  https://pdfs.semanticscholar.org/092f/4583e0913ccee7b3d45a1a11d25d8eea3fdd.pdf

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15863802

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 14. 14 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#11] от "taratanki":

  Витамин А, по-точно 13-cis retinoic acid.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 15. 15 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Роакутан се използва от 30 години по цял свят и се приема между 6 месеца и 2 години. Представете си колко неща могат да се случат на толкова много хора за толкова дълъг период и да отдадат симптомите на лекарството. Много хора си мислят, че акнето се лекува с миене на лице или народна медицина, но при тежко акне, това е ЕДИНСТВЕНОТО лечение. Когато става въпрос за сериозно състояние се преценяват ползите и рисковете. Но много хора започнаха да вземат лекарството за леки случаи, има дерматолози, които предписват малки дози и тогава ефектът е съмнителен, а рисковете - неоснователни.
  Между другото, друг култов препарат на Рош - Тамифлу, също е разследван за предизвикване на самоубйства, само че в Япония. Но те не се отказват да разработват иновативни продукти за сериозни заболявания и добре, че е така. Хумата и свинската мас не вършат работа.

 16. 16 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#14] от "deutschwagen":
  Правилно. Грешката е моя, като разчитам само на памет, така е.

 17. 17 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#15] от "velvoofell":

  Акнето не е "тежко заболяване" и рисковете са необосновани. С години производителят не е предупреждавал за рисковете, които са много. Реалността е, че роакутан се е предписвал изключително лесно от дерматолозите. "Тежък случай", поне в предишни години, означава пациентът да каже, че не е доволен от сегашната си терапия, която може да е траела не повече от 2 месеца. И пак казвам, всичко това без предупреждение за купищата странични ефекти, които могат да останат зя цял живот. Роакутан е епигенетичен препарат. Препдолагам ти и останалите тук не само, че не сте чували това, но и дори не знаете какво означава.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  А какво ще се случи, ако “тежкото акне” не се лекува? Рисковете какви са?

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#15] от "velvoofell":Акнето не е "тежко заболяване" и рисковете са необосновани. С години производителят не е предупреждавал за рисковете, които са много. Реалността е, че роакутан се е предписвал изключително лесно от дерматолозите. "Тежък случай", поне в предишни години, означава пациентът да каже, че не е доволен от сегашната си терапия, която може да е траела не повече от 2 месеца. И пак казвам, всичко това без предупреждение за купищата странични ефекти, които могат да останат зя цял живот. Роакутан е епигенетичен препарат. Препдолагам ти и останалите тук не само, че не сте чували това, но и дори не знаете какво означава.
  —цитат от коментар 17 на deutschwagen


  Препоръчително е и се прилага постоянно наблюдение на пациента, вкл. кръвни картини всеки месец. Не знам някога да са омаловажавани рисковете. Но все пак това е единственото средство при тежко акне. А това е действително тежко заболяване и нелечението има тежки психически последствия. Тежкото акне не се ограничава само в периода на пубертета и не го ловят никакви други терапии. Именно това е и основната индикация за предписване на изотретиноиди.

 20. 20 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 617 Неутрално

  И да допълня - случаите на тежко, непреходно акне се увеличават в последните десетилетия. Също както алергиите. Земята е пренаселена и бъговете излизат наяве...

 21. 21 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#19] от "kykyyy":

  До колкото знам следенето на пациента означава само основни кръвни изследвания един път на месец, главно липиден профил и чернодробни ензими.....колкото да знаеш, че няма да си изгубиш черния дроб.

  Преди да предиспват такива силни и сериозни медикаменти (поне преди години стандартната доза е била мг/кг/ден), нека да обяснят как точно това лекарство действа против акнето. Да обянсят механизма му на действие, какво е таргетирането и тогава да го водят безопасно. Ако се поразровиш ще видиш. че НИКОЙ не може да обясни КАК ТОЧНО това лекарство действа против акн, и то завинаги.. Има неща, които се знаят за неговото влияние, и някои от тях могат да обяснят начина му на действие срещу акнето, само че 1) тези неща е по-добре да не се пипат 2) медицината едва дори започва да ги разбира, а от десетилетия се прилагат такива медикаменти на клинично здрави хора 3) няма никакво таргетиране.

  В заключение, използването на изотретиноин (първоначално открито в търсенето на нови онкологични препарати) е като да си изгориш къщата от основи до тавана защото има хлебарки. Не е редно медицината да се меси там, където не разбира достатъчно (епигенетични механизми, важни ензими участващи в хормоналната обмяна и конвертиране, рецептрона регулация, автоимунни реакции, т.н.). Много по-продуктувно би било да се направят повече изследвания върху причините за акнето - кпито могат да бъдат вътрешни, например някакъв дисбаланс, да кажем в червата - вместо фармацевтичната иднустрия да пласира лекарства, които случайно е открила за ефективни при акнето, и то при невероятни свръхдози (имаше изследване от средата на 80-те, според което за ограничаване на страничните и потенциолно опасни ефекти, дозата би трябвало да е 0.1мг/кг/ден и никога повече от 0.5).

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 22. 22 Профил на Juanita Kiteless
  Juanita Kiteless
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди десет години ми предложиха да взимам роакутан. Всички други лечения не бяха сработили - 15г. козметики, хапове и безумия. Изчетох листовката, която далеч не включваше само рискове за психиката, имаше за всекиго по нещо - малформации при бъдеща бременност, бъбречни увреждания, проблеми с костите, кожата, косата и рязко предрочетох тежкото си акне. Направо си го харесах.

  Колкото до психическото състояние на хората с тежко акне, ами да, повечето минават през депресия и параноя, най-малкото.

 23. 23 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Много хора са небрежни към лекарствата и пренебрегват това което пише на листовката или което им е написал лекарят. Щото са решили, че по-голямо количество, ще има по-голям ефект...

 24. 24 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#11] от "taratanki":

  На витамин А е форма, не на Б. Иначе си прав.
  За притесняващите се - има третиноин и за мазане, също много ефективен (акне нямам, но го използвам с/у бръчки, което е странично действие) и без опасност от засилване на депресията. Тук го няма, но в Гърция, Турция, западна Европа се намира (Аирол, Акнелиз и т.н.) в различни концентрации и не е скъп. В Щатите също го има (Ретин-А), там е доста скъп обаче. Мой приятел, който от години живее в Щатите, се спаси с него, а беше много тежък случай и да, искаше да се гръмне и без лекарства, само като се погледне в огледалото. Навремето у нас такива терапии нямаше.

 25. 25 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#10] от "pganev11":

  И да допълня: от Гърция хората си носят Аирол, но то е за мазане, крем. Роакутана е за пиене и затова има толкова тежки странични ефекти. За мазане също не е най-лекото лекарство: изтънява епидермиса, прави кожата фоточувствителна, в началото дразни. Но не се метаболизира през храносмилателната система, така че със сигурност е по-щадящ за тялото, а също доста ефективен вариант.

 26. 26 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#24] от "Green Day":

  Защо толкова тежък ретиноид за бръчки? Има адапален/диферин, който е по-леко лекарство и след това ретиноидите, използвани в козметиката.
  И не, външното лечение не работи винаги при акне. Дълбочината на кистите понякога е много голяма. Но има много пъпчиви хора, които не търсят дори и това лечение, заради разбирането, че да се оплакваш от акне е каприз.

 27. 27 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#26] от "velvoofell":

  Не съм разучавала адапталена дали има същия ефект срещу бръчки, затова реших да пробвам третиноин (Аирол). Ретинолите е спорно дали вършат някаква работа. Офтопик де, темата е за акнето, и вярно, че хората го имат за "глезотия", даже тук в коментарите се обясняваше, че не било тежко заболяване и даже не било заболяване изобщо, ама който не го е преживял, не знае за какъв жесток комплекс става въпрос. Да не можеш да се погледнеш с огледалото, да те е срам да излезеш от дома си, това ако не е болест, не знам кое е. Моят приятел, за когото писах, че се оправи с Ретин-А (макар че още е с белези по цялото лице) беше на косъм да си разбие живота заради едното акне.

 28. 28 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1666 Разстроено

  Режимът на приемане на подобни лекарства трябва да бъде изключително строг, под лекарско наблюдение, най-добре в клиники.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Дали пък не се самоубиват, защото не могат да приемат външния си вид?
  —цитат от коментар 7 на Костадин Иванов


  Точно така, статистическите резултати са едно, ама тълкуването им е съвсем друго нещо, при това съвсем не е лесно или очевидно...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#28] от "etty1":

  Всъщност опитът води в обратна посока. Четох статия от дерматолог, не помня от коя държава, че дори досега провежданите редовни изследвания са ненужни и препоръчва изследване 1 месец след началото и 3 месеца след края на приема. За да не се травмират излишно пациентите. Леко се раздвижват показателите, но остават в норма.
  Преди няколко месеца имаше съобщение, че пациентка имала нужда от чернодробна трансплантация заради Иберогаст. За мен това са повече юридически, отколкото медицински въпроси.

 31. 31 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#27] от "Green Day":

  Айде само да не съчиняваш какво съм казвал. Да, акнето не е тежко заболяване, защото никой няма да води един пациент клинично нездрав защото има акне. Това не означава, че състоянието акне няма сериозни последици. Но при сериозни медикаменти като Роакутана, и то в сериозни дози, не бива да си взимат освен ако няма наистина тежко заболяване, застрашаващо живота.
  Да не говорим, че ти сам обясни, че имало и други ефективни опции. И сам разбираш, че мазането се ретинол не може да се сравнява с приемането на Роакутан. Има и един куп други мазила.
  Колкото до самоубийствата, за пореден път се убецдавам, че българинът е най-умния на света. Само той се е сетил, че навярно въпросните самоубли се вече са били на път да го направят, и никой друг не е помислил дали това положение може да обясни случаите.....само че някой ще трябва да обясни защо това се случва след приемането на Роакутан, което в 99.5% от случаите дълготрайно изчистра кожата, и така излиза че всъщност хората би трябвало да не се самоубиват, а вместо да скачат от радост, че проблемът им е решен.

  Това ако линкованите от мен научни изследвания за ефекта на лекарството върху функционирането на мозъка не стигат. Мога да намеря още, и относно други не по-малко сериозно въздействия. И още чакам научно обянснение как Роакутан изчиства кожата завинаги, но е безопасен и не предизвиква постоянни странични ефекти или хормонални/метаболитни промени.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 32. 32 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#29] от "gost22":
  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  Прочетете коментар 31. Като искате да докажете една теза, докажете я до края вместо да подхвърляте идеи.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 33. 33 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#23] от "chepokalipsis":

  Роакутан на запад не може да се взима "в по-големи количества", защото рецептите са еднократни и поясняват каква онценрация и какво количество може да се купи. Не целият свят е като България.

  Небрежни са регулаторите и докторите. Вече (и май само аз) зададох един важен върпос - коя точно е безопасната доза за това лекарство? На някои им предписват 1мг/кг/ден, на други 0.5мг/кг/ден, а аз съм намирал статия в NIH от средата на 80-те, според която безопасна доза е само 0.1мг/кг/ден

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 34. 34 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Демек "Роакутан" е доста по-ефективен от "Новичока " ?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 35. 35 Профил на Nastia Yotina
  Nastia Yotina
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Съжалявам, че късно пападнах на тази статия, но искам да разкажа какво преживяхме аз и моето дете, което е на 14- тинейджърска възраст!
  Този медикамен действително действа в борбата с акнето но страничните ефекти са зверски, страшни даже бих казала! Моята дъщеря изпадна в ужасяваща депресия водеща до самонаряняване и мисли за самоубийство, косопад, халюцинаций,, повръщане и куп странични ефекти описани в листовката! Пи го само един месец и го спряхме без да се замисля, това нещо влияе на психиката ужасно, особено в такава крехка тинейджърска възраст, когато хурмоните бошуват на едно дете!! За жалост в България дерматолози го изписват все едно е вит. С и не отдават на страничните ефекти такова голямо внимание! Хора не си правете експерименти с детската психика, не го купувайте на децата колкото и тежки случаи на акне да имат!

 36. 36 Профил на Nastia Yotina
  Nastia Yotina
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Съжалявам, че късно пападнах на тази статия, но искам да разкажа какво преживяхме аз и моето дете, което е на 14- тинейджърска възраст!
  Този медикамен действително действа в борбата с акнето но страничните ефекти са зверски, страшни даже бих казала! Моята дъщеря изпадна в ужасяваща депресия водеща до самонаряняване и мисли за самоубийство, косопад, халюцинаций,, повръщане и куп странични ефекти описани в листовката! Пи го само един месец и го спряхме без да се замисля, това нещо влияе на психиката ужасно, особено в такава крехка тинейджърска възраст, когато хурмоните бошуват на едно дете!! За жалост в България дерматолози го изписват все едно е вит. С и не отдават на страничните ефекти такова голямо внимание! Хора не си правете експерименти с детската психика, не го купувайте на децата колкото и тежки случаи на акне да имат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK