Започна ли новата Арабска пролет

Протест в Бейрут, 27 октомври 2019 г.

© Associated Press

Протест в Бейрут, 27 октомври 2019 г.Фразата "десетилетие на протеста" започна да звучи като клише в дните на обобщенията не само за 2019, а за последните десет или 20 години. С искания за промяна хората излизат на четири континента, от Сантяго и Париж до Хонконг. Но без първите крачки, които направиха едни от най-близките съседи на Европа, това клише вероятно щеше да звучи различно.


Заедно с движението "Окупирай", арабските държави отвориха Кутията на Пандора в началото на десетилетието - Тунис, Египет, Либия, Сирия, Йемен, Бахрейн, Ирак и други в по-малка степен. Сегашните протести в Ливан и Ирак бележат края му. По-тихо, но не и затихващо, алжирците негодуват срещу ролята на армията, в Судан натискът на улицата доведе до преврат срещу един от най-дълго управлявалите лидери, Омар ал Башир, и не спря, докато армията не бе принудена да обещае промяна.


Сравнението между двете вълни – от 2011-а и 2019 г. - е изкушаващо; някои експерти заговориха за "Арабска пролет 2.0". Последните протести не са напълно съпоставими със събитията от началото на десетилетието (постигнали относителен успех само в една държава), но говорят за промяна в арабския свят, каквато мнозина твърдяха, че е невъзможна.
"Силните лидери срещу ислямистите"


Протестиращият човек стана личност на годината на сп. "Тайм" за 2011 г. и вероятно Арабската пролет допринесе за това. Искрата дойде от отчаянието. Мохамед Буазизи, 26-годишен продавач, се самозапали на 17 декември 2010 г. в тунизийския град Сиди Бузид след отказа на управителя на града да го приеме, за да чуе за конфискацията на електронната му везна от властите. Два месеца по-късно гневът и отчаянието подтикнаха и млад мъж в Мосул да сложи край на живота си по този начин.


Няколко владетели, останали на власт десетилетия, си отидоха заради последвалите протести. В Сирия, Либия и Йемен обаче последваха кървави конфликти, а дори в Тунис, държава, смятана за успешен пример за развиваща се демократична култура, управляващите не успяват да решат тежките икономически проблеми. На запад приветствалите събитията като знак за "отхвърляне на тиранията" или "триумф на социалните мрежи" се обезсърчиха, гледайки как дори където няма война, арабските лидери опитват да потушат недоволството с реформи, щедро финансирани от хазната. Дори това се провали, след като рухнаха цените на петрола през 2014 г. Тактиката за отклоняване на вниманието на недоволните, използвана няколко години, вече не бе толкова ефикасна.


Фотогалерия: Ново напрежение в Египет >


Тогава времето изглеждаше на страната на критиците на тези събития, които съзираха в тях единствено западен дневен ред и резултат от чужди интервенции; а от промяна нямало смисъл, тъй като арабите не можели да имат демокрация, тъй като не искали да я имат, а и на мястото на силните, светски лидери щели да дойдат ислямистите. Последното се случи в някои държави, но други, в които демонстрациите нищо не постигнаха, поначало не бяха "светски". Въоръжените конфликти като тези в Сирия и Йемен и все още изострящият се в Сирия пък действително оставиха съдбите на тези страни в ръцете на чужди играчи, но най-вече защото там просто рухнаха държавните структури.


Години по-късно, макар и без истинска клечка кибрит, недоволството от начина на живот върна на улицата (или изкара нови) демонстранти в държави, където многохилядните митинги не бяха свалили правителства по време на Арабската пролет. Това не са само държави, където срещу ислямистите се е водила кървава война (Алжир), но и силно консервативни (като Судан) или белязани от разделения между религиозните общности (Ливан и Ирак), а и от чужди влияния. Обедини ги едно послание: управляващите не си вършат работата.


Протест в Хартум, юли 2019 г.

© Associated Press

Протест в Хартум, юли 2019 г.


От протест заради хляба до компромис с армията


Суданците излязоха преди почти точно година (в началото на декември) в град, северно от столицата Хартум. Поводът бе трикратният скок в цената на хляба заради премахнатите правителствени субсидии (по препоръка на Международния валутен фонд). Инфлацията и валутната нестабилност отприщиха натрупвано недоволство срещу 30 години власт на президента Омар ал Башир, но не само срещу личността му. През април, след продължил няколко дни пред централата на военните протест, Башир бе свален (а по-късно - и съден).


Това не бе достатъчно за протестиращите - те искаха да имат думата в прехода на страната преди следващите избори и отстояваха това дори с цената на жертви. Стигна се (не без натиск отвън) до компромис с армията – военни и цивилни да си делят властта в преходен съвет, а уважаван икономист стана премиер. Преходът на Абдала Хамдок започна с унищожаване на партията на Башир и либерализация в обличането и поведението на жените. Рано да се каже обаче дали преходът към гражданско управление ще е успешен - съгласно споразумението той ще продължи над три години. Спорни закони срещу чуждите граждани (сред тях стотици хиляди избягали от съседни държави, най-вече еритрейци), забраняващи им да развиват търговска дейност, вече повдигат въпроса за цената, която Судан е готов да плати.


На тази снимка премиерът на Абдаллах Хамдок (вляво) е при президента на Южен Судан Салва Киир в столицата Джуба, 12 септември 2019 г. След идването си на власт Хамдок направи и първите стъпки за размразяване със САЩ - след 23-годишно прекъсване Хартум и Вашингтон може да разменят посланици (посолството бе затворено от съображения на сигурност), а африканската страна се надява да бъде премахната от списъка с държави, спонсориращи тероризъм.

© Associated Press

На тази снимка премиерът на Абдаллах Хамдок (вляво) е при президента на Южен Судан Салва Киир в столицата Джуба, 12 септември 2019 г. След идването си на власт Хамдок направи и първите стъпки за размразяване със САЩ - след 23-годишно прекъсване Хартум и Вашингтон може да разменят посланици (посолството бе затворено от съображения на сигурност), а африканската страна се надява да бъде премахната от списъка с държави, спонсориращи тероризъм.


Малко след суданците недоволство обхвана Алжир. Богатата на изкопаеми горива държава бе разтърсена от най-тежката си криза след гражданската война от 90-те, завършила с 200 хил. жертви. Армията, укрепила влиянието си в хода на конфликта, стоеше твърдо зад управлявалия от 1999 г. (и сложил край на войната) 81-годишен президент Абделазиз Бутефлика. Държавният глава, с разклатено здраве и въздържащ се от публични прояви (брат му Саид Бутефлика бе фактическият ръководител), обяви през февруари, че на изборите два месеца по-късно ще се бори за пети мандат. Алжирците, преминаващи през икономически трудности, не харесаха това.


В страната, където две трети от хората са на възраст под 30 години и където опозицията е слаба, протестиращи успяха да организират митинг с милион души през март. Бутефлика обеща нова конституция, но това не бе достатъчно за демонстрантите и армията го призова да подаде оставка. Президентът се оттегли, изборите бяха отложени безсрочно, хиляди демонстранти продължиха да излизат на улиците всеки вторник и петък.


На тази снимка от 2012 г. тогавашният президент Абделазиз Бутефлика е с починалия тази седмица началник на щаба на армията Ахмед Гаид Салах, който отправи призива Бутефлика да се оттегли след продължителните протести. Салах многократно наричаше исканията на протестиращите "благородни и справедливи", но предупреждаваше, че армията няма да допусне отново смутни времена.

© Associated Press

На тази снимка от 2012 г. тогавашният президент Абделазиз Бутефлика е с починалия тази седмица началник на щаба на армията Ахмед Гаид Салах, който отправи призива Бутефлика да се оттегли след продължителните протести. Салах многократно наричаше исканията на протестиращите "благородни и справедливи", но предупреждаваше, че армията няма да допусне отново смутни времена.


Преходните власти (на практика армията) обещаха, че исканията ще бъдат чути; арестуваха дори Саид Бутефлика и други важни фигури от управлението му като считания за недосегаем Мохамед Медиен, шефа на разузнаването. И двамата получиха безпрецедентни 15-годишни присъди едва два месеца след като бяха арестувани. Армията обаче разгневи демонстрантите, като насрочи за декември избори, за които опозицията смята, че е рано. И след избора на позната от стария режим фигура демонстрациите продължават, но понякога армията дава силов отпор и на опозицията, арестувайки нейни лидери.


Есента на арабското недоволство


Ливанските протести започнаха над половин година след алжирските. В една от най-задлъжнелите държави на света нови данъци върху разговорите с приложения като "Уотсап", бензина и тютюна и няколко други мерки се смятаха за начин да се съберат приходи в хазната. Хиляди ливанци побесняха; заявиха, че ползват "Уотсап" непрекъснато основно, защото стандартните разговори им излизат твърде скъпо. Октомврийските протести бързо обединиха шиити, сунити, християни маронити и други. Развяването на националното знаме на милионен митинг в Ливан звучеше като научна фантастика в страна, където утвърдената след гражданската война система на подялба на властта по верски принцип обединяваше хората само около флага на движенията, които подкрепят. Последиците от това управление – твърде много корупция и малко решения за проблемите.


Демонстрантите поискаха технократско правителство, без назначения от партийните блокове, и са готови да го отстояват, колкото и време да отнемат демонстрациите им. Не им бе достатъчно, че премиерът Саад Харири подаде оставка, нито че напрежението между тях и привърженици на подкрепяната от Иран шиитска "Хизбула" заплашваше да доведе до насилие (ескалирало в Бейрут и миналата седмица). Демонстрациите продължиха и в последните дни, след като подкрепяният от "Хизбула" (която е противник на идеята за изцяло експертно правителство) Хасан Диаб бе номиниран за премиер. "Не сме убедени от избора им," каза протестиращ. "Не вярваме на този филм." Според друг протестиращ "това е или началото, или краят. Но поне за известно време всички наистина сме ливанци".


Протестиращ в Бейрут, 28 октомври 2019 г.

© Alkis Konstantinidis, Reuters

Протестиращ в Бейрут, 28 октомври 2019 г.


Диаб твърди, че в кабинета му няма да има познати лица (въпреки слуха, че в отчаяното търсене на магическа пръчка е готов да прибегне и до услугите на избягалия от Япония Карлос Гон). Ако говори истината и е решен да се справи с най-тежката икономическа криза от десетилетия в страна, където една трета от хората живеят под прага на бедност.


Есента на иракското недоволство също започна през октомври. Иракчаните и преди са реагирали на призиви за демонстрации по "Фейсбук". Натрупаното напрежение заради все по-лошото качество на живот и бедността обаче ги изкара на улиците и в столицата, и в много други градове. Къде е богаството, трупано от един от най-големите производители на петрол, и защо нищо от стотиците милиарди приходи за две десетилетия не е достигнало до гражданите, попитаха те. Кабинетът нарече исканията "справедливи" и обяви, че ще бъдат създадени още работни места, ще бъдат направени реформи и въведени нови субсидии. По улиците имаше насилие, на което полицията също отговори с насилие: никъде по време на протестите нямаше стотици убити и хиляди ранени (освен в съседен Иран, който не е арабска държава). Висшият шиитски духовник на страната аятолах Али ас Систани застана зад тях и премиерът Адел Абдул Махди подаде оставка въпреки натиска на Иран.


Влиянието на Техеран (но не само неговото) също бе на прицел за протестиращите - сред десетките институционални и партийни сгради бяха и ирански дипломатически обекти в Кербала и Наджаф. Така сред протестиращите, дори сред много от шиитите в движението, се появиха и антиирански настроения. Още преди това духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей намекна в "Туитър", че случващото се е дело на врагове, които опитват да "сеят разделения".


Решаващи в хода на протестите обаче бяха не външни сили, а мерките на самото правителство в Багдад, опитало да ограничи интернет, да въведе многократно полицейски час, да раздели протестиращите или направо да разреши стрелбата по тях. Абдул Махди подаде оставка в края на ноември, след един от най-кървавите дни, когато силите за сигурност опитаха насилствено да разпръснат протест.

© Thaier Al-Sudani, Reuters

Решаващи в хода на протестите обаче бяха не външни сили, а мерките на самото правителство в Багдад, опитало да ограничи интернет, да въведе многократно полицейски час, да раздели протестиращите или направо да разреши стрелбата по тях. Абдул Махди подаде оставка в края на ноември, след един от най-кървавите дни, когато силите за сигурност опитаха насилствено да разпръснат протест.


Нов изборен закон и предсрочен вот са сред мерките, които властите гарантират засега. Протестиращите, които си създадоха рутина, любими места и дори вестник, настояват, че няма значение кое правителство ще ги приложи. Те искат да променят не само политическия елит, но и системата след свалянето на Саддам Хюсеин, която не работи в тяхна полза. И след обещания за промени протестите не затихват. Преди две седмици за пръв път иракчани спряха напълно работата на петролен обект с продукция 80-85 хил. барела дневно. Не ги спряха нито американските удари на иракска територия, нито проиранските протестри пред посолството на САЩ в Багдад, от които демонстрантите се разграничиха. Убийството на иранския командир Касем Солеймани и на иракчанина Абу Махди ал Мухандис от САЩ обаче може да се окажат изпитание за протестното движение.


Какво следва


"Предизвикателството в арабския свят днес е, че старият арабски ред, базиран на поддържан с петрол патронаж и груба сила, свърши," пише Маруан Муашер от фондация "Карнеги". "Но е трудно да се създаде новият арабски ред, основан на добро управление, заслуги и производителност." Обяснява, че аргументът на досегашните ръководства - или оставаме на власт, или идват военните или ислямистите - изглежда като фалшив избор за демонстрантите. Начинът на управление и подозрителността към напредъка обаче вече са оставили вакуум, в който няма нито лидери нито сред режима, нито сред опозицията.


Генерал-лейтенант Абдел Фатах ал Бурхан оглавява Съвета за суверенитет на Судан, фактическата изпълнителна власт на страната. Преди това няколко месеца бе фактическият ѝ ръководител. За демонстрантите от самото начало бе притеснително, че военните използват недоволството и показват желание за отстъпка в опит да запазят позициите си (при това в редиците на армията <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/06/03/3915473_v_sudan_vse_po-vliiatelen_general_izlaga_na_risk/" target="_blank">има и по-спорни фигури от Бурхан</a>). Работата с тях обаче остава единственият вариант за протестиращите да опитат да осигурят мирен преход.

© Associated Press

Генерал-лейтенант Абдел Фатах ал Бурхан оглавява Съвета за суверенитет на Судан, фактическата изпълнителна власт на страната. Преди това няколко месеца бе фактическият ѝ ръководител. За демонстрантите от самото начало бе притеснително, че военните използват недоволството и показват желание за отстъпка в опит да запазят позициите си (при това в редиците на армията има и по-спорни фигури от Бурхан). Работата с тях обаче остава единственият вариант за протестиращите да опитат да осигурят мирен преход.


Днес недоверието към властта в страните с общо над 125 млн. души население, засегнати от вълната, е същото. Целите обаче са други: промяната трябва да е трайна, а падането на конкретен премиер или президент не е достатъчно. Методите също са други. С изключение на Ирак протестите бяха по-скоро мирни. Не успяха да се делегитимират. В страните с дълбоки общностни разделения религиозната принадлежност не бе от значение (въпреки че в Ирак кюрдите запазиха известна дистанция от демонстрациите).


Внимават и управляващите, които се въздържат от твърдения, че протестът е финансиран отвън; вероятно разбират, че има защо жителите да са гневни и е все по-трудно да обвиняват "външни врагове", ако заради корупция, клиентелизъм, беззаконие и (при военните) желанието да останат важният играч зад кулисите им е трудно да управляват.


Последиците ще могат да се оценят след десетилетие, както тези от Арабската пролет. В това време обаче гласът на улицата ще е в списъка на нещата, с които арабските лидери ще трябва да се съобразяват.


Протест в Алжир, март 2019 г.

© Zohra Bensemra, Reuters

Протест в Алжир, март 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Неутрално
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Любопитно

  А какво стана със старата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Арабите обожават демокрацията!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  По- скоро шиитска пролет.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Ислямските страни трябва да преживеят своя ренесанс. Трябва да излязат от руслото на мистичната религия и да заживеят поне в 20 век, за 21-и е трудно дори да мечтаем. Трябва им либерална политика извън измамите

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  По интересно е къде ще цъфне започналата арабска пролет

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  По интересно е къде ще цъфне започналата арабска пролет
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Иран и Ливан

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Популизмът е световно явление. Навсякъде по света се извършват популистки революции,т.е. революции, насочени срещу елитите, без значение дали става въпрос за десен или за ляв популизъм. Навсякъде елитите са откъснати от народа и нехаят за народа, затова популистките революции са призвани да наложат гласа на народите.

 10. 10 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#8:"venci4"][/quote]

  В Ливан няма какво да цъфти, може би само това да разоръжат Хизбула. В Ливан обществото е много силно и армията няма да се намеси в протести. Властта е разделена така, че армията да не е подчинена изцяло на една институция.
  Втора арабска пролет ще има в Сирия и Иран.

 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  "Арабска пролет" - изглежда е важно да се предупреди читателя за каква гледна точка става дума ….."Културна революция " , също....Местните , съвсем не са податливи на промени извън обхвата на собствената им култура , а и налагането на чуждата не дава резултати , защото се подкрепя от твърде малък брой местни жители....Изобщо , по-правилно изглежда е да говорим за методи прилагани извън собствените им граници и в налаган им интерес , отколкото за някакви разбираеми за самите тях " културни ценности "....Налагането на нов "Цивилизационен избор " отвън , чрез търсене на съподвижници вътре , показва видимо , до каква разрушителна сила довежда и дали е в нечий интерес е доста спорно от гледна точка за в бъдещето....Донякъде говори и за безпомощност.

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Весело

  До коментар [#3] от "tos_buratino":

  Това руските тролове не спряхте да пишете глупости!
  Като сте тръгнали да пишете, поне кажете нещо свястно, нещо дето да хване окото.
  Това твоето не е коментар.
  То е някакъв жалък и некадърен опит да се включиш измежду критикуващите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Весело

  А какво стана със старата :)
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Ми тя старата е и новата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Западните стратези си направиха абсолютно грешни изводи от падането на стената. Хората от Източна Европа искаха свобода и демокрация, кой по-тихо, кой по-силно, но желаеха да живеят в свободни общества. Не случайно режимите паднаха за дни и хората от Източна Европа много успешно се интегрират в техните общества. Докато при Арабската Пролет, нещата са на другия полюс. Ценностната система е коренно различна, взаимоотношенията са по друг начин, очакванията от Държава и общество са коренно различни. Не случайно интеграцията на тези хора е в задънена улица, дори и в супер богати държави. За това всяка изкуствено наложена “революция“ води до обратните резултати. За това, ако не искаме нови режими първо трябва с години да се работи за промяна на съзнанието и после всичко останало.

 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 861 Весело

  Е, оно щом е пролет, ша цьфне, ама у Париж, Лондон, Берлин! Ша цъфнат още гета, още камиони, още закачки.. с момите, щом им харесва!

 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#14] от "stoiank":

  Верно, много успешно се интегрират в разносната търговия в щатите. Българските студенти най-успешните студенти!

 17. 17 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Съжалявам да го кажа, но в тези страни има прекалено много излишни млади хора, които поради неудовлетворителна личностна, професионална и социална реализация, са доведени да отчаяние и са готови или да умрат на протестните шествия, или да се индоктршнират с идеите на ислямизма и да грабнат оръжие, или просто да изберат емиграцията (предимно към Европа). Хората мизерстват в страни, които могат да отглеждат по две реколти годишно или които са богати на природни ресурси. Причините са: лошо управление, корупция и висока раждаемост. А някои ни оплакват нас, че сме в демографски колапс. Въпреки това, икономиката и БВП растат, а най-бедните страни са тези с демографски бум.

 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  От Арабската пролет се възползваха ислямистите и в много държави завзеха властта.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Протестират, протестират, и накрая европейците и американците им са виновни. Алжир и Тунис живот си живееха, бяха започнали и френски имена да си слагат, и изведнъж се обърнаха към корените си (туземния живот) и исляма, и приключиха с човешкото. Ливан и тя бе една прекрасна страна, докато разни муслими и палестинци я върнаха векове назад. А след това пак европейци и американци са им виновни.

 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Аз не разбирам от търговия с петрол, но защо има толкова много чужди войски в тази част на света.
  Защо САЩ не си представят чужди военни сили да нахлуят на тяхна територия и да избиват висши военни? Или само държавите с ядрено оръжие и достатъчно голяма армия ще се разполагат със световните ресурси?
  Какво прави американската армия там? Иран имали "режим", не били "демократични"..
  Така искат да живеят ……

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Западните стратези си направиха абсолютно грешни изводи от падането на стената. Хората от Източна Европа искаха свобода и демокрация, кой по-тихо, кой по-силно, но желаеха да живеят в свободни общества. Не случайно режимите паднаха за дни и хората от Източна Европа много успешно се интегрират в техните общества. Докато при Арабската Пролет, нещата са на другия полюс. Ценностната система е коренно различна, взаимоотношенията са по друг начин, очакванията от Държава и общество са коренно различни. Не случайно интеграцията на тези хора е в задънена улица, дори и в супер богати държави. За това всяка изкуствено наложена “революция“ води до обратните резултати. За това, ако не искаме нови режими първо трябва с години да се работи за промяна на съзнанието и после всичко останало.
  —цитат от коментар 14 на stoiank


  Революцията не можеш да я "наложиш изкуствено" мой човек.
  Някакви дребни вълнения - може би, но една революция се води по-дълбоки и взаимно-свързани закони.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#11] от "Николай Бучков":

  А как си представяш ръст на БВП? С писане на супер, мега ... приложения за телефон? Със соларни паркове? Една изстреляна ракета струва повече от декар панели заедно с произведения от тях ток, та не става само с печатане, и пуцане си трябва

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Западния свят много тачи смяната на власт по незаконен начин с протести и преврати когато става въпрос за други държави. Интересно е обаче колко от тези държави се подобриха в резултат от тази насилствена и подстрекана отвън "демократизация". Отговора май клони към нула.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "....За това всяка изкуствено наложена “революция“ води до обратните резултати...."

  В повечето постинги се визира някаква намеса от ЕС и САЩ. За добро или лошо, тя е факт. Но нека да не пренебрегваме и другите с претенции да станат световни лидери - Русия и Китай. Които са без никакви претенции да налагат своя модел, а само искат да разрушат западния модел. Нещо като Робин Худ - да вземе от богатите, и да подхвърли нещо на бедните.

 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#20] от "hope":

  Върху такива логични въпроси средностатистическия форумен ганьо-"демократ" мрази да се замисля. Той винаги сляпо следва силните на деня и повтаря без да мисли популярната гледна точка.

 26. 26 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Крайно време е недоразвитите "арабски" страни да се захванат сериозно с уреждането на вековните сметки помежду си, вместо да устройват атентати срещу малоумно- гостоприемните европейци.

 27. 27 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#20] от "hope":

  Как така защо? Нима не знаеш ,че Ирак имат химическо оръжие с което заплашват Уисконсин и Масачузетс? Нима не помниш атентатите от 9/11 заради които нахлуха в Афганистан? Сега верно ,че всички атентатори бяха саудитци ама това са незначителни подробности важното е, че талибаните са създадени от руснаците за да се борят срещу американските войски през 80-те. Това правят в региона .

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До 20:"hope"....Какво прави американската армия там? Иран имали "режим", не били "демократични"..Така искат да живеят ……"

  Забрави ли, че преди няколко дена едни проирански говеда запалиха едно посолство в Багдат?
  Да ти напомня ли с кризата през 1979г. когато едни местни студенти-питекантропи нападнаха американското посолство в Техеран, и държаха 66 дипломати като заложници 444 дена? Що за питекантропска държава може да е тая, които развъжда подобни бъдещи висшисти?

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално
 30. 30 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 641 Весело

  Или само държавите с ядрено оръжие и достатъчно голяма армия ще се разполагат със световните ресурси?
  —цитат от коментар 20 на hope

  Не звучи добре, ама - да, така е, те разполагат или ще разполагат. По един или друг начин, пряко или косвено.

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#20] от "hope":Как така защо? Нима не знаеш ,че Ирак имат химическо оръжие с което заплашват Уисконсин и Масачузетс? Нима не помниш атентатите от 9/11 заради които нахлуха в Афганистан? Сега верно ,че всички атентатори бяха саудитци ама това са незначителни подробности важното е, че талибаните са създадени от руснаците за да се борят срещу американските войски през 80-те. Това правят в региона .
  —цитат от коментар 27 на alexandar


  ----------------------

  Аз помня атентатите, но не разбрах защо ги организираха? Помъчиха се да обяснят, че било заради сбърканата им религия. Колкото повече чета и разсъждавам, толкова повече си мисля, че ако нямаше американска армия в близкия изток, атентати нямаше да има.
  Същото се отнася и до Европа. Елитът ни пак се мъчи да ни излъже за някакъв джихад, а всъщност арабите са ядосани заради постоянното чуждо военно присъствие в района, постоянните кръвопролития, стотици хиляди деца умряха.
  За това най-вероятно изобщо се стигна до тероризма. Жалко, че насочват гнева си към обикновенните хора.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Баси! Не е за вярване, че има още балъци, които си вярват, че в Либия храбри младежи са се събрали по интернет да направят "оранжева революция"!?!!
  Тоя явно е чел статии в "Дневник" преди десет години и се унесъл в дрямка.
  Сега се събужда и рецитира старите мантри.

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2903 Любопитно

  До коментар [#2] от "penetrating":

  "А какво стана със старата :)"

  Старата демокрация или старата "арабска пролет"? След "демократичните преврати" (Турция, Йемен, Египет) "пролетуване" се утвърди стабилна диктатура .. или държавите се разпаднаха по подобие на Украйна (Сомалия, Судан, Йемен, Сирия и Ирак са на път).
  Единствено изключение е Тунис, където всъщност нямаше "пролет".

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#20] от "hope":Върху такива логични въпроси средностатистическия форумен ганьо-"демократ" мрази да се замисля. Той винаги сляпо следва силните на деня и повтаря без да мисли популярната гледна точка.
  —цитат от коментар 25 на Billy Pilgrim


  -----------

  Аз наистина не познавам историята в региона, ако има нещо което да защитава военната намеса. Например, ако две ядрени сили са в постоянен военен конфликт и има опасност от ядрена война, имат нужда от помощ.
  Гледам постоянно по ТВ за атентати, войни, кръвопролития. До кога ще страдат така тези хора?

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2997 Весело

  Арабите обожават демокрацията!
  —цитат от коментар 4 на Полковник за европейско развитие на България


  Щом ги питат искате ли ислямско правителство казват - ДА!
  После "демократичните" правоверни уахабити най-обичат да си дават петрола и други ресурси на евроатлантически корпорации и демократичния процес започва от начало!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Мнозинството в тези страни не подлежи на интеграция към момента. Населението е твърде далеч от Западната цивилизация и културно, и религиозно, и като манталитет. А стратегията да ги цивилизоваме със сила пък само подсилва крайните настроения там и жаждата за мъст. Освен всичко останало там са намесени почти всички Велики сили, всяка със собствени стратегически интереси... За да има положителен резултат трябва всички те да се изтеглят от там, да има договореност за ненамеса и страните в Близкия Изток да решат нещата помежду си по естествен път. Така по-бързо ще се стигне до някакво развитие и крайно решение, въпреки че пак ще има много жертви.

 37. 37 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "....В повечето постинги се визира някаква намеса от ЕС и САЩ. .
  —цитат от коментар 24 на historama


  Ох.... нима?!??.... Как смеем даже и да допуснем, че имало НЯКАКВА намеса от тяхна страна?!?
  Та те нищо не знаят. Те нищо не са чули.
  Арабските младежи сами по интернет се събраха и разрушиха Ирак, разсипаха Либия, унищожиха Сирия...
  А, бомбите ...... те сами долетяха от някъде. Не знам откъде.

 38. 38 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Нали ви казах, че разпада на колониалната система е огромна грешка!

 39. 39 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#38] от "lz73":

  Имаш впредвид,че независимостта на Балтийските държави и Украйна е грешка? И отделянето на американските щати от британската корона също?

 40. 40 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално
 41. 41 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До: "22".....Ами , как си го представям ?! За всеки случай , не с експорт на пушкала....Например , при Садам диктатор , без преувеличение , имаше и вътрешна съпротива , но той беше сунит....Иран беше на шиитите...Някой подшушна на Садам , че е велик и нападна Иран....Изоставиха Садам , защото наистина щеше да разбърка картите....Ликвидираха го...Но, при Садам беше достатъчно да посетиш пазара в Багдат и да усетиш БВП....Същото е и с Иран днес...почваш да пречиш и те спират точно по този начин....Останалото е за коментар по повод от коя страна ти харесва да бъдеш...на мен лично , на нито едната от двете...но , може ли ?! Мисля , че да...може , но трябва и нещо повече от това да се приемеш за велик....нищо ново ,нали ? Но, тъй като намирам въпроса за далеч по-обхватен , че подходя с въпрос и аз към теб - 30 години за кого стигнаха......и за какво ?

 42. 42 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":

  Ревизирай си познанията по история. Максимата "щатите винаги са прави" не ви помага да вникнете в проблема. Марионетката на щатите в иран преди аятоласите е бил диктатор масово ненавиждан от иранците. Нападенията над американските посолства са резултат от постоянното американско военно присъствие в регион в който нямат никаква работа. Основната причина за бесния ислямски тероризъм е американското присъствие и военни намеси в региона. Щатите са причина за създаването на поколения ислямисти мразещи до дъното на душата си щатите и западния сват като олицетворение на щатите. Никакви смени на режима не могат да променят тази дълбоко вкоренена омраза към всичко което щатите вършат в региона.

 43. 43 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Лошото е, че каквито и революции да правят накрая десетки и стотици хиляди се изсипват в Европа.

 44. 44 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Популизмът е световно явление. Навсякъде по света се извършват популистки революции,т.е. революции, насочени срещу елитите, без значение дали става въпрос за десен или за ляв популизъм. Навсякъде елитите са откъснати от народа и нехаят за народа, затова популистките революции са призвани да наложат гласа на народите.
  —цитат от коментар 9 на gozambo


  --------------------------------------------
  И САЩ се явяват елит, на ниво държави.
  Тръмп явно това не го разбира.
  Да си съберат военните от Близкия Изток и да се прибират у дома.

  Любовта ще спаси света!!!
 45. 45 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Демокрация в мюсюлманска държава не може да има, защото ислямистите винаги ще печелят на избори. Най удачния вариант за тях е силен авторитарен светски лидер.

 46. 46 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2504 Любопитно

  преди няколко дена едни проирански говеда запалиха едно посолство в Багдат?
  —цитат от коментар 28 на historama  Това посолство не беше ли на страната, която преди време изтърбуши Ирак въз основа на изфабрикувани доказателства, а после установи режим, при който цивилните жертви се оказаха в пъти повече от тези, приписвани на сатрапа Саддам? Нищо лично - за един преател питам!

  Мараба, С-ДС доносници!
 47. 47 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2504 Любопитно

  Нали ви казах, че разпада на колониалната система е огромна грешка!
  —цитат от коментар 38 на lz73


  Преди или след грешката установи, че е огромна?

  Мараба, С-ДС доносници!
 48. 48 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Наложеният от Ататюрк модел на преминаване към светско общество, е устойчив само в Египет. В този модел армия без религиозни предразсъдъци гарантира светско общество и сваля с преврат всеки опит за налагане на шериата. Не бива да се забравя че този модел е наложен в Турция с много кръв, защото ислямистът е като кривото дърво - само огъня го оправя.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  Арабите трябва да са фрагментирани и постоянно да са заети с междуособици. Това е рецептата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#45] от "moreee":

  Демокрация при исляма не може да има защото няма демокрация в семейството. Каква демокрация когато сестра ти или дъщеря ти нямат твоите права.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "Предизвикателството в арабския свят днес е, че старият арабски ред, базиран на поддържан с петрол патронаж и груба сила, свърши," пише Маруан Муашер от фондация "Карнеги".
  Свърши, ама някои не искат да го разберат, Искат вс1ико да си остане , както досега, а младите искат нещо ново и по-справедливо.

 52. 52 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  До коментар [#46] от "Манчо":

  "Тоа преател" не знае ли, че посолството като такова, е защитено от международни конвенции, а посланиците са просто едни вестоносци и имат имунитет? Да ходи да пали и атакува американски бази, ако му стиска чалмата!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 53. 53 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#52] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Аз знам една страна която без да се съобразява с международни конвенции изрина въпросната столица.

 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#52] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "На 31 декември проирански демонстранти атакуваха американското посолство в Багдад заради въздушни удари, при които са загинали поне 25 членове на подкрепяна от Иран шиитска групировка в Ирак"

  То това нахлуване май не е било случайно. Освен уплах, друго нещо причинили ли са им на американците?

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  А какво стана със старата :)
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  понете цяла Северна Африка отТунис до Египет + войната в Сирия
  = това малко ли ти се вижда ?! От там са и мигрантите към ЕС

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Гневно

  Нали ви казах, че разпада на колониалната система е огромна грешка!
  —цитат от коментар 38 на lz73


  точно в деня на освобождение то София ли казваш да си бяхме стоели вилает

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2504 Любопитно

  До коментар [#46] от "Манчо":"Тоа преател" не знае ли, че посолството като такова, е защитено от международни конвенции, а посланиците са просто едни вестоносци и имат имунитет?
  —цитат от коментар 52 на Незнайко в Слънчевия град


  Тоа преател знае тоа, ама знае, че и патниците по летишттатта имали некъф маймунитет срещо посегателства от армии на чужди даржавй? Това да ли е верно или само за посолствата е верно?

  Мараба, С-ДС доносници!
 58. 58 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#54] от "hope":

  Американският уплах не е като другия уплах. Напълно нормално е да убият 25 човека. Сметай ако бяха одраскали на някой кракът какво щеше да е.

 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#52] от "Незнайко в Слънчевия град":

  И според същите конвенции кой е натоварен със защитата на посолствата? Редовната армия на САЩ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":

  Помним и един преврат срещу легитимно избрано правителство. Пак в Иран. И един шах начело, с активната поддръжка на САЩ.

 61. 61 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#34] от "hope":

  Всичко е следствие на една операция на англичаните преди стотина години. Създаване на ултрара радикално мюсюлманско движение, с надеждата да бъде контролирано и насочвано в подходящата посока, в полза на Великобритания. Уахабитството. Е, не стана. Същото се случи и с движението на талибаните, създадено от САЩ, да се бори с руснаците. Сега, американците воюват срещу него, защото срина производството на опиум и производните му почти до нулата.

 62. 62 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3692 Любопитно

  До коментар [#52] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Я питай китайците, тяхното посолство в бивша Югославия защо пострада?

 63. 63 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  "Но е трудно да се създаде новият арабски ред, основан на добро управление, заслуги и производителност."

  По-скоро рано, отколкото късно, ерата на нефта ще свърши (преди самият нефт), и тогаз ще се види кое племе колко камили, шатри, торби с фурми и мехове с вода от родовия оазис чини (ツ)

 64. 64 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#61] от "Vlado Nikolov":

  А каква точно полза са търсили англичаните?
  Кой е печелил от опиума? и кой го е сринал?

  Любовта ще спаси света!!!
 65. 65 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#11] от "Николай Бучков":А как си представяш ръст на БВП? С писане на супер, мега ... приложения за телефон? Със соларни паркове? Една изстреляна ракета струва повече от декар панели заедно с произведения от тях ток, та не става само с печатане, и пуцане си трябва
  —цитат от коментар 22 на дерибеев

  Съгласен, и борсите вчера па го потвърдиха: https://bit.ly/37ANC0u

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 66. 66 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Тя и втората пролет ще е като първата.Но след трета пролет,над Белия дом,ще се вее китайския флаг.Учете китайски още от сега,че да не ви се налага на стари години да го учите.

 67. 67 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#61] от "Vlado Nikolov":

  Я пак,какво е сринало?Опиумния мак и в момента е основна култура там.А Афганистан е най-големия доставчик на хероин.

 68. 68 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Или само държавите с ядрено оръжие и достатъчно голяма армия ще се разполагат със световните ресурси?Какво прави американската армия там? Иран имали "режим", не били "демократични"..Така искат да живеят ……
  —цитат от коментар 20 на hope

  Разбира се, също и васалите намазват. Зависи от величината и значението им, за метрополията, доколко.

  Друг проблем е и, че някои смесват "демокрация" с "либерализъм". Първото се отнася до избори, а второто до права. С други думи, не е задължително всички демокрации да са либерални.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 69. 69 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Или само държавите с ядрено оръжие и достатъчно голяма армия ще се разполагат със световните ресурси?Какво прави американската армия там? Иран имали "режим", не били "демократични"..Така искат да живеят ……
  —цитат от коментар 20 на hope

  Разбира се, също и васалите намазват. Зависи от величината и значението им, за метрополията, доколко.

  Друг проблем е и, че някои смесват "демокрация" с "либерализъм". Първото се отнася до избори, а второто до права. С други думи, не е задължително всички демокрации да са либерални.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 70. 70 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Сирия
  На 26.11.2019 ноември президентът Башар Асад дава интервю на италианския Rai-News-24, споразумението е сирийската и италианска телевизия едновременно да публикуват интервюто на 2.12.2019. Обаче на 2.12. италианският канал обявява, че отлага публикуването, следват още 2 отлагания без обявяване на точна дата за излъчване, т.е. италианският канал е започнал да се самоцензира .
  Тогава сирийското политическо и медиино бюро обявява излъчването на цялото интервю на 9.12. 2019 в 21ч дамаско време.

  The interview that Italian Rai News 24 refrained from broadcasting…President al-Assad:
  Europe was the main player in creating chaos in Syria-video

  Question 8:
  In this moment, when Europe looks at Syria, apart from the considerations about the country, there are two major issues: one is refugees, and the other one is the Jihadists or foreign fighters coming back to Europe. How do you see these European worries?

  President Assad:
  We have to start with a simple question: who created this problem? Why do you have refugees in Europe? It’s a simple question: because of terrorism that’s being supported by Europe – and of course the United States and Turkey and others – but Europe was the main player in creating chaos in Syria. So, what goes around comes around.

  Question 9:
  Why do you say it was the main player?

  President Assad:
  Because they publicly supported, the EU supported the terrorists in Syria from day one, week one or from the very beginning. They blamed the Syrian government, and some regimes like the French regime sent armaments, they said – one of their officials – I think their Minister of Foreign Affairs, maybe Fabius said “we send.” They sent armaments; they created this chaos. That’s why a lot of people find it difficult to stay in Syria; millions of people couldn’t live here so they had to get out of Syria.

  Question 10:
  In this moment, in the region, there are turmoil, and there is a certain chaos. One of the other allies of Syria is Iran, and the situation there is getting complicated. Does it have any reflection on the situation in Syria?

  President Assad:
  Definitely, whenever you have chaos, it’s going to be bad for everyone, it’s going to have side-effects and repercussions, especially when there is external interference. If it’s spontaneous, if you talk about demonstrations and people asking for reform or for a better situation economically or any other rights, that’s positive. But when it’s for vandalism and destroying and killing and interfering from outside powers, then no – it’s definitely nothing but negative, nothing but bad, and a danger on everyone in this region.

  https://sana.sy/en/?p=180156
  https://www.youtube.com/watch?v=0lpElBn7rts&feature=emb_logo


 71. 71 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#21] от "Храбър":

  "Революцията не можеш да я "наложиш изкуствено" мой човек.
  Някакви дребни вълнения - може би, но една революция се води по-дълбоки и взаимно-свързани закони."

  Начи пак опираме до "революционната ситуация" на Улянов.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 72. 72 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#21] от "Храбър":

  "Революцията не можеш да я "наложиш изкуствено" мой човек.
  Някакви дребни вълнения - може би, но една революция се води по-дълбоки и взаимно-свързани закони."

  Начи пак опираме до "революционната ситуация" на Улянов.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 73. 73 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#21] от "Храбър":

  "Революцията не можеш да я "наложиш изкуствено" мой човек.
  Някакви дребни вълнения - може би, но една революция се води по-дълбоки и взаимно-свързани закони."

  Начи пак опираме до "революционната ситуация" на Улянов.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 74. 74 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Зимата и студа на балканите, забавя Арабската пролет, но напролет...

 75. 75 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Колкото до тероризма,може да се каже само,че във вътрешно политически план,в самите САЩ,всеки терорист бива неутрализиран и ликвидиран своевременно а във външната си политика действат точно обратно т.е. действат като терорист.Парадоксално е но е очевиден факт.И какво мислите,трябва да очакват?Да им се размине ли?Не съм привърженик на тероризма но фанатиците по принцип,постъпват точно по този начин.Зъб за зъб,око за око.Та по този повод,горко ще бъдат разплакани доста американски майки,така като сега плачат доста иракски и ирански майки.До кога така?

 76. 76 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До " 65" - Не ставаше ли въпрос за нашия БВП , защото ние също работим за посочения и то активно според възможностите си.....Колкото до собствените пушкала е добре да си ги произвеждаме , ама и като не ги продаваме само ние , някак си страда нашия БВП , а не онзи като пример....Означава ли , че сме мазохисти или помагаме на далеч по-силния , само и само да сме в групата ? Е , имаше един виц за малкия Шаро , който тичал след групата.....
  и като го питал стария , къде тича след големите казал...ами с групата , с групата....та и отговора за БВП се крие там в групата....

 77. 77 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Неутрално
 78. 78 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Да избомбиш страни, дето българи са ходили на гурбет, а днес са развалини и да наречеш това “пролет”, е връх на цинизма! А да си дресираш така клакьорите, че да припяват прилежно “да, пролет е”, е нещо си. Няма още такава дума!

  Мърфи е оптимист!
 79. 79 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  Тя и втората пролет ще е като първата.Но след трета пролет,над Белия дом,ще се вее китайския флаг.Учете китайски още от сега,че да не ви се налага на стари години да го учите.
  —цитат от коментар 66 на Armagedon


  Аха, понеже китайците много обичат арабеските и въобще мюсюлманите. Затова ги вкарват в концлагери в момента.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 80. 80 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Обречени са на вечен хаос и анархия. Едва ли щатите някога ще им простят за 11 септември.

 81. 81 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Арабска цигания? През всеки сезон!

 82. 82 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 801 Неутрално

  всички тия държави си имаха и имат 'елити' които са награбили всико по роднинска и племенна линия,и останалите го дух@т...и така стават тия бунтове и протести..нещо като ислямски комунизъм,както у нас кликата около каскета още си лапа всичко в държавицата...само че ние ,едно че сме смотани и страхливи а и имаме избор да бягаме в европа...а ония са диви и прости и нямат избор...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 83. 83 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Само в България кутията на Пандора още дълго време ще бъде затворена при този овчи народ...

 84. 84 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Едно време в тъй наречения "Научен комунизъм" се казваше,че количествените натрупвания водят до качествени изменения...Явно в България откраднатите 4 милиарда лева от банка КТБ не са достатъчни натрупвания на Герб и народът има още време да обеднява,за да помисли този народ,че трябва да последват качествени изменения били то революция или по друг начин смяна на управляващата партия.

 85. 85 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Весело

  До коментар [#84] от "Toni Ivanov":

  "количествените натрупвания водят до качествени изменения"

  Това не е ли основен закон във физиката, защото аз постоянно го цитирам на децата....?
  Да не съм им набила в главите някакви комунистически догми?

  Любовта ще спаси света!!!
 86. 86 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Весело

  До коментар [#68] от "jqe02634440":

  "С други думи, не е задължително всички демокрации да са либерални."

  политическите системи се ръководят от някои основни човешки нужди /не съм политолог/, но най-голямата не е желанието за демокрация, а богатство и власт. И си мисля, че корпорациите - финансови, търговски, научни, производствени, налагат политическите системи. Там, където извират пари от земята, живота няма да е същия, като в други държави.
  Наистина не познавам историята на региона, за съжаление.

  Любовта ще спаси света!!!
 87. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Доста съм скептичен.

  Ислям+силни военни е смъртоносна комбинация за всяка демокрация. Като сложим арабските и африкански традиции на сляпо и безпрекословно подчинение пред силната личност, общества в което десетилетия всяка личност е правила кариера слугувайки на диктатор.... просто няма необходимите компоненти за демокрация.

  Няма елит който да поведе хората, все едно при нас след Тодор Жиков обкръжението му да въвежда демокрация. Впрочем опитаха и видяхте резултата. При арабите е още по-зле, като бит, култура и традиции те са много по-далеч от нея дори в сравнение с нас.

  Трябва да си спомним, че и западната демокрация не се е появила изведнъж, много кръв се е проляла докато тя се появи и утвърди. И при това е успяла не навсякъде. Същото чака и арабите, десетилетия кръв.

  Още повече, че досега мнозина живееха на гърба на природните ресурси а те посвършват. Ще трябва да свикват, че ще станат по-бедни. И това в условията на огромна раждаемост която създава взривоопасна смес.

  От първата "арабска пролет" тези изводи направих:
  - Насила хубост не става.
  - От всяко дърво свирка не става.

  Затова и съм скептичен, че нещо в скоро време ще се оправи там. Грешката на разните неолиберални мозъчни тръстове е, че се опитват сляпо да налагат западните обществени и пазарни модели в общества, силно различаващи се от техните. Все едно в пустинята да садиш плодни дръвчета. Не става, бързо изсъхват, там друго вирее.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 88. 88 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#8] от "venci4":

  Иран не е арабска страна!

 89. 89 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Имат си кладенци, къпят се в нефт.

 90. 90 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Дано да не започва никога и никъде.

 91. 91 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#67] от "gonz0104":

  След, като талибаните взеха властта, производството на мак и суров опиум падна до под 5%,в сравнение с преди. Сега, производството е нараснало десетки пъти. Ръста е СЛЕД навлизането на американските войски В Афганистан в защита на демокрацията. Точните данни ги има в нета. Могат да се намерят. Това е отговор и на пост #64.

 92. 92 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  До коментар [#33] от "wanderer":

  Търсят си загубения "суверен", който така лекомислено матириха...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 93. 93 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От тогава - тотален хаос.

  niki
 94. 94 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези държави трябва да се управляват от диктатори - антиислямисти - с твърда ръка, за да се избегнат конфликти с Израел и да не стават идиотщини.

  Махнаха Мубарак, туриха им Демокрация и като те избраха с 85% мнозинство мусюлманския брат Мурси го окошариха набързо и пак им върнаха Мубарак в облика на Сиси.

  niki
 95. 95 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Либия - 4 правителства.

  Западът като вкара Тунис и Алжир в хаос, то катастрофата ще е тотална.

  niki
 96. 96 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-добре е Западът (в това число и САЩ) изобщо да не си правят експерименти да демократизират тези държави.

  niki
 97. 97 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Тези държави трябва да се управляват от диктатори - антиислямисти - с твърда ръка, за да се избегнат конфликти с Израел и да не стават идиотщини.Махнаха Мубарак, туриха им Демокрация и като те избраха с 85% мнозинство мусюлманския брат Мурси го окошариха набързо и пак им върнаха Мубарак в облика на Сиси.
  —цитат от коментар 94 на niki


  Фактологически не е верно. Мурси бе избран с нещо като 51% от гласовете. Малко им трябваше на Египтяните, ама го нямаше.
  Във всички тези случи говорим за едно дълбоко разделено общество. Младите са 2/3. От тях ПРЕОДБЛАДАВАЩОТО мнозинство иска начин на живот като в Европа.
  Старите държат властта и оръжието. Има достатъчно на брой изперкали ислямисти от всички възрасти.
  Като цяло още дълго ще има кръв у сълзи. С или без външна намеса

 98. 98 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Най-добре е Западът (в това число и САЩ) изобщо да не си правят експерименти да демократизират тези държави.
  —цитат от коментар 96 на niki


  Те ще се демократизират и без чужда намеса. След 10-20 години кланета.
  Неизбежно е

 99. 99 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Във всички тези случи говорим за едно дълбоко разделено общество. Младите са 2/3. От тях ПРЕОДБЛАДАВАЩОТО мнозинство иска начин на живот като в Европа.
  —цитат от коментар 97 на Noal

  Искат благата на Европа но не искат да работят както там. Освен това и упорито държат на цивилизационите си различия. Факт е, че попаднали в Европа мигновено се отделят в херметично затворени гета и поколения наред отказват да се интегрират. Дори такива адепти на мултикултурното общество като Меркел и Макрон признаха провала на тази идея. Именно защото те категорично отказват да се интегрират и възприемат западните ценности.

  Това ме кара да мисля, че западните модели са неприложими за тях. Те отказват да ги следват дори попаднали в западната среда, какво остава в родното племенно-родово общество което ги тика в обратната посока.

  Запада трябва да ги остави сами да се оправят, непоправими са. И пътищата са само два, генерал-диктатор който с твърда ръка да смачка всякакви опити за разделение защото това означава много повече жертви. Или кървави десетилетия /дори столетия/ граждански войни докато се уморят и осъзнаят, че традиционното им общество е гибелно за тях самите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Има обаче и един голям проблем. Ако Запада реши повече да не се намесва в тези държави и ги остави сами да се оправят мигновено там ще се настани Русия. И съответно ще ги използва като инструмент и оръжие срещу Запада. Решението е просветен колониализъм поне няколко поколения да ги адаптира към съвременният свят. Това разбира се са фантазии.

  Наистина нерешима задача. Май че пак опираме до генерал диктатор в някакъв поне търпим вариант, с всичките му проблеми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK