Турция рискува да затъне още по-дълбоко в либийския конфликт

Турция рискува да затъне още по-дълбоко в либийския конфликт

© ReutersТурция рискува да се замеси още по-силно в конфликта в Либия и решението й да разположи войски там бележи нов етап в интернационализацията на въоръжения сблъсък. Анкара вече достави бронирани машини на признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи и оперира там с дронове в негова полза.


Турските войски вероятно ще изпълняват там "обучаваща и съветническа роля". Но това е твърде гъвкава формулировка. Ако правителството в Триполи бъде притиснато до стената, Турция може да бъде принудена да вземе по-пряко участие в сраженията. Най-малкото, точната роля и целите на разполагането на турските войски остава да бъдат уточнени.


Гражданската война в Либия ескалира през април миналата година с подновената офанзива на главния противник на правителството в Триполи - Либийската национална армия на генерал Халифа Хафтар. Конфликтът все повече придобива облика на прокси война, с множество външни играчи, взимащи страната на някой от враждуващите и преследващи собствените си регионални амбиции.
В този смисъл конфликтът наподобява много по-голямата катастрофа в Сирия, но явно идните месеци предстои да чуваме все по-често за кризата в Либия и за по-голямата роля на Турция в региона. Би трябвало всичко да е по-просто. В крайна сметка именно правителството в Триполи е признато от ООН. И има наложено оръжейно ембарго (впоследствие донякъде смекчено в полза на правителството в Триполи), което цели да намали остротата на конфликта.


Но реалността е съвсем различна. Правителството в Триполи има подкрепата на Запада. Но


основният му противник генерал Хафтар получи значителна финансова помощ


от Обединените арабски емирства (ОАЕ), както и бронирани машини и от Йордания, и от ОАЕ.


Емирствата разположиха там също така съвременни, доставени от Китай, дронове "Винлун-2", които доклади на ООН обвиняват за големия брой цивилни жертви при офанзивата на генерал Хафтар. Генералът се ползва и от подкрепата на Египет, и от директната военна помощ на терен от "полуофициалните" наемници от частни руски военни компании, от судански и чадски наемници. Всъщност се смята, че руските снайперисти играят съществена роля в някои участъци от фронтовата линия.


САЩ смятат, че на силите на генерал Хафтар са били предоставени и руски средства за противовъздушна отбрана. Вашингтон твърди, че миналия ноември един от неговите дронове е бил свален от руски ракети. САЩ действат в Либия срещу остатъците от групировката "Ислямска държава", което е още едно доказателство за сложната и фрагментирана ситуация на терен. Русия отрича да има каквато и да е активна роля в сраженията.


Либийската трагедия е позната история. Посоката на развитие на страната беше предопределена, когато САЩ се присъединиха към въздушните удари на Запада начело с Великобритания и Франция за сваляне от власт на дългогодишния либийски управник Муамар Кадафи през 2011 г.


Последвалите опити на ООН, прекъсвани от периоди на гражданска междуособица, в крайна сметка доведоха до споразумение, чийто резултат стана създаването на ПНС в Триполи, но източните сили на генерал Хафтар отказаха да го подкрепят. При


липсата на решителни външни дипломатически усилия


кризата продължава. Русия, която се обяви против усилията на Запада да свали Кадафи, гори от нетърпение да си върне влиянието в Либия. Лидерът на Египет Абдел Фатах ас Сиси ясно възприема генерал Хафтар като антиислямистки настроен, военен ръководител, с когото си приличат.


Турция, разбира се, ще твърди, че действа в подкрепа на международно признатото правителство на Либия. Анкара основателно е разочарована от някои свои съюзници в НАТО, които се опитват да са добре и с двете страни. Франция, например, поддържа връзки с генерал Хафтар, а САЩ няма ясна позиция по конфликта. Но активността на турския президент Ердоган явно също има по-широко стратегическо измерение. Турция гледа на Либия като на своя сфера на влияние в Източното Средиземноморие и важна икономическа врата към Африка. Анкара няма много приятели в региона.


Подкрепата на Турция за "Мюсюлманските братя" предизвиква непреклонния отпор на военното правителство на Египет. Отношенията между Израел и Турция, които някога бяха близки, отдавна достигнаха точката на замръзване. И отдавнашните разногласия със съюзника от НАТО Гърция заради Кипър сега се влошиха от ново напрежение около енергетиката.


През ноември Анкара подписа с властите в Триполи споразумение за разграничаване на морските пространства, определящи изключителните икономически зони в Източното Средиземноморие, към които имат претенции Турция и Либия. Тези претенции са силно оспорвани. Но стъпката на Турция е сигнал към останалите енергийни играчи в региона и усложнява достъпа на газопроводи към Европа, освен ако Анкара не бъде включена в проектите.
Това се възприема от анализаторите като директен опит за противопоставяне на Израел, Египет, Гърция и Кипър, които създадоха Източносредиземноморски газов форум. Всъщност по-активните петролни проучвания на Турция край бреговете на Кипър с въоръжени дронове, които патрулират над изследователския й кораб, е част от тази нова активност.


Турският либийски гамбит може да ускори избухването на по-голяма криза в Източното Средиземноморие, която на свой ред може да усложни отношенията на Турция с Москва, от една страна, и с Вашингтон и ключови съюзници от НАТО, от друга. Това само ще изостри съществуващото напрежение в региона. Турция ще се надява, че военната й роля в Либия поне ще доведе до патова ситуация в сраженията, а това ще осигури на Анкара възможността да има думата при окончателното разрешаване на конфликта. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Войната е мир! Невежеството е сила! Това са водещите принципи на Ердо!

  На всеки диктатор му е нужен враг!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  САЩ няма ясна позиция по конфликта
  ========
  Ако се отвори досиего на Хафтар, ще се разбере че това не е верно

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  "Турция ще се надява, че военната й роля в Либия поне ще доведе до патова ситуация в сраженията, а това ще осигури на Анкара възможността да има думата при окончателното разрешаване на конфликта. "

  Целите на Турция са едни и същи и в Сирия и в Либия и в която е да е държава от бишата империя! Подчиняването и на Турция чрез подкрепа на васални режими!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Весело


  ЕРДОГАН ЗАГУБИ ЦАРИГРАД, сега ще превзема Триполи....

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Любопитно

  Емирствата разположиха там също така съвременни, доставени от Китай, дронове "Винлун-2", които доклади на ООН обвиняват за големия брой цивилни жертви при офанзивата на генерал Хафтар. Генералът се ползва и от подкрепата на Египет, и от директната военна помощ на терен от "полуофициалните" наемници от частни руски военни компании, от судански и чадски наемници. Всъщност се смята, че руските снайперисти играят съществена роля в някои участъци от фронтовата линия."

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/07/06/3934751_v_libiia_sasht_izbraha_haftar/

  Джонатан, приятелю, братко на кого да вярвам

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Резултатът ще е разнебитена турска икономика засега крепяща се на доларите на Катар, но Катар е джудже малко по-голям вариант на Люксембург и възможностите му да крепи 80 милиона турци не да безгранични.
  От друга страна Гърция, Кипър и Израел де факто обявиха война на Турция вчера и завчера с ясната подкрепа на САЩ
  Преди срещата пък на тези трите Израел и Египет сключиха немислим договор на база на газа 25% от този на Египет е купен от руски компании.
  В същото време Русия и Турция го играят първи дружки. А се бият де факто.
  Само Ети е бодър и оптимист. Което е похвално наистина:)
  Засега след удара на САЩ в Ирак доволни са ВПК на САЩ и ВПК на България. Тази година може да си увеличим двойно експорта даже за Турция.

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Как САЩ нямат ясна позиция.
  Тръмп забрани на Ердоган да праща и един войник в Либия в прав текст. Забрани цитирам го.

 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Рано или късно някой от т.н. "играчи" в Близкия Изток ще направи прекалено рязко движение и всички конфликти там ще се разрешат почти едновременно. По единия или другия начин.
  Надявам се тогава "колективният Запад" да е все още по-силната страна...

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Понякога стряскаш не ползвайки кавички за .. цитатите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Кукловодите от Русия, емирствата и Турция си подсилват марионетките...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Либия е и без това сложна за управление. Триполи , град със името си показва това(три полиса). Тях диктатор като Кадафи едва го удържаше.И сега прокси война. Нищо добро не ги чака.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Логиката на отношенията между Русия и Турция показват взаимен интерес от всичКо , което касае персоналните им интереси като държави в обстановка на променящо се регионално и глобално статукво. В този аспект е нормално да играят именно по този начин и ще играят важната роля за сметка на останалите ( кои грешни , кои закъснели....) бивши играчи , не само в Либия , тя ще е началото.

 13. 13 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  А какво стана? Пратиха ли войници? Изпратиха! Че пък кой е тръмп? Палячо които се мисли че има думата, но в САЩ няма.

 14. 14 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  Значи признати правителства от ООН са васални, така ли да го разбираме? А Хафтар кои го е признал, освен арабите който чрез САЩ и франция атакуват признато правителство, на това вие му казвате справедливост? Много сте смелешен. Значи арабите могат да бомбардират цивилни граждани в Сирия, и то подкрепяно от споменатите държави, а Турция която иска да помогне е лоша?

 15. 15 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Нагледен пример коя е най-голямата заплаха за България.

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Навсякъде, където има конфликт Турция подкрепя ислямистите. За съжаление международно признатото от ООН правителство на Либия е ислямистко и с него Ердоган подписа договор с който си поделя източното средиземноморие. За това защита на собствените си интереси Ердоган е готов да изпрати войски в Либия, само че те може да" затънат" в пясъците на либийската пустиня, защото Хафтар намира много сериозна подкрепа в редица арабски държави.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Любопитно

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  От средата на 2019-та до сега знаеш ли колко вода изтече?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#17] от "Храбър":

  В Перник ли колко вода е изтекла? Или от средата на 2019г съм бил атакуван с фалшиви новини? Вярвам не искаш да кажеш, че световния мирен партньор е предвидим за под половин година

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Любопитно

  До коментар [#14] от "cvz19584875":

  Само на едно въпросче да отговориш! Ако Хафтар беше в Триполи и беше признат а ислямистите го атакуваха кого щеше да подкрепи Турция???!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Любопитно

  Нагледен пример коя е най-голямата заплаха за България.
  —цитат от коментар 15 на Paolo Di Canio


  Ама как така! Турция подкрепя само законните правителства! Ако някакви ислямисти преминали от турска територия без нейно знание ни нападнат тя ще подкрепи законното българско провителство и ще остане да ни пази от бъдещи нападения!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Прочетох статията и явно е писана от човек с розови очила. Никъде не се споменава, че всички сирийски джихадисти се въоръжаваха и обучаваха в Турция и че Турция е от основните виновници за ситуацията в Сирия. Сега няма какво да прави с тези главорези и гледа да ги изнася някъде. Забравя се и българското оръжие, чрез американски и турски посредници, достигнало до Сирия.

 22. 22 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Хич не се очудвам на султан Доган !
  Какъвто си е щур , пък и с такава голяма натовска армия , чуди се какво да я прави и как да я покаже на света .
  Напоследък все си го търси Доганчо - кога с кюрдите , кога в Сирия или около Кипър , а сега чак в Либия се навира !
  Но нали си знаем поговорката " Кой какво си търси все някога ще го намери " ! !

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Ердоган има толкова проблеми в Турция, тръгнал да оправя комшиите.

 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  В Сопот и в Казанлък потриват ръце...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#22] от "deutscher._": очудвам

  Аз се Учаровам в подобни случаи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Хафтар е спорна личност действително, но той просто е лице което обединява най-различни сили. Без него тия се разпадат на разни банди , то и при другите е същото положение. В Либия е такъв бардак и Турция ще нагази дълбоко в това блато. Там всичко се купува с пари, а С.Арабия може да цака повече.
  Това че Хафтар е американски гражданин и сътрудник на ЦРУ едва ли ще определи политиката на САЩ, те и без това се наакаха достатъчно. Явно са стреснати и продължават да стрелят с дронове по командири на шиитските милиции. Гръмнали са
  командира и няколко подчинени на шиитското ополчение "Катаиб Имам Али", кето е част от "Хашд Шааби". Така че утре, ако иракският парламент гласува да изгони американците, САЩ едва ли ще му е до Либия.

 27. 27 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#25] от "дерибеев":
  И по последни сведение вместо командира на "Катаиб Имам Али" Ал-Заиди са думнали докторите и сестрите на тия.... затова и мълчание.

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#27] от ".":

  Разправят не били те

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  САЩ няма ясна позиция по конфликта========Ако се отвори досиего на Хафтар, ще се разбере че това не е верно
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Четеш ли бе захаринчо??? "Турция рискува да затъне още по-дълбоко в либийския конфликт"....Само това да се чува....Ти не бери грижа за най-богатата и силна държава в света САЩ....Ердоганчо ви банкрутира за нула време,сега иска и Либия да банкрутира...Само,че Русия ви удря по главата мого яко.....Ислямис.т....

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  "Турция рискува да затъне още по-дълбоко в либийския конфликт"

  До сега не съм чел подобно заглавие по отношение на Русия и сирийския конфликт. Агресиите на Русия се коментират положително , докато агресиите на Турция се коментират песимистично. Въпрос на пристрастност на медията, която би следвало да бъде безпристрастна , за да има претенциите да е обективна.

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Ердоган има толкова проблеми в Турция, тръгнал да оправя комшиите.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Той оправя комшиите имено защото има вътрешни проблеми. Класически начин за отклоняване на вниманието на народа.
  Путин прави същото с агресиите си в Украйна , Грузия и Сирия.

 32. 32 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Всяко противопоставяне между диктаторите Путя и Ердоган е добра новина за нормалната част на света. Особено ако пък ще си ги мерят някъде из африканските пустини.

 33. 33 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Войната създава индивиди които в мирно време са ненужни и са си обикновен бандити и престъпници. И в шиитските милиции, и в турският башибозук, и в остатъците от ИГИЛ както и много други в мирно време са хора лузери и ненужни, даже вредни. А това е проблем за всяка страна, не само за Иран, Ирак, Сирия и Турция.
  На времето афганците в Русия , бивши военни воювали в Афганистан, ставаха разни наемни убийци, бандити и престъпници. Просто защото тия хора нямаха бъдеще и препитание в нормалния живот.
  Та конкретно шиитските милиции на никого не са нужни сега, това САЩ ползва. Естествено по рано, когато се биеха срещу ИД и колите са им маркирани, и разузнаването е внедрило хора. То тогава с една "грешка" американците можеха да ликвидират всеки командир, то те ги прикриваха от въздуха. Но бяха "пушеното месо" и вършеха работата на САЩ.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux":

  Русия, Турция, а в либийската пустиня играчите са много повече и всеки гледа на либийците като разходен материал. Дори и материалът да свърши, Либия все пак е малка по население държава, за пари ще се внесат войници от къде ли не.

  Eddie lives... somewhere in time!
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  До коментар [#26] от ".":

  https://www.ntv.com.tr/dunya/turkiye-karsiti-general-halife-hafter-kimdir ,UEDMpWdv6E-KTlTEJ37YSw
  =======
  Проучи Хафтар кой е.....
  Виж защо след 1987 година, Каддафи вече не го иска .
  Как забелязва че Хафтар вече е либийския "гюлен"......
  Проследи хронологията на събитията от нея година....и с лекота ще намериш отговора на нещата случващи се днес в Либия.....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Ердоган има толкова проблеми в Турция, тръгнал да оправя комшиите.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Именно.... това е една от причините да го прави, изнасяне на фокуса на събитията, намиране на външен враг. Другите са: затвърждаването на имиджа на регионалния бабаит, с когото всички трябва да се съобразяват; като "мюсюлмански брат" Ердо е в конфликт и с арабите, заради желанието си да го играе водач на сунитите, да възстанови влиянието на Турция и дори част от границите от периода на ОИ, а на бойното поле в Либия е в директен сблъсък с тях; Турският военно-пром. комплекс доста се разви през последните години, като се сдобиха с много лицензи за собствено производство, а един подобен конфликт си е като няколко месечно изложение с непрестанно тестване на артикулите в реална обстановка; В същото време и аскерът ще трупа военен опит; Споменаха се вече в статията новите съюзи покрай газовите находища, темата за териториалната цялост на Кипър се разпалва, а гърците бързо запълниха американския вакуум, оставен от Ердо... Сега най-вероятно би искал да си го изкара на някой... "невинен"... като всеки диктатор, и той си е жаден за кръв, а в Сирия му прекършиха хатъра; Сигурно ще изпадне и някой друг танкер с петролец и тн., това се сещам към момента, най-вероятно има и други причини... Логика в действията на Ердоган има, като диктатор поне е лесно предвидим. Той е човека с късия фитил... по повод чуденето на друг колега по-горе, кой ще мигне пръв... Турция е бурето с барут, а ние сме на първа линия... и ще бъдем засегнати по един или друг начин... дали във връзка с картите от фейсбука на Хулуси Акар, дали от това, че Турция ни е най-големия търговски партньор след Германия... Ердо е смачкал педала на газта и лети към неизбежния сблъсък

  I shave with Occam's razor
 38. 38 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар 25 на Дерибеев:

  Благодаря за забележката Ви , моля за извинение!
  Рядко ми се случва , но след 25 г без упражнение извън страната вече се случва макар и рядко , пък и възрастта вече .. .. ..

 39. 39 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Хафтар обяви мобилизация, срещу нова "Османска империя" https://twitter.com/SegaBG/status/1213367430677958656

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 40. 40 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Хафтар обяви мобилизация, срещу нова "Османска империя" https://twitter.com/SegaBG/status/1213367430677958656

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 41. 41 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ердоган има толкова проблеми в Турция, тръгнал да оправя комшиите.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Нито Турция,нито в другите държави не може да оправи проблемите.Турция е страна с лимитирани възможности,а Ердоган е доказан некадърник,който губи влияние в собствената си държава.Скорошно социологическо проучване на най-добрата агенция в Турция показват,че при избори за президент ,кмета на Истанбул и опозиционер бие Ердоган с 6-%...

 42. 42 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Турция рискува да затъне още по-дълбоко в либийския конфликт"До сега не съм чел подобно заглавие по отношение на Русия и сирийския конфликт. Агресиите на Русия се коментират положително , докато агресиите на Турция се коментират песимистично. Въпрос на пристрастност на медията, която би следвало да бъде безпристрастна , за да има претенциите да е обективна.
  —цитат от коментар 30 на tacheaux

  И каква на агресия на Русия видя в Сирия?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 43. 43 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Хафтар обяви мобилизация, срещу нова "Османска империя" https://twitter.com/SegaBG/status/1213367430677958656
  —цитат от коментар 40 на jqe02634440


  Жална им майка на турските терористи.... Силите на Хафтар ще ги избият до крак.....Ердоган е бита карта,цялащ да отклони вниманието от батака който е в Турция.Но,времето му изтича.Светската опозиция набира все повече обществена подкрепа.При избори за президент сега,Имамоглу отвява Ердоган като куцо пиле домат.....

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#33] от ".":

  Та конкретно шиитските милиции на никого не са нужни сега, това САЩ ползва. Естествено по рано, когато се биеха срещу ИД и колите са им маркирани, и разузнаването е внедрило хора. То тогава с една "грешка" американците можеха да ликвидират всеки командир, то те ги прикриваха от въздуха. Но бяха "пушеното месо" и вършеха работата на САЩ.
  =========
  Това е една хубава диагноза......изводите от която водят до едно единствено решение......
  Партньорството със САЩ е несигурно и опасно начинание.....базиращо се на промените и условията на конкретната ситуация....
  Днес може да си им нужен.....а утре.... "Аллах керим".....

  Преди 30 години, Каддафи откри диагнозата, но пренебрегна изводите.....и съответно не взе съответните мерки.....
  Ако беше го сторил.....щеше да живее и до днес.....

  Помниш, нали.....как ходеше без охрана по улиците и викаше...."дадох ви всичко което искате....пари, земя, облаги....".....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Kakва Османска империя, бе хора. Ердовите лафове за Османска империя са опорка за турското национално самочувствие, нищо повече. Войната е за парчето море , дето може да се окаже и без газ.

 46. 46 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Изостаналите технологично и научно ислямисти ядат пердах от най-прогресивните християнски държави.....Само това да се чува....

 47. 47 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 528 Любопитно

  Либия при Кадафи, БВП на човек от населението през 2010 е 31 094 долара, през 2016 година само 5 години след победата на НАТО, БВП на човек от населението в Либия е 5 801 долара, какво ще стане след задаващата се касапница.......

 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#38] от "deutscher._":

  +++++ За много години

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#38] от "deutscher._":

  +++++ За много години

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 50. 50 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Това, което прави Турция е, да прехвърля ислямисти и главорези от Сирия в Либия.Ердо винаги е бил пътеводната светлина на башибозука.Това, което подценяват е, че войните са скъпо удоволствие.Турция нито има парите, нито техниката да води война в Либия, срещу интересите на САЩ, Русия, Франция, Египет.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 51. 51 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Това, което прави Турция е, да прехвърля ислямисти и главорези от Сирия в Либия.Ердо винаги е бил пътеводната светлина на башибозука.Това, което подценяват е, че войните са скъпо удоволствие.Турция нито има парите, нито техниката да води война в Либия, срещу интересите на САЩ, Русия, Франция, Египет.
  —цитат от коментар 50 на Noise


  Noise,много точен коментар...Направо ми взе думите от устата.....Турция се завира между шамарите на великите сили,а тя Турция е с твърде лимитирани възможности...

 52. 52 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#3] от "Julian Mall":Значи признати правителства от ООН са васални, така ли да го разбираме? А Хафтар кои го е признал, освен арабите който чрез САЩ и франция атакуват признато правителство, на това вие му казвате справедливост? Много сте смелешен. Значи арабите могат да бомбардират цивилни граждани в Сирия, и то подкрепяно от споменатите държави, а Турция която иска да помогне е лоша?
  —цитат от коментар 14 на cvz19584875


  Значи, в Либия , Турция подкрепя ''законното правителство '', и затова всичко е ОК, а?
  Докато, в Сирия , Турция подкрепя ислямистите от Ал-Кайда/Нусра/ СРЕЩУ законното правителствона Башар Асад/признато от ООН/ ...Което, според теб , също е ОК, така ли ?
  Да ти имам и двойните стандарти ,и ''моралните'' ти устои 😁😁😁

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1701 Весело

  Това, което прави Турция е, да прехвърля ислямисти и главорези от Сирия в Либия
  До коментар [#50] от "Noise":

  Kaто че само Турция го прави.

  Между другото, Турция , е реално ощетена от сегашното право. Турция има огромна брегова линия на Средиземно море, но няма никакви права в морето, защото покрай целия и бряг има чужди острови, облагодетелствани от сегашното право. Я, случаят има и такава страна.

 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Това, което прави Турция е, да прехвърля ислямисти и главорези от Сирия в ЛибияДо коментар [#50] от "Noise":Kaто че само Турция го прави. Между другото, Турция , е реално ощетена от сегашното право. Турция има огромна брегова линия на Средиземно море, но няма никакви права в морето, защото покрай целия и бряг има чужди острови, облагодетелствани от сегашното право. Я, случаят има и такава страна.
  —цитат от коментар 53 на half truth


  Радвайте се на това което имате защото ако Русия не беше извадена от войната Турция щеше да бъде поделена между победителите и изобщо нямаше да имате излаз на Средиземно море!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1701 Весело

  Радвайте се на това което имате защото ако Русия не беше извадена от войната
  До коментар [#54] от "Julian Mall":

  Ако беше само Русия, турците нямаше да могат да я извадят. Ама гостите са били твърде много и не са могли да си поделят плячката. Това е спасило тогава Турция. Нещо подобно на сегашното положение в Сирия е било. Историята как се повтаря. Следва Либия.

 56. 56 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#16] от "Voiko":

  Какво са си поделили, след като, между теритириалните води на Турция и Либия, са тези на Египет и Гърция?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 57. 57 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 604 Неутрално

  То стана всеки срещу всеки:) Едно е сигурно. Турция ще го издуха! Само се надявам това да доведе до падане на Ердоган от власт!

 58. 58 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 567 Неутрално

  русия пак с чалмите, против ООН

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK