Защо цената на петрола не "полудя" след ликвидирането на Солеймани

Защо цената на петрола не "полудя" след ликвидирането на Солеймани

© ReutersВ друга ситуация ликвидирането от САЩ на "втория по важност" човек в Иран би предизвикало паническо поскъпване на петрола. Не и този път.


След новината от петък пазарите вдигнаха цената на сорта "Брент" до почти 71 долара за барел в понеделник, но във вторник тя се върна на 68.48 долара. Конкретната причина е, че първоначалните опасения за въоръжен конфликт САЩ-Иран се разсеяха. Както и че Техеран най-вероятно ще отвърне по начин, който няма директно да застраши добива и доставките на петрол от района.


Има и други съществени причини.
По време на втората война в Залива на стоковата борса в Ню Йорк търговията се извършваше от брокери по класическата схема с викове "купувам" и "продавам", докато пазарът не затвори в 14:30 местно време. Сега търговията върви 24 часа в денонощието, а добивът, рафинирането и пазарите се движат по различен начин. Играчите на борсите са повече и по-различни, а и информацията е много повече за това колко и къде се изпомпва, складира, обработва, превозва и потребява. Можеш в реално време да видиш дали инсталациите работят нормално и танкерите влизат и излизат от терминалите. Преди по-малко от 10 години при критична ситуация трябваше да се позвъни на дузина места, преди да си изградиш по-пълна картина за случващото се, припомня Би Би Си.


Търсенето днес се създава от нови райони - основно азиатските Китай (средно ръст на потреблението от 5.5% във всяка от последните 10 години) и Индия (средно ръст от 5.1%). Тез идве държави оформят нова собствена категори, защото заемаха през 2018 г. общо 19% от световното потребление. На тях се дължат и 58% от ръста на потребление на петрол през последните 10 години.


Като цяло само 10 държави са отговорни през миналото десетилетие за 60% от глобалното потребление и за над три четвърти (76%) от ръста му. Именно те се следят най-внимателно от анализаторите.


Потребление на петрол по света. По вертикала е средният годишен ръст в проценти за периода 2008-2018 г. По хоризонтала е средният дневен обем в милиони барела през 2018 г.

© Reuters

Потребление на петрол по света. По вертикала е средният годишен ръст в проценти за периода 2008-2018 г. По хоризонтала е средният дневен обем в милиони барела през 2018 г.


Останалите 8 са САЩ, следвани от средно големи потребители като Саудитска Арабия, Бразилия, Южна Корея и донякъде Русия, отчели бърз ръст на потреблението. В друга група са Германия и Япония, но те бързо намаляват потреблението. Накрая остава Канада заради това, че е средно голям потребитнел, но с толкова бавен ръст, че е почти незначителна за анализаторите.


Относителна стабилност носи това, че тази нова десетка е смес от развити и развиващи се държави, производители и консуматори на петрол и са разпръснати по всички континенти без Африка.


Тежестта на десетте водещи държави (в по-тъмния цвят) - промяна спрямо предходната година (в милиона барела на ден) в периода 2009-2018 г.

© Reuters

Тежестта на десетте водещи държави (в по-тъмния цвят) - промяна спрямо предходната година (в милиона барела на ден) в периода 2009-2018 г.


Но ключовото е, че над 15 години по-късно САЩ са далеч по-малко зависими от петролните доставки от Близкия изток и разполагат с достатъчно суровина, за да се съобразяват чак толкова със събитията в този район. Страната е безспорен фактор на петролния пазар, но вече не като потребител, а като производител. Тя потребява около една пета от глобалните количества - средно 20.5 млн. барела дневно (около 50% повече от Китай и 300% повече от Индия), но ръстът на този обем е едва 0.5% в периода 2008-2018 г.


Случаят с атаката с дронове срещу саудитски петролни инсталации през септември е показателен. Временно бе спрян половината от саудитският добив, което би трябвало да разтърси световния пазар, а се оказа, че има ограничен ефект. Петролът скочи с почти 10 долара за барел, след което цената бързо се върна надолу.


Политическите нападки и напрежението между САЩ и Иран продължи да расте, но петролът дори слезе под 60 долара за барел, а ОПЕК и партньори извън организацията (основно Русия) се договориха от 1 януари да орежат още повече добивите и изкарваното на пазара, за да не позволят още поевтиняване.


ОПЕК вече не е онзи решителен фактор за пазара, който беше.

© Reuters

ОПЕК вече не е онзи решителен фактор за пазара, който беше.


В действителност, когато ОПЕК се оттегли, се отваря пространство за други играчи. Ако в миналото страните производителки от картела контролираха половината от световните добиви, сега този дял е намалял до по-малко от една трета.


Ако при първата война в Залива през 1990 г. добивите идваха от две места - ОПЕК или Северно море, а откриването и експлоатацията на нови находища изглеждаше твърде рисковано и скъпо, сега само технологията за фракинг кара Северна Америка да се къпе в собствен петрол.


Разбира се, политическият риск ще продължи да поддържа цената по-висока от това, което определят вътрешни за индустрията фактори. Ако има ответни нападения срещу американски петролни компании или срещу места, където Западът инвестира в проучвания, ще последва поскъпване.


Приносът за Китай и Индия за годишния ръст на глобалното потребление на петрол (в милиона барела на ден)

© Reuters

Приносът за Китай и Индия за годишния ръст на глобалното потребление на петрол (в милиона барела на ден)


Но е важно и в какъв контекст ще се случи това.


През декември добивите на ОПЕК намаляха, основно заради Нигерия и Ирак, изпълняващи предишната договорка за свиване на количеството на пазара, както и на Саудитска Арабия, направила още съкращение преди преговорите в картела и с Русия. Всеки ден 14-те страни членки са добивали средно малко под 30 млн. барела на ден, което е с 50 000 барела под ноемврийските резултати. Така се поддържаше цената през 2019 г., когато повишаването ѝ достигна 23%, а благодарение на споразуменията във формата ОПЕК+ (без Иран, Либия и Венецуела) бяха изтеглени 1.2 млн. барела дневно.


През декември последната договорка е за спиране добива на още 500 000 барела дневно от 1 януари. Част от обвързаните с това 11 страни от картела дори едностранно обещаха още по-дълбоки съкращения.


Когато дойде ударът срещу ген. Солеймани, той бе разчетен като сигнал, че според САЩ стратегическият баланс в района трябва да се възстанови с груба сила, ескалацията и времето за нея ще се определят от Вашингтон, а Иран ще поеме ударите, без да се опитва да започва собствена опасна ескалация на конфликта.


Министрите на енергетиката на Саудитска Арабия - принц Абделазиз бин Салман ал Сауд, и на Русия - Александър Новак, на срещата на ОПЕК+ във Виена на 6 декември.

© Reuters

Министрите на енергетиката на Саудитска Арабия - принц Абделазиз бин Салман ал Сауд, и на Русия - Александър Новак, на срещата на ОПЕК+ във Виена на 6 декември.


Засега американските санкции срещу иранския износ на петрол от 2018 г. и последвалата поредица от случаи на военна конфронтация - включително атаките срещу танкери в Персийския залив - не се отрази трайно на пазарите на петрол.


И сегашната реакция е същата - поскъпване с около 2.5 долара (4%) на "Брент означава ниска (но не нулева) вероятност от безконтролно покачване на напрежението до прекъсване на петролните доставки. Това означава, че и двете страни в конфликта смятат, че могат да контролират ескалацията и имат средства да сдържат другия.


Президентът Доналд Тръмп може да изглежда спонтанен и непредвидим в действията си. Но политиката на САЩ е на стратегическо изчакване върнатите санкции да проработят и отслабената иранска икономика да принуди властите в Техеран да преговарят при по-изгодни за Запада условия. Иначе казано, Вашингтон смята, че времето е на негова страна и няма нужда от прибързани действия, които да отслабят сериозно връзките му със съюзници и партньори в Европа и Близкия изток.


Иран от своя страна опитва да изнесе конфликта извън своя територия и да увеличи загубите на американски и западни компании от санкциите. Тази стратегия на изнесенна напред отбрана в значителна степен е заслуга на Солеймани. Тя едва ли ще се промени с ликвидирането му, но може Техеран да опита да вдигнете цената на гаранциите, които САЩ давата на съюзниците си срещу иранска агресия.


Операциите, които ще последват и от двете страни, ще поставят на изпитание убеждението им, че могат да контролират ситуацията, а петролът е ключов елемент за контрол.


Защо цената на петрола не "полудя" след ликвидирането на Солеймани

© Reuters


Ако се върнем още малко назад във времето, трябва да припомним, че някъде в началото на декември търговците на петрол започнаха да вдигант цените и заради оптимистични очаквания за световната икономика. Изглеждаше, че търговската война САЩ-Китай поне няма да се разраства и ще има сделки по някои елементи от нея. Опасенията за глобална рецесия не се реализираха и като че ли идва краят на забавянето в растежа. Федералният резерв три пъти от средата на годината понижи лихвите с общо 75 базисни пункта в помощ на стимулирането на икономическата активност, а и Доналд Тръмп ще стори всичко възможно да няма обрат в година на президентски избори. В Китай и Индия правителствата обявиха пакети със стимули и подканиха банките да са по-активни в кредитирането. Дори Германия започна да обмисля фискални стимули, което години наред бе тема табу.


Затова брокерите започнаха да залагат на търсене на повече петрол и на напипване къде е ценовата граница, която Тръмп приема. През 2018 г. той я посочи - 75 долара за барел. Днес този праг може да се окаже по-нисък, след като официални данни за американската икономика показаха, че към септември е засечено най-бързото от 2008-2009 г. и най-голямото от 2015-2016 г. намаление в потреблението на енергия от индустриални клиенти и горива от транспортни компании. В Белия дом сигурно разчитат това да е просто циклично явление и точно в годината на избори да последва позитивна промяна. Ако не, Тръмп едва ли ще се стърпи да окаже натиск за по-евтин петрол през 2020 г.


Тук е мястото и за няколко думи за валутите.


В първите дни и там няма драма - индексът за колебание на обменния им курс, разработен от Дойче банк, показа леки отклонения и остана на нива, близки до най-ниските, откакто се води тази статистика. Свързани с цената на петрола валути като канадският долар, норвежката крона и руската рубла не показват засилване от поскъпването на енергийните борси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  Защото инвеститорите са умни и значт:

  Макар че, 22 милиона барела на ден се пренасят през залива, 75% от тях отиват основно за Китай, Япония, Южна Корея, Индия, Тайван и Сингапур. малко за Европа и почти нищо за САЩ.

  100% от добива на Иран също минава оттам. Ислямската реСпублика ще се самозастреля в челото ако спре движението на петрола през протока. И ще го спре за седмица- две преди да и унищожат всички брегови съоръжения и всеички нефтени съоръжения.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 2. 2 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Дневник намерили сте каква снимка да сложите.

 3. 3 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Отдавна ОПЕК и Русия не са главните фактори за пазарите на петрол .Излезе един голям енергиен играч,който обърка сметките на другите производителки и износителки ....Шистовата революция в САЩ постави на място картела Русия+ОПЕК....

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  След тази статия си представих Тръмп с диригентската палка.
  Значи положението е под контрол, Иран ще яде дървото,но няма да се клати много системата.

 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 906 Любопитно

  който направи крачка назад друг прави крачка напред ;)
  може да се удави цялото човечество в литражите помпани за ден от един или от друг производител ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#1] от "Realist":

  22 милиона са много, 22% от световният добив и 2 пъти повече от добива на САЩ, най- големият производител на петрол. Но, ако затвори пролива, Иран ще се самоубие! И САЩ внася някакви минимални количества оттам.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 7. 7 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отговора на заглавието на статията е толкова елементарен:

  As of 2014, the United States was the world's third-largest producer of crude oil, after Saudi Arabia and Russia, and second-largest exporter of refined products, after Russia.

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  И представяте ли си, демократите искат да забранят добива на нефт,газ и въглища! Джо Байдън онзи ден се прочу с нова мисъл, трябвало директорите на компаниите добиващи нефт,газ и въглища да бъдат вкарани в затвора! Идея откачена сама по себе си,но сенилният старец хич не се усеща,че синът му е и той за затвора по тази линия.
  По същество,вижте САЩ каква сила придобиват с добива на горива,те са онези,които контролират енергийния пазар в света и цените и то не с насилие,а по пазарен път.

 9. 9 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Щом този сайт има статия със заглавие:
  „Петролът поскъпна рязко след удара на САЩ в Ирак“
  (ето и линк: https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/01/03/4011982_petrolut_poskupna_riazko_sled_udara_na_sasht_v_irak/ )

  значи че цената на петрола няма да полудее. !

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Thucydides
  Thucydides
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Белите хора търпяха циганиите на петролните държави, понеже се пак петролът им даваше някакъв поминък на цига... на перси/араби/итаканататък. Видя се, че туземните населения не искат да правят държави, а само да цоцат от петрола, да дебелеят и да се превземат колко велики били. Така закономерно се стигна до етапа изключването на петролните формирования от международния политически обмен.

  The secret to happiness is freedom... And the secret to freedom is courage.
 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Ако заради един камилар цената "полудяваше" не сме на правилното място и в правилното време

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Ех колко думи изписани при положение, че нещата могат да се обяснят с едно изречение - Фракинга е причината заради която скоро (а може би и никога вече) няма да видим цени от по $100/барел.

 14. 14 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Светът не го интересуват изкукалите побъркани алятоляси техните бесни откачени убийци и простата мюсли тълпа ....не са те най важните и знаещите на света...боклуци

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Нито при първата война в залива, нито при втората война в залива петрола скачаше.

  Войните и цените на петрола никога не са имали кой знае колко общо.

 16. 16 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#9] от "trj09592697":

  То в статията е обяснено и това, ама явно дълга ти се е видяла.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Когато преживяваш основно от износ на суровини така става.
  Важен урок за всеки опитващ се да бъде геополитически играч!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Защото Иран отдавна не е фактор на световният пазар. Но пък за разлика от него, САЩ са фактор на петролният пазар и то не какъв да е, а най-големият производител на пертол на Земята!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#15] от "realguru":

  Ирак не е фактор в нефтодобива.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  Между другото, Китай вчера изкара законодателство за забрана на продажбите на автомобили с ДВГ след 10 години.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#18] от "disclosure":


  Разсейваща тематика от факта, че днес САЩ са терорист №1 в света. И всички го разбраха.
  —цитат от коментар 18 на disclosure


  В тоя ваш клуб се вмирисахте бе. Вчера още си бяха терористи пиндосляка.

  Неска да знаеш е вече вторник. Вечер е. Богоявление беше вчера.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  Нито при първата война в залива, нито при втората война в залива петрола скачаше.Войните и цените на петрола никога не са имали кой знае колко общо.
  —цитат от коментар 15 на realguru


  И при двете цената на петрола скочи. Сега благодарете на Буш и Обама за фракинг технологията и електрическите автомобили.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  До коментар [#23] от "Realist":

  Дрън, дрън :)

  Погледни графиката. И погледни датите на двете войни в залива - 2 август 1990 и 20 март 2003.

  https://www.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chart

  Колкото и анализаторите да обясняват, а и да звучи логично - на практика не се потвърждава след това.

 25. 25 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  И при двете цената на петрола скочи. Сега благодарете на Буш и Обама за фракинг технологията и електрическите автомобили.
  —цитат от коментар 23 на Realist


  Точно на Обама няма за какво да се благодари - той ненавиждаше добивните индустрии и само им поставяше законови спънки - фракинга се разви напук на него и законите и разпоредбите дето той прокарваше.

 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3019 Любопитно

  Очакванията на Расия специално..за повишаване цената на петрола...умряха!Умират бавно но сигурно и надеждиците на аятоласите да оказват натиск по тази линия на САЩ и отам на света!Войната в Сирия бе именно заради това и както се оказа...разрушаването на страната бе безмислица!Петрол и природен газ има и вече не само в Расия и СА....Сбогом на изнудването!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#24] от "realguru":

  Ти си погледни графиката по спайка през 1990-та от $40 на $70 за барел можеш да разбереш кога първата война в Залива се с случила. И нека да ти припомня, Садам тогава нападна Кувейт, основен производител на петрол. И при отстъплението запали всички кувейстски петролни кладенци!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 28. 28 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#24] от "realguru":

  А по времето на Буш, можеш да видиш нарастването на петрола 2004-2008.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 29. 29 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#26] от "Willy Messerschmitt":

  И до 4 години газопровод БЕЗ Русия и Турция до нас.....през нас.
  Не е много 10 милиарда кубика, но и малко не е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Точно втората война почва 20 март и цената на нафтата предните месеци Февруари и Януари е 50 долара. А Март, Април и Май (първите месеци от войната - той Багдат тогава пада за има няма няколко седмици) цената на нафтата 30-40 долара. :)

  Парадокс някъв дето се вика. :)

 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Хубавия абзац на статията е онзи в който са изброени страните с ръста им на потребление. Запада намалява използването на петрол и това си е. Очевидно е, че само Индия и Китай не стигат с ръста на потреблението на петролни продукти да се поддържат високи цени.
  Така, че до 5-6 години ръста на потреблението е възможно да е със знак минус (имайки предвид колко бързо расте процента на електрически автомобили движеще се по пътищата на Китай)

 32. 32 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#25] от "Jazzdevil":

  Точно при Обама цената на петрола се срути два пъти. Първо от $150 на $35, 2008-2010-та, и второ, от $118 на $25, 2014-2016-та.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#28] от "Realist":

  Вярно. Бях забравил. Златното време на ситният нацист. 140$ нефтец.

  Руснаците почнаха да ходят по почивки заграницей и теглиха кредити за жилища.
  Само дето кредитите още не са изплатени, а 70$ долара за нефт....в това и Путаран вече не вярва някога да се случи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  "Но ключовото е, че над 15 години по-късно САЩ са далеч по-малко зависими от петролните доставки от Близкия изток и разполагат с достатъчно суровина, за да се съобразяват чак толкова със събитията в този район. Страната е безспорен фактор на петролния пазар, но вече не като потребител, а като производител. Тя потребява около една пета от глобалните количества - средно 20.5 млн. барела дневно (около 50% повече от Китай и 300% повече от Индия), но ръстът на този обем е едва 0.5% в периода 2008-2018 г."

  Ето това е ключовото за цената на петрола най - вече ! Тя не зависи само от ОПЕК и Русия, а от американците, които надминаха и СА, и Русия под обив на петрол ! А когато стабилен и предвидим играч като тях диктува цените на петрола на международните пазари, няма ндрами с тях, за разлика от рекета на ОПЕК и/или Русия......

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  До коментар [#24] от "realguru":А по времето на Буш, можеш да видиш нарастването на петрола 2004-2008.
  —цитат от коментар 28 на Realist


  2004 Багдат е паднал отдавна, Садам е обесен, верно че в Ирак е пълен батак. Ама дали е от това не знам.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realist":

  Скача и се връща. То и оня ден скочи и се върна :)

 37. 37 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#33] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Тогава Няма-Газ-Прас-Пром се котираше $300 милиарда (Милер тогава говореше за $700 милиарда капитализация и $300 на барел), сега Няма-Газ-Прас-Пром е някакви си $50 милиарда капитализация, по- малко от борсовата капитализация на Форд. Ама, всеки с акъла си!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 38. 38 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#36] от "realguru":

  "Скача и се връща. То и оня ден скочи и се върна :)"

  Гледай тренда бре, и на това ли трябва да ви уча? Направи си една графика с 50 или 200 дни авъридж!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 39. 39 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Весело

  Така, че до 5-6 години ръста на потреблението е възможно да е със знак минус (имайки предвид колко бързо расте процента на електрически автомобили движеще се по пътищата на Китай)
  —цитат от коментар 31 на stanislavdi


  Ама то не само в Китай - и в България как расте процента на електромобилите - с по 50% ръст на година - ей на 2018-2019 от 0.02 - на 0.03% - бензиностанциите фалират на поразия просто...

 40. 40 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 126 Любопитно

  "Защо цената на петрола не "полудя" след ликвидирането на Солеймани"

  А, трябваше ли?

 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Чели ли сте подобни статии от времето на Обама или Буш? Обама да каже каква цена на петрола ме харесва? За Обама и за Буш цените се определяха от пазара,т.е. от ОПЕК, от всеки друг,но не и от тях.
  В момента наистина Тръмп ги определя,но не само в полза на САЩ, а на всички,намира баланса между производители и потребители и гледа да е добре за световната икономика.

 42. 41 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#32] от "Realist":

  И това стана заради Обама или просто си беше пазарен цикъл, който се случи по негово време?

 43. 43 Профил на Stoik
  Stoik
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Турчолята имат един-единствен ход: да намерят некой бесен турчин, да го опашат там с каквото имат, и айдаааа, в Бръсълз, пък каквото стане. Ма тия пинизи отдавна излязоха от мода: АйЗиС бЕха мноо продуктивни, преди да им пратят шалварите в стратосферата, и ся няма как да направят впечатление на никого.

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Любопитно

  До коментар [#26] от "Willy Messerschmitt":

  " Очакванията на Расия специално..за повишаване цената на петрола...умряха!Умират бавно но сигурно и надеждиците на аятоласите да оказват натиск по тази линия на САЩ и отам на света!Войната в Сирия бе именно заради това и както се оказа...разрушаването на страната бе безмислица!Петрол и природен газ има и вече не само в Расия и СА....Сбогом на изнудването!!!"

  Другата стратегическа причина с войната в Сирия беше да може да се изнесе иранската експанзия навън от нейните граници, зад които тя е под обсадата на санкциите на САЩ ! С разрушенията - добре ! какво правим от тук нататък ?

 45. 45 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  Вчера, на една от световните технологичнати изложби, CES 2020, в Лас Вегас, компанията Сони изкара електрически автомобил. Сони!

  А легендарният дизайнер, Хенрик Фискър, изкара завчера прототип на електрическо SUV започващо от цена $30к.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  До коментар [#36] от "realguru":"Скача и се връща. То и оня ден скочи и се върна :)"Гледай тренда бре, и на това ли трябва да ви уча? Направи си една графика с 50 или 200 дни авъридж!
  —цитат от коментар 38 на Realist


  Остава да обясниш връзката с войната и тренда? ;)

  Щото реално тези двете войни траят седмици, батаците са после. Ама дори след първата война и батака оставен след нея - запалените кладенци - нафтата пада докато те си горят.

  Както и да е. Връзка според мен няма никаква. Но който вярва да заложи пари и да спечели. :)

 47. 47 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  И това стана заради Обама или просто си беше пазарен цикъл, който се случи по негово време?
  —цитат от коментар 41 на Jazzdevil


  Не пазарен цикъл, а технология. Фракинга е създаден през 2006-та и стана основна технология в САЩ някъде около 2008-2009-та. Само за сравнение, добивът на САЩ през това време нараства от 4,0 милиона барела на 12 милиона барела.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 48. 48 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Остава да обясниш връзката с войната и тренда? ;)
  —цитат от коментар 46 на realguru


  Аз тия обясних, ама ти не четеш!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 49. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#45] от "Realist":

  Сони и фотоапарт направиха и сега двете секти от "Никон" и "Канон" продаваме всичко купувано прескъпо за да си купим Сони.
  Аз последен преодолях раздвоението.
  Все едно да си купиш албански самолет. Еднакво нелепо е, но е факт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Вчера, на една от световните технологичнати изложби, CES 2020, в Лас Вегас, компанията Сони изкара електрически автомобил. Сони!А легендарният дизайнер, Хенрик Фискър, изкара завчера прототип на електрическо SUV започващо от цена $30к.
  —цитат от коментар 45 на Realist


  По изследване ако ел.автомобилите достигнат десет милиона това ще е прелом в петролната промишленост. В момента ел.автомобилите са малко над пет милиона. Ще е необходимо време но бъдещето вече е тук.

  SHADOWS of SOFIA
 51. 51 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#50] от "К2":

  Прелома ще настъпи, когато покажат на бял свят истинските акумулатори (батерии).
  Със сегашните нещата не са наред. Литий йона е прекалено скъп и недостатъчно ефективен. Не разбирам от ел. коли, но работя с акумулатори. Щото на български презареждаемото е акумулатор, а не батерия....поне в моят свят е така.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#50] от "К2":

  Цената на петрола е ужасно нееластична, 2% спадане на потреблението (1 милиона продадени електрически автомобила) или 2% нарастване на добива срутва цената двойно.

  В момента, само Тесла има 1 милион продадени електрически автомобила по пътищата, 367 000 продадени само за миналата година. В Китай, само в Пекин, преминаването от дизелови на електрически автобуси изтри потреблението на петрол на държава с размерите на Гърция.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 53. 53 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Не пазарен цикъл, а технология. Фракинга е създаден през 2006-та и стана основна технология в САЩ някъде около 2008-2009-та. Само за сравнение, добивът на САЩ през това време нараства от 4,0 милиона барела на 12 милиона барела.
  —цитат от коментар 47 на Realist


  Личния принос на Обама, за развитието на индустрията, за който говореше в пост 23 нещо продължава да ни убягва...

 54. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  До коментар [#50] от "К2":

  Това изследване да не е от същите дето правиха изследване за цената на петрола преди това. И заключиха че петрола свършва и цената ще върви само на горе и ще става 200 долара, 500 долара, 1000 и защо не и 1500 долара за барел. :)

  Ама реднеците взеха че измислиха фракинга и изследването оттече. :)


  Е ти още едно изследване от 2004 година за климата :)

  https://www.theguardian.com/environment/2004/feb/22/usnews.theobserver

  Прочети го и ми кажи какво точно се е сбъднало - ми аз като чета - нула сбъднати прогнози. :)

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  Подробни дълги обяснения , които могат да се вместят в едно изречение:

  "САЩ са безспорен фактор на петролния пазар, вече не като потребител, а като производител"

  Цитатът е от статията. Прибавям , че при това положение Щатите диктуват цената на петрола. Като най-голям потребител те нямат интерес тя да е висока. Българските интереси съвпадат с тези на Щатите. Българите , истинските , а не тези с руско самосъзнание, трябва да са наясно с това.

 56. 56 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#50] от "К2":Прелома ще настъпи, когато покажат на бял свят истинските акумулатори (батерии). Със сегашните нещата не са наред. Литий йона е прекалено скъп и недостатъчно ефективен. Не разбирам от ел. коли, но работя с акумулатори. Щото на български презареждаемото е акумулатор, а не батерия....поне в моят свят е така.
  —цитат от коментар 51 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Не е така. Само в София до края на годината ще има триста ел. автобуса.Проблем са зарядните бързозареждащи станции извън градовете. В Норвегия и Дания даже фериботите са на ел захранване .В Норвегия малките градски автомобили вече са петдесет процента. Това е тенденция и добивните компании не могат да не се интересуват от това.

  SHADOWS of SOFIA
 57. 57 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Впечатляващо е колко ефективни са икономиките на Германия, Франция и Великобритания, както и на ЕС, като цяло. Точно в Европа се наблюдава далеч по-слаба зависимост от петрола на единица БВП.

 58. 58 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  Личния принос на Обама, за развитието на индустрията, за който говореше в пост 23 нещо продължава да ни убягва...
  —цитат от коментар 53 на Jazzdevil


  В САЩ няма личен принос в случая. Приноса е на индустрията, капитала, свободното предпиемачество. В САЩ няма един единствен производител на петрол, монополист като в Саудитска Арабия, Венецуела или Русия. Има големи, средни, малки производители, които взаимно се конкурират и създават нови технологии. В САЩ всяка индустрия е така- свободно предпиемачество!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 59. 59 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  И ивеститорите и трейдърите и производителите и потребителите на петролса наясно,че при трайна цена над около $70 за барел на пазара излиза петрол и от източници с по-скъп добив,като нефтените пясъци в Канада и САЩ,при цена от около $ 100 за барел вече накои потребители имат стимул да се преориентират към други источници и на енергия,и на суровини и за разлика от производителите на петрол от източници с по-скъп добив,които излизат от пазара,когато цената и заради продадените от тях количества падне под рентабилната,потребителите,преминали към други източници няма да се върнат и не се връщат към петрола.Всички са наясно,че са възможни няколко устойчиви състояния,като единственото приемливи,дори поносими за държави,с разчитащите в значителна степрн на добив на петрол икономики ца тези,при които няма сериозни сътресения и има умерен ръст на световната икономика и основните икономики,
  По тази причина всички участници на пазара просто спекулират с краткосрочни свижения и или хеджират ценовия риск и в двете посоки с фючърси.

 60. 60 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Впечатляващо е колко ефективни са икономиките на Германия, Франция и Великобритания, както и на ЕС, като цяло. Точно в Европа се наблюдава далеч по-слаба зависимост от петрола на единица БВП.
  —цитат от коментар 57 на ivanpopov


  Цената на колонката е фактора. И в Калифорния е така, ама разликата в цените за галон е някъде 3 пъти повече сравнено с Тексас или средният Запад.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 61. 61 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 586 Любопитно

  До коментар [#4] от "gozambo":

  Абе да те питам
  -Ако примерно не дай си боже ,гръмнат Помпео или там някой щатски генерал ,ще се чудим ли тогава, защо петрола не е "полудял" ама от поевтиняване

  гошо
 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Освен това сега производителите (без някои, като Русия) имат кранче, с което могат да регулират добива в рамките на часове, а шистовия нефт е спирачката на цените да растат нагоре. Очевидно това е равновесната цена.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#58] от "Realist":

  "В САЩ няма личен принос в случая."

  И също, като имате земя в САЩ, тя идва с природните богатства. Държавата не притежава природните богатства, те идват със земятя кото притежавате. Така че, лийзовете за добив на петрол и нефт са между част лица, не между държава и добвни компании.

  За разлика от Европа и България, като притежавате земя в САЩ, притежавате и природните богатства на тази земя.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 64. 64 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#58:"Realist"][/quote]

  Хахааха, голяма смешка каза. Знаеш ли колко и кои са интернет доставчиците в САЩ?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#58] от "Realist":

  Еми спри тогава да разправяш, че Обама имал някакъв принос във фракинг революцията при положение, че той самият с подопечната му администрация ограничи чувствително броя на издадените лицензи, оряза федералните площи, където можеше да се проучва и добива, нацвъка защитени територии из цялата прерия за всевъзможни смехории, блокираше как що можеше проекти за нови петролопроводи и се скъса да харчи народна пара за подпомагане на соларни компании дето фалираха една след друга.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Блаженни са вярващите. Заради това ли Тръмп след удара по Саудитскатта рафинерия каза, че ще пудка резерва. Америсанско соудитската Арамко търпи нечувани загуба на борсата.

 69. 69 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#64] от "Darcas":

  АТТ, Верайзън и Чартър. Като свърши промоцията на едните минавам на промоцията на другите. Което е около двойно по- ниско и двойно по- бързо от цената на плана. Като изнаглее единият минавам на другият, Но от края на тази година, Спейс Екс ще предложи сателитен интернет на територията на САЩ и Канада. Към който най- вероятно ще се включа, освен поради цената и качеството, и по няколко други причини. Ето ви сайта:

  https://www.starlink.com/

  Между другото, такъв тип интернет през следващите няколко ще предложах Амазон и OneWeb.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 70. 70 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  Блаженни са вярващите. Заради това ли Тръмп след удара по Саудитскатта рафинерия каза, че ще пудка резерва. Америсанско соудитската Арамко търпи нечувани загуба на борсата.
  —цитат от коментар 68 на madridchanin


  Никакъв резер не е пуснал Тръмп. Американският петролен резерв е пълен до козирката и от години се пука по шевовете.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 71. 71 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 519 Неутрално

  .За разлика от Европа и България, като притежавате земя в САЩ, притежавате и природните богатства на тази земя.
  —цитат от коментар 63 на Realist


  Много, ама много важно уточнение е това. И това може би е определящо за просперитета на един народ.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 72. 72 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#8] от "gozambo":

  Стига лъга, по времето на Обама рязко се вдигна производството на петрол в САЩ. Никой не иска да го забранява.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 73. 73 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 470 Неутрално

  .За разлика от Европа и България, като притежавате земя в САЩ, притежавате и природните богатства на тази земя.
  —цитат от коментар 63 на Realist


  Много, ама много важно уточнение е това. И това може би е определящо за просперитета на един народ.
  —цитат от коментар 71 на Чоко и Боко


  Индианците, коренното население на Америка, най-вероятно са "просперирали" по същия закон.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 74. 74 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  Стига лъга, по времето на Обама рязко се вдигна производството на петрол в САЩ. Никой не иска да го забранява.
  —цитат от коментар 72 на vesolr


  По времето на Обама, добивът се вдигна 3 (ТРИ) пъти. И въобще нямаше нужда от отварянето на защитените територии на Юта или Аляска по простата причниа, че стари находища разрабиотени с ниовата фракинг технология в Пенсилвания, Колорадо, Ню Мексико, Тексас и Оклахома абсолютно ги обезмислиха. Обезмислиха и дълбоководният добив в Мексиканският залив и в Северният ледовит океан. Цената на разработка на находищща в тези щати падна много с новата технология. Другият фактор бе близоста до най- голямото струпване на модерни големи рафинерии на бреговете на Тексас и Алабама. Там е West Texas Crude (WTI).

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 75. 75 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  [quote#73:"disclosure"][/quote]

  Както са просперирали Чукчи , Сибиряци , Татари , Чуваши и още деветдесетина националности.Да мурзи . Нещо не ти минават смешните опорки.

  SHADOWS of SOFIA
 76. 76 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  Индианците, коренното население на Америка, най-вероятно са "просперирали" по същия закон.
  —цитат от коментар 73 на disclosure


  Вое, севрномонголците кога ще върнете заграбените природни богатства на местното население в мАмашата ви, другарю? От златото на Колима, добивано от концлагеристи, включително и от Александър Солженицин до петрола и газа.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 77. 77 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  [quote#56:"К2"][/quote]

  Литиево йонните батерии имат един недостатък дето никой не говори за него. Рециклирането им. Страшно скъпо и опасно удоволствие.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Battery_recycling

  Another reason why it isn't being done on a large scale is because the extraction of lithium from old batteries is 5x more expensive than mined lithium.

  Те така, цената по рециклирането на старите батерии не е включена все още никъде. Сега си представи че ти искат още 50 хилки да ти приберат старата батерия. :)

  Всички се надяват, а и работят, по намиране на решение на тоя проблем.

 78. 78 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  Литиево йонните батерии имат един недостатък дето никой не говори за него. Рециклирането им. Страшно скъпо и опасно.
  —цитат от коментар 77 на realguru


  Много си далече от истината и по този въпрос, ама там е проблемът като се пише преди да се чете. Самоопровергал си се с линка си, ама така е като не се чете преди да се поства.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 79. 79 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  [quote#56:"К2"]
  —цитат от коментар 77 на realguru
  Литиево йонните батерии имат един недостатък дето никой не говори за него. Рециклирането им. Страшно скъпо и опасно удоволствие.https://en.wikipedia.org/wiki/Battery_recycling Another reason why it isn't being done on a large scale is because the extraction of lithium from old batteries is 5x more expensive than mined lithium.Те така, цената по рециклирането на старите батерии не е включена все още никъде. Сега си представи че ти искат още 50 хилки да ти приберат старата батерия. :)Всички се надяват, а и работят, по намиране на решение на тоя проблем.[/quote]

  Това което дишаме в момента по-малко опасно ли е. А заводите за рециклиране поне ще са извън населено място. И най-важното света няма да зависи от няколко добивни икономики.

  SHADOWS of SOFIA
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Дълга статия за да каже едно просто нещо: защото арабите вече нямат монопол над нефта.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Много, ама много важно уточнение е това. И това може би е определящо за просперитета на един народ.
  —цитат от коментар 71 на Чоко и Боко


  Магнитуда му е огромен. Представете си, специалист по добив на полезни изкопаеми, открива някаква технология. За да експериментира и да я приложи му е нужно само да закупи земя и да си сложи апаратурата. Заради това в САЩ все още се създават добивни компании. XTO (закупена от Ексон за $30 милиарда), или тези които откриха израелското газово нагодище, Noble Energy са все примери, подобни на Амазон, Гугъл, Епъл, Майкрософт.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 723 Весело

  Тц, тц цял генерал отаковаха и не се вдига пущината... Да вземат да отаковат още някой, па дано мръдне малце.

 88. 88 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много, ама много важно уточнение е това. И това може би е определящо за просперитета на един народ.
  —цитат от коментар 71 на Чоко и Боко


  Магнитуда му е огромен.
  —цитат от коментар 84 на Realist


  Истина е,.. това за магнитуда. За по-вече от 40 милиона индианци, това беше последното, което усетиха.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 89. 89 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#74] от "Realist":

  Toва не може да бъде обяснено на тръмповия култ, те си знаят техното - демократите ще спрат добива на петрол.
  Да ги питам какво правят въглищарите, от 3 години стабилното е на власт, трябва да ги споходила шполуката, как мислиш?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 90. 90 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#85] от "disclosure":

  Така се завладява земя. в началото на миналият век, в САЩ са давали толкова земя, колкото можеш да обиколиш с коня за ден.Тази земя става завинаги твоя. В същото време за да добива злато и да краде природните богатства, мАмашката ти е пращала на смърт концлагеристи в глубинките и след това е оставяла унищоженото, разграбеното и избитото на място.

  Край Колима, другарю до златното находище там води път, труповете на каторжниците и концлагеристите са погребани на този път.

  Ето защо САЩ имат население навсякъде и навсякъде се живее чудесно, а в мАмашата на форумните ушанки, населението се топи и е концентрирано и нагъчкано в комуналки в 5 големи града.

  В Русия, имаш имот, ако ти изгори къщата на него, имота вече не е твой. В селата край Москва, мафиоти изгарят къщите на селяните за да им окрадат земята.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 91. 91 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До [#1] от "Realist":
  Ционистите от САЩ също въртят подмолните си игри чрез тяхното сатанинско информационно изобретение.

  "Преди по-малко от 10 години при критична ситуация трябваше да се позвъни на дузина места, за да си изградиш по-пълна картина за случващото се..."

 92. 92 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#85] от "disclosure":Така се завладява земя. в началото на миналият век, .. Ето защо САЩ имат население навсякъде и навсякъде се живее чудесно
  —цитат от коментар 90 на Realist


  Как? Като избиеш 40 милиона?
  В САЩ отдавна не се живее чудесно. Около 60% живееха прилично, преди да дойде актьора Рейгън, дето уж съборил СССР. Сега, чудесно живеят 1%, а прилично,.. около 20%.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 93. 93 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  Защото мили анонимни "анализатори" златото бележи връх.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 94. 94 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#92] от "disclosure":

  "В САЩ отдавна не се живее чудесно. "

  Емигрирай в мАмашката ти тогава, нали знаеш операцията: Чемада, вакзал, Магнитогорск!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 95. 95 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#92:"disclosure"][/quote]

  Това къде го прочете, другарю?

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#92] от "disclosure":"В САЩ отдавна не се живее чудесно. "Емигрирай в мАмашката ти тогава, нали знаеш операцията: Чемада, вакзал, Магнитогорск!
  —цитат от коментар 94 на Realist


  Не, не я знам. Но виж твоите братя по-оръжие, дето убиха по най-зверски начин и след това изгориха над 100 човека в Одеса, със сигурност и те я знаят.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 98. 98 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2467 Любопитно

  До коментар [#92] от "disclosure":

  Това в Правда или Известия го чете?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 99. 99 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#1] от "Realist":22 милиона са много, 22% от световният добив и 2 пъти повече от добива на САЩ, най- големият производител на петрол. Но, ако затвори пролива, Иран ще се самоубие! И САЩ внася някакви минимални количества оттам.
  —цитат от коментар 6 на Realist


  Раша също си увеличи добива си за миналата година, и достигна рекорд от средно 11.25 барела/ден: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-02/russia-s-oil-output-hits-post-soviet-record-despite-opec-deal

  https://bit.ly/2QTWTdl

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 100. 100 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#92:"disclosure"][/quote]

  Русиянец, препаратът за вани ти е разгонил фамилията..., хо-хо-хо...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK