Как "Южен поток" стана "Турски поток"

Как "Южен поток" стана "Турски поток"

© turkstream.infoТурски поток" - проект, който България настоява да бъде наричан "Балкански поток" - се спомена за пръв път на 1 декември 2014 г. Тогава руският президент Владимир Путин обяви, че Русия няма да изгражда газопровод през България, чиито строителни дейности спряха на територията на страната заради възражения на Европейската комисия за несъотвествие с общото законодателство.


Краят на "Южен поток" обаче бе началото на "Турски". Газопроводът по дъното на Черно море, снабдяващ Турция и замислен да прави същото за европейския пазар, бе обявен от Путин в Анкара. Тогава разногласията с ЕС, съчетани с обвинения към България, бяха изтъкнати като аргумент да се изгради газопроводът, който руският лидер открива с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул - церемония, на която ще присъства и българският премиер Бойко Борисов.


Меморандумът бе подписан в деня на съобщението между "Газпром" и турската тръбопроводна компания "Поташ петролиъм пайплайн корпорейшън". Междуправителственото споразумение последва на 10 октомври 2016 г., сключено в Истанбул. През декември 2016 г., а до януари следващата година документът бе ратифициран от парламентите в Анкара и Москва.


Откъде минава "Турски поток"
От компресорна станция "Русская" в района на Анапа газопроводът, също като планирания "Южен поток", минава по дъното на Черно море. На сушата излиза в Кайькьой в северозападната турска провинция Къркларели. Общата дължина на тръбите е 1100 км, от тях над 900 км са по море, а наземният участък в Турция е с обща дължина 180 км. Мощността на двете тръби е общо 31.5 млрд. куб. метра в година - по 15.75 млрд. всяка. Това е наполовина на предвидените обеми за "Южен поток".


Едната тръба ще се използва за доставки за турските потребители и ще стига до Люлебургаз в същата провинция. Другата е за Югоизточна Европа.


Създадената за изграждане на "Южен поток" South Stream Transport B.V., дъщерна компания на "Газпром", базирана в Амстердам, отговаряше за изграждането на морската част на газопровода, а от декември 2016 г. (след подписване на споразумението) подизпълнител за тръбополагането бе швейцарската Allseas - същата, която работеше по "Северен поток 2", преди да обяви изтеглянето си от проекта в опит да избегне американски санкции.


На 30 април 2018 г. завърши изграждането на морския участък на първата тръба, започнало през май 2017 г. Втората бе завършена от 21 февруари 2017 г. до 19 ноември 2018 г. Цената според "Газпром", по данни от февруари 2018 г., бе 7 млрд. евро. Сухопътният участък бе поет от съвместната руско-турска компания TurkAkim Gaz Tasima A. S., в която "Газпром" и "Боташ" имаха по 50%. Морската и наземната част бяха съединени през март 2019 г.


Част от хъб или средство за транзит на руски газ


През ноември 2019 г. "Газпром" обяви, че строителството на "Турски поток" е завършено и и двете тръби са запълнени с газ. Планът на руския енергиен гигант първоначално бе този газопровод заедно със "Северен поток 2" да бъде завършен до края на миналата година и Русия настояваше, че с двата проекта ще бъде заобиколен "ненадеждният" пренос през транспортната система на Украйна. Забавянето и на двата проекта (включително на българския участък, за което Путин обвини България) обаче принуди Москва да отложи подобни планове и да се договори с Украйна за продължаване на договора, изтекъл в края на 2019-а.


Втората тръба, преминавайки през българо-турската граница, трябва през България да стигне до Сърбия (която обяви, че е приключила изграждането на своя участък) и Унгария. Сега планът е доставките за първите две държави да започнат тази година, за Унгария - догодина.


Съединените щати чрез посланик Херо Мустафа и други официални представители са предупреждавали България, че няма да има други ползи от "Турски поток", освен че ще транзитира руски газ. Позицията на София е, че новият проект, освен че не нарушава европейското законодателство (тръбите в България са част от проект за разширяване на съществуващата газопреносна мрежа и са 110% собственост на "Булгартрансгаз", за да не се третират като транзитен газопровод), е съвместим с газовия хъб "Балкан", с който страната в комбинация с газа, който ще дойде през интерконектора с Гърция, ще се превърне в разпределителен център, но не всички споделят тази позиция.


Формално България разглежда тръбата от границата с Турция до тази със Сърбия като "Балкански поток" и Борисов неколкократно е настоявал журналистите да не използват името "Турски поток". Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви преди няколко месеца, че българският участък ще е готов през първата половина на тази година заради забавяне на обществената поръчка за строителството.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2631 Любопитно

  "...чийто строителни дейности спряха на територията на страната заради възражения на Европейската комисия за несъотвествие с общото законодателство."

  Спряха защото дойдоха тремата американски сенатори начело с Джонито Маккейн и спряха проекта защото бил руски! Не знам само защо не повториха същото упражнение и срещу другият поток сигурно защото бе наречен турски!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Тези 2 тръби с мощност 31.5 млрд. куб. метра в година можеше да излязат в България и Турция да си плаша за транзита на нас.
  Благодарение на Джон Маккейн България загуби парите за транзит до Турция, а отделно ще плаша на Турция за транзит на през турска територия.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4881 Любопитно

  Тези 2 тръби с мощност 31.5 млрд. куб. метра в година можеше да излязат в България и Турция да си плаша за транзита на нас. Благодарение на Джон Маккейн България загуби парите за транзит до Турция, а отделно ще плаша на Турция за транзит на през турска територия.
  —цитат от коментар 2 на trj09592697


  България транзитира газ до Турция през

  СОБСТБЕНАТА СИ ГАЗОПРОВОДНА МРЕЖА и БЕЗ Турски поток.

  Турския поток е НЕУСПЕШЕН ОПИТ на Русия ДА ПРОБУТА ГАЗА СИ в ЕС

  и да заобиколи Украйна.

  РУСИЯ НЕ УСПЯ и в двете.

  Нито някой от ЕС ще купува газ от Турски П.,

  а за Уйрайна - ПУТИН КЛЕКНА и ПОДПИСА ПОЗОРЕН КАПИТУЛАЦИОНЕН

  НОВ ТРАНЗИТЕН ДОГОВОР чак до 2025.

  Това което "УСПЯ" ПУТИН е ДА ПРЪСНЕ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

  и ДА УВЪТРИ БЪЛГАРИЯ засега с ТРИ МИЛИАРД И ПОЛОВИНА

  ДАНЪК РУСИЯ

 4. 4 Профил на irrational exuberance
  irrational exuberance
  Рейтинг: 928 Весело

  Нема таков паток(според либералните навиячи)!!!

  Инак, Честито!: "От 1 януари 2020 г. България започна да получава руски газ по газопровода "Турски поток", вместо през Румъния, съобщиха от българската газова компания "Булгаргаз". https://bit.ly/2FurVmW

  "My way of joking is to tell the truth." - G.B. Shaw
 5. 5 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1908 Любопитно

  На Прокопи много му се иска и България да попадне под санкциите заради тръбопровода.
  Толкова негативизъм по този проект се изля.
  Десетки статии на прокопиеви анализатори ни съобщаваха, че никога няма да има нито южен нито турски поток, пък от няколко дни от там се снабдяваме с газ.

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2631 Любопитно

  "България транзитира газ до Турция през

  СОБСТБЕНАТА СИ ГАЗОПРОВОДНА МРЕЖА и БЕЗ Турски поток."

  Какъв газ ще транзитираш до Турция след като Балканският газопровод е спрян и Румъния ще го използва за доставки на Украйна?
  До коментар [#3] от "Hawaii":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на irrational exuberance
  irrational exuberance
  Рейтинг: 928 Весело

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Спете спокойно, деца. Нема ГО! Това е холограма на Путя... 🙈

  "My way of joking is to tell the truth." - G.B. Shaw
 8. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Турски пАток - последната надежда на родните русияни...

 9. 9 Профил на irrational exuberance
  irrational exuberance
  Рейтинг: 928 Любопитно

  "Позицията на София е, че новият проект, освен че не нарушава европейското законодателство (тръбите в България са част от проект за разширяване на съществуващата газопреносна мрежа и са 110% собственост на "Булгартрансгаз"

  Само така, планът тря са изпълнява на 110%!

  "My way of joking is to tell the truth." - G.B. Shaw
 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":Спете спокойно, деца. Нема ГО! Това е холограма на Путя... 🙈
  —цитат от коментар 7 на jqe02634440


  Това което ГО има е ЕДНА ТРЪБА по която РУСИЯ ПОДАВА ГАЗА СИ НА ТУРЦИЯ

  По тази тръба ще тече само и единствено газОТ РУСИЯ ДО ТУРЦИЯ и ОБРАТНО

  Втора тръба, по която Русия да подава газ за ЕС НЯМА и НЯМА ДА ИМА

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 12. 12 Профил на irrational exuberance
  irrational exuberance
  Рейтинг: 928 Любопитно

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  "Това което ГО има е ЕДНА ТРЪБА по която РУСИЯ ПОДАВА ГАЗА СИ НА ТУРЦИЯ

  По тази тръба ще тече само и единствено газОТ РУСИЯ ДО ТУРЦИЯ и ОБРАТНО"

  Това, за коя тръба се отнася? "От 1 януари 2020 г. България започна да получава руски газ по газопровода "Турски поток"

  "My way of joking is to tell the truth." - G.B. Shaw
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hawaii":"Това което ГО има е ЕДНА ТРЪБА по която РУСИЯ ПОДАВА ГАЗА СИ НА ТУРЦИЯПо тази тръба ще тече само и единствено газОТ РУСИЯ ДО ТУРЦИЯ и ОБРАТНО"Това, за коя тръба се отнася? "От 1 януари 2020 г. България започна да получава руски газ по газопровода "Турски поток"
  —цитат от коментар 12 на jqe02634440


  Чекай ся....

  Турския П. го откриват днес, а България почнала била да получава газ от него

  преди 1 седмица !!!!

  Получаваме газ ПРЕЗ ТУРЦИЯ а не през Тур Потока

 14. 14 Профил на irrational exuberance
  irrational exuberance
  Рейтинг: 928 Любопитно

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  И аз не разбирам... Да не би договорът да е от 01.01., и затова да са го написали така?

  "My way of joking is to tell the truth." - G.B. Shaw
 15. 15 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 815 Весело

  Това което ГО има е ЕДНА ТРЪБА по която РУСИЯ ПОДАВА ГАЗА СИ НА ТУРЦИЯ
  По тази тръба ще тече само и единствено газОТ РУСИЯ ДО ТУРЦИЯ и ОБРАТНО
  Втора тръба, по която Русия да подава газ за ЕС НЯМА и НЯМА ДА ИМА
  —цитат от коментар 10 на Hawaii


  Нали знаеш какво е казал шопа като видял жирафа?
  Иначе и друг път си правил подобни заклинания - няма да има Кримски мост, световно първенство по футбол в Русия няма да има, Русия ще фалира заради санкциите и т.н. и т.н.
  Между другото, липсва ми онзи с вечно сбърканите прогнози - EU (US) Defender-а.

 16. 16 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 655 Весело

  [quote#3:"Hawaii"][/quote]

  Това което "УСПЯ" ПУТИН е ДА ПРЪСНЕ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ
  и ДА УВЪТРИ БЪЛГАРИЯ засега с ТРИ МИЛИАРД И ПОЛОВИНА
  ДАНЪК РУСИЯ


  Лошото е, че парите пак ще отидат за яхти, скъпи имоти и за подривна дейност навсякъде по света, а алкохолизираните нещастни роби пак ще си студуват и гладуват, защото са "велики"!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 18. 18 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  Същите глупости ги дрънкахте и за " Син Поток " , когато " геният " Иван Костов не разреши разширяването на газопровода минаващ през България за Турция и увеличаването на количествата газ транзитирани през нашата страна . Това щеше да доведе и до увеличение на транзитните такси за България , но тогава " умниците " от правителството на ОДС забраниха това . От много ум .

  Всъщност няма да се учудващо ако Лаборант и до днес не твърди , че " Син Поток " не може да бъде да бъде построен .

 19. 19 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  Друго щеше да е сега ако Потока беше "южен", но всички знаят че тогава Борисов се фръцна.

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4202 Весело

  А кой каза, че изобщо е станала пшодобна трансформация за сериозните анализатори на руската геополитика ? Ето какво пишат самите руснаци в съседната статия, посветена пак на същите събития:


  Дори руски анализатори казват за ТАСС, че събитието в Истанбул е по-скоро символично, защото точно в момента пазарната конюнктура не е най-благоприятната за Москва, тъй като пазарът е залят с излишъци от газ. Те напомнят, че това всъщност си е старият "Южен поток" с цел да заобикаля транзита през Украйна и смятат, че началото ще е по-бавно, включително защото проектът бил разчетен дългосрочно - за следващите 50 години.

 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#6] от "Julian Mall":

  "...Пред БНР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни също, че всъщност на новата входна точка "Странджа 2" се случва нещо странно за незапознатите с договори. Значителна част от руския газ от "Турски поток" влиза в България, след което веднага се изнася обратно за Турция. Той не обясни каква е логиката зад тази операция и защо тя е необходима..."

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#15] от "Virgin":

  Най-големият стокооборот на Русия както винаги е със САЩ. Даже се чудя как години в България се занимавате със някакво руско-американско единоборство.:) Ами то Лукойл внася петрол от САЩ. Затова инпортът ни от Русия намалява с 30% тази година.

 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2631 Любопитно

  Турски пАток - последната надежда на родните русияни...
  —цитат от коментар 8 на bez_ime2


  Ти не се ли радваш че Турция ще стои на кранчето??

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  До коментар [#11] от "jqe02634440":

  Това не е ли български форум? Руснаците пишете в Правда!

 25. 25 Профил на 4epa1012
  4epa1012
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  Аве момче, газопровода е заработил доста преди официалното откриване, и газ от Турция ама не от Турски Поток ми звучи доста смешно. Ердоган не е прост! И газ ще има, и ще продава с надценка на съседите и ще му плащат за транзит, и ще вкара България още повече в тяхната сфера на влияние...

 26. 26 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Не България нарича турския поток Балкански. Това е лична идея на боко, плод на тарикатлъка му. Дано американците повярват и не се усетят, че ги ...ава, та да не му мрънкят. Ама не!

 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2631 Любопитно

  До коментар [#6] от "Julian Mall":"...Пред БНР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни също, че всъщност на новата входна точка "Странджа 2" се случва нещо странно за незапознатите с договори. Значителна част от руския газ от "Турски поток" влиза в България, след което веднага се изнася обратно за Турция. Той не обясни каква е логиката зад тази операция и защо тя е необходима..."
  —цитат от коментар 21 на mitko11


  Не знам какво се случва но не мога да си представя че Ердоган ще пропусне възможността още тази зима да спре газа за България което ще означава София без парно и падане на правителството!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  "Южен поток", "Турски поток", Балкански поток", "Банкянски паток", "Никакъв поток". Някои изявени форумни анализатори още не са проумели, че Баце строи "Американски поток". Не беше никак трудно бързото българско клякане. Ако е вярно и днешното заявление на голямото българско Недоразумение, че България ще купи/участва с 30% от американски терминал за втечнен газ в Гърция, картинката става доста ясна - дано само няма нови преференциални цени, този път за за доставяния газ. Да видим, с какво недоразумението ще се върне от Турция. А да, и по-важното -, докога този идиот ще мачка страната!

 29. 29 Профил на jeq19606355
  jeq19606355
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Е пак го направиха патока, пак ще мине през България, само че ние ще плащаме турска надценка и освен Путин и Ердоган ще държи кранчето за газта ни.

 30. 30 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":

  Аз пък се питам защо след като България има(ше) железен договор, който задължаваше Газпром да доставя газ в България през Румъния и да плаща за транзит на газ за Турция през България чак до 2030г., ние чинно се отказахме от тези гарантирани приходи?
  Да повторим: руснаците бяха задължени по договор да плащат едни пари още 10 години, независимо дали транзитират газ през България. Те бяха задължени да доставят газ в България през Румъния още 10 години. За какъв чеп ни беше да се отказваме от тези договори?

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9936 Неутрално

  Нямам значение как наричаш едни тръби. Важното е какво се прави с тях. Борисовите тръби не могат да играят на мимикрия дълго. 90% влизат от Турция с произход Газпром. 80% ще излизат към Сърбия с произход Газпром. Според ЕС това е незаконно (каквото и да казва Борисов). Борисов няма да го спаси американското оборудване. Ще стане по-скоро като самолета на Тимченко. След санкциите, самолета кацна за постоянно (няма кой да го поддържа и няма резервни части).
  Затова 110% (sic) собственост означава 110% плюс лихвите загуба за българите (тук изключвам Пеевски, Борисов и останалите). Да не говорим и за бомбата която може би ще избухне скоро след като станат ясни кредиторите за тръбата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4070 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Има си хас всички да споделят една позиция.
  Невъзпитана...

  При делба на проценти наште възпитаници знаят:
  Делиш и пак делиш - всички все са 100.
  Имаш ли над 100 - рискуваш да сгрешиш.

  "Съединените щати чрез посланик Херо Мустафа и други официални представители са предупреждавали България, че няма да има други ползи от "Турски поток", освен че ще транзитира руски газ. Позицията на София е, че новият проект, освен че не нарушава европейското законодателство (тръбите в България са част от проект за разширяване на съществуващата газопреносна мрежа и са

  110%

  собственост на "Булгартрансгаз", за да не се третират като транзитен газопровод), е съвместим с газовия хъб "Балкан", с който страната в комбинация с газа, който ще дойде през интерконектора с Гърция, ще се превърне в разпределителен център,

  но не всички споделят тази позиция."


 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2631 Любопитно

  До коментар [#27] от "Julian Mall":Аз пък се питам защо след като България има(ше) железен договор, който задължаваше Газпром да доставя газ в България през Румъния и да плаща за транзит на газ за Турция през България чак до 2030г., ние чинно се отказахме от тези гарантирани приходи?Да повторим: руснаците бяха задължени по договор да плащат едни пари още 10 години, независимо дали транзитират газ през България. Те бяха задължени да доставят газ в България през Румъния още 10 години. За какъв чеп ни беше да се отказваме от тези договори?
  —цитат от коментар 30 на lz73


  Този въпрос и аз съм го задавал! Но до днес няма официален отговор защо 100% от газа ни трябва да минава през Турция!!!????

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#9] от "jqe02634440":
  "Само така, планът тря са изпълнява на 110%!"

  Планът може да се преизпълнява на 110% и на повече проценти , но собственост не може да бъде 110% на някой, както са писали Дневник. Избори също не могат да се печелят със 110%.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":Аз пък се питам защо след като България има(ше) железен договор, който задължаваше Газпром да доставя газ в България през Румъния и да плаща за транзит на газ за Турция през България чак до 2030г., ние чинно се отказахме от тези гарантирани приходи?Да повторим: руснаците бяха задължени по договор да плащат едни пари още 10 години, независимо дали транзитират газ през България. Те бяха задължени да доставят газ в България през Румъния още 10 години. За какъв чеп ни беше да се отказваме от тези договори?
  —цитат от коментар 30 на lz73


  Лошото е , че се отказахме от 2 милиарда лева неустойка , която Газпром дължи на България за прекъсване на договора за транзит на газ през България.
  Веднъж се отказваме от 2 милиарда неустойки дължими от Газпром , втори път харчим 3 милиарда да угодим на руснаците да продават газа си на Сърбия.
  Едва ли има в света по-големи руски подлоги и продажници от днешните български политици и държавници.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9279 Неутрално

  Всъщност, “Балкански поток” е сухопътното продължение на газопровода “Турски поток” през България. После този газопровод минава през Сърбия и стига до Унгария. В Турция той е “Турски поток”, в България е “Балкански поток”, а после пак става “Турски поток” в Сърбия и “Турски поток” в Унгария. Кого иска да излъже Борисов, не знам, но няма да му се получи.

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4881 Любопитно

  До коментар [#13] от "Hawaii":Аве момче, газопровода е заработил доста преди официалното откриване, и газ от Турция ама не от Турски Поток ми звучи доста смешно. Ердоган не е прост! И газ ще има, и ще продава с надценка на съседите и ще му плащат за транзит, и ще вкара България още повече в тяхната сфера на влияние...
  —цитат от коментар 25 на 4epa1012


  И КАКВО излиза !

  РУСИЯ наржда на ТУКАШНАТА СИ ПРИСЛУГА -

  "От утре ще купувате ВМЕСТО през РУМЪНИЯ БЕЗ НАДЦЕНКА

  ще купувате ОТ ЕРДОГАН С НАДЦЕНКА с опцията

  ДА ВИ ВКАРА В ТУРСКАТА СФЕРА НА ВЛИЯНИЕ"

  И ТУКАШНАТА прислуга КОЗИРУВА и ИЗПЪЛНЯВА !!!!!!!!!

  Какво излиза.......

 39. 39 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4608 Любопитно

  Изглежда само у нас има подобни разсъждения , така или иначе , от които изобщо не зависи , дали ще има поток или не ! Факт ! Защо, да не беше наш , кой се наложи и на каква цена за нас ? Очевидно , ние сме на губещата страна и това може да се обясни с " навик " , " слабохарактерност " , " липса на мениджмънт " , …...а , " с шубе "....Всички си гледат интереса , ние чуждия....и това през 21-ви век ! Като спре и тока , ще продаваме ТЕЦ-вете на скраб и пак обяснения , това са 30 -години ….коя държава , освен нашата може да си го позволи , все последни....във всичко , е и затова все ще има някой да ни потупва и казва , колко държи на " стратегическото " ни партньорство... идиотизъм , предателство или план за самоликвидация…. надявам се да няма обидени стратези на просперитета ни !

 40. 40 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 780 Неутрално

  защо не 120 %

  BG e мини империя на злото.
 41. 41 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#23:"Julian Mall"][/quote]

  Русиянец, ти за кранче ли се бориш?Ако слушкаш, дядя СВова и на теб ще ти сложи кранче...

 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Как "Южен поток" стана "Турски поток" ли?Благодарение на една шепа продажни боклуци, анти-българи, които,.. РАНО ИЛИ КЪСНО, ще си получат заслуженото!
  —цитат от коментар 35 на rumata


  Другарке, ти за Народен съд ли си мечтаеш? Русиянското безумие не познава граници...

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK