Символичен ден за Борисов между стратегически диалог със САЩ и "Турски поток"

Символичен ден за Борисов между стратегически диалог със САЩ и "Турски поток"


Премиерът Бойко Борисов ще трябва днес в рамките на няколко часа да каже обнадеждаващи думи на две ключови събития с представители на важни държави с конкуриращи се интереси и цели в България. И трябва да го направи по убедителен начин, защото реално и на двете места не може да покаже реални резултати, които да удовлетворят другата страна.


Става дума за началото на работата по стратегическото партньорство със САЩ и за откриването на "Турски поток" в Турция в присъствието на президентите Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич.


Дори руски анализатори казват за ТАСС, че събитието в Истанбул е по-скоро символично, защото точно в момента пазарната конюнктура не е най-благоприятната за Москва, тъй като пазарът е залят с излишъци от газ. Те напомнят, че това всъщност си е старият "Южен поток" с цел да заобикаля транзита през Украйна, и смятат, че началото ще е по-бавно включително защото проектът бил разчетен дългосрочно - за следващите 50 години.
Как "Южен поток" стана "Турски поток" можете да прочетете тук.


В контекста се включва и трети фактор - във вторник вечерта българско време в Белия дом имаше среща между президента Доналд Тръмп и гръцкия премиер Кириякос Мицотакис, чиято страна работи едновременно по няколко проекта, които да я превърнат в енергиен разпределителен център в района. Всички тези проекти са алтернативни на руските доставки, опитват се да намалят максимално ролята на Турция в тях и се радват на подкрепа от Вашингтон.


Символичен ден за Борисов между стратегически диалог със САЩ и "Турски поток"


Сутринта Борисов ще открие с посланика на САЩ Херо Мустафа и американска делегация Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. За целта пристига и Дейвид Хейл - третият по важност човек в американската дипломация, който е на обиколка, включваща още Италия и Хърватия, където Вашингтон особено активно работи по енергийни проекти.


Кой е ветеранът Дейвид Хейл можете да прочетете тук.


Събитието, започващо в 9:30 часа, има по-скоро протоколен характер и ако се вярва на дневния ред, представен от Пресслужбата на Министерски съвет, би трябвало да продължи половин час, защото за 10 часа е насрочено правителствено заседание. Това означава, че българската и американската страна ще направят кратки изявления, след което започва работа по отделни групи "за отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, върховенството на закона".


Стратегическият диалог България-САЩ, за който научихме от срещата Тръмп-Борисов, е само рамково споразумение без законови ангажименти и срокове за изпълнението му. То би трябвало да обхване периода до 2030 г. и при оптимистичен сценарий запълването му с конкретни междудържавни споразумения ще започне към края на 2020 г. Засега както Борисов, така и Мустафа могат да са доволни най-малкото от честотата на срещите си - необичайно много от началото на мандата ѝ преди по-малко от половин година не само за посланик на САЩ, но и за всеки друг представител на друга държава в София. Тази фаза е обяснима, както и последването ѝ от работата по отделните групи.


Но след това Борисов трябва да покаже конкретни резултати, ако не иска да влезе само с приказки в 2021 г. - година на избори за парламент и президент на България. Знаят го и американците.


Символичен ден за Борисов между стратегически диалог със САЩ и "Турски поток"


Днес премиерът ще бъде и в Конгресния център "Халич" на Златния рог в Истанбул за церемонията по откриване на "Турски поток". Но за отделна негова среща с Владимир Путин или Реджеп Тайип Ердоган не съобщават нито българската, нито руската/турската страна. Единствено Белград обяви, че Борисов ще разговаря с Вучич.


Путин критикува открито правителството в София, че според Москва бави своята част от продължението на "Турски поток", и намекна, че то можело да мине през друга държава. Борисов отвърна, че забавянето е заради европейски процедури, а не по желанието на кабинета му. Последва бързо споразумение с "Газпром" за промяна от 1 януари на входната точка за руски газ - от Украйна и Румъния на българско-турската граница и "Турски поток".


Преди дни бе обявено също, че от същото място се извършва вносът на газ за Северна Македония и Гърция и че Трансбалканският газопровод, по който Турция внасяше досега, е празен и чака да бъде използван в обратно направление, ако има интерес. А интерес има основно от САЩ.


Пред БНР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни също, че всъщност на новата входна точка "Странджа 2" се случва нещо странно за незапознатите с договори. Значителна част от руския газ от "Турски поток" влиза в България, след което веднага се изнася обратно за Турция. Той не обясни каква е логиката зад тази операция и защо тя е необходима, при положение че втората тръба на този проект бе предназначена единствено за клиенти извън Турция.


Готовността да се пренася газ през България към Румъния, Молдова и Украйна формално отговаря на известните интереси на САЩ. Но Вашингтон не крие и своята неприязън към "Турски поток" - строителите на подводната му част са заплашени от санкции в края на март. Според американски официален източник на брюкселското издание Euractiv може да има санкции и за всеки, който изгражда продължение на този проект на своя територия. И ако това успя да спре довършването на "Северен поток 2", то "Турски поток" е готов от ноември и работи сред критики, че САЩ са предприели тази мярка срещу енергийната зависимост от Русия твърде късно и с твърде ограничена цел. Любопитното е например, че заплахата за санкции е за строителите, но не и за бъдещите оператори и клиенти на тези газопроводи, сред което са някои от най-големите европейски енергийни компании. Позицията на България е, че т.нар. Балкански поток - тръбата, свързваща "Турски поток" с транзитния участък в Сърбия - е част от газопреносната мрежа на България. Но единственият клиент за обемите в нея е "Газпром".


Сръбският министър на енергетиката Александър Антич каза, че очаква връзката с българската част през втората половина на годината. Най-вероятно това ще стане през октомври и преди началото на следващия активен газов сезон, цитира думите му агенция ТАНЮГ. Дружество, контролирано от "Газпром", положи тръбите в Сърбия, но трябва да се построят още измервателна и компресорна станция, за да е готова инфраструктурата за тестове и използване.


В реч пред Атлантическия клуб в София в края на ноември посланик Мустафа каза, че "продължаването на "Турски поток" през България има за цел да използва България единствено като транзитна страна".


Владимир Малинов твърди, че "Булгартрансгаз" ще спечели 400 млн. лева годишно от вноса през "Турски поток", но никой официално не е обяснил колко губи страната от спирането на Трансбалканския газопровод и при какви параметри на натоварване е изчислена новата сума.


Руски анализатори казват сега пред ТАСС, че през 2020 г. в най-добрия случай ще се използват 40% от капацитета на тръбата. Унгария и Словакия са запазили количества съответно от началото на 2021 г. и средата на 2022 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4523 Весело

  "Бойко Борисов ще трябва днес в рамките на няколко часа да каже обнадеждаващи думи на две ключови събития с представители на важни държави с конкуриращи се интереси и цели в България. И трябва да го направи по убедителен начин."


  Там му е силата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  " Владимир Малинов твърди, че "Булгартрансгаз" ще спечели 400 млн. лева годишно от вноса през "Турски поток", но никой официално не е обяснил колко губи страната от спирането на Трансбалканския газопровод и при какви параметри на натоварване е изчислена новата сума."

  Защото ако някой тръгне да обяснява, ще трябва да се повдигат отново обвинения от прокуратурата на най - високо ниво....С този главен прокурор обаче, както и с предишния междувпрочем, Кремъл може да бъде напълно спокоен у нас....

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Стратегическата цел на Европа и САЩ е построяване на вертикален газов коридор. При реализацията и ББ е само подизпълнител. Възможността за реверсивен поток от Турция към Украйна в българската част е вече факт.
  Със здраве.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3944 Весело

  " Дори руски анализатори казват за ТАСС, че събитието в Истанбул е по-скоро символично, защото точно в момента пазарната конюнктура не е най-благоприятната за Москва, тъй като пазарът е залят с излишъци от газ. Те напомнят, че това всъщност си е старият "Южен поток" с цел да заобикаля транзита през Украйна и смятат, че началото ще е по-бавно, включително защото проектът бил разчетен дългосрочно - за следващите 50 години."

  Пазарната конюнктура в момента не е благоприятна, а след няколко години ще стане направо катастрофална за руснаците, когато започне да се доставя газ от източносредиземноморското находище " Голиат", в което Турция няма никакво участие, а дотогова още няколко сериозни играчи загряват на пистатата за продажба на газ на пазара на ЕС - Азербайджан, Катар.....

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  " Путин критикува открито правителството в София, че според Москва бави своята част от продължението на "Турски поток" и намекна, че то можело да мине през друга държава. Борисов отвърна, че забавянето е заради европейски процедури, а не по желанието на кабинета му. "

  Повелителят на най - сериозната корупция у нас рита по лицето на своите подчинени, те угоднически стоят под краката му, гърчат се като червеи и уплашено му се оправдават......

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  " В реч пред Атлантическия клуб в София в края на ноември посланик Мустафа каза, че "продължаването на "Турски поток" през България има за цел да използва България единствено като транзитна страна.""

  Както се казва, да минава като " през турски гробища", а някои управляващи тук ми се хвалят какъв газоразпределителен " хъб" сме щели да станем с газ, който минава транзит при нас, от българо - турската граница до тази със Сърбия, където Газпром отново ни чака........
  От хора, загубили националното си чувство за достойнство - толкоз !

 7. 7 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Цената е важна. Който продава най-евтино, от него трябва да купуваме. Ако катарската, израелската или американската газ е по-евтина, ОК. Ако руската е по -евтина, от тях.

 8. 8 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ...Пазарната конюнктура в момента не е благоприятна, а след няколко години ще стане направо катастрофална за руснаците, когато започне да се доставя газ от източносредиземноморското находище " Голиат", в което Турция няма никакво участие, .....
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  От " Голиат" ще се подава газ колкото от „Балкански Поток“ – около 15 млрд м3. Освен това не се знае какво ще иска Турция за преминаването на тръбите през Изкл.Икон.Зона на Турция.


  До коментар [#4] от "samoedin":

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Символичен ден за Борисов между стратегически диалог със САЩ и "Турски поток"
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  И двете.
  България има възлово географско разположение и трябва ще се възползва от това.

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4223 Любопитно

  Боко е наистина зает в последно време... наскоро се срещна с американския посланик в София, а днес се среща с Путин, Ердоган и Вучич.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 4258 Неутрално

  Сложиха прът в Колелото на Балканските държави и пръчката е Борисов-добродушен, безхарактерен и страхлив.

 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2008 Весело

  "...Пред БНР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни също, че всъщност на новата входна точка "Странджа 2" се случва нещо странно за незапознатите с договори. Значителна част от руския газ от "Турски поток" влиза в България, след което веднага се изнася обратно за Турция. Той не обясни каква е логиката зад тази операция и защо тя е необходима..."
  Дали въобще има някакви договори, или всичко е на принципа "каквото заповяда Москва"...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  До коментар [#9] от "Karanikolov":

  " Без съмнение, с най-високо чувство за национално и лично достойнство сте радикалните комунисти от ДСБ, с колениченето пред руския резидент преди няколко недели...:

  Не бъркай доказания резил и чужд слугинаж на един пожарникар пред очите на цялото общество и в международен план, с жалките напъни на клакьорите на престъпното статукво да изсмучат някаква глупост от пръстите си, ей така - заради просто нещо да се поства.....

 15. 15 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. За целта пристига и Дейвид Хейл - третият по важност човек в американската дипломация.
  ------------
  Кратко и ясно - за стратегическия(?) диалог с треторазрядна държава е достатъчно участието на третия човек в която и да е дипломация.

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  "В контекстта се включва и трети фактор - във вторник вечерта българско време в Белия дом имаше среща между президента Доналд Тръмп и гръцкия премиер Кириякос Мицотакис, чиято страна работи едновременно по няколко проекта, които да я превърнат в енергиен разпределителен център в района. Всички тези проекти са алтернативни на руските доставки, опитват се да намалят максимално ролята на Турция в тях и се радват на подкрепа от Вашингтон."

  Колкото и да им се налага на византийците, все пак не са такива гьотферени като нас - ще си гледат келепира.

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "точно в момента пазарната конюнктура не е най-благоприятната за Москва, тъй като пазарът е залят с излишъци от газ."

  Не само в момента. Оттук нататък все по- зле ще става за Газпром :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 796 Неутрално

  " още няколко сериозни играчи загряват на пистатата за продажба на газ на пазара на ЕС - Азербайджан, Катар.....
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Израел.....

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#10:"atmanpg"][/quote]

  България се е възползвала от "възловото си географско положение" само по времето на Първото царство.

  CONTADOR GRATUITO!
 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  На премиерът не му е лесно поставен в ситуация на обективна безпомощност да наложи наш интерес изцяло , но и исканията на останалите са преувеличени спрямо България.....така , че да си гледаме ЕС е най-добре в такава ситуация.

 21. 21 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#17] от "EU defender":

  Да и брексит няма да има

  гошо
 22. 22 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А някои хора все още си мислят, че потомствения комуняга Боку е управник на България!

  Комунишката ДС нае точно него, защото е прост(както сам си признава), защото е страхлив(по мнение на хора, свързани с "докторското" му минало) и защото е комуняга(а комунягите без заповед от началника не ходят дори в клозета).

  Какви ти тук стратегии ...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#21] от "гошо":

  От член на ЕС в колония.

  ХАХАХХАХАХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1246 Любопитно

  До коментар [#17] от "EU defender":

  Абе Бойко ще ходи ли на откриването Щото един с твоя акъл Дон Кихот само дето не се кълнеше че няма и да си помисли да стъпи на откриването

  гошо
 25. 25 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 510 Весело

  херо много палаво гледа към баце на снимката ...
  Кво нещо е живота качат те в джипката за половин час и за цял живот спомени ти останат

 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#24] от "гошо":

  Русийката губи пазара в ЕС. Свиквай :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 510 Весело

  как го канят баце на откриването на нещо , което никога нямало да стане според умните и красивите пишещи тук...
  Две години тук изписаха хиляди коментари, че никога нямало да стане патока, пък даже и баце ще режи лентичката

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  До коментар [#13] от "mitko11":

  " "...Пред БНР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни също, че всъщност на новата входна точка "Странджа 2" се случва нещо странно за незапознатите с договори. Значителна част от руския газ от "Турски поток" влиза в България, след което веднага се изнася обратно за Турция. Той не обясни каква е логиката зад тази операция и защо тя е необходима..."
  Дали въобще има някакви договори, или всичко е на принципа "каквото заповяда Москва"..."

  Кога е било другояче и каква логика, по - различна от тази търси някой във всичко, свързано с Кремъл навсякъде по света ?

 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#27] от "001":

  Капацитетът те ТП е 15 милиарда кубика. Капка в морето. А иде азерския газ, втечнения, Eastmed.
  И изобщо пазара става доста конкурентен :)
  Тик так....

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 510 Весело

  До коментар [#29] от "EU defender":

  Спокойно
  баба меркел е привикана в москва в събота и северен ще гледаш как му режат лентичката пък той беше доста голям и твърд и целият е за теб и европейците

 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#30] от "001":

  Нали уж миналия ноември щяха да го откриват СП2.....
  Тик так....

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Болу бързо ще му обясни че тука командат руснаците, съобразяваме се с турците, а на него ще му подхвърли някоя троха. След което ще се качи на самолета, да ходи да моли за мукост и прошка най-големите началници- Путин и Ердоган.
  Такъв си го обичаме и такъв сме си го заслужили!

 33. 33 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Боко е като Борис III. По това кой ще го свитне накрая, може да се разбере кой е днешния Хитлер.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 34. 34 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":
  Това че е дългосрочно е очевидно. Но нищо не пречи БХ малко преди да хвърли пешкира да подпише и той нещо дългосрочно и неизгодно както направи преди време р.овч. Все пак страхът от пестициди надделява. То и сегашната гимнастика с тръби компресорни станции си е чисто набутване.

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  Едно мнение по въпроса:

  "Отсега е ясно, че Борисов трудно ще се измъкне от енергийната скара. Този път няма как да угоди на всички велики сили. А кривите сметки се пишат на данъкоплатците, в това число и 3-те милиарда лева, предвидени за втората тръба на "Турски поток". От първата България вече получава руски газ.

  Впрочем Борисов и подчинените му наричат тръбата през България "разширение на газопреносната мрежа". Или "Балкански поток". Но всъщност няма значение как ще я нарекат. Никой не се съмнява, че е за руски газ."
  https://clubz.bg/92570-zdravo_pritisnat_v_energijnata_skara

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  Може би , днешната ситуация да е заложена преди 30-на години , намерени са подходящи изпълнители, после сметката е излязла накриво донякъде , а сега да мръднеш накъдето и да е , все ще те убоцка….може човек да интерпретира разни варианти ,но е факт , че ЕС и Щатите не са в най-добрата си форма на отношения и залагането на една карта срещу друга е по-скоро унаследено положение , отколкото на Борисов би му се искало....А , когато не им свършиш обещаното става още по-зле.....Така е с хорото , преди да се хванеш мисли му ! Общото настроение , също има своята роля.....

 37. 37 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  [quote#9:"Karanikolov"][/quote]

  Защо във всеки коментар пишеш за ДСБ?

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  До коментар [#37] от "4ort":

  "Защо във всеки коментар пишеш за ДСБ?"

  За "трипроцентни подопашници" ДСБ заемат диспропорционално голямо място в колективното съзнание на гербаджийско-червено-русофилската шпицкоманда.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 510 Весело

  Американчето дето трябваше да идва да се кара на баце за турски поток, се изплашило от събитията и не дошло ...
  Пак напразни надежди за умните и красивите

 40. 40 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1246 Весело

  До коментар [#26] от "EU defender":

  Да губи от нова година транзитна през Украйна е намалял 5 пъти ,съгласен съм че губи То Бойко за това ще ходи в Истанбул да помогне на Путин да не губи

  гошо
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  Хитростите, с които ни излиза в България , няма да му са от полза.

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  "Събитието, започващо в 9:30 часа, има по-скоро протоколен характер и ако се вярва на дневния ред, представен от Пресслужбата на Министерски съвет, би трябвало да продължи половин час, защото за 10 часа е насрочено правителствено заседание."

  Янкето се опитали да озаптят Боко, но той насрочил заседание на МС за 10 часа. За да отлети за Истанбул. Умен е наш Боко, да ни е жив и здрав! Поздравления!

 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  Хитростите, с които ни излиза в България , няма да му са от полза.
  —цитат от коментар 41 на Роси


  На нас ще са от полза. Боко откри Турски поток. България има газ. И вода има в блатото Тича. Ти що ревеш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK