Символичен ден за Борисов между стратегически диалог със САЩ и "Турски поток"

Символичен ден за Борисов между стратегически диалог със САЩ и "Турски поток"


Премиерът Бойко Борисов ще трябва днес в рамките на няколко часа да каже обнадеждаващи думи на две ключови събития с представители на важни държави с конкуриращи се интереси и цели в България. И трябва да го направи по убедителен начин, защото реално и на двете места не може да покаже реални резултати, които да удовлетворят другата страна.


Става дума за началото на работата по стратегическото партньорство със САЩ и за откриването на "Турски поток" в Турция в присъствието на президентите Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич.


Дори руски анализатори казват за ТАСС, че събитието в Истанбул е по-скоро символично, защото точно в момента пазарната конюнктура не е най-благоприятната за Москва, тъй като пазарът е залят с излишъци от газ. Те напомнят, че това всъщност си е старият "Южен поток" с цел да заобикаля транзита през Украйна, и смятат, че началото ще е по-бавно включително защото проектът бил разчетен дългосрочно - за следващите 50 години.
Как "Южен поток" стана "Турски поток" можете да прочетете тук.


В контекста се включва и трети фактор - във вторник вечерта българско време в Белия дом имаше среща между президента Доналд Тръмп и гръцкия премиер Кириякос Мицотакис, чиято страна работи едновременно по няколко проекта, които да я превърнат в енергиен разпределителен център в района. Всички тези проекти са алтернативни на руските доставки, опитват се да намалят максимално ролята на Турция в тях и се радват на подкрепа от Вашингтон.


Символичен ден за Борисов между стратегически диалог със САЩ и "Турски поток"


Сутринта Борисов ще открие с посланика на САЩ Херо Мустафа и американска делегация Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. За целта пристига и Дейвид Хейл - третият по важност човек в американската дипломация, който е на обиколка, включваща още Италия и Хърватия, където Вашингтон особено активно работи по енергийни проекти.


Кой е ветеранът Дейвид Хейл можете да прочетете тук.


Събитието, започващо в 9:30 часа, има по-скоро протоколен характер и ако се вярва на дневния ред, представен от Пресслужбата на Министерски съвет, би трябвало да продължи половин час, защото за 10 часа е насрочено правителствено заседание. Това означава, че българската и американската страна ще направят кратки изявления, след което започва работа по отделни групи "за отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, върховенството на закона".


Стратегическият диалог България-САЩ, за който научихме от срещата Тръмп-Борисов, е само рамково споразумение без законови ангажименти и срокове за изпълнението му. То би трябвало да обхване периода до 2030 г. и при оптимистичен сценарий запълването му с конкретни междудържавни споразумения ще започне към края на 2020 г. Засега както Борисов, така и Мустафа могат да са доволни най-малкото от честотата на срещите си - необичайно много от началото на мандата ѝ преди по-малко от половин година не само за посланик на САЩ, но и за всеки друг представител на друга държава в София. Тази фаза е обяснима, както и последването ѝ от работата по отделните групи.


Но след това Борисов трябва да покаже конкретни резултати, ако не иска да влезе само с приказки в 2021 г. - година на избори за парламент и президент на България. Знаят го и американците.


Символичен ден за Борисов между стратегически диалог със САЩ и "Турски поток"


Днес премиерът ще бъде и в Конгресния център "Халич" на Златния рог в Истанбул за церемонията по откриване на "Турски поток". Но за отделна негова среща с Владимир Путин или Реджеп Тайип Ердоган не съобщават нито българската, нито руската/турската страна. Единствено Белград обяви, че Борисов ще разговаря с Вучич.


Путин критикува открито правителството в София, че според Москва бави своята част от продължението на "Турски поток", и намекна, че то можело да мине през друга държава. Борисов отвърна, че забавянето е заради европейски процедури, а не по желанието на кабинета му. Последва бързо споразумение с "Газпром" за промяна от 1 януари на входната точка за руски газ - от Украйна и Румъния на българско-турската граница и "Турски поток".


Преди дни бе обявено също, че от същото място се извършва вносът на газ за Северна Македония и Гърция и че Трансбалканският газопровод, по който Турция внасяше досега, е празен и чака да бъде използван в обратно направление, ако има интерес. А интерес има основно от САЩ.


Пред БНР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни също, че всъщност на новата входна точка "Странджа 2" се случва нещо странно за незапознатите с договори. Значителна част от руския газ от "Турски поток" влиза в България, след което веднага се изнася обратно за Турция. Той не обясни каква е логиката зад тази операция и защо тя е необходима, при положение че втората тръба на този проект бе предназначена единствено за клиенти извън Турция.


Готовността да се пренася газ през България към Румъния, Молдова и Украйна формално отговаря на известните интереси на САЩ. Но Вашингтон не крие и своята неприязън към "Турски поток" - строителите на подводната му част са заплашени от санкции в края на март. Според американски официален източник на брюкселското издание Euractiv може да има санкции и за всеки, който изгражда продължение на този проект на своя територия. И ако това успя да спре довършването на "Северен поток 2", то "Турски поток" е готов от ноември и работи сред критики, че САЩ са предприели тази мярка срещу енергийната зависимост от Русия твърде късно и с твърде ограничена цел. Любопитното е например, че заплахата за санкции е за строителите, но не и за бъдещите оператори и клиенти на тези газопроводи, сред което са някои от най-големите европейски енергийни компании. Позицията на България е, че т.нар. Балкански поток - тръбата, свързваща "Турски поток" с транзитния участък в Сърбия - е част от газопреносната мрежа на България. Но единственият клиент за обемите в нея е "Газпром".


Сръбският министър на енергетиката Александър Антич каза, че очаква връзката с българската част през втората половина на годината. Най-вероятно това ще стане през октомври и преди началото на следващия активен газов сезон, цитира думите му агенция ТАНЮГ. Дружество, контролирано от "Газпром", положи тръбите в Сърбия, но трябва да се построят още измервателна и компресорна станция, за да е готова инфраструктурата за тестове и използване.


В реч пред Атлантическия клуб в София в края на ноември посланик Мустафа каза, че "продължаването на "Турски поток" през България има за цел да използва България единствено като транзитна страна".


Владимир Малинов твърди, че "Булгартрансгаз" ще спечели 400 млн. лева годишно от вноса през "Турски поток", но никой официално не е обяснил колко губи страната от спирането на Трансбалканския газопровод и при какви параметри на натоварване е изчислена новата сума.


Руски анализатори казват сега пред ТАСС, че през 2020 г. в най-добрия случай ще се използват 40% от капацитета на тръбата. Унгария и Словакия са запазили количества съответно от началото на 2021 г. и средата на 2022 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK