Смисълът и безсмислието на "Турски поток"

Смисълът и безсмислието на "Турски поток"

© kremlin.ruНовият газопровод не даде на Путин това, което искаше. "Газпром" похарчи неимоверно много пари, но пък Ердоган, Турция и България могат да бъдат доволни, коментира за "Дойче веле" Андрей Гудков.


Владимир Путин и Реджеп Ердоган отбелязаха официалния старт на газопровода "Турски поток" с помпозност, която е обичайна за по-източните страни. Двамата лидери, които особено обичат да се наслаждават на победи и успешни финали, си устроиха пищно тържество с гръмки речи, посветени на формалното приключване на проекта.


А приключването наистина е само формално, защото за руската страна газопроводът изобщо не е завършен - нищо че у зрителите на големите руски телевизионни канали може би е възникнало обратното впечатление. Фактът е, че от двете тръби на "Турски поток" засега само една изпълнява изцяло предназначението си - тази, която снабдява турските потребители.
Втората тръба, която трябва да транспортира газ към основния пазар на "Газпром" - страните от ЕС, досега не предлага съпоставимо по мощност продължение на територията на евросъюза и още поне година и половина ще работи с много снижен капацитет.


Триумф за Ердоган


Не случайно Ердоган толкова много се наслаждаваше на церемонията и беше доста по-словоохотлив от московския си гост. Това си беше празник на турския президент. Той получи всичко, което искаше - нова-новеничка тръба за пряко снабдяване с руски газ на развитата европейска част от Турция - без междинни страни, без транзитни коридори и транзитни рискове, че на всичкото отгоре и с голяма отстъпка.


Така че в Истанбул на Путин му се наложи да се усмихва доста насилено, след като геополитическата газова игра се разви толкова неудовлетворително за него. Сега всеки се пита: Защо "Газпром" беше принуден по разпореждане на президента да хвърли огромни пари за изграждането на "Турски поток"? Главната задача беше от януари 2020 година изцяло да спре транзитът на газ през Украйна, а руските енергийни доставки към ЕС да потеглят по две нови магистрали, заобикалящи непокорния съсед. Тъкмо с тази цел "Северен поток" и "Турски поток" се изграждаха паралелно, за да влязат в експлоатация до края на 2019 година, когато изтече десетгодишният руско-украински газов договор. Но "Северен поток" по различни причини изостана от графика, а после беше и спрян от американските санкции. А от двете тръби под Черно море в пълен обем и в срок проработи само едната.


При това работата не е там, че някакви тръби не са били положени в срок - рано или късно и това ще стане. За Кремъл стратегическият провал се състои в това, че така и не успя да лиши Украйна от газовия транзит и се наложи да сключва с Киев нов дългосрочен договор. Този договор гарантира на Украйна още пет години доста интензивен газов транзит и добро възнаграждение за услугата плюс еднократно плащане от 3 милиарда долара по стари сметки.


Вярно, за "Газпром" от търговска гледна точка този вариант изобщо не е лош: концернът получи възможност и юридически гаранции за продължаване на експлоатацията на своя най-важен и изпитан през десетилетията експортен канал. И все пак след сключването на новия руско-украински договор за транзит отново и още по-остро възниква въпросът: Тогава защо изобщо беше изграждан скъпоструващият "Турски поток"? Особено пък в сегашния му окастрен вид.


Нека да припомним: на 1 декември 2014 година, след среща с Ердоган в Анкара, неочаквано за всички Путин обяви, че няма да се изгражда газопроводът "Южен поток" през България. И обясни, че четирите тръби на този газопровод се пренасочват към Турция. Малко по-късно обаче турският президент наруши постигнатата договорка и поиска да бъдат съкратени две от тръбите на новия газопровод, който вече носеше името "Турски поток".


В крайна сметка Ердоган получи "своята тръба", а на "Газпром" вместо три тръби за износ към ЕС му остана само една. Така мощностите за милиарди рубли, изградени на територията на Русия с цел да захранват "Южен поток", се оказаха частично ненужни. А това едва ли може да се нарече голям стратегически успех за Путин.


Отмениха "Южен поток", но главният транзит пак ще минава през България


Изцяло се провали и намерението на Путин да накаже опърничавата България, като принуди ЕС да прокара втората тръба за "Турски поток" през Гърция към Италия. Тази идея, пръкнала се в Москва, от самото начало си беше чиста авантюра. Още в края на 2014 прогнозирахме, че България в крайна сметка ще получи своите транзитни милиони.


Както се и случи: основният газопровод, по който руското синьо гориво ще потече към Сърбия, Унгария и Словакия, в момента се строи в България. Газът за Гърция и Северна Македония също ще идва от България. Така че "Газпром" всъщност поправя грешката, която Путин допусна с "Южен поток".


Концернът продължи до 2030 година договора с българската страна за газов транзит. За изпълнението на този договор (а очевидно и за поддържането на втората тръба в работен режим) сега "Газпром" прибягва към една твърде своеобразна процедура. За нея в началото на януари съобщиха редица руски медии, в това число и "Интерфакс": газът от "Турски поток" се насочва към България, а после около половината от целия обем се връща в Турция през друг приемателно-предавателен пункт.


Трудно е да си представим, че един толкова екстравагантен начин за транспортиране на горивото би могъл да бъде търговски изгоден за "Газпром". А според същото съобщение на "Интерфакс" българският газов дистрибутор "Булгаргаз" през тази година разчита на десетки милиони евро печалба от новите договорки. Българското министерство на енергетиката информира, че цените на газа за българските потребители могат да се снижат с 5% още през първото тримесечие на тази година.


Това толкова тясно руско-българско сътрудничество опровергава порочно загнездилия се мит в руските медии, че навремето "Южен поток" се е провалил именно поради съпротивата на България под натиска на ЕС и САЩ. Че как ли сега успяха все пак да се договорят, при положение че позициите на Брюксел и Вашингтон днес са дори още по-рестриктивни? Ако преди 5-6 години Москва беше поискала реално да се договори със София, без да се опитва да заобиколи европейските правила (на които сега е съгласна да се подчинява), може би тогава нямаше да се наложи да се взима обходният транзитен маршрут през Турция.


Рано или късно на руснаците ще им се наложи да обсъдят смисъла и безсмислието на "Турски поток". Особено ако геополитическите планове на Кремъл се сблъскат в Сирия, Либия или другаде с нарастващите имперски амбиции на новата транзитна страна за руския газ - Турция.


Андрей Гурков е икономически анализатор на Deutsche Welle. Коментарът му е публикуван от руската редакция като лично мнение на автора, което може да не съвпада с това на редакцията и на "Дойче веле".

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Всичко по план, отначало Смилов, после Дойче веле. А керванът си върви...

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Ами това е добре, може на някой в Русия най-после да му светне, че управлението на джуджи не е най-доброто за тях.

 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Новият газопровод не даде на Путин това, което искаше."

  Хуйло може и да не е получил това, което искаше, ама ние изгорееме с още 3 млрд.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2210 Весело

  Ето нещо за размисъл на родните путински храненици...статията казва доста неща.С факти.....не с лозунги!При 11 млд.$ цена на ТП, платена почти 95% от Расия-спечели Турция ....И Украйна през чиято територия за още 5 години продължава транзитът.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  "Двамата лидери, които особено обичат да се наслаждават на победи и успешни финали, си устроиха пищно тържество с гръмки речи..."


  Не откриха ли някоя православна църква в Истанбул, ишли само джамии в Москва откриват?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1827 Любопитно

  Всичко по план, отначало Смилов, после Дойче веле. А керванът си върви...
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  Питай и други руснаци дали смятат така!

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Какво налага да се тиражират писания от сайтове от рода на ПИК и Дойче веле!?

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#4] от "Willy Messerschmitt":

  "При 11 млд.$ цена на ТП, платена почти 95% от Расия-спечели Турция ..."

  Да не споминаваме пък Безсилие Сибири, което допъпли до китайската граница срещу 40 милиарда, а китайците тепърва ще уведомят Путин колко зават за г*за му.
  https://money.bg/politics/noviyat-gazoprovod-mezhdu-rusiya-i-kitay-si-ima-vsichko-no-ne-i-pechalba.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Тази статия е безсмислено, закъсняло и никому ненужно дърдорене...

 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2768 Любопитно

  "Това толкова тясно руско-българско сътрудничество опровергава порочно загнездилия се мит в руските медии, че навремето "Южен поток" се е провалил именно поради съпротивата на България под натиска на ЕС и САЩ. Че как ли сега успяха все пак да се договорят, при положение че позициите на Брюксел и Вашингтон днес са дори още по-рестриктивни? Ако преди 5-6 години Москва беше поискала реално да се договори със София, без да се опитва да заобиколи европейските правила (на които сега е съгласна да се подчинява), може би тогава нямаше да се наложи да се взима обходният транзитен маршрут през Турция."

  Да бе дядя Джони здесь приехал чтобы европейские правила наложить????!!!! Проектът бе спрян под американски натиск, а това с европейските правила беше за прикритие! Друг е въпросът защо Путя се хвана на турската въдица да прави турски потоци от които изгода има най-вече Турция!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  "споминаваме " >> спомЕнаваме!

  Да не си помисли някой, че съм от кулските села и не знам правописа...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  "Рано или късно на руснаците ще им се наложи да обсъдят смисъла и безсмислието на "Турски поток". Особено ако геополитическите планове на Кремъл се сблъскат в Сирия, Либия или другаде с нарастващите имперски амбиции на новата транзитна страна за руския газ - Турция."

  Т.е. ако Ердоган реши да врътне на Путин кранчето.

  Освен Кадиров, още един ислямист стиска великия православен гросмайстор за ... хм-хм.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Хо-хо-хо, няма край мъката кремльовска! Доста скъпо му излизат на Вова родните русияни...

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5352 Неутрално

  Трошим едни милиарди за "Балканско поточе", което ще пълни и някои джобове

 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Добавка към #3.
  Сетих се за един виц от времето на диктатурата на пролетариата.
  Пращат на село един агитпроп да разясни на селяните политиката на партията и да засили любовта към СССР. Обяснява той , селяните слушат. "Има слухове сред населението, че, видите ли, България изнасяла много за СССР за да ги изхрани и затова у нас имало недостиг и дефицит. Това не е вярно, другари земеделци." Вади той една карта като в училище, опъва я на стената и посочва какво огромно нещо е СССР. След това посочва България и пита, "Питам ви аз сега, така като гледате картата, може ли тази малка България да изхрани тази огромна страна?" Клатят главите селяните, мълчат и сумтят. "Не може, другари. Това са зловредни слухове и клевети върху нашия социалистически строй." Селяните пак мълчат, ама по едно време Вуте дига плахо ръка. Дават му думата и той почва. "Верно дума, другарят от граадо. Така е. Не моем ние да израним великия СССР. И с мен се случи нещо такоа. Миналата седмица, като ойдох да изорем нивата, булката ми сложила в торбето един къшей хлеб и една бучка сирене, да заквася уста на обед. Кога стана пладне, седам и аз да отморим. Извадих хлебо и сиренето, ама се сетих да налея вода, да имам да пийнем като апна. Кога се връщам, той, воло, ми изел и леба и сиренето. Та така е, един къшей леб и една бучка сирене моат ли наранат такоа големо животно? Не моат, разбира се. Ама, ... я си останаах гладен."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#13] от "bez_ime2":

  "Доста скъпо му излизат на Вова родните русияни..."

  Розните русияни му излизат твърде евтино, на примоция - като онази знаменита труженичка, дето я снимали по шосето за Варна.

  Но баш играчи като турчина и китаеца го отръскват като брашнян чувал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Доста безсмислена статия. Типично за манипулаторите от Дойчо Вельов. Загрижили сме се за ползата на Русия, а ? Правят се сметки какво печели и какво губи. А сметки за България правени ли са ? Например, поевтинява ли газът за нас по Турски поток ? Да или не ? Май да, щото няма да плащаме транзитни такси на Украйна, Молдова и Румъния. А и чисто транзитния газ за Сърбия, Унгария и т.н. ще го товарим с повече такси, заради по-дългото трасе. Но мисъл такава в статията няма. Във форума още по-малко.

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Хо-хо-хо, няма край мъката кремльовска! Доста скъпо му излизат на Вова родните русияни...
  —цитат от коментар 13 на bez_ime2


  Радвай се фесче Ердоган ще раздава бакшиши от транзитните печалби на петата си колона както султана е раздавал на еничерите си!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  А можеше ако не бяха САЩ.Ама тях няма кой да ги забрани.Какви велики -Съветско - мюсюлмански революции можеха да победят.

 20. 20 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  "Това си беше празник на турския президент. Той получи всичко, което искаше - нова-новеничка тръба за пряко снабдяване с руски газ на развитата европейска част от Турция - без междинни страни, без транзитни коридори и транзитни рискове, че на всичкото отгоре и с голяма отстъпка."

  Ердоан получи всичко, което беше запланувано да получим ние.

 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Неутрално

  С поздрави за Дойче Веле :)

  ""Що се отнася до Турския поток, мога да потвърдя, че доставките за България и Турция през Украйна вече не се извършват. Всички заявления, които получаваме, са за Румъния и Молдова. Ние не транспортираме газ до клиенти в Турция чрез Трансбалканския газопровод", обясни той.

  В същото време Сергий Макогон добави, че вече е възможно да се използва Трансбалканския газопровод за обратна доставка."
  https://faktor.bg/bg/articles/ukrayna-sprya-tranzita-na-gaz-za-balgariya-i-turtsiya

 22. 22 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Андрей Гудков, вие нали си строите Северен поток, защо ние да нямаме някоя тръбичка?

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#20] от "moreee":


  Ердоан получи всичко, което беше запланувано да получим ние.
  =======
  Покрай цялата тая работа намазахте и вие......
  Българо руското сътрудничество е отново ремонтирано....и трябва да сте благодарни на Ердо.....
  Даже и DW го признава с униние.....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Дочувам силен украйнски плач - найс))) Властелина и Господаря раздават картите, украйнците пак зиро(0) - мухахаа))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 25. 25 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 733 Неутрално

  И да не забравяме основната разлика между Южен и Балкански/Турски поток.
  "Южният" щеше да се финансира изцяло от Русия, а ние ЕВЕНТУАЛНО щеше да ЗАПОЧНЕМ да печелим след като руснаците си върнат инвестицията през транзитните такси. Ха сега познайте кога щеше да стане това, при положение, че самите руснаци ще определят И разходите И таксите (жокер - данък печалба на Лукойл). С други думи България предоставяше територия срещу светли обещания за бъдеща печалба.
  С Турски поток, доколкото знам, нещата стоят иначе - собствена инвестиция и транзитни такси веднага.

 26. 26 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 448 Неутрално

  А и чисто транзитния газ за Сърбия, Унгария и т.н. ще го товарим с повече такси, заради по-дългото трасе. Но мисъл такава в статията няма. Във форума още по-малко.
  —цитат от коментар 17 на gwe49620445


  Кога тези "повече такси" - в светлото бъдеще (най-рано след 2035-2040 год. и то ако има транзит). Ванга ли ви каза какво ще се случи след 20 години?


 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#9] от "Велков":

  Тази статия е безсмислено, закъсняло и никому ненужно дърдорене...
  ========
  Не съм съгласен, Велков......
  Този път DW е в апогея си.....
  Завършва още една руско турска война....с победа на Кремъл.....

  Ех да имаше и подобна Статия за СП-2......😁

  Bukalemun
 28. 28 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Дочувам силен украйнски плач - найс))) Властелина и Господаря раздават картите, украйнците пак зиро(0) - мухахаа))
  —цитат от коментар 24 на Али Ибн Абдул Обстул Бей

  За келнерчето три милиарда долара били равни на зиро(0)!!!!!!

 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Това СП-2 да не би да означава Спрян Поток - 2?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#18:"Julian Mall"][/quote]

  ПатрЕоте, кога ще научиш "родния" си език? Неграмотна работа...

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  Като се погледне картата , потокът за Сърбия и Унгария през Украйна е два пъти по кратък отколкото през ТП. Отделно , че част от този поток е подводен с по-трудно обслужване и поддръжка. Ако искат руснаците да запазят крайната цена на доставка на газ за тези страни , това означава да поемат увеличените разходи по доставка на газа или да продават газа на безценица или на загуба.
  Още един аргумент за безсмислието на ТП. Вярно е , че геополитиката иска средства , но Русия няма капацитета да поема допълнителни разходи и да покрива загуби от експорта на газ. Заради глупавата , необмислена и авантюристична политика на Путин , Русия е обречена на провал.

 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Като се погледне картата , потокът за Сърбия и Унгария през Украйна е два пъти по кратък отколкото през ТП. Отделно , че част от този поток е подводен с по-трудно обслужване и поддръжка. Ако искат руснаците да запазят крайната цена на доставка на газ за тези страни , това означава да поемат увеличените разходи по доставка на газа или да продават газа на безценица или на загуба.Още един аргумент за безсмислието на ТП. Вярно е , че геополитиката иска средства , но Русия няма капацитета да поема допълнителни разходи и да покрива загуби от експорта на газ. Заради глупавата , необмислена и авантюристична политика на Путин , Русия е обречена на провал.
  —цитат от коментар 31 на tacheaux


  Всички руски проекти са провал от икономическа гледна точка. Затова са на това дередже...

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Един е весел, друг тъжен, ясно е защо. Само не разбирам Борисов на какво се радва толкова.

 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Това си беше празник на турския президент. Той получи всичко, което искаше - нова-новеничка тръба за пряко снабдяване с руски газ на развитата европейска част от Турция
  _______________
  Българските професионални либерални ентусиасти,европейски зелки и мирикански фондации му осигуриха на бай Реджеп това величие и ден на триумф!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 34 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Новият газопровод не даде на Путин това, което искаше."Хуйло може и да не е получил това, което искаше, ама ние изгорееме с още 3 млрд.
  —цитат от коментар 3 на simval


  Опорната точка на умно-красивите не се поддържа от статията, там пише:
  "Новият газопровод не даде на Путин това, което искаше. "Газпром" похарчи неимоверно много пари, но пък Ердоган, Турция и България могат да бъдат доволни, коментира за "Дойче веле".

 36. 36 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Какво налага да се тиражират писания от сайтове от рода на ПИК и Дойче веле!?
  —цитат от коментар 7 на svoboden


  Защото чат пат в Дневник трябва да пуснат и чуждо мнение различно от това на умните и красивите хей така за да докажат, че има свобода на словото в един тоталитарен сайт.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И да не забравяме основната разлика между Южен и Балкански/Турски поток. "Южният" щеше да се финансира изцяло от Русия, а ние ЕВЕНТУАЛНО щеше да ЗАПОЧНЕМ да печелим след като руснаците си върнат инвестицията през транзитните такси. Ха сега познайте кога щеше да стане това, при положение, че самите руснаци ще определят И разходите И таксите (жокер - данък печалба на Лукойл). С други думи България предоставяше територия срещу светли обещания за бъдеща печалба. С Турски поток, доколкото знам, нещата стоят иначе - собствена инвестиция и транзитни такси веднага.
  —цитат от коментар 25 на Булаир


  Лъжеш, дружеството което щеше да го изгражда е смесено и финансирането щеше да е от двамата участника Газпром и Булгаргаз. Лъжете като казвате на хората, че българите плащат този газопровод. Плаща го първо строителя, а след това Булгаргаз го изплаща на строителя, няма никакви пари от държавния бюджет в проекта няма публични средства само една лъжлива опорна точка на умните и красивите.

 39. 39 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1780 Весело

  лилавите болшевики са в шах. какви са тез статии от дв. българия била непокорна и путя щял да я наказва. това не може да бъде май пеев е купил и дв.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 40. 40 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#38] от "tda10501756":

  Лъжеш, дружеството което щеше да го изгражда е смесено и финансирането щеше да е от двамата участника Газпром и Булгаргаз. Лъжете като казвате на хората, че българите плащат този газопровод. Плаща го първо строителя, а след това Булгаргаз го изплаща на строителя, няма никакви пари от държавния бюджет в проекта няма публични средства само една лъжлива опорна точка на умните и красивите.
  —цитат от коментар 38 на tda10501756


  „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) е държавен холдинг със седалище в София, България.
  То е изцяло държавна собственост и концентрира основната част от държавните активи в енергетиката.
  Дружествата в състава на Българския енергиен холдинг са:
  • АЕЦ Козлодуй
  • Булгаргаз
  • Булгартрансгаз
  • Електроенергиен системен оператор
  • Мини Марица изток
  • Национална електрическа компания (НЕК)
  • ТЕЦ Марица Изток 2

  Верно, некой лъже.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 41. 41 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Защо "Турски поток" е успех за България и провал за Русия

  Това е истинското заглавие на статията на ДБ.

  https://www.dw.com/bg/защо-турски-поток-е-успех-за-българия-и-провал-за-русия/a-51940530

  Новото заглавие е................. дезимформация на Дневник.

  Къде е морала в журналистическата професия.

 42. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#40] от "simval":

  И като е държавен холдинг, с бюджетни пари ли работи? я раздуй....

 43. 43 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  //Всичко по план, отначало Смилов, после Дойче веле. А керванът си върви...//
  =========
  Върви, върви, а докъде стигана, гЪз има. а газ НЕ!!!

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#37] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Украинците нямат полезен ход,евроаталнтическите геростратези ги използваха за мръсната работа и ги оставиха
  =====
  Ето че пак опира е до ценностите......
  У сетиха се украинците......но Тимерманс и компания ги изпревариха.....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Весело

  И двете тръби засега са за Турция :)
  България губи двойно - веднъж, защото не транспортира, втори път защото тръбите ще си ги платим

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2810 Весело

  Пак траур за умнокресливите- сега вече руснак, и то от любимото им "Дойче велле" им удари плесница с анализ, който показва, че България не само печели в създалата се ситуация, но е и значещ фактор в зрелищното фиаско на Путин.
  А като си спомня и вчерашната успокоителна реплика на ББ към Путин: "Не се притеснявай, Ф16 още не са дошли", си обяснявам напълно зверските физиономии, които злобният и отмъстителен джуджи не успяваше да скрие.
  И вече сериозно-отровителят има дълги ръце

 48. 48 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2810 Весело

  До коментар [#41] от "grayeagle":

  "Къде е морала в журналистическата професия."

  Където има журналисти. В "Дневник" не ги търси!

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на lividum
  lividum
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#4] от "Willy Messerschmitt":"При 11 млд.$ цена на ТП, платена почти 95% от Расия-спечели Турция ..."Да не споминаваме пък Безсилие Сибири, което допъпли до китайската граница срещу 40 милиарда, а китайците тепърва ще уведомят Путин колко зават за г*за му.https://money.bg/politics/noviyat-gazoprovod-mezhdu-rusiya-i-kitay-si-ima-vsichko-no-ne-i-pechalba.html
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  В момента "колосалните" 5 милиарда кубика доставят по този газопровод. За да ги докарат до 38 тепърва има да набиват още пари и се предполага, че още 40 милиарда ще потънат. Специалисти смятат, че този проект никога няма да се изплати.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Пламен Шопов
  Пламен Шопов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#37:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Сериозно!?

 53. 53 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 579 Весело

  "Това си беше празник на турския президент. Той получи всичко, което искаше - нова-новеничка тръба за пряко снабдяване с руски газ на развитата европейска част от Турция - без междинни страни, без транзитни коридори и транзитни рискове, че на всичкото отгоре и с голяма отстъпка."Ердоан получи всичко, което беше запланувано да получим ние.
  —цитат от коментар 20 на moreee


  Ние трябваше да платим всичко, докато Ердоган плати само сметката за партито, а всичко останало плати Путин. Защото Путин е велик! Построи 3 газопровода, по които НЕ ТЕЧЕ почти НИКАКЪВ газ! Таваришите руски пенционери ще чакат да потече много газ, за да им вдигнат пенциите, но имат сериозен проблем с дълголетието.
  Поток амин!(нещо като алах акбар, но на православен руски)

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 54. 54 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Доста хитро измислено - ако е истина, разбира се!

 55. 55 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Статията е аматьорска боза, в която авторът непрекъснато се самоопровергава.
  Твърдейки, какъв голям провал за Русия било това, че не спирал транзита през Украйна, а после пък сам се досеща, че всъщност това било изгодно за нея.
  Твърди, че големият печеливш от "Турски поток" е Турция /което е вярно/, а пропуска да забележи, че на нейното място като "първи кран" и първи разпределител без транзитьори по трасето при "Южен поток" щеше да бъде България.
  И колко е трудно да разбере , че за един доставчик винаги е изгодно да разполага с алтернативни маршрути?

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#55] от "BULEXIT":

  За никого не е провал, напртив. Сега и вълкът е сит , и агнето - цяло!

 58. 58 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 285 Неутрално


  Иначе, по форумите нищо ново.
  Всички онези, които твърдяха, че този проект няма да се осъществи, понеже "денги нет" и "нет технологии", после почват да търсят други опори.
  Така беше със "Северния поток", така беше със "Сила Сибири", така беше с моста до Крим.
  Удар след удар понасят соросоидните гниди, навряни са в мишата дупка и какво друго, освен да твърдят, колко е лошо да имаш изграден тръбопроводен маршрут и дори да избираш.
  Лошо е за онези по пътя (като Украйна), които си мислеха, че са незаменими и незаобиколими.
  Е, сега няма такива. Има потребители, жадни за газ и доставчик, който да го предлага,

 59. 59 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#42] от "Велков":

  А, бе, ти верно си заслужаваш подигравките.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 60. 60 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#55] от "BULEXIT": "И колко е трудно да разбере , че за един доставчик винаги е изгодно да разполага с алтернативни маршрути?"

  И на тебе акълът ти е колкото на милиционера Путин. "Алтернативни маршрути" са газовозите за втечнен газ - по цялата планета. Газопроводите на Русия имаха смисъл по времето на соца, когато Русия беше монополист на 100% в целия комунистически блок. Ако утре Ердоган(една стотинка няма в потока) каже"Не ща ти газа!", Путя какво ще прави с тоя скъп газопровод? Ще го премести ли някъде? Освен да си го премести отзад, друго не му остава. А бабушките ще чакат пенции, но на куково лято.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1570 Весело

  До коментар [#60] от "quatro_4x3":

  "АКО" и "ЩЕ"... ти си станал мурзилка бе...

 63. 63 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Иначе, по форумите нищо ново. Всички онези, които твърдяха, че този проект няма да се осъществи, понеже "денги нет" и "нет технологии", после почват да търсят други опори.Така беше със "Северния поток", така беше със "Сила Сибири", така беше с моста до Крим. Удар след удар понасят соросоидните гниди, навряни са в мишата дупка и какво друго, освен да твърдят, колко е лошо да имаш изграден тръбопроводен маршрут и дори да избираш. Лошо е за онези по пътя (като Украйна), които си мислеха, че са незаменими и незаобиколими. Е, сега няма такива. Има потребители, жадни за газ и доставчик, който да го предлага,
  —цитат от коментар 58 на BULEXIT  Ще ни кажеш ли какво количество газ се транспортира по трите газопровода - СП2, Силата на Сибир и Турски поток. Колко в момента се изнася, а не някакви фантасмагории за никога не настъпващото руско бъдеще.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 64. 64 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#60] от "quatro_4x3":"АКО" и "ЩЕ"... ти си станал мурзилка бе...
  —цитат от коментар 62 на Велков


  Ако не правиш разлика, проблемът е твой.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 65. 65 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#53] от "quatro_4x3":

  +++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 66. 66 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Няма такова понятие като "интересите на Русия". Има понятие като "интересите на приятелите на Путин". Та тези приятели печелят парите си от кражби при строителството, а не при експлоатацията на тръбите. Тези приятелчета вече са си взели парите, прехвърлили са ги в западни банки и хич не им пука дали проектът ще се изплаща или не. Даже и един грам газ да не мине по тръбите, те вече са спечелили (е, отделили са нещо скромно, някой и други милиард $ и за Путин. То е само за да покажат уважение, нали така). А тези пари за строежите на тръбите идват от бюджета на Русия, т.е. от руския народ - пенсионери, работници и т.н. Значи парите ги дават обикновените руснаци, а печелят приятелите на Путин и самия Путин. Красота.
  Затова за Путин е голям удар, че Ердоган му отряза строежа на двете тръби (от четирите, предвидени първоначално) - намали възможността за кражби на приятелите на Путин.

 67. 67 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Лъжеш, дружеството което щеше да го изгражда е смесено и финансирането щеше да е от двамата участника Газпром и Булгаргаз. Лъжете като казвате на хората, че българите плащат този газопровод. Плаща го първо строителя, а след това Булгаргаз го изплаща на строителя, няма никакви пари от държавния бюджет в проекта няма публични средства само една лъжлива опорна точка на умните и красивите.
  —цитат от коментар 38 на tda10501756


  До коментар [#38] от "tda10501756":

  Ти само потвърждаваш моята теза, че щом строителят (на практика - Газпром и Русия) финансира строежа той ще надуе цените така, че Булгаргаз ще изплаща издръжката и на пра-правнуците на Милер, Путин & Ко.

 68. 68 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 93 Весело

  Само едно питане към жалкия автор: защо на световните пазари акциите на Газпром поскъпват двойно за 15-16 месеца? Май инвеститорите, които залагат ПАРИТЕ си, да на малко по-различно мнение от тоя смешно и от русофобите, мастyрбиращи под статията?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK