Болногледачи от Балканите - бизнес с елементи на трафик на хора

Болногледачи от Балканите - бизнес с елементи на трафик на хора


Германски клиники плащат до 15 000 евро премия за болногледач от Западните Балкани. Това е златна мина за посредническите агенции. Но методите, с които си служат някои от тях, приличат по-скоро на трафик на хора, разказва "Дойче веле".


Преди две години Невена Пежич* започва добре платена работа в хотел "Славия" в центъра на Белград. Но не като рецепционистка или камериерка. Невена преподавала немски език. Част от стаите в хотела били превърнати в класни стаи, над 100 души изучавали немски език в тях от сутрин до следобед. "На хората им беше обещана работа в Германия веднага щом научат достатъчно добре езика. Настаняването в хотела беше платено, както и храната, някои дори бяха получили джобни", спомня си Пежич. Организатор на курсовете била посредническата агенция Artigum Management. Служителите ѝ твърдели, че агенцията е част от "германски работодател".


Сред кандидатите за работа имало много сърби, но и хора от съседните балкански страни, например от Северна Македония или Босна. За четири месеца те трябвало да овладеят езика до ниво B2 - нивото, което се изисква за работа в Германия. "Това беше почти невъзможна мисия", казва преподавателката. "Мнозина се отказаха, защото целта беше много трудна за постигане. Някои се оплакаха, че са били излъгани от агенцията. Те бяха оставили семействата си у дома и бяха вложили всичките си надежди в това начинание", разказва още Невена.
Това е само един от безбройните примери на "имиграционната индустрия". Индустрия, родена от мизерията на Балканите и недостига на медицински персонал в Германия. От години посреднически агенции набират в Западните Балкани персонал за германските клиники и старчески домове. Посредниците получават тлъсти премии.


10 000 евро премия за посредника?


Наскоро Федералната агенция по заетостта обяви, че днес общо 50 000 граждани от шест държави от Западните Балкани (Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Северна Македония и Черна гора) работят в медицинския сектор в Германия. Година преди това броят им е бил 43 500.


Според прогнозите само след пет години в Германия ще има около 200 000 незаети работни места за болногледачи. "Вече няма смисъл да пускаме обяви за вакантните места в Германия, защото за тях не кандидатстват германци", казва ръководителят на отдел "Човешки ресурси" към голяма верига домове за възрастни хора, която предлага места за над 7000 души. Те са готови да платят на посредника около 10 000 евро за сключен договор с болногледач.


В разговор с ДВ няколко посредници споделят, че германски клиники и старчески домове плащат до 15 000 евро за всеки един болногледач от Балканите. Сумата обикновено се поделя между езиковите училища и хедхънтърите на място. Смята се, че тази индустрия реализира няколкостотин милиона евро годишен оборот и не се чувства обвързана с особено много правила.


Кай Симон е ръководител на посредническата агенция IPP Health в Кьолн - една от най-големите агенции, наемаща работници от Балканите. Той е чувал множество истории за посредници, които дават лъжливи обещания. "Стартът в Германия е достатъчно труден. Ако агенцията дава нереалистични обещания на хората, става още по-лошо", казва той в разговор с ДВ. Симон казва, че немалко посредници умишлено не уточняват дали става дума за бруто или нето. Или пък казват, че служителят може веднага да вземе цялото семейство със себе си. "Не е редно хората да се примамват с лъжливи обещания, да бъдат карани да напуснат родината си и да се преместят в Германия по този начин. За мен това е трафик на хора", твърди Симон.


Друг посредник, който не желае да споменаваме името му, признава, че се опитва да вербува хора от болниците в балканските страни. За целта той работи с няколко медицински сестри. "Обаждат ми се и казват, че имат например три колежки, които искат да заминат за Германия. Ако успеят да ги примамят, им плащам по 300 евро на човек."


Посредниците знаят много добре кога могат да загубят хонорара си: ако по някаква причина кандидат, за когото вече са платени езиковите курсове и другите подготовки, не сключи договор с работодателя в Германия.


Глоби и други неприятни моменти за кандидатите


Ето защо Pro Sert, агенция от сръбския град Крагуевац, кара кандидат-болногледачите да подпишат договор, който предвижда глоба, ако се откажат в последния момент. Глобата е 3000 евро - колкото е средното възнаграждение в Сърбия за половин година. Pro Sert работи съвместно с Dekra Academy - реномирана германска частна образователна компания. Dekra осигурява и обучение в чужбина. Ръководител на офиса на Dekra в Сърбия е Александра Талич, която до април 2019 е оглавявала агенция Pro Sert. Днес Dekra обучава кандидати в Сърбия, а Pro Sert ги води в Германия.


"Задачата на кандидатите е да научат немски език и да издържат изпитите", казва Александра Талич. По отношение на глобите за тези, които се отказват, Талич посочва: "Ако няма основателна причина даден кандидат да недоволства, трябва да принудим кандидата... или по-скоро да му помогнем да вземе решението да остане при нас".


Марио Релянович често се занимава с подобни договори. Адвокатът от Белград казва, че драстичните санкции към договорите са неоснователни. Но има и по-лоши неща. "Има и договори, които очевидно са измамни. Те съдържат скрити разходи или много неблагоприятни условия на труд - до 12 часа на ден, седем дни в седмицата", казва Ралянович. "Това нарушава сръбското, а и германското трудово законодателство."


Същевременно търсенето продължава да се увеличава. Всяка година около 200 000 души напускат шестте балкански страни - или 1% процент от населението. А посредническите фирми печелят отлично. Макар и конкуренцията да е жестока.


Междувременно в хотел "Славия" отново е тихо. Необичайната клиентела - емигрантите, учещи немски, вече не са там. А агенция Artigum Management вече не съществува. Бившият управител е изключил всичките си телефони. Учителката по немски език Невена Пежич казва, че агенцията продължава да работи, но под друго име. Тя и други учители са изгубили работата си и така и не са получили последните си заплати.


* Името е променено.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Напълно съгласен ! Това казвам и аз от дълго време ! Мизериа !

 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 624 Неутрално
 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  А миячите на задници ни били хранили според тях!!

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Болногледачите може и да се водят, медицински персонал, но всъщност става въпрос за санитари, чиято работа е да къпят и подсушават стари хора с деменция.
  Работата е неприятна и малко хора се наемат да я вършат, независимо от заплащането.
  Който не изпитва отвращение от такава работа - моментално може да започне работа в която си иска държава.
  Няма нужда от посредническа фирма.

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  работа за шерпи има навсякъде ,лошо платена и мизерна ,но спрямо тук е върха .

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#3] от "Да вярваме на истината":

  Няма срамна работа. Всеки труд трябва да се уважава —особено когато всеки един е потенциален ”клиент” на ”миячите на задници” 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Болногледачите може и да се водят, медицински персонал, но всъщност става въпрос за санитари, чиято работа е да къпят и подсушават стари хора с деменция.Работата е неприятна и малко хора се наемат да я вършат, независимо от заплащането.Който не изпитва отвращение от такава работа - моментално може да започне работа в която си иска държава.Няма нужда от посредническа фирма.
  —цитат от коментар 4 на atmanpg


  Повечето от изнесеното е вярно, но никъде не се казва, че работата е практически 24/7. Вижте сайта на сружение Алцхаймер България - имат анализи и статистики, да ти настръхне косата. Както казва
  Всеки труд трябва да се уважава —особено когато всеки един е потенциален ”клиент” на ”миячите на задници” 😉
  —цитат от коментар 6 на DDR


 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  А какъв е проблема, насилват ли някой да се възползва от тези услуги!? Потребителире на услугите биха ли искали да ги няма?

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Аз уважавам всеки труд стига да не прехвърля, че храни 7 милиона българи в България.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2079 Неутрално
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Кой претендира да те храни? Ако си му рода, може и да те храни. Прочетете някое заглавие в стил «Емигрантите са изпратили толкова милиарда в Бг за миналата година» и веднага се почва едно яко оплюване .... Доста неща не разбирам защо така работят в Бг ама както се казва —нема смисъл...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 803 Неутрално

  От много приказки забравиха да споменат колко се плаща в D на болногледач (min, max, средно). Не че ще се кандидатирам, но е интересно при толкова актуална тема.

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":

  Ами да пращат колкото си искат.
  Ана като публикува БНБ колко са пратили и следи тука във форума коментари на гастарбайтерите как ни хранили, ако не да те тука е пустиня, най-големият инвеститор и такива щуротии.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  Ами то и тука има нужда от болногледачи, но защо ли не искат да останат или дойдат в България.

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2634 Любопитно

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  Моите впечстления са точно обратните тук във форума. Истерията я започват ”негастарбайтерите” като се самонавиват до откат, а така наричаните от вас ”гастарбайтери” почти не взимат отношение. Защо е така не мога да си обясня.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално
 17. 17 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ами то и тука има нужда от болногледачи, но защо ли не искат да останат или дойдат в България.
  —цитат от коментар 14 на Роси


 18. 18 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Защото пропагандата е едно, а преките впечатления - съвсем друго.

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#18] от "atmanpg":

  Кое е пропаганда и кое преки впечатления?
  Има официални данни от БНБ —толкова и толкова пари са постъпили от емигрантите. И точка. Кой и защо започва да изтерясва във форума и да попържа емигрантите —неразбираема работа.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK