Климатична криза или нещо обичайно са пожарите в Австралия

Климатична криза или нещо обичайно са пожарите в Австралия

© Handout ., Satellite image В©2020 Maxar Technologies/Handout via REUTERSБезпрецедентните пожари в Австралия продължават да бушуват, но освен тях се разгоряха и спорове за причината. Премиерът Скот Морисън заяви, че климатичните промени са изиграли роля.


Той обаче също така нарече политиките за справяне с тях "унищожаващи работни места, унищожаващи икономиката, разбиващи икономиката" и каза, че те няма да повлияят на пожарите.


Ето какво се знае досега според в. "Гардиън".


Защо пожарите този сезон са толкова унищожителни
Двата важни фактора са жегата и сушата, които тази година бяха тежки. 2019 г. бе най-горещата година в Австралия, откакто се води статистика. Средните температури бяха 1.52 градуса над тези между 1961 г. и 1990 г. Най-сериозно беше сгорещяването в щата Нов Южен Уелс, където температурите бяха с 1.95 градуса над средните.


Дъждовете бяха с 40% по-малко от обикновено, като отново в Нов Южен Уелс положението бе най-тежко.


"Естествените" метеорологични развития


Има две метеорологични развития, които спомогнаха за екстремните условия в Австралия в момента – и двете бяха във фази, които влошиха положението.


Едното е диполът в Индийския океан, известен още като индийскоокеанския Ел Ниньо – това е периодична смяна на температурите на морската вода. Сега фазата бе "позитивна", която означава, че океанът на северозапад от Австралия е бил по-хладен, а този на запад – по-топъл. Това "изсмуква" влагата от континента и намалява валежите.


Фотогалерия: Югоизточна Австралия се готви за огнен ад >


Има доказателства, че парниковите газове в атмосферата също влияят на дипола, както и на другото важно явление, наречено Антарктическа осцилация. То се отнася до промените в атмосферата в Южното полукълбо, чиято негативна фаза също е допринесла за пожарите, изпращайки горещи ветрове в предразположените към пожари региони.


Какво общо имат климатичните промени


Проучване на рекордните пожари в Куинсленд през 2018 г. показва, че вероятността екстремните температури да съвпаднат със сезона на пожарите е 4 пъти по-висока заради човешкото влияние върху природата. Националната научна програма за околната среда на Австралия също изказва недвусмислено това мнение.


Премиерът Скот Морисън обаче се дразни, когато го питат за действията на правителството му спрямо климатичните промени и е казвал, че е "нелепо" политиката за намаляване на вредните емисии да се свързва с пожарите.


Учените отбелязват, че 2019 г. е изключителна и по друга причина – за пръв път пожарите влязоха във взаимодействие с атмосферата, създавайки бури и непредсказуеми ветрове.


Какво ще стане занапред


Условията само ще се влошават. "Това, на което станахме свидетели, ще бъде нормално лято, ако затоплим планетата с 3 градуса", предупреди президентът на Австралийската академия на науките проф. Джон Шайн. "А екстремните лета ще бъдат много по-зле."

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Бе комунистите и Путин са виновни!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Статия наскоро с факти обясни защо пожарите са обичайни за астралия. Отделно тия пророкувания за 500 милиона загинали животни са чисто статестически - някой е седнал, пресметнал мушички, жаби, бозайници и тн колко горе долу живеят на териториите и статистически е изчислил бройката без да взима предвид това, че птиците са излетели, някои животни са избягали и тн. Обитанието може да е унищожено, но не автоматично и самите животни. Другия път да спазват практиката на аборигените за прочистване и предпазване на пожари.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Няколко години непрактикувано контролирано опожаряване, поради натиск на "зелените", а също и спецификите на евкалиптовите растения. Евкалипта е едно много странно творение на еволюцията, даващо му огромно предимство пред останалите видове. В много страни са се отказали да садят евкалипти, именно заради модела им на доминация и размножаване чрез пожари.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Eucalyptus

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Иначе изначало властите в Австралия все-пак имат вина. Цяло столетие са можели да подменят поетапно и намялат евкалиптите. 75% от всичките им дървета са евкалиптови. С такива дървета, няма как да не се стигне до огнен ад.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 5. 5 Профил на След Герб и пустиня
  След Герб и пустиня
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  няма проблем с климата,сега австралия,после и на други места,тогава може и да се усетят идиотите че има проблем

 6. 6 Профил на След Герб и пустиня
  След Герб и пустиня
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  и на къде са излетели,гледам няма ги тука,то тук вече и врабчета почти не се срещат та нека дойдат птиците от австралия тука

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4827 Любопитно

  "Безпрецедентните пожари в Австралия продължават да бушуват, но освен тях се разгоряха и спорове за причината."

  Причините са ясни. 2019 г. беше най-топлата и най-сухата (най-малко валежи) в Австралия откакто там се водят метеорологични измервания.

  Нещо повече по всичко личи, че в световен план 2019 г. ще бъде най-горещата от както се води такава статистика.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  С такъв премиер с птичи мозък австралийците не ги чака нищо добро.

 9. 9 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Пожарите ще спрат чак когато всичко в определени зони на планетата изгори.
  Защото климатичните промени са факт и те водят до липса на вода там, където преди е имало, растения, почва, торф, дървета в тези райони ще изсъхне/ще се покаже изпод леда и ще изгори рано или късно.
  При липсата на дървета да рециклират СО2 и продължавайки да горим фосилни горива, накрая ще започнем глобално да усещаме липсата на кислород.

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  На времето бушмените са палили храсталаците, осъзнали са че пожарите са естествено природно явление. Опитвали са се да си запазят дома с редовни пожари. Едно е пожар всяка година на малки храсти, друго е пожар на няколко години на прекалено пораснали храсти. После дошли белите хора................

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Затоплиски тъпотии.
  Според Австралийските анализи пожарите не са най-големите. Нито лятото е било най-горещите. В 1931 и много други години е било по-горещо.
  Причината била според тях неподдържането и разрастването на горите. Много от тазгодишните пожари да запалени умишлено, а и евкалиптите колегата обяснява как влияят.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Освен това толкова пожари в Сибир, в Бразилия и Австралия ще доведат до така наречената прахова зима, от която да измрели динозаврите или както да били 3 години след изригването на Краката й.

 13. 13 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Всичко, което мейнстрийм медиите (вкл Д-к) пишат по темата Климатични промени е откровен Фейк нюз. Нито пожарите са "безпрецедентни" за страна със сухо и горещо лято като Автралия - пожарите от 1851, 1906 или 1939 са били в пъти по-страшни от сегашните:
  https://www.ffm.vic.gov.au/history-and-incidents/past-bushfires?fbclid=IwAR2ZUFoF1afqvUT_bd0Y220X0E4mQCEIMeTqewGICwU5lJIUZL_y1Xu-Uj8
  Нито тази година е невиждано суха или гореща както с лека ръка пишат разни "специалисти":
  https://notalotofpeopleknowthat.files.wordpress.com/2019/12/rranom.nsw_.0911.49852.png
  И разбира се - нито ред няма за 200-те задържани от полицията подпалвачи, нито за причините за натрупването на толкова мъртва дървесина в горите - а именно разрушителните "решения" на Зелените да не се пипа нищо и да държат всяка паднала клонка в гората за да било "естествено" и без човешка намеса, вместо подобно на аборигените да прочистват горите с контролирани пожари през влажния сезон:
  https://www.spectator.co.uk/2020/01/fight-fire-with-fire-controlled-burning-could-have-protected-australia/

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Премиера е такъв, какъвто са си го избрали, но пожари в Австралия, поречието на Амазонка, в Сибир е имало и ще има. Нито сушата, нито други бедствия ( ето и сега вулкани изригват по света) са нещо ново за земята. Е, има хора, които се опитват, че и май успяват да изкарат едни пари от това, но и те няма да обърнат потока на нещата.
  Еколозите е редно да се ограничат с контрола върху боклуците и изсичането на горите у нас и по света - все неща, които са чисто чвешка дейност, нерде от глупост, нерде от алчност. Останалото да оставим на принципа: "Божието Богу, кесаровото кесарю".

 15. 15 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#8] от "stedim":

  ГОЛЕМ ЧЕРВЕН
  мозък

 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#3] от "Viva la Evolution":

  Така е.
  Проблемът е че евкалиптът се самозалесява.
  Расте бързо, пали се лесно, лесно се възстановява.
  Ако променят структурата на горите си, нещата може и да се подобрят.

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на СашкоСашев
  СашкоСашев
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Средните температури бяха 1.52 градуса над тези между 1961 г. и 1990 г. Въртим си цифрите като ни е изгодно защо да не сравним градусите от както се води статистиката. Тази година не е нито по топла, нито по различна.

 18. 18 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 655 Разстроено

  ПРОБЛЕМЪТ е ОГРОМЕН! Но не ни пука...

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  Бавно и полека унищожаваме планетата.

 20. 20 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Сладурчета! Измислиха нова партенка: " Климатична криза" , "Извънредно климатично положение"! И си го повтарят, че да стане лаф на десетилетието?
  Смазаха ни с:
  "Има доказателства, че..", "данните изнесени от редица организации... "
  Мноооо искам да знам мнението на Ватикана, Далай Лама, Маорският старейшински съвет, ЛГБТН движението в Северна Корея? Те как мислят? Нема начин Дневничето да не знае?

  roo
 21. 21 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Бог Затопъл ги наказва за греховете им

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4604 Неутрално

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  Вече са над 1 500 000 000...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 23. 23 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#5] от "След Герб и пустиня":


  До коментар [#6] от "След Герб и пустиня":

  да, няма проблем, а и са отлетели и скоро ще кацнат в кухата ти тиква...

 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":
  Мнооооооооо повече са, ако включим едноклетъчните... Се е животинкя, баси?

  roo
 25. 25 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 966 Неутрално

  КОЙТО Е ПРОЧЕЛ ПТИЦИТЕ УМИРАТ САМИ ИЛИ ПЕЕЙКИ НЯМА КАК ДА НЕ ПРИЗНАЕ ЧЕ МЕГАПОЖАРИТЕ ПО ТИЯ ШИРИНИ СА ОТ ВРЕМЕ ОНО , ДРУГОТО Е...............

 26. 26 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Като се има в предвид че всички са запалени нарочно от хора, едва ли ще е Климатичната криза!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 27. 27 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Бог Затопъл ги наказва за греховете им
  —цитат от коментар 21 на dosetliv


  Не знам дали някой ги наказва, но от 200 г. там се провежда систематичен геонцид над коренното население. Никой не говори за това, но се прехласват за милите коалки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK