Гей двойка осъди Литва, че не ги е защитила от хомофобски заплахи

Гей двойка осъди Литва, че не ги е защитила от хомофобски заплахи

© Георги КожухаровЩе повърна – трябва да ги кастрират или изгорят."


"Скрийте се в мазето и правете там каквото си искате, п****и. Но няма да рушите прекрасното ни общество."


"Ще ви пратя на меден месец в крематориума."
Това са само част от коментарите, заради които двама мъже осъдиха Литва в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Гей двойката е прочела стотици такива коментари по свой адрес във "Фейсбук", но прокуратурата е отказала да започне досъдебно производство. След това националните съдилища пък са решили, че двойката се е държала "ексцентрично" и умишлено провокативно. Но според решението на ЕСПЧ сега Литва ще им плати по 10 хил. евро обезщетение и 5 хил. за съдебни разноски.


Делото е "Бейзарас и Левицкас срещу Литва" и по него ЕСПЧ намери, че литовската държава е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, като е отказала да образува наказателно производство срещу различни лица, обиждащи и призоваващи за насилие към двойката. Това съобщи Българският хелзинкски комитет.


Какъв е случаят


Двамата жалбоподатели по делото са литовски граждани, родени през 1995 и 1996 г., които са в еднополова интимна връзка един с друг. През декември 2014 г. единият жалбоподател публикува тяхна снимка, на която се целуват, в профила си във "Фейсбук". Снимката започва да се разпространява чрез споделяне от потребители на мрежата и добива широка известност, а във връзка с нея са публикувани стотици коментари. Голяма част от коментарите гласят, че жалбоподателите трябва да бъдат "кастрирани", "убити", "унищожени" и "погребани" заради хомосексуалността им.


Жертвите се обръщат към неправителствена организация на ЛГБТИ хората за съдействие, а тя изпраща сигнал до прокуратурата с искане да образува досъдебно производство по случая. Прокуратурата обаче отказва. Наблюдаващият прокурор мотивира отказа си с това, че коментиралите са "изразявали мнението си" и макар да поведението им да било "неетично", то не следва да се преследва със средствата на наказателното право.


Националните съдилища потвърждават това произнасяне на всички инстанции. В актовете им поведението на жалбоподателите е определено като "ексцентрично" и умишлено провокативно. По-конкретно те отбелязват, че жалбоподателите са могли да предвидят, че публикуването на снимка на двама целуващи се мъже няма да подобри сплотеността в литовското общество или да допринесе за толерантността в него, предвид че "традиционните семейни ценности са високо ценени" в Литва. По-добре щяло да бъде, ако жалбоподателите били споделили снимката си с "хора с техните възгледи", особено предвид, че "Фейсбук" поддържа функция за ограничаване на достъпа до публикации само до лица, които потребителят на мрежата е посочил като приятели. Пред Съда в Страсбург правителството отбелязва, че коментарите не са били достатъчно тежки, че да ангажират наказателна отговорност.


Какво смята Съдът в Страсбург


Според магистратите сексуалната ориентация на жалбоподателите е изиграла роля за начина, по който властите са се отнесли към техния случай. По-конкретно съдът отбелязва, че наказателните съдилища, разглеждали жалбата им срещу отказа на прокуратурата да започне разследване на случая, изрично са се позовали на сексуалната им ориентация в решенията си и са определили поведението им като "ексцентрично". Доста недвусмислено, намира Съдът, националните съдилища са изразили и неодобрение към това жертвите да заявяват сексуалната си ориентация публично, посочвайки несъвместимостта на това поведение с "традиционните семейни ценности".


Съдът отбелязва още, че целта на жалбоподателите да се породи дебат по въпросите на гей хората в Литва не може да се приеме за провокация, заплашваща обществения ред, а напротив – то е обществено полезно с оглед постигането на единение в обществото и се стреми да постави на обществено внимание всички мнения по въпроса.


Заради това дискриминационно поведение на националните съдилища жертвите на нарушението са били лишени от защита от неприкрити призиви за психически и физически посегателства върху тях, произнася се ЕСПЧ. Тези призиви са били подбудени от предразсъдъци спрямо гей хората като цяло и на същите тези предразсъдъци са се опрели и държавните институции, за да решат да откажат да изпълнят задължението си да разследват по ефективен начин дали коментарите, насочени срещу двамата мъже, съставляват проповядване на омраза и насилие. Омаловажавайки опасността от подобни коментари, властите най-малкото са проявили търпимост към тях.


А ако няма призив към насилие?


Съгласно решението, за да се установи подбуждане към омраза, не е всякога необходимо речта, която съставлява реч на омразата, да призовава непременно към насилие или други престъпни действия. Лични нападки, извършени чрез обиди, осмиване или оклеветяване на цяла една група от населението, могат в някои случаи да бъдат достатъчни, за да предпочетат властите се борят с расистка реч (съответно в настоящия случай – с хомофобска реч), доколкото свободата на изразяване на говорещия е употребена по безотговорен начин.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 1259 Разстроено

  Скоро ще започнат да съдят, защото „жената” не може да забреме

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 2. 2 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 1259 Разстроено

  Забременее

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 3. 3 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Значи някакви хомофоби доброволно разпространяват някаква снимка и после се оплакват колко им било гадно да я гледат. А за капак заплашват хората на нея със смърт и прокураурата на Литва не вижда нищо нередно в това. Разбирам тези които може да се издразнят ако се разхождат на уицата и се натъкнат на гей парад, но горното е направо смешно.

 4. 4 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2202 Весело

  Последният абзац е интересен - "Съгласно решението, за да се установи подбуждане към омраза, не е всякога необходимо речта, която съставлява реч на омразата, да призовава непременно към насилие или други престъпни действия. Лични нападки, извършени чрез обиди, осмиване или оклеветяване на цяла една група от населението, могат в някои случаи да бъдат достатъчни, за да предпочетат властите се борят с расистка реч (съответно в настоящия случай – с хомофобска реч), доколкото свободата на изразяване на говорещия е употребена по безотговорен начин"

  "Лични нападки, извършени чрез обиди, осмиване или оклеветяване на цяла една група от населението" - глупи, либерала до косми и още няколко ентелектуалеца да почват да събират пари за обещетения :) :) :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Провокации с цел предизвикване на негативни реакции сред обществото, това е целта.
  Ясно е, че бившите социалистически страни не са идеалното място за гейове и лезбийки, хората там са много по-консервативни и не приемат някой да им натрапва своето мнение и привички. Няма как да се промени това, идва от възпитанието в училище, от семейството, от историята, от националните идеали и ценности.
  Напразно се бъхтят лгбт организациите, да ще изкарат по няколко хиляди евро като обезщетения, но нищо повече. Няма да се приемат нито сватбите, нито осиновяванията, просто в тези страни нормалната семейна двойка е мъж и жена.
  И моля ви, не ги обвинявайте за това, не може малцинството да е право в опита си да се налага над мнозинството. Просто няма как да стане.

 6. 6 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Съдилищата решили "че двойката се е държала "ексцентрично" и умишлено провокативно"-ама как силно напомня това за един парад в една балканска столица, който си е абсолютно умишлено-провокативен!

 7. 7 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "стафилокок":

  Ха-ха! Нали знаете че в Турция опитите продължават...

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Прекалено е отвсякъде!!!

 9. 9 Профил на Да подкрепим демократичните сили
  Да подкрепим демократичните сили
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Много добре.

  За съжаление, институциите в държави като Литва и България също активно поддържат хомофобията.

  Разминаването в стандартите между тези държави и западноеврпейските по отношение на подобна проблематика е огромно.

  Все повече казуси ще се появяват от този сорт. Ако се съди по България, няма никакъв напредък в решаването им, напротив - хомофобията се засилва сякаш, благодарение на анти-западна или консервативна пропаганда.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  ... Съгласно решението за да се установи подбуждане към омраза не е всякога необходимо речта, която съставлява реч на омразата, да призовава непременно към насилие или други престъпни действия. Лични нападки, извършени чрез обиди, осмиване или оклеветяване на цяла една група от населението, могат в някои случаи да бъдат достатъчни, за да предпочетат властите се борят с расистка реч (съответно, в настоящия случай – с хомофобска реч), доколкото свободата на изразяване на говорещия е употребена по безотговорен начин ...

  Ти да видиш!

  Не знам дали това е наистина есенцията на решението или е "прочитът" на БХК и авере, (пише си, че информацията, т.е. статията е "подадена" от БХК). Но все тая, защото явно БХК с активисти другаре го возприима решението по този начин.
  И какъв по-точно?
  Амии ...
  Първо: Легитимирането им като "група от населението" и присъждането им на групови някакви права. Простичко казано - на един косъм от статут на "малцинство".
  Второ: Изключително всеобхватното и лизгаво тълкуваемото "определение" за "подбуждане към омраза". Простичко казано - дори за отваряне на устата.
  Едно "Добър ден" да им кажеш, ама да не им хареса нещо тона, защото те така са преценили, а не, че ти може да си имаш кахъри и не си бил според тях достатъчно ведър - и си виновен! Щото те се почувствали така или инак нещо докундисани ...
  Трето: Въвеждането на "хомофобска реч". И върхът на сладоледа - определянето и класифицирането и като подразделение на ... расистката реч!
  А сега погледнете "Първо" ...

  Добре, че спряхме Стамбулската пущина, ама все още не сме се отървали!

 12. 12 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Все си мислех, че педерастия се изразява само външно, но явно вече е и състояние на ума.

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да подкрепим демократичните сили":

  Хайде бе, скоро ще искаш да ме арестуват, понеже вървя по улицата, хванал жена си за ръка и така накърнявам чувствата на гей-двойките!

 14. 14 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  ...във Фейсбук!!! То ако очакваме държавата да издирва и завежда дела срещу всеки дето в нета обидил или заплашил някого ще трябва да увеличим съдебната администрация по 10 000...

 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Добре ве,нас му стара,хем си наясно ,че тия работи не са много добре приети и ще отприщят бента на такива коментарии и пак провокираш юзерите у фейса , с перверзно удоволствие "прочели стотици обидни коментари" и осъдили държавата. На тва му се викат "че...ли номера".

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  В САЩ осъдиха човек на 16 години затвор заради това, че е изгорил гей знамето. А преди това Върховният съд бе отсъдил, че горенето на американското знаме не било престъпление, а било израз на свободата на словото.
  За такива съдии говорим. Точно такива съдии се опитват да разкарат от Полша и Унгария.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1661 Весело

  Сега, ако подкараме коментари в радикална "подкрепа" на тези литовски ЛГБТ+++ активисти в коментарите на Дневник, дали БХК ще заведе едно дело? Едва ли ще им е трудно да намерят тези прибалтийски ЛГБТ+++ граждани и активисти, за да станат ищци срещу Цацаратурата, пардон, Гешефтурата :))))))

  Бог да благослови Америка за България!
 19. 19 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Хайде сега някой пак да започне с мантрата за "свободната" Америка...

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Осмиване...вече и за вицове за геЮвете ше ни съдят.

 21. 21 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Мисла че една Истанбулска кОнвенция моментално като паник бутон-панацея,веднага изпраща служители на данс по ай пи тата на хомофобите и биват арестувани!Всички тържествуват и пляскат във възторг,колко демократично е обществото
  АПРОПО НЕЩО ЗА ГАЛИЧЕ И НТЕГРИРАНИТЕ ИНДИЙСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МАЛЦИНСТВАТА ТАМ..ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ВЕЛИКИ ДЖУРНАЛЯ

 22. 22 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Криминален психолог обясни защо Аксел е изнасилил Андрея, след като я е заклал

  ? АКСЕЛ ЛАТВИЕЦ ЛИ Е?

 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ivan Rachev":

  Не е, циганин е, а тук за циганите или само добро или нищо...

 24. 24 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Е не, простете, ама това вече са глупости, а аз съм виден левичар, социалист и толераст. Не може да прокуратурата да преследва някого, задето е прост, нито дори задето мрази. Аз ако мразя спанака, прокуратурата трябва ли да ми образува дело?

  Наблюдаващият прокурор мотивира отказа си с това, че коментиралите са "изразявали мнението си" и макар да поведението им да било "неетично", то не следва да се преследва със средствата на наказателното право.

  Ами точно така е.
  Що се отнася до дебилите, засилени да кастрират и екзекутират някакви безобидни педали, то тях опрокуратура бездруго няма да ги поправи, дори напротив. Проблемът с хомофоби, женомразци, расисти и всякака подобна слабо мислеща паплач е дълбоко обществен и държавата малко може да направи по въпроса. А ако дъдржавата реши да прави нещо, предизвиква точно обратния ефект.
  Във всеки случай да съдиш Литва, защото там някой те е обидил, е гавра с правото и с ЕСПЧ, но на него (съда) явно му харесва.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Дайте и данни за сексуалната идентичност на съдебния състав, който е отсъдил така де, не ни спестявайте подробности...
  :):)):

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3355 Весело

  Аз ако мразя спанака, прокуратурата трябва ли да ми образува дело?
  —цитат от коментар 24 на Green Day


  Стискай палци да не ти види поста някой веган от дружинката на Кънев, че утече ...
  Не само омраза, но и обида на тънки чувства чрез опит за подигравка ще ти заведат!

 28. 28 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#26] от "НеКой":

  Ее сега, идентичността е ясна, от онези...сър!

 29. 29 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":

  И то не на някакви си обикновени тънки чувства, а на тънките чувства на някой заек! Може и доживотен затвор да искат за такава обида, или дори по-лошо - доживтна диета на червена леща и киноа със соево сирене!

 30. 30 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#29] от "Green Day":

  Една тайфичка начело с шефа на веганския съюз беше протестирала пред министерския съвет. Искаха да бъдат забранени лова и риболова!

 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3068 Весело

  Правилно решение но недостатъчно.
  Съдът трябваше да задължи Литва да им предостави безплатни паркоместа в центъра на столицата.

  подпис
 32. 32 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#17] от "pavur":

  Напълно наясно са били че ще осъдят държавата.
  Затова са си платили на разни БХК - клонинги.
  Ми как беше казал п.....си Сър :)

  Panta rhei....
 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":Хайде сега някой пак да започне с мантрата за "свободната" Америка...
  —цитат от коментар 19 на rammjager


  Аз предполагам, че делото ще отиде на по-горни инстанции, докато стигне до Върховния съд. Сороските болшевики не са само в Европа, те се навъдиха и в Америка. В Америка борбата срещу болшевизма в съдебната система в момента е жестока.
  Аз не зная как си представяш свободата, но в свободния свят хората се борят за свободата всеки ден. Свободата не е нещо, което се дава веднъж завинаги и никой не може да ти го вземе. За да е свободен един народ, той всеки ден трябва да се бори за свободата си. Трудно ще ти обясня, ако не си живял в свобода.

 34. 34 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 812 Неутрално

  С ЕДНА ДУМА:

  Свободата на словото в Европа е вече мит.
  Напред към 1984!

 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#20] от "pavur":

  "Осмиване...вече и за вицове за геЮвете ше ни съдят. "
  ==============
  Сега да ви е ясно кои са новите комунисти, дето съдят за вицове.

  Еретик
 36. 36 Профил на rve27597591
  rve27597591
  Рейтинг: 78 Неутрално

  До коментар [#34] от "ogp03622986":

  Свобода на словото не означава да говориш каквото ти хрумне без никакви последствия.

  Ако някой отправя заплахи към теб, ти не трябва да правиш нищо, защото това е "свобода на словото". Ако някой се гаври с Левски или Ботев никой нищо не може да му каже, защото това е "свобода на словото". Така ли?

  А относно статията, доста е глупаво да се съдят хора заради обиди във Фейсбук. Да не би да се очаква всички, които са оставили коментар да се разследват? Ако някой организира шествие под надслов "Смърт за еди-кой си", разбирам да бъде глобен.
  Тези прояви най-вече ще намалеят ако родителите възпитават децата си да бъдат добри и да се отнасят с разбирателство към другите. Човек отгледан от съвестни родители едва ли би пожелал на някого да умре само защото харесва хора от своя пол, има друга религия или пък е от друга раса.

 37. 37 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Казно чисто и просто - хомосексуализмът е срещу човешката природа.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 38. 38 Профил на Приказки от шипковия храст
  Приказки от шипковия храст
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#24] от "Green Day":

  "... някакви безобидни педали... "
  Сериозна грешка. Безобидни бяха преди 20 години.

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  Браво на съда, и наистина трябва да осъзнаем какво богатство и сила за обществото малкото останали ни медии където стриктно следи БГ да не може да бъде съдена.

  0
  ****
  09:48, 13 яну 20
  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  Колко мило , свежо и креативно. Я да си припомним и справедливото възмущение на неколцина .... "българи"
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/01/07/4013210_oshte_edna_iljustraciia_na_kulturn

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Туй идва да ни покаже, че България е много толерантна страна. На др Радан не целувка, ами селфи със знамето бяха пуснали във вестника и никой не искаше да го праща в мазето.

 41. 41 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#36] от "rve27597591":

  Да се разследват всички обиди във фейсбук наистина няма как. Заплахите за убийство и нанасяне на тежки телесни повреди не са просто обиди, обаче. А и съдебната система в Литва е отбелязала, че едва ли не гей двойката е трябвало да предвиди че ще ги заплашат със смърт и съответно да не качва снимка на собствените си профили ако тя може да бъде видяна и от други. На практика може да е така и да е най-добре за гей двойките да имат едно наум, но тук става въпрос за официално становище на държавна институция което създава и прецедент.

  Не може официалното становище на прокуратурата да бъде че заплашените трябва сами да знаят какво води до заплахи и да го избягват в поведението си. Все едно да кажат, че ако отидеш на мач на Левски и викаш за ЦСКА трябва да очакваш че някой ще те нашамари и съответно да не разгледат жалбата ти.

 42. 42 Профил на Кошмарът на отиващите си консерви
  Кошмарът на отиващите си консерви
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Не може официалното становище на прокуратурата да бъде че заплашените трябва сами да знаят какво води до заплахи и да го избягват в поведението си.
  —цитат от коментар 41 на Locke


  Понякога се появяват случаи и в други страни, които бият по абсурдност дори и случващото се в Булгаристаня.

  Макар че, като се замисля, Български съд също спокойно може да излезе с такова противоречащо на правото и здравия разум официално становище, стига някоя гей двойка да има смелостта да заведе дело.

  Да си спомним, че абсолютно очевидното расистко изказване на Иван Гешев бе оправдано. За абсурното решение относно ИК да не говорим.

 43. 43 Профил на Кошмарът на отиващите си консерви
  Кошмарът на отиващите си консерви
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Аз предполагам, че делото ще отиде на по-горни инстанции, докато стигне до Върховния съд.
  —цитат от коментар 33 на gozambo


  Не, няма. Щото тоя, дето го защитаваш, е маниак за вързване и ако не го бяха опандизили, щеше да изтрепе и хора, най-вероятно. Тва го знае всеки, само други откровени психопати не го разбирате и ви се струва нормален, просто щото вие не сте.

  Иначе, не вярвам някой нормален правист, па макар и с консервативен уклон, да се застъпи за тая отрепка.

 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ivan Rachev":

  Новината за случишото се в Галиче незнайно защо не е новина в Газетата.Сигурно,защото "Аксел" е извършител,а не Пешо или Пламен.

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#24] от "Green Day":

  Проблемът е чисто биологичен.Природата е изградила механизми да си изправя грешките,а сексуален акт между индиводи пт един пол е безсмислен и не дава поколение-от билогичмс гледна точка р грешка и слесва да се ограничава.Съответно има механизми това да се охраничава в една полулация.Защото ,иначе тя ще изчезне.

 46. 46 Профил на Кошмарът на отиващите си консерви
  Кошмарът на отиващите си консерви
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#24] от "Green Day":Проблемът е чисто биологичен.Природата е изградила механизми да си изправя грешките,а сексуален акт между индиводи пт един пол е безсмислен и не дава поколение
  —цитат от коментар 45 на yanne


  На какво ли цивилизационно ниво би следвало да си застинал, щом смяташ сексуалния акт за смислен само ако е средство за възпроизвеждане.

 47. 47 Профил на rve27597591
  rve27597591
  Рейтинг: 78 Неутрално

  До коментар [#45] от "yanne":

  В повечето случаи хората правят секс за удоволствие, а не за да се възпроизвеждат. Може би това е доста шокиращо за теб, но е факт.

 48. 48 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Последният абзац от решението кърти мивки.Вече дори не е нужно да обидиш някого за да те изкарат хомофоб.Абсолютна простотия.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Без да прочета решението и акта на Прокуратурата на Литва,не мога да съм категоричен,но не и е работа на прокуратуратурата да дава оцеки за допутимо поведение,като качване на снимка и да обяснява за какво ще допринесе и за какво не и т,н и това е дискриминация определено ,а е и притеснително.
  Ако се бяха ограничили да посочат,че въпросните постове не съдържат елементите на престъпленията и могат единствено евентуално да са основание за претенция по общия исков реда горните инстанции да бяха подчертали,че противното би било нарушение на принципа за законоустановеност на престъпното деяние и посочат разпоредбите на националното ,общностното право и ЕКЗПЧ нямаше да има такъв проблем,Органите на държавната власт и особено на съдебната е наложително,уместно и разумно да се научат да работят и в условията на активизъм и преекспониране на оролем или спор.

 50. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#42] от "Кошмарът на отиващите си консерви":

  Колко си прав като се замислиш и колко съм бъркал преди да се замисля над мисленото ти. Извини ме приятелю, братко. Разкайвам се искрено, че не повярвах как наистина ти били отнети правата.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 51 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#42] от "Кошмарът на отиващите си консерви":

  В случая не решението,а мотивите представляват акт на дискриминация.

 52. 52 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#7] от "rammjager":

  „Ха-ха! Нали знаете че в Турция опитите продължават...”
  Да знам, от столетия се мъчат горкичките, ама на - не става. . .

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK