Тотално господство на климатичната криза в Глобалните рискове на форума в Давос

Тотално господство на климатичната криза в Глобалните рискове на форума в Давос

© ReutersНай-големите рискове пред човечеството са свързани с промените в климата. Нуждата от спешни мерки, които налага този процес, засягат абсолютно всеки аспект на живота, докато икономическите рискове дори не са сред водещите 10.


Това показва годишният доклад Глобални рискове 2020 на Световния икономически форум, който ще събере световни лидери в Давос следващата седмица. Текстът е разпространенднес и сред десетте най-големи риска водещите 5 са климатични, а още 3 са свързани с климата. Ефектът от тях от тях е не само върху околната среда, но и върху геополитическата обстановка и състоянието на обществата.


"През 2019 г. геополитически и геоикономически напрежения засилиха несигурността, докато светът трябваше да се справя с "предизвикателства" като деградиране на околната среда и дълбоки технологични промени. През 2020 г. вече имаме извънредна ситуация с климата", казват авторите.


Емилия Гранадос Франко, който ръководи този екип, коментира, че отсъствието на икономическите рискове сред водещите 10 е по-скоро притеснително и вероятно е само временно явление. Причината за тревогата му е, че състоянието на световната икономика изобщо не е цветущо и това ограничава възможностите във всички сектори, включително в климатичните политики.
Бизнесът трябва да пригоди методите, с които измерва успехите си, към това как действията му засягат природата (а това и всекидневието на хората) и повишават разходите му за производство и застраховане. Обществата, от свая страна, се нуждаят от нова "парадигма за растеж", включваща свързаността на обществено-икономически фактори с промяната на климата, препоръчва докладът.


Топ 5 на глобалните рискове за 2020:


1. Прояви на екстремно време със големи щети за собствеността, инфраструктурата и загуба на човешки живот


2. Провал на опитите за намаляване на ефекта от климатичните промени и на адаптирането от правителството и бизнеса


3. Мащабна загуба на биоразнообразие и срив на екосистеми (сухоземни и морски) с необратими последици за околната среда, което би довело до драстично намаляване на ресурсите за човечеството и бизнеса


4. Големи природни катастрофи като земетресения, цунами, изригвания на вулкани и геомагнитни бури


5. Предизвикани от човешката дейност бедствия и щети върху околната среда, включително екологични престъпления като петролни разливи или радиоактивно замърсяване.


Тотално господство на климатичната криза в Глобалните рискове на форума в Давос

Младите хора по света са особено разтревожени от състоянието на планетата и докладът изтъква колко различно е отношението им спрямо това на родените преди 1980 г. За тях климатичните рискове доминират над всичко останало в краткосрочен и дългосрочен план.


Според почти 90% от тази група през 2020 г. ще се влоши положението с появата на изключително горещи вълни, разрушаване на екосистеми и влошаване на здравето заради замърсяване. При предишните поколения така отговарят не повече от 70%. Младите също така смятат, че до 2030 г. рисковете за околната среда ще стават все по-катастрофични, а вероятността от появата им - все по-голяма.


На пето място в класацията на Глобалните рискове идват кибер атаките срещу стратегическа инфраструктура.


Една от тревожните тенденции в следващите години е т.нар. дигитално фрагментиране, т.е. разпокъсване на глобалното цифрово пространство не само заради морални причини или мерки за защита на личното пространство и данни, но и заради търсене на печалби от бизнеса и сигурност от компаниите и държавите.


Расте нуждата от единство в реагирането на промените в климата, но сме свидетели на растящо икономическо и политическо разделение, допълва докладък. От близо 750 специалисти и влаителни личности по света, анкетирани за нуждите на текста, 78% числят, че ще се увеличават "икономическата конфронтация" и "политическото разделение на национално ниво", като това ще има сериозни последици за събитията през 2020 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  E щом тези в Давос така са казали - гответе се за голяма врътка.

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  Вече се казва "Климатичната криза", или по-мекото "Климатичните проблеми". "Глобалното затопляне" излиза от мода.
  (За вътрешно ползване. Да се разпространи м/у активистите. Отменя предишните методички. Да се откопира, след което унищожи!)

 3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 639 Любопитно

  При положение, че основните фактори, които влияят на климата са добре известни, интересно е какви практически мерки ще предложат либерал болшевилките меринджеи за стабилизиране на слънчевата и вулканична активност, теченията, укрепване наклона на земната ос и стабилното придвижване на Слънчевата система из галактиката?! 😂😂 Засега е ясно, че трябва да си платим трилион евро на мошениците и да изгоним европейския бизнес в Китай, Турция и Индия, примерно. Как това ще помага на климата, остава загадка.

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Затова Тръмп няма да участва в тазгодишния икономически форум в Давос.

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Възможно е, но аз не ходя в Давос, защото е предвидено да бъда от плащащите, а не от реципиентите. Освен това не виждам по-големи рискове от спасителите си.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Естествено форумните специалисти да отрекат всичко това. Те разбират от всичко.

 7. 7 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Засега е ясно, че трябва да си платим трилион евро на мошениците и да изгоним европейския бизнес в Китай, Турция и Индия, примерно. Как това ще помага на климата, остава загадка.
  —цитат от коментар 3 на Котаракът на Шрьодингер


  Ще помогне за техните печалби - за нас обикновените хорица ще остане удовлетворението, че спасяваме планетата като плащаме 3 пъти повече за ток, горива, пътуване и др.

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  "Бизнесът трябва да пригоди методите, с които измерва успехите си, към това как действията му засягат природата. Обществата, от свая страна, се нуждаят от нова "парадигма за растеж", включваща свързаността на обществено-икономически фактори с промяната на климата, препоръчва докладът."

  Политиците от либерална левичарска Европа ще се опитат да въведат непосилни и неприемливи регулации на бизнеса , които ще затормозят неговата дейност. Не съм сигурен , че бизнесът няма да реагира на това със съпротива. Ако бизнесът се принуди да се съобразява с безумните прищевки на политическа класа на левичарска Европа , това обрича континента на изоставане и липса на конкурентно способност спрямо останалата част на света и най-вече спрямо Америка и Азия.

 9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Естествено климатичните промени са сред най сериозните проблеми.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 10. 10 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 355 Весело

  Малко са 8 от 10! Пълна победа на прогресивните зелени сили ще имаме, когато имаме поне 11 от 10 топ проблема, свързани с климата!

 11. 11 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Давос е форума на централните банки, корпорации и лобисти!!

  Договаят се как ще ни щавят следващите няколко години.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Доста време преди политиците учените биеха тревога за климата.

  подпис
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  "Емилия Гранадос Франко, който ръководи този екип, коментира, че отсъствието на икономическите рискове сред водещите 10 е по-скоро притеснително и вероятно е само временно явление. Причината за тревогата му е, че състоянието на световната икономика изобщо не е цветущо и това ограничава възможностите във всички сектори, включително в климатичните политики."

  Не само липсата на икономически рискове е притеснително , но и липсата на политически рискове. Светът се тресе от войни , агресии , окупации и анексии на чужди територии , от опасност за въоръжаване с атомно оръжие на диктаторски режими, от международен тероризъм , а форумът се занимава с климатичните промени. Путин плаши света с нови "безаналогови" оръжия в Русия , не говори за климатични промени. Китайският президент говори за търговски войни , не за климатични промени. Това безумие на демократичните европейски страни да си заравят главата в пясъка пред опасността от военна и икономическа експанзия на тоталитарни страни като Китай и Русия е притеснително. Това безумие трябва да се изследва от къде идва, какъв му е генезиса. Дали не е прав Буковски като твърди , че призракът на комунизма , който бродеше по света през ХХ век не се е подменил с друг , не по-малко опасен призрак, който заплашва цивилизования западен европейски свят от триумф на тоталитарните деспотични режими по света.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  ЕС си постави цел въглеродна неутралност до 2050 г. Повече ме изненадва новото правителство на Кучц с неговите намерения за същото но до 2040 г.
  Австрия няма АЕЦ, няма и океански брях да строи офшорни турбини. Как тогава Австрия ще постигне целите си.
  И не ме пързаляйте, че австрийците не разбирали от наука или пък, че академи;ите обслужват политиците.
  Нужен ни е компетентен дебат, но дебат без политици, дебат само на учени и финансисти.

  подпис
 15. 15 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И Тома неверни би завидял на българския скептицизъм.

 16. 16 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1328 Весело

  Отчаянието на затоплистките шарлатани разбиращи че няма да могат да крадат баш колкото искат придобива гротескни измерения, ех да можеха да спрат нета и гьобелсовите затоплистки мантри да се въртят само по проверени канали облъчвайки с паника бай чиляк ама греда :)

  Facing Worlds
 17. 17 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Естествено форумните специалисти да отрекат всичко това. Те разбират от всичко.
  —цитат от коментар 6 на stedim


  Мани ги..
  Ще отричат, че иде реч за печалби, ще викат :
  "Те са се събрали, та да ни мислят доброто"..

 18. 18 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Още една индикация, че "климатичния бизнес" ще е лайтмотива на новата неолиберална концепция за реализиране на печалба.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  От приложената диаграма се вижда, че рисковете са групирани по дейности, а свързаните с околната среда са малко по-различни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Да, и аз виждам края на света, ама не на нашия... :)

  В този смисъл, да, спешните мерки са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ.

 21. 21 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5062 Неутрално

  А настъпващата икономическа криза безинтересна тема ли е за форума

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2928 Весело

  Че 100 милиарда евро фонд само от ЕС как да не им се набие в очите на акулите?
  Топли-топли и под ръка за разпределение от подопечните им чиновници!

 23. 23 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван K":


  Доста време преди политиците учените биеха тревога за климата.
  —цитат от коментар 12 на Иван K


  Така е! Първият беше един екземпляр, наречен Хансен в края на 90-те...Та този учен след 10 години си призна, че нищо не знаем за климата....Призна го, щото прогнозата му за десет годишен период беше сбъркана с ...около 300%.

 24. 24 Профил на Кошмарът на отиващите си консерви
  Кошмарът на отиващите си консерви
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изтъкнатите климатолози от университет Тръмп пак ще вият на умряло, но ... както се вижда, колелото се върти и те губят...

 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Доста време преди политиците учените биеха тревога за климата.
  —цитат от коментар 12 на Иван K


  Така е. Още през 1975 година ни плашеха със застудяването и как правителствата нехаят от предстоящата катастрофа. Закачил съм едно копие в тоалетната.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Дали не е прав Буковски като твърди , че призракът на комунизма , който бродеше по света през ХХ век не се е подменил с друг , не по-малко опасен призрак, който заплашва цивилизования западен европейски свят от триумф на тоталитарните деспотични режими по света.
  —цитат от коментар 13 на tacheaux


  Не е призрак, а направо вампир -- неслучайно съм си го сложил в подписа.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 639 Неутрално

  ”Светът се изражда в последно време. Има признаци, че Земята отива към своя край.”

  Асирийски надпис. 2800 години пр. н. е. 😂😂

 28. 28 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Екофанатиците ще отвратят умерените си подръжници.

  И между другото замърсяването от САЩ и ЕС намаля. Увеличените парникови казове се дължат основно на китай и индия.... Ние и да спрем цялата си индустриална дейност това нищо няма да промени.

 29. 29 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#24] от "Кошмарът на отиващите си консерви":

  Кое се върти ? Европа замърсява 9 % от парниковите газове. Китай 25 .........

 30. 30 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Да не си сибирски кулик (вид птица) на днешното време. Цяло лято си се чудил къде да се свреш от пожарите в Сибир, а като дойде зимата си отлетял за Австралия.

 31. 31 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 552 Неутрално

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions #/media/File:Total_CO2_emissions_by_country_in_2017_vs_per_capita_emissions_(top_40_countries).svg

 32. 32 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 552 Неутрално

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e7/Total_CO2_emissions_by_country_in_2017_vs_per_capita_emissions_ (top_40_countries).svg/800px-Total_CO2_emissions_by_country_in_2017_vs_per_capita_emissions_(top_40_countries).svg.png

 33. 33 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  До коментар [#29] от "rdb41527334":

  Китай е 3.5 пъти повече, като население, спрямо Европа.

 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Тотално оглупяване на по-голямата част от света!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1328 Весело

  До коментар [#24] от "Кошмарът на отиващите си консерви":

  Губят умнокрасивите непео хранилкаджии щото Капитан Грант нема да може на сички да сипе с черпака от общата манджа :)

  Стягайте се за вътрешновидова конкуренция, бой на грантояди кой е по по най заслужил при липса на достатъчно гепено от всевъзможни бюджети с измама ще е велико шоу

  Facing Worlds
 36. 36 Профил на Кошмарът на отиващите си консерви
  Кошмарът на отиващите си консерви
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Губят умнокрасивите непео хранилкаджии щото Капитан Грант нема да може на сички да сипе с черпака от общата манджа :)
  —цитат от коментар 35 на Saint of Me


  Освен ако .... такива хора не съществуват (а те НЕ съществуват) и са само в главата ти. Тогава теорията ти става на пух и прах.

  Иначе, поздравления за идентичността в идеите и риториката ти с тези на Волгин. Нещата си идват на мястото (от доста време, де)

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Весело

  До коментар [#33] от "ivanpopov":

  На глава от населението харчи повече от ЕС :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#21] от "pet_fire":

  А настъпващата икономическа криза безинтересна тема ли е за форума

  Щ! Не споменавай дявола!

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#30] от "ivanpopov":

  Чудно къде са зимували сибирските кулики преззимата на 1974/75 година, когато пожарите в Австралия са обхванали 19 пъти по-голяма площ от сегашните, а средната температура е била по-ниска от обичайната?

 40. 40 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  ЕС си постави цел въглеродна неутралност до 2050 г. Повече ме изненадва новото правителство на Кучц с неговите намерения за същото но до 2040 г. Австрия няма АЕЦ, няма и океански брях да строи офшорни турбини. Как тогава Австрия ще постигне целите си. И не ме пързаляйте, че австрийците не разбирали от наука или пък, че академи;ите обслужват политиците.Нужен ни е компетентен дебат, но дебат без политици, дебат само на учени и финансисти.
  —цитат от коментар 14 на Иван K


  Мисля, че не знаеш за какво говориш. Че те финансистите са заинтересовани от налагане на данъци заради природата, защото тези пари отиват при тях, те ще ги разиграват на борсите за квоти за въглероден двуокис. А "учените" са също като другите учени, които развиват теориите за повече от два пола, работещи по програми, финансирани от заинтересованите да се доказва глобалното затопляне. Всичко е пълна корупция.
  Плюс това учените са разделени на два лагера и са на противоположни мнения. Кои от тях ще слушаме след като едните доказват точно обратното на другите?
  И не на последно място, реални проблеми се омесват с измамнически схеми. Виж, че във всяка статия говорят за чист въздух, за пречистване на въздуха, за да се намалят смъртните случаи и като четеш по-нататък, те разбират под грижи за чистия въздух единствено борба с въглеродния двуокис, който е измамна схема и въглеродния двуокис не е замърсител. Те ти говорят за реални екологични проблеми и в момента, в който захапваш вместо тях ти подават измамната схема.
  И още един момент, те в името на екологията пробутват една камара социално-инженерни проекти.

 41. 41 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#3] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Засега е ясно, че трябва да си платим трилион евро на мошениците
  >>> Не го цитирайте Нено Димов, че да не ви се случи случка и на нас.:)

 42. 42 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1328 Весело

  До коментар [#36] от "Кошмарът на отиващите си консерви":

  "а те НЕ съществуват"

  Задобрял си в казването на очеизваждащо черно бяло :)

  Децата на Капитан Грант са напълно реални, стягай се за вътрешновидова борба, бай чиляк ВЕЧЕ не се лъже чак толко лесно, ще трябва борба за доказване пред собственика :)

  Facing Worlds
 43. 43 Профил на Кошмарът на отиващите си консерви
  Кошмарът на отиващите си консерви
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Децата на Капитан Грант са напълно реални,
  —цитат от коментар 42 на Saint of Me


  Ок, Волгин, както кажеш 😉😉😉

 44. 44 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван K":

  Австрия има много ски-писти, завод за горене на отпадъци в центъра на Виена и специализирани тинк-танкове по икономика плюс Баумгартен - 1. Заявената амбициозна програма ще бъде постигната чрез Баумгартен-2.

 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  От заглавието се вижда, че става въпрос само за климатичната криза, т.е. за въглеродния двуокис и за никакви прахове частици и отрови, които хората всеки ден поглъщат.

 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Ок, Волгин, както кажеш 😉😉😉
  —цитат от коментар 43 на Кошмарът на отиващите си консерви


  Е такава простотия и от тебе не очаквах. Честно. Евлампи има толкова допирни точки с Волгин, колкото аз с Барак Обама. Вече се излагаш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1844 Весело

  До коментар [#42] от "Saint of Me":

  То явно вече е започнало. Гледам ги и около мен се делят на "тесни" и "широки". Засега са мирни, ама не знам къде ще му излезе краят - сигурно ще трябва възрастните да се намесим.

  П.П. имаше спор дали траверсите са жени в истинския смисъл на думата. една руса и синеока яростна феминистка биде обвинена, че е тесногръда (което не е преувеличение), понеже не искала мъже в женските тоалетни. и обмисляла да ражда (непростим грях - то тоя дето ще гледа дете с нея с черен повой ще да е бил повит, ама тема на друг разговор)....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 760 Неутрално

  ЕС си постави цел въглеродна неутралност до 2050 г. Повече ме изненадва новото правителство на Кучц с неговите намерения за същото но до 2040 г. Австрия няма АЕЦ, няма и океански брях да строи офшорни турбини. Как тогава Австрия ще постигне целите си. И не ме пързаляйте, че австрийците не разбирали от наука или пък, че академи;ите обслужват политиците.Нужен ни е компетентен дебат, но дебат без политици, дебат само на учени и финансисти.
  —цитат от коментар 14 на Иван K


  То пък трудно..
  Ще се гори в ТЕЦ РДФ и туй то..

  До коментар [#14] от "Иван K":Австрия има много ски-писти, завод за горене на отпадъци в центъра на Виена и специализирани тинк-танкове по икономика плюс Баумгартен - 1. Заявената амбициозна програма ще бъде постигната чрез Баумгартен-2.
  —цитат от коментар 44 на venelingeologia


  Природният газ Е С ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК! Баумгартен може да помогне, но не и да реши целия проблем.

  Та май само заводите за боклук останаха да са за нисковъглеродната енергия източник..
  А за отопление биомаса .. тя е въглеродно неутрална също!
  А иначе имат май и заводи за синтетично гориво..
  И ей го-неутралност!

  https://www.youtube.com/watch?v=9kG759INJ7Y

 49. 49 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 760 Неутрално

  ЕС наистина имат в момента програма за неутралните горива!
  Ако Транспортът мине на нулево-въглероден бензин и дизел и проблемът съвсем лесно ще се реши ..

  https://www.concawe.eu/wp-content/uploads/E-fuels-article.pdf

  https://cordis.europa.eu/article/id/225012-a-biomasstoliquid-plant-to-produce-sustainable-synthetic-fuel

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Весело

  До коментар [#6] от "stedim":

  "Естествено форумните специалисти да отрекат всичко това. Те разбират от всичко."

  Не ве, прости сме и искаме да платим "винетка кислород" и "данък Слънце" на някой умник да ни обясни какви икономически мерки е взел форума в Давос през Камбрия, че е успял да намали СО2 от 4000 ррм на 180 ррм:
  "Carbon dioxide concentrations dropped from 4,000 parts per million during the Cambrian period about 500 million years ago to as low as 180 parts per million during the Quaternary glaciation of the last two million years."
  https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide_in_Earth 's_atmosphere
  Тъй де, няма да откриваме топлата вода отново.
  Лично, съм готов да се запиша за активен борец против въглерода и климата (предишните бяха известни като АБФК, но промяната на ф във в няма измени на традициите да гепнем парите на другите). Имам голямо желание да намаля "въглеродния отпечатък" под формата на диаманти, натрупан в сейфове и каси.

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Весело

  До коментар [#23] от "lz73":


  "Доста време преди политиците учените биеха тревога за климата.
  —цитат от коментар 12 на Иван K

  Така е! Първият беше един екземпляр, наречен Хансен в края на 90-те.."

  Не е така. Първият е Сванте Арениус, носител на Нобелова награда по химия за теорията на електролитната дисоциация. Тогава "големият страх" е бил Ледниковата епоха (да не настъпи отново), а "активната борба" е била как в Швеция да се отглежда зеленчук (сиреч да се повиши температурата).
  https://en.wikipedia.org/wiki/Svante_Arrhenius #Greenhouse_effect
  И преди 90-те години оракулите на затоплението вземат връх:
  "Scientists increasingly predict warming, 1970s

  Mean temperature anomalies during the period 1965 to 1975 with respect to the average temperatures from 1937 to 1946. This dataset was not available at the time.
  In the early 1970s, evidence that aerosols were increasing worldwide encouraged Reid Bryson and some others to warn of the possibility of severe cooling. Meanwhile, the new evidence that the timing of ice ages was set by predictable orbital cycles suggested that the climate would gradually cool, over thousands of years. For the century ahead, however, a survey of the scientific literature from 1965 to 1979 found 7 articles predicting cooling and 44 predicting warming (many other articles on climate made no prediction); the warming articles were cited much more often in subsequent scientific literature"

  И на принципа на лавината, колкото една клюка повече се цитира, толкова (научният) консенсус става по-единен за нейната действителност. А "хвърлянето на боб" става сериозна наука, подкрепена с мета анализи за нюансите на оцветяването на бобеното зърно и квантова вероятност за разпределянето на боба при издишването на някой учен … или вулкан.

 52. 52 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "При положение, че основните фактори, които влияят на климата са добре известни, интересно е какви практически мерки ще предложат либерал болшевилките меринджеи за стабилизиране на слънчевата и вулканична активност, теченията, укрепване наклона на земната ос и стабилното придвижване на Слънчевата система из галактиката?! "

  Неграмотния, не по-високо от подметката на сандала.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 53. 53 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Когато няма финансова криза се измисля такава, много е важно покупателната способност на човечеството да остане ниска, а едни милиардери да направят още пари за още по-голямо влияние, та те сега ще "борят" климатичните промени с парите на данъкоплатците.

  -voxy
 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Тази тема да е главната за срещата в Давос означава, че наистина положението е тревожно, не знам дали е тревожно за климата, но за нас със сигурност.
  Какви вулкани, какви цунами и природни бедствия ще бъдат редуцирани, включително мерките срещу т.н. затопляне. Измерваме температурите от има-няма двеста години и по това миниятюрно "пикче" си вадим заключения за тенденциите през хилядите и милиони години, в които човека не е имал никакво влияние върху възникването и развитието на подобни процеси, които са случвали и това е доказано от геоложките проучвания. На основата на тази меко казано смешна база данни, ние вземаме решения.
  Има едно две неща, които са в нашите ръце, но точно там не се забелязва особена активност, защото са много рутинни - да се научим да управляваме отпадъците (имам предвид всичките видове и места където се генерират) и да ограничим изсичането на дърветата и промишленият лов и риболов на някои видове.
  За сметка на това ще запушваме озоновите дупки и ще затапим вулканите.
  Изключително разумен подход.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK