Какво започна в Русия - переврат или проект "Наследник"

Какво започна в Русия - переврат или проект "Наследник"

© ReutersКазвахме ви - 2019 г. ще е последната спокойна година в Русия. Започват големи промени, съпроводени от големи беди." Тази фаталистичен коментар на политолога Валерий Соловей последва изненадващите предложения в сряда на президента Владимир Путин за съществени промени в Конституцията.


Той и преди е говорил за нужда от промени, но този път събитията се развиха толкова шеметно, че анализаторите се чудеха кое по-напред да коментират и какво всъщност започва. Дългоочакваният проект "Наследник" за това как след четвърт век на власт той ще се оттегли от властта през 2024 г.? Или нещо между "януарски преврат" и перестройка a la Путин?


Очевидно предложенията на президента целят избягването именно на "големи беди", сътресения и - не дай Боже! - преразпределение на собственост в големи мащаби, както стана в началото на управлението му.
Какво започна в Русия - переврат или проект "Наследник"

© Reuters


Но тревожността не намалява от това, че в крайна сметка идеите му сочат към следните изводи:


- предстои съществена промяна в схемата за разпределяне на пълномощията между отделните разклонения на властта


- ще се преначертава конструкцията от спирачки и противовеси за балансиране на цялата система


- очертава се появата на нов потенциален център на тежест във властта и управлението и това ще е Държавният съвет, който Путин евентуално да оглави след като напусне Кремъл


- Русия престава да бъде суперпрезидентската република от Конституцията на Борис Елцин след разгрома на бунтовния парламент през есента на 1993 г., но и няма да бъде пълноценна парламентарна република


- следващият държавен глава няма да се казва Владимир Путин


- наследникът на Путин ще е с ограничени пълномощия и няма да повтори рекорда му по годините на власт (президентът вече предложи от Конституцията да се премахне думата "подред" там, където се определя, че може да има само два мандата един след друг; ако бъде въведено, това може да означава и право на не повече от два мандата изобщо, т.е. и при верси 2х1 мандат с прекъсване).


- Путин държи всички в шах, защото изобщо не е ясно къде ще се позиционира в новата схема


- изборът му на шефа на данъчната служба Михаил Мишустин за нов премиер пада върху добър мениджър, който е еднакво далеч от всяка от основните политически групировки около президента, т.е. човек без прекалени властови амбиции и с намалена вероятност да бъде манипулиран от някой от водещите политически кланове.


Владимир Путин с предложения за премиер Михаил Мишустин.

© Reuters

Владимир Путин с предложения за премиер Михаил Мишустин.


А 15 януари 2020 г. започна като съвсем обикновен ден.


В 12:05 Путин започна да с идеите си за увеличаване на раждаемостта да чете годишното си послание към Федералното събрание - двете камари на парламента, в присъствието на правителството, върховни съдии, духовни, бизнес и културни водачи.


Час по-късно той премина към главната част - наложителната промяна на "някои" части от Конституцията.


Всъщност става дума за разширяване правомощията на Държавния съвет и вписването му в основния закон на държавата (в момента това е съвещателен орган към президента), на двете камари на парламента и на местното самоуправление (фактически, вграждането му във вертикалата на властта), както и доста изненадващото предложение Конституцията на Русия да има върховенство над международните закони (така най-малкото Москва ще напусне юрисдикцията на Европейския съд за правата на човека), което в момента могат да си позволят в значителна степен единствено САЩ.


Промените ще се оформят като закон и след одобряването му в парламента трябва да се произнесат избирателите по тях.


Референдум? Не.


В 15 часа Елла Памфилова, председател на ЦИК, казва, че е малко вероятно да се използва референдум за утвърждаване на промените. Малко след това същото заявява и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков - че нямало да се пипат фундаментални текстове и затова нямало нужда от референдум. Всъщност, не е ясно дали такива поправки в Конституцията подлежат на преминаване през Конституционно събрание или референдум, какъвто в страната за последно е имало през 1993 г. "Всенародно гласуване", от своя страна е достатъчно широко и неясно определение, позволяващо свобода в избора на формат, процедури и задължителност на резултата.


В 16 часа, докато медиите усилено коментират и се опитват да разберат какво е това, Путин се среща с Дмитрий Медведев в сградата на правителството. След това премиерът излиза и обявява, че заради предложените конституционни промени е целесъобразно да бъде разпуснато цялото правителство. Путин обещава да го прибере на все още несъществуващия пост зам.-председател на Съвета за сигурност към президента.


Какво започна в Русия - переврат или проект "Наследник"

© Reuters


Докато набира сила втора вълна от анализи, коментари и прогнози кой ще е новият министър-председател и колко дълго Кремъл ще го търси, Путин прави третата изненада и в 19 часа обявява името на Михаил Мишустин; никой не го е поставял сред фаворитите за поста. Половин час по-късно данъчният шеф е в парламента, разговаря с председателя на думата Вячеслав Володин и е обявено, че обсъждането на кандидатурата започва в четвъртък, 16 януари.


На сцената изведнъж излиза администратор, а не политик (същият ход Путин направи през 2004 г. с Михаил Фрадков), познаващ различни части от икономиката, уважаван от бизнеса, работил със силовите структури и показал достатъчно резултати, за да му се повери поредният опит за тласък на реформите до 2024 г.


Какво започна в Русия - переврат или проект "Наследник"

© Reuters


Тепърва Кремъл ще трябва да дава много обяснения и отговори какво се случва.


Засега анализаторите определят идеите на Путин в спектъра от "декоративни мерки за имитиране на край на усещането за застой" през "най-после засилване на парламента и поява на смисъл да се гласува на избори" до "започване на преход с наложителни резки промени в икономиката, комбинирани с осигуряване на стабилност с институционални инструменти", включително чрез засилен контрол над хората от силовите структури и допълнително ограничаване на способността на да се влияе на режима отвън (Путин предлага още и хората на висши държавни постове да нямат още едно гражданство или право на постоянно пребиваване в чужбина).


Бързо се появи и версията, че се задава нещо като оттеглянето на Нурсултан Назърбаев в Казахстан. Той не заема някакъв силен пост, но властта бе предварително разпределена между няколко институции, в няколко от които той има решаваща роля. Той оглавява Съвета за национална сигурност и управляващата партия, а освен това е и официален "лидер на нацията". Такъв централноазиатски вариант не е ясно дали е приложим в Русия, но идеята е след 2024 г. Путин да има няколко платформи, от които да управлява и да следи да не се появи силен и амбициозен негов наследник. Накрая, остава е проблемът, че става дума за хипотези и структури, задължително предвиждащи присъствието на Владимир Путин в тях.


А след това?


Какво започна в Русия - переврат или проект "Наследник"

© Reuters

Ключови думи към статията:

Коментари (225)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Във всички случаи започват нови времена за руснаците , а Путин прави всичко възможно да задържи властта поне още 10 години , но вижда ,че броженията са много големи ,както и икономическите проблеми на народа ,затова и няма да се допитват дали той е съгласен ,но както се видя от репортажа ,най се радваше Жириновски от първия ред ,което навява на мисли ,че пак най доволни ще са комунистите в Русия ,ще се опитат да си запазят властта .

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  „…переврат или проект "Наследник" – от Заглавието
  *************************************************
  Нито едно от двете!
  Просто промяна с Конституцията (тя не е „Свещена Крава").

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  Докато не се промени структурата на собствеността в руската икономика ще има такива сатрапи като Путин.
  Всичко останало е ала-бала, прах в очите на вярващите, че социализъм може да има.

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Любопитно

  Много е трудно, да не кажа невъзможно, да се приеме, че руския президент ще прави преврат на себе си в общи линии, така че поредната " перестройка" пак се задава на хоризонта ! Проблемът е, че хората са толкова притиснати до стената, че не се знае какъв заряд ще предадат на сметките на " елита" в Кремъл и как ще разбъркат пасианса на демагогията .......

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Весело

  От снимката не става ясно чии токове са по-високи. На Медвежонката или на Лилипутин?

  https://www.newsstandhub.com/files/tuttosport-com/images/putin-ringrazia-il-governo-medvedev/486b9c678b1289aac0ebd60bd6088a1b.jpg

  Излишно е журналяците да тръпнат в екстаз какво се било случило по часове и минути. Злата нация ще прегърне идеите на государя-сатрап като свои.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3383 Весело

  Разпад направо започва, Крим става натовска база, Байдън получава СП1/2 , местните ни добри ТП... Хей живот здравей

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3383 Весело

  Тепърва Кремъл ще трябва да дава много обяснения и отговори какво се случва."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#3] от "vxx57592865":


  ... Конституцията (тя не е „Свещена Крава")...
  —цитат от коментар 3 на vxx57592865


  Така е! Вие си нямате Свещена крава!
  Вие си имате Свещено Джудже!

 11. 11 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Подготвя наслидник. С назначаването на новия премиер поставя всички в шах.

 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2266 Любопитно

  До коментар [#8] от "дерибеев":


  Разпад направо започва, Крим става натовска база, Байдън получава СП1/2 , местните ни добри ТП... Хей живот здравей
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Крим става натовска база...

  И как съдбата на Крим се отразява на паничката ти?

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Весело

  " Накрая, остава е проблемът, че става дума за хипотези и структури, задължително предвиждащи присъствието на Владимир Путин в тях.

  А след това?"

  На кого ще ги остави бащицата ? Тревожни въпроси на мнозинство, свикнало да следва зададената му посока само след като силната ръка на самодържеца започнат да я усещат на гърба си, но истината е, че точно " след това" започва истинското развитие на това изстрадало общество, далеч от властта на доживотни сатрапи с болни амбиции.......

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Никой не знае какво започва в Русия - само Путин....

 15. 15 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  В Путиладия е Патернализъм...
  И се продължава кражби и бъркотия)))

  "Чуждестранен агент"
 16. 16 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Как беше вица: Ще спуснем завесите, ще клатим вагона и ще имитираме движение на влака. И пак, както преди 40 (и 70) години, всички ще се питат какво ще стане със страната, като почине вожда.

 17. 17 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Цялата парлама е Путин да бетонира властта си. Какво искат хората с власт - още власт... Някой беше казал властта покварява - абсолютната власт - абсолютно.

 18. 18 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 394 Весело


  Едно племе решило да прави социализъм под ръководството на "братушките" ,
  ... след 10-ина години , "Абе направихме всичко както казвахте , но не върви,
  гладът е все по-масов , мизерията също" ? !
  А "братушките" , " Е , то при нас от 100 год не върви , вие искате при вас за 10 год да тръгне !


  Впрочем Пуссито и Енотчето навъртяха 30-ина год. управление ,
  Що не се справиха ? !..:)

 19. 19 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Раздаде няколко стотин милиарда на едни олигарси...има еднолична власт която обаче може да се срути за дни...застои и идеологически псевдоправославни великоруски глупости,сега започва поредните реформи от времето на Иван Грозни насам....
  Фалшиво правителство,фалшив парламент, сега ще си направят съюз на старейшини...

 20. 20 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  До коментар [#11] от "madridchanin":

  С назначаването на новия премиер поставя всички в шах.
  ==================

  При Ельцин всеки три месеца шах беше )))
  И най-накрая Путин се появи и започна се Путенландия,,,)

  "Чуждестранен агент"
 21. 21 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Мяза на спецоперация

  Започва някакво преустройство на властта в Московията. Какво е намислил дребният „великан” предстои да видим, но изглежда, че ще остави папката с „геополитическите многоходовки” за малко в килера. Подозирам, че целта му е да „обезвласти” президенството и да измести действителната власт в някоя друга структура, която той да оглави преди да изтече мандата му през 2024. По този начин ще „разсече възела” на третия мандат и ще си осигури продължение на царуването. Ако е така, то важните въпроси са два. Как самата държава ще понесе подобно главоломно разместване на властовите пластове и второ - кои ще са верните „хунвейбини”, които да се омажат в мърсотията без да се обърнат срещу подстрекателя?
  По първия въпрос: Стопанството е в застой или с нищожно развитие, инвестициите са символични, санкциите изсмукват и намаляват възможностите за растеж, важни проекти, от които се очакват приходи, са замразени или зациклят, бюджетът е силно зависим от цените (външни обстоятелства, върху които няма контрол) на суровините. Като капак на всичко това, страната води две войни (засега – щот, комай, се заформя и трета), които изсмукват бюджета и на които краят им се не види.
  По втория въпрос: Едва ли някой може да предугади как ще се развие преразпределението на властта между „силоваците”, както и в по-ниските етажи на пирамидата. До каква степен тази борба ще дестабилизира областите, местните структури или компаниите - финансово и структурно? Как ще се пригодят „гаулайтерите” и кои от тях ще „оживеят”? С кого ще бъдат заменени „падналите зад борда”? Верно е, че поне мужиците са безгласни по такъв един въпрос, но ошушканото им дередже ги прави непредсказуеми и при едно, евентуално, залитане надолу, контролът върху тях може и да се отърве. И тогаз … “went the horse into the river”.
  Десетки са и останалите въпроси, които ще трябва да се решават, едва ли самият Хуйло е наясно с всичките, но едно е сигурно като прогноза – оттук насетне, пътят е криволичещ, стръмен и опасен и каруцата им яко ще се раздруса. „Добрата новина” е, че те имат опит в това отношение – миналия век го правиха два пъти, с Ленин и с Горбачов като кочияши. Сега, изглежда, иде ред и на Хуйло.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 22 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Назърбаев направи нещо подобно в Казахстан - назначи нов президент с по-малки правомощия и си направи някакъв контролен съвет, който да оглави. Така е в евроазиатските демокрации.

  А беше лесно едно време - имаше Политбюро, което командваше и не носеше отговорност, имаше и министри за сменяне и смях. Сега се чудят как да измислят нов еквивалент на Политбюро, което да контролира и командва, без да носи отговорност и без пенсионна възраст или мандати, но нямат гения на другаря Сталин. Слабаци.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 23. 23 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Какво започна ли?

  Перестройка по путински.

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Докато не се промени структурата на собствеността в руската икономика ще има такива сатрапи като Путин.Всичко останало е ала-бала, прах в очите на вярващите, че социализъм може да има.
  —цитат от коментар 4 на boevbisser


  Имало проектозакон олигарсите да не се Онаследяват.Това вероятно е създало напрежение в следствие на което е проект 'Наследник'.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Дребния чекист знае, че дните му като президент са преброени, а извън властта вълците ще го разкъсат за нула време. Просто си подсигурява старините...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2456 Весело

  Най-интересното е, че всичко това беше предсказано в долното новогодишно поздравление.
  https://tayga.info/151249?utm_source=giraff.io&utm_medium=partner&utm_campaign=giraff.io

 27. 27 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Твърде голямо стана социалното напрежение и явно кукловодите са решили, че трябва да се поразместят малко креватите в стаята, колкото малко прах в очите на крепостните да се хвърли.
  Надали нещо ще се промени, за тези хора бъдеще извън властта няма. Ще се сменят някои названия и титли, ще има фасадно преструктуриране, но дотам.

 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1841 Весело

  И ще стане както във вица за конгреса на партията:
  -Който може да стане, да става. Ще внасят политбюро...

  .................
  Геронтокрация, само и само да не се изпусне властта...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Както се шегуват руснаците "Джуджето подготвя поредният си 25 годишен мандат"!!!

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  От всичко прочетено, в глава ми изплува едно словосъчетание ”генерален секретар на ЦК на БКП и председател нс държавният съвет на Народа Република България” респ. същото беше и в СССР.
  Държавен съвет уж управляваше по времето на комунизма. Няма такъв орган в президентските и парламентарните републики или в кобституционните монархии .

 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Весело

  Путин подменя мебелите в публичен дом.

  подпис
 32. 32 Профил на kumanistan
  kumanistan
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Човещинка. Може да си най-богатия и могъщ человек в Сибириата, но не може да ходиш цял живот с бронежилетка и 6 души охрана в кенефа.

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Весело

  Има една много показателна за случая политическа сатира от Христо Ботев публикувана в Румъния.
  Сатирата е за реформите на Султана. Ботев се подиграва как реформите стигнали до там да се промени кройката и цвета на униформите на армията.

  подпис
 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  А да, за тези които обясняват за голямото социално напрежение...това е Русия хора, друг сват е това. Там , който е достатъчно умен и достатъчно смел да надигне глава и да заяви, че иска да живее нормално, е или вече на запад или.в затвора или просто е изчезнал. Нормалните хора одавна са загубили всяка надежда и са оскотели а масата е вата, която доволно ръкопляска на Путин, който дуе мускули, държи се арогантно, окупира съседи и „е направил Русия отново велика” по аналогия с един друг клоун

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В РУСИЯ властта реално Путин я взе 2003 година след като вкара в затвора за корупция реално оправляващите бизнесмени. В РУСИЯ които държи енергийните ресурси той кара влака. При Елцин бяха под 28% държавни. През 2014 година след санкции на Е С И СА Щ акциите на Газпром Лукоил Роснефт рухнаха главоломно и Путин нареди държавната банка да започва изкупуването на акциите които бяха на безценица. Путин изкупи почти без пари акциите които бяха продадени на западните компании срещу делговете на СССР и Елцин до 51 %
  Още миналата година ги намали на 46% в подготовката на това което предстои

 37. 37 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До края на мандата му има цели 4 години, така че не е толкова ясно
  какво става. В момента няма нужда да прави радикални промени
  като тези, че да се задържи на власт.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 38. 38 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Проект "Наследник". В Русия нищо хубаво никога не започва.

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#35] от "citoplast":

  не разбирам защо е тази омраза към Русия и руснаците. Да мразил Путин и политиката им, да, но ба мен лично по-скоро ми е жал.за хората там. Ако си се родил нормслен човек там, това е ужасяващо, още повече сега, когато можеш да видиш как живеят хората по света и не могат толкова лесно да ти пробутват зад желязната завеса мита за загниващия капитализъм и западния империализъм

 40. 40 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Нищо не е започнало и няма как да започне в Русия освен мерки за осигуряване и стабилизиране на диктатурата им клепторацията. Няма нужда да се хаби много енергия да се занимава човек с такива теми. Все едно пчелите да са против меда в един пчеларник, това им е борбата с корупцията. Всички Врътки са за баламурниците, които обаче намаляват. Въпросът е само един- кога в Русия ще бъде достигната критичната точка на недоволството и като количество и като качество на населението. А това са само "мерки" за замаскиране и успкане на парата на недоволството . Но ще минат 6 месеца и дори и тези които са повярвали малко на някаква промяна ще им се отворят очите. Животът ще затиска руснаците все по силно и ги прави в световен мащаб все пове аутсайдери. И те го усещат. И моля не ми давайте за пример крадливата номенклатура която не знаейки цената на парите демоснтрира охолен живот по света.

 41. 41 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Хо-хо-хо! Ще ме уморите! Що не пробвате да се доближите до Крим? Просто ей така, някой северомексикански самолетоносач да влезе в обсега на едни...неща. Какво, дупце ли няма?

 42. 42 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Весело

  Напълно оправдавам Путин за тези реформи. Образно казано той седи да главите на руските граждани като на кресло вече много много години. Всеки който се заседи дълго на едно кресло от опит знае, че му се схваща по нещо. За това Путин трябва нещо да размести да подобри и да го направи по-удобно за себе си.

  подпис
 43. 43 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Абе що се мъчат и се лъжат едни други, направо Киро фаса да го провозглашает за император и да се свършва тоя водевил!

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 44. 44 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  "...предложения в сряда на ... Путин за съществени промени в Конституцията..."
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Утвърдените демокрации в Западна Европа и САЩ имат закони, които стоят непокътнати от десетки години, а някои дори от стотици... Това е така, защото тези закони работят!

  В изостаналите държави каквато е Русия, законите се променят непрекъснато с цел търсене на път през мъглата или утвърждаване на едно или друго диктаторче за следващите 15-20 години напред.
  Но дори да копират едно към едно законите или една от конституциите на развита западна държава, ефектът ще бъде нулев, защото няма изградено гражданско общество, което да ги спазва и утвърждава.
  След 100 години комунистически диктат в Русия, всичко що се нарича Гражданско общество, е смачкано и унищожено!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 45. 45 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1080 Весело

  До коментар [#39] от "uq":

  Някъде да съм написал, че ги мразя? Съжалявам, но това е истината!

  Имало едно време ссср...
 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":Хо-хо-хо! Ще ме уморите! Що не пробвате да се доближите до Крим? Просто ей така, някой северомексикански самолетоносач да влезе в обсега на едни...неща. Какво, дупце ли няма?
  —цитат от коментар 41 на rammjager


  Международните води са за всички. Стига с измислици за величие.Нали заради този Крим вата плаща сметката.

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#45] от "citoplast":

  в това, което си написал има толкова много примитивна злоба, че чак е плашещо. Да, може би не е омраза с злоба

 48. 48 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Явно Путин твърдо е решил да излезе от Кремъл само с краката напред.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 49. 49 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#41] от "rammjager":

  Какви неща бе русофил облъчен? Аха сещам се, сигурно говориш за оная ракета която преди няколко
  дни уцели цял полигон в Казахстан! Хахаха...

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Подготвя се за "живота" след края на президентския си мандат. Очевидно:
  - "варианта Белорусия" няма да се случи (поне в обозримо бъдеще)
  - засега не е намерил доверен човек като Елцин
  - смята за невъзможно без опасност за живота си да слезе от сцената
  - не вярва, че ще изманипулира още веднъж едни нови избори
  - не се вижда нов безопасен за него Крим
  Затова:
  - заменя един послушен човек с един сламен човек
  - създава различни центрове на властта
  - прехвърля отговорности
  Има два примера с подобна стъпка: Казахстан и Армения
  В Казахстан има култ, нефт и силно КГБ. Засега върви, но семейството на Назарбаев е включено в управлението.
  В Армения президентът се опита да стане премиер, като предварително прехвърли президентски права на поста премиер и беше избран от парламента. Последва мирна революция и го смениха.
  Русия трябва да търси нещо различно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "К2":

  Международните води са за всички, но Кримския п-в не е за всички. Тва е проблема:)

 52. 52 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1080 Весело

  До коментар [#47] от "uq":

  Е, ми Тя Истината си боли!

  Имало едно време ссср...
 53. 53 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#46] от "К2":Международните води са за всички, но Кримския п-в не е за всички. Тва е проблема:)
  —цитат от коментар 51 на rammjager


  На къв се правиш? Крим е признат само от няколко държави. Заради анексията има санкции които няма как да отпаднат докато има причина за тях.

  SHADOWS of SOFIA
 54. 54 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4065 Весело


  По-скоро "ПРИЕМНИК ВЪВ ВЛАСТТА"

  Зер, НАСЛЕДНИЦИТЕ на ПАНАМСКИТЕ ВИОЛОНЧЕЛЕНИ СМЕТЧИЦИ са ДРУГИ ХОРА

 55. 55 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "- предстои съществена промяна в схемата за разпределяне на пълномощията между отделните разклонения на властта"

  - Ъхъм, манкира се разделение на властите, като същевременно се прокарва тотална власт за КГБ.
  "Владимир Путин поиска руското законодателство да има приоритет пред международното право" /БТА/

  Крайно време е Путинова Русия да бъде изключена от широкия Съвет на Европа.
  За другото да му мислят руснаците.

 56. 56 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "Lich King":

  Говоря че на приказки сте страшни, но на действие само срещу малки държави със слаби и дезорганизирани армии! И когато някой стар бомбардировач прелети над ваш кораб, не да ви бомби, само да ви снима, после отивате на психотерапевт да ви лекува разбитите нерви :))

 57. 57 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "К2":

  На коментатор.

 58. 58 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#49] от "Lich King":Говоря че на приказки сте страшни, но на действие само срещу малки държави със слаби и дезорганизирани армии! И когато някой стар бомбардировач прелети над ваш кораб, не да ви бомби, само да ви снима, после отивате на психотерапевт да ви лекува разбитите нерви :))
  —цитат от коментар 56 на rammjager


  Аз съм русофилофоб точно заради такива като теб.Не излизай от петолинието.Темата е дуга.

  SHADOWS of SOFIA
 59. 59 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4065 Весело

  Както дивечът на по-ниското стъпало в гранителната верига

  надушва хищниците, така и путин изглежда е надушил това,

  което ще схруска и Него, и Трина Му -

  НИСКИТЕ ЦЕНИ на НЕФТА и ГАЗА

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#56] от "rammjager":

  В малките държави преврати не са нужни......
  30+ преходи са достатъчни......

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#56] от "rammjager":

  Кажи, кажи нещо русофил облъчен за руската "ракетка" която се разби в степите на Казахстан, но уцели цял полигон!

 62. 62 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4065 Весело

  До коментар [#49] от "Lich King":Говоря че на приказки сте страшни, но на действие само срещу малки държави със слаби и дезорганизирани армии! И когато някой стар бомбардировач прелети над ваш кораб, не да ви бомби, само да ви снима, после отивате на психотерапевт да ви лекува разбитите нерви :))
  —цитат от коментар 56 на rammjager


  Ха-хаааааааа

  Сеговня в России хич нема нужда от бомбардировачи

  за да тръгнат стадата високопоставени чиновници

  да си лекуват разбитите от импровизациите на Путин нервички

  Ха-хаааааа

 63. 63 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  От 2007 година сме член на ЕС. Какъв преход те гони?!
  Преход само в чугунени кратуни има ама тях никой не ги слуша.

 64. 64 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#56] от "rammjager":Кажи, кажи нещо русофил облъчен за руската "ракетка" която се разби в степите на Казахстан, но уцели цял полигон!
  —цитат от коментар 61 на Lich King


  Въртат съчат все за ракети говорят.

  SHADOWS of SOFIA
 65. 65 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4065 Весело

  До коментар [#56] от "rammjager":В малките държави преврати не са нужни...... 30+ преходи са достатъчни......
  —цитат от коментар 60 на eti mehter


  За по-големите като Ердогадна Туркия даже 30+ преход към ислямизъм й е много....

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#62] от "Hawaii":

  Сеговня
  =====+=
  Ха хааааа.....мусор.....
  Садись.....слаб 2

  Bukalemun
 67. 67 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Когато казваме Русия, имаме предвид Путин, когато казваме Путин, разбираме Русия.
  Колко познато. А когато си иде Путин?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 68. 68 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "К2":

  Със всичко съм съгласен, само ми обяснете що е то "русофилофоб"...?

 69. 69 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#56] от "rammjager":

  Ти сподели русофилите страдате ли организирано, че вносът ни от Русия намалява миналата година и то до ноември със 2,3 милиарда лева или с 31,7%. Съвсем ще ви намалят рублите:)

 70. 70 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#58] от "К2":Със всичко съм съгласен, само ми обяснете що е то "русофилофоб"...?
  —цитат от коментар 68 на rammjager


  Човек който мрази русофили. Други въпроси?

  SHADOWS of SOFIA
 71. 71 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4065 Любопитно

  До коментар [#58] от "К2":Със всичко съм съгласен, само ми обяснете що е то "русофилофоб"...?
  —цитат от коментар 68 на rammjager


  Такъц който го е ГНУС от претиндиращи да са "русофили"

  РУСОМРАЗЦИ, облайващи яаростно и гнусно

  РЪСКИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ ГОРБАЧОВ и ЕЛЦИН

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#63] от "Да вярваме на истината":

  И като сте член, какво?
  Анти гравитацията ли открихте.....

  Bukalemun
 73. 73 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "К2":

  Сега, не ме убеждавайте кой какво е признал и не е признал под външен натиск! Всички помним каква злина причиниха на Европа семейство Клинтън. Създадоха ислямски тумор в сърцето на Европа-Косово. Признато е от 93 страни, между които(срам и позор!) е и нашата страна. И всички тези страни признаха тумора по собствена воля, без "чатал на врата"???

 74. 74 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Путя иска да си живее живота и да дърпа конците в сянка като му изтече мандата.
  Страх го е горкия, че на неговото място може да дойде някой като него. Типично за руснак на власт.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4065 Весело

  До коментар [#62] от "Hawaii":Сеговня=====+=Ха хааааа.....мусор..... Садись.....слаб 2
  —цитат от коментар 66 на eti mehter


  Рускинушка мая.......

  Жаль, что не схванала иронията.

  Това "Сеговня" и подобни квази руски бисери в стил "пияна тояга"

  съм ги чул и запомнил от претендиращи именно да са "русофили" неграмотници

 77. 77 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Хубав лош ЕС за 12 години от нищото минахме и Турция и Русия по бял БВП на глава от населението:) Всеки арбайтер в България поне веднъж в месеца се изнася в Турция на пазар и релакс, че му е евтино.
  Тази седмица не мога да преброя турските ТИР-ове на митницата:)
  Евтиния явно:)

 78. 78 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Ами много неща:)
  На първо време да речем, че сме си върнали Влашко без война:)

 79. 79 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Стига с тия теории на кон-спирацията!
  Просто правителството на Медведев не можа да осигури сняг, нито за Нова година, нито за руската Коледа. Обаче премиера си осигури сняг за вилата. Ей за това сменят правителството.
  Други източници твърдят, че е заради това, че австралийците ги сложиха в джоба си, като запалиха в пъти по-големи огньове, в сравнение със Сибир.
  Каквато и да е причината, обаче, важното е, че и предишния премиер и сегашния са все наши хора. :)

 80. 80 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Путин джуджето, редактира закон, за да се превърне във вечен цар, владетел и сатрап!

 81. 81 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  "Тепърва Кремъл ще трябва да дава много обяснения и отговори какво се случва."
  Кристално ясно е какво се случва и никой нищо няма да обяснява. Нали никой не си мисли, че Путин сам се е издигнал във властта и сам ще излезе от нея? В тази огромна страна има военни и други силови структури, които искат да управлява силен и компетентен човек и както "случайно" го издигнаха преди повече от 20 години, така и ще направят, че да управлява по един или друг начин, за да се запази цялостта на държавата и контрола върху природните ресурси. А това, че някои хора неистово желаят да разграбят и оглозгат тази територия, просто няма да се случи, поне не и следващите 20 години.

 82. 82 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "Lich King":

  Не знам за "ракетка" но мога да ти кажа за B-52 на американските военновъздушни сили дето се сблъска във въздуха с танкер, който трябвало да го зареди с гориво. В резултат на това четири водородни бомби падат в близост до Паломарес-Испания.

 83. 83 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#61] от "Lich King":Не знам за "ракетка" но мога да ти кажа за B-52 на американските военновъздушни сили дето се сблъска във въздуха с танкер, който трябвало да го зареди с гориво. В резултат на това четири водородни бомби падат в близост до Паломарес-Испания.
  —цитат от коментар 82 на rammjager


  Не си ли се замислял , че във форума може да има хора на които това им е професия и да станеш смешен?

  SHADOWS of SOFIA
 84. 84 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3965 Любопитно

  "Какво започна в Русия - переврат или проект "Наследник"

  По-скоро проект "наследник". Но за да има истински наследник на Путин самия той трябва да се оттегли от руската политическа сцена.

  Защото, ако повтори сценария на Нурсултан Назърбаев, който уж се оттегли от президентския пост, но си направи друг с по-голяма политическа тежест реална промяна няма да има.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 85. 85 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "К2":

  Точно! Въртите, сучете, все за ракети говорите. Доказателство-коментар №61

 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#71] от "Hawaii":

  облайващи
  ====+=
  По голям Русо лайк от тебе, в този форум.....няма....

  Bukalemun
 87. 87 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "К2":

  Не знаех че пещерната русофобия е професия.

 88. 88 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "К2":

  Вероятно ви е забавно, но на испанците никак не им е смешно...

 89. 89 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#83] от "К2":Не знаех че пещерната русофобия е професия.
  —цитат от коментар 87 на rammjager


  Не съм русофоб. Не разбра ли? Не обичам хора които обичат повече чужда страна от своята.

  SHADOWS of SOFIA
 90. 90 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#81] от "Лео":

  Какво има да се разсъждава, казал го е още преди нам'си колко време Петър Вяземски: Ако трябва с една дума да отговоря на въпроса "какво става в страната?", ще трябва да кажа "КРАДАТ"!

 91. 91 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#89] от "К2":

  И как точно установи че обичам РФ повече от България??!!??

 92. 92 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#77] от "Да вярваме на истината":

  ЕС ви дава еврофонфове.....да ги харчите в Edirne..... 😁
  Що не дава повече.....за да ги харчите в Париж...?
  Излагате се.... Ееей....

  Bukalemun
 93. 93 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  То е ясно какво цели Путин. Да задържи властта си чрез своите марионетки в Парламента. Но трябва да си спомни какво е станало със Сталин. На последният конгрес преди го убият,депутатите му отнемат властта - свалят го от всички важни постове и отказват да приемат неговите предложения за управляването на страната. После Берия,(може би заедно със Хрушчов и Жуков),го отравя...

 94. 94 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 785 Любопитно

  До коментар [#81] от "Лео":Значи ако това сега не е разграбване и оглозгане признавам ми е трудно да си представя в какви мащаби работите..

 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#77] от "Да вярваме на истината":

  А днес....борсата в Истанбул, удари нов рекорд.....
  Берекет версин.....

  Bukalemun
 96. 96 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Всяко джудже страда от комплекс за малоценност, затова амбиците му са да надхвърли сянката си. А на този сянката в Русия е като на мрака на Мордор... Тоталитаризмът там няма край и без гражданска война няма да иама край!

 97. 97 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 508 Весело

  До коментар [#68] от "rammjager":

  Нещо като дебитно-кредитно известие.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 98. 98 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#61] от "Lich King":Не знам за "ракетка" но мога да ти кажа за B-52 на американските военновъздушни сили дето се сблъска във въздуха с танкер, който трябвало да го зареди с гориво. В резултат на това четири водородни бомби падат в близост до Паломарес-Испания.
  —цитат от коментар 82 на rammjager


  Ами..... не са четири, повече са...

 99. 99 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Тя като е променена в БЪЛГАРИЯ ,и имаме ангели с БЕЛИ ПЕРА

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK