Louis Vuitton купи диамант за поне 50 млн. долара

Louis Vuitton купи диамант за поне 50 млн. долара

© Grégoire Vieille, Louis VuittonКомпанията "Луи Вюитон" (Louis Vuitton), част от групата за луксозни стоки LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), е собственикът на огромен диамант, открит през април 2019 г. в Ботсвана.


"Севело" (Sewelo) е с впечатляващите 1758 карата и само откритият през 1905 г. гигант "Кулинан" от 3106 карата (малко над 621 грама) го превъзхожда в историята като най-големия подобен необработен скъпоценен камък.


Новината потвърди пред "Ню Йорк таймс" Майкъл Бърк, генерален директор на компанията, но той не разкрива сумата, която е платена. Изданието цитира специалисти, според които вероятно става дума за поне 50 милиона долара.
Днес компанията "Лукара" (Lucara Diamond Corp.) съобщи, че в сътрудничество с "Луи Вюитон" и базираната в Антверпен HB Company ще превърне "Севело" в прекрасна бижутерска колекция. "Лукара" ще получи паричен аванс за операцията и ще има 50% дял от шлифованите диаманти.


Освен това 5% от приходите от продажби на колекцията ще се върнат в помощ на общностите в района на мината Кароуе, където бе открит "Севело". В рамките на 4 години това е вторият диамант над 1000 карата, открит в тази мина.


"Севело", което на местния език означава "рядка находка", ще сподели съдбата на "Кулинан", който е разрязан на два диаманта от 530 и 317 карата, които украсяват днес Британската корона.


Според Марсел Прювер, бивш президент на диамантената борса в Антверпен, в света има вероятно само десетина души, които знаят какво да правят с такъв изключителен камък, как да го обработят и при това са способни да вложат пари за купуването му.


Бърк обяснява пред "Ню Йорк таймс", че никой не е очаквал точно от "Луи Вюитон" да заложи на най-високия клас бижута, поради което секторът вероятно ще се раздвижи. Но едва ли LVMH се стреми към пълно доминиране, защото си има основание секторът да е толкова раздробен и известните брандове в него да заемат само 20-23% от пазара, посочва "Файненшъл таймс".

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Е, заради такива безумия стават революциите...
  50 млн за втвърден въглерод, различаващ се от графита само по броя протони - никога не съм разбирала защо?!

 2. 2 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 522 Неутрално

  А вие например как се храните? Просто забърквате картофи, жито, месо в една тенджера, без подправки и като се свари лапате? Или обичате нещо вкусно ?
  Ако лапате за да се наядете за да сте жива разбирам въпроса ви. Ако обичате да хавате вкусни неща то въпросът ви тогава е проява на снобизъм.

 3. 3 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#2] от "hunt":

  Неуместно сравнение. Пазарът на всички редки камъни и метали се държи от кръвожадници.
  Ако беше само за това, кой как се храни и си приготвя храната, то чревоугодниците от цял свят щяха да са елит, но не са. Даже са презрени.

  Не съм крал
 4. 4 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Диамантите са много разпространени и е холям трик на търговците, че въобще са влезли в редките камъни.
  Най-рядък и най-скъп е рубинът. Около 1920 един френски учен открива начин да създава рубини като замърсява изкуствено с кром Al2O3 (корунда). Синтезириният рубин има абсолютни същите качества онези, създадени преди хилядолетия от огнената лава. Затова и са толкова скъпи.

  Не съм крал
 5. 5 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Да допълня, Al2O3 е в основата на синия и белия сапфир. Също редки камъни. Когато корунда се замърси с желязо интитан, цветът му е ярко син. А когато няма примеси, корундът е бял и ние му викаме сапфир.

  Не съм крал
 6. 6 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Последно, което искам да спомена е, че естествен регион за рубини в Европа се дава Макефония-не като държава, а като географска местност.

  Не съм крал
 7. 7 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#3] от "принц":

  И пазара за храни се държи от кръвожадници. Сравнението е точно. Мога и други да дам. Едното е удоволствие от ядене, другото е удоволствие от гледане и притежание. Има удоволствие от секс и така нататък. Човек не живее само за да живее и да работи. Живее и за удоволствия. Е за някой рубина е удоволствие, за друг диаманта, за трети да си копае лозето. не може когато не разбираме нечие удоволствие да го обявяваме за вредно.

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Трябва и аз да взема два-три.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Или обичате нещо вкусно ?Ако лапате за да се наядете за да сте жива разбирам въпроса ви. Ако обичате да хавате вкусни неща то въпросът ви тогава е проява на снобизъм.
  —цитат от коментар 2 на hunt


  И като ядеш със стил накрая в кенефа да не би да мирише на рози?

 10. 10 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#7] от "hunt":

  Ок. Разбрах, какво си имал предвид. А имено усещането за отделяне от дадена класа хора и контролът над тая класа.
  Луи Витон обаче са го купили, защото имат клиент, който ще км даде двойно по 50 мил евро

  Не съм крал
 11. 11 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "принц":

  Вече сме в 21 век .
  От няколко години човек може да си отгледа собствени диаманти .
  Неотсъпващи на природните . Но разбира се целия процес е страшно скъп

 12. 12 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един вампир броди из Европа":

  Ми то аз съм се посветил да правя милиони за няколко дни или часове... та ако търдиш помощник, свиркай

  Не съм крал
 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Е, заради такива безумия стават революциите...50 млн за втвърден въглерод, различаващ се от графита само по броя протони - никога не съм разбирала защо?!
  —цитат от коментар 1 на Лелка


  Само по кристалната структура, протоните са си колкото в графита. С тия $50М може да се спасят от глад и да се хранят за години наред има-няма 100000 човека в някои бедни африкански страни.

  мурзилка
 14. 14 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#11] от "vesko19":

  Диамантеният пазар е разработен добре. Можеш да влезеш като занаятчия страшно лесно в Лондон. Като търговец, се препоръчва чиракуване при някой евреин. Падат пари и за външни хора като мен, но само за украшения.

  Не съм крал
 15. 15 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Да допълня, Al2O3 е в основата на синия и белия сапфир. Също редки камъни. Когато корунда се замърси с желязо интитан, цветът му е ярко син. А когато няма примеси, корундът е бял и ние му викаме сапфир.
  —цитат от коментар 5 на принц  До коментар [#5] от "принц":

  А другото му име е шмиргел и служи за заточване на мотики за тези които обичат да си копаят лозето. Така че има връзка.


  До коментар [#3] от "принц":И пазара за храни се държи от кръвожадници. Сравнението е точно. Мога и други да дам. Едното е удоволствие от ядене, другото е удоволствие от гледане и притежание. Има удоволствие от секс и така нататък. Човек не живее само за да живее и да работи. Живее и за удоволствия. Е за някой рубина е удоволствие, за друг диаманта, за трети да си копае лозето. не може когато не разбираме нечие удоволствие да го обявяваме за вредно.
  —цитат от коментар 7 на hunt  До коментар [#7] от "hunt":

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Да им е честит!
  Доста чанти.... са продали...!

 17. 17 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#16] от "selqnin":

  Да нямахте изапоанвпредвид продРали

 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#13] от "Маршалов":
  Прав сте, протоните са еднакви, броя на неутроните е различен в двете изотопни форми. Което определя и разликата в кристалтине решетки.
  До коментар [#2] от "hunt":
  Смехотворно сравнение, некасаещо парче камък за 50 млн. Верно, може и да предпочитате предимно хайвер, гурме изгъзица със златни люспи, пастет от дроб на чучулита, но организмът би изискал друго.
  За протокола - имам бижута с брилянти. Невъзможни за ежедневно носене. Имам и нося полускъпоценни камъни - достъпни и разноцветни за допълнение към тоалети, достатъчно красиви за да ми носят радост с разнообразието си.

 19. 19 Профил на soulripper
  soulripper
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "hunt":

  не знам вие за какво лапате, но поне се научете на правопис и пунктуация... макар и на стари години.

 20. 20 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#15] от "Big Muzzy":


  Не знаех, че шмиргел и корунд са едно и също.

  Не съм крал
 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#13] от "Маршалов":Прав сте, протоните са еднакви, броя на неутроните е различен в двете изотопни форми. Което определя и разликата в кристалтине решетки.
  —цитат от коментар 18 на Лелка


  Разликата е в кристалната структура. Човек, сериозно, какво общо имат изотопите, чиято разлика е вътре в атомното ядро, с подредбата на атомите в решетката? Честно, признай си че си като мен. Пич с най-много средно образование, ама от тия които не са внимавали в час.

  мурзилка
 22. 22 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#20] от "принц":

  Шмиргел е естествената скала, която се е ползвала за точила, преди да започнат да произвежда масово изкуствения корунд. Съдържа предимно същото (Ал2О3)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK