Краят на "Щази" - когато шпионираните се обръщат срещу шпионите

Краят на "Щази" - когато шпионираните се обръщат срещу шпионите

© Associated Press"Да опазим досиетата си" - с този призив преди 30 години източногерманските граждани щурмуват централата на "Щази" в Берлин. Службата е разпусната именно под техния натиск, разказва "Дойче веле".


"Щит и меч на партията". Под това мото работи основаното през 1950-а година Министерство за държавната сигурност на Германската демократична република. Основните му задачи са потискане и контрол, а жертвата - собственият народ. Министерството, останало известно като "Щази", е най-важният апарат за натиск на Германската единна социалистическа партия.


"Щази" не успява да предотврати падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година. Нито собствения си разпад. Девет дни след изненадващото отваряне на границата тайната полиция на ГДР е преименувана в Служба за национална сигурност. За по-голямата част от 17-те милиона източногерманци това е просто ново име на старата система.
"Щази" е основна тема по време на разговорите на кръглата маса в Берлин на 15 януари 1990 година. Представителите на стария режим начело с Ханс Модроу и граждански активисти дискутират бъдещето на ГДР. Гражданското движение "Нов форум" свиква протест пред централата на "Щази" с призива "Носете вар и тухли". Тайните служби трябва да бъдат символично зазидани - "с въображение и без насилие".


Краят на "Щази"


Отзовават се хиляди, сред тях и берлинчанинът Арно Полцин. "Можахме да влезем на територията на службите без проблеми - без отпор и проверки", спомня си той. В една от сградите Полцин забелязва униформени. Те наблюдават с интерес и с любопитство какво се случва. Символична гледка в очите на Полцин. "ОК, директна заплаха вече нямаше."


С щурмуването на централата на "Щази" пада и последният бастион на източногерманските тайни служби. Но всичко започва на 300 километра югозападно от Берлин - в Ерфурт. Група жени, сред които художничката Габриеле Щьотцер, организират окупацията на местната сграда на тайните служби на 4 декември 1989 година. Границите между Изтока и Запада са отворени, но хората все още изпитват недоверие. "Сянката над ГДР продължаваше да тегне", казва Щьотцер. На място има полиция, военни и служители на "Щази".


Въпреки нажежената обстановка жените събират смелост, насочват се към входа - и вратата се отваря. Пред обърканите служители на "Щази" те обясняват, че искат да видят дали се унищожават документи и досиета.


Триумфът на жертвите


Жените не изпитвали страх. Макар да звучи налудничаво, те първо информирали кмета за намеренията си. И поискали от прокуратурата да запечата офисите на "Щази", за да спаси досиетата. "Знаехме, че те са съкровище, нашето съкровище."


Животът на Щьотцер е описан в тях. Как "Щази" се опитва да я контролира. В очите на службите младата жената е враг на народа. Нейното провинение: през 1976-а заедно с други граждански активисти протестира срещу отнемането на гражданството на певеца бунтар Волф Бийрман. Габриеле Щьотцер е осъдена на една година затвор заради участието си в протеста.


Въпреки присъдата тя отказва да емигрира на Запад и започва да работи в ГДР като художник на свободна практика. Службите я наблюдават. Габриеле Щьотцер определя начина, по който заедно със съмишленичките си побеждават "Щази" през 1989 година, като "гениален" и "грандиозен". Посланието от Ерфурт достига до цялата територия на ГДР. "Те влизат вътре, искат да вземат досиетата и не се натъкват на съпротива." "Щази" капитулира навсякъде.


Последният бастион е Берлин. Маркус Мекел, който за кратко е външен министър на ГДР през 1990-а година, предлага своето обяснение: ГДР беше централизирана държава. И когато "правителството става нестабилно, няма друг изход". Идва и часът на "Щази". Той настъпва на 15 януари 1990 година.


Ханс Модроу капитулира пред гражданите


Три дни след щурма в централата на "Щази" в Берлин последният комунистически лидер на ГДР Ханс Модроу се предава. Той нарежда тайните служби да бъдат разпуснати. Разкриването на досиетата е "голяма заслуга" на парламента на ГДР, казва Мекел. Усилие, което "трябва да бъде наложено въпреки волята на представителите на изпълнителната власт".


Канцлерът на Западна Германия Хелмут Кол иска да скрие взривоопасния материал. За да предотвратят това, Арно Полцин и съмишлениците му успешно окупират бастиона на "Щази" за втори път - през септември 1990-а. Най-важната цел на активиста е постигната: "Моето досие вече беше в ръцете ми." Тогава възниква още един страх: че западногерманските тайни служби ще получат достъп до досиетата, "преди гражданите на ГДР дори да имат шанса да разберат какво се случва".


"Едно голямо дело"


Без дейността на активистите разпускането на "Щази" и отварянето на досиетата би било немислимо. Темата обаче още не е затворена. През 2019 година беше решено, че документите на "Щази" ще попаднат за определен срок в националния архив. Според последния външен министър на ГДР Маркус Мекел това е добро решение. Той посочва примера, който Германия дава на другите държави от Източния блок. Щурмът в централата на "Щази" на 15 януари 1990 г. за него има сериозно историческо значение: "Това е едно голямо дело, което е важно и трябва да бъде запазено."

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  "Щази" не успява да предотврати падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година. Нито собствения си разпад"
  .................
  Нито КГБ, нито ДС успяха да предотвратят падането на Стената, но успяха да направят разпад в собствените си страни и да извлекат огромни персонални печалби.

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  "Краят на "Щази"

  Мдаа и след това една бивша комсомолка от ГДР управлява Германия 15 години...

 3. 3 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Всяка диктатура рано или късно рухва, много често с помощта на героите, описани в статията. Всичко това е време да влезе в учебниците, за да знаят новите поколения и никога да не преживяват ужаса от тази човеконенавистна система.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Когато доносниците стават демократи, а синчетата на ДС служители блестящи бизнесмени.... и един главен асистент завива шоколади

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Когато доносниците стават демократи, а синчетата на ДС служители блестящи бизнесмени.... и един главен асистент завива шоколади
  —цитат от коментар 4 на дерибеев

  ......и един "Президент" се изказва в Лондон....

 6. 6 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1746 Любопитно

  Канцлерът на Западна Германия Хелмут Кол иска да скрие взривоопасния материал.
  —цитат от коментар 0 на статията


  В статията има една огромна заблуда!
  Една голяма част от агентите на ЩАЗИ
  преминават под управлението на ЦРУ и Западно германското разузнаване!
  Дори и в момента, все още не е уточнен процента
  от населението на Източна Германия, който е работил за
  тайните им служби, защото дори и там "досиетата" не бяха отворени докрай,
  а "запада" много умело ги прикри за своя полза!
  Какво да говорим за у нас, където всичкото комунист и ДС-ар,
  стана "капиталист и демократ"!

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Когато доносниците стават демократи, а синчетата на ДС служители блестящи бизнесмени.... и един главен асистент завива шоколади
  —цитат от коментар 4 на дерибеев


  Дерибейка, я раздуй как главният асистент/в последствие/ агент на ДС изнесе житото, направи долара 3000 лв. и изкара цяла България по улиците, какво му се случи?

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Германците се справиха успешно с миналото си, ние за съжаление се провалихме....

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":

  Главния асистент чудодейно отгледа "житото" и свали долара .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":Главния асистент чудодейно отгледа "житото" и свали долара .
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Дерибейка, на какво си тая вечер? Спри се, нищо не ти се разбира!

 11. 11 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  "Главния асистент чудодейно......"

  Защото се разбра с МВФ и банките кредиторки.
  Защото чудодейно му имаха доверие за разлика от едни други хубостници, които катастрофираха България за пореден път.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#11] от "gmbh":

  Точно. Онова със шоколада ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  "Точно. Онова със шоколада .."

  Орион ли имаш предвид? Или Моллов, Агафонов, Меджидиева и плеядата "честни" и онзи дето си режеше опашкат като съветска подводница с офис в Лондон още от 91 година.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Весело

  До коментар [#8] от "selqnin":

  "Германците се справиха успешно с миналото си, ние за съжаление се провалихме...."
  ===============
  Мога да се съглася само с втората част, при това не на сто процента.
  Немците още чувстват някаква вина или поне мрънкат и се оправдават.
  Имат демографски проблеми, които замазват с имиграция, често калпава.
  Приобщената ГДР още е различна.
  Имат символична за икономиката и народа си армия.
  Да, при нас е батак в много отношения, но стандартът бавно се покачва. Само виж колко се фукат, че почиват в Гърция. Доста сме хората, които живеем без национални комплекси.
  Хайде, че утре сме на работа.....

  Еретик
 15. 15 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Германците се справиха успешно с миналото си, ние за съжаление се провалихме....
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Вие изобщо и не искате. Не искате да си признаете истината и успехите на Соца, затова и скоро време не се очаква оправия...

  П.П. Някой присъствал ли на тая конференция? https://t.ly/j2G1v

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":
  "Доста сме хората, които живеем без национални комплекси. "

  Напротив. Българите са комплексирани от митологизираната си история , която ги представя като освободени роби , които трябва вечно да са признателни на освободителите си. Голям процент от българите имат комплекси към турци и руснаци.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":
  "Немците още чувстват някаква вина "

  Тази вина им е насадена от победителите и продължава да се поддържа. Победителите винаги са прави , а победените виновни.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Те ги запазиха , отвориха и прочетоха, а ние позволихме да ги унищожат.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  " Тогава възниква още един страх: че западногерманските тайни служби ще получат достъп до досиетата....."

  Ми кой се е страхувал, че досиетата на тоталитарната тайна служба ще попаднат в ръцете на демократичната тайна служба и защо? В Теорията на конспирациите сигурно го пише. Аз много обичам екшъните, където Добрите начело с Терминатора с брояча изколват, разстрелват и изтърбушват Лошите. Направо изпадам в екстаз!

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Те ги запазиха , отвориха и прочетоха, а ние позволихме да ги унищожат.
  —цитат от коментар 18 на Роси


  И Те после кво направиха?

 21. 21 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 249 Неутрално
 22. 22 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#15:"irrational exuberance"][/quote]

  И кви са успехите на соц-а?
  Асфалтови пътища? Магистрали? Тя до Правец беше:)
  Не че ББ строи както трябва, Хемус трябваше да сме забравили за строежа и, тунела под Шипка също! Но по соц-а да ми казваш заякакви успехи - всичко беше робски труд!
  Бтигадирско не знам квообски, каторжен труд!
  Построил той! А в Англия, Испания и ФРГ си караха Астън Мартин, БМВ и прочее по черни пътища, а?
  Индустрията им пък бълваше Перла 5 и подобни недоразумения!
  Невероятно мислене!

 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  "Тази вина им е насадена от победителите и продължава да се поддържа. Победителите винаги са прави , а победените виновни."
  ==========
  И победените явно не са се оправили толкава добре с миналото, значи. Нали това казвам. Но българинът има комплекси и по отношение на немците - те все са добре, ние зле.
  Писах още, че не всички живеем с такива комплекси.

  Еретик
 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  "Голям процент от българите имат комплекси към турци и руснаци."
  ===========
  Да, особено в този форум.
  Аз самият нормално общувам и с турци, и с руснаци, но съм предубеден към държавната политика и на Турция, и на Русия. И на Щатите също.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK