Меркел: Европа вече не е център на света, Германия е слаба без ЕС

Меркел: Европа вече не е център на света, Германия е слаба без ЕС

© ReutersЕвропа повече не е в центъра на световните събития. Това е все по-ясно."


"Възприемам Европейския съюз като нашата застраховка "Живот". Германия е твърде малка да оказва сама геополитическо влияние и затова трябва да използваме всички предимства на единния пазар."


Това са думи на германския канцлер Ангела Меркел от нейно обширно интервю за "Файненшъл таймс". Подобен разговор изданието води миналата година с руския президент Владимир Путин. Но появата му сега изглежда по-скоро като изясняване на позицията на Меркел след предизвикалото много коментари интервю на френския президент Еманюел Макрон за сп."Икономист".
Отговорът за мястото на Европа в света идва след въпрос на главния редактор на ФТ за отношенията със САЩ и дали сегашното им състояние се дължи на междуличностни отношения или има структурен характер.


"Мисля, че причините са структурни", отвръща Меркел. "Макар че политическата сцена същ осе влияе от участниците на нея. Но вече от известно време виждаме как бившата роля на САЩ на супресила може да не отразява как всъщност тази страна се възприема или това вече се е променило. Президентът Барак Обама вече говори за Азиатски век, погледнато от американската перспектива. (...) Бившата позици на Европа да е на фронтовата линия - може да се каже, че ние бяхме интерфейса на студената война - приключи. Затова Европа трябва да очертае собствена геополитическа роля и фокусирането на САЩ върху Европа намалява. И така ще бъде с всеки президент."


В интервюто става дума също за Брекзит, НАТО и защо си струва да се воюва за концепцията за Запада.


За оттеглянето на британците от ЕС, започващо след две седмици, Меркел казва, че не се опасява ЕС да има на прага си конкурент, който така или иначе никога не е бил особено близко до основни тенденции за все по-тясна интеграция, и че въпросът е по-скоро как да се извлече полза от ситуацията. След като припомня, че Европа не е достъчно конкурентоспособна в няколко сектора, Меркел казва, че Брекзит е подействал като аларма за пробуждане.


"Погледнато позитивно, трябва да се запитаме кои регулации са правилни и действително полезни за нас. Обединеното кралство ще ни покаже в съвсем близък план по какъв път ще поеме. Ще е много интересно да се види как Лондон вярва, че може да се оправи по-добре в света, след като е извън ЕС. Ако ние в ЕС сме привлекателни, иновативни и креативни, ако сме добро място за изследвания и образование, и ако сме водещи в дигитализацията, тогава Великобритания ще с инаправи изводите дали има смисъл да работим в тясно сътрудничество. Вратите ни са отворени."


Меркел: Европа вече не е център на света, Германия е слаба без ЕС

© Reuters


Любопитно е, че в интервюто само веднъж се говори за Русия и то в контекста на увеличените разходи за отбрана в НАТО и каква може да е новата мисия на алианса.


"НАТО е жив и здрав", отвърща Меркел на пряк въпрос дали алиансът е в кома, както каза Макрон. "Френският президент вероятно е говорел за това как трябва да еволюира НАТО в следващите десетилетия."


Но канцлерът напомня, че 70 години отбранителните възможности на Германия са разработвани съвместно с НАТО и трансатлантическото партньорство. "Има сектори, в които трябва да сме реалисти за капацитета си. В обозримо бъдеще няма да бъдем амтономни във военен смисъл. Европа трябва да се опитва да е автономна, но е добре, че най-после започнахме преди няколк огодини да създаваме европейска структура за военно сътрудничество в ЕС и то като основен носещ елемент в НАТО. Може да има райони, където ние, европейците, ще трябва самостоятелно да действаме военно - терирозмът в Африка е един пример - а там НАТО няма да играе водеща роля, алиансът ще остане изключително важен за саомоотбрана и колективна защита."


В разговора за това същесгвува ли все още концепцията за "Запада", Меркел напомня, че тя идва от една гледна точка, поставяща евро-атлантическия свят в центъра, докато за китайците, например, "Запад" са доста изостаналите в развитието си района на страната.


Но в огромната технологична революция, предизвикана от цифровизацията се налага да бъдат "преведени" възгледите за сподебени демократични принципи - че индивидът има роля в обществото, че Просвещението, фактите и науката са важни, че разделяме фактите от личното мнение, че векове наред сме развивали културата и законодателството си, за да изработим конституции или принципи. "Ако го погледнете по този начин, можем да кажем, че днес западните демокрации все още съществуват".


"Западът не е нещо затворено, то е отворена система. Ако други искат да възприемат този начин на живот, няма да ги отблъснем. Това, което най-общо описваме като Западът - определени социални ценности, монополът върху употреба на сила, свободните избори - все още съшествува и за него си струва да се бориш. От нас зависи да покажем, че тази система създава просперитет и е идеална за всички в обществото."

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Ами значи е време да започнем да изграждаме Съединени Европейски Щати.

 2. 2 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Ако Меркел продължава с тази слаба и противоречива политика, като да обслужва на руските интереси, е ясно, че Европа няма повече да е “център на света”

  Freedom of speech
 3. 3 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Само единен, силен и федеративен ЕС ще върви напред!

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Европа е слаба заради неправилни политики и слабия политичесски елит

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Слаба е заради такива баби като тебе и като онези финландски плеймейтки.

 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Оригиналната статия-https://t.co/a1g7PLnObr?amp=1

  Страхотна статия и Меркел във вихъра си , ще липсва.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Какъв център на света да е ЕС, след като Германия обслужва руски интереси в момента? И не говоря за Северен поток - 2, а за позицията на Германия по отношение на Украйна. Натискът на Берлин върху Киев за приемането на т.нар. формула "Щанмайер" е наливане на вода в мелницата на Москва. Ами, няма как да имаш тежест в света, след като това е позиция и на Париж.

 8. 8 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1809 Весело

  Меркел: Европа вече не е център на света, Германия е слаба без ЕС
  —цитат от коментар 0 на заглавие
  А бе вие не разбрахте ли,
  че в която и империя да влезе България,
  рано или късно тя се разпада!

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Права е Меркел! След като германски канцлер може да бъде купен от руската олигархия, няма как Европа и Германия да са силни.

 10. 10 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 489 Неутрално

  ГУТЕН МОРГЕН

  Ти за мен си Мики Маус!
 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#8] от "vagabond66":

  Верно е.
  България е надживяла сичките империи без изключение...

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Пък Европа е слаба с Германия, или по-точно -- с Меркел.

  Европейската интеграция започна след Втората световна война като процес на предпазливо сближаване между вечните врагове -- Германия и Франция, в името на мира и взаимния интерес.

  Днес, 30 години след края на Студената война, нямаме процес на предпазливо сближаване между Западна и Източна Европа. Хаос, лобизъм, бюрократична арогантност, фалшив морал и липса на видим план.

  За мен големите страни, които биха движили новия процес на интеграция, са Франция и Полша, а големите политически фигури -- Макрон и Орбан. Това са политици, които повече или по-малко открито защитават интересите на собствените си страни (за разлика от Меркел, която върши глупост след глупост -- да не говорим, че би изневерила и на самата себе си). При това Орбан има предимството да е свободен, докато Макрон е зависим -- преди всичко от олигархията, която го сложи на това място.

  Така или иначе, вместо динамика между партньори виждаме странни движения, при които Полша хем е обявена за пария на Европа, хем получава лъвския пай от фондовете. Много интересно.

  Нямам представа какво тепърва има да се случва. В Германия Луизчето (немското грете) е дало екологичния пакет на съда, докато селяните се съюзяват за борба срещу новата зеленина. Доколкото всички искат да ядат, а яденето идва от селяните, а не от Луизчето...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Европа е все още важна. Като Дисниленд е. Хората отиват да се порадват на паметници, замъци, храна. Има и производство на екзотични сирена, вина, шоколади, коли.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  До коментар [#8] от "vagabond66":

  "А бе вие не разбрахте ли,
  че в която и империя да влезе България,
  рано или късно тя се разпада!"

  Защо тогава се разпадна Великобритания, без България да е влизала в нея ? Всяка империя се разпада, независимо колко дълго остава на историческата сцена ! Така се е случило и с Византия - най - дълго просъществувалата империя досега....

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Оригиналната статия-https://t.co/a1g7PLnObr?amp=1 Страхотна статия и Меркел във вихъра си , ще липсва.
  —цитат от коментар 6 на Jalis Ironhammer


  Кое е страхотното? Общите приказки? Тя не знае за какво говори.

 16. 16 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Меркел да разкара първо социалнацизма, който преднамерено въведе едновременно с умишленото пускане в обръщение на един милион талибани изнасилващи германки безнаказано.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Само единен, силен и федеративен ЕС ще върви напред!
  —цитат от коментар 3 на LiberalToTheBones


  Колко напред? Без общ език и американска избирателна система -- до следващата война.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Европа вече не била център на събитията? Какъв център е това? Ако гледаме събитията, Ирак и Сирия също можем да ги наречем център на събитията. От Втората световна насам центърът на Запада или на Западната цивилизация е в Северна Америка. Европа отдавна не е център на нищо.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  "Германия е твърде малка да оказва сама геополитическо влияние и затова трябва да използваме всички предимства на единния пазар."

  Германците имаха лош късмет да загубят две войни поред и сега заедно с японците са скопени за неопределено време...
  Искаш ли да разпределяш порциите, икономическата сила без военна подплата не означава абсолютно нищо.

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Търговската сделка между САЩ и Китай е безспорно най-лошата новина за Меркел...

 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Така е ... другаде е центъра. Нека Меркел ви го каже...

 23. 23 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Пък Европа е слаба с Германия, или по-точно -- с Меркел.Европейската интеграция започна след Втората световна война като процес на предпазливо сближаване между вечните врагове -- Германия и Франция, в името на мира и взаимния интерес.Днес, 30 години след края на Студената война, нямаме процес на предпазливо сближаване между Западна и Източна Европа. Хаос, лобизъм, бюрократична арогантност, фалшив морал и липса на видим план.За мен големите страни, които биха движили новия процес на интеграция, са Франция и Полша, а големите политически фигури -- Макрон и Орбан. Това са политици, които повече или по-малко открито защитават интересите на собствените си страни (за разлика от Меркел, която върши глупост след глупост -- да не говорим, че би изневерила и на самата себе си). При това Орбан има предимството да е свободен, докато Макрон е зависим -- преди всичко от олигархията, която го сложи на това място.Така или иначе, вместо динамика между партньори виждаме странни движения, при които Полша хем е обявена за пария на Европа, хем получава лъвския пай от фондовете. Много интересно.Нямам представа какво тепърва има да се случва. В Германия Луизчето (немското грете) е дало екологичния пакет на съда, докато селяните се съюзяват за борба срещу новата зеленина. Доколкото всички искат да ядат, а яденето идва от селяните, а не от Луизчето...
  —цитат от коментар 12 на Един вампир броди из Европа


  Полша е англосаксонски клиент от време оно . Да я цаниш за локомотив на евроинтеграцията е ,като дървеното желязо.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 24. 24 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 750 Любопитно

  Преди 15 години ЕС представляваше 32% от БВП на света. В края на месеца (без Великобритания) тя ще представлява 17,5%.
  Не бих нарекъл това "център на света"...

 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Само единен, силен и федеративен ЕС ще върви напред!
  —цитат от коментар 3 на LiberalToTheBones


  И на фюрерът му се е въртяло нещо подобно в главата... Но евро гигант с германска точност, обединен научно-технически потенциал и ресурсите на Русия -разбираемо е тежък кошмар за всички останали :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Глупав политик....за 8 годене много успесшно продаде Гермнската мощ и Европейската перспектива. Едно време имаше Марка и Долар....сега дори и в БГ се чудим защо ни е ЕС?

 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  "Любопитно е, че в интервюто само веднуж се говори за Русия и то в контекста на увеличените разходи за отбрана в НАТО "

  което е много жалко при положение , че Русия е окупирала и анексирала чести от европейски държави като Украйна и Грузия. Европейски държавници като Меркел и Макрон се правят като , че ли нищо не се е случило и продължават да търгуват с държавата агресор, като така насърчават Русия за нови агресии. Всякакви приказки за единство на Европа изказани от Меркел са лицемерни.

 28. 28 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не е, заради такива като тебе - подлоги на САЩ, меки с Китай., непрагматични с Русия, неадекватни с Близкия Изток и пр.

 29. 29 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Меркел е фрустрирана от егоистичното мислене на Съединените щати, но пропуска да забележи, че Германия има същото такова, спрямо периферията в Европа.

 30. 30 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Формулата "От Лисабон до Владивосток" беше единственото спасение.
  Но упоени и дрогирани с либерал-глобалистките алчни фантазии Европа изтърва шанса.
  Сега вече постфактум констатира своята маргиналност и периодично изблейва по агнешки жално/
  Но късно. Мандалото хлопна.

 31. 31 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Жалко, че Великобритания напуска, тя с Германия предпазваше ЕС от френските егоистични и тъпи инициативи. Дано поне водачите на ЕС си дадат сметка, че съюза трябва да скъса с неадекватния си чиновнически стил. А и бившите сателити на СССР яли попарата на социализма има на какво да научим Европа.

 32. 32 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#24] от "Kosta Delev":

  но само с 5% от населението на света...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 33 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Меркел е права за всичко !

 34. 34 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Интересно.Статията налазена от прокраварски коментатори, които уж са загрижени за добруването на ЕС.Гнусна история.Всъщност, под тази статия ясно се вижда кой кой е у Форумето.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Късно е Бабо, мандалото лопна!

 36. 36 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Интересно.Статията налазена от прокраварски коментатори, ....
  —цитат от коментар 34 на Noise

  Дневни се финансира от краварите.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Весело

  До коментар [#15] от "gozambo":


  До коментар [#19] от "gozambo":

  Замбо, ти въобще схвана ли какво говори баба ти Меркел? Не говори за центъра на Западната цивилизация или за центъра на събитията. Баба Меркел казва в прав текст - Европа изпадна от първоразредния статут който имаше до скоро и е имала в течение на векове. Точка. И стига си бълнувал за Северна Америка ( САЩ ). Геополитически, Щатите са остров отделен от огромната територия на Евразия с нейните природни и демографски ресурси. Не случайно през по-голямата част от съществуването си, САЩ са били изолационисти вторачени в себе си. И май пак натам сте се запътили, към добре познатия ви и комфортен изолационизъм.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Трезво и рационално, по немски :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  “ Може да има райони, където ние, европейците, ще трябва самостоятелно да действаме военно - терирозмът в Африка е един пример - а там НАТО няма да играе водеща роля, алиансът ще остане изключително важен за саомоотбрана и колективна защита."

  Много интересно и смело.

 40. 40 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Европа - не, но България е център на света.

 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много са интересни изявленията за превръщането на ЕС в глобален играч! Той досега не бил,но точно сега е моментът да се превърне! Това са смехории. Тенденцията е за бърз упадък на ЕС. ЕС в момента се цепи и една много голяма и важна част от него го напуска. Плюс това ЕС е разделен от противоположни и несъвместими идеологии. ЕС се напълни с милиони мигранти от Третия свят, които само в политкоректния свят на либерастията го обогатяват. В действителност тези хора рушат най-успешната цивилизация в историята на човечеството. И може би на първо място ЕС е в упадък заради културната революция на неомарксистите, заради затъване в разврат и неморалност,заради разрушаване на семейството и хилядолетни институции и традиции. И в същото време хора като Макрон и Меркел говорят как ЕС трябвало да стане глобален играч!
  Погледнете всички други глобални играчи и кандидати за глобални играчи и вижте има ли друг, който да изповядва либерастията! ЕС са тръгнали напред с гей дупето.

 42. 42 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 529 Неутрално

  [quote#25:"schwimmwagen"][/quote]

  Само това ли му въртяло в главата? Брей, че неразбран тоя фюрер бе! Той просто искал "силна Европа с руски ресурси"! А те го изкараха лош човек! Той, милият фюрер, е добронамерен и неразбран вегетарианец, обичащ животните! Направо ренесансов човек. Пфу, пустите "ционисти" му видяха сметката обаче, викаш?

 43. 43 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#42] от "TurtlesAllTheWayDown": Точно това стана:евреите му видяха сметката. Ако беше победил сега ние щяхме да сме заселили Африка а не обратното, черните да завладяват Европа!

 44. 44 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Европа отиде на заден план още 50-те години на миналия век, с разпада на колониалната система. И Германия имаше съществен принос за събитията, предшествали процеса. Що се отнася до Великобритания, щеше да е добре да се призаят основните грешки, провокирали брекзит - неконтролираната миграция от трети страни и раздутата и безмислена администрация, ръководена от напълно неадекватни личности. А по отношение на отбраната - назначете още някоя генеколожка за министър и хептен ще я ликвидирате. При цялото ми уважение към фрау дер Лайен, трудно е човек, който е учил как се създава живот, да ръководи ефективно ресора, чието основно предназначение е да го отнема. По същия начин може да сложите някой командос, специализиран в подривна дейност и тероризъм, да изражда бебета и да консултира родилки. Може и да се справи, ама за собственото Ви дете/жена ще се доверите на лицензирана акушерка.

 45. 45 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#24] от "Kosta Delev":но само с 5% от населението на света...
  —цитат от коментар 32 на GMO VACCINES CHEMICALS


  EU population - 512 Millions
  USA Population - 328 Millions ; USA GDP as % of World Economy - 24.46%

  California Über Alles
 46. 46 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#24] от "Kosta Delev":но само с 5% от населението на света...
  —цитат от коментар 32 на GMO VACCINES CHEMICALS


  EU population - 512 Millions
  USA Population - 328 Millions ; USA GDP as % of World Economy - 24.46%

  California Über Alles
 47. 47 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Няма как да си световна сила без да имаш завършена отбранителна стратегия и да си произвеждаш цялата военна техника. Това могат да си го позволят само богатите държави. Според този показател велики сили могат да се нарекат само САЩ, Русия, Китай и Франция останалите са просто многолюдни нации за пушечно месо.
  Европа не е готова за световна сила, ние сме само финансов гигант със затихващи функции. Големи американски, арабски и китайски корпорации изкупуват големи западни компании. Единственото, което ни крепи е образованието, но вече изоставаме чувствително в технологиите. Ако Меркел свали розовите очила ще забележи, че в Китай и САЩ се разработват квантови компютри, а тук какво имаме, коя европейска технологична корпорация има достатъчен ресурс за да разработва такива скъпи технологии?
  Колко супер компютъра има в Европа? 1-2( 7-8 пъти по-слаби от американските и китайските машини)? В Китай и САЩ са в пъти повече. При 5Г сме след Австралия дори. Къде го видя технологичното предимство точно. Аз виждам осезаемо технологично изоставане. При автономните автомобили сме години назад от Гугъл и Тесла. Всичко това се случва заради такива като Меркел, дето управляват хаотично вече 20г. Като виждаш, че не ставаш отстъпи на млади и надъхани хора. В какво е добра Меркел, ами очевидно не е в добрите практики и силните стратегии, тя просто беше добър посредник между политическите и финансови лобита.
  Ишияса и той беше един хипер активен, не знаеше на кой свят се намира дядката.

 48. 48 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  [quote#8:"vagabond66"][/quote]

  А би ли ни светнал, кога ЕС е бил империя?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 49. 49 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#16] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  “умишленото пускане в обръщение на един милион талибани изнасилващи германки безнаказано.”
  ——
  Ми кът не иска да забременяват по собствено желание...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 50. 50 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#26] от "oeg vokar":


  “ Едно време имаше Марка и Долар....сега дори и в БГ се чудим защо ни е ЕС?”
  ——
  За бегето — ясно, а за Германия ... замисляли ли сте колко щеше да е обменния курс на марката ако го нямаше ЕС? ... и кво щеше да се случи с икономиката й?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 51. 51 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#28] от "xfh59608894":


  “ подлоги на САЩ, меки с Китай., непрагматични с Русия, неадекватни с Близкия Изток”
  ——
  Тая похвала може да я сложат като епитаф на надгробния й камък ... “жената, която спечели 3-тата Световна война за Германия... като впрегна САЩ, Китай, Русия и БИ в каруцата на немската икономика.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 52. 52 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Весело

  Чуждестранни студенти във Великобритания - 506 480. Чуждестранни студенти в Германия - 265 484. А баба си мечтае нещо...

  "Ако ние в ЕС сме привлекателни, иновативни и креативни, ако сме добро място за изследвания и образование, и ако сме водещи в дигитализацията, тогава Великобритания ще с инаправи изводите..."

 53. 53 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Европа си остава едно добро място за живеене, но трябва малко да намали социализма.
  И да се набляга на християнските ценности и на гордостта да си европеец.

 54. 54 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 180 Любопитно

  Европа си остава едно добро място за живеене, но трябва малко да намали социализма. И да се набляга на християнските ценности и на гордостта да си европеец.
  —цитат от коментар 53 на jmf29537805


  Изветрели пропагандни клишета. Хората са хора. Няма никакво значение дали са родени на едно парче земя, или на друго. Някои са родени в открито море - те с какво да се гордеят?

 55. 55 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Европа е все още важна. Като Дисниленд е. Хората отиват да се порадват на паметници, замъци, храна. Има и производство на екзотични сирена, вина, шоколади, коли.

  Така е!

 56. 56 Профил на dimitarkasev Kasev
  dimitarkasev Kasev
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#26] от "oeg vokar":

  Ако се чудиш дали да си в ЕС. Имаш идеалната възможност да го напуснеш.Русия чака такива като теб .Но сте тарикати ползвате облагите на запода, аакъла ви е в Кремъл.Долна измет, как оцеляхте 1989 трябваше да ви елиминираме с закон поне 50 години да не сте в власта.Но такива олигофрени не позволиха, те много добре знаеха ченгетата в СДС, но правиха политика с тях, елиминираха антикомунистите.Затова сме на този хол, с криминал премиер.Варно руско куче.

 57. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Баба открила истината. Още в началото на хилядолетието имаше изказвания на водещи американски икономисти и предприемачи, че европейците са тъпи и мързеливи и стават все по,-малко, така че САЩ вижда като бъдещ партньор Индия и Китай

 58. 58 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Как да стане център, ако основни проблеми за ЕС са ЛГБТ, Грета и кривите краставици???

  Do or do not. There is no try. Yoda
 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Китай е нй-дълго просъществувалата империя.

 60. 60 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#59] от "yanne":

  Явно става дума за велик историк, предвид че и Византия не всъщност част от Римската империя...

 61. 61 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Европа може да не е център на света , но е център на цивилизация , за разлика от актуален световен център на икономика и военна сила , което е коренно различно от намека на Меркел и затова Германия е задължена да работи за Европа , обединена за да е световен център...и ще го направи ( вероятно и с външна помощ....) , но ще го направи. Тези , на които им харесва по някаква лична причина (?) като Полша , Литва,....ние..., спокойно ще ги оставят да си ходят по-живо по здраво , докато се върнат да молят за прошка....Колкото до Европейски съединени щати - тази идея имаше смисъл в началото нс 90-те на м.в. днес със съсед като Руската федерация и останалите около нея е по-умно заедно да правят нещо.....

 62. 62 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#49] от "Gretel":

  Ахахаха, разлях кафето..Недей така...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 63. 63 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Добро утро.
  Деградацията на Европа започна с обръщането на представите за нормалност, свръх бюрократичност, тежка корупция и зависимости.
  С ликвидирането на малкия и срдния бизнес.
  Със задушаването на свободата на изразяване.
  С постепенната подмяна на местното население.
  С прокарването на политики, които ликвидират местното производство.
  С липсата на каквито и да е отбранителни способности.
  И още много други.
  Меркел не може да реши проблемите, просто тя е част от проблема.

  Panta rhei....
 64. 64 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#46] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  мани ги САЩ все пак и Европа не е зле, а и без ВБ както е писал в оригиналния коментар ЕС не е515млн,

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 65. 65 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  емигриралите в САЩ и россианите нещо копаят гроба на Европа :) божке.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK