Ще стане ли Гърция отличникът на ЕС

Гръцкият финансов министър Христос Стайкурас, 16 юли 2019 г.

© Associated Press

Гръцкият финансов министър Христос Стайкурас, 16 юли 2019 г.Гърция започва оптимистично новата година: дефицитът по текущата сметка е преодолян, безработицата спада, инвеститорите се завръщат в страната. Свърши ли кризата, пита Томас Борман от гермманския обществен оператор ARD в публикация, препечатана от "Дойче веле".


Години наред Гърция беше проблемното дете на Европа, когато става въпрос за икономика. Държавата беше многократно спасявана с пари от Европейския съюз. Но сега страната започва оптимистично новата година – тежката икономическа криза изглежда е отминала. Балансът между държавните приходи и разходи е постигнат, а икономиката расте значително. Все пак това далеч не означава, че всеки грък има работа и вече няма бедни.


Гърция предлага работна ръка


Понякога всичко е въпрос на перспектива. Гърция има стратегическо географско разположение, но също и висока безработица, казва професорът по икономика Панайотис Петракис от Атинския университет. Когато някой инвеститор търси работна ръка в западните държави, често удря на камък. А без необходимите кадри инвестиционните му планове не могат да се реализират, а още по-малко да бъде постигнат растеж, обяснява икономистът.
Но не и в Гърция, където нещата изглеждат различно, допълва той: "Когато инвеститор търси в Гърция работна ръка, например в строителството или туризма, той бързо я намира. Назначава хора, които досега са били безработни. Така той постига и растеж. Толкова е просто."


Туризмът - моторът на гръцката икономика


Безработицата в Гърция е около 17%. През тази година се очаква тя да падне до 15.5% заради икономическия подем. Туризмът продължава да е движещата сила на гръцката икономика. Очаква се през 2020 г. още хора да намерят препитание в хотелите и ресторантите. В тези сфери повечето работни места се запазиха дори по време на тежките кризисни години. Гърция тогава печелеше туристи с изгодни оферти. Държавата успя да се възползва от проблемите в другите конкурентни държави: размириците в Египет, терористичните атентати в Тунис, опита за преврат в Турция.


Според Петракис основното предизвикателство за Гърция в момента е да запази туристите, които е привлякла през миналите години. "И успяваме. Идват и чуждестранни инвеститори. Те купуват хотели, които фалираха по време на кризата. Инвеститорите ги ремонтират, което води нови туристи", обяснява икономистът.


А какво мислят заетите в туристическия бранш? Сула държи таверна в атинския квартал Плака. Тя потвърждава, че се усеща подобрение. "Не знам колко милиона туристи идват допълнително в Гърция. При мен в таверната ръстът е около 10% за една година", споделя Сула.


Нещата се подобряват не само за заетите в туризма и строителството. И високообразованите кадри намират по-лесно работа, преди всичко в високотехнологичния сектор.


Панайотис Петракис изтъква един от големите плюсове на този бранш: не трябва да се инвестират милиони за инфраструктура, на човек му трябва добра идея и връзка с интернет. Самият Петракис ръководи отдел за компютърно обучение в училища, университети и частния бизнес. "Когато се огледате на етажа, ще видите 50 служители. Аз обаче имам 550. Къде са останалите? Те работят от вкъщи, от различни точки на Гърция, или пък в чужбина – например от Австралия. Най-добрият ми IT-служите живее и работи на остров Крит. Той никога не е тук".


Скоро отличникът на ЕС?


Новото дясно правителство на Гърция намали данъка за фирмите, за да могат да бъдат привлечени нови инвеститори и да се отворят още работни места. Така то иска да постигне поставената цел, гръцката икономика да нарасне с 2.8%, което би я превърнало в първенец по този показател в целия ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1536 Весело

  Търся един бит и давам в замяна петима небити.

  подпис
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  Като си изплатят дълговете, тогава.

 3. 3 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Или трагичен анализ или трагичен превод.
  С 2,8% растеж няма да са отличник в ЕС, но може да са първенец в еврозоната.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Браво на гърците! Те ще се оправят някак, ами ние (с оглед не само на икономиката, но и с водната криза и бедствието с боклуците)?

  Поздравления за този предприемач, който има 500 служители работещи от вкъщи. Това би следвало да стане тенденция и у нас (не че и сега няма такива, но са важни пропорциите).

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  "Ще стане ли Гърция отличникът на ЕС"

  Не.
  Само да отместят поглед от тях и пак ще се развихрят.
  Да смъкнат сами дълга под 100% БВП, може и да се получи, ама не вярвам.

  Еретик
 6. 6 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Само с камериерки и сувлакита няма да стане. Повече от ясно е. Туризмът е проклятие, който държи хората на нискоквалифицирани и сезонни длъжности. За допълнение към силна икономика е ок, но за стратегически отрасъл, на който да се разчита да измъкне една икономика не става. Само за с равнениеизносът на България е почти колкото този на Гърция при 3 пъти по голяма Гръцка икономика по номинален БВП.

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Гърция отдаде на концесия една камара нефт
  Само от нефта мисли да намали дълга си до 150 милиарда евро до 2030 година. Сиреч малко повече от наполовина.
  А тези дето оплакват България да ги успокоя с Гърция 2025 година ще се разминем поради една камара макроикономически показатели.

 8. 8 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 984 Весело

  :D:D:D:D: чакай бе дойчо много бързаш си прибереш парите само 17 дни почти са минали от новата година всичко може да се омаже за един ден :D:D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Що?
  Да не би Гърция да си е изчистила дълговете?
  Или Евроатлантика го е засъсала повече?

 10. 10 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 751 Весело

  Заглавието ми оправи настроението :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#8] от "MititU":

  :D:D:D:
  ======
  Човек, това дуднене не може да е универсален коментар.
  Ако прекалиш с него, то не иска и мислене, може да надминеш Кмета по брой коментари.

  Еретик
 12. 12 Профил на riazor_bg
  riazor_bg
  Рейтинг: 221 Весело

  АХАХХА в Гърция имало работна ръка ахахахха. Та гърците са толкова мързеливи, че 2 не виждат, па ще сглобяват кабели по 10 часа на ден, 6 дена в седмицата ли?
  По-добре да си сервират по ресторантите 6 месеца в годината и 6 месеца да лежат.

 13. 13 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Гръцкият бизнес ще продължи да си върти оборотите и печалбите без да го е еня за държавата. Гръцкото правителство ще продължи офлянкването и пазарлъците с Европата. Страните-отличнички са далеч от Юга и от Ориента.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 14. 14 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#8] от "MititU"::D:D:D: ====== Човек, това дуднене не може да е универсален коментар. Ако прекалиш с него, то не иска и мислене, може да надминеш Кмета по брой коментари.
  —цитат от коментар 11 на Костадин Иванов


  ма как може да ми пишеш статия за "отличници"при положение че 50 години няма да си изплатят дълговете до сега :D:D:DD::D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 15. 15 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  “ Само от нефта мисли да намали дълга си до 150 милиарда евро до 2030 година. ”
  ——
  Сериозно: тия розови хапченца ни съ пият с шепи, ей! Ку я караш така, току виж си ни лишило от ценното си присъствие...

  Само една бележка: когато 2012-та ги “спасиха”за втори път гърците, първоначалното условиетбеше до края на 2020 да свалят дълга си като % от БВП от 160 на 120. Току погледнах колко е сега: 193 ... демек близо двеста! ( пиша го с думи, щото с числата явно си скаран... белки пробия)
  https://data.oecd.org/greece.htm

  Оди при даскала си от килийното училище да ти обясни що тъй и каква е перспективата за Гърция в следващия четвърт век с връщането на оставащите близо 300 млрда евро

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 16. 16 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#6] от "ourson":

  Гърция има много по-голяма плажна ивица и много по-дълъг сезон и е нормално туризма да е с по-голяма тежест в БВП.
  Друг е въпросът какво ще се случи заради климатичните промени...
  Относно износа - каквото - такова...Да напомня, че Гърция в момента притежава най-големият флот...за 100 милиарда.
  А това с индустрията тепърва ще става интересно - бунта срещу традиционните возила и замърсяването на природата тепърва ще размества пластовете глобално....


  Но в крайна сметка - на Гърция на два пъти и спасяваха г*за и все още е заникъде...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK