Когато Америка забрани алкохола

Ню Йорк, 1921: зам.-директорът на полицията Джон А. Лийч (вторият отдясно) наблюдава изливането на конфискуван алкохол в канализацията.

Ню Йорк, 1921: зам.-директорът на полицията Джон А. Лийч (вторият отдясно) наблюдава изливането на конфискуван алкохол в канализацията.Преди 100 години в САЩ е въведена пълна забрана за производството и продажбата на алкохол. "Сухият режим" се превръща в социален експеримент, който през 1933 завършва с провал и пълно отрезвяване, разказва "Дойче веле".


"Адът ще остане завинаги празен" - това са очакванията, когато на 17 януари 1920 година в САЩ влиза в сила 18-ата поправка на Конституцията, забраняваща производството, продажбата, превоза, вноса и износа на "опияняващи течности". Няколко месеца по-рано - през октомври 1919-а - Конгресът е приел закон, забраняващ всички напитки с повече от 0,5 процента алкохолно съдържание. Ще рече, че не само концентратите - производството и продажбата на вино и бира също става незаконно.


Започва един невиждан дотогава експеримент - една държава с над 100 милиона жители, които са с много различни произход и култура, решава да превърне гражданите си в трезвеници и добродетелни хора.
90 бутилки ракия на човек


Привържениците на новия ред го възприемат като успешен край на продължителната борба срещу демона на алкохола, съсипващ морала и семейството: вместо да се грижат за жените и децата, мъжете пропивали заплатите си в кръчмите - изпивали толкова много, че на другия ден не можели да работят. При това не става дума само за пуритански предразсъдък - действително в началото на 19-и век в Америка алкохолът се лее като река. Според историците потреблението му достига 30 литра чист алкохол средно на възрастен човек годишно - около 90 бутилки ракия.


След първоначалните неуспешни опити за доброволен отказ от алкохола - още от 1826 година - се зараждат мощни женски движения, настояващи за "прохибиция" (забрана на алкохола). Решаваща роля, както отбелязва германският "Ди Цайт", обаче изиграва влизането на САЩ в Първата световна война. Тогава са много популярни патриотичните призиви, че в такъв момент е е недопустимо зърното да се прахосва за ракия и бира. "Ударени" особено силно са пивоварните, които почти изцяло се намират в германски ръце, припомня "Дойчландфунк", цитирайки известния предприемач и маниак на тема здравословен начин на живот Джон Харви Келог: "Бием се срещу трима врагове: Германия, Австрия и пиенето".


Нацията е разединена


Но това, че поправката на Конституцията е приета бързо, съвсем не означава, че има национален консенсус по въпроса: само няколко дни по-късно започва острото противопоставяне между "сухите" и "мокрите", като в центъра на спора е националната идентичност на Америка. Чрез сухия режим лагерът на традиционалистите се опитва да циментира надмощието на протестантската, англосаксонска култура в контекста на бързите обществени промени, предизвикани от масовата миграция, урбанизацията и секуларизацията. Но и мнозина прогресивни реформатори поддържат прохибицията като фактор за социалното дисциплиниране и превръщането на ирландци, славяни, евреи и италианци в добри американски граждани.


Двама мъже унищожават алкохол по време на сухия режим в САЩ.

Двама мъже унищожават алкохол по време на сухия режим в САЩ.


Повечето големи американски градове на свой ред възприемат сухия режим като тормоз от страна на пуританите фанатици и не са готови да се откажат от обичайното си питие. Което не е и нужно, тъй като тайното производство на алкохол, както и контрабандата през границите с Канада и Мексико осигуряват истински разцвет на черния пазар. Както отбелязва "Дойчландфунк", в края на 1920-те години незаконното осигуряване на алкохол става третата по величина индустрия на САЩ след стоманодобива и нефтопроизводството. На много барове и ресторанти им се налага да затворят, но жадните не остават без възможности да удовлетворят жаждата си в някоя от безбройните нелегални кръчми - само в Ню Йорк те са над 5 хиляди. За богатите и бохемите прохибицията пък изобщо не е проблем - те се наслаждават на бурните 1920 години в изискани джаз клубове, в които се изявяват звезди като Дюк Елингтън и Каб Калоуей.


Черен пазар и висока престъпност


Благодарение на сухия режим организираната престъпност е в разцвета си, олицетворяван и до днес от Ал Капоне. Животът на гангстерите е лъскав, но и изпълнен с рискове - в Чикаго по време на прохибицията смъртността сред тях нараства двойно. Полицията пък създава специален отдел за налагане на сухия режим, който наброява над 4000 служители в края на 1920-те години.


Полицията в Атланта унищожава 228 галона ликьор.

Полицията в Атланта унищожава 228 галона ликьор.


По време на предизборната кампания през 1928-а година републиканският кандидат-президент Хърбърт Хувър подчертава, че "благородният експеримент" трябва да бъде продължен. Но все повече американски граждани започват да изпитват съмнения, тъй като сенчестите страни на начинанието не могат да останат незабелязани. Безскрупулните гангстери и "бизнесмени" правят големи печалби, с които подкупват полицаи и политици. Милиони американци ежедневно нарушават без угризения на съвестта закона, с който не се чувстват обвързани.


Краят на един благороден експеримент


Политическият обрат настъпва с идването на Голямата депресия като следствие от световната икономическа криза от 1929-а, която кара и мнозина от някогашните поддръжници на прохибицията да стигнат до извода, че страната има по-сериозни проблеми от борбата с алкохола. И се надигат все повече гласове за легализиране на виното, бирата и ракията, което би укрепило икономиката и би донесло данъчни приходи.


Именно икономическата криза и прохибицията са двете основни теми в предизборната кампания през 1932-а. Предвожданите от губернатора на Ню Йорк Франклин Делано Рузвелт демократи обещават отмяна на сухия режим, републиканците са разединени. Категоричната победа на Рузвелт представлява и ясен вот за край на "благородния експеримент", който настъпва през 1933-а. Само че вече съвсем не се пие толкова неистово - без тръпката от забраната пиенето носи само половин наслада, заключава "Ди Цайт".

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  " още от 1826 година - се зараждат мощни женски движения, настояващи за "прохибиция" (забрана на алкохола). отбелязва германският "Ди Цайт",

  Поредното доказателство ,че жените не са добронамерени към мъжете си.....и трите ми бяха такива......

 2. 2 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Нямах представа, че на американската спиртна напитка, приготвена от "индианско жито" (царевица), и казват ракия.

 3. 3 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 1206 Любопитно

  Интересно такива производители като Джак Даниелс и Джим Бийм как са оцелели? Да не са произвеждали боза?

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3205 Любопитно

  ”...мощни женски движения, настояващи за "прохибиция" (забрана....”
  Да ви изглежда познато?😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3205 Весело

  Следващата забрана, само че в световен мащаб, ще е на месото. Е, ще свърши като Сухият режим ама нали трябва да се изтерясва от време на време 😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 6. 6 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Бихте се, но не почерпихте опит от союзниките
  Русия, Англия, Франция...
  Всека по своему с богат опит в пиенето.

  Те се не вкараха в кауза пердута против.
  И враговете, впрочем.

  Един Горбачов "Дон Кихот" воюваше с автогола алкогол
  и получи Нобелова награда за тезвеност.
  Мимолетно явление.

  In vino veritas - многолетно.
  Скоч и виски концентрати...
  Бира... Римляните, те от бира не разбирали?
  Clear water - Clean revival.

  Не може без пиене.

  ""Бием се срещу трима врагове:
  Германия, Австрия и пиенето""

 7. 7 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Естествено.
  Зад всеко мужишко движение полезни...
  стои мощно женско ;)

  Числата праят борбата.
  Мнозинствата.
  С подкрепа отзад.

  Тогава: забрани, забрани, забрани...

  До коментар [#4] от "DDR":

  ”...мощни женски движения, настояващи за "прохибиция" (забрана....”

  Да ви изглежда познато?😉

 8. 8 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#3] от "стафилокок":

  "Интересно такива производители като Джак Даниелс и Джим Бийм как са оцелели? Да не са произвеждали боза?"

  Нищо не са произвеждали. Шотландците са им изкупили празните бъчви за без пари.
  От това време датира отлежаването на скоч в бъчви от американски дъб.

 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Никаква поука от тогава.
  Днес същото се повтаря с наркотиците и допинга.
  Похабен държавен ресурс за борба с нещо, което никой не може да изкорени.
  В добавка към негативите - засилена престъпност и укрепване на мафиотски организации.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  До коментар [#2] от "gmbh":
  А бе и на мен не ми се струва, че...служителите на полицията в Атланта изливат точно "ликьор", ама...:) Между впрочем един друг 100 годишен юбилей. На днешната дата болшевишкото правителство на съветска Русия отменя...смъртното наказание.
  https://www.gazeta.ru/politics/2020/01/17_a_12913562.shtml
  Большевистское правительство 17 января 1920 года отменило смертную казнь постановлением ВЦИК под названием «Об отмене применения высшей меры наказания (расстрела)». Таким образом оно посылало советскому обществу важный сигнал: власть перестает быть кровожадной и считает главным исправление преступников.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#10] от "тулса":

  Ами наистина, много по-добре да умрат от болести, глад и изтощение работейки в лагерите - там рудници, дървосекачи, копаене на канали Волга Дон (както са ги наричали Долго-Вон)...

 12. 12 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#10] от "тулса":

  ... Большевистское правительство 17 января 1920 года отменило смертную казнь постановлением ВЦИК под названием «Об отмене применения высшей меры наказания (расстрела)». Таким образом оно посылало советскому обществу важный сигнал: власть перестает быть кровожадной и считает главным исправление преступников.
  —цитат от коментар 10 на тулса


  Не го знаех, но не би трябвало да ме учудва.
  Съвършено лицемерие.
  Отменяш официално смъртното наказание, а подир изтрепваш десетина-двайсе милиона собствено население за да осигуриш всеобщото щастие.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 13 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#6] от "dnevnikar":

  Всъщност една от причините болшевиките за наберат популярност е, че отменят "сухия режим", въведен няколко години преди да дойдат на власт.

 14. 14 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#9] от "simval":

  Не може да сравняваш Джак Даниелс с хероин!

 15. 15 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  До коментар [#12] от "simval":
  Не го знаех, но не би трябвало да ме учудва. Съвършено лицемерие.
  >>> Не е работата до лицемерие. Взело е връх скоро ..прагматичното крило на ръководството, начело с таварищ Сталин. Масовите репресии са доста по-късно, след като закона е отменен набързо-1922( някъде тогава май и кръволока Ленин умира)

 16. 16 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2085 Весело

  До коментар [#14] от "Paolo Di Canio":
  Добре, с хероин (и морфин, и "крек") не може. А с коноп и кокаин може ли? :-)

  Никола Йорданов
 17. 17 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":
  По-добре е да се сражават и умират за славата на руското оръжие?
  Подводя общий итог убитым, умершим от ран и болезней до большевистского переворота, Н.Головин приходит к следующим цифрам1:
  — зарегистрированные убитые — 626 000 чел.;
  — неизвестные убитые — 674 000 чел.;
  — умершие от ран — 350 000 чел.;
  — умершие от болезней — 140 000 чел.;
  — умершие в плену — 70 000 чел.
  Итак, всего — 1 860 000 человек...."
  http://moskvam.ru/publications/publication_1204.html
  То лознугът:" Мир на колибите-война на дворците !" е имал все пак някакво основание.
  Е, вярно е и че пътят към ада бил постлан с добри намерения...
  Затова: "Умерен прогрес в рамките на закона".

 18. 18 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2085 Весело

  Една от основните сили зад въвеждането на сухия режим са жените, които преди това са извоювали правото да гласуват. Ако са гласували само мъже - никакъв шанс да се въведе.

  Никола Йорданов
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Неутрално

  "Някои го предпочитат горещо" :)
  Едно уиски
  Няма уиски, има кафе.
  Добе, едно кафе
  Какво да бъде? Има ирландско кафе, шотландско кафе, канадско кафе :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#17] от "тулса":

  Да, Хашек е наистина велик с това последното.

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#19] от "penetrating":

  Спомени. Навремето в Плевен школниците така поръчваха коняк в чаша за чай

 22. 22 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Никаква поука от тогава.Днес същото се повтаря с наркотиците и допинга.Похабен държавен ресурс за борба с нещо, което никой не може да изкорени.В добавка към негативите - засилена престъпност и укрепване на мафиотски организации.
  —цитат от коментар 9 на simval


  +
  Статията завършва с това:
  "Само че вече съвсем не се пие толкова неистово - без тръпката от забраната пиенето носи само половин наслада, заключава "Ди Цайт"."
  Или казано по нашенски:
  'Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме'

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  И се родила мафията за нелегален алкохол. Всяко забранено нещо ражда мафия.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Неутрално

  До коментар [#10] от "тулса":

  На немски (Дойче веле) има значение и на домашна ракия с билки. Купувам си един манастирски ликьор 40 градусов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на irrational exuberance
  irrational exuberance
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  Една от основните сили зад въвеждането на сухия режим са жените, които преди това са извоювали правото да гласуват. Ако са гласували само мъже - никакъв шанс да се въведе.
  —цитат от коментар 18 на Никола Йорданов


  Явно не са искали да изостават от СССР, след като там се въвежда правото след революцията.

  "My way of joking is to tell the truth." - G.B. Shaw
 26. 26 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":
  Хашек е противоречива фигура, но е майтапчия от висок ранг.Ето например как се регистрирал в пражски хотел, малко след началото на Първата световна война:
  «Лев Николаевич Тургенев. Родился 3 ноября 1885 года в городе Киеве. Живёт в Петрограде. Православный. Частный служащий. Приехал из Москвы. Цель приезда — ревизия австрийского генерального штаба.»
  Неудивительно, что его вскоре под усиленной охраной как русского шпиона доставили в полицию, где он заявил, что в качестве лояльного гражданина счёл долгом проверить, «как в это тяжкое для страны время функционирует государственная полиция». В полиции Гашека хорошо знали, и он получил 5 суток ареста.
  Между другото, да подготвя и почвата за явяването на Весо::)
  В мире существует два музея Ярослава Гашека: в России и Чехии. В 1966 году первый такой музей появился в г. Бугульма Республики Татарстан.

  В Бугулма Хашек става(..уви, за кратко) волжско български зет: Жени се за Геля( съкратено от Ангелина) Бойкова.

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#23] от "Таралеж":

  Но се е родило и богатството на семейство Кенеди.

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#26] от "тулса":

  Ха, това последното е много интересно. Дали го е оплаквала, зер нашенки са известни като добри оплаквачки на починали съпрузи :-)

 29. 29 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#16] от "Никола Йорданов":

  Колкото памук и захарен памук .

 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":
  Е, в случая той я оплакал, защото скоро тя починала от тиф. Обаче Хашек настоявал в заблужденията и пак си взел жена от там-от съседен Башкортостан.
  Ето и нещо по-близко до алкохолната тема и как Хашек е агитирал за умереното:
  Заканчивал свои выступления Гашек обычно словами в стиле: «Граждане! Голосуйте только за Партию умеренного прогресса в рамках закона, которая вам гарантирует все, что хотите: пиво, водку, сосиски и хлеб!»
  Заседания не оставались без внимания и политических конкурентов Гашека, которые приходили в ресторан повеселиться и вдоволь посмеяться. Полиция также посещала заседания партии: однако первый тайный агент был сразу же узнан и, поняв, что никто из присутствующих не станет свидетельствовать против Гашека, «отделался» тем, что купил для присутствовавших 50 кружек пива. Комиссар полиции, не поверив докладу непроспавшегося агента, отправился на следующее заседание сам. После чего взял небольшой отпуск, а на очередное заседание отправил двух своих недоброжелателей, также полицейских чиновников. В результате один из этих полицейских чинов допился до такой степени, что стал кричать о том, что в полиции работают одни бюрократы, подлецы и доносчики. Скандал замяли, отправив перепившего полицейского в санаторий как «переутомившегося на работе»

  Бих поствал това на български, но за съжаление българският вариант на биографията на Хашек в Уикито е доста кратък.. Това може и да е защото е бил червен комисар, участвал и в червения терор. Внучката на Чапаев твърдяла, че Хашек се сражавал в дивизията на дядо и.Това , последното, може и да е първоизточник на серията вицове за Чапаев и Петка:)

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#30] от "тулса":

  Хм, ролята на чехите в създаването на Съветска Русия е недооценявана. Добре че в Русия не е имало хубава бира, иначе можеше да е по-друго...:-)

 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Нещо не е наред с количествата алкохол на глава от населението. Има грешка.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#8] от "gmbh":

  И бъчвите да са втора употреба. Не искат нови.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":
  Чехите по-скоро за били на страната на Руската империя, защото са се надявали победата на Антантата да им донесе независимост от Австро-Унгария. Едни, по-малобройните, избират страната на червените (като Хашек):
  К концу мая чешско-сербский отряд Гашека насчитывал 120 бойцов, которые принимали участие в боях с частями Белой армии и успешно подавили анархистский мятеж в Самаре.
  Однако уже в июне 1918 года в ходе мятежа Чехословацкого корпуса чешские отряды, выступившие против Красной Армии, взяли Самару. Среди противостоявших им частей Красной Армии были и три взвода добровольцев, которыми командовали Ярослав Гашек и Иосиф Поспишил. Однако силы были неравными, пришлось отступить

 35. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#14] от "Paolo Di Canio":

  До коментар [#9] от "simval":Не може да сравняваш Джак Даниелс с хероин!
  —цитат от коментар 14 на Paolo Di Canio


  Е, и?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 36. 36 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#33] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  "И бъчвите да са втора употреба. Не искат нови."

  За кого става въпрос?

 37. 37 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3606 Любопитно

  Някой експерт-практик може ли да каже кои напитки са на границата от 0.5% алкохол? Боза? Силно ферментирал айрян? Квас?
  Прохибишъна е злощастен експеримент довел до смъртта на доста хора, обогатил малцина и в крайна сметка така и не достигнал съмнителните си цели.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 38. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3414 Весело

  До коментар [#16] от "Никола Йорданов":

  Може и с гъби. Био и натурално. Без химия.

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3414 Весело

  До коментар [#21] от "daskal1":

  И ром също. А водката беше в газираната вода.

 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3549 Неутрално


  До коментар [#37] от "vesolr":
  Да ти покажа и... "моя замък" :):
  https://bit.ly/2tuIOeH
  Между другото, неговата история почва в..Бавария, а компанията (на построилия репликата в щатите .. за любимата) на немски бизнесмен имигрант купува правата за производството на водката Smirnoff в щатите скоро след Проибишъна.
  Водката не се хачела много, много...Хората предпочитали не "бялото уиски", без цвят и мирис, a местните напитки.
  п.п. Замъка има и своето място в историята, защото в него елита на Републиканската партия предлага на Айзенхауер да кандидатства за президент...Присъства и Прескот
  Буш. По-късно и Рейгън посещава замъка на ..тамплиерите:)

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#34] от "тулса":

  Казах ти нещо за бирата. В Самара биреният завод на австриеца Фон Вакан става "Жигульовски бирен завод" (наблизо са Жигульовските възвишения). А за жигульовската бира знаеш.

 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":за жигульовската бира знаеш
  >>> Май почти само такава имаше по мое време...Тогава ми се струваше, че става.
  Явно на Хашек не му е харесала обаче. Той пиел с литри бира, но явно не си падал много по водката. Даже руската му тъща останала с добро впечатление от него, когато отказал да изпие предложена му от нея "чарка". После обаче се развихрил в родината и това допринесло за смъртта му само на 39 години.
  На бележки ти пратих линк за него. Можеш да го погледнеш.

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#42] от "тулса":

  Интересен текст, благодаря.

 44. 44 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Алкохола убива повече хора от мръсния въздух. При това, отстраняването му не струва пари.

 45. 45 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Отнасяло се е до съда,но и така и така съд е разглеждал малка част от делата,Имало е ефемиюъм Десет години без право на кореспонденция.А и у нас след преврата изпълнение на смъртна присъда е било пряко сили причина за смъртта на десетина процента от жертвите на терора.

 46. 46 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#42] от "тулса":

  Алкохолът не прощава. Жалко, можеше да довърши Швейк.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 47. 47 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#36] от "gmbh":

  Шотландия така прави питието си.
  С бъчви втора употреба от САЩ. Задължително втора употреба. Не казват защо.
  Аз знам защо, но няма как да го докажа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#47] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  "Аз знам защо, но няма как да го докажа."

  С днешна дата за скоч се използват и нови (препечени от вътрешната страна)* също и т.нар. "зелени" бъчви от американски и европейски дъб.
  Разнообразието от бъчви за отлежаване на скоч е много голямо.
  Традиционно се използват екс бъчви от бърбън, вино, подсилени вина, бренди/коняк.
  Защо вече употребявани? Така е от зората на уискипроизводството и причините са няколко.
  Регулацията за използваните бъчви е кратка:
  В Шотландия, три години ( минимум) в дъбови бъчви за да уиски.
  В САЩ, четири години в НОВИ( само едно пълнене)дъбови бъчви за да е бърбън.

  * Да не се бърка със силно обгорелите(до 4мм) бъчви за бърбън.
  Бъчвите за вино и бренди също се препичат без да се обгарят значително.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK