Как за 7 дни САЩ и Иран стигнаха до прага на войната и не го прекрачиха

Как за 7 дни САЩ и Иран стигнаха до прага на войната и не го прекрачиха

© Reuters



Излитането на самолета се бави много и изпълнителите на операцията започват да се изнервят. Графикът показва, че полет 6Q501 на частната сирийска авиокомпания Cham Wings е излетял от Дамаск за Багдад в 19:30. Но информаторът на сирийското летище казва, че вижда машината паркирана и очакваният пътник още не се е появил.


Часовете текат и някои в екипа започват да се замислят дали операцията да не бъде прекратена.


И тогава, точно преди вратите на самолета да затворят, до него на пистата спира кола с тъмни стъкла. От нея излиза Касем Солеймани и се качва на борда с двама от четиримата души ескорт от Революционната гвардия. Нито генералът, нито те са в списъка с пътници на този Airbus A320. Солеймани избягва да използва личния си самолет заради опасения за сигурността си.




С 3 часа закъснение полетът започва. Той ще е последният за архитекта на иранското влияние по света и особено в Близкия изток и от над две десетилетия началник на бригадите "Ал Кудс". САЩ от месеци са планирали удар и тази нощ той ще умре.


Самолетът каца на Международното летище в Багдад 36 минути след полунощ и Солеймани и антуражът му първи го напускат. На пистата ги очаква Абу Махди ал Мухандис, един от най-доверените хора на Иран в Ирак и командир на шиитски милиции в страната.


Групата се качва в две бронирани коли, потеглили в нощта. Високо в небето движението им се следи от въоръжени американски дронове MQ-9 Reaper. В 00:47 първата от ракетите удря кортежа, от който остават горящи отломки и 10 овъглени тела.


Как за 7 дни САЩ и Иран стигнаха до прага на войната и не го прекрачиха

© Reuters


Това описват "Ройтерс" и "Ню Йорк таймс" в ексклузивни публикации за последните часове от живота на човека, смятан за втори по влияние в Иран, лично обвинен от САЩ и ЕС в тероризъм. Те се позовават на разкази на собствени източници в Сирия, Ирак и САЩ, включително интервюта с десетки запознати с предисторията и провеждането на операцията и критичните дни след това.


Това са 7 дни, в които не само САЩ и Иран бяха на прага на военен сблъсък. Това бяха и най-напрегнатите моменти в трите години на Доналд Тръмп в Белия дом - от решението за ликвидирането на високопоставен ирански военен на територията на трета държава до използването на съюзници в Европа и Близкия изток и тайни канали за предотвратяване загуба на контрол над кризата и избягване прерастването ѝ във война.


Фактическият лидер на Саудитска Арабия, например, е толкова притеснен от случващото се, че изпраща брат си във Вашингтон за среща с Тръмп. Лидери в Европа, бесни, че са ги държали на тъмно, трескаво се опитват да попречат на ескалирането на напрежение. През швейцарски посредници на Техеран е предадено да не отвръща по начин, който би накарал Тръмп да отиде още по-далеч. Ако не успеят тези усилия, Пентагонът има планове да потопи ирански команден кораб и с кибер атака частично да парализира петролния и газов сектор на Иран.


Отговорът се оказват 16 ракети срещу иракска база с американци, изстреляни с предупреждение и в част от военния комплекс, където няма много хора. Тръмп обявява, че никой от войниците му не е пострадал (макар че седмиа по-късно се оказва, че 11 от тях са лекувани за сътресение от детонациите). Швейцарците връщат във Вашингон съобщение, че засега това ще е отмъщението. От получаването му в Техеран до предаването му на Тръмп минават само 5 минути. Война няма да има.


Все още продължават споровете доколко законно е било ликвидирането на Солеймани, а висши военни са стреснати от това, че главнокомандващият им е избрал толкова радикален ход с трудно предвидими последици.


Иракското разследване на удара започва докато колите на летището още горят, казват два иракски източника на "Ройтерс" от силите за сигурност. Агенти на държавна сигурност блокират цялото летище. Никой не може да го напуска, включително полиция, служители на паспортния контрол или на спецслужбите.


Фокусът е върху това кои са информаторите на американците и как в реално време е проследено движението на ликвидираната група. Разследването се води от Фалих ал Фаядх, съветник по въпросите на националната сигурност на Ирак и ръководител на PMF, структурата, която поддържа координацията с шиитските милиции в Ирак.


Как за 7 дни САЩ и Иран стигнаха до прага на войната и не го прекрачиха

© Reuters


Един от разследващите казва за "Ройтерс" няколко дни по-късно, че "има сериозни признаци, че е участвала мрежа от шпиони на летището в Багдад, която е предавала [на САЩ] тайни данни за сигурността" около пристигането на Солеймани. Интерес представляват четирима (все още не са арестувани) души: двама от охраната на летището в Багдад и двама служители на Cham Wings - един на летището в Дамаск и друг на борда на самолета. Но те най-вероятно са част от по-голяма мрежа, казват в Багдад.


Движението на Солеймани би трябвало да е известно на американците от години. Но защо Тръмп, който миналия юни отмени въздушни удари по Иран едва десетина минути преди нанасянето им, този път реши да отиде докрай, пита "Ню Йорк таймс".


Конфронтацията може да е започнала съвсем случайно и заради смъртта на Наврес Уалид Хамид, казва изданието. Това е цивилният американски служител, който загива при ракетно нападение срещу базата К1 край Киркук на 27 декември 2019 г. Има и 7 ранени, но от подслушаните разговори между извършителите от подкрепяната от Иран групировка "Катаиб Хизбула" и гвардейците на Солеймани се знае, че те искат да тормозят американците, но не и да ескалират конфликта. Ракетите падат на място и в момент, когато няма иракски или американски военни и присъствието на Хамид там вероятно е просто съвпадение, казват американски официални източници


Съветници на Тръмп му казват, че може въздържането на САЩ от употреба на сила да е било разчетено от противника като слабост. За да ги сдържа, президентът трябва да разреши решителен отговор. От имението си в Мар-а-Лаго във Флорида той се съгласява на удари по 5 обекта в Ирак и Сирия. На 29 декември са убити поне 25 и ранени над 50 шиитски бойци на проиранските милиции.


Още два дни по-късно - точно преди Нова година, проирански демонстранти с подкрепата на същите милиции атакуват посолството на САЩ в Багдад и успяват да проникнат на територията му и да подпалят пожари. Тръмп нарежда веднага повече от 100 морски пехотинци от Кувейт да се прехвърлят в посолството с ясна заповед от командирите си да убиват, ако протестиращите влязат в сградата. Президентът не иска повторение на драмата с американски заложници от 1979 г. при превземането на посолството в Техеран или атаката от 2012 г. в Бенгази, когато бе убит посланикът на САЩ в Либия. В Багдад не е даден нито един изстрел, използван е само сълзотворен газ и иракчаните се оттеглят без кръвопролитие.


Точно в този момент във Вашингтон вече се върти строго секретен документ на съветника по националната сигурност Робърт O'Браян с потенциални цели в Иран. Това са елементи от енергетиката и дразнещ от месеци американците команден кораб на Революционната гвардия за насочване на катерите, с които са тормозени петролни танкери във водите около Иран.


Как за 7 дни САЩ и Иран стигнаха до прага на войната и не го прекрачиха

© Reuters


Има и по-радикални мерки - военни удари по ирански официални лица, включително Абдул Реза Шахлай, ирански военен в Йемен, помагащ местните хуси да бъдат финансирани и въоръжавани за гражданския конфликт в страната и за нападения срещу Саудитска Арабия. В списъка е и 62-годишният Солеймани.


След десетилетия на работа в сенките, той е излязъл на светло през последните години, вероятно и защото се смята за недосегаем и защитен от популярността си в Иран и района. Хора, които са воювали с него в Сирия, казват, че той бил и толкова вярващ в мисията си, че приел евентуалното му ликвидиране като най-славната част от нея. В САЩ от 18 месеца обсъждат дали да бъде атакуван. Изключвайки ликвидиране в Иран, опциите се свиват до някоя от визите му в Ирак или Сирия.


За проследяването му е разработена мрежа от информатори в 7 структури - сирийската армия, силите на "Ал Кудс" в Дамаск, на "Хизбула" в сирийската столица, летищата в Дамаск и Багдад, в "Катаиб Хизбула" и обединението от шиитски милиции в Ирак.


След нападението срещу 4 петролни танкера през май 2019 г. съветникът по националната сигурност Джон Болтън поисква от военните и разузнаването да предложат нови варианти за спиране на иранската агресивност. Предложено му е и ликвидирането на Солеймани и негови съратници в командването на Революционната гвардия.


Планирането на такава операция започва през септември с привличането на Централното военно командване на САЩ (то отговаря за Близкия изток и Афганистан) и Обединеното командване за специални операции. Сирия се оказва по-неудобна за постигане на целите, тъй като американците са по-ограничени в тази страна. Другата причина е, че в Солеймани там е почти непрекъснато в обкръжение на офицери от ливанската "Хизбула". Ако те загинат в удар срещу него, шиитската организация най-вероятно ще нападне Израел.


Вече се знае как пътува Солеймани - използва различни авиокомпании, купуват му билети за няколко полета едновременно, той се качва на избрания в последния момент и сяда на първия ред в бизнес класата, за да е първият, излязъл от самолета.


Преди да се качи на полет 6Q501 генералът пътува на 1 януари от Дамаск до Ливан за среща с лидера на "Хизбула" Хасан Насрала и се връща същия ден. В централата на ЦРУ в Лангли, щата Вирджиния, директорът Джина Хаспел получава доклад, че Солеймани ще пътува до Ирак и че работи върху голямо нападение, което да доведе до изтеглянето на американските сили от района.


Как за 7 дни САЩ и Иран стигнаха до прага на войната и не го прекрачиха

© Reuters


Няма конкретни данни за някаква операция, а просто парчета от мозайка, очертаващи мобилизиране на подставените сили на Иран в района, включително Ливан, Йемен и Ирак, за атака срещу посолства и бази на САЩ. Сигналите са тревожни, но не сочат непосредствена заплаха. Хаспел обаче преценява, че е по-добре да се нанесе изпреварващ удар и уверявава, че реакцията на Техеран ще е премерена - най-вероятно под формата на неефекетвен ракетен удар по иракски бази, където има американци.


Дан Хофман, бивш служител на ЦРУ в Ирак, коментира за "Ню Йорк таймс", че "ако миналото ни казва нещо, то научихме, че когато очертаем "червена линия" за Иран, когато ги ударим през ръцете, те правят тактическо отстъпление, което може да е ефимерно и последвано от тестване на врага с нови ескалиращи атаки, но това поведение непрекъснато се повтаря".


Практически във Вашингтон не е имало някой, който да се противопостави на убиването на Солеймани. По-скоро няколко души са смятали, че се поема твърде голям риск.


Противоречиви са данните защо генералът отива в Ирак точно тогава. Той отдавна е фактор в местната политика и според двама иракски политици идвал да ускори смяната на премиера след рухването на правителството под натиска на антиирански протести през ноември.


По-късно министър-председателят Абдел Абдул Махди ще каже друга версия - че носел ирански отговор за Саудитска Арабия с цел намаляване на напрежението между двете страни. Това твърдение се посреща по-скоро с насмешка в района.


Има и трета хипотеза - че е дошъл на 3 януари да организира как шиитските милиции да смажат антииранските улични протести с надежда да има нов и антиамерикански премиер, който да опита да разкара американците.


На 4 януари Тръмп планира да играе голф. Но съветниците му заключават, че за Близкия изток това би било твърде арогантно след ликвидирането на Солеймани и кризата може да излезе извън контрол. Президентът очаквал петъчната операция да бъде посрещната с аплодисменти, но през уикенда вижда по телевизията, че го критикуват за безотговорна ескалация.


Големият въпрос, който задават всички, е какъв е планът след като дроновете са изстреляли ракетите по кортежа на Солеймани.


Няколко страни предлагат да посредничат между САЩ и Иран, но е известно, че Тръмп не обича посредници. Затова европейците се фокусират върху това да не би Техеран да отвърне прекалено агресивно. Макрон, който "не одобрява, но и не осъжда", научава в телефонен разтовор с Тръмп в неделя, 5 януари, че той е отворен за дипломация. Стига иранците да го потърсят, за да се договорят. Меркел казва на президента, че е загрижена за стабилността на Ирак, ако американците си тръгнат. Ако САЩ останат, и ние оставаме, казала тя. Тръмп се пошегувал, че Германия е добре дошла да оглави международни сили и да замести войските на Пентагона. Меркел се засмяла.


Как за 7 дни САЩ и Иран стигнаха до прага на войната и не го прекрачиха

© Reuters


Отново най-важната европейска държава се оказва Швейцария, която от скъсването на дипломатическите отношения на Техеран с Вашигтон през 1980 г. е основният посредник. В деня на удара в Ирак посланик Маркус Лайтер в Техеран два пъти посещава външното министерство. През него САЩ изпраща сигнал, че ще отвърне решително, ако иранците преиграят в реакцията си.


В писмото се казвало, че "ако искате отмъщение, то трябва да е пропорционално на това, което направихме", казва пред държавната телевизия контраадмирал Али Фадави, зам.-командващ Резолюционната гвардия. Американски източници на "Ню Йорк таймс" казват, че формулировката не е такава и че по-скоро иранците така са го разчели.


Без иранците да знаят, Тръмп се съгласява да бъдат атакувани цели отвъд първия списък с енергийни обекти и команден кораб. Нито една от тях не е културен паметник, както президентът шокира света с изявлението си. Просто Тръмп преувеличи, както реагира, когато го критикуват, казват хора от обкръжението му.


На 7 януари Агенцията за национална сигурност заключава, че данните сочат предстоящо ракетно нападение от Иран по бази в Ирак и предупреждава Белия дом.


Вицепрезидентът Майк Пенс и съветникът по националната сигурност О'Браян веднага отиват в Ситуационната зала в подземието, скоро идват президентът и държавния секретар Майк Помпео. В Пентагона в конферентна зала министърът на отбраната Марк Еспър и цялото висше командване на Съвета на началник щабовете, начело с председателя ген. Марк Майли, обсъждат как да преместят войски и цивилни американци в района в безопасни места.


Малко след 17:30 те съобщават в Ситуационната зала, че има данни за изстрелване на ирански ракети към Ирак, Сирия и Йордания. После се уточнява, че най-вече има една цел - авиационната база Ал Асад в Ирак с 2000 американски войници. Ракетният обстрел спира след около час.


Още час след това - около 19:30 Еспър и ген. Майли отпътуват за среща с Тръмп в Белия дом, за да му кажат, че са повредени хеликоптер, няколко палатки и други съоръжения, но няма жертви и ранени благодарение на ранното предупреждение.


От швейцарците идва друго съобщение: "Това е. Толкова ще е тяхната разплата".


Еспър призовава за хладноктръвие, след като "топката е в нашето поле". "Да не прибързваме. Нека поспим и ще мислим утре." На сутринта Тръмп се обръща към нацията и заявява, че няма да има повече ескалация и отговор от американците на иранските ракети.


В САЩ не смятат, че кризата е приключила и следят как Иран ще се прегрупира и ще търси начини да отвърне.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  В крайна сметка и двете страни съзнават ,че терористични акции ще се наказват и няма как с тероризъм да се постигат политически цели , това осъзнаха и иранците .

 2. 2 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 299 Неутрално

  „Солеймани … лично обвинен от САЩ и ЕС в тероризъм. Те се позовават на разкази на собствени източници“ – от Статията
  ******************************************************
  Все едно Трайков, Дянков и Разградския да бъдат лично обвинени от Гешев (който се позовава на разкази на собствени източници) и вкарани в затвора без съд.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#2] от "vxx57592865":

  "Собствените източници" са разузнавателните служби. Те няма как да представят публично доказателствата за терористичната дейност на Солеймани например...
  Чуждестранните терористи не може да бъдат съдени в САЩ,затова беше създаден "Гуантанамо"

 4. 4 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Хаменеи вчера каза, че Тръмп е клоун. Поредполагам, че наскоро е гледал Джокера и оттогава не го лови сън.

  По темата: Нито Тръмп нито аятоласите имат изгода от, или желание за, пряка война. Очевидно беше, и все още е, че само си го мерят, но бързо стана ясно кой е спечелил измерването.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  Дръжте ме, че ще го убия! Така страхлив циганин викаше и се дърпаше назад, за да го държат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ехото на Гласът":

  Тръмп каза,че никога няма да допусне Иран да произведе ядрено оръжие. Така че "топката" е у Иран - ако се откаже от опитите да придобие ядрени ракети - ще има мир,ако ли не - войната е на 100% сигурна. Сигурно е и кой ще спечели...

 7. 7 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Война няма да има. Ама американските удари по ирански военни цели ще продължават. Америка засили присъствието си в Ирак непосредствено след отговора на аятолаха.

 8. 8 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2134 Весело

  Сигурно е и кой ще спечели...
  До коментар [#6] от "deaf":

  Меркел.
  Всъщност целият ЕС плаща помощи за мигрантите в Турция, Фас, Тунис. Всеки според джоба си.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#8] от "half truth":

  Меркел щеше да приеме арабски и мюсюлмански мигранти независимо от това,дали в Сирия беше избухнала война или днес в Иран ще има война... Едното няма връзка с другото...

 10. 10 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#2] от "vxx57592865":... Чуждестранните терористи не може да бъдат съдени в САЩ,затова беше създаден "Гуантанамо"
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Важното е, че САЩ утрепаха човека без да го съдят!
  Така оправдаха убийците на писателя Георги Марков или използващите „Новичок“
  (които и да са те).


  До коментар [#3] от "deaf":

 11. 11 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Едно е да приеме имигранти с работна виза, друго е с хуманитарна.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#10] от "vxx57592865":

  Кажи как може американската полиция да разследва ЧУЖД гражданин в ЧУЖДА страна и американският съд да го осъди? Как може ФБР например,да отиде в Ирак и да проведе разследване срещу Солеймани?! Невъзможно е. Американската държава няма законното право да извърши такова разследване. Следователно става само ЦРУ да си свърши работата...

  Сравнението на Георги Марков със Солеймани е идиотско...

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":Едно е да приеме имигранти с работна виза, друго е с хуманитарна.
  —цитат от коментар 11 на half truth



  До коментар [#11] от "half truth":

  Меркел прие арабските мигранти с някаква друга цел,а не с хуманитарна...

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  Интересно откъде са източниците за тази статия? Стилът е доста конкретен, с факти и нетипичен за "Дневник"

 15. 15 Профил на │
  Рейтинг: 183 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  "Интересно откъде са източниците за тази статия? Стилът е доста конкретен, с факти и нетипичен за "Дневник""

  Пише в началото на статията: NYT и Reuters. На практика същата статия я имаше преди няколко дни в NYT.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 16. 16 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 728 Весело

  С какъв кеф прочетох тази статийка..

  Голям екшън..

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3640 Неутрално
 18. 18 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1644 Любопитно

  Никой не искаше и не иска тази война. Американците се отърваха от опасен враг, персийците се направиха на мъже и похарчиха няколко ракети,"отмъщавайки" страшно. Отмъщението им продължи по най-смешния начин. По цял Иран по алеи, стълбища, пред джамии са нарисувани на знамената на САЩ и Израел, та персите да ги газят и да плюят по тях. Знаем как постъпват хората, нали? Все пак още нищо не е свършило. Атомната програма на чалмите продължава да бъде опасност за региона и се следи внимателно. Да се молим да не бъде предизвикан Израел да предотврати евентуално нападение с ядрено оръжие.

 19. 19 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 739 Любопитно

  Браво на швейцарската дипломация, адекватна в такава много сложна ситуация.

 20. 20 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Война нямало да има. То тя е в ход:)
  Как можели американците да разследват на чужда територия? Всички го правят, май само не сме единствените, дето не го правят:)
  Как можело? Ами може бе!
  А как може да има подобни чалма режими и разни камикадзета?! А?

 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4115 Любопитно

  Каквито и намерения да имаха щатите , с този акт си вкараха таралеж в " гащите " , защото разбиране от другата страна не могат да очакват , едните вярват в едно- другите в коренно различни неща...и как ще се разберат , няма да стане без компромис и на мен ми се струва , че на ход са САЩ......залогът вътре е не по-малък от навън за тях .

 22. 22 Профил на Кошмарът на импийчките
  Кошмарът на импийчките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тръмп извади голям късмет с това, че иранците сами си свалха самолета. След тази случка, взе да изглежда като добрия в ситуацията, докато до този момент беше доста спорно. Какъвто и да е тоя Солеймани, за когото никой не беше чувал преди да го бастисат, акцията срещу него си беше абсолютно незаконна. Разбира се, в международните отношения няма как да няма незаконни действия, тъй като няма същия договор между население-правтелство, какъвто има в отделните страни. Но факт е, че действието на Тръмп щеше да предизвика много критики, ако обаче иранците не се бяха издънили грандиозно след това.

  Изобщо, късметлия е Тръмп, но със сигурност по-голямата част от нормалните хора ще си отдъхнат, когато той вече не е президент. Гласоподавателите му и фанатични обожатели, възлизащи на около 20% от гласоподавателите на САЩ, и вероятно по-малко в глобален мащаб, в голямата си част не са нормални хора. 😉😉😉

 23. 23 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1104 Весело

  До коментар [#22] от "Кошмарът на импийчките":

  "акъвто и да е тоя Солеймани, за когото никой не беше чувал преди да го бастисат, акцията срещу него си беше абсолютно незаконна. "

  Ти не си чувал:) Доста хора са торбета:)
  Сериозно - този беше доста на почит в БИ. Второ, да не би неговите простотии да бяха законни?

 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2531 Разстроено

  "научихме, че когато очертаем "червена линия" за Иран, когато ги ударим през ръцете, те правят тактическо отстъпление, което може да е ефимерно и последвано от тестване на врага с нови ескалиращи атаки, но това поведение непрекъснато се повтаря"

  Само ЕС не се научи да удря през простите.

  подпис
 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2531 Разстроено

  До коментар [#10] от "vxx57592865":
  "Важното е, че САЩ утрепаха човека без да го съдят!
  Така оправдаха убийците на писателя Георги Марков"

  Повръща ми се от сравнение на писател с водач на убийци.
  Кого

  подпис
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#22] от "Кошмарът на импийчките":

  Ти нормален ли си!?!
  Този идиот от 35 години се смърт в близкия Изток и на сметката му за плащане, са хиляди невинни (седем от които на бургаското летище)
  А това, че ти нямаш представа за реалността в региона, е никакъв проблем.

 28. 28 Профил на Кошмарът на импийчките
  Кошмарът на импийчките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Кошмарът на импийчките":Ти нормален ли си!?!Този идиот от 35 години се смърт в близкия Изток и на сметката му за плащане, са хиляди невинни (седем от които на бургаското летище)А това, че ти нямаш представа за реалността в региона, е никакъв проблем.
  —цитат от коментар 27 на vhv


  Възможно е. И все пак, според мен ти не можеш да изредиш нищо конкретно от него без Гугъл.

 29. 29 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  "Президентът очаквал петъчната операция да бъде посрещната с аплодисменти, но през уикенда вижда по телевизията, че го критикуват за безотговорна ескалация."

  Е нема що. Обича аплодисментите стабилното, спор нема.

 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2979 Весело

  До коментар [#26] от "Кошмарът на импийчките":

  Ето ти цитат от статията:
  "лично обвинен от САЩ и ЕС в тероризъм."
  САЩ и ЕС са го обявили за терорист. Сега имаш два варианта:
  1. Да кажеш че в статията лъжат (НЙТ, Ройтерс и те);
  2. Да кажеш че Сюлеймани е бил борец за свобода в съседен Ирак, а терористите-окупатори от САЩ са го премахнали като Османската империя Левски.

  Не си спомням малко след удара кой се скъса да лъже че Сюлеймани бил ударен в Иран, а не в Ирак и кой се скъса да лъже че бил поканен официално в Ирак, ама така неформално - да не се знае много-много и без никакво уведомление никъде - абе неофициално-официално.

  Та избирайте страна, колега:
  1. САЩ и ЕС;
  2. Аллах акбар и 70-те девици.

 31. 31 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Какво става с разследването за самолета

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3041 Весело

  Покъртително е, че такива големи, страшни "персийски" войни носят възможно най-чалгаджийските пръстени, с е-еей такива големи камъни. Това от друга страна е добре за да можем да идентифицираме веднага бай Хаменей когато му удари часът на девиците.

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#10] от "vxx57592865":

  "Така оправдаха убийците на писателя Георги Марков или използващите „Новичок“

  Кои са убийците на Георги Марков, мурзилка? Кои са използващите новичок?

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4272 Неутрално

  По - важното е резултата - че не го прекрачиха ! Как стигнаха дотук - няма особено значение ! Те са си в перманентно състояние на недоверие и дебнене, важното е да не продължат от тук насетне, защото ще е война на ракети и оръжия, унищожаващи всичко живо в периметър на ститици километри ! Никой няма да си играе на война с танкове и пехота тук, ако още някой не е наясно с бъдещия развой на нещата !

 35. 35 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 332 Неутрално

  От години не съм чел толкова добра статия в "Дневник", жалко само за няколкото правописни грешки.

 36. 36 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1104 Весело

  [quote#26:"Кошмарът на импийчките"][/quote]

  Примерно, повечето атентати в БИ са планирани точно от организацията дето той води! Включително атената във Варна, на територия на ЕС!
  Ловенето на рибка в мътна вода е специалност на комуняги, обирджии на мандри и чалми. Тия нямат бъдеще и докретват. Стараят се да останат на власт, колкото може повече. Знаят, че един ден ще са на бесилото!
  Как ще стане е все тая. Сега се замисли тати и мама кви са ти и как са те възпитали:)

 37. 37 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1104 Весело

  До коментар [#26] от "Кошмарът на импийчките":

  И още нещо, въздишаш ли по времето на бай ти Тоша?

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5325 Неутрално

  Интересно описание. Да се надяваме, че уроците са научени (до следващия път)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Кошмарът на импийчките
  Кошмарът на импийчките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#26:"Кошмарът на импийчките"]
  —цитат от коментар 36 на rincewind
  Примерно, повечето атентати в БИ са планирани точно от организацията дето той води! Включително атената във Варна, на територия на ЕС!Ловенето на рибка в мътна вода е специалност на комуняги, обирджии на мандри и чалми. Тия нямат бъдеще и докретват. Стараят се да останат на власт, колкото може повече. Знаят, че един ден ще са на бесилото!Как ще стане е все тая. Сега се замисли тати и мама кви са ти и как са те възпитали:) [/quote]

  Така. Говорихме, че широката общественост, включително и аз, не съм чувал нито един конкретен терористичен акт, който въпросният е организирал. Предполагам, че и ти не си до оняден, когато го гръмнаха, а и сега не ме убеди, че можеш да назовеш един дори. Във Варна не е имало атентат.

  Е, не можа да кажеш нищо конкретно, но за сметка на това, разбрах за възпитанието си от "мама и тати" и как въздишам по бай-тошово време.

  Защо така българинът не може да направи едно конкретно, издържано твърдение, без да намесва някакви небивалици или "прозрения". Тоест, ако ти опонирам за нещо, то аз задължително следва да не съм нормален чоек, с нормално битие, с нормално възпитание и т.н.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8285 Неутрално

  Никой няма полза от световна война и никой няма да я спечели. С тероризъм нищо не се постига, само насилие и разруха.

 41. 41 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Тази статия е нещо, пълно с лъжи и политкоректни и удобни тезиси.
  Нямало жертви, а те са поне 11 тежко ранени. Някъде се пише и за 280 убити. Имало два три повредени самолета, а то повече от 10 са затоталени. Американската ПВО е била подавена с РЕБ средствата на иранците.
  Бащата, на едно войниче, от базата, казва, че не може да се свърже с него след удара.
  http://french.almanar.com.lb/1617266еоъ

 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2979 Весело

  До коментар [#39] от "Кошмарът на импийчките":


  Защо така българинът не може да направи едно конкретно, издържано твърдение, без да намесва някакви небивалици или "прозрения".
  —цитат от коментар 39 на Кошмарът на импийчките


  Ако това бе вярно описание за българина, то и ти си българин. Виж си коментарите - сам си биеш шамари. Виж си ком. 28 - като някоя врачка се изказа за съфорумеца - познаваш ли го, к'во!?

  Никакви аргументи не слагаш, само плюещи шаблони. Един правопис имаш научен и това ти е - иначе изказ никакъв, тези, хипотези и аргументи - никакви. То това се учи в началното училище. Там само партийни секретари и роми минаваха в основното без да ги знаят тези неща - и оттам нагласата да са "по-равни" от другите, че знаят защото са се родили деца на някой си и не им трябва четене.

 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#41] от "tos_buratino":

  Човече, какво трябва да ти се случи, че да станеш такъв проводник на очеизваден фейк нюз?

  Винаги съм си мислел че православните ще се съюзите с ислямистите на база общ враг - демокрацията и капитализма. Ти си доказателство за това.

 44. 44 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  [quote#39:"Кошмарът на импийчките"][/quote]

  то няма и да чуеш.
  давам ти пимер:

  От години се боря срещу автосервиза под прозореца ми, на общи външни части. Изживявт се като феодали! Пуснах накипично по комунистически! Обвини врагът си в собствените си грехове. Няма да чуеш за тях. Те действат, доказателства няма. Десйстава се на дребно! Тук ще те закачат, там ще ти подлеят водичка!

  Същото е БИ, доказателства никог няма, но е ясно кой е!
  Та не ми говори, товорищ!

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  В крайна сметка и двете страни съзнават ,че терористични акции ще се наказват и няма как с тероризъм да се постигат политически цели , това осъзнаха и иранците .
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  +++ Сега е време да го осъзнаят и САЩ ... нека треперят и чакат отмъщението
  Не мисля, че сериозна държва като Иран ще им отвърне с подобен примитивен тероризъм, а далеч по жестоко за да откаже САЩ веднъж завинаги.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#26] от "Кошмарът на импийчките":И още нещо, въздишаш ли по времето на бай ти Тоша?
  —цитат от коментар 37 на rincewind


  Има за какво ... Великото време на социализма е най-големият кошмар на "умнокрасивите" = предварително загубена битка - НИКОЙ НИКОГА НЕ Е ПОБЕДИЛ КРАСИВА ЛЕГЕНДА за всенародно благоденствие от Адам и Ева до наши дни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#10] от "vxx57592865":"Важното е, че САЩ утрепаха човека без да го съдят!Така оправдаха убийците на писателя Георги Марков"Повръща ми се от сравнение на писател с водач на убийци.Кого
  —цитат от коментар 25 на Иван K


  българските фашисти малко ли писатели избиха 1923 -1944

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#10] от "vxx57592865":"Важното е, че САЩ утрепаха човека без да го съдят!Така оправдаха убийците на писателя Георги Марков"Повръща ми се от сравнение на писател с водач на убийци.Кого
  —цитат от коментар 25 на Иван K


  Георги Марков като сценарист на филма „На всеки километър“ е възхвалява партизаните в България.


  До коментар [#25] от "Иван K":

 49. 49 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#10] от "vxx57592865":"Така оправдаха убийците на писателя Георги Марков или използващите „Новичок“Кои са убийците на Георги Марков, мурзилка? Кои са използващите новичок?
  —цитат от коментар 33 на vassilun


  За убийците на Георги Марков версиите са много.
  По-важното е, че той е убит без да е осъден на смърт от някакъв съд. Както иранеца не е осъден от съд.

  До сега съд в Англия не се е произнесъл, че „Новичок“ е използван срещу Скрипал
  (който все още е жив).

  До коментар [#33] от "vassilun":

 50. 50 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Дони Тръмп не иска война.Хората,който искат неговия импичмът.Те искат война с иран.Този свят е изморен от конфликти.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Георги Марков като сценарист на филма „На всеки километър“ е възхвалява партизаните в България.
  —цитат от коментар 48 на vxx57592865


  :-) да напомня ли на умнокрсивите , че партизаните в България са съюзници на победителите = Британия, СССР и САЩ , а властите в България по това време са съюзници на Хитлер и Мусолинии - губят войната, а партизаните печелят войната ... после заедно с фронтоваците България участва в доубиването на любимия ви Райх

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#43] от "Deaddark":

  Човече, а ти не се ли запита, защо СНН показа снимки от разрушенията една седмица след удара?
  Отнело им е 168 часа да направят 20-30 снимки?
  Ами не! Толкова е отнело на военните да разчистят това, което не трябва да се вижда. И после са ги повикали. Сега от друга страна, Иран имат много дронове, за разлика от непобедимата ни, славна, натовска армия. Значи със сигурност са заснели удара. Защо не го показват за да покажат какъв лъжец е оранжевия, е друг въпрос. Вероятно ще се възползват когато му дойде времето.

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4092 Любопитно

  До коментар [#27] от "vhv":

  Този идиот от 35 години се смърт в близкия Изток и на сметката му за плащане, са хиляди невинни (седем от които на бургаското летище)
  =========
  Кой му позволи ......?....това е въпроса .....
  Изглежда, че които му организираха неодавнашното убийство , точно те са му разрешавали и до тогава. ....

  Общото между между Сюлеймани , Багдади и Усама вин Ладен е ....че зад тия хора има други които ги подкрепят докато сметнат за необходимо. ....
  Ако наистина са умрели ..... след време към тях ще се присъедини и Хафтар. ....

  Bukalemun
 54. 54 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1193 Любопитно

  До коментар [#14] от "daskal1":

  И мен това ме учуди Даскале!! При това, ако разбира се не е нарочно, изнасянето на такава информация е меко казано нецелесъобразно. Прилича ми на писанията във френските вестници за обстрела на немците с Голямата Берта. "Днес глупавите немци бомбардираха гробището Пер ла Шез", с което помогнаха на самите немци да поправят мерника й...

 55. 55 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Накратко:
  Който вади дрон - от дрон умира :)

 56. 56 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#51] от "dark'star":

  Партизаните в България са съюзници само и единствено на Коминтерна в Масква. България е чисто номинален съюзник на Оста позволяваме на германските войски да преминат за да могат по лесно да прегазят Югославия и Гърция. Български войски не са изпратени по фронтовете нито в Русия нито в Либия нито във Франция. Единствената грешка е, че обявяваме война на САЩ и ВБ, ако не беше тази върховна простотия американските и австралийски войски щяха да дойдат преди комунистите да се довлекат.

  Също така да ти напомня , че когато България подписва с Оста пакта Молотов-Рибентроп е в сила и БКП подкрепя тази стъпка.....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#51] от "dark'star":Партизаните в България са съюзници само и единствено на Коминтерна в Масква.
  —цитат от коментар 56 на angevins


  ЪХЪ ... то за това са в Британската зона на отговорности и има британска мисия при нашите партизани :-) Само с лъжи НЕ става .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#22] от "Кошмарът на импийчките":

  Ау,то и на Осама не му прочетоха присъдата,но я изпълниха.

 59. 59 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#52] от "tos_buratino":

  Аз гледах сателитна снимка веднага след удара, но може да е била манипулирана ;)

  И откъде-накъде журналистите ще имат достъп навсякъде - те в квартални убийства не ги пускат.

  Сюлеймани го думнаха само защото знаеха Бил Ладен докъде стигна. Сюлеймани е дребна алчна за слава и власт душа - почна да не му стигат атентати с шепа жертви, планирал е голям удар и превативно са го свитнали да не го осъществи.

 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#53] от "eti mehter":

  Тук си прав, Ети - зад тях стоят офшоркаджиите с милиардите откраднати от неплащане на данъчни задължения. Офшоркаджиите плащат на армиите да си траят, но военните си имат лимит - както писах по-горе едно е атентат с няколко загинали, съвсем друго е нов 11 септември.

 61. 61 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2979 Весело

  До коментар [#57] от "dark'star":

  Я се сети кой прави Сталин своя марионетка - Чърчил - да, Великият Ви Вожд е бил една от многото британски марионетчици, кукличка на кончета. При Цар Борис не е успял.


  До коментар [#56] от "angevins":

  Също така с гласа на Чърчил и Рузвелт България остава окупирана от Русия. Чърчил е искал Кипър и е разменил България за това. Рузвелт е бил същата британска марионетка на Чърчил, като Сталин. Труман и той.

 62. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2979 Весело

  До коментар [#58] от "anlazar":

  Американци, сър - на тях и в дома да им влезеш да пийнеш водичка, може да те опуцат, без да ти прочетат присъдата за нарушаване на неприкосновеността на частната собственост, чрез нерегламентирано навлизане в нея.

 63. 63 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 583 Неутрално

  По вярното заглавие е,.. "Как с терористичен акт САЩ стигнаха до прага на войната и не го прекрачиха".
  Но, за фантасмагориите на "Ройтер" има солидно обяснение. Нали се оказаха държанка на британските служби още от 60-те на миналия век.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 64. 64 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Така оправдаха убийците на писателя Георги Марков
  —цитат от коментар 10 на vxx57592865


  Би ли обяснил логиката по която сравняваш убийството на един закоравял международен убиец (санкциониран от ООН, САЩ и ЕС) с убийството на един писател, който не е убил никого??

 65. 65 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Говори се, че Слеймани стои зад атентата в Бургас-летище Сарафово при който загинаха 8 души и един от атентаторите. Ако е истина .... знаете извода ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 66. 66 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  За убийците на Георги Марков версиите са много.
  По-важното е, че той е убит без да е осъден на смърт от някакъв съд. Както иранеца не е осъден от съд.
  —цитат от коментар 49 на vxx57592865


  Ако Марков беше замесен в убийството на стотици българи едва ли много хора щяха да са възмутени от убийството му. Истината в неговия случай е обратната - той е невинен, а хората убили го са замесени в убийството на хиляди други българи.

 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Би ли обяснил логиката по която сравняваш убийството на един закоравял международен убиец (санкциониран от ООН, САЩ и ЕС) с убийството на един писател, който не е убил никого??
  —цитат от коментар 64 на Ехото на Гласът


  Международен убиец е този, който уби уважаван ирански генерал

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  За съжаление този казус не е приключен...
  Много е вероятно да го приключат евреите....
  Както обикновено....

 69. 69 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#67] от "dark'star":

  "уважаван"....????
  От кого....от айетолаха....
  Не сте забавен!!!!
  Освен в другият смисъл....

 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#67] от "dark'star":"уважаван"....????От кого....от айетолаха....Не сте забавен!!!!Освен в другият смисъл....
  —цитат от коментар 69 на selqnin


  ... и в Ирак и Сирия не е забавно = ще сърбаме кашата дето САЩ я надробиха,
  ама ние сме на границата с исляма , а САЩ на 6 000 километра зад океана

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#70] от "dark'star":

  Ние сме по сърбането на каши, забъркани от другите !!!
  България сърба кашата на пиещите препарати за почистване на вани вече 140 години...
  45 от тях бяха с комунистическа "екстра"....

 72. 72 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Иран не бяха готови за война със САЩ. А във Вашингтон са решили, че точно в момента една война в Близкия Изток по-скоро би навредила. Иранците удариха базата в Ирак, но, без да вземат нито една жертва. Само един мъртъв войник да имаше, можеше да се случи нов Пърл Харбър.

  Проблемите с Иран само са заметени под килима. Там вече отново подновиха ядрената си програма. Независимо кой ще бъде Президент на САЩ на 20 януари, никой във Вашингтон няма да допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Американските сателити редовно следят случващото се в ядрените ирански централи и някой ден ще чуем за удар по такъв обект. Защото Иран изобщо няма намерение да прави грешката отново да сключва споразумения.

  Близкият Изток отново е една чиния със спагети. Не се вижда края на военните кризи там. Проблеми в Сирия, в Ирак, в Иран, в Турция, в Йемен. Ливан и Палестина са готови на война при най-малкия сигнал.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 73. 73 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Би ли обяснил логиката по която сравняваш убийството на един закоравял международен убиец (санкциониран от ООН, САЩ и ЕС) с убийството на един писател, който не е убил никого??
  —цитат от коментар 64 на Ехото на Гласът


  Как разбра, че някой, за който ти не беше и чувал до деня на убийството му, е "закоравял убиец"? Защото така ти казаха закоравелите му убийци?

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  никой във Вашингтон няма да допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие
  —цитат от коментар 72 на Lou


  никой в Иран няма да пита пък баш Вашингтон какво иска или какво не иска
  :-)
  във Вашингтон да са мислили преди да посегнат на ирански военен, вече е късно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#70] от "dark'star":Ние сме по сърбането на каши, забъркани от другите !!!България сърба кашата на пиещите препарати за почистване на вани вече 140 години...45 от тях бяха с комунистическа "екстра"....
  —цитат от коментар 71 на selqnin


  .... и България стигна до Космоса и до компютрите благодарение на комунистите :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 200 Любопитно

  "По-късно министър-председателят Абдел Абдул Махди ще каже друга версия - че носел ирански отговор за Саудитска Арабия с цел намаляване на напрежението между двете страни. Това твърдение се посреща по-скоро с насмешка в района."

  Американската наглост и арогантност нямат край!? Кои са го посрещнали с насмешка? Подхвърля се някаква теза, без никакво покритие, и после се ползва за оправдание.

  И винаги натрапват определението на противниците си, като "подкрепяни от Иран"(или нещо) подобно), защото не искат да си признаят, че навсякъде из БИ са мразени(безплатно)...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 78. 78 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  dark и star, братe, такива са те ;)
  Вероломни "союзники".

  Капитуляция 1 на Тюрмата 1918 г.
  Капитуляция 2 на Тюрмата 1992 г.
  Изолация все на Тюрмата в Эвразия.

  Не гасне обаче такова мечтата.
  Чиста световна www.Тюрма

  До коментар [#56] от "angevins":
  До коментар [#51] от "dark'star":

  Партизаните в България са съюзници само и единствено на Коминтерна в Масква. България е чисто номинален съюзник на Оста позволяваме на германските войски да преминат за да могат по лесно да прегазят Югославия и Гърция. Български войски не са изпратени по фронтовете нито в Русия нито в Либия нито във Франция.

  Единствената грешка е, че обявяваме война на САЩ и ВБ, ако не беше тази върховна простотия американските и австралийски войски щяха да дойдат преди комунистите да се довлекат.

  Също така да ти напомня , че когато България подписва с Оста пакта Молотов-Рибентроп е в сила и БКП подкрепя тази стъпка.....

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Всички (милиарди) конвенционални електронни цифрови компютри
  ползват три основополагащи принципа на американския българин Джон Атанасов.

  България имаше IBM, Apple и прочее Западни компютри.
  Освен това, произвеждаше Кирилизирани свои за износ.

  Москва подсмърчаше и нямаше.
  Имаше "западни" подаяния от Бела и Киев рус.
  И каквото България се смили да пусне.

  Дъртстар,
  България стигна в ЕС и НАТО 15 лет тому назад.
  Сега е 2020 г.

  СССР стигна до 1992.
  В нея година се изчерпа.
  Завинаги падна в бивше хилядолетие.

  До коментар [#75] от "dark'star":

  България стигна до Космоса и до компютрите благодарение на комунистите :-)

 80. 80 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 301 Неутрално

  [quote#22:"Кошмарът на импийчките"]
  "... тоя Солеймани, за когото никой не беше чувал преди …"
  Така ли? А кой заповяда атентата в Сарафово (изпълнен от терористи на Хизбула)?
  А после се разбра, че е планирал и други терористични акции в България. Е, "мера според мера", нали?

 81. 81 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#26] от "Кошмарът на импийчките":

  "Ами не знам, не съм чувал конкретно за нито една негова простотия. Кажи няколко."
  Вече ти казах за атентата в Сарафово, изпълнен от терористи на Хизбула, които са негови платени убийци.

 82. 82 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#41] от "tos_buratino":

  Не лъжи! Такъв сайт няма.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK