Световни сили обсъждат днес как Либия да не е "като Сирия"

Митинг срещу офанзивата на Халифа Хафтар в Триполи.

© Reuters

Митинг срещу офанзивата на Халифа Хафтар в Триполи."Сирия не е Либия", гласяха множество анализи след началото на протестите срещу Башар ал Асад в Сирия. Днес представители на много от водещите световни сили обсъждат как да спре превръщането на конфликта в богатата на петрол африканска страна в "новата Сирия" много преди този в "старата" да е решен.


Фразата за Сирия означаваше, че конфликтът ще продължи много по-дълго, защото ще е трудно Асад да бъде свален за седмици като либийския лидер Муаммар Кадафи. Девет години по-късно световните лидери търсят отговори на въпроса как да се сложи край на либийския конфликт, продължаващ колкото войната в Сирия и (досущ като близкоизточната държава) все по-активно замесващ външни сили и - в най-голяма степен - Турция и Русия. Либийският конфликт "все повече прилича на Сирия", каза американски представител часове преди срещата.


Редица лидери приеха поканата на германския канцлер Ангела Меркел. В Берлин са френският президент Еманюел Макрон, колегите му от Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, британският премиер Борис Джонсън и италианският Джузепе Конте, емирът на Катар Тамим ал Тани и алжирският държавен глава Абделмаджид Тебун. Покани имаше и към лидерите на Египет и Обединените арабски емирства. Съединените щати ще са представени от държавния секретар Майк Помпео.
В Берлин пристигат и двете основни сили в конфликта, премиерът на признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи Файез ас Сарадж и командирът на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар със седалище в Тобрук. Хафтар овладя голяма част от страната, а ЛНА наскоро обяви успех в град Сирт седмици след като командирът поднови започната през април офанзива срещу либийската столица. Настъплението срещу Триполи обаче не се увенчава с успех, на негова страна не минават и сили на ПНС. Германските усилия за примирие започнаха през септември, когато поддръжниците на Хафтар още вярваха, че превземането на Триполи е въпрос на месеци.


Нови разговори дни след провала


От началото на офанзивата срещу Триполи загиналите цивилни са официално около 280 души. Убити са 2000 бойци, а 146 хил. либийци (при население 6.3 млн. души) са били разселени, предаде ООН.


Успехът на тази среща, замислена миналата година като разговор за нарушаването на оръжейното ембарго на ООН, е под въпрос от самото начало. Дни преди конференцията - която бе потвърдена едва след среща на Меркел и Путин в Москва, въпреки че за нея се говореше от месеци - Хафтар и Сарадж пристигнаха в руската столица. Тогава Русия и Турция, чиято роля в конфликта стана все по-видима в последните месеци, договориха прекратяване на огъня, което бе в сила няколко дни. След преговори в Москва Сарадж и Хафтар трябваше да го подпишат, но лидерът на ЛНА първо заяви, че му е нужно време да помисли, а след това отлетя за Бенгази, където негови представители обявиха, че войната продължава.


Ден по-късно, след продължаване на бойните действия, той изненадващо каза на германския външен министър, че Либия ще спазва примирието. Два дни след тази среща обаче негови поддръжници допълнително нажежиха напрежението, като с протести блокираха работата на много петролни терминали в страната с аргумента, че правителството на Сарадж използва средствата за набиране на бойци. Анализатори разчетоха този ход, който свива наполовина (с около 800 хил. барела дневно) либийския износ, като стратегически ход, който Хафтар да използва по време на преговорите.


Преди това командирът обясни в интервю за телевизия "Ал Арабия", че отхвърлил условията на примирието, защото те не включват съставянето на ново правителство, което би получило вот на доверие от непризнатия от ООН парламент в Тобрук, както и международен мониторинг за прекратяването на огъня, който да не включва Турция. Според италианския "Ла Република" документът се е сблъскал със съпротивата на Кайро, според източници на "Ню Йорк таймс" против примирие са били и ОАЕ.


Поддръжници на Хафтар блокират терминал западно от Бенгази.

© Reuters

Поддръжници на Хафтар блокират терминал западно от Бенгази.


Два лагера


Конференцията под егидата на ООН се състои в момент, когато Германия търси външнополитически успех в предпоследната година от управлението на Меркел, но и когато Русия се опитва да поеме главна роля в конфликтите в Близкия изток и Северна Африка. От друга страна, германското правителство съобщи, че зад привидната неизвестност дали и кога действително ще има конференция се крият месеци работа и страните участнички дори са постигнали съгласие за документ, с който ще се търси изход от конфликта.


Интересите на страните, които Германия и ООН събират обаче, са твърде разнопосочни.


Сложна е позицията на Италия. Някога водеща по европейските въпроси в Либия, страната, подкрепяща признатото от ООН правителство, попадна в капана на противоборствата в Европа - особено с Франция, която се опита да ѝ изземе инициативата за решаване на конфликта, както и да заложи на Хафтар. В момента Рим допуска изпращане на военнослужещи, но единствено с миротворческа цел.


Турция, която нарича Хафтар "пучист", вече има войници в Либия (каквито поиска Триполи след успехи на Хафтар), но са само няколко десетки души, а мисията им в подкрепа на ПНС е с обучителен характер. Турската намеса обаче не се ограничава до редовната армия. През последната седмица "Гардиън" и Би Би Си потвърдиха, че в Либия се сражават сирийски наемници. На страната на Сарадж недвусмислено е и Катар. Това не е първият случай, в който сирийци воюват в Либия, но тяхната поява и активната намеса на Турция (заради все по-голямата на Русия и Обединените арабски емирства) бяха знак за Европа, че нейната дипломация трябва се активизира.


Либийският премиер Файез ас Сарадж и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. "Пътят към мира в Либия минава през Турция," каза вчера Ердоган преди конференцията.

© Associated Press

Либийският премиер Файез ас Сарадж и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. "Пътят към мира в Либия минава през Турция," каза вчера Ердоган преди конференцията.


ОАЕ, Египет и Йордания дават оръжия и логистична подкрепа на Хафтар. Франция, която е правила жестове към Хафтар, преди почти три години вбеси Италия, която подкрепи Сарадж. Русия, която също подкрепя Хафтар (макар формално да е "за" диалог между воюващите страни), според множество публикации е пратила бойци - не само от известната частна военна компания "Вагнер" (критики за това отправи турският президентРеджеп Тайип Ердоган), но и от други. В последните месеци множество публикации разказваха и за "битката в небето" между дронове от ОАЕ и Турция, изпратени на враждуващите сили.


Силите на Сарадж и Хафтар намират наемници и сами. В петък ООН ги обвини, че използват мигранти (най-вече суданци и чадци) като бойци. Пратеникът на Върховния комисариат на ООН за бежанците за Централното Средиземноморие Венсан Кощел каза, че организацията му разполага със свидетелства за "хора, които са били в центрове за задържане, че им е била дадена възможност да избират дали да останат там неопределено време, или да отидат на фронта".


След изолацията в годините на разклатено здраве на Абделазиз Бутефлика избраният президент в Алжир Абделмаджид Тебун насочи отново вниманието си към Либия. Алжир, който има дълга граница с Либия и отделя стотици милиони за охраната ѝ всяка година, се срещна миналата седмица и със Сарадж, и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Най-голямата арабска и африканска страна знае какво не иска: турски войски в Либия.


Хафтар с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

© Reuters

Хафтар с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.


Късно в четвъртък обаче в либийския пъзел окончателно се намести още една страна. Часове след разговора си с германския външен министър Хайко Маас в Бенгази Хафтар кацна в Атина. Малко преди това премиерът Кириакос Мицотакис бе заявил, че липсата на покана от Берлин го е разочаровала и че ще блокира на европейско ниво всяка сделка, ако тя не отразява проблемите му с правителството на Сарадж след подписано споразумение за морската граница с Турция, което Гърция счита за противно на интересите си.


След срещи с Хафтар в четвъртък и петък външният министър Никос Дендяс заяви, че Гърция е готова да помогне на Либия да се превърне в съвременна демократична държава, чиито граждани свободно могат да изразяват волята си. По думите му Хафтар, който не направи изявление след разговорите, се е съгласил с гръцките позиции.
Според министъра Гърция е готова да предостави на Либия помощ в случая на договорено примирие. Това може да стане с изпращане мироопазващи сили или присъединяване към европейска мисия за прилагане на оръжейното ембарго (нарушавано от редица държави) и край на участието на наемници в северноафриканската държава.


"Възможност за рестарт"


Ако се съди по видяна от "Ройтерс" чернова на изявлението от шестте страници, готвено от участниците, призивите за надеждни и реципрочни стъпки - от примирие и ангажимент за спазване на оръжейното ембарго до мониторинг, извършван от "технически комисии" - са далеч от постигане на мир. Все пак западни дипломати, цитирани от агенцията, казват, че те дават възможност за рестарт на преговорния процес, който и без това отдавна е в застой.


Вариантите, до които може да доведе конференцията според тези дипломати, са подсилване на сегашната мисия на ООН в Либия или разполагане на войски от Русия, Турция или други държави. Не са предвидени обаче конкретни стъпки за дълго отлаганите либийски избори и формирането на национално правителство - комюникето просто призовава въпросите да се засегнат на следващи срещи.


Западът се надява, че срещата ще помогне и за спиране на офанзивата. Дипломатите разчитат, че ще е достатъчно осъзнаването на Хафтар и поддръжниците му, че ЛНА не може да завземе Триполи, а продължителен неуспех на тази офанзива само би облагодетелствал Турция - нещо, което Египет не би искал. Сигнал, че и Русия разбира проблема, е решението някои руски наемници да се изтеглят от фронтовата линия на Триполи в момент, когато Москва опитва да убеди Хафтар за нуждата от примирие.


Колко голямо е влиянието над Хафтар на Русия или Египет? По този въпрос анализаторите не стигат до едно мнение. За домакините най-важно трябва да е друго и неочаквано го изрази турският президент Ердоган: "Европа трябва да покаже на света, че е важен играч на международната сцена."


"Наистина съм ядосан, че всички искат да говорят за Либия, а много малко искат да говорят за това какво става с либийците", каза преди няколко дни специалният пратеник на ООН за Либия Гасан Саламе. Няколко месеца по-рано той назова основна част от проблема: "Оръжия идват откъде ли не."

Ключови думи към статията:

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Липсата на покана за Гърция е необяснима. Навежда на мисълта за задкулисна сделка с Ердоган.
  Прави впечатление и липсата на Тунис. Пишат че те са отказали да присъстват след като поканата е била с твърде кратко предизвестие, което също едва ли е случайно.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Любопитно

  " За домакините най-важно трябва да е друго и неочаквано го изрази турският президент Ердоган: "Европа трябва да покаже на света, че е важен играч на международната сцена."

  Ха-ха-ха! След като Путя не свърши възложената му задача да накара Хафтар да спре настъплението сега феса залага на Европа! Разбира се той няма никакво намерение да се изтегля нито от Сирия нито от Либия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Много просто - изгонете Путин и Ердоган...

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  Много просто - изгонете Путин и Ердоган...
  —цитат от коментар 4 на bez_ime2


  Кой да ги изгони?Нашите братя от САЩ или обекта ЕС?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Не разбрахте ли, че до като не се изтрепят качествено помежду си, оправия няма да има !!!

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Като коя Сирия да не стане? Като сегашната или като онази преди 2016? Еднакъв сценарий и при двете, В Сирия се провали , ама видиш ли да не станело пак същото

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Весело

  [quote#5:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  МИЗЕРИЯТА и БЕЗПАРИЧИЕТО ще ги изгонят

  Те са, които ИЗГОНИХА СССР от АФГАНИСТАН и после ГО ЗАТРИХА и РАЗПАДНАХА

  ОВПУТЕНА русия НЯМА ДА ИЗДЪРЖИ 3 ВОЙНИ да води - тези

  в СИРИЯ
  в ДОНБАС
  в ЛИБИЯ

  Ще си замине още по шумно и запомнящо се и от СССР

  Колкото по-бързо, толкова по-добре, защото ЩЕ СПРЕ КАСАПНИЦАТА....

  Ха-хаааа

 9. 9 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 607 Любопитно

  "Оръжия идват откъде ли не", ето го разковничето на темата. Войната е бизнес и трябва да има реален пазар за оръжия на реален конфликт. Докато не си продадат залежалите боеприпаси и оръжия ще си тлее този конфликт.
  Припомнете си филма "Цар на Войната" с Никълъс Кейдж.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Либия си няма ИДИЛ. Щатите и Израел не се интересуват от нея. Либия беше разпарчатосана благодарение преди всичко на Франция. Въобще, Африка и изтока си имат проблеми благодарение на запада.

 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  Няма как да откажем правото на африканците да се бият помежду си. Нито пък да искат и да им се оказва помощ в това начинание. (ツ)
  Което пък значи допълнителни харчлъци за някои от основните ни, вече обедняващи, подривници- Рашата, Иран, Турция, (голяма част от) арабите, ....

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Доката Тайпи и жуже имат присъствие в Либия никой не трябва да има очаквания за траен мир.Пример Сирия.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#14] от "К2":

  Сериозно ли даваш Сирия за пример?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2203 Весело

  Много добре , ама какво ще правят с "Арабската пролет ", ще я оставят да си ходи и , че това е притеснително......а бе , да решават , … добре , че поне при нас е дошла....

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Е то има един единствен начин.

  Да подкрепят граждански настроен диктатор, който да трепе лошите - като Асад или като тоя в Египет.

  Ясно е че демокрация, парламент, правителство и институции там трудно могат да съществуват и да установят властта си по демократичен начин. Требе си бой за да се кротнат.

 18. 18 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Световните лидери ще споделят открито позициите си. Които са споделяни и са ясни. Ще ги отстояват. Не са възмони сериозни проблеми и сближаване.
  Следва продължение. Включително и на военните действия.

 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#14] от "К2":Сериозно ли даваш Сирия за пример?
  —цитат от коментар 15 на дерибеев


  Да се върнем на фактите. Жуже когато изпрати ихтамнети в Сирия заяви , че това ще е временно.Временното се оказа по-дълго от ВСВ.Тайпи от началото на събитията има пръст в събитията.
  Според теб тези факти до какви изводи те водят?

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Либия е полигон, на който държавите субекти си мерят пушките.Лошо нема. В тоя век велик на радостни слънца и цветни революции,вървим след малката и в стъпките ни никне бъдещето.
  —цитат от коментар 2 на Платон Фъшкиев

  Ще вървите след Тунбергерица, защото пътя който построи Павлик Морозов ви заведе в пропастта.

 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  [quote#5:"Платон Фъшкиев"][/quote]

  Руснаците и турците.

 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Любопитно

  Много просто - изгонете Путин и Ердоган...
  —цитат от коментар 4 на bez_ime2


  Безимянни, вярваш ли че Ердоган ще се махне от Либия????

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Незнам къде е ГЕРМАНИЯ !! Според мен до Франция и Русия ... Ще се измисли някава форма за избори и това е . САЩ няма да ги питат , след като избиха просто един милион хора , създадоха хиляди проблеми на Европа , а и преди всичко крадат нефта на Либия. Проблемна е Италия , Турция ....и вече казах САЩ. Иначе над 90% от страната е обединена от този генерал ..., който навремето е бил на служба при Кадафи ,но също така е били и въоръжена опозиция. ЕВРОПА трябва да се намеси и твърдо да застане зад Либия ,която сама разполага с НЕФТА , който годишно и носи над 50 милярда долара. Огромно американско нахалство, е да вземаш тези пари , а хората да гониш по Европа !

 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Либия си няма ИДИЛ. Щатите и Израел не се интересуват от нея. Либия беше разпарчатосана благодарение преди всичко на Франция. Въобще, Африка и изтока си имат проблеми благодарение на запада.
  —цитат от коментар 11 на GreenBush


  От Кремъл няма ли да им пратят?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  В Берлин са френският президент Еманюел Макрон, колегите му от Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, британският премиер Борис Джонсън и италианският Джузепе Конте, емирът на Катар Тамим Ал Тани и алжирският държавен глава Абделмаджид Тебун. Покани имаше и към лидерите на Египет и Обединените арабски емирства. Съединените щати ще са представени от държавния секретар Майк Помпео. ...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Това е среща в пълния смисъл на думата!
  А не като тази, която се провали в Москва...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#22:"Julian Mall"][/quote]

  Вярвам, че един де, диктатори като Путин и Ердоган ще напуснат този свят и хората ще живеят по-добре. Само се чудя, ибрикчии като теб на кого ще поливат...

 28. 28 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#24] от "bez_ime2":

  Пратили са им Вагнер. Няма проблемна държава, в която да не са замесени щатите. На всякъде където тлее и гори е бладарение на тях и заради нафтата - Иран, Афганистан, Сирия, Ирак, Венецуела а в същото време подкрепят (пак заряди пари) Саудитсите, които доказано са най големият спонсор на тероризъм в Света.

 29. 29 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Няма как да откажем правото на африканците да се бият помежду си. Нито пък да искат и да им се оказва помощ в това начинание. ....
  —цитат от коментар 12 на balgariez


  Ако разсъждаваме така, значи че трябва да се готвим за още бежанци от войната, този път от Либия!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 468 Весело

  Най-интересни са мненията на диваните анализатори. От статията разбирам, че са почти толкова объркани като старши икономисти от Института за пазарна икономика :)

  Бог да благослови Америка за България!
 32. 32 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Щом тоя клоун, в сравнение с който нашият Сидеров е невинно дете от детска градина, Josep Borrell Fontelles, по известен като Josep Borrell, знчи нищо нема да се реши.

 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално


  Не следя внимателно събитията в Либия ( нямам и време за това ), но ми е пределно ясно, че там където стъпи руския ботуш ще има единствено и само една огромна мизерия и проблеми .
  Само примери да искате ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#24] от "bez_ime2":Пратили са им Вагнер. Няма проблемна държава, в която да не са замесени щатите. На всякъде където тлее и гори е бладарение на тях и заради нафтата - Иран, Афганистан, Сирия, Ирак, Венецуела а в същото време подкрепят (пак заряди пари) Саудитсите, които доказано са най големият спонсор на тероризъм в Света.
  —цитат от коментар 28 на GreenBush


  Фактите са в основата на рационалното мислене. Американците направиха от камиларите принцове. Русиюшка направи сатрапии.
  Сравни Саудитска Арабия и Либия.Кувейт и Сирия.

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#24] от "bez_ime2":Пратили са им Вагнер. Няма проблемна държава, в която да не са замесени щатите. На всякъде където тлее и гори е бладарение на тях и заради нафтата - Иран, Афганистан, Сирия, Ирак, Венецуела а в същото време подкрепят (пак заряди пари) Саудитсите, които доказано са най големият спонсор на тероризъм в Света.
  —цитат от коментар 28 на GreenBush


  Между ИДИЛ и Вагнер няма никаква разлика. Само, дето едните се молят на Аллах, другите на св. Путин.
  Между другото, американците трябва да присъстват навсякъде, където кремльовските орки безчинстват..., за да не загине цивилизацията...

 36. 36 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Каква загриженост, какво милосърдие! И все в държави богати на ресурси...

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#34:"К2"][/quote]

  А, от китна България, кремльовците направиха клозета на Европа.

 38. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#35] от "bez_ime2":

  По силата на какво трябва да присъства САЩ накъде ??? Документ от ООН ....или нещо друго. Или просто са богоизбрани !? Това е НАЦИЗЪМ в чиста форма, а също така и поддържащите този нацизъм.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Много просто - изгонете Путин и Ердоган...
  —цитат от коментар 4 на bez_ime2


  Ако има някой пряко заинтересован от сключване на споразумение и мир в Либия, то това със сигурност е нашия Европейски съюз, който се е превърнал в нещо като спасителна лодка за всичко давещи се около Европа...!

  И Путин и Ердоган са далеч от ЕС и в пълен и в преносен смисъл!
  Във всеки случай, добре ще бъде ако срещата завърши с успех.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 42. 42 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Битката е между мюсулмански братя(турско прокси) и секуларизма. Секуларизмът в арабският свят отстъпва пред различните мюсюлмански секти, които пък воюват помежду си. Ирански, турски и саудитски проксита се бият до последна капка кръв на обеднелите народи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 43. 43 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jalis Ironhammer":

  Руската пропаганда е хванала на мушка Гърция.Никой не обича конкуренция :)
  Вижте им глупостите:
  Athens won't send its troops to Libya because it is an EU member, and the bloc isn’t interested in any escalation. The other reason is that Greece does not have “enough military capabilities” to carry out such an operation. Even if it is provided, “Greek support won’t be enough to give Haftar a decisive advantage over GNA's Prime Minister, Fayez al-Sarraj,” Khlebnikov added.
  https://t.co/Kw55E7P1du?amp=1

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 44. 44 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  [quote#34:"К2"]
  —цитат от коментар 37 на bez_ime2
  А, от китна България, кремльовците направиха клозета на Европа.[/quote]

  Русофила за това русофил , необходимо е ирационално мислене .Ако сравним две републики от бившия СССР и двете газодобивни.
  Русиюшка и Азербейджан . Докато при Азерите цари благоденствие , в русиюшка пият боярщник.

  SHADOWS of SOFIA
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Весело

  [quote#41:"Рим"][/quote]

  А дано, ама на дали...,след като Турция и Русия са там, аз съм скептичен за резултатите отж срещата...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#48] от "bez_ime2":

  Параноик, все комунисти и Кремъл са ти в главата.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Закъсняхте : джуджето от степите без Душа и чебурашката вече превърнаха Либия в "Сирия"!!!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Закъсняхте : джуджето от степите без Душа и чебурашката вече превърнаха Либия в "Сирия"!!!
  —цитат от коментар 52 на selqnin


  :)
  За съжаление е точно така...

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 58. 58 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  [quote#41:"Рим"]
  —цитат от коментар 47 на bez_ime2
  А дано, ама на дали...,след като Турция и Русия са там, аз съм скептичен за резултатите отж срещата...[/quote]

  Турция и Русия са там, но от двете срещуположни страни на масата!
  Т.е. взаимно се неутрализират! Така че, шансове за примирие има.
  В противен случай не е далеч денят в който ще видим сблъсък между редовни турски войски и путински вагнеровци, които ядат бой навсякъде, където се появят...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Весело

  [quote#22:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 27 на bez_ime2
  Вярвам, че един де, диктатори като Путин и Ердоган ще напуснат този свят и хората ще живеят по-добре. Само се чудя, ибрикчии като теб на кого ще поливат...[/quote]

  Баш ибрикчията ще определя другите като себе си!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#48] от "bez_ime2":Параноик, все комунисти и Кремъл са ти в главата.
  —цитат от коментар 50 на GreenBush


  Когато жуже обяви България за легитимна цел за Искандерите си много хора намразиха русиюшка.Обяснимо е.
  А ти Защо си русофил? Какво те кара да защитаваш тези които са ни обявили за враг.

  SHADOWS of SOFIA
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Тоя на снимката с ушанката какво общо има с Либия
  Или е намек кълм дежурните грантовци кого да плюят, вместо истинският виновник, който съсипа Либия - ФАЩ

 67. 67 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#58:"Рим"][/quote]

  Както е казал китайският мъдрец, ще видим...

 68. 68 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#11] от "GreenBush":

  "Услужливо" сте "пропуснал" ролите на едно джудже, и на един псевдо султан.......

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Тоя на снимката с ушанката какво общо има с ЛибияИли е намек кълм дежурните грантовци кого да плюят, вместо истинският виновник, който съсипа Либия - ФАЩ
  —цитат от коментар 66 на viva13


  Коя Либия съсипа? Тази която осъди Нашите медицински ?
  По-добре се занимавай с тенджерите да загори нещо....

  SHADOWS of SOFIA
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#50] от "GreenBush":

  Вие очевидно нямате такъв проблем, понеже ТАМ няма НИЩО!!!

 74. 74 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Тоя на снимката с ушанката какво общо има с ЛибияИли е намек кълм дежурните грантовци кого да плюят, вместо истинският виновник, който съсипа Либия - ФАЩ
  —цитат от коментар 66 на viva13


  Другарке, ама каква прекрасна диктатурка си беше Либия, а?

 75. 75 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Който прочете малко по - внимателно статията, ще види защо кризата и гражданската война в Либия - втората Сирия, ще продължат с пълна сила и неотслабващ итензитет още дълго време напред. Много са външните сили, които " си го мерят" в Либия и то на гърба именно на мирното население, заради влиянието в тази държава, заради либийския петрол, който може да е сравнително малка част процентно от световния добив, но е може би най - качествения в света и напълно свободен от всякакви примеси на сяра в него ! Точно това е обаче драмата на либийците и затова ще сме свидетели на намесата в страната на Русия, Турция, Италия, Феанция, Катар.......

 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Резултатът очевидно ще е "разбрахме се да се виждаме"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 839 Неутрално

  интересно-Лудият император Ердо има голям успех.Нищо не става в Северна Африка и близкия изток без той да си натопи човчицата.Това преди 10 години не беше така.Както и другия луд император-таваришт Пути.

 78. 78 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#74] от "bez_ime2":

  Сега нали е още по прекрасна димукрация

 79. 79 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#74] от "bez_ime2":

  Сега нали е още по прекрасна димукрация

 80. 80 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#72:"bez_ime2"][/quote]

  Пусни си предаването на Карбовски от вчера (бляновете на едно русо нещо). Точно това сте вие - много евтини с претенции да бъдете нещо и то голямо без никакво покритие, където никой не ви иска но вие сами се предлагате за без пари. Само да ви дадат шанс 😁😁😁😁

 81. 81 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#74] от "bez_ime2":Сега нали е още по прекрасна димукрация
  —цитат от коментар 78 на viva13


  Другарке, всяка "димукрация" е по-добра от вашето комунистическо иго...

 82. 82 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Другарке, ама каква прекрасна диктатурка си беше Либия, а?
  —цитат от коментар 74 на bez_ime2


  Диктатурка, ама работеща :)

  Сега не е ясно какво точно е. Ама не работи. Трепят се някакви хора там и всяват паника. А преди само Кадафи ги трепеше и то без да всява паника. :)

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Общо взето единствено Русия и ЕС, най-вече Германия и Италия, са в състояние да помогнат на Либия.

 85. 85 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Русоман и европат
  в смешен и свиреп дебат
  спорят кой по-прав и пръв.
  Сграбчили се врат за врат -
  в тъй модна днес играчка-плачка -
  смучат БРАТСКАТА си кръв!

  Европат и русоман,
  взели-дали чужда дан,
  уж са смъртни врагове,
  НО СА ГЛУТНИЦА ЕДНА -
  БЪЛГАРИЯ ЗА ТЯХ Е ПЛЯЧКА,
  КОЯТО СИ ДЕЛЯТ НА ДВЕ!

  ====

  Гади ми се от вас, безродници!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 86. 86 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Общо взето единствено Русия и ЕС, най-вече Германия и Италия, са в състояние да помогнат на Либия.
  —цитат от коментар 84 на faraon


  И как точно вие, русияните, ще помогнете, като бомбардирате детски градини и болници?

 87. 87 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 999 Неутрално


  И как точно вие, русияните, ще помогнете, като бомбардирате детски градини и болници?
  —цитат от коментар 86 на bez_ime2


  Баце, скаран си с истината. Англосаксонците съсипаха Либия, в момента племената се избиват именно заради тях.
  Либия се нуждае от мир, гарантиран от Русия и ЕС.

 88. 88 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Така е , всеки ще трябва да извърви пътя си.
  Въпреки че знаеме и арабите са от човешкия вид Хомо Сапиенс Сапиенс и са били носители на ислямска култура , че и до днес , все пак и те трябва да си изживеят войните и прекрояването на границите в Европа в края на 18-ти и началото на 20-ти век !
  Няма как иначе да бъде и не е много за учудване , но ми е малко сложничко кой какъв е за какво е и от там ми намалява интереса! !

 89. 89 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Любопитно

  Когато жуже обяви България за легитимна цел за Искандерите си много хора намразиха русиюшка.
  —цитат от коментар 62 на К2


  Не знам Путя да е обявявал която и да е държава за легитимна цел? Ако обаче това ще е оснаванието да разположим ядрени ракети насочени срещу Русия със сигурност ще станем!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 90. 90 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#33] от "niksan1":

  То американската кабинка като стъпи в Афганистан, Виетнам, Сирия и Ирак, такава демокрация и благоденствие настанаха там. Не може да кажете и че времето не ви е стигнало.
  За капак, като дойдат янките, само в ковчези се съгласяват да си тръгват.

 91. 91 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#83:"bez_ime2"][/quote]

  Нека направя малко уточнение лично за теб пич (Serbian meaning) - не съм с леви и червени убеждения, не вярвам в комунизма, социлаизма, и принципите им на "дайте дададем", "на всеки му по равно" и всякакви такива утопии. Спести си опитите да ме обидиш като ме наричаш Кремльовец и подобни. За разлика от теб съм видял големият Свят, включително и много от бившите ССР страни. Мога да си позволя да сравнявам за разлика от теб, за който все още важи правилото "По високо от Витоша нема". Имате си Алеко и неговият Бай Ганя. Всичко което е написал съм го виждал по много и навсякъде в доста държави. Булгар баулгар! Не гледаш КАрбовски? Едва ли - нали всеки ден се гледаш пред огледалото пиич. 😁😁😁😁

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Русоман и европатв смешен и свиреп дебатспорят кой по-прав и пръв.Сграбчили се врат за врат -в тъй модна днес играчка-плачка -смучат БРАТСКАТА си кръв!Европат и русоман,взели-дали чужда дан,уж са смъртни врагове,НО СА ГЛУТНИЦА ЕДНА -БЪЛГАРИЯ ЗА ТЯХ Е ПЛЯЧКА,КОЯТО СИ ДЕЛЯТ НА ДВЕ!====Гади ми се от вас, безродници!
  —цитат от коментар 85 на Консерватор


  Моля те, постни сега другото стихче за .."Америко, от болшевизма ти нас ни освободи".
  Моля те, моля те, моля те 😁😁😁😁

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Какво стана с държавния резерв на Либия от 40-50 милиарда долара?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 96. 96 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#87:"faraon"][/quote]

  Ррусиянец, кремльовската истина е като дървеното желязо. Разликата между истина и кремльовската истина е като между стол и електрическия стол...

 97. 97 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Какво стана с държавния резерв на Либия от 40-50 милиарда долара?
  —цитат от коментар 95 на Полковник за европейско развитие на България


  Питай Вова, фуражка, той си пада по златото...

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#97:"bez_ime2"][/quote]

  И него ли руснаците гепиха? 😁😁😁😁😁😁

 100. 100 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#87] от "faraon":

  Нуждае се ........но питай безименият АМЕРИКАНСКИ ВОЙН. Според него БОЖЕСТВЕНИТЕ, ще трябва да избият хората на ЛИБИЯ и да им вземат ПЕТРОЛА. Ти не разбираш сега , но това е демокрация ,цивилизован избор ...и още тъпни от АРСЕНАЛА.Той става все по беден и ПРИМИТИВЕН. Ако нещо трябва да благодаря на този АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТ , е , че изчисти изказа. Вижда се с просто око - кой за какво ! И в България се виждат колониалните слуги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK