Трудът на жените в семейството - неплатен, незабелязан, непризнат

Трудът на жените в семейството - неплатен, незабелязан, непризнат

© Георги КожухаровЖените гледат деца, грижат се за домакинството и за възрастни и болни роднини: този труд е безплатен, а често пъти и незабелязан и непризнат. Без него обаче световната икономика би катастрофирала, пише "Дойче веле".


Петра е на 50 години, когато напуска работата си в Берлин, за да си търси друга. Но така и не започва на ново място, тъй като баща ѝ се разболява и тя остава в къщи, за да се грижи за него. Малко по-късно от помощ започва да се нуждае и майка ѝ. Така Петра всъщност работи на пълен работен ден, но без да получава никакво заплащане. "Често пъти спя дори по-малко от младите майки с бебетата", казва тя. Петра би могла да изпрати родителите си в старчески дом, но ги обича твърде много, за да постъпи така.


"Не са много хората, които знаят колко тежка работа е това да се грижиш за възрастен и болен човек", отбелязва Кристина Шален. Тя е експерт в тази сфера и води безплатни курсове по полагането на грижи в клиниката "Хелиос" в Берлин. "Професионалните болногледачи работят по осем часа дневно, а роднините по правило имат 24-часов работен ден", казва тя.


Готвене, чистене, грижи
Близо 70% от болните и възрастни хора в Германия получават съответните грижи в дома си от свои роднини – обикновено жени. Жените като Петра се занимават с домашна работа, с отглеждане на деца и грижи за по-възрастни роднини - и то безплатно. Затова те рядко могат да заемат места, изискващи работа на пълен работен ден. В резултат на това доходите им са значително по-ниски от тези на мъжете, а съответно и пенсиите. Сред държавите - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Германия е страната, в която разликите в нивата на пенсиите между мъжете и жените са най-големи.


Още по-засегнати са жените от по-бедните страни в света. Там не съществуват необходимите обществени структури, от които биха могли да се възползват, а бедността нерядко ги лишава и от най-елементарни домакински уреди, които да ги улеснят в ежедневието. Жените от бедните квартали в Уганда, Зимбабве или Кения, в Индия или на Филипините посвещават средно по една година повече от живота си на грижата за своето семейство и роднини в сравнение с жените от по-заможни семейства.


Жените и момичетата по света посвещават ежедневно 12 милиона часа на грижи за роднини, деца и домакинство. Ако тази работа бъде измерена с минималната заплата в съответната държава, общата сума би възлязла на 11 трилиона долара годишно.


Изчисленията са направени от "Оксфам" и показват колко подценена е този вид работа, посочва Елен Емке, експерт на организацията. Според нея е нужно обществото да признае този факт и да компенсира въпросния недостиг в пенсиите на тези жени, за да бъдат те достатъчно материално подсигурени на старини.


Безплатен труд за обществото


Световната икономическа система е сексистка, констатират авторите на проучването на "Оксфам". Времето, което жените и момичетата по света прекарват в грижи за близките си и в различни домашни задължения, затруднява достъпа им до образование и до пазара на труда. Те печелят по-малко или дори нищо, респективно имат по-ограничени възможности да постигнат финансова независимост и благосъстояние.


Едно 8-годишно момиче прекарва 30% повече време в домашна работа, отколкото нейното братче близнак. Десет години по-късно дистанцията нараства дори до 50 процента. На тази база расте вероятността момичето в бъдеще да стане домакиня и да не получи възможност за друга работа, тъй като просто няма време за училище и образование. 42% от жените по света изобщо не са на разположение на пазара на труда, тъй като полагат безплатни грижи в рамките на семейството си. За мъжете същият показател е само шест на сто.


Жените по света работят твърде много и често вършат работата си безплатно, непризнато и невидимо, подчертават от "Оксфам". В един идеален свят, какъвто описват учените от "Оксфам", хората не би трябвало да понасят финансови негативи от това, че се грижат за домакинството или за възрастни свои роднини. За много жени в света това засега си остава химера.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Еми прави са от Дойче веле! Тези домакини са голяма загуба за свободната пазарна икономика :)
  Само си представете колко хубаво би било вместо тези жени и момичета да си стоят в къщи да гледат роднините си, да ходеха да работят за същото възнаграждение! По-високо не заслужават, защото всички знаем, че производителността на труда им е ниска, а и не са достатъчно образовани и квалифицирани

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Поредната гнусна долнопробна пропаганда срещу семейството! Гнуссс!!!

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Признателност трябва да има.
  Иначе не заслужават, да се грижат за тях.

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Световната икономика е на пълна загуба от тези жени, на печалба е, ако те ходят на работа, а децата им се отглеждат институции, а родителите им са в домове за стари хора. Втория вариант генерира милиони работни места.
  За това всички медии се стараят да налагат модела на работещата, прогресивна и модерна жена, която зарязва децата на гледачка или на градина и отива на СПА - с приятелки.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 595 Весело

  Трудът на жените в семейството - неплатен, незабелязан, непризнат
  =============
  Глупости! Аз на мойта и плащам по 5 лв. на час.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10115 Неутрално

  Чувствам се задължена да се грижим за родителите си, за децата и домакинството, и взаимно да си помагаме. И представете си безплатно.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  Точно за този материал ДВ не са открили "правилната" аудитория.
  Поради липса на база и средства почти всеки в България дондурка болните се родители, минали сме и ние по тази пътека.
  Трудът въобще не е неоценен, защото се казва: "Дали си болна лежала или си болен гледала".
  В духа на балканската традиция къщата на изгледаните родители остава при този, който е отнесъл "промоцията". Е, има и отклонения.
  В нормалните семейства всеки знае, че е по-лесно да се иде на работа, между хората, отколкото да се слушат охкания.
  Изобщо, като чете чавек ДВ, остава с впечатление, че хората са много гадни. Що така?
  Моите познати имат нормални семейства, оценяват грижите за дома и се карат колкото да изпуснат парата.

  Еретик
 8. 8 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Бял хетеросексуален мъж съм и работя по 60 часа на седмица . Сега се прибрах и почвам да мия чиниите . Жената е с колежки на кафе по женски . Дойче веле ще пусне ли репортаж за моя труден живот !?

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Еми прави са от Дойче веле! Тези домакини са голяма загуба за свободната пазарна икономика :)Само си представете колко хубаво би било вместо тези жени и момичета да си стоят в къщи да гледат роднините си, да ходеха да работят за същото възнаграждение! По-високо не заслужават, защото всички знаем, че производителността на труда им е ниска, а и не са достатъчно образовани и квалифицирани
  —цитат от коментар 1 на Günther


  ------------------------------

  Къде си учила икономика? Съвсем сериозно питам!

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3297 Любопитно

  Която/който желае, защо да не е домакиня/—ин? Защо непрекъснато се вменява колко неблагодарна работа е това? Доста приятелски семейства имам, където жената цял живот е била и е домакиня. И хич не е нещастна. А има и едно семейство, където мъжа доброволно и с радост си гледа двете деца и грижи за домакинството. Въпрос на предварително изясняване на ”ролите” в семейството.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3297 Весело

  До коментар [#8] от "Dankol":

  Ако им се обадиш —сигурно ще те посетят. След като излезе обаче репортажа, ще разбереш, какво са ”стереотипи” и ще научиш такива неща за себе си от коментарите, че свят ще ти се завие 😉😂😂😂

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  В материала не отчитат разликата в психиката на мъжа и жената. Жените са много по състрадателни и милостиви, разговорливи и по природа склонни да се грижат за някого. Като цяло мъжете са на другият полюс. Та от там и разликата до голяма степен.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 13. 13 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 979 Неутрално

  В материала не отчитат разликата в психиката на мъжа и жената. Жените са много по състрадателни и милостиви, разговорливи и по природа склонни да се грижат за някого. Като цяло мъжете са на другият полюс. Та от там и разликата до голяма степен.
  —цитат от коментар 12 на DDR


  И какво общо има заплащането за женския труд с това? Приемам, че не не си прочел статията на оптимално когнитивно ниво,
  Когато една жена ви ражда децата, когато ви чисти и готви и вследствие няма шанс да бъде част от пазара на труда, в който вие сте все още в поне 30% по-високо платени...
  Не започнете ли да вдявате/на политниво/, какво ни причинявате, скоро ще се ползвате само от платени сексуални услуги и ще папкате пица, която сте си поръчали и платили сами.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2178 Весело

  Поредният гнусен (вече не мога да се сдържам да не използвам епитети) на тоя болшевишки рупор. Явно според ДВ сталинисткия СССР е най-прогресивната държава на света, щото докато в САЩ масово жените са били домакини, там ги вкарваха в мини, колхози и металургични заводи. Единствените бойни подразделения съставени от жени са пак там. Направо мечта. Да не говорим, че трудът на домакинята или гледащата болен роднина нито е неоценен, нито е безплатен. Ама не влиза в сметките на някоя фирмичка и не може да се обложи с данъци, нали? А колко по-хубаво е жената да робува в някой офис, на някой шеф-изрод (хеле пък ако е жена-шеф какво става), да плаче през ден, да я скубят с данъци и осигуровки, да няма време да създаде семейство и на 40 години да е една човешка развалина, гълтаща антидепресанти, или в следваща фаза на алкохолизъм. Щото безпаметните нощи с безразборен секс веднъж месечно (докато е млада) не заместват абсолютно нищо, колкото и да се пънат по "лайфстайл" списанията. Ще са сред близките, децата си и мъжа с който са създали семейство, вместо да бачкат за БВП-то, от което Меркел и останалите да цоцат, амаха...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2178 Весело

  До коментар [#13] от "Vivian Apostolov":

  Госпожо, искат Ви в трудовата сила за да плащат по-малко на мъжете, не щото са много прогресивни. Ако си мислите, че мъжете умираме да работим и да правим кариера - лъжете се. По-точно - лъжат Ви. Я се замислете колко пари ще трябва да плаща един работодател ако за работно място се борят 5 човека и колко - ако се борят 10.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Бял хетеросексуален мъж съм и работя по 60 часа на седмица . Сега се прибрах и почвам да мия чиниите . Жената е с колежки на кафе по женски . Дойче веле ще пусне ли репортаж за моя труден живот !?
  —цитат от коментар 8 на Dankol


  Хахах...пич, сменяй жената. Сам си се вкарал в подобен филм. Няма начин да бачкаш по 60 часа на седмица, да се прибереш и почнеш да миеш чинии. Това си е твоя избор. В материала иде реч за нещо друго. Ако си си направил труда да го прочетеш като интелигентен човек, без предубеждения.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3615 Весело

  До коментар [#12] от "DDR":

  " Жените са много по състрадателни и милостиви, разговорливи и по природа склонни да се грижат за някого. Като цяло мъжете са на другият полюс."
  ==============
  Абе, не мога да се съглася изцяло.
  Хайде, по-състрадателни и милостиви - приемам.
  Това да са разговорливи може да е плюс за обгрижването на жена и ужас за мъж. Те често мислят на глас! Толкова приказване ме изнервя. Склонни да се грижат за някого? Това им е рефлекс! Само да пораснат децата /или да няма такива/и са готови да подхванат нас. Вкъщи сме двама и жената ме пита дали съм си пил хапчетата за кръвно, как е минал работният ден, ял ли съм..... Пък аз съм тройно пълнолетен! На моменти трудно се сдържам да се озъбя и казвам иронично:
  – Не е тайна, но няма да ти кажа.

  Еретик
 18. 18 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Труда на жените наистина не се цени достатъчно, особено в третия свят. Това повечето от нас но знаем, но защо трябва да намесват мошениците от "Оксфам" в статията?

 19. 19 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Чувствам се задължена да се грижим за родителите си, за децата и домакинството, и взаимно да си помагаме. И представете си безплатно.
  —цитат от коментар 6 на Peni Nikol


  хипотетична ситуация: един от родителите е тотално обездвижен следствие на заболяване. Трайно. Как е възможно децата да се грижат за него и да ходят на работа?

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 20. 20 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Труда на жените наистина не се цени достатъчно, особено в третия свят. Това повечето от нас но знаем, но защо трябва да намесват мошениците от "Оксфам" в статията?
  —цитат от коментар 18 на Ехото на Гласът


  Само в третия свят ли?

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 21. 21 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1632 Весело

  Къде си учила икономика? Съвсем сериозно питам!
  —цитат от коментар 9 на hope


  В Института за пазарна икономика, разбира се! Знаете ли там какви старши икономисти имат? Истински гении!

  Бог да благослови Америка за България!
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3297 Весело

  Приемам, че не не си прочел статията на оптимално когнитивно ниво,
  —цитат от коментар 13 на Vivian Apostolov

  Ами ...какво да ти отговоря сега ... Какъвто въпроса, би трябвало да дам и съответният отговор , ама няма сега да се заяждаме 😉

  Когато една жена ви ражда децата,
  —цитат от коментар 13 на Vivian Apostolov

  Наблюденията са ми, че жените, в нормалният случай, раждат децата за себе си. Не ги раждат за този и онзи. Друг е въпроса, ако через едно дете не иска да "върже" някого.

  ...когато ви чисти и готви....
  —цитат от коментар 13 на Vivian Apostolov

  При нормални условиоя една жена не чисти и готви за някого (освен ако това не и е професията) - прави го за себе си и за децата си. Някои и за да "потьешат" мъжа до тях.
  За да разсъждава една жена, че "готви и чисти на някого" означава само, че има много сериозен проблем. Апропо, на повечето мъже по-важното е да скърца често кревата и ако по някаква причина (например честа мигрена) жената не може да го осигури, е, тогава набляга на готвенето и чистенето ....

  ...и вследствие няма шанс да бъде част от пазара на труда, в който вие сте все още в поне 30% по-високо платени.......
  —цитат от коментар 13 на Vivian Apostolov

  Въпроса на изчистване на отношенията преди брака/връзката. Който не си ги е изяснил - ами ще плачка, когато реалността не се покрие с очакването.

  ..скоро ще се ползвате само от платени сексуални услуги и ще папкате пица, която сте си поръчали и платили сами...
  —цитат от коментар 13 на Vivian Apostolov

  Това за сексуалните услуги е едно изказване типично в български стил (съжалявам за клишето), защото в Бг масово жените вместо да си уживат секса с партньора се чудят как да го използват като средство за изнудване ... и после нещата са такива каквито са -... То и за това сума ти български гурбетчии губят ума и дума като открият, че на мповеето места в Европа секса е за взаимно удоволствие а не за изнудване.
  А относно пицата - кой каквото му е вкусно, това да си поръчва и яде.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1632 Весело

  хипотетична ситуация: един от родителите е тотално обездвижен следствие на заболяване. Трайно. Как е възможно децата да се грижат за него и да ходят на работа?
  —цитат от коментар 19 на Vivian Apostolov


  Много е трудно.... На практика преместваш офиса в къщи. И.... да са живи и здрави хората от Общината, че пращат човек за един час сутрин, ей така, да може да се откъсне човек малко, защото натоварването е голямо. Не е физическо, психическо е.... Не пожелавам такова нещо на никого

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9031 Неутрално

  Отглеждането на деца е нищо, в сравнения с грижи за болен възрастен. Който го е преживял, знае за какво говоря.

 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#23] от "Günther":

  Даде ми идея. Благодаря!
  По принцип не е толкова неосъществимо, да работя дистанционно.

 26. 26 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Неплатен- да, незабелязан и непризнат- не.
  А виж, за моя труд- всичко е "ДА" (ツ)

 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3615 Весело

  До коментар [#13] от "Vivian Apostolov":

  "Когато една жена ви ражда децата, когато ви чисти и готви и вследствие няма шанс да бъде част от пазара на труда, в който вие сте все още в поне 30% по-високо платени...
  Не започнете ли да вдявате/на политниво/, какво ни причинявате, скоро ще се ползвате само от платени сексуални услуги и ще папкате пица, която сте си поръчали и платили сами."
  ===========
  Госпожо, явно имате лош или никакъв семеен опит. В правото, образованието и в медицината полът няма значение. Заплатите са равни или в зависимост от позицията.
  Ако намеквате, че зидар взема повече от чистачка, станете зидар или водач на автобус.
  Ако сте прибрали вкъщи някой груб аутсайдер, моите съболезнования, но това сте си харесали.
  У нас сме двама магистри с почти еднакви заплати, няма взаимни обвинения как се харчат парите. Парите стигат. Да, жената почти ме е освободила от гладенето, аз почти съм я освободил от ремонтите, които извършвам сам, за останалото - който е свободен в момента.

  Еретик
 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Направо се разплачем начи от такива статии.

  Да, остави родилите си да умрат ли, кво ли?

  Нали тя като е била малка те са се грижили за нея до близо 18 годишна възраст.

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3615 Весело

  До коментар [#19] от "Vivian Apostolov":

  "хипотетична ситуация: един от родителите е тотално обездвижен следствие на заболяване. Трайно. Как е възможно децата да се грижат за него и да ходят на работа?"
  =============
  Добре, щом трябва обясняване.
  Обикновено старците гледат да не стресират децата, по-здравият гледа рухналия и се правят на бодри.
  Накрая моделът рухва /най-често единият умира/и се започва....
  Ставаш в 5. Правиш супа и храниш в устата обездвижения. Повишаваш температурата в стаята. Прекръстваш се, вземаш новите памперси, хавлията, спирта и започваш да го търкаляш, преобличаш, чистиш.....
  Няма да изпадам в подоробности, че нежните души ще повърнат. След като си обслужил болния си разглобен, отвратен и имаш време да влезеш в банята. Излизаш в 6.30 от банята. Трябва да си на работа най-късно в 8. Нареждаш покрай болния вода и ядене, чао, мамо, ще бързам да се прибера. Долазваш след работа, пак памперси, хранене, готвене, миене.
  Ъ? Откъде мислиш, че го знам?
  Макар че ме дразниш, не ти пожелавам да го научиш от собствен опит. Не съм толкоз гаден.

  Еретик
 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3615 Весело

  До коментар [#24] от "Роси":

  Отглеждането на деца е нищо, в сравнения с грижи за болен възрастен. Който го е преживял, знае за какво говоря.
  +++++++++++++++++++++

  Еретик
 31. 31 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1500 Разстроено

  До коментар [#19] от "Vivian Apostolov":

  По принцип не се спори с жена и с трамвай,но ще ви кажа аз пък една ситуация.
  В момента,в който жената разбира,че трябва да се грижи за свекърва си,която все още сама се обслужва,но забравя някои неща,тя изпада в истерия.
  Чак тогава забелязва,че съпругът и е грешката на нейния живот,че не го обича,че от този момент той трябва сам да се грижи ЗА ВСИЧКО,да не я търси за нищо - от ядене до секс,и т.н. и прочие,каквото си помислите.
  Мъжът я гледа в пълен стрес,това не е неговата съпруга - впрочем,преди няколко дни са се върнали от поредната екскурзия в чужбина,и мисли,че този човек,играещ някакъв шамански танц на северноамерикански индианец,не може в никакъв случай да е тя.
  Тя е.
  Съдбата е пожелала след няколко дни майка му да получи инсулт,следват няколко месеца гледане на чезнеш и отиваш си от този свят човек,той я храни,чисти,сменя памперси,помага му една жена ,а иначе той трябва да ходи на работа всеки ден,да отговаря за хора,материали,да прави бизнес.
  Накрая майка му издъхва в ръцете му тихо и кротко и то йвсе още - вече осем години,се чуди защо и как някой се превръща в чума.
  Да,съвременната жена работи и в къщи ,и на работното си място.Но нали е наясно какво я чака след Менделсон,бялата рокля и банкета?
  Маите прабаби,баба ми - те не са работили и цял живот са били домакини.Били са добре образовани,като едната от тях освен Роберт колеж е завършила и *високи науки* във Виена.Бяха добри,любящи хората около тях и те също ги обичаха и уважаваха.
  Вие не искате да сте домакини,искате братство и равенство.Но моето лично мнение е,че трудно се справяте с *дините*.

 32. 32 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Само в третия свят ли?
  —цитат от коментар 20 на Vivian Apostolov


  Не само там, но особено там.

 33. 33 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Добро утро!
  Ба запад дават луди пари за такъв труд, а тука едва ли не си в по-долна категория човек щом си домакиня

 34. 34 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Жените гледат деца, грижат се за домакинството и за възрастни и болни роднини:
  --------------
  А мъжете пием бира, спим , пърдим , гледаме мачове и от време на време чукаме.
  Дойче веле е специализирала в кОпане на дъното.......
  Либерасти, сър.

 35. 35 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#23] от "Günther":Даде ми идея. Благодаря!По принцип не е толкова неосъществимо, да работя дистанционно.
  —цитат от коментар 25 на atmanpg


  Надявам се, да не ти се налага. Горе ми е било весело нещо, като съм писал, но никак не е весело. А с работата, затормозва се човек, просто психически е много натоварващо да гледаш как близък си отива

  Бог да благослови Америка за България!
 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Статията е вик за помощ на прогресивното човечество в борбата за равноправие! Крайна цел-национализиране и на жените и на децата! Мъжете ще бъдат роби на държавата и ще си плащат греховете за хилядолетното си господство! Особено пък ако са бели и не са мюсюлмани! Напред към светлото бъдеще!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  .... Те често мислят на глас! Толкова приказване ме изнервя. Склонни да се грижат за някого? Това им е рефлекс! Само да пораснат децата /или да няма такива/и са готови да подхванат нас. Вкъщи сме двама и жената ме пита дали съм си пил хапчетата за кръвно, как е минал работният ден, ял ли съм..... .
  —цитат от коментар 17 на Костадин Иванов


  Според Алън и Барбара Пийз (имат 2 или 3 книги за общуването) жената имала нужда да изговори около 25 000 думи дневно - по-точно 16000 думи + 8-9 хил. възгласи. Когато ходи на работа - там тя няма проблеми, с колежките си се оправя, но като се пенсионира, и ако няма под ръката си внуче или приятелка - тогава горко ни! Тя мисли на глас, ние си мислим че ни питат за нещо, и търсим отговор или решение на проблема, затоморзваме се, тя пък ни се учудва какво толкова е станало!?
  Аба да не се оплакваме - по-лошо е като ги няма!

 38. 38 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#36] от "lz2":

  Не знам, но авторите на статията вероятно са кахърни бездарни създания, които никога не са били хора, а просто човекоподобни.

  Common sense !
 39. 39 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Друго си е да се прибере съпругът на Петра в къщи, да и наброи едно 1400 евракис за къщната работа, а после държавата елегантно да прибере 50-55% под формата на данъци и осигуровки, които да отидат за изхранването на бедни бежанци....

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 40. 40 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Аз не мога да разбера - платено ли трябва да стане гледането на деца и възрастни роднини? Кой да им плаща на жените за това гледане - самите деца? Мъжът им? Или държавата - ама тя държавата свои пари няма, трябва първо да вземе от всички данъкоплатци, за да плати на някой да си гледа децата? Е не може ли просто да не взема, а пък който си има деца да си ги гледа?

 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3615 Весело

  До коментар [#37] от "historama":

  "жената имала нужда да изговори около 25 000 думи дневно - по-точно 16000 думи + 8-9 хил. възгласи. Когато ходи на работа - там тя няма проблеми, с колежките си се оправя, но като се пенсионира, и ако няма под ръката си внуче или приятелка - тогава горко ни! Тя мисли на глас, ние си мислим че ни питат за нещо, и търсим отговор или решение на проблема, затоморзваме се, тя пък ни се учудва какво толкова е станало!?
  Аба да не се оплакваме - по-лошо е като ги няма!"
  ============
  Абсолютно си прав. Това го бях чувал по радиото преди доста време - жената имала нужда да чуе и каже 17 000 думи дневно, на нас ни стигали 7000. Моите ги изговарям на работа и после съм почти като сом.
  Правил съм експеримент. Ставаме и ще ходим на туризъм. Аз мълча, жената боботи. Качваме се в колата, пътуваме, заради експеримента дори не казвам едно "аха", стигаме Пловдив.
  Отварям уста:
  – Нещо да ти е направило впечатление?
  – Не, какво?

  Еретик
 42. 42 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":

  Не може, щом е хетеро.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#2] от "Stargate":


  Поредната гнусна долнопробна пропаганда срещу семейството! Гнуссс!!!
  —цитат от коментар 2 на Stargate


  Разбира се, но не успяха нищо да произведат.
  В това е кефа.
  В България традиционното семейство ще остане в сегашният си вид, въпреки опитите на НПОджии всякакви да сринат и това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":Не може, щом е хетеро.
  —цитат от коментар 42 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Да се пробва.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK