Северна Македония може да забрани вноса на отпадъци след случая в България

Северна Македония може да забрани вноса на отпадъци след случая в България

© Надежда Чипева, КапиталДепутатите в Скопие ще разгледат днес законодателно предложение, с което ще се забрани по съкратена процедура вносът на отпадъци за горене в страната им, пишат изданията МКД и "Нова".


Темата, довела до идеята за поправки в Закона за управление на отпадъци, стана актуална по две причини - разследването в България за нерегламентиран внос на отпадъци от Италия и заради качеството на въздуха в Скопие, където замърсяването скача в пъти над нормата всяка зима и води до натиск от екологични организации, свързващи частично проблема с изгарянето на боклуци.


Преди няколко дни районната прокуратура в Бургас обяви, че ръководи досъдебно производство за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанище, стопанисвано от "БМФ Порт – Бургас" ЕАД. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук.
Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион" ООД със седалище и адрес на управление в София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Северна Македония. Съдружникът му Горан Ангелов и директор на депо "Дрисла", от което са дошли отпадъците, написа във "Фейсбук", че няма нищо общо със случая и "истинските замърсители трябва да се търсят в Скопие". Той обясни, че разбрал от българските медии за отпадъците и ги цитира с думите, че боклукът, за който става дума, не е опасен.


"Ние, македонците, сме посочени"


"Българските правосъдни органи, които започнаха разследването за софийската фирма на двамата македонци, управителя Блаже Игнатовски и съдружника и директор на депото "Дрисла" Горан Ангелов, заради износ на съмнителни отпадъци от Италия, успокояват обществеността в двете държави," пише "Нова". "Твърдят, че няма опасни отпадъци в 25-те контейнера, пристигнали във Варна на 9 октомври, а трябвало да бъдат закарани за изгаряне в топлоцентралата "Бобов дол".


Аферата в България обаче вълнува македонската общественост, обгърната от замърсен въздух, а съмненията са в посока на това, че "един от причинителите за пагубното съществуване в "градските газови камери" е изгарянето на токсични отпадъци". Инициативата за чист въздух О2 призова депутатите да подкрепят забраната след "последните случаи в България", за да избегнат търговията с отпадъци между "организирани криминални структури", фалшифициращи "данни, лабораторни стойности", съответствието на декларираното и истинското съдържание на балите и други.


"Докато при нас официалните институции не виждат никакъв проблем, когато става дума за търговията с отпадъци, а държавата няма нито кадри, нито оборудване, нито акредитирана лаборатория, нито добре обучени и некорумпирани инспектори, за да потвърди това, което твърди, страните от региона работят по проблема, започват разследвания," пише МКД. Онлайн изданието цитира и пример от Италия, където сключеният пакт между големите престъпни семейства за износ на битови и индустриални отпадъци до Балканите доведе до разследване и посещения на италиански прокурори в Югоизточна Европа. "Италия, България, Румъния (и) Албания смятат, че има голям проблем с търговията с отпадъци."


По думите на управителя на скопското депо Горан Ангелов "нито един килограм отпадъци от чужбина" не е внесен в "Дрисла", още по-малко опасен или токсичен боклук. Той повдигна въпроса дали случайно "се създаде афера в България, където ние, македонците, сме посочени за внос на отпадъци, а междувременно има още сто такива афери". Публикацията му във "Фейсбук" последва съобщение, че кметът на Скопие Петре Шилегов е решил "Дрисла" да се върне във владение на града, след като девет години депото е било стопанисвано от частна фирма, и да уволни Ангелов. Шилегов обяви, че усилията на град Скопие да си върне депото продължават почти две години (времето, откакто той зае кметското място) и увери, че македонската столица по никакъв начин не е свързана с внос на отпадъци.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Нормално. ЕС забрани достъпа за нови членки на ЕС след "случая" България

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Дано поне братята, оттатък Вардар са научили нещо от нашита неумност.....

 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3934 Неутрално

  Северна Македония гледа какво става в Източна Македония, в Южна и Западна Македония и взема мерки.

 4. 4 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Депото "Дрисла"... Егати...

 5. 5 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#4] от "falkoneti":

  Аз го прочетох няколко пъти, но май е така. От такова депо, какво друго се очаква освен отпадъци :)

 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 747 Любопитно

  Направили Ви впечатление, че боклуците трябва да се изгарят в ТЕЦ "Бобов дол", къзето лично в неделя "Ревизоро/Язовиро" твърдеше, че нямало опасни отпадъци. Голяма калинка е този "Ревизоро/Язовиро".

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3768 Весело

  Проблемът на боклука и у нас, и в СМ е , че той не е само внос от Италия, а е местно явление, което обществото трябва да почисти.....

 8. 8 Профил на Manolete
  Manolete
  Рейтинг: 190 Неутрално

  Северна Македония - по-добрата версия на България.

 9. 9 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "...и съдружника и директор на депото "Дрисла" Горан Ангелов..."

  Името на депото е политически некоректно!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 10. 10 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Е тва е да се учиш от глупавия си съсед. Практика която у нас явно липсва.

 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3769 Любопитно

  Кръвта вода не става ! Изобщо , за какво всъщност сме се карали.....?!

 12. 12 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Търговията с боклуци се оказа доходоносен бизнес и в него веднага се намеси мафията. Ключови позиции в Италия има италианската мафия. Оказва се, че на Балканите поради никакъв контрол свободно може да се внасят и изгарят всякакви боклуци, при това стотици хиляди тонове. Сигурно се изгарят и в Северна Македония и ако предвижданата забрана се осъществи ще се изчисти до голяма степен въздухът и в Северна Македония и в България и в Гърция, защото той не стои на едно място.

 13. 13 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Братята македонци са действали на принципа на пещерните хора, запазен за поколенията от сифилитика Ленин: "Проверката е висша форма на доверие."

  Та, скъпите ни прадеди, след като откриели нова пещера за разселване, първо пращали най-тъпия от рода да провери, има ли вътре пещерен лъв или няма. Ако излезел, и кажел, че е свободна, се заселвали. Ако вместо това се чуели първо писъци, а след тях - и доволно хрупане и мляскане, отивали да търсят друга.

  С гордост трябва да отбележа, че поне засега, напълно оправдаваме македонското доверие в тъпотата ни.

 14. 14 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 268 Весело

  "Дрисла" трябва да е само за биологични отпадъци,за това е така кръстена.Може да направят и централа с биогориво.След това може да се разходят по каньона"МАТКА". Много са оригинални в имената.Сега и с новото име Северна Македония много си пасват.

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#6] от "save_knforest":

  ревизоро просто показа какво е лицето на днешната комунистическа герберска власт - безсрамно обслужване на олигархията!

 16. 16 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1973 Любопитно

  Това че отпадъците не са опасни когато стоят по складовете и пристанищата няма никакво отношение към опасността от изгарянето им.
  У нас за съжаление няма информационни кампании за опазване на околната среда, а точно обратното. Бившият министър каза, че горим малко боклук, а сегашния, че ако не се горят боклуците ще трябва да правим от тях хепсови пирамиди.

  Така изгарянето на битови отпадъци в старите ТЕЦ изглежда е мечтата на хореографа - топло е, а освен това и боклукът изчезва през комина. Не може да е по-добре, нали!?
  Дали това е вярно когато заедно с дима от пещите във въздуха се отделят стотици вредни вещества? Ако нещата засягат едно малко населено място, проблемът може би няма да е системен. Но реално през по-студените месеци от комините се измъкват всякакви отрови, както в селата така и в градовете.
  Какво има в кофите за боклук и най-често се използва за гориво?
  Пластмаса 30%, хартия и картон, смеси от пластмаса и хартия и по-малко от 1% дървесина.
  Ползите от изгарянето на боклук в стари и нелицензирани инсталации са нищожни в сравнение с вредите които се нанасят на околната среда. Топлината която се извлича от необработения боклук е много по-малко, отколкото при използване на висококачествени горива. Затова нискоенергийният боклук се смесва с въглища или с вносно РДФ гориво, а за да се постигне ефекта на по-ниската цена трябва да се внася и изгаря повече боклук, което значи още повече отделяне на токсични вещества се в атмосферата.
  В последствие други хора са жертва на трупането на пари от Ковачки, на невежеството на екоминистъра и на хората които горят боклуци в печките. Токсините от дима се разпространяват във въздуха, почвите, животните и водата, попадат върху дрехите и така дишането на отрова не свършва с влизане у дома.
  Изгарянето с пластмаса, особено на безопасните според екоминистъра и прокуратурата PET бутилки, гума или обработена с полимери хартия и дървсина, е бомба със закъснител, която може да избухне неочаквано под формата на рак дори след няколко десетки години.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  И добре ще направят!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Ревизоро направи първия си голям гаф - простодушно обясни на електората, че при нас се горят "безопастни" отпадъци - пластмаса и каучук някакви. Това, след като бедните страни от Азия и Африка започнаха да забраняват внос на пластмасови отпадъци от Европа. Добре, че сме ний, последните мохикани, които благородно се жертваме в името на щастието на по-заможните ни съседи. И го правим с удволетворението, че стимулираме местния бизнес, който, ако вносът на боклуци секнел, щял да загине, както ни обясниха по-рано.
  Боклучива и унизителна отврат някаква, македонци, с право сте решили да стоите далеч от нея.

 20. 20 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#18] от "johnniewalker":

  Какво значи "искал да ги гори"? Може ли всеки да си реши да гори нещо си в централите? Имаме си добра приказка за "не е луд този, които яде баницата". Защото за Ревизоро горенето на пластмаса в Бобов дол си е явно нещо в реда на нещата.

  Абе кой унищожава чистотата и ресурсите на тази страна, като назначава възможно най-неквалифицираните, алчни и продажни хора на съответните постове?!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Някой правил ли е анализ, колко се замърсява въздуха от горенето на боклуци или на преработката им?

 22. 22 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Утре
  До коментар [#21] от "Роси":

  Разбира се, че са правени такива анализи, и то много. Но човек не е нужно да е химик и да чете научни анализи, самият факт, че италианците ни ги пращат на нас, а не си ги горят сами простичко обяснява ситуацията.

 23. 23 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 248 Неутрално

  БГ: Нашите съседи в Албания знаем че от години горят италиянския боклук. Не искаме същото в Македония нито друга страна до нас или тях, въздуха е достатъчно мръсен в Скопие от трафика и затова протестираме всеки петък.

  МК: Нашите соседи в Албанија знаеме дека со години согоруваат италијанско ѓубре. Не го сакаме истото во Македонија нити па во друга държава до нас или нив, воздухот е премногу загаден од огрев и сообраќај. Поради тоа протестираме секој петок.

 24. 24 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 248 Неутрално

  БГ: онова с “Дрисла” наистина на български звучи много смешно, обаче на македонски няма никакво значение - думата би била “серла”/“серка”

  МК: Ова па со “Дрисла” стварно на бугарски звучи пресмешно, а па на македонски не значи ништо - зборот ќе да е валда “серка”

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK